Saras vardag
JAN
31
2015

Hej! Sitter och äter en mumsig creme brulee så här på kvällskvisten :)  Dagen började med att mamma och jag åkte till manegen med Marco och Rivica för att trimma lite. Marco var lugn och fin, kändes riktigt bra. Tempoväxlingarna gick fint och idag kunde han även skritta lite emellanåt. Fattar ni hur svårt det är att skritta på den hästen? Han vill bara iväg och framåt så fort man saktar av till skritt. Har väldigt svårt att slappna av och trippar bara omkring och väntar på att vi ska börja trava eller galoppera. Men idag gick det som sagt mycket bättre!

Upptäckte när jag gjorde i ordning Marco att han trampat på ena bakskon så att alla söm på ena sidan var ur. Shit! Eftersom hovis är utomlands kontaktade jag Ewa och frågade om inte Thomas kunde slå i några extra söm. Bättre upp blev det! Deras hovis skulle komma till dem på förmiddagen, så då kunde vi bara droppa förbi och få på skon ordentligt på Marco. Vilken himla tur, va? Supersnällt, tack!! 

På eftermiddagen åkte vi bort till Kungsbacka för att hoppa clear-round med Ratzia. Hoppade en runda på 100 cm, vilket var första gången för henne på den höjden. Det blev två rivningar på två räcken, bägge gångerna med bakbenen. Inte så mycket att säga om det, jag tyckte hon gjorde en bra runda och svarade bra både fram och tillbaka. Hon var taggad och tyckte det var roligt. Skötte sig exemplariskt vid hantering, framridning, framhoppning och inne på banan. Kul :) Var nog ganska skönt för henne att få åka ensam den här veckan och slippa hålla koll på hästkompis.

Thomas tittade när vi hoppade och tycker att hon blivit mycket bättre och berömde jobbet med henne :)

 


Läst 11950 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
30
2015

Igår kväll bestämde mamma och jag att vi i morse skulle åka till manegen tidigt innan vi började jobba. När jag gick upp klockan sju och tittade ut genom fönstret var det såååå hääär mycket snö (gestikulerar hej vilt). När jag gick och la mig igår kväll var det inget på backen och det hade inte börjat snöa, men efter det måste det snöat hela natten.

Som ni förstår så blev det ingen tur till ridhuset, då hade vi behövt skotta vår backe först, vilket vi inte riktigt hade tid med.Hedda i morse :) Som ni ser har vi en utebox ledig, men snart har vi nog fullt i stallet. Mer om det när den dagen är kommen! 

Istället för att åka till manegen så gjorde mamma och jag i ordning Hedda och Rivica och skrittade ut en vända på fältet. Från början hade vi tänkt rida ordentligt där ute, men när vi kom ut kände vi att underlaget inte var helt hundra. Under snön var det ganska blött. Himla synd! Hade det bara varit lite kallare och hårdare i backen hade det varit perfekt. Ja ja, de fick jobba lite genom att pölsa runt i snön.

 

När vi kom ut på fältet började det snöa ännu mer. Stora och många flingor. Känns som om det inte har snöat så här mycket sedan jag var liten :)

 

Utsikten från mitt kök :) Snögubbs-Marco :)


Läst 11312 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
28
2015

Men bara neeej. Hade skrivit ett inlägg om Rivicas två rundor från clear-rounden i lördags och kommenterat och analyserat lite om rundorna. Vad händer? Internettjosan jäklas med mig och allt försvinner. Damn it! Att jag inte skriver i typ Word först och sedan klistrar in texten här? Lesson learned. Eller egentligen inte, för nu skriver jag fortfarande direkt i bloggen.

Är trött och ska krypa till kojs, så blir en snabbversion! Mamma hoppade först 100 cm och sedan hoppade jag 110 cm. Det var första gången mamma hoppade 100 cm med Rivica, så hon var allt lite nervös innan. De fick en rivning på första hindret, men sedan flöt det på fint. Rivica är så fjantig när någon av de andra hästarna är med och ska gnägga hela tiden, så till första hindret var hon ofokuserad och gnäggade efter Hedda. Kom nära, hoppade lite halvknas och rev. Efter det skärpte hon till sig. Tycker det var en bra runda! Lite nära någonstans och lite långt ifrån på något hinder, men ändå bra gjort av madre!


Jag hoppade henne sedan på 110 cm en runda. Det blev felfritt, men hon var i några hinder. Hade velat spänna bågen lite till och få henne mer alert. 

 


Läst 10877 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
27
2015

Hej! Ikväll har jag varit och hopptränat med Ratzia. Var några veckor sedan vi tränade för Ewa, men har som ni vet varit på lite pay & jump och hoppat lite själv. Hon kändes fin i både traven och galoppen när vi red fram. Sedan var hon lite väl på när vi började hoppa. Ville inte riktigt ligga kvar och vänta, utan älgade iväg och tyckte det skulle gå lite snabbare än vad jag tyckte. Blev bättre när vi hade hoppat några språng och hon lugnade sig. 

Vi hade bland annat en liten studs på fyra hinder, en kombination med oxer in och räcke ut, en linje med oxer och sedan fyra galoppsprång till ett räcke och sedan några räcken som kom ur sväng. Det var första gången vi hoppade kombination med oxer in. Vi har inte hoppat så mycket kombination överhuvudtaget tidigare, men de gånger vi har gjort det har det varit två räcken. I vilket fall som helst så gick det fint! Blev lite trångt när vi hoppade den de två första gångerna, när hon var lite taggad, men sedan när vi hoppade banan och jag fick satt henne tillbaka bättre så gjorde hon det superfint. 

Hon har ett sådant himla påskjut med bak, både i trav och galopp (mest i galoppen), så det är mycket att fånga upp och få ihop. Mycket att jobba på, men det går åt rätt håll och hon blir hela tiden starkare. Ska försöka hoppa henne lite oftare hemma med små kuber och studsar.

Nedan är film från kvällens träning. Det absolut sista språnget var nog det bästa. Då kunde jag komma med henne i en lugn galopp där hon bar sig helt själv. Hon väntade när vi vände upp mot hindret och försökte inte ta saken i egna hovar, utan bara flöt på och hoppade sedan ett fint språng.

 
För Heddas del blev det idag en uteritt med mamma på ryggen och Marco longerade jag med Equibandet när jag kom hem från jobbet. Imorgon blir det Hedda som får jobba med Equibandet och Marco ska jag traggla dressage med. Galopp, galopp, galopp! Tempoväxlingar och fattningar, det är vad vi sysslar med nu.
Hedda :)


Läst 10627 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
26
2015

Hej! Igår åkte vi som sagt till Billdal med Marco för att hoppa clear-round. Blev ganska sent, tror inte vi åkte hemifrån förrän halv sex. När vi kom fram lärde jag mig banan som var åtta hinder, nio språng. Bra att de hade med kombination tycker jag! Annars var banan inget speciellt. Snäll och rytmisk, inga konstiga vägar eller så. Fick en bra känsla, det bara flöt på.

Marco skötte sig jättebra tycker jag. Lite stissig på parkeringen när vi sadlade och även när jag skrittade runt på anläggningen, men när vi kom in i manegen slappnade han av. Kändes väldigt lugn inne på framhoppningen och inte alls så het och studsig som han var på träningen i tisdags. Kunde liksom sitta ner och rida mot hindret. 

Likadant inne på banan var han väldigt lugn och fokuserad. Vi hoppade en runda på 120 cm och han var felfri. Inte i en bom! :) Hoppade riktigt fint tycker jag. Kul att han var så fin och ridbar och inte gick bananas, fastän det var på bortaplan och många andra hästar runt omkring. Hoppas det fortsätter så här!

Film nedan från gårdagens runda:

 
Idag är det måndag, vilket brukar vara vilodag för mina hästar. Ganska skönt att inte rida idag, då vädret har varit skit. Regnat och blåst hela dagen.. Hoppas på bättre väder imorgon! Nu ska jag dricka lite te innan det är dags att sova. Ha en fin kväll :)


Läst 10318 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I morse gick vi upp hyfsat tidigt och åkte till manegen för att rida. Fredrik hängde med för att träna och igår när vi var på clear-round blev han nog lite inspirerad, för idag ville han trava över en kub. Glömde förresten att skriva igår att han köpte shortchaps på Börjes som han invigde idag. Han går med andra ord all in!

Idag red han inte på Hedda, utan ville prova Rivica. Ingen dum idé, tänkte jag, eftersom Rivica är lite lugnare. Speciellt om man ska rida över lite kuber m.m. Hedda taggar ju gärna till när bommar kommer fram. Dock var han väl inte helt förtjust i Rivica och tyckte det kändes lite obekvämt. Gick i alla fall fint när han travade runt i manegen och de travade över en liten kub några gånger.

Förra helgen galopperade han en långsida med Hedda (med mening), så idag tyckte mamma och jag att han kunde ta en långsida till med Rivica. Det gick.. hmm.. inte helt bra. Han hade svårt att få Rivica att fatta galopp och hon drog istället iväg i ökad trav (tjusigt!). När hon väl fattade galopp så gick det så klart väldigt fort, med tanke på att hon gick från ökad trav in i galopp. Jag satt på Ratzia och såg hur Rivica och Fredrik dundrade ner för långsidan. När de passerat första hörnet sitter Fredrik på sniskan, men lyckas få stopp och kravla sig tillbaka. Tur att allt gick bra, för jag satt och skrattade så jag grät. Förlåt om jag är en hemsk person, men det var det roligaste jag sett på ett bra tag! Himla synd att mamma inte fick med det på film. Skrattar bara jag tänker på det!

Blev ingen mer galopp idag, och nästa vecka vill Fredrik ha Hedda igen. Han har alltså inte gett upp, trots dagens "självmorduppdrag", som han kallade det efter den fasansfulla galoppen.

 Drar på sig sina nya shortchaps! Nu behöver bara ett par ridbyxor inhandlas också, så är han fit for fight!

 

Rivica rullade sig i snön direkt när vi kom hem :)

När vi kom in käkade vi frukost och efteråt sov jag middag som den pensionär jag är. Vaknade klockan två, lagom till världscuphoppningen. Lika spännande och inspirerande som alltid. RGB och Casall var som vanligt kungar och även fin runda av Douglas och Casello :) 

På kvällen åkte vi bort till Billdals Ridklubb med Marco för att hoppa clear-round, men mer om det imorgon. Dags att ta en dusch nu innan läggdags! 


Läst 10196 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
24
2015

Hej! I morse vaknade vi upp till värsta snöandet. Massor med stora flingor trillade ner på marken. Mamma och jag gjorde i ordning Ratzia och Marco och åkte till manegen för att rida. Jag gjorde mycket galoppfattningar med Marco och tempoväxlingar. Rullade över några kuber och även studsen som stod kvar från träningen. Var noga med att han var lydig efter hindren och inte bara dyker iväg. 
Efteråt åkte Fredrik och jag till Börjes. Jag har varit i stort behov av en ny vinterridjacka i typ ett år. Den jag har nu är varm och skön, men jag har haft den i drygt sju år, så den är redigt sliten och trasig på sina ställen. Mamma får liksom skämmas när jag har på mig den, så hon har tjatat att jag måste köpa en ny.

Förra helgen på Kyras clinic så hade Svensk Ridsport en liten monter, och där såg jag en superfin jacka från Pikeur, med världens mysigaste pälskrage. Dock kostade den nästan 1800 spänn.. MEN idag på Börjes hade de också den jackan, på rea, för 1099 kr!!! Jag visste väl att den var ämnad för mig. Så jag slog till på den och även på en annan tjock, mysig jacka från Kingston för endast 375 kronor. Tänkte att jag kan ha den fina Pikeuren på tävling och den andra till vardags :)

 

Nöjd! :)

På eftermiddagen åkte vi bort till Kungsbacka Ridklubb med Rivica och Hedda för att hoppa clear-round. Mamma hoppade 100 cm med Rivica,  sedan hoppade jag en runda på 110 cm med Rivica och en runda på 120 cm med Hedda.

Rivica var väldigt stissig och gnäggig, så inne på banan hade hon inte varit helt fokuserad när mamma red. Det visade sig på första hindret, som de rev, men efteråt skärpte hon till sig och resten hoppade de felfritt :) Sven Ingvarsson berömde och tyckte det var en fin runda. Det blir man glad av att höra!

Direkt när de kom ut fick jag hoppa upp på Rivica. Då var det tre ryttare kvar till jag skulle hoppa henne på 110 cm. Eftersom hon redan var uppvärmd och klar så var det bara för mig att ta något språng på räcket och oxern. Inne på banan gjorde hon en felfri runda :) Hon var i och tallade på några hinder, men tyckte ändå det kändes bra och att hon lyssnade fint.

Fick sedan hoppa av och hoppa upp på Hedda. Hade travat henne lite innan, och det var en del kvar på 110 cm, så behövde inte stressa. Hedda var galet glad att få komma ut på ståhej. Inne på framhoppningen drog hon järnet, och likadant inne på banan var hon laddad och glad. Man kan tro att hon varit instängd i boxen i flera månader. Tokiga tanten! :) Felfri var hon! Filmen nedan är på racer-Hedda! Jag satt och proooade varvet runt ;)Läst 10530 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
21
2015

Igår hopptränade jag med Marco och mamma med Rivica.  Det var även två andra med i gruppen. Marco var heltaggad och spänd direkt när han kom in i manegen när det var fler hästar där. Det kan vara lite jobbigt med honom.. Hoppar jag själv eller att det bara är någon av våra hästar med så är han taggad, men ändå lugn, fokuserad och sansad. När det är hästar utifrån så ska han blåsa upp sig, studsa och eventuellt flyga i luften. Känns som att man sitter på en tickande bomb! Tycker det är jättesvårt att rida an hindren då, eftersom han går mer uppåt än framåt, och släpper man så flyger han. Det var alltså lite kämpigt igår, men försökte så gott jag kunde. Jobbigt dock när hindren kom kort ur sväng och han bara sprang som en krabba och försökte dra iväg. Jag är inte den som styr undan, utan fick helt enkelt ta ett till steg hela tiden, så på ett sätt var det bra träning ändå, för honom, då han fick komma lite nära och komma upp.

Vi brukar alltid plocka ihop det till en liten bana på slutet, men jag avstod att hoppa den och bad om att få hoppa igenom studsen lite och sedan hoppa räcke, studs, räcke. Medan de andra hoppade banan jobbade jag honom i skritt och galopp och sedan när vi gjorde vårt sista så gjorde han det faktiskt jättebra och var lugn. Jag kunde sitta ner i galopper och forma runt i svängen utan att han studsade iväg. Skönt att få avsluta bra! Visst ser ni skillnaden om ni tittar på hela filmen och sedan ser det sista klippet? Mycket lugnare!

 
Film på Marco nedan 
 
För mamma och Rivica gick det bra, men det blev lite mycket på och av igår, då mamma ibland tyckte att det blev högt. Då släpper hon gärna iväg henne. Men de fick till många bra språng och hoppade en del hinder på cirka 110 cm!


Film på mamma och Rivica
Idag gjorde mamma och Ratzia debut på dressyrbanan tillsammans. Det var clear-roundridning på Kungsbacka Ridklubb och de red ett L:C-program. De fick 65% och jag tyckte det såg jättefint ut! De hade två missar (på två ställen blev hon lite obalanserad och när mamma skulle trycka på fram, men ändå hålla stöd i tygeln, så protesterade hon med att köra upp huvudet) men annars såg Ratzia väldigt stadig och fin ut, och hon reagerade inte på domaren eller dressyrstaketen. Ni kommer väl ihåg när Marco gjorde dressyrdebut? Något jag aldrig kommer glömma i alla fall..


Läst 10918 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
20
2015

Här är en film från när jag hoppade lite med Marcobus i lördags. Gjorde några av övningarna som vi hade på förra veckans träning, med lite studs och hinder ur sväng med svåra avstånd. Han hoppade fint och var taggad. Ikväll är det träning för Ewa igen och då tar jag också Marco. Skulle fortsätta jobba ur sväng och tror även vi skulle ha någon serie. Kul! :) 

 

Har börjat lägga på musik på mina senaste videos. Hiss eller diss? Vad tycker ni?


Läst 11642 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår på eftermiddagen åkte mamma och jag bort till Kungsbacka för att hoppa clear-round med Rivica och Ratzia. Anmälde oss till varsin runda på 90 cm. När vi kom in i framridningsmanegen blev Ratzia jättestissig. Det var ganska många hästar där inne och fastän jag skrittade med henne bredvid Rivica så höll hon på att gnägga och steppa omkring. Som ett oroligt litet barn som inte vill komma bort från sina föräldrar i en stor folkmassa. Typ. Tog ganska lång stund innan hon slappnade av, men när vi väl började trava och red för oss själva så gick det bra. Eftersom vi startade efter varandra så gick vi in i framhoppningsmanegen samtidigt. Ratzia hoppade ganska bra på både räcke och oxer, men blev lite springig när vi vände upp mot räcket och ville inte riktigt vänta på mig. En gång tog hon inte alls min förhållning och slog ut bommen. Efter det lugnade hon ner sig.

Inne på banan var det jag som skulle hoppa först av oss, så jag fick komma in när ryttaren innan skulle hoppa och mamma väntade utanför. Ratzia gnäggade konstant när ekipaget innan hoppade. Alltså verkligen konstant. Jag hoppas inte att de blev allt för störda.. När vi sedan skulle hoppa fokuserade hon och gjorde en felfri runda. Lite het, men kul att hon var taggad och verkligen skillnad mot förra veckan då hon var lite "valpig". Mamma och Rivica gjorde också en felfri runda! :)

 

Ratzia


 

Rivica

Idag åkte mamma och jag till Billdals Ridklubb för att gå på Kyra Kyrklunds clinic. Det var verkligen välorganiserat och jättebra. Jag har aldrig lyssnat på henne tidigare, men hon var verkligen rolig att höra på och väldigt tydlig. Det var flera olika grupper med ryttare, bland annat ponnysar, unghästar och lite proffsigare ekipage. Kul med en bra blandning och det kändes som att det fanns något för alla. Både mamma och jag fick med oss många bra tips och efteråt gick vi direkt hem och red markarbete på Rivica och Marco i paddocken, riktigt taggade! Hon pratade väldigt mycket om sitsen och det var något jag försökte snappa upp så mycket som möjligt av. Hon var på de flesta om att de hade skänklarna för långt bak, så jag tänkte verkligen på det när jag red själv. Dessutom hade hon ett bra tips för att hålla handen jämn och still. För att hålla den stilla skulle man spänna en snokrem framför sadeln och trä tyglarna under. Det var tydligen ett vanligt knep, men som vanligt har jag legat under en sten och inte hängt med på det. Det andra var att rida med ett spö vågrätt och klämma fast mellan tummarna. Jag testade båda när jag red Marco. Min hand brukar flaxa ganska mycket upp och ner, speciellt i traven, men när jag tog tyglarna under snokremmen så var de verkligen stilla. Kalasbra! Marco gick faktiskt jättefint :)

Har även kollat på världscuphoppningen idag. Alltid veckans höjdpunkt när det sänds! Så himla kul och grymt gjort av Douglas att nolla grunden och förmodligen ha kvalat till the grand finale! Banan idag verkade grymt svår och det var väl nästan tio stycken som utgick? Bland annat två svenskar. När Henrik kom in och jag såg att han skulle rida Cantinero så sa jag till mamma "det är den hästen som kan vara tittig, han kommer säkert nita på vattnet", och vad gör han inte? Lägger in en fuling på vattenmattan! Så synd att han gör så ibland, han hoppar ju annars grymt bra.

Nu ska jag gå och lägga mig och somna gott. Fullproppad med både dressyr- och hoppinspiration :) 


Läst 12388 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.