Saras vardag

Hej! Igår var jag som sagt och hopptränade för Lennart Lindelöw på Kungsbacka Ridklubb med Marco. Han har träningar där varannan vecka, så tänkte jag skulle börja vara med på dem också :) Har ju ändå fyra hästar att hoppa, och jag tränar för Ewa en gång i veckan, så kan vara bra att varannan vecka få två hoppträningar för tränare. Är så taggad på att matas med tips och trix!

Marco var till en början jättefjantig på ena långsidan. Där hängde nämligen ett svart plastskynke. Det har hängt där ett tag, så han har sett det tidigare när det var tävling och clear-round, men då har han aldrig reagerat på det. Fjant! Tog några varv innan han kunde gå förbi utan att bocka, springa åt sidan osv. Sedan var han, som Lennart kallade honom, lite "sprättig" under hela passet. Lite taggad, kortade ihop sig, sparkade bakut och gjorde något bocksprång osv. Då är han så svår att rida, men gick ändå bra tycker jag :) Det roliga är att innan jag tränsade honom så sa jag till mamma att jag funderade på att ta på honom en huva, eftersom han är lite uppskruvad ibland. Det tyckte mamma var det töntigaste hon hört ungefär, så jag struntade i det. När träningen är slut ger Lennart mig ett tips; ha huva på honom och stoppa bomull i öronen ;) Då kanske han lugnar sig lite. Så nu när GBG Horse Show börjar så ska jag på mässan försöka hitta en vadderad huva. Annars får jag ta bomull och någon av mina huvor jag har hemma.

Igår hade vi en långsida med räcke, tre galoppsprång till en pyttekub och sedan ytterligare tre galoppsprång till ett räcke. Hoppade den i båda varv och försökte ha ett jämnt flyt. Många gånger blev det bra mellan första räcket och kuben, sedan trångt till sista räcket. Fick tips att ha min hand något högre och ha ett jämnare stöd. Inte bromsa, släppa, bromsa när jag ser att det blir trångt. Utan bara hålla kvar och räta upp mig. Ska tänka på det! 

Hade två oxrar kort ur sväng som vi bland annat hoppade oxer, böjt spår över kuben till nästa oxer, men också oxer ur sväng, kub och räcke och tvärtom. Hänger ni med? Inte så många hinder, men många olika övningar ändå :) Hade även en kombination med räcke och oxer som gick att hoppa åt båda håll. Satte ihop allt till en liten bana på slutet. Fick alltså träna på att både öppna upp galoppen och samla ihop den. Lennart ville även att jag hemma ska träna på att rida honom i en lite större galopp. Blir ju ofta att jag sitter och trimmar och fokuserar mycket på att samla ihop och korta galoppen, men måste ju också träna på att rida fram och ha en större galopp, med lika bra kontroll. Ska träna, träna, träna! :)

 


Läst 15020 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
21
2015

Hej! I morse åkte mamma och jag till manegen med Marco och Rivica. Mamma har ju anmält sig till hopptävling, så hon ville träna lite. Övningarna från tisdagens träning stod kvar, så det var toppen! Jag hoppade bara studsen med Marco några gånger och och fem och en halvan en gång. Ska hoppträna honom på måndag för Lennart, vilket ska bli kul! Har även anmält mig till klubbens kick-off för Douglas Lindelöw. Har anmält två hästar, men är inte säkert att jag får med båda, beror på hur många som anmäler sig. Hoppas att få med två i alla fall, hade varit superkul :)

I vilket fall som helst så gick det lite sisådär för mamma och Rivica idag. Hon drog på en hel del, så blev väldigt trångt i fem och en halvan och på långsidan med två räcken med tre galoppsprång blev det till och med två en gång (andan i halsen på mig) och väldigt trångt många gånger. Hehe, fick säga till henne att skärpa sig och inte låta Rivica gå på som en ångvält. De hoppade banan en gång till och då var det mycket mer sans och balans.

När vi kom hem från manegen hände det grymmaste! Jag kliver ur bilen och tittar ner bland de bruna, döda buskarna i hagen bredvid parkeringen. Vad ser jag där? En ensam, frusen liten 500-lapp! Alltså helt sjukt. Det var nämligen så här, att för cirka tre veckor sedan fick mamma 500 spänn av Titti som hon la i sin jackficka. På eftermiddagen är pengarna puts väck och hon inser att de måste trillat ur hennes ficka. Det är halv storm och regn, så den stackars 500-lappen var det bara att ta farväl av. Vad är oddsen att jag skulle hitta den idag i buskarna, tre veckor senare? Att den inte flugit till Skåne liksom? Jippie!

Imorgon ska Fredrik med till manegen och rida Hedda. Får hoppas att det går bättre än förra gången. Då red han Rivica, och det höll ju på att sluta i sanden, som ni kanske kommer ihåg ;)

 
Mamma och Rivica på clear-round sist


Läst 13956 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
18
2015

Hej! Igår kväll var jag och hopptränade med Ratzia. Alltså, vilket utveckling som har skett! Jag tyckte hon var helt grym igår och Ewa var helt impad. När vi hade hoppat banan på slutet stod hon som en fågelholk. Om det är okej så ger jag mig själv en liten klapp på axeln :)

Detta var första träningen som hon fick hoppa lite högre hinder, och hon gjorde det så himla fint. Började med att hoppa en fem och en halva med kub och räcke som vi höjde efterhand. Hade sedan en studs på tre hinder och fyra galoppsprång fram till en oxer. Detta har tidigare varit en svårighet för oss, då hon inte varit tillräckligt stark och ramlat iväg lite fram till nästa hinder och försökt hitta sin balans. Igår gjorde hon den linjen prickfritt gång efter gång och var helt i balans, väntade och jag kunde rida fram till oxern. På slutet var oxern 125 cm, och hon bara skuttade över! :)

Hade sedan på andra långsidan två räcken med tre galoppsprång i mellan. Likadant här stämde det jättefint, hon var i balans i landningen och kunde bara rulla på på sina tre galoppsprång. Hade sedan en fristående oxer med vattenmatta och till sist en kombination med två räcken, ett galoppsprång i mellan. Första gången hoppade hon den jättefint. Andra gången kom vi bra, men precis i avstampet så missbedömer hon helt och välter typ ner hela hindret, men tar sig ändå ut över B-hindret. Kallt av henne att bara fortsätta och inte banga på B! Bra huvud! Nästa gång hoppade hon jättefint igen och var med med benen :)

Avslutade med att sätta ihop allt till en bana med nio hinder, tio språng. Hon hoppade superfint, fick fina distanser, var inte i en bom. Jag är kanonnöjd!

Längtar till vi ska ut på vår första riktiga tävling i mitten på mars. Har hoppat en del clear-rounder nu på hemmaplan Kungsbacka Ridklubb, men nu ska vi till nytt ställe. Det blir spännande! Har anmält 90 och 100 cm första gången :)


Läst 14060 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
15
2015

Hej! Igår morse gick mamma och jag upp tidigt och åkte till manegen. Först red vi Hedda och Ratzia, sedan åkte vi ner direkt efter med Marco och Barbie. Barbie var inte helt villig att gå på transporten. Ganska ovillig faktiskt. Lastade in Marco först, som går på själv, och tänkte att hon skulle kliva rätt in till honom. Big no. Efter misslyckade försök tog vi ut Marco och tog mellanväggen åt sidan. Fortfarande kämpigt, men efter en stund lyckades vi dra på henne med hjälp av longerlinan. Nere i manegen gick det bra att rida. Marco var lugn och fin och lilla Barbiehästen travade omkring så käckt. När vi hade ridit klart och skulle åka hem igen gick det mycket bättre att lasta. Lastade på Marco först och även om hon inte gick direkt på så gick det bra mycket snabbare. Nu får det lasttränas helt enkelt! Hon kommer nog lära sig ganska snabbt, i och med att vi åker så mycket transport här för att komma till skogen och rida ut och så. Ratzia var till exempel ovan med att åka transport när vi fick hem henne och i början så gick hon in halvvägs, backade ut och höll på, men nu går hon raka vägen in själv, så är inga problem att lasta om man är ensam.

 

En bild på trött Marcobus 

På tal om Ratzia så har hon och mamma idag tävlat dressyr för första gången! De har ridit två stycken clear-rounder tidigare, och idag var det klubbtävling. De red LC:1 och jag hade till och med knoppat Ratzia. Tjusigt ska det vara!

De fick 63,7% och blev 2:a. Nu var det bara sex starter, så det är inte så fancy som det låter, men kul att hon skötte sig och att det gick bra! De hade en grov miss i första galoppen, där hon började ruska på huvudet, kom i oblans och fick korsgalopp. Annars tyckte jag det såg fint ut. Mamma hade missat att det skulle vara 15 meters volter i traven och gjorde istället 10 meter, plus att hon gjorde den avslutande hejdåhalten på fel ställe. 

Här nedan är film, och jag själv agerar experkommentator:

 


Fin i knopparna :) 


Läst 13627 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
13
2015

Hej! Igår fortsatte det med lite annat drama. Vivi kom för att ge Hedda välförtjänt Biolight och massage. När vi står inne i stallet och Vivi håller på och Biolightar så hör vi hur hästarna springer i hagarna. Det behöver inte vara en big deal, men i nästa stund ser jag Rivica och Barbie genom fönstret. Deras hage ser man inte därifrån..

De två illbattingarna hade sprungit igenom trådarna in till Ratzias hage. Suck! Fick gå ut och fixa till trådarna, sedan försöka fånga in någon av hästarna. Lättare sagt än gjort, då de galopperade omkring, bockade, rullade sig osv. När jag närmade mig var det så klart dökul att springa åt ett annat håll.. Försökte stövla mig fram i leran och fick till slut tag på Ratzia och flyttade henne till en annan hage så länge. 

I detta kaos får så klart Marco psykbryt i sin hage och börjar springa som en idiot. Alltså neeej. Orkar inte! Han springer ju aldrig som en normal häst i hagen, utan det är hovar och ben överallt, slide stops, ligga ner i kurvorna och gasen i botten. Han blir liksom blockerad och det känns halvt livsfarligt att gå in och försöka stanna honom, med tanke på att han blir så uppskruvad, men det är bara att försöka få stopp, annars kommer en skada som ett brev på posten till den olycksfågeln.

Lyckades få stoppat honom till sist och tog in honom i boxen en stund så han fick stå och lugna sig. Alldeles svettig, stackaren. Vivi tittade på honom med värmekameran när hon var färdig, och som tur var såg allt bra ut. Släppte ut honom i hagen igen och resten av dagen var han lugn. All energi förbrukad.

Hedda kändes förresten jättefin tyckte Vivi. Inga spänningar i varken nacke, hals, bog eller rygg. Lite träningsvärk i rumpan bara, säkert från onsdagens tävling :) Hon tycker att Hedda är väldigt intressant, för hon har aldrig spänningar i nacke, hals, bog eller rygg, vilket hon säger att många hästar har. Varför detta då är intressant är ju för att Hedda i princip aldrig går i form när jag rider. Om ni vill får ni tycka att jag inte kan rida, för så ser det säkert ut, men jag låter henne gå som hon vill. Vill hon ha huvudet rätt upp i luften så får hon ha det, vill hon sänka sig några steg så får hon göra det. Detta fungerar för henne, har gjort i alla år, och hon är fin i kroppen, så bara att fortsätta så :)

 

Två bilder på Hedda och mig från förra året :) 


Läst 13542 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Idag har jag varit och tävlat med Hedda och Marco på Kungsbacka Ridklubb. Ovanligt med tävling mitt i veckan! 

Hoppade först 120 cm med Marco, som var bedömningen två faser med totalfel. Han var kanonlugn och fin på framridningen och även lugn inne på framhoppningen. Inne på banan var han felfri i båda faserna och hoppade riktigt fint. Kul! I omhoppningen fortsatte jag bara rida som om det var en grundomgång, så tiden räckte så klart inte till placering, men huvudsaken är att han var felfri :)

Tyvärr fick jag inte den här rundan på film, då mamma hade åkt hem för att hämta Hedda, som skulle hoppa nästa klass. Lite synd, men så blir det ibland.

Efteråt var det alltså dags för Hedda att hoppa 130 cm, som var vanlig bedömning med två faser. Hon hoppade fint på framhoppningen och inne på banan var hon taggad!

Vi var felfria i både grund och omhoppning och kom 2:a. Superkul!!! Men  det var inte helt dramafritt, det vill jag lova. För det första så var hon idag i en del bommar (men gjorde också väldigt många fina, luftiga språng). För det andra så gick mitt vänstra stigläder SÖNDER! Efter första hindret i omhoppningen!

Ja, herrejisses, jag fattade ingenting. Mer än att något var fel, haha! När vi landade efter första hindret i omhoppningen kände jag hur min fot inte längre var i stigbygeln. Jag försökte trampa ner i något som inte fanns och hamnade lite på sidan. Första tanken i huvudet, på väg mot hinder nummer två i omhoppningen, var att sadeln började åka på sniskan, men jag hade ju spänt innan jag gick in. Jag åkte alltså lite åt sidan när jag försökte trampa ner i den förlorade stigbygeln. Hoppar hinder nummer två i omhoppningen och över nummer tre lossnar stigbygeln från det trasiga stiglädret (vilket jag inte fattade just då, men det syns och hörs på filmen). Hade tänkt gå i mellan två hinder till fjärde hindret i omhoppningen, men tappade totalt fokus och försökte febrilt få fatt i stigbygeln (mission impossible, it's not there...), så därför blev det galopp runt. Skit samma, tänkte jag, och vände upp mot de två sista räckena.

När vi har galopperat i mål ropar jag till funktionärerna och frågar om jag har tappat min stigbygel. Jajjemen, den har de redan fångat upp. Jag tittar då ner på min vänstra sida och ser att sömmarna i stiglädret släppt helt. Lägligt att det hände just under en tävling, och när vi precis är i stridens hetta! Men Hedda, bästaste, var helt obekymrad över att ha ett stigläder fladdrandes under hela omhoppningen och mig lite tyngre i sadeln än vanligt. Hur grym är hon?!

Ta en kik på filmen! Ni ser att efter första i omhoppningen är jag utan stigbygel, för då har sömmarna i lädret släppt så att stigbygeln har halkat ner på lädret. När vi hoppar elvan så lossar stigbygeln, vilket hörs. De på läktaren reagerar också, haha!
 Så jaa, imorgon blir det en tur till Ridsport och införskaffa nya läder. Kasst av mig att inte ha kollat detta innan, men jag putsade sadeln i morse och då även stiglädren. Märkte inget, men kollade inte heller speciellt noga på sömmarna. Å andra sidan har jag haft dessa läder väääldigt länge, och jag har bara kört på, dag ut och dag in. Klart att de skulle gå sönder någon gång. Men vad är oddsen att de händer inne på banan??

Visste ni förresten att när Hedda och jag vann DM i hoppning för Young Riders, då gick tygeln sönder innan sista hindret! Lite värre än att vara utan stigbygel, men Hedda hittade hindret själv (puuh!). Undra vad som ska gå sönder nästa gång? Hmm.. martingalen kanske? :)

 


Läst 13179 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Kom precis in från stallet och ska strax åka och jobba. Har mockat mina boxar och putsat lite :)

Igår kväll var det hoppträning för Ewa, och den här veckan tog jag Rivica. Var ett tag sedan jag hoppade henne. Hoppade en 110cm på clear-round för några helger sedan, men annars har jag nog inte hoppat henne något i år?

I vilket fall som helst så gick det jättebra. Rivica kändes jättefin, hoppade bra och var lydig! Kändes inte alls lika stark och tung som hon ibland annars kan göra. Dök inte heller iväg efter hindren.  

Började med att hoppa små kuber som stod på medellinjen, så red som serpentinbågar. Var först en stor båge mellan kub ett och två, sedan lite mindre båge från kub två till tre och sedan ganska tight båge mellan kub tre och fyra. Här fick de jobba ordentligt. Fick dock inte med detta på filmen, men ni förstår hur övningen är va?

Hade sedan en kombination med två räcken och två fristående räcken och en oxer. Kolla in filmen nedan! Rivica fick hoppa ganska högt :)

 


Läst 12557 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår morse när jag vaknade mådde jag så himla illa. Kändes verkligen som om jag skulle spy. Mådde lite halvilla redan på lördagkvällen, men trodde att det berodde på att jag hade tryckt i mig tre stycken pannacottas. Nej, när det kommer till desserter har jag inga gränser..

Fick i vilket fall som helst gå och lägga mig igen. Lyckades få i mig lite nyponsoppa och sedan halvsov jag fram till klockan ett. ETT!! Har nog aldrig sovit så länge innan? Kanske någon gång efter nyårsafton. Gick upp och åt en macka och sedan ut till stallet för att göra i ordning Hedda. Skulle åka till Trollhättan för årsdebuten med henne ute på tävlingsbanorna. Skulle hoppa en klass 130cm, vilket var den sista för dagen, så vi åkte inte hemifrån förrän klockan fem. Hur sent?! Hade i alla fall gott om tid på mig att knoppa och fixa, sedan äta lite innan vi åkte.

När vi kom fram var det några unghästar kvar i 120cm och sedan började de bygga om banan. Mamma tog en bild på Sven som var i full gång med att hjälpa till i banbygget. Han hade till och med snott åt sig en banskiss. Han ville väl snabba på det hela så vi inte skulle komma hem allt för sent :) Hedda kändes fin på framhoppningen. Lite het mot hinder, men vad kan man vänta sig på årets första tävling?

Inne på banan var hon på hugget och gjorde en felfri grundomgång och sedan blev det ett räcke ner i omhoppningen. Hon blev lite flack fram till det hindret, men jag är ändå nöjd. Hon kändes fräsch och fin :) Tittar man på hennes tid i omhoppningen så hade den räckt långt, fastän vi tog långa vägar. Hon är en sådan liten rallyräka!

Film nedan från Heddas runda, 130 cm :)
 


Läst 12689 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
07
2015

Hej! I förmiddags kom Titti och mamma hem med nya lilla hästen. Det är alltså mammas kompis Titti (som köpte mammas gamla Natalie av oss) som har köpt ny häst. Ett litet fuxsto med annorlunda teckning i ansiktet. Fem år och yttipyttig. Ser ut som en liten miniatyrhäst. Hon heter Razzia (ja, men vad är oddsen att vårt fuxsto heter Ratzia då?), men hon kommer att kallas Barbie. För hon ser ut som en liten Barbiehäst, haha! Hon kommer stå uppstallad hos oss ett tag och jag ska få lov att hoppa henne. Hoppas inte hon går av på mitten bara när jag slänger mig upp. Lilla ponnyhästen :)
På eftermiddagen idag åkte mamma och jag bort till Kungsbacka med Rivica och Ratzia för att hoppa clear-round. Mamma hoppade en runda på 100cm med en rivning på sista hindret. Synd, annars var det bra! Bättre snurr på galoppen, även om hon blir lite lång ibland.

Jag hoppade Ratzia en runda på 100cm och sedan debuterade vi även 110cm! På 100cm var hon felfri och hoppade fint. Gick ut och travade henne lite i manegen innan det var dags för 110cm. Visste inte riktigt hur mycket ork hon skulle ha till denna runda. Brukar bara hoppa en runda och hon håller ju fortfarande på att byggas upp och få bättre kondis. Tänkte i alla fall att vi bara behövde hoppa några språng om hon kändes trött.

Vi hoppade hela banan och hon kändes verkligen jättefin. Det blev en felfri runda och jag tycker att hon gjorde många fina språng! Ewa och Thomas har tittat på filmen och Ewas kommentar var att hon var imponerad och tycker att det blir bättre och bättre medan Thomas sa att det var den bästa rundan han sett med henne och att jag gjort ett jättebra jobb. Superkul!! Jag är själv väldigt nöjd över kvällens rundor :)

Här nedan är filmen från debuten i 110cm:


 
Nu på kvällen har vi tittat på Världscuphoppningen från Bordeaux. Mello, släng dig i väggen! Det var som vanligt riktigt inspirerande och spännande. Trodde först att det skulle bli ganska många nollor med tanke på tre felfria när de fem första ridit. Sedan tog det ett tag innan nästa kom, och till slut blev det 11 stycken till omhoppning. Sjukt impad av Bertram Allen. Vilken kille!!!


Läst 12763 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
06
2015

Go'kväll! Himla dumt väder nu och paddocken är inget vidare att rida i. Någon som skänker mig ett ridhus? Snälla? Nähä, inte det..

Igår hade jag i alla fall möjlighet att åka och rida i manegen. Jag hoppade som sagt med Ratzia och mamma red Hedda. Testade att hoppa några högre språng med henne igår, vilket var önskemål från la owner. Det gick bra, men hon behöver så klart fortfarande bli starkare. Klarar så klart inte av en hel bana på de höjderna än, men kul att testa några enstaka hinder och känna på sprången. 

Film från igår: 
Får se vad jag hittar på med hästarna imorgon. Mamma kommer att ha både bil och släp hela morgonen och förmiddagen när hon och Titti ska åka och hämta lilla fuxstoet, så kan varken åka till manege eller ridspår. Får nog bli en skrittur på fältet :)


 


Läst 12347 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.