Saras vardag
JAN
18
2015

Hej! Igår morse åkte jag till manegen för att hoppa lite med Marco. Fredrik följde med och motionerade Hedda åt mig. Otippat va? Detta var typ tredje gången han red i sitt liv, och han både skrittade och travade runt själv i manegen. Råkade bli galopp några meter här och där, men allt gick bra och en gång tog Fredrik galopp frivilligt en hel långsida. Imponerande! Hedda är så snäll, satte på hackamoret och Fredrik kunde styra runt hur som helst och bromsa utan problem. Nu är han helt inne på att till sommaren kunna åka med på clear-round och hoppa 50 cm, så det får bli träning varje helg fram till dess!

Marco hoppade fint igår. Gjorde samma övningar som på träningen i tisdags, men hoppade inte så mycket, då han ska hoppträna för Ewa nu på tisdag. Hoppade studsen några gånger och tränade lite på de korta vägarna. Tog oxrarna några hål till på slutet. Det kändes bra!

Videon här nedan är på Fredrik och Hedda, film på Marcos hoppning kommer :)

 





Läst 9171 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
17
2015

Hej! Här tränas det och rids för fullt. Snart drar tävlingssäsongen igång igen. Läääängtar!! :) I tisdags tränade både mamma och jag för Ewa. Jag hoppade en supertaggad Hedda och mamma hoppade Rivica. Vi åkte själva, så hade tyvärr ingen som kunde filma, men fick de allra sista sprången på film. I vilket fall som helst så var det kluriga, korta vägar på kvällens lektion och lite studs. Både Hedda och Rivica hoppade fint och det blev inga ryckiga svängar, utan de var lydiga, väntade och allt kändes väldigt följsamt. Alltid skönt när något som ser svårt ut sedan går lätt. När vi hoppade dessa hinder med korta vägar och böjda spår höll vi oss på cirka 100 cm, max. Avslutade sedan med att bara ta några enkelhinder lite högre. Både mamma och jag var nöjda efteråt. Men mest nöjd var nog ändå Hedda. Som hon älskar att hoppa!

 
Hedda
 





Rivica




Läst 8960 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
11
2015

Hej! Nu var det några dagar sedan sist.. Har mest varit i manegen och ridit, då vädret inte varit det bästa. Hur gick det för er i stormen igår/i natt? Jesus, vad det blåste! Jag var på riktigt rädd. Var livrädd att träd skulle blåsa ner över stallarna, men som tur var så var det bara ett träd som hade vält i en hage. Puh!

I onsdags var Vivi här och gav Ratzia en omgång Biolight och massage. Hon tyckte att hon kändes jättefin och hade musklat på sig en hel del, vilket var roligt att höra! Jag fick behålla en Biolight efteråt då vi hade bokat in oss på att hyra en i en vecka. Pappa har nämligen lite problem med sin ena arm för tillfället och jag har mitt trasiga revben. Dessutom visade Vivi hur vi också kan använda den på hästarna. Mucho gracias!

Upptäckte för någon vecka sedan att mina favoritridbyxor till vardags hade fått ett stort hål i sig. Jag använder nästan bara dem, och när de tvättas har jag ett annat par som får rycka in. Har några fler, men de är inte bekväma, så jag använder dem aldrig och borde egentligen skänka bort dem. I vilket fall som helst så bestämde vi oss för att ta en tur till Gekås i fredags kväll. Deras hästavdelning är så bra, och det var där jag köpte mina tidigare favoriter (må de vila i frid). Den här gången hittade jag två par. Ett par svarta som var extra tjocka, 229:-. Perfekt nu när det är kallt. Sedan ett par med sådant där klister på insidan benen, 319:-. Har redan hunnit använda båda, och de är sååå bekväma!!! Ångrar att jag inte köpte ett eller två par till av de brallorna med klister (eller vad det nu är för något). Har aldrig provat sådana tidigare, så visste inte om jag skulle gilla det, men de var kanon! Får helt enkelt bli en tripp dit snart igen, är inte så långt. Träffade förresten Ola-Conny också. Bad självklart om att få ta en bild ;)

 

Igår åkte mamma och jag till Kungsbacka Ridklubb för att hoppa clear-round med Ratzia och Rivica. Har inte varit ute på clear-round med Ratzia sedan i höstas och har inte hoppat så mycket det sista (men nu ska vi komma igång), så valde att hoppa en runda på 80 cm. Mamma hoppade Rivica en runda på 80 cm och en runda på 90 cm.

När vi red fram var Ratzia ganska stissig och gnäggade efter Rivica hela tiden. När jag har varit ute med henne innan har hon åkt själv, och då har hon varit jättelugn, men som det brukar vara när man åker med två så blir det en del skrik och ofokus. Hon hoppade i alla fall fint på framhoppningen och mamma och jag startade direkt efter varandra, så båda hästarna var inne på banan samtidigt. Mamma började med Rivica och hoppade en fin, felfri runda på 80 cm. Efteråt var det min och Ratzias tur och det blev också en felfri runda. I början var hon lite spänd och "valpig", men sedan kom hon igång bättre. Får försöka åka ut en del med henne till olika platser så hon får rutin. Ska försöka åka på pay & jump hos Sven Ingvarsson. Där är det väldigt spektakulärt. Jättebra träningstävling! :)

Mamma och Rivica hade sedan ett ner på 90 cm.

 




Ratzia 80 cm

 

 




Rivica 80 cm


Läst 9781 ggr Kommentarer Kommentera

Igår tidigt på morgonen åkte mamma och jag till manegen med Rivica och Ratzia för lite hoppning. Pappa fick följa med och agera hinderpersonal. Mamma hoppade Rivica och jag Ratzia. Var några veckor sedan jag hoppade henne nu, så hon var lite extra pigg och tittig. Inte tittig så att hon stannar, men hon hoppar väldigt stort och försiktigt över hindren i början. I och med att jag har ont i mitt revben så har jag lite svårt att räta på mig, men det gick ganska bra ändå, även om hon blev lite stark ibland. 

För mamma och Rivica gick det också bra. Vi började att hoppa alla hinder väldigt lågt, sedan fick pappa höja några hål, så satte vi ihop det till en liten bana. När vi hade hoppat banan varsin gång ville jag ta en oxer några hål till med Ratzia. Mamma ville hoppa oxer, kombination och oxer en gång till. Jag tyckte att det räckte att höja två hål till, om hon nu verkligen skulle hoppa högre, men mamma skulle bestämt ha tre hål. Sista oxern (se film) låg på 105 cm! Det gick utan problem, och mamma siktar nu in sig på att tävla hoppning 2015!

Idag blir det vilodag för mina hästar. Ska gå ut och fylla på lite vatten nu innan jag börjar jobba. Har knappt sovit en blund i natt, då jag haft så ont. Jag läste på 1177.se att smärtan kan bli värre efter några dagar, så jag hoppas att jag är där det är som värst nu och att det blir bättre snarast.

Här nedan är film från gårdagens hoppning. Den första på mig och Ratzia, den andra på mamma och Rivica :)

 





Ratzia


 




Rivica


Läst 11053 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I eftermiddags åkte jag till Kungsbacka Ridklubb för årets första clear-round. Varje lördag fram till v.6 har de clear-round för hästar och varje söndag för ponnyer. Tycker det är kanon att det börjar direkt med det nya året så man kan ut och träna :) 

Jag hade med mig Marco. Eftersom han kan vara "lite" stissig och vild, speciellt i början av säsongen, så tyckte jag det var säkrast att bara åka med honom. Dock var det inte alls många starter idag, så det var skönt att det inte var så många hästar. Han var väldigt på tårna när vi skrittade bort till framridningsmanegen, men när vi väl kom in och började trava så var han mer fokuserad. Lite spänd i början på ena långsidan där det hängde fint luciaglitter, men han höll sig i skinnet.

Vi hoppade en runda på 110 cm och en på 120 cm. Kände att han blev väldigt laddad inne på banan och tyckte det var superkul. Tycker det blir lite svårt att få en jämn rytm när han ligger på så väldigt, så det blev lite av och på, men blir nog bättre när han kommit ut några gånger. Härligt att han är glad i alla fall :)

På 110 cm blev det en rivning på tvåan. En rejäl sådan. Jag vet inte riktigt vad han gjorde, men han missade totalt att han hade bakben (se film nedan). Han ville inte riktigt ta mina förhållningar fram till hindret, men jag lät honom ändå vara det sista. Tokigt blev det i alla fall :)  Resterande hoppade han fint.


Film 110 cm:






Var sedan en ryttare kvar på 110 cm och efteråt höjde de till 120 cm där vi var först. Gick bara ut och travade lite innan vi fick gå in och hoppa igen. Han kändes pigg och fräsch den här rundan också och här tycker jag att det flöt på bättre. Det blev en felfri runda. Så duktig, Marcobusen!


Film 120 cm:

 







Något som är så himla bra är när höjden står på hinderstödet. Så slipper folk irra omkring med måttstock kring hindren på framhoppningen. Vet att många klubbar har så här på sina hinderstöd, men långt ifrån alla. Är ju lätt fixat, så det tycker jag (okej, mest mamma som agerar höjare/sänkare) vore kanonbra om fler hade :)

Ha nu en fin lördagkväll! 


Läst 10514 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Här kommer en liten summering av tävlingsåret 2014 :)



Hedda, min lilla stjärna
Starter: 19
Placeringar: 10
Vinster: 2

Hedda har gått superbra och har som alltid varit mest taggad på tävlingsbanan. Det bästa som finns är att hoppa och hon älskar att tävla. Hon har ingen speciell teknik, men bästa psyket och viljan räcker långt :) I år har största framgången varit tredjeplaceringen i 140cm. Så fantastiskt roligt! Hon vann både 125cm och 130cm och tog ett par placeringar i både 120, 125 och 130cm. Hon blir 16 år i år, men hon känns fortfarande som en pigg och lekfull häst, så jag hoppas vi får ännu ett fint år :) Har inget speciellt mål med året, utan Hedda ska bara ha det kul.



Dimarco, den buse och envise
Starter: 24
Nollrundor: 13
Placeringar: 7 

Marcobus började året med att gå avdelning B, då han var 6 år. Han satte sina nollor direkt och fick sedan börja gå avdelning A. Han har ingen gång gått mot klockan, men ändå lyckats få några placeringar ibland när han varit dubbelnolla. I början av säsongen gjorde han många fina rundor och radade upp nollor. På våren hade vi en dipp, då han var ovanligt tjurig och kändes allmänt trött på livet. Efter lite helvila var han back in the game och hoppade åter fantastiskt fint :) Hoppas att han håller sig skadefri i år, då han är en riktig olycksfågel och hittar på allt för mycket bus i hagen. Jag hoppas på ett roligt år med den här tokstollen och målet är att ha gjort några fina rundor i 130 cm innan året är slut :)

 

Rivica, dressyrhästen som blev hopphäst
Starter: 23
Placeringar: 10
Vinster: 2

Ganska kul att Rivica och Hedda fick lika många placeringar och vinster (med Hedda gjorde färre starter, så hon är så klart number one). Började året med att åka på två tävlingar i februari. Det tog fyra månader innan vi åkte på nästa, sedan rullade det på hela sommaren, hösten och vintern. Rivica har utvecklats massor som hopphäst och fått bättre teknik och jag har kunnat rida henne både snabbt och snävt! Ska försöka hålla igång hoppningen under hela 2015 och inte ha för långa uppehåll så att vi tappar det och måste börja om. Hoppas kunna starta fler 120cm och vänja oss vid höjden. Förhoppningsvis har det blivit några nollor innan året är slut.

Med Ratzia, som vi har under utbildning, har det inte blivit några tävlingar i år, men några clear-rounder. Hon har varit felfri alla gånger, och i år hoppas jag att vi kan komma ut på några små tävlingar :) 


Läst 10154 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
01
2015

Gott nytt år! Hoppas alla hade ett trevligt nyårsfirande igår :) Vi skjuter inga raketer här, med tanke på alla djur. Dock hade grannarna världens brakfest, så vid tolvslaget lät det som om det vore krig utanför. Hästarna var lugna ute i stallet och mumsade hö, men stackars Fia var jättrerädd.. 

I förmiddags åkte mamma och jag till dressyr-Eva för att rida lektion. Jag red Marco och mamma Rivica. Kändes ambitiöst, första dagen på nya året! Marco skötte sig fint och kändes ganska bra. I traven är han lite svårare till vänster och lägger huvudet mer på sidan än formar sig, medan han i höger varv går att böja och forma fint. I galoppen är det lättare till vänster och då lyckas jag forma honom bra. I höger galopp däremot skjuter han gärna in rumpan innanför spåret, så det måste vi jobba. Fick nyttig hemläxa med mig. Eva tyckte förresten att hans galoppfattningar blivit jättefina. Kul!

Har glömt att berätta.. Jag har fått en spricka i mitt revben. Satans ont gör det! Jag har haft det en gång tidigare, och jag tror banne mig att det är exakt samma revben. Förra gången fick jag det när jag och Hedda gick omkull. Det var vinter och vi red i paddocken. Galopperade, och genom ena hörnet fick hon inget fäste, så vi totalvälte. Den här gången är det inte lika dramatiskt. Jag har hostat sönder det. På riktigt. Jag trodde inte att man kunde göra det, men det är tydligen inte helt ovanligt. Har ju varit så fruktansvärt hostig och dålig nu en period. Hostat så jag nästan har kräkts och varken "vanlig" eller receptbelagd hosmedicin har hjälpt. I vilket fall som helst så har det blivit bättre med hostan nu, men då fick man den här sprickan istället. Som tur är har jag inga problem med att rida. Får bara skippa att ha BH på mig, försöka undvika att hosta och nysa samt inte ta för djupa andetag. Hoppas det läker snabbt :)

 

Tog den här bilden när vi skrittade av idag efter dressyrlektionen. Marco undrade vem snyggingen i spegeln var. Eftersom detta är min häst är jag kanske lite partisk, men är han inte en av de vackraste hästar ni sett?!


Läst 8448 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.