Saras vardag
NOV
30
2014

Go'kväll. Första advent idag :) Tiden rusar! Började med att åka bort till Bunketorp i förmiddags med Hedda och Ratzia för en lugn promenad. Jag på Heddis och mamma på Ratzia. Det var kallt som attan, så jag hade både termobrallor och tjockjacka på mig. Hedda fick på sig ridtäcke och renluvan från Hööks som jag köpte för några år sedan. Blåste så mycket, så tänkte det kunde vara lite skönt med värme om de små öronen. Ja, jag gillar att klä på hästarna när jag själv fryser.

 

När vi kom hem gjorde jag i ordning Marcobus. Provade en ny dressyrsadel på honom som mamma lånat hem från vår dressyrtränare. Det är egentligen Ratzia som ska ha den, och Vivi var här och kollade så att den låg bra på henne, vilket den gjorde. Dock var vi lite osäkra på om den skulle vara för liten för oss, så jag tänkte att jag kunde testa att rida i den på Marco (som den också ligger bra på). Jag red så klart i mina termobrallor, men det kändes bra. Tyckte att jag satt bra och det var bekvämt, så den slår vi till på. Endast 500 riksdaler, måste nästan vara årets kap?!

Annars idag så har vi varit på julbord ute i Vallda på golfklubben. Såå gott, och jag är fortfarande mätt. Jag gillar nästan allt på julbordet, så blir en hel del käk när man vill ta lite av varje. De hade något som de kallade för sidfläsk med kanel. Inte sett på julbord tidigare, men det var nog det godaste idag faktiskt.Har så klart tittat på hästhoppningen på TV också. Först när Peder och Sibon vann och sedan Världscupen i Madrid. Attans att Douglas och Henrik fick varsin rivning! Eftersom de inte gick till omhoppning så hejade jag på Edwina. Hennes häst var ju farligt fin. Inte i en bom i varken grund eller omhoppning, vad jag kunde se eller höra. Hoppade som en katt! Tyvärr slog de inte colombianen, men tvåa är inte fy skam det heller. 

Nu ska jag sova och ladda batterierna. Längtar som en tok till tisdag, då ska Marco på hoppträning!!!

 


Läst 12129 ggr Kommentarer Kommentera

God afton! Igår kväll efter träningen och lite TV-tittande (Gunilla Persson, big love) var jag så himla trött.. så jag gick och la mig med ridkläderna på. Tänkte ju att jag ändå skulle ut till stallet det första på morgonen, så varför byta om? Då är man bra trött.. Får passa på med sådana olater när Fredrik inte är hemma. Byta lakan imorgon också innan jag går till jobbet så han inte anar något när han kommer hem på kvällen. Hehe..

Malin skulle komma hit halv nio i morse, så jag sov till 08:20, gick upp (bytte inte kläder), åt frukost, ut till stallet. Snabbt och smidigt! Vi gjorde i ordning Ratzia och Hedda för en lugn promenad i Bunketorp. Malin fick en liten bebbe nyligen, så nu är hon sugen på att komma igång med ridningen igen, och jag tycker alltid det är trevligt med sällskap. 

Det var riktigt kallt och dimmigt när vi åkte bort. Inte en bil på parkeringen vid löparspåren. Skrittade iväg och när vi kom ut vid golfbanorna såg vi några tappra golfare svinga i kylan. Trodde säsongen var över för länge sedan? Fast jag har ingen koll på golf, så det verkar som man kör på till det blir snö på banorna.

Hedda och Ratzia tyckte nog det var skönt att komma ut på en lugn promenix. Ratzia var pigg och ville gärna gå först, medan Hedda lunkar på snällt bortåt, och sedan lägger in racerskritten på vägen tillbaka. 

 

Hedda och jag i helgen. 125 cm - kombinationen

 
En liten video på Marco från i lördags när han fick ta några låga språng.


 


Bakade en liten kaka idag också, med chokladganache och havssalt på. Inte dum. Inte dum alls! Så den har vi festat på ikväll framför Halv Åtta Hos Mig. Receptet hittade jag på någon blogg. 


Läst 12844 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
25
2014

Ikväll har jag hopptränat med Ratzia, och efteråt bjöd jag på bubbel. En rolig tradition som min ena träningskompis startade för en himla massa år sedan hos Ewa. Vinner man en tävling bjössar man på bubbel nästa träning. Jag har inte varit på någon träning efter mina segrar, så jag är skyldig tre flaskor!! Istället för att ta alla på en och samma gång (då hade vi blivit redlösa) så blir det bubbel varje träning fram till jul. Hurray!

Vi har så roligt på träningarna och Ewa är fantastisk. PPP = Petig, pedagogisk, positiv. Jag har tränat för henne sedan år 2000, när jag hade min första B- och C-ponny.

 

Bubbel och plastmuggar. Skål på er!

 

Men just det. Måste berätta hur träningen gick så klart. Ratzia skötte sig jättefint. Var ett tag sedan vi hopptränade, så hon var glad och i början körde hon ner huvudet och försökte bocka. 

Hoppade små hinder. Lite gympa och fina vägar, forma ordentligt. Försöka få ihop galoppen och inte rinna iväg. I början var Ratzia som sagt lite väl på, men sedan fick hon en lugn, sansad galopp och väntade. Kändes bra!

 


Läst 11862 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
24
2014

Här är filmer från Rivicas två rundor i helgen, 115 cm och 120 cm :)

 
Började 115 cm med en oxer, fick ett bra språng. Vände tillbaka på ett räcke som hon också hoppade fint på, och sedan böjt spår ner till en oxer. Fick en bra distans, men språnget blev lite platt och vi rev den. Hade nog behövt komma med lite mer spänd båge. Fortsatte runt och vände tillbaka på ett räcke igen med böjt spår till en oxer. Bra distans igen och här hoppade hon till fint på oxern. Galoppsträcka för att sedan vända in i kombinationen. Oxer, två galoppsprång, räcke. Hoppade fint in, men blev lite trångt där inne. Vände tillbaka upp på en oxer där hon hoppade fint och sedan raka spåret ner till ett räcke där hon också hoppade bra.

Nöjd med rundan!


 
Började 120 cm med samma hinder som i 115 cm. Kom bra, men av någon anledning gick hon ner med framhovarna för tidigt på bakbommen, så den föll. Kanske hade behövt komma med mer spänd båge? Ja ja, sådant som händer! Var sedan långsidan med räcke och oxer, och där hoppade hon jättefint. Vände sedan in i kombinationen, som kom ganska fort. Räcke, två galoppsprång, oxer. Återigen bra på inhoppet, men sedan för trångt ut och hon rev oxern rejält. En liten galoppsträcka och sedan en oxer som hon hoppade fint på och böjt spår ner till ett räcke, även där ett bra språng. Runt kortsidan, upp på en oxer och böjt spår ner till sista hindret, ett räcke. Bra språng på båda.

Nöjd även med denna rundan, blev många bra språng.

I vinter får vi träna på lite högre hinder, så att hon kommer in på höjden. Mycket markarbete och gymnastik också. Jag behöver få ihop henne bättre och kunna spänna bågen mer när hindren blir lite större. Hon är mycket häst att rida och har en bamsegalopp. Hon känns som en typisk killhäst egentligen, men jag ska nog greja det ;)

Ska be Ewa att vi tragglar många kombinationer med två galoppsprång. Det är det svåraste med Rivica! Är det bara ett galoppsprång är det lugnt, då hinner det inte hända något, men är det två galoppsprång hinner hon älga iväg med mig innan jag hunnit blinka. Alltså behöver jag träna på att komma tillbaka snabbare efter insprånget. I en vanlig kombination stämmer det oftast fint, men när det är två galoppsprång blir det 9 av 10 gånger för trångt. Går inte heller att komma för lugnt in, med risk för att tappa energin över inhoppet.

Nåväl, nu ska vi träna duktigt i vinter! :) God natt!


Läst 11590 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
23
2014

Detta är ju inte klokt. Tredje helgen på raken som vi åker hem med en seger i bagagen! Sista tävlingen för i år, kändes som ett bra avslut, men tillåt mig berätta om allt från början :)

Gick upp tidigt i morse för att åka till Mark och tävla med Rivica och Hedda. När jag har gått banan till 115 cm och ska göra i ordning Rivica upptäcker jag att något fattas. Vad? Magplattegjorden. Big NO! Jag hade packat in allt (uppenbarligen inte) igår kväll och kommer ihåg hur jag la gjorden åt sidan medan jag bytte schabrak på sadeln. Sedan slog demensen till..

Som TUR var så hade vi en vanlig gjord med oss i transporten för tillfällen som dessa. Dock lite lång, men den fick duga i första klassen. 

Rivica hoppade jättefint på framhoppningen och det kändes bra. Inne på banan, 115 cm bedömning två faser, rev vi hinder tre, en oxer. Kom bra, men blev lite platt och bakbommen åkte i backen. Annars kändes rundan bra, det flöt på och hon gjorde fina språng.

Ringde sedan snälla pappa och frågade om inte han kunde komma med magplattegjorden. Bäst som han är så satte han sig i bilen på en gång! Åka på hästtävling är ju alltid kul.  

Hoppade sedan 120 cm med Rivica, vilket var hennes fjärde någonsin och första sedan i somras. Hon debuterade faktiskt 120 på just denna tävling förra året. Det var bedömning två faser även denna gång. Det blev två ner, på två oxrar, men även här många fina språng i övrigt. Kommer skriva en liten analys när jag lägger upp filmerna :) 

Sedan var det dags för Hedda att hoppa 125 cm, bedömning A:0. Pappa och Fredrik gick banan med mig, så jag fick riktiga expertråd. Det var på ett ställe vi var lite oense. Efter näst sista hindret kunde man gå innanför till sista. Fredrik röstade ja, för att spara tid. Pappa röstade nej, för att inte riva hindret innan om man tänker för mycket på svängen efteråt. Själv tänkte jag att vi svänger när vi landar, och då får vi se var vi hamnar.  

Hedda var taggad och hoppglad som vanligt och gjorde en superfin runda. Den gav oss segern!  Så kul! 2,5 sekunder snabbare än tvåan. Förutom premier så fick vi även ett fint täcke och en säck med foder. Tack så mycket! :)

 
Heddas runda! :) Fick ett fint språng på ettan, en oxer. Böjt spår ner till ett räcke, hoppade försiktigt. Skulle sedan runt till ett annat räcke, och eftersom kortsidorna kändes något lösa så tog vi det ganska lugnt i svängen. Hoppade fint på räcket och fortsatte på båge ner till nästa räcke som vi hoppade lite snett. Vände runt till kombinationen, och tog det även här lite lugnare i svängen. Kombinationen bestod av räcke, två galoppsprång, oxer. Hoppade jättefint! Gick innanför ett hinder för att vända upp på en oxer, fick fint framåtläge. Galopperade långsidan ner till ett räcke med vattenmatta. Hade tänkt ta ett mindre men kände att det blev för långt och fick bromsa upp henne i det sista, men hon var kvick i tassarna. Vände sedan innanför till hindret som vi hade pratat om tidigare. Hade innan bestämt att vi skulle gå innanför till hindret, hur vi skulle göra efteråt fick vi helt enkelt se. Fick ett mycket bra språng på oxern, landade åt vänster och kunde utan problem och utan att det blev ryckigt eller hastigt komma innanför hindret bakom. Vände upp på sista hindret som var ett räcke, där hon hoppade till så att jag helt tappade både balans och stigbyglar. Galopperade in i mål utan stigbyglar och hoppades att jag inte skulle trilla av!

Jättenöjd med rundan och Heddis gör som vanligt sitt bästa :) En liten årsresumé av tävlingarna 2014 kommer jag snart knåpa ihop.

Nu: duscha! 


Läst 11304 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
22
2014

Hej! Idag åkte termobrallorna på. Bara två grader när mamma och jag åkte till ridhuset i förmiddags.. Vi hade med Marco och Ratzia, som båda skulle få skutta lite. Mamma red fram Ratzia och jag Marco. Han var lite på tårna idag, men blev nöjd när han fick börja hoppa.

Hoppade en liten studs med två hinder, en studs med tre hinder, ett litet kryss och en liten oxer. Hoppade dem i följd som en liten bana. Första gången på länge som Marco fick hoppa några hinder på raken :)

Jag hoppade sedan upp på Ratzia medan mamma ledde Marco. Hon har inte hoppat på ett tag, så hon fick göra samma som Marco. Hon tyckte det var jättekul!! Travhoppade krysset med henne första gången och efteråt drog hon iväg och småbockade lite. Båda hästarna kändes mycket nöjda och glada. Då är jag också nöjd :)

Ikväll har jag varit på bio och sett Dumb & Dumber 2. Helt min humor!!! Nu ska jag sova, klockan ringer kvart över sex imorgon bitti.

Video på Marco och Ratzia kommer, men först videon från när Hedda fick ta några språng i manegen i torsdags :) Fina Heddis!

 


Läst 11064 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
21
2014

Halloj! Jag har varit (and still am) sååå trött det senaste. Måste vara mörkret. Är trött på morgonen, trött på dagen, trött på kvällen. Trött mest hela tiden. Fick för mig att de där B-vitaminerna skulle hjälpa lite mot det också, men icke. Har börjat blanda i spirulina i mina smoothies, får hoppas jag kickar igång snart!

I veckan har det inte hänt så mycket på hästfronten. Alla hästarna är igång och glada. Marco får rulla över någon kub eller igenom en studs nästan varje pass nu (när vi är i paddock eller manege), och han tycker så klart det är superkul, men är ändå lugn. Känns som det var smart att lägga in det tidigt och bara ett, två skutt varje gång, så att det inte blir så stor grej första, riktiga hoppträningen. 

Hedda red jag i manegen igår och tog några språng på slutet. Kändes jättebra :) Imorgon tänkte jag ta Ratzia till manegen och hoppa lite smått.

Här nedan är Rivicas runda i 110 cm i söndags där hon var femma :)

 


Läst 10991 ggr Kommentarer Kommentera

Dag två på Kungsbackas tävlingar. Rivica hoppade en 110 cm idag igen. Den här gången bedömning två faser med totalfel. Det blev dubbelt felfritt idag igen och hon knep femte platsen. Tänka sig! Nu har hon tio placeringar i dressyr och tio i hoppning i år. Och varit felfri och placerad i sina fyra senaste starter. Inte illa!

Hedda fick också tävla idag och hoppade en 120 cm, bedömning A:0. Tanken med henne var precis som förra veckan att låta henne ha sitt tempo, men inga snäva svängar. Rida runt och få till en bra runda. Supertaggad var hon så klart och gjorde även hon en felfri runda, som räckte till en sjätteplats av de 94 starterna. Otippat, men jättekul! Hon är som sagt naturligt snabb och med på noterna :) Min lilla Heddis. Underbar!

Såå.. Den här helgen blev lika bra som förra! Tre starter, tre felfria rundor, tre placeringar varav en var en seger. Hurra, så kul!!!

En tävling kvar i år, sedan blir det uppladdning inför nästa säsong. Och på tal om uppladdning så ska jag ladda upp inför veckan som kommer med ett varmt bubbelbad nu. Känner knappt mina fötter, så kalla är de.

 

Rivica på prisutdelningen

 

Hedda på prisutdelningen 

 
Heddas runda idag, 120 cm :) Rivicas kommer upp i veckan!


Läst 11863 ggr Kommentarer Kommentera

Vi vann igen!!! Dressyrhästen får snart inte kallas dressyrhäst längre!

Strax efter klockan tre idag gick mamma och jag in från stallet. Hedda, Marco och Ratzia var ridna och stallet fixat. Dags för final i Global Champions Tour! I början var det nästan lite deprimerande att titta, då det var så himla mycket fel. Många som rev flera hinder, fick tidsfel, utgick, fick stopp och till och med några avfallningar (attans Henke!!).

Sedan kom de. Roffe och Casall. En fröjd för ögat. Plötsligt såg banan så himla enkel ut. Njöt varje sekund, samtidigt som hjärtat gick i 120! Efteråt kändes det som att det släppte lite och det var inte lika "jobbigt" att titta längre. Många fina rundor och ekipage, även om det inte blev många nollor.

När vi hade tittat på andra omgången gick vi ut för att åka till egen tävling. Blev sjukt sent! Skönt att det var på hemmaplan och att jag bara skulle hoppa en klass :)

På väg till tävlingen kollar jag omhoppningen i mobilen. Luciana Diniz red som vanligt superfint, gillar verkligen henne och hennes hästar. En av mina favoritryttare! Hoppades så klart ändå att Roffe och Casall skulle ta tiden.

Jag: "Jäääääklar, vad han rider!! Shit så snävt! Shit så snabbt! Han vinner! HAN VINNER!!!!"
Mamma: "Nu får du göra likadant med Rivica!"

Kände mig väldigt inspirerad och skulle så klart göra mitt bästa på tävlingen, och ge allt!

Hoppade en klass idag, 110 cm, bedömning två faser. Red nästan sist, så åkte inte dit så att jag hann gå banan. Kom fram, lastade ur, jag lärde mig banan från läktaren, upp i sadeln och rida fram, hoppa några språng och sedan in på banan. Gillar när det går i ett och inte är någon väntan.

Rivica kändes lite extra stark idag, men det gick bra ändå. Vi hade tur på en del hinder, där hon var i med fram, men bommarna låg kvar :) Bakbenen däremot var inte att klaga på! I omhoppningen fanns inte så mycket att göra, men gasade på och försökte snäva in så mycket som möjligt och red innanför till kombinationen. Upp i ledningen och det blev vinst!! Så kul!! Tänk att dressyrhästen nu har vunnit två hopptävlingar på raken. Inte illa!

 

 


Läst 11930 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
14
2014

Okej, det blev inget hjärta på rumpan. Jag hade ju chansen två gånger, men sabbade det på båda skinkorna. Lätt att vara efterklok, men jag skulle så klart gjort en mall och klippt efter. Nu körde jag på fri hand, och det var inte det lättaste. Ingen hade kunnat gissa att det var ett försök till ett hjärta.. Nästan synd att jag inte fotade innan jag rakade bort dem.

Hur som helst. Marco blev himla snygg ändå, och stod som ett ljus. Kunde typ sitta under honom och finlira på magen. Var med maskinen på öronen och han blinkade inte ens. Tänk att den busige hästen kan vara så snäll också. Han vet väl när det är allvar ;) Såg dock idag när jag sadlade honom att jag får raka lite mer där schabraket ligger, för nu stack det ut lång päls en bit bakom. Men det är lätt fixat!  

Trodde att han skulle vara lite mer yster idag, första ridpasset som nyrakad, men han höll sig på mattan från första steget. Känns som jag skriver det jämt nuförtiden? Men han har varit ovanligt lugn sedan han sattes igång efter sin sträckning.

Här är några bilder från tävlingen i Alingsås förra helgen :)Hedda, 115 cmRivica, 115 cm

 

Rivica på ärevarvet.

 Och en liten film som jag gjorde på vägen till tävlingen. Fredrik körde och mamma satt och lyssnade på ljudbok. Då får man försöka underhålla sig själv i baksätet. Lika bra att börja träna inför Sikta mot Stjärnorna i god tid, om det mot förmodan skulle göra comeback i TV-rutan. 


Läst 11823 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.