Saras vardag

Hej! Jag anmälde som sagt Ratzia och Rivica för ett tag sedan till Ale, men gjorde hästbyte då Ratzia fick sitt sår och Rivica och jag var ändå inte redo att hoppa 125cm. Så igår åkte vi dit med Hedda och Marco istället :)

Hoppade alltså en klass, 125cm bedömning A:0. En bana med 11 hinder, 12 språng. Jag hade Hedda först, och hon var pigg och på hugget som vanligt. Galopperade på och tog ganska korta vägar. På hinder 6, en oxer, vände vi upp och fick bra läge, men Hedda måste missuppfattat att det var en oxer, och hoppade för kort och rev tyvärr bakbommen. I övrigt hoppade hon väldigt fint och var solklart snabbast i startfältet (men det hjälper inte om man inte är felfri ;)).

Sedan var det dags för Marco. Taggad och fin på framhoppningen. Inne på banan satte jag bra galopp från början och ville verkligen få till en felfri runda nu. Marco hoppade fint och var med på noterna. Snabb och svängde bra! När vi vänder upp på näst sista hindret, ett plank, ligger vi bra, men precis när vi ska ta av märker jag hur han tappar fokus och tittar till på hinderförrådet bakom hindret. "Shit pommes, vi har ju bara två hinder kvar, han får inte banga nu!!!", hinner jag tänka, och klämmer om med benen allt vad jag har. Marco trampar om på plankan och lyckas mirakulöst nog inte ens vara i den. Mamma, pappa och Fredrik sitter på läktaren och är sjukt nervösa, det hörs på filmen! Galopperar i fullt ös ner till sista hindret och in i mål felfritt! "Puh", andas ut och speakern säger att vi gick upp i ledning. Kors i taket! 

Lille Marco tog alltså hem sin första vinst någonsin och vann med 2,5 sekunder. Tänk att han skulle vara så snabb?! Detta var hans tredje start på 125cm. Förutom premier och fin rosett belönades han också med ett äkta ylletäcke (första segertäcket är alltid speciellt:)), från Ale Ridsport. Jättefint! Det ska han få ha i vinter när han åker på tävling :)

Visst ser han nöjd ut? Så stolt och förstod nog att han varit bäst :)Videolänk Marco 125 cm seger: http://play.videofy.me/v/10482328På kvällen gick vi till Restaurang Ester i Kungsbacka för att fira Marcos första seger med smaskig söndagsmiddag. Det var jag, mamma, pappa, Fredrik och brorsan som gick. Det blev Ester Toast till förrätt, oxfilé med potatisgratäng och rödvinssås till varmrätt och till efterrätt tog jag och pappa creme brulée och de andra chokladmousse. Vilken kanonmiddag!Läst 20017 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår kväll efter jobbet red jag och fixade i stallet. Lastade in allt i transporten inför dagens tävling. När jag kommer in får jag höra om den fruktansvärda olyckan som hänt nere i Björbäck. De ställde in sista klassen igår och satte den först idag istället. I morse gjorde jag i ordning hästarna, de var broddade och badade, och Fredrik och jag hoppade in i bilen. Precis när vi börjar rulla ner för vår backe ringer en klubbkamrat som är nere i Björbäck och berättar att de ställt in allt idag och imorgon, då den stackars flickan avled av sina skador :( Det är så fruktansvärt sorgligt och alla mina tankar går till hennes familj och vänner. Ett bra beslut av Björbäck att ställa in och fint av dem att ha en tyst minut där nere. Tänk så snabbt olyckan kan vara framme och så illa det kan gå :(

Fredrik och jag körde upp för backen igen och lastade ur allt och broddade ur hästarna. Åkte sedan bort med dem till Bunketorp och skrittade ut en runda i skogen. De måste undrat vad som försiggick..

Imorgon skulle jag åka till en annan tävlingsplats med Ratzia och Rivica och hoppa, men jag har gjort hästbyte och tar Hedda och Marco istället. Ratzia har nämligen fått ett äckligt sår på ena bakbenet. Först var det bara svullet just runt själva såret, men igår hade det svullnat upp överallt från knät och neråt. Tvättade rent det igår, men när jag kom ut i morse hade det runnit både blod och var ur såret, så veterinären var nyss här och kikade på det. Sitter på utsidan bakbenet och inte där det är några leder eller senor. Har fått lite salva och medicin till henne som hon ska få i några dagar. Som tur är så haltar hon inte av det, men hon är öm och inte jätteglad när vi är där och ska göra rent.

Nu ska jag gå ut och mocka mina boxar, sedan blir det att invänta Global Champions Tour från Monaco ikväll. Ta hand om er allihopa och ge varandra extra mycket kärlek.

Här nedan är några bilder från Åby förra veckan på Hedda och mig. De tre första är från kvalet i 130cm till 7-star, där vi blev 2:a. Den sista bilden är från finalen!Hinder 4, vattenmattanHinder 8, oxerSista hindret, nr 11. Här klippte Hedda av stort, det var allt eller inget som gällde!
Hinder 5 i finalen


Läst 29086 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
25
2015

Hej! Idag blev det lite uteritter med Hedda och Marco. Marco red jag själv en runda i första skogen och Hedda red jag tillsammans med grannarna :) Jag hade med mig Fia och Therese hade med sin hund Bianca. Bianca ville leka med Fia, men hon bara satte sig ner och såg skräckslagen ut. När de har träffats när vi varit ute på tävling har Bianca nämligen skällt som en tok på Fia och varit väldigt osäker, men nu när hon har fattat att Fia är snäll så är så klart Fia inte lika säker ;) Vi får ta med dem ut några gånger till så kommer de nog snart leka vilt!

Igår var vi iväg på clear-round på Kungsbacka Ridklubb (vilket de har varje tisdag för ponny och varje onsdag för häst nu i ett par veckor) med Ratzia och Rivica. Mamma skulle hoppa 100cm med Rivica och sedan skulle jag hoppa henne på 120cm, och även Ratzia på 110cm och 120cm. Jag såg inte mammas runda eftersom jag var inne och hoppade fram då, men de hade varit felfria. Mamma sa att de fick lite tokigt på första och sista hindret, men annars var det bra.

När jag gick ut till paddocken och skulle hoppa Ratzia på 110cm stod mamma utanför med Rivica, men ändå var Ratzia helt tossig. Sprang omkring och gnäggade som en dåre. Hon var verkligen helt ofokuserad på mig, men lyckades ändå på något sätt hoppa runt banan felfritt på 110cm. Långt ifrån en bra runda dock. Väntade kvar inne på banan när de höjde till 120cm och då lugnade hon ner sig lite, men när vi sedan skulle hoppa igen körde hon sitt eget race. Blev ett ner på en oxer där vi kom på böjt spår från ett räcke. När vi hade hoppat klart rundan frågade jag om jag inte kunde få ta bara den linjen igen, vilket var helt okej, och då hoppade hon faktiskt jättefint, så fick avsluta bra :)

Hoppade sedan av och hoppade upp på Rivica för att hoppa en runda på 120cm. Då stod mamma inne på banan med Ratzia, så då var alla nöjda och glada (tänk om vi kunde göra så på tävlingarna, så lugnt och skönt vi skulle ha det;)). Rivica kändes lite lång och seg. Jag fick inte riktigt ihop henne som jag ville och när jag försökte så hängde hon sig mest i min hand. Hon hoppade helt okej, men på kombinationen stannade hon en gång. När jag vände upp såg jag att jag behövde ta en förhållning så hände ingenting, utan hon älgade på och då blev det så klart helt mittemellan.. Red an igen försökte hålla ihop grejerna lite bättre och då hoppade hon. Jag får dressyra ordentligt innan helgens tävling, så här kan vi inte ha det ;)

Här nedan är båda rundorna i en film på Ratzia. Skäms lite, men vi måste ha dåliga dagar också ;)


Videolänk: http://play.videofy.me/v/10467563Läst 24830 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
22
2015

Hej! Igår blev det ingen ridning för mig, men min beridare ryckte in igen. Fredrik red Hedda och mamma tog Marco, så åkte de bort till skogen och red ut en runda i skritt och trav. Visst är han grym som ridit så mycket denna vecka? Och ute i skogen i olika gångarter. En riktig cowboy!Finaste hästarna! :)

Idag gick jag upp tidigt för att rida Marco innan jobbet. Red honom i paddocken och hoppade igenom en trekombination jag byggt upp, två gånger åt båda håll. Har byggt tre oxrar, ett galoppsprång mellan varje. Lite kortare än vad det normalt är på tävling, så att han ska känna att han enkelt når fram och att det inte är jobbigt. Ska träna lite trekombination varje gång vi hoppar, så det inte bara dyker upp på tävling och känns hur jobbigt och svårt som helst. Idag hoppade han igenom den utan problem åt båda håll, ingen tvekan alls. Hade oxrarna parallella och endast på 90cm. Får höja och länga successivt :)

I veckan blir det mycket hoppning känns det som, men ska även komma ut i skogen. Ska på clear-round på onsdag med två hästar och till helgen blir det tävling både lördag och söndag, då ska alla fyra hoppa. Ratzia och Rivica ska jag tävla på söndagen, och då ska vi hoppa högt (högre än vanligt)!! Tycker jag brukar anmäla rätt bra till tävlingar, alltså vilken nivå vi är på och inte ta mig vatten över huvudet. Den här gången gick jag däremot lite wild and crazy och anmälde oss till högre höjder. Får ta hinder för hinder och verkligen se det som en träning. Känns det åt fanders får vi bara utgå. Nästa tävling igen går vi tillbaka dit vi hittills hör hemma :)

Här nedan är videos på Marco från Gäsene som jag inte visat än :)
Videolänk Marco, felfri i 125cm Ackumulator http://play.videofy.me/v/10358184

Videolänk Marco, felfri och 5:a i 120cm http://play.videofy.me/v/10358143


Läst 24385 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
20
2015

Hej! Fick se att Hedda och jag genom vår andraplats i torsdagens 130cm kvalade in till finalen den här omgången av 7-Star Spring Tour på Gothenburg Summer Tour. Den klassen gick idag, så åkte in i eftermiddags för att hoppa den. Hade inte alls räknat med att vi skulle ta oss till finalen (de 30 bästa i kvalet går till finalen), så var glad bara att vi tog oss dit. 

Banan bestod av 10 hinder, men 13 språng. En tvåkombination med räcke ett galoppsprång oxer och sedan en trekombination med oxer två galoppsprång räcke ett galoppsprång räcke. Det avslutande tionde hindret var vattengraven, men det fanns även ett alternativ, en oxer med vattenmatta under. Hedda och jag har faktiskt aldrig hoppat en riktig vattengrav på tävling. Vi har hoppat vattengrav på Ewas gräsbana och på någon tävling har de haft en riktigt smal vattengrav under ett räcke, men då har den varit smalare än en vattenmatta. 

Hedda var riktigt het på framhoppningen. Taggad till tusen och drog järnet mot hindren ;) Inne på banan var hon lite lugnare! Hon hoppade kalasbra fram till trekombinationen. Där kom vi lite nära och hon blev lite springig, så där fick vi tyvärr ner både A och B-hindret, men sedan hoppade hon resten galant och flög över vattnet. Jag är riktigt nöjd över rundan ändå, då detta förmodligen var den svåraste 130-bana vi ridit :) Hedda var super!

Här nedan kan ni se film på vår runda och höra Lennart Lindelöw och Ulrika Bidegård kommentera :) Vill ni se alla 7-starfinalerna har ni länken här: http://ridsportplay.sportsground.tv/player?cid=carousel&pid=5254 Väldigt kul att de filmade och sände live.
Videolänk Hedda 7-Star Spring Tour Final på Gothenburg Summer Tour: http://play.videofy.me/v/10444606


Roligt att få höra att jag är en fighter och att det hade gått undan om vi kommit till omhoppning ;) Även kul att Lennart tyckte att jag blev för noggrann in i trekombinationen där vi rev. Noggrann är väl annars inget man förknippar med mig och min ridning, hehe!


Läst 24888 ggr Kommentarer Kommentera

Hej och glad midsommar! Jag jobbade 10-15 idag och efteråt blev det middag hemma med familjen och mormor och morfar.
 
Jag har inte ridit något idag, men beridaren Fredrik har! Han red faktiskt både igår och idag. Igår när jag hade varit och tävlat med Hedda åkte jag till jobbet, så mamma och Fredrik red ut en runda på Ratzia och Marco. Det var första gången Fredrik red Ratzia och det hade gått bra, men han tyckte att hon var lite seg ;) Idag red mamma och Fredrik ut igen, den här gången fick Fredrik rida sin favorit, Hedda. De red ut i en timma i skritt och trav, och red ner till sjön och lät hästarna plaska omkring lite :)Fredrik och Hedda i sjön :)Glad midsommar!

Här nedan kan ni se filmen från gårdagens runda i 130cm med Hedda. Skruva upp volymen och hör hur nervös pappa blir mot slutet. Tjostar och har sig! Det är så roligt när pappa är med på tävling (mamma också så klart, hon är ju grym). Då går vi banan tillsammans och han är med och analyserar och tänker igenom hur jag ska rida, vilka svängar vi vågar ta, var vi ska hålla ut m.m. Sedan är han grym på det här med mellantider! Han har stenkoll på de som rider snabbt vad de har för mellantider vid olika hinder och om jag är felfri står vi sedan tillsammans och kikar på resten. Då kan han direkt säga om det är en ryttare som är "farlig" eller om vi kan pusta ut, den var ju flera sekunder efter vid mellantiden ;)
Videolänk Hedda 130cm: http://play.videofy.me/v/10432754


Efter prisutdelningen igår :) <3Jätteglad!


Läst 14785 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
18
2015

Hej! Både igår och idag var vi inne på Åby igen på Gothenburg Summer Tour, anordnad av Fjärås Hoppryttarförening. Igår hoppade jag Marco en klass, 120cm, bedömning A:0. Ingen trekombination med, men istället två stycken tvåkombinationer. Den ena med oxer två galoppsprång räcke och den andra med räcke ett galoppsprång oxer. Marco hoppade fint på framhoppningen, men jag var nervös innan jag skulle gå in på banan. Hoppades att han skulle vara med på noterna, som i 120cm i söndags och fram till trekombinationen i 125cm. När vi fick startsignal satte jag upp en bra galopp direkt och med bra tryck. 

Marco var on fire! Han var snabb, gjorde fina svängar och framförallt, han hoppade grymt! Inte för stort, men ändå försiktigt och inte i en bom på hela banan. Det blev en felfri runda, mängder med klappar efteråt och efter en nervös väntan fick vi gå in på prisutdelningen och ta emot den fina, gröna rosetten. 5:a i 120cm igen, av dryga 70 starter! Grönt är skönt, tycker Marco. Blev 5:a i 120cm i Gäsene och nu två gånger på Åby. Superkul och jag är jätteglad!Så duktig var han igår! Ingen tvekan någonstans :)Från prisutdelningen i söndags. Foto: Stefan Keturi
Från 120cm i söndags. Han är duktig på att dra upp frambenen, eller vad säger ni? ;)Idag var det Heddas tur att åka in till Åby och hoppa. Vi red 130cm, också bedömning A:0. Tyckte banan var rejäl, så var rätt nervös innan, men tänkte att vi skulle göra vårt bästa, så får det gå som det går. Hedda hoppade jättefint på framhoppningen och inne på banan la vi upp en bra galopp direkt. Tänkte som vanligt att vi skulle hålla ett bra tempo och rida innanför, men inte de allra snävaste vägarna.

Hedda var helt fantastisk och tog oss i mål felfritt. Klippte av jättestort på sista oxern där det var allt eller inget som gällde! Vi gick in på en andraplats och när de 69 ryttarna hade ridit var det den placeringen vi med stor glädje fick gå in och ta emot på prisutdelningen. Bästa Hedda! Jag blir tårögd vilken fin kämpe hon är. Så tacksam för att hon är min.Gladaste!!!Här nedan är videon från Marcos"on fire"-runda igår. Så här snabb och kvick har ni aldrig sett honom på tävlingsbanan, eller?! :)
Videolänk Marco 120cm: http://play.videofy.me/v/10427543

Heddas video lägger jag ut imorgon :)


Läst 13384 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I söndags när vi var inne på Åby passade vi på att shoppa lite hos Svensk Ridsport i deras tält :) Jag fick en ny kavaj av mamma. Helt galet snällt! Var liksom inte i behov av en ny kavaj, men för någon månad sedan började hon prata om att hon ville köpa en ny blå kavaj till mig (då tackar man inte nej), och i söndags blev det den här jättefina kornblå från Animo. Älskar färgen!! Vi köpte även en ny pad till Marcos sadel. Har en svart Ogilvy som jag använder på både Marco och Heddas hoppsadlar, men är lite jobbigt att skifta den mellan sadlarna hela tiden, och speciellt på tävling när man startar båda hästarna i samma klass. Köpte därför en brun pad till Marcos bruna sadel. Inte från Ogilvy, men ser ut och känns likadan :)Tidigt i morse åkte pappa och jag in till Åby igen. Idag hoppade jag Rivica i första klassen, 110cm bedömning A:0+A:0 två faser. Från början var jag anmäld med Ratzia, men som jag skrev i förra veckan så var hon lite svullen i benen efter att ha kommit ut i stora gräshagen. Hon är inte svullen längre och rids som vanligt, men blev ju en hel del skritt förra veckan, så valde att ta Rivica istället :)

Rivica var verkligen superfin, och inte alls så tittig och spänd som hon var sist vi var inne på Åby. Då är det ändå mycket mer tält, flaggor och skynken under denna tävling. Hon hoppade jättefint och var dubbelnolla! Planen var att försöka få till en jämn, felfri runda. Inte rida järnet i omhoppningen, utan en väl avvägd ritt helt enkelt. Det räckte ändå till placering, kom 11:a och det var 14 placerade. Hur kul som helst!! :)Så fina rosetter de har på dessa tävlingar! :)Videolänk Rivica 110cm: http://play.videofy.me/v/10422377


Läst 14093 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
15
2015

Hej! Här kommer ett par bilder som jag köpte på Hedda och mig från tävlingarna i Gäsene för två veckor sedan :) Hur fin är hon inte? Min ögonsten!Hedda 130cm, A:0+A:0 med totalfelHedda 130cm, A:0+A:0 med totalfelHedda 130cm, A:0+A:0 med totalfelHedda 125cm, AckumulatorHedda 130cm, Winning RoundHedda 130cm, Winning RoundHedda 130cm, Winning Round


Läst 12311 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
14
2015

Hej! Igår blev det uteritter med hästarna. Började på morgonen att åka bort till Strekered med Hedda och Ratzia. Jag red Heddis och mamma Ratzia. Tog först gamla ridspåret bort i trav och galopp. Red ner till sjön och lät hästarna svalka benen lite, sedan blev det galopp tillbaka i nya ridspåret :) På kvällen red jag ut i Bunketorp med Marco och höll igång i alla gångarter. När jag kom in var det dags att titta på GCT från Cannes. Sjukt bra att Roffe blev 2:a och Luciana 3:a! :)Idag var det tävling inne på Åby med Hedda och Marco. Hedda gick ju där för första gången för ett tag sedan, men för Marco blev det första gången idag. Började med att hoppa honom i 120cm, bedömning A:0. Det var en del tält, vimplar och skynken, men som tur var reagerade inte Marco alls på dem. Han kan ju vara lite spooky av sig annars. Han gjorde en jättefin runda, felfri och blev 5:a! :)

Sedan var det dags för 125cm, bedömning A:0+A:0 två faser. Hade Hedda först i den klassen. Hon hoppade jättefint med rev tyvärr hinder åtta, som var ett räcke. Kom galopperandes neråt och jag började ta tillbaka lite sent, så blev flack där. Annars gjorde hon en jättefin runda tycker jag :)

Bytte häst och hoppade upp på Marco igen. Han hoppade superfint, men jäkla skit säger jag bara. Började med att vi rev trean, ett räcke. Plockade lite mycket i honom och tappade anspänningen, så då rev han den med fram. Skit samma. Hoppade kanonfint alla andra hinder och kommer fram till sista i grunden som är en trekombination med räcke, oxer, räcke. Han hoppar fint in på A-hindret, men smiter ut på B. Fasen! Visste att jag inte skulle få igenom det, så valde att utgå och hoppa ettan istället.

Det är hans svaghet, när det blir trekombinationer. Då tappar han självförtroendet. Han hoppar så väl över hindren och då blir han osäker när han ser att det kommer flera på raken. Han vill ju inte riva, men orkar inte ta i, och då smiter han på sidan. Måste få honom att tänka mer framåt där och inte hoppa så mycket upp. Blir att träna mycket trekombinationer helt enkelt så han får upp självförtroendet. Tvåkombinationer har peppar peppar fungerat jättebra.

Så ja, idag blev det lite blandade resultat. Kul att Marco knep en placering i 120cm i alla fall och att Hedda kändes fin. Nu blir det att ladda om för resten av veckan inne på Åby!Jättefin rosett! :)


Här nedan är filmer från dagen:
Videolänk Marco 120cm, 5:a: http://play.videofy.me/v/10415022

Videolänk Hedda 125cm, 4fel: http://play.videofy.me/v/10415056

Videolänk Marco 125cm, utgick: http://play.videofy.me/v/10414813


Läst 11664 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.