Saras vardag
JUN
12
2015

Hej! Vädret de senaste dagarna har varit underbart! Igår kväll lät jag Hedda och Marcos boxdörrar vara öppna så de kunde välja om de ville vara ute eller inne under natten. När jag mockade i morse var Marcos box ren, så han gick nog ut på gräset och sov :) Låter dem välja i natt också. Så skönt med uteboxarna!

I onsdags kväll åkte mamma och jag till Kungsbacka ridklubb. Jag hoppade en runda på 110cm med Rivica på deras clear-round. Hon kändes jättefin och hoppade felfritt :) Kanske något mattare än vanligt, men är nog bara över den plötsliga värmen som kommit. Hon gjorde i alla fall fina språng och lyssnade bra. 
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10397480

Igår förmiddags red jag ut en liten runda på både Marco och Ratzia i Bunketorp. Tog det lugnt med båda två. Ratzia har varit lite svullen nu när hon kommit ut i stora gräshagen, så hon har fått skritta i några dagar, men imorgon åker vi till skogen igen och kommer hålla igång lite mer i alla gångarter :)

Jo, jag skulle ju berätta om Marco och hans hundrädsla. Det hela började som sagt med att han blev ordentligt skrämd av skällande hundar som fyraåring. Jag skulle skritta upp till manegen hos dressyr-Eva och då går man förbi deras hundgård. Precis när vi passerade kastade sig hundarna mot gallret och skällde som tokiga. Marco blev helt vettskrämd och har efter detta alltid blivit väldigt spänd och rädd när han hör hundar skälla. Skäller en hund som är nära så vänder han helst och drar åt andra hållet. Hör han en hund skälla när vi till exempel är ute och rider i skogen, men inte ser den, så blir han väldigt spänd och på sin vakt. 

Dessutom var han med om ett annat "hundtrauma", som kunde slutat riktigt illa, också när han var fyra, eller möjligtvis fem. När vi håller på och grejar i stallet brukar vi ha vår hund Fia i en lång lina, så att hon inte ska gå på egna promenader. Den här gången låg Fia på gårdsplanen och satt fast i linan. Jag skulle rida Marco uppe i paddocken och hoppade upp utanför stallet. Jag fipplar lite med stiglädren och Marco börjar gå. Plötsligt är Marco med frambenen på ena sidan om hundlinan, som ligger rätt ner på marken, och med bakbenen på andra. Just i detta ögonblick väljer Fia att resa på sig och börja gå, så att linan spänns och åker upp i luften mellan Marcos ben, samtidigt som han är på väg framåt. Allting gick väldigt fort och klantiga jag hade ju ingen koll (lesson learned, det vill jag lova, mådde jättedåligt över vad som kunde ha hänt) där jag satt och ändrade längd på stiglädren i godan ro. Marco fick panik när han känner linan mellan benen och självklart blev det bara värre när han börjar hoppa omkring och trassla in sig ännu mer. Vad som ännu värre var var ju att Fia satt fast i linan och halades in mot Marcos sparkande ben. Marco hade fullständig panik och var inte kontaktbar. Till slut gick linan som tur var sönder så att Fia kom loss och Marco kunde lugna ner sig. Kunde gått riktigt illa med Fia, och även med Marco.

Det var sjukt obehagligt och efter detta har jag så klart lärt mig en ordentlig läxa. Dessutom är jag efter detta "med" när hästen rör sig framåt och håller inte på och pillar med annat.

Både Fia och Marco var rädda för varandra ett bra tag, men idag är de vänner igen. Fia kan komma fram till Marcos box eller staket vid hagen och hoppa upp med framtassarna och slicka honom på mulen :) Han blir aldrig rädd när han ser Fia eller om hon skäller, utan bara när han ser eller hör andra hundar. Det har blivit mycket bättre med att se hundar. Visst blir han lite spänd, men han passerar fint och hundarna brukar alltid vara snälla och inte bry sig om honom. Det är som sagt mest när de skäller som han får panik. Kan ju hoppas att det blir bättre med tiden, men kan nog vara så att detta alltid kommer sitta kvar.Marco och Fia på uteritt 


Läst 7596 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
10
2015

Hej! Igår kväll när jag hade slutat jobbet var det dags att rida Hedda och Marco. Jag red Marco och Fredrik red Hedda. Var ett par veckor sedan han red nu, men igår var det dags igen och han byggde upp ett litet räcke på 50 cm. Tidigare har han galopperat över bom och travhoppat. Just att hoppa i galopp har han inte riktigt vågat, men igår kände han att det var dags. Ska han ut på clear-round i sommar måste han börja träna ordentligt nu ;)

Han började att trava runt och han har nu lärt sig det här med att sitta på rätt sittben. Sedan tog han lite galopp och det gick jättebra. Galopperade runt flera varv och vände snett igenom och gjorde ett byte.

Jag: "Grymt Fredrik, du gjorde ett byte".
Fredrik: "Ett vad??".

Inte för att han var medveten om det själv, men ändå ;)

Sedan var det dags att ge sig på hindret. Fredrik fattade galopp och galopperade varv efter varv, utan att styra på. Mamma och jag frågade vad han gjorde, om han inte skulle hoppa? Fredrik svarade att han ville känna att han hade allt under kontroll. Hedda galopperade jättelugnt och fint, så vi pushade på honom och sa att han skulle hoppa (så elaka är vi, men bara för vi vet att han kommer klara det galant ;)). Han tog mod till sig och styrde på hindret och Hedda hoppade hur käckt som helst! Han gjorde det en gång till och det gick lika bra då :)

Efteråt frågade jag vad han var rädd skulle hända, och han var rädd att Hedda skulle gasa på mot hindret och att han skulle tappa kontrollen. Hon blir ju rätt het när man hoppar, men jag tror hon känner att Fredrik inte är så van och när hindret dessutom är så lågt så håller hon sig på mattan. Vi får testa att bygga upp en liten bana hemma i paddocken innan vi åker iväg på clear-round :)

Kolla så grym han är!
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10393810


Läst 6110 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
08
2015

Hej! I lördags när jag kom hem från Stockholm red jag Ratzia och Marco. Hoppade några språng med dem i paddocken. Fredrik byggde upp ett räcke på ena långsidan och en oxer på andra. Ingen serie eller gymnastikövning, utan bara två enkelhinder att känna på några gånger. Ratzia skulle jag ju tävla på söndagen, så ville bara ha ett litet genrep. Hon kändes jättefin!

Marco skulle inte tävla i helgen, så med honom passade jag på att känna på några högre hinder. Blir mest att man fixar och trixar med serier och hoppar lite enkelhinder på den höjden vi tävlar, men ibland är det kul att testa lite högre också :) Marco hoppade jättefint och flög över ett räcke på 140cm (se film)! Oxern låg på 130cm.
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10380880


Igår efter tävlingen käkade vi lite lunch ute på altanen och sedan sov vi middag en stund. Alltså hur gött är det inte när man gått upp svintidigt att sedan mitt på dagen få sova lite? Älskar att sova! Samtidigt som jag älskar att göra saker, haha. På kvällen gjorde vi i ordning Marco och Hedda och åkte bort till Strekered för en ridtur. Mötte både islandshästar och två stycken travhästar med sulky i skogen.

Red först i gamla ridspåret och travade en del och tog sedan galopp upp för en lite längre backe. Red sedan ner till sjön och tog nya ridspåret tillbaka och galopperade upp för den långa backen. Go kvällsrunda att avsluta helgen med :)

Här är två bilder på Marco och mig från Gäsene förra helgen. Köpte även jättemånga på Hedda som blev så fina, de visar jag i nästa inlägg. Vill ni titta redan nu kan ni se dem på min Instagram, aamaziingsara.

Marco 120cm

120 cm, dubbelnolla och 5:a :)

Dimarco


Läst 6293 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
07
2015

Hej! Idag var det tävling i ett blåsigt Vänersborg med Ratzia. Vet inte hur många gånger hindren trillade omkull inne på banan. Som tur var ingen gång när jag red.

Hoppade 110cm bedömning två faser A:0+A:0 och 120cm bedömning Ackumulator med Joker. Var rätt skönt att bara åka med Ratzia idag. Hon brukar ju vara lite stissig när Rivica är med, och i och med blåsten idag var hon tillräckligt stissig ändå ;)

I 110cm var vi dubbelnolla och kom 3:a! Jättekul! Var inte speciellt många dubbelnollor. Ratzia hoppade bra och det var två kombinationer med, en med oxer in och räcke ut och en tvärtom. Hon var som sagt lite spänd på grund av all blåst, men tycker det släppte när vi väl fick startsignal och började hoppa :)

Film från 110cm: http://play.videofy.me/v/10383559
Sedan var det dags för Ackumulatorhoppning, 120cm. Det var Ratzias tredje start på den höjden och hon gjorde en väldigt fin runda. Vi rev hinder tre, ett räcke, med bak. Resten hoppade hon fint och felfritt på och även Jokerhindret gick galant. Jokerhindret var inte speciellt konstigt. Det var väldigt smalt och högre än de andra (får lov att vara 10cm högre), men det var tre vanliga bommar och såg inte "läskigt" ut. Vi samlade ihop 62 poäng av 65. Kändes som sagt som en bra runda. Vänjer oss nog snart vid 120cm hoppas jag :)

Film 120cm: http://play.videofy.me/v/10383527Läst 6317 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
04
2015

Hej! En liten update om de senaste dagarna.. I måndags fick både Hedda och Marco vila. På tisdagen longerade jag Hedda lite lätt i paddocken och på kvällen var det dressyrlektion med Marco för Eva. Den började på sämsta tänkbara sätt. Han är som ni vet livrädd för hundarna i deras hundgård, då han som fyraåring blev skrämd precis när han gick förbi där. Just som vi passerade så kastade sig hundarna mot gallret och skällde som tokiga, så han höll på att dö av skräck. Efter det har han alltid varit jättespänd att gå förbi där och gör det endast om det inte är någon hund i gården. Är det hundar där i får vi ta vägen genom skogen upp till paddocken och manegen. I tisdags när vi skulle gå upp var det en hund i hundgården, men mamma sa att det var den nya som inte skäller, så jag tänkte att vi nog kunde gå den vanliga vägen. Marco var väldigt spänd, men så länge hunden inte skäller så går det bra. När vi är framme vid hundgården däremot kommer en av de andra hundarna ut ur hundhuset och båda två börjar skälla. Marco får panik och bara kastar sig åt andra hållet. Fick ta vägen genom skogen, men efter detta var han hur spänd som helst och gick inte fram ordentligt, så kändes mest skit under lektionen.. Ja ja, så är det ibland.

Igår åkte jag bort till skogen på morgonen med Hedda och red ut en lugn runda i Bunketorp. Det blåste storm och kom flera regnskurar, men vi klarade oss rätt bra där inne bland träden :)

I morse fick Marco åka till skogen och gå samma runda som Hedda, men lite mer trav och galopp. Efteråt red jag Ratzia i paddocken hemma. Hon hade tappat ena bakskon, men det gick bra ändå. Mamma fick åka till hovis nu ikväll och slå på den.

Imorgon vet jag inte om Marco och Hedda får vila eller om mamma hittar på något med dem. Marco vågar hon sig nog inte på, men Hedda kanske får göra något. Jag själv flyger nämligen till Stockholm tidigt imorgon bitti för att gå på min yngsta kusins student :) Åker hem på lördag förmiddag igen.

Förresten, mamma köpte ett litet växthus på IKEA till mig för några veckor sedan. Hon hade sett det på nätet, här på Hippson tror jag, att man kunde förvara sina rosetter där i. Kul va? Jag har hängt de jag fått i år på min byrå i hallen, men nu ligger de i växthuset. Spana in före och efter :)
Vad tycks? :)
Videolänk till Heddas runda 125cm i Gäsene där vi blev 3:a :)
http://play.videofy.me/v/10358228


Läst 7140 ggr Kommentarer KommenteraSaras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggenMest lästa


Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.