Saras vardag
MAR
15
2015

Hej! Igår åkte mamma, pappa och jag till Marks Ridklubb för hopptävling. Mamma skulle hoppa 90cm och 100cm med Rivica och jag skulle tävlingsdebutera med Ratzia, 100cm och 110cm. Innan jag fick hem henne hade hon året innan bara gått en 90cm unghäst, och jag har bara hoppat en del clear-rounder med henne, så det var spännande att komma ut "på riktigt".

Först hoppade mamma 90cm, som var bedömning clear-round. Det gick jättefint och de gjorde en felfri runda. Ratzia stod snällt kvar i transporten. Gnäggade en del och sparkade lite i början, men inte värre än vad Marco kan vara när han blir lämnad själv i transporten, så då är det godkänt ;)

Efteråt var det dags för 100cm, som vi båda skulle hoppa, bedömning två faser. Mamma var jättetaggad och ville verkligen göra en felfri grundomgång så hon sedan kunde brassa på i omhoppningen. Tyvärr rev de andra hindret, ett räcke, då Rivica var lite ofokuserad. Jag red nämligen fram Ratzia ute i paddocken när mamma var inne på framhoppningen, och när en av de gnäggade så var det så klart kört. Då gnäggade de efter varandra som bara den. Det som är bra med Ratzia är att hon slutar gnägga och börjar fokusera när hon ska jobba, medan Rivica kan gnägga hela vägen fram till hindret och tappa fokus helt. 

Sedan var det dags för Ratzia inne på banan. Hon hoppade fint och gjorde en felfri runda, både grund och omhoppning. Eftersom hon aldrig gått omhoppning innan och fortfarande inte är helt stark så var planen så klart att rida långa vägar men öka på tempot något mellan hindren. Vi blev 9:a av 15 placerade. Vilken bonus, det hade jag inte räknat med! :)

Efter lite paus var det dags för dagens sista klass, 110cm bedömning två faser. Har hoppat den höjden en gång tidigare på clear-round. Ratzia kämpade på jättebra och gjorde återigen en dubbelnolla! Samma taktik den här gången, att bara rida runt i omhoppningen och gasa på lite mellan hindren. Det var bara fyra dubbelnollor, så hör och häpna, vi blev 3:a!

Som ni förstår så är jag alltså mer än nöjd med tävlingsdebuten! Hade absolut inte räknat med några placeringar, och hoppades bara att vi skulle göra två fina rundor, nödvändigtvis inte felfria, men med bra känsla. Det blir en hel del korsgalopp inne på banan, då hon som sagt fortfarande behöver bli starkare. När hon känner sig obalanserad slår hon om till korsgalopp för att balansera upp sig, och så länge jag har henne rak fram till hindret och rättar henne fram så fungerar det bra. Finns egentligen inte så mycket att göra, bara fortsätta träna på, så kommer styrkan och bytena med tiden :)

 

På prisutdelning 110cm :)

 

Fint med färgad rosett :)

 

Gårdagens skörd av Ekmans :)


 




Film från Ratzias runda 110cm. De andra filmerna kommer!


Grattis till mamma som fyller 55 år idag också! :) 


Läst 9111 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
12
2015

Hej! Igår var det dags för Lennart-träning igen på KRK. Jag hoppade Ratzia och mamma följde med och hoppade Rivica. Hon var jättenervös innan att Lennart skulle göra det alldeles för svårt och högt för henne, och pratade innan vi åkte om hur hon skulle trilla av. Pfh! Gick ju hur bra som helst! Lennart tyckte det var bra att dressyrtanten var inne på att byta gren :)

På kvällens lektion var det olika böjda spår som gällde. Att hålla rytmen och göra det följsamt. Detta var första gången jag hoppade Ratzia för Lennart, och jag fick rida henne i ett högre tempo och mer öppen form än vad jag tidigare gjort, vilket fungerade bra.

Med alla dessa böjda spår märks det att hon fortfarande är under "uppbyggnad" och inte tillräckligt stark. När hon blir obalanserad blir det korsgalopp, men det är bara att träna vidare så att hon blir starkare, så kommer nog bytena snart!

Förutom de böjda spåren hade vi även en trekombination med räcke - oxer - räcke. Ett galoppsprång i mellan varje. Vi hoppade igenom allting, kombinationen och de olika böjda spåren åt alla håll, sedan satte vi ihop det till en bana på åtta hinder, tolv språng. Jag började med att slarva med vägen på det första böjda spåret och skära av för mycket, så då rev vi den. Sedan blev det lite ofokuserat och orytmiskt med korsgalopp och ingen riktig ork. När vi hade hoppat klart banan pausade vi lite, sedan hoppade vi första halvan av banan igen, och då gick det mycket bättre!

 




Innan träningen red jag Marco i paddocken, i både skritt och lite trav. Han var mest sjövild, så vill nog säga att det där såret inte stör honom längre. Det har så klart inte läkt helt, men han verkar inte ha ont av det längre, så nu rider vi på som vanligt men fortsätter hålla rent och linda tills det är färdigläkt.


Läst 9532 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
11
2015

En update om Marco :) Vi var på klinik med honom i fredags, så de kunde titta på såret, bedöva, skära och allt sådant. När de klämde på sulan reagerade han inte och när de försökte hitta som en "genomfart" från såret uppe vid kronranden ner till sulan så fanns där inget. De fick bedöva och skära lite uppe vid såret.



Drogad häst



Efter att de skurit

De tror att han fått något sticksår som bildat en böld, men de var inte helt säkra på vad som orsakat det hela. Så är det visst alltid med Marco, vad som än händer honom så är det alltid väldigt diffust. 

 

Fått på skon igen och tvättas med väteperoxid

Veterinären sa att väteperoxid används även i bakteriedödande krämer och lösningar i många länder, men inte så ofta i Sverige. Lösningen skummar vid kontakt med blod och omvandlas under denna process till vatten och syre. Väteperoxiden bryts ner av sig självt till vatten och syre, men då långsammare. Normalt används omkring treprocentig lösning för sårtvätt.



Piggnat till lite :)



Gips och bandage

Han hade gips några dagar och nu har vi själva lagt om det varje dag. Han får gå i sin grushage, men det är viktigt att hoven är ordentligt bandagerad så att det inte kommer in någon smuts.



Fick en hel kasse med sjukvård. Fick ge honom penicillin i fem dagar, vilket har gått bra. Jag klarar inte av att sticka honom, så det har mamma fått göra medan jag har stått bredvid. Inte för att det har behövts, han har varit jätteduktig och stått som ett ljus hela tiden. Två fulla penicillinsprutor varje dag!



Min kära kollega och vän Nina tyckte så synd om Marco, så hon gick och köpte två påsar med äpplen och en påse morötter till honom. Hon är väl för snäll?!

Statusen nu är bra mycket bättre. Han går bra och igår när jag hade skrittat honom en stund så testade jag att trava lite också, och det kändes bra. Får hoppas det fortsätter läka fint :)

Innan jag red Marco igår så red jag Ratzia i paddocken. Hon kändes jättefin. Gjorde skänkelvikningar och öppna fint i traven. Lite lättare att flytta till höger än vänster. Gjorde avsaktningar till skritt, vilket hon gör väldigt mjukt och fint. Behöver bara sitta till lite i sadeln och krama lite i tygeln. Tränade sedan en hel del galoppfattningar. Det är fortfarande där hon är svagast, men det blir bättre och bättre. Första fattningen åt bägge håll slog hon sig fri, men sedan blev det bättre och bättre för varje fattning. Bara att nöta vidare!

 

Horseselfie :) 


Läst 9937 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
09
2015

Hej! Igår fick jag rida på Barbiehästen för första gången. Det är alltså Tittis häst som hon har uppstallad hos oss. Yttipyttig är hon, kändes som att rida en ponny :) Ungefär samma storlek som Maui, men Barbie kändes nog lite större då jag fick känslan av mer hals framför mig. 

Det gick jättebra och hon var väldigt snäll. Red i skritt, trav och galopp och hoppade över en liten kub några gånger. Hon sparkade bakut någon gång i en galoppfattning, men ingenting jämfört med vad Marco kan göra ;)

Vi bestämde att jag förmodligen får rida henne till helgen igen :) Här är några bilder Titti tog. Hon är ju som sagt rätt liten, men vad tycker ni? Ser jag för stor ut?

 

Trav

 

Galopp

 

Hoppla 

 

Hopp långt ifrån


På eftermiddagen igår åkte mamma och jag till Billdal med Rivica och Ratzia för Pay and Jump. Mamma skulle hoppa 90cm och 100cm och jag en runda på 100cm. När vi kom fram hade de dock redan börjat med 100, så fick snabbt som attan lära oss banan och sedan lasta ur. Visst har vi kommit sent ibland till tävlingar så att man har fått stressa, men vi har aldrig förr kommit så sent att vi missat starten. Ja ja, någon gång ska vara första gången för det också :)

Mamma hade nr 23 med Rivica och jag 30 med Ratzia, så båda hästarna blev lite stissiga när Rivica gick in i manegen och jag och Ratzia fick stanna kvar utanför. Ratzia lugnade sig rätt fort när hon hade försvunnit, men Rivica hade tydligen varit helt ofokuserad och gnäggat massor, både på framhoppningen och inne på banan. Detta resulterade i att de rev första hindret, men sedan skärpte hon till sig och hoppade resten felfritt.

Ratzia var jättefin på framhoppningen och inne på banan hoppade hon fint och gjorde en felfri runda. Kändes bra :)

Här är film från min och Ratzias runda igår: 

 


Läst 10621 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår åkte Fredrik och jag till Lidköping med Hedda. Skulle egentligen haft med Marco också, men som ni förstår så fick han stanna hemma. Han får ett eget inlägg sedan om vad som händer med honom och vad de sa på kliniken m.m.

Marco skulle gått 120cm och Hedda 130cm, men eftersom han inte kunde åka med gjorde jag ett hästbyte så Hedda fick gå båda klasserna. Jag har inte varit i Lidköping på många år, och senast jag var där inomhus var innan de hade byggt om manegen. Jättefint var det nu.

120cm var med totalfel. Hedda kändes fin och taggad, men på sista hindret i grunden, ett räcke, så svängde jag i luften, så då rev hon med bak. Jäkla skit, jag var själv lite för taggad för omhoppningen, så jag hade gjort svängen till första hindret i omhoppningen i tanken innan vi ens hoppat sista i grunden. Aja baja!

Efteråt skrittade vi av henne länge på lite olika skogsstigar. Var lång väntan till nästa start.. Fredrik och jag gick och käkade, tittade på lite unghästar, gick en promenad m.m. för att fördriva tiden. Jag kände mig helt trött och var rädd att jag inte skulle lyckas ladda om inför sista klassen. Fick peppa mig själv i huvudet hela tiden.

Gick banan till 130cm, som var bedömning två faser, och tog sedan ut Hedda så att hon fick skritta länge innan vi började värma upp.

Hon kändes fin på framhoppningen och taggad, inte påverkad av väntan i transporten. Jag var fokuserad och ville verkligen göra en felfri runda nu. Hedda hoppade superfint och var inte i en bom på hela banan. Det blev en dubbelnolla och vi kom 3:a. Sååå kul! Då kändes färden hem inte så jobbig. Vi kom inte hem förrän strax innan midnatt..!

Här nedan är film från 130cm. Första hindret kom inte med, Fredrik fick lite kameraproblem. Visst är hon fin??

 






Läst 9235 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
05
2015

Hej! I förmiddags åkte jag ner till Ewa med Hedda för hoppträning. Thomas och jag tränade tillsammans för Ewa. Kul!

Hade en studs med två kuber och sedan böjt spår till en kub och ett galoppsprång räcke som vi höjde successivt. Där i mellan skulle det vara fem galoppsprång, men med Hedda tog jag ett extra hela tiden förutom på slutet när vi hoppade bana.

Hade sedan en oxer med fem galoppsprång ner till studsen. Hade en fristående oxer ur sväng och en trekombination på ena långsidan med tre räcken, ett galoppsprång i mellan.

Jag har inte hoppat Hedda på ett tag, så hon var väldigt taggad, men hoppade jättefint tycker jag. Lite väl ivrig ibland på något räcke så att hon var i och klonkade, men hon rättade sig bra och jag fick tänka på att hålla jämn galopp hela vägen och inte försöka plocka in extra steg, utan låta det flyta på och bara höja handen lite och hålla jämnt stöd. Gick superbra!

Har tyvärr ingen film eftersom jag åkte själv idag..

Väl hemma släppte jag ut henne i hagen utan täcke. Så himla soligt och härligt väder, så hon ställde sig och halvsov i solen direkt. Lille Marco stod också och sov i solen hela förmiddagen. Såret ser likadant ut, men tycker att han stödjer bättre på benet nu, men det är inte helt hundra. Uppdaterar er mer om honom imorgon när vi skurit i det, eller vad som kommer göras. Om det nu är en böld (vilket min veterinär inte tror.. många spridda tankar kring honom som vanligt.. olycksfågeln, alltid så diffust) så verkar det behöva hjälp att komma ut. Får se vad som händer imorgon helt enkelt!

Ha en fin kväll!


Läst 8987 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
04
2015

Update Marco:

Kan det alltså vara en hovböld som spruckit ut uppe vid kronranden? Det tror min hovis och det var även en som kommenterade det på mitt förra inlägg och på Facebook.

Tog av omslaget i morse och såg att det hade kommit lite var på kompressen. Tvättade rent det igen och la om det på nytt. Stackaren, han verkar nästan ha mer ont idag. Går som en gammal haltande gubbe :( Det som är positivt är i alla fall att han nu håller sig lugn i hagen ;) Han vill inte göra många knop.

Satte upp lite extra trådar i hagen så att han bara kan gå där det är som torrast. Mockade mina boxar och ska nu åka till jobbet. Rider Heddis när jag kommer hem i eftermiddag :)

 

Bild från i morse


Läst 17444 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
03
2015

Alltså neeej. Varför är Marco en sådan olycksfågel?! Nu har han på något vänster lyckats få ett långt sår på vänster bakben, på yttersidan vid kronranden. Hur?? Ingen aning. Som ni ser på bilden så går det ju som en reva några centimeter. Är inte jättedjupt, men han har ont och vill inte trycka ifrån som vanligt när han skrittar. Skrittade honom hos Ewa i cirka 30 minuter och vissa steg tog han normalt, men det gick aldrig över helt.

Spolade rent med vattenslangen när vi kom hem. Tog sedan en pip med koksaltlösning och sprutade in i såret för att verkligen få rent, rent, rent. La sedan på en kompress med lite silver och en gasbinda runt. Får se hur det ser ut imorgon och om han rör sig bättre eller inte? 

Han måste på något sätt dragit den hoven i något vasst i hagen.. Hmm.. Hur lyckas han med allt?! 

Suckar tungt och går och lägger mig..

 


Läst 9563 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I torsdags och fredags kväll var vi på Scandinavium och tittade på hoppklasserna. Såå roligt och inspirerande! Atmosfären är grym, och när det är svenska ryttare på banan är det öronbedövande applåder. Det häftigaste av allt är när kung Rolf-Göran är inne på arenan. Då är Scandinavium on fire och taket håller på att lyfta!

Och med en kung måste det så klart också finnas en drottning. Luciana Diniz. Vill typ lipa varje gång hon rider. Glädjetårar alltså. Älskar att se henne och hennes hästar, och hur hon alltid blir överlycklig efter en felfri runda och klappar om hästen så mycket det bara går. Även när det går mindre bra! När hon rider ut från banan eller är på prisutdelning så vinkar hon till publiken, riktiga waves. 'Cause she's the queen!

 

Hade velat storshoppa på mässan, men måste prioritera annat nu, så det blev inte mycket inhandlat. En vadderad huva och ett fleecetäcke med bling. Den första var nödvändig, den andra impulsiv då jag blev förblindad av glittret. Såg ett superfint set med schabrak och huva som var grått med silverkant och stenar. Ni vet att jag är en sucker for shiny things, men Fredrik fick övertalat mig att jag för det första inte hade råd, och för det andra inte behöver det (men vill sååå gääärna haaa). 



Marco smilar upp sig för kameran

I eftermiddags red Fredrik och jag i paddocken hemma. Jag red tokstollen och Fredrik red Heddis. Det gick jättebra för Fredrik idag och han vågade galoppera cirka ett varv i varje varv! Han sa efteråt att det kändes bra och att Hedda var snäll som stannade när han ville och inte drog iväg.  Kolla in videon, visst blir det bättre och bättre?

 




Nu på kvällen tittade vi på Gothenburg Trophy på TV:n. Sjukt kul att Peder vann, och att Linda Heed tog sig till omhoppning efter den tuffa grunden. Verkligen spännande!! Imorgon blir det att titta på världscupen på TV. God natt :)

 

Marco med sin Hippson-huva. Ska prova den vadderade nästa gång vi hoppar :) 


Läst 10115 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.