Saras vardag

Hej! Har precis ätit en riktigt smaskig veggiemiddag. Fredrik lagade kikärtsgryta med curry och jordnötssmör i, serverades med ris och toppades med skivad banan och jordnötter. Hur gott som helst!Idag har jag varit i Bunketorp två gånger. Först åkte jag bort i morse med Hedda och mötte Therese vid 07:30. Vi skrittade en lugn runda i första skogen och pratade om träningar och tävlingar. Inte många tävlingar kvar i år!Fick ett nytt smeknamn av Therese efter söndagens framgångar :D

Åkte bort till Bunketorp ikväll igen med Ratzia och red henne i galoppbacken. Skrittade fram henne och sedan körde vi två gånger i trav, fem i galopp, två i trav och sedan skrittade vi av. Blev ordentligt svettig! Fick henne att kämpa på ordentligt i galoppen och gå rätt så samlat upp för backen. Märktes att hon tyckte det var jobbigt. Sista gången fick hon galoppera på lite mer, men inte full gas.
Nu tänkte jag skriva lite om Heddas segerrunda i 130cm i söndags :) Var ju rätt så revanschsugen efter att ha rivit första hindret i 125cm (återigen, dödssynd ;)). 

I den här klassen var första hindret en oxer. Jag gillar bättre att börja på oxer eller trippelbarr (inte för att trippeln allt för ofta är första hindret) och verkligen komma igång ordentligt. Kom bra ur svängen och Hedda var taggad. Var i både fram- och bakbom! Var rädd att det skulle bli favorit i repris från förra klassen, men bommarna låg kvar (puh!). Galopperade rätt ner till nr två, ett räcke. Där skärpte hon till sig och hoppade fint! 

Lång galoppsträcka till hinder tre, en oxer. Vände upp från väggen och såg framåtläget, tog det och fick ett gött språng! Runt kortsidan och sedan vända upp på kombinationen som stod på diagonalen. Räcke in och två galoppsprång till oxern. Försökte få tillbaka henne så att hon inte skulle bli för ivrig och flack in på räcket. Fick bra med plats till b-hindret där hon hoppade fint :)

Efter kombinationen blev Hedda hetare och hetare. Vände upp på långsidan där det var räcke och sedan sex galoppsprång fram till en oxer. Hoppade fint på bägge hindren, men fick bromsa till för att få plats! Efteråt var det kort väg upp på vattenmattan, räcke. Wrom wrom i svängen! Galopperade upp till hinder åtta, ett räcke, som var sista i grunden. Får en bra distans, men Hedda är riktigt het och hänger inte riktigt med med hovarna. Är i och klonkar med både fram och bakhovar, men bommen rullar som tur är inte ur!

Omhoppningen börjar. Går utanför till första oxern. Tappar lite tryck i svängen och hoppar av något långt ifrån med den galoppen, men Hedda löser det ändå. Galopp ner till nummer tio, ett räcke. Säkrar upp henne innan och får ett bra språng! Svänger tillbaka höger på nummer 11, oxer, och rider på fram och får ett bra språng. Vänder in mellan två hinder för att snabbare komma till hinder 12, vattenmattan åt andra hållet. Hoppar på kanten och Hedda är i klonkar rejält. Vänstersväng tillbaka och gas ner till sista hindret, som även var sista i grunden, räcket. Får som förra gången en bra distans, men Hedda är i klonkar igen. Utnyttjade turkontot till max på många hinder ;)

Det blev vinst och min klubbkompis Carro blev tvåa. Kul! Fick bra distanser till alla hinder och Hedda var som vanligt hoppglad, taggad och gjorde sitt bästa! Lite övertänd, men vad sjutton, en häst som älskar att hoppa så mycket som hon gör..! :)
Videolänk Hedda 130cm http://play.videofy.me/v/10798726 


Här är även videolänken till 125cm där vi rev första hindret http://play.videofy.me/v/10798720 

I nästa inlägg ska jag berätta en rolig sak och även visa filmer från Marcos fina rundor i söndags! :) 


Läst 15388 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår gick jag upp klockan sex på morgonen för att vid halv åtta börja rulla mot Trollhättan för att vara där heeela dagen på tävling. Just när klockan ringer på morgonen och jag ska gå upp så undrar jag varför jag håller på med detta? Spendera exakt hela dagen på tävling och det är ju egentligen inte många av de timmarna man faktiskt rider, utan det är ofta mycket väntan. Men som sagt, det är bara just när morgontrötta jag ska kliva upp som jag funderar över detta (eller när det är snöstorm/monsunregn), när man väl är uppe och på väg så är jag så klart taggad! :)

Pappa och jag åkte halv åtta med Ratzia bak i transporten. Hon skulle hoppa de två första klasserna, 115cm och 120cm. Sedan skulle pappa köra hem henne och jag skulle vänta kvar i Trollhättan på att mamma skulle komma upp med Marco och Hedda i andra transporten. Vilken service va? :) Tyckte det var onödigt att åka upp med alla samtidigt då det är så tråkigt för dem att bara stå i transporten och hänga. Bättre de får vara ute i hagarna så länge som möjligt.

Kom upp strax efter att 115cm hade börjat, så lärde mig banan från läktaren. Gjorde sedan i ordning Ratzia och började rida fram. Inne på framhoppningen körde de att alla red i samma varv (bytte varv mellan varje klass). Till första klassen var det hoppning i höger varv, vilket är Ratzias svåra, så vi fick ingen bra start så att säga. När jag skulle komma på ett pyttelitet räcke första gången så sköt hon ut bogen vid kortsidan, körde upp huvudet och drog iväg förbi hindret.. Fick kämpa som bara den med ytterbogen och hoppade rätt många språng på räcket lite lägre för att få ett bra flyt. Blev bättre, men var långt ifrån bra. Var bara att gå in på banan och försöka få ett bättre flyt där.

115cm var bedömning A:0+A:0 två faser. Där hoppade hon mycket bättre och vi fick bättre flyt! Det blev felfritt i båda faser och fastän vi red utanför på alla ställen i omhoppningen så blev vi placerade. Härligt! :)

Sedan var det dags för 120cm bedömning A:0. Då var det andra varvet på framhoppningen och hon kändes fin! Inne på banan började hon jättefint och hoppade fint de fem första hindren. Nummer sex var en kombination med oxer in och räcke ut. Kom bra, men hon petade ner frambommen på oxern med bakbenen. Hoppade sjuan fint, sedan rullade hon ner även åttan, ett räcke, med bakbenen. Båda dessa riv var små nerrullningar. Hoppade nian fint och sista hindret, nummer tio en oxer, kom hon lite nära och tog ner med fram. Tre ner alltså, men ändå en bra runda! Det är bakbenen hon har svårast med. Släpper gärna ner dem på räckena lite tidigt när hon blir trött. Ewa tror det blir bättre med tiden när hon får mer styrka och kontroll på sin kropp. Hon hoppar ju fint med frampartiet, men bak har inte riktigt kommit med ännu. Blir nog som sagt bättre med tiden :)


Gjorde i ordning Ratzia och lastade in henne så fick pappa åka hem med henne. Startade ganska tidigt i 120cm och det var många starter, så jag fick ta sadeln och sätta mig på läktaren och ta det lugnt. Har nämligen samma hoppsadel på Ratzia och Marco, så den kunde inte åka med hem i transporten eftersom mamma skulle börja åka med de andra två innan pappa hann komma hem.

När mamma kom upp med Marco och Hedda gick vi och besiktigade. Marco var på tårna, som vanligt, men flög aldrig i luften och kunde springa fint framför veterinären. Gjorde sedan i ordning honom och började rida. Både han och Hedda skulle gå 125cm och 130cm. Båda klasserna var bedömning A:0+A:0.

Marco kändes fin och inne på banan gjorde han en bra runda och var felfri i både grunden och omhoppningen! Det fanns inga direkta vägar som passade oss, så försökte hålla ett bra tempo och red runt istället. Det räckte till en niondeplats och det var 13 placerade! :) Kul!!

Hedda startade jag nästan sist och hon var helt tossig så taggad som hon var! Började med att vi rev första hindret, haha! Dödssynden! Hon blev så taggad i svängen och första hindret var ett räcke. Hoppade sedan runt resten felfritt.

Åt en macka och drack en festis efteråt och sedan var det bara att göra i ordning Marco igen för att värma upp inför 130cm. Han gick ju 130cm felfritt i Gäsene för tre veckor sedan, och nu var det dags att testa igen! Då var det Ackumulator och alltså ingen kombination med, den här gången var det "riktig" bana. Enligt banskissen skulle det vara en trekombination med, men när vi sedan gick banan var det istället en tvåkombination med räcke två galoppsprång oxer. Både besviken och lättad! Vill ju så klart få den där trekombinationen på tävling för att se om vår träning gett resultat eller inte, men samtidigt vill jag ju inte ha den, fall det skulle visa sig att vi inte fixar det. Så ja, blandade känslor, men som sagt var jag ändå lättad.

Marcos ena baksko hade släppt helt efter första klassen (måste trampat på den när han hoppat omkring i transporten), så fick dra av den och hoppa med tre skor! Han kändes jättefin på framhoppningen och inne på banan hoppade han jättefint och var felfri i både grunden och omhoppningen igen!!! Han var inte i en bom, så himla fin! På en av linjerna kom vi lite för lugnt in så då fick jag gasa på honom ordentligt för att komma fram och han svarade på fram direkt och fixade det så fint! Det var verkligen fantastiskt roligt! Och tvåkombinationen klarade han galant också. Kom också lite lugnt in men tryckte bara på fram så blev det fint! :) Är så himla glad! Till på köpet så blev vi femma och det var nio placerade. Vilken bonus!!! :D

Gjorde i ordning Hedda och red fram henne. Med henne startade jag näst sist. Hon var lika pigg som i förra klassen och var i och touchade några bommar, men vi hade tur och de fick ligga kvar. Hon bjöd även på många fina, luftiga språng! Vi var felfria i både grunden och omhoppningen och fastän jag satt och ropade "proooo" och "luuuugn" genom hela banan så blev det VINST! :D Haha, hon är för go lilla rally-Hedda! Det var tight mellan oss tre första, men Hedda och jag hade klockan på vår sida :D

Som ni förstår så gick hemresan vid halv nio på kvällen väldigt lätt ;) Gjorde sex starter, fyra dubbelnollor och placeringar varav en vinst. Dessutom kändes alla rundor jättebra! :) Vi stannade på MAX på hemvägen och firade med varsin hamburgare. När vi sedan kom hem firade vi lite till med prinsesstårta som Fredrik köpte! Fredrik kom förresten upp till Trollhättan när jag skulle rida 125cm med Hedda. Han hade varit på jourjobb i närheten och överraskade genom att plötsligt dyka upp på tävlingsplatsen. Så himla roligt! Han stannade hela tiden och åkte hem när vi var färdiga.
Efter prisutdelningen i 130cm. Hedda fick ta Marcos rosett också :)

Vilka grymma hästar!! :)
Jag ska lägga ut alla rundor med en liten analys :) Så länge får ni här en video på Marco när han hoppar studs och lite högre grind från förra helgen :)

Videolänk: http://play.videofy.me/v/10778321 


Läst 15259 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Som ni kanske har förstått på mina inlägg så är jag inte den morgonpiggaste människan. Men vet ni vad som hände igår? Jag vaknade en timma tidigare än vanligt (06:20), utan att klockan hade ringt. Kors i taket! Gick upp, åt frukost, gick ut och red Marco, gick in och gjorde mig i ordning för jobbet osv. Gjorde allting i samma takt som vanligt. När jag har kommit halvvägs till jobbet och tittar på klockan är den 08:40. Tycker att det är något som inte stämmer helt hundra. Vänta lite nu.. Jag ligger en timma för tidigt i tiden! Börjar ju inte jobba förrän 10, men i och med att jag gick upp en timma tidigare än vanligt så blev jag helt förvirrad.. Hade egentligen hunnit med massa mer på den extratimman, men kopplade aldrig att jag faktiskt gick upp tidigare än vanligt :) 

Idag åkte jag till Ewa på förmiddagen för ett litet genrep med Marco. Körde på med trekombinationer som vanligt. Nöta nöta! :) Hade en på ena långsidan med oxer två galoppsprång räcke ett galoppsprång räcke. På andra sidan räcke ett galoppsprång oxer två galoppsprång räcke. Jobbade med dessa kombinationer några gånger och hade bara ett räcke på snett igenom som enkelhinder. 

Marco var verkligen supertaggad och flög som ett spjut genom kombinationerna! Inga tveksamheter. Full fart igenom bara ;) Lite för mycket fart, men hellre att han är taggad och på igenom än att han blir osäker och vinglig. Kändes riktigt bra! Får hoppas att det kommer trekombination på tävling snart så vi får se om det har släppt även där och inte bara på träning?
Videolänk Marco hoppträning idag http://play.videofy.me/v/10793488


Efteråt åkte mamma och jag till skogen med Hedda och Ratzia och red ut en lugn runda på dem. Älgflugorna har vaknat till liv :( Har redan plockat några stycken på Hedda och idag när vi red ut så började hon rycka som bara den vid magen och då satt det så klart en liten jävel där. Usch! De är så obehagliga! Och svåra att ha ihjäl också..

Nu ska jag byta om och strax åka in till Göteborg med några vänner. Vi ska gå till Brasa Churrascaria och äta middag. Brasiliansk köttrestaurang :) Hoppas den är bra! Det godaste köttet jag någonsin har ätit var när pappa och jag var i Brasilien 2013. Vattnas i munnen bara jag tänker på det.. Stallkatten Bullen njuter varje gång han får komma in och chilla i soffan :)


Läst 14674 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
23
2015

Hej i höstrusket! I söndags morse kom Therese hem till oss för vår numera traditionella gympahoppning. Vi bor grannar, så hon skrittar hem till oss :) Den här gången hade vi bara en studs med fem hinder och en fristående grind. Hade kuberna till studsen på lägsta i början och på slutet stod alla kuber upp på högsta (kanske 50cm?). Jag hoppade en pigg Marco och Therese hoppade som vanligt Sigge (hennes andra häst är dräktig).  

Båda hästarna hoppade bra, men Marco var lite väl pigg i studsen. Försökte få honom att komma lugnt in, men sedan gick det bara snabbare och snabbare genom studsen ;) Han är kvick och lyckas ändå på något vänster hinna få upp alla hovar.

När vi hade tragglat studsen några gånger åt båda håll och på olika höjder så gick vi över till grinden och hoppade den några gånger. Båda hästarna hoppade fint :)

Efteråt när vi var klara gjorde jag i ordning Hedda för att studsa lite med henne också. Hon är så himla underbar! Ni har ju sett på filmer när hon hoppar hur taggad och glad hon är. Älskar att hoppa och springer gärna fort. När man rider "vanligt", utan att hoppa, är hon däremot huuur lugn som helst. Inte uttråkad eller oengagerad, bara lugn :) Kolla på videon nedan. Jag sitter och galopperar henne i paddocken och kan rida utan att hålla i tygeln, passar på att kolla min Instagram och spela in en liten snapchat medan hon gungar på ;) Lite coolt ändå? Rallyräkan har en annan sida också :) Detta kanske ni alla kan göra på era hästar, men vet att på Marco hade jag aldrig kunnat släppa ut tygeln helt och bara åka med. Han hade tagit chansen att bralla iväg direkt. Ska ha som mål att få honom så här lugn också och att han kan ligga kvar i samma lugna galopp utan att leva loppan :)


http://play.videofy.me/v/10779490 Videolänk :)Läst 14611 ggr Kommentarer Kommentera

Hej härliga söndag! Igår skulle mamma iväg och tävla dressyr med Rivica. När hon sitter i bilen inser hon att hon glömt Rivicas papper hemma och ringer till mig som fortfarande var hemma. Jag hade vid förra helgens tävling lagt alla hästarnas papper i den andra bilen, så även Rivicas. Föreslog att jag skulle spela in en film där jag noggrant visade Rivicas vaccination och att det var hennes pass. Skickade den till mamma och den blev sedan godkänd på tävlingen i sekretariatet. Är nog inte varje dag de får vaccinationen uppvisat via film :)

tävlingen hade det gått både bra och dåligt. I första klassen hade Rivica känts bra och de hade fått 66% och i andra klassen var hon tyvärr väldigt spänd och de kom inte ens upp i 60%. Får träna vidare!

Här nedan är några bilder från när vi var i Gäsene för två veckor sedan som jag inte hunnit visa. Mamma smygfotade mig när vi käkade lunch inne i cafeterian. Tittade upp precis när hon knäppte av och ser rätt bekymrad ut?! Varför hon tog den här bilden är för att hon tycker det är så kul att jag alltid har på mig hjälmen hela dagen på tävling. Jag sätter på mig den när jag ska rida första hästen och sedan sitter den där till vi åker hem. Man vet ju aldrig om himlen får för sig att trilla ner?
Här nedan ser ni Jokerhindret, som jag var livrädd för! 140cm högt och beige/sandfärgad. Att det inte var något under gjorde mig egentligen inget. Vi hoppar ju nästan alltid utan markbommar och väldigt glesa hinder här hemma (av ren lathet, orkar inte släpa fram mer än vad som behövs ;)). Visade Hedda hindret ordentligt innan så att hon verkligen såg att plankan fanns där, och när vi sedan red an flög hon bara över!

Här är ett litet instacollage (aamaziingsara heter jag på Instagram) från prisutdelningarna :) Hedda vann 120cm och sedan fick Marco hämta Heddas femtepris i 130cm. Marco var även han felfri i 130cm, så han fick gärna tro att det var hans pris. Han var så duktig! :)


Och till sist så har ni även Heddas två rundor på film här nedan. Hon var så himla fin! I 120cm vann vi som sagt och det med cirka två sekunder om jag inte minns fel. Hon gjorde verkligen en toppenomhoppning! Sedan hoppade hon jättefint även i 130cm och var felfri och 5:a. Min lilla Heddis <3


http://play.videofy.me/v/10743747 


Läst 16227 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår blev det lite stressigt på morgonen/förmiddagen. Började med att rida Hedda och Marco hemma i paddocken. Därefter tänkte jag göra i ordning Ratzia och mocka mina boxar, för att sedan åka på hoppträning med henne hos Ewa. Innan jag började borsta och mocka skulle jag lägga in min jacka i bilen. Den var låst. Gick in för att hämta bilnyckeln, men den var puts väck.. Vände upp och ner på halva huset utan att hitta den. Ringde mamma och frågade om hon visste var den var. "Ehh, den har jag visst råkat få med mig.." Suck! Skulle finnas en extranyckel, så fick vända upp och ner på andra halvan av huset, men utan resultat, och tiden tickade iväg. Eftersom det snart började bli dags att åka fick jag plocka fram nyckeln till andra bilen och koppla det andra släpet, som stod halvt inparkerat av brorsans jobbil på lilla parkeringen. Trasslade mig in med bilen mot transporten och lyckades pricka rätt direkt och skulle bara plocka fram nyckeln för att ta av låset på transporten.. Då hittar jag inte den nyckeln heller! Stressad som bara den och inser att jag behöver åka typ nuuu! Ringer Fredrik som berättar var nyckeln är och jag kopplar i rekordfart och lastar in en halvborstad Ratzia.. Puh, hann precis dit i tid, men var svettigt redan innan vi började..

Drog några djupa andetag när jag skrittade fram henne, och sedan var det bara att köra. Och som hon hoppade! Wow! Dels gjorde hon fina språng och dels så var hon balanserad och lätt att rida mellan hindren. En otrolig skillnad mot sist. Slog inte med huvudet eller la hela sin vikt i min hand. Jag kunde ta ett steg till mot hindren och hon väntade kvar. Behövde inte tjoffa iväg på förstaläget. Riktigt kul! Ewa var grymt imponerad över hennes utveckling. Nu får vi hoppas att det fortsätter åt det här hållet :) Så synd att jag var själv och inte hade med någon som filmade. Hade velat se själv i efterhand. Men känslan har jag kvar :)Marco häromdagen :)

Eftersom jag inte har någon film från igår bjuder jag på två Marcofilmer istället. Den första hur lättroad Marco är i hagen. Ge honom en tom glassbytta så är han upptagen en bra stund. 
http://play.videofy.me/v/10662813

Den andra filmen är när jag hopptränade Marco hos Ewa sist, för några veckor sedan. Det var när vi tränade trekombinationer och han hoppade jättebra :)


http://play.videofy.me/v/10663586 


Läst 16166 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
16
2015

Hej! Nackspärren är borta. Såå skönt :) Det satt i på måndagen också, men gick med en stickad sjal runt halsen hela dagen och på kvällen tog jag ett varmt bad igen och svepte sedan in den igen så det inte skulle bli kallt (tack Annelie!). På tisdag morgon kände jag mig som vanligt och kunde rida igen :)

I morse gick mamma och jag upp tidigt och möttes ute i stallet. Gjorde i ordning Hedda och Marco för att åka bort till Bunketorp för en morgontur innan jobbet. Tar väl oss cirka 7-8 minuter att åka bort till första skogen. Idag tog det 30 min! Vi hann bara köra några hundra meter så tog det totalstopp. Satte på radion och hörde att det varit en trafikolycka lite längre fram.. Många vände och körde tillbaka, men vi stod snällt kvar i kön och till sist kom vi fram till en rondell där det släppte. I alla fall för oss som skulle till höger. De som skulle rakt fram eller vänster fick fortsätta köa.

Väl i skogen blev det en lugn runda. Mest skritt och trav. Jag red Marco och mamma Hedda. Marco fick galoppera på några ställen och idag var han lugn och hittade inte på bus.

Förresten så har mamma skaffat en ny blogg! Tidigare hade hon Hippofaxen här på Hippson, men den har lagt ner nu. Ni kan nu följa henne på http://beataekmans.blogg.se där hon igår skrev sitt första inlägg :) Nästa inlägg kommer förmodligen handla om hennes hoppträning idag med Rivica. Den gick tyvärr inte alls bra :( Men som sagt, ni får in och kika där!

Här kommer två filmer! Den första är på Ratzia och mig från i fredags när vi hoppade 115cm på Kungsbacka RK. Vi rev de två sista hindren, men i övrigt är jag väldigt nöjd med rundan. Hade ju sjukt dålig känsla på träningen, så detta var så mycket bättre. Blev många bra språng! Den andra videon är från träningen från hell. Inget jag är stolt över, men här delas det med i med- och motgång!
Videolänk tävling 115cm: http://play.videofy.me/v/10754981Videolänk hoppträning: http://play.videofy.me/v/10750877 


Läst 13807 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår hjälpte jag till på tävlingarna på Kungsbacka RK på förmiddagen när det var unghästklasser. Bland annat var det 4-årschampionat där hästarna bedömdes. Väldigt intressant att höra vad domarna tyckte om ridbarhet och kapacitet :) Jag själv gillade bäst de lite hetare och kvickare hästarna, medan de som fick högst poäng var större och långsammare.

Efteråt åkte jag hem och hämtade Marco och Hedda som skulle gå varsin klass. Marco gick 120cm och Hedda 130cm. Marco hoppade fint och jag hade bättre galopp än i fredags. Var felfria i grunden och i omhoppningen red vi utanför överallt men gasade på lite mer. Var felfria även där och det räckte till placering! :)

Hedda var hetare igår än i fredags. Sökte hinder hela tiden. Hon är för go! ;) Var i och klonkade på några hinder och på andra hoppade hon super. Sista i grunden var en trekombination med räcke ett galoppsprång oxer två galoppsprång räcke. Många rev uthoppet då de fick för trångt. Tänkte på detta när vi red an och Hedda kom lugnt och fick bra plats till c-hindret, men tyvärr föll den bommen ändå! Så en rivning blev det, men nöjd ändå :)
Marco var  värd en rosett efter sin runda :)


Egentligen skulle jag hoppat Marco 120cm och Hedda 130cm idag igen, men vet ni? Jag var tvungen att ringa och stryka mig, för jag har fått nackspärr! Kände i morse att det gjorde ont att vrida huvudet åt vänster och att titta neråt. Trodde bara jag var lite stel och tänkte att det skulle släppa när jag vaknat till liv. Åkte bort och hjälpte till lite på banan, men var hur stel som helst och det värkte mest hela tiden. Åkte hem efter en stund och smorde in med voltaren och virade en halsduk kring nacken. Det blev inte bättre och jag kände att jag inte skulle klara av att rida, absolut inte hoppa i alla fall, så fick som sagt stryka mig. Jättetråkigt, men tur jag hann få hoppa några rundor i alla fall och få en bra känsla inför kommande tävlingar inomhus :)

Jag har legat i ett varmt bad nu ikväll en bra stund och nu ska jag gå och lägga mig. Hoppas nacken känns bättre till imorgon.

Här nedan är film från Marcos runda igår:

Se alla mina uppladdningar här http://www.videofy.me/saraekman om ni inte orkar vänta på att jag lägger upp dem här på bloggen :)

Videolänk Marco 120cm, felfri och placerad: http://play.videofy.me/v/10758222 


Läst 12504 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
11
2015

Hej! Ibland har jag ingenting att skriva om, och ibland, som nu, har jag så mycket att berätta att jag knappt hinner med..

Börjar om att skriva om dagens tävling på Kungsbacka RK i alla fall! :) Första inomhus den här hösten. Fy, är utesäsongen redan slut alltså?! Jag trivs mycket bättre utomhus, och nu i början inne känns allting så himla litet och trångt. Väggarna äter upp en ;)

Hade fullt upp idag då jag hoppade alla fyra hästarna. Ratzia och Rivica gick 115cm och Marco och Hedda gick 125cm. Var inte jättemånga starter, så jag fick så fort jag hade hoppat en häst sitta upp på nästa. Det gick i ett! Funderar på hur sjutton en ryttare som till exempel Jörgen Larsson fixar det? Han har ju alltid kanonmånga hästar, men det måste vara ett grymt team som hjälps åt :) Idag var det bara pappa och jag, så lite stressigt var det, men vi fixade det!

Började med Ratzia i 115cm, bedömning A:0+A:0 två faser. På träningen i onsdags fick vi som sagt inte bästa känslan, men idag var det mycket bättre! Tog ploppbettet och hon kändes väldigt tillfreds. Var lite orolig hur hon skulle vara nu när det var första inne, eftersom hon kan vara lite småtittig och det stod hinder kloss an läktaren, men hon var väldigt positiv. Hoppade jättefint de sju första sprången, sedan rev vi de två sista hindren med bak. Det första var ett räcke. Kom på en bra distans, men hon rev som sagt med bak. Sådant som händer. Till nästa blev vi dock inte klara och jag höll kvar i handen, så då fick hon inte alls med sig baken över hindret. I övrigt är jag jättenöjd med rundan och hennes inställning. Kändes mer rytmiskt än förra tävlingen dessutom :)

Upp på Rivica och rida fram! Henne har jag inte tävlat sedan i juli, och knappt hoppat heller. När vi anmälde henne till denna tävling lovade mamma att jag skulle få åka och hoppträna henne för Ewa några gånger och jag ville även tagit henne till Lennart i onsdags, men morsan har blivit egoistisk och ska minsann hoppträna henne själv! Jag försöker förklara för henne att jag inte bara kan gå ut och tävla, utan att jag måste träna med henne också. Även när jag hopptränar henne är hon den som jag har det svårast med i hoppningen, så det blir inte lätt att bara sitta upp lite då och då och försöka ta sig runt en bana. Är liksom inget proffs som Jörgen Larsson (han får bli alla mina exempel idag, för han är kung på ridning) som bara kan hoppa upp på vilken häst som helst och få det att se hur enkelt ut som helst! Inne på banan hade jag svårt att hitta rytmen, men Rivica var bussig och hoppade ändå. Det blev en rivning på sista hindret. Nästa vecka måste vi hoppträna!

Plockade ut Marco och gjorde i ordning honom. Han uppförde sig bra mycket bättre än förra helgen! Kunde till och med besiktiga honom idag ;) Han fick hoppa 125cm bedömning A:0+A:0 två faser idag. Var lite kluven innan om jag skulle hoppa 115 eller 125 eftersom det var första inne, men beslutade mig tillslut för att köra på och gå rätt in i 125. Han hoppade fint på framhoppningen, men inne på banan var han lite taggad och studsig. Gjorde en ganska bra runda med en rivning på sista i grunden. Det var en oxer där han dök ner för tidigt i landningen. Kändes ändå rätt bra, ska bara försöka få igång galoppen och få honom mer rytmisk.

Sist ut var lilla Heddis. Hon gjorde en fantastisk grundomgång där hon hoppade sååå fint :) Tappade stigbygeln efter sista i grunden, men hittade den ganska snabbt igen. Taggade till lite i omhoppningen och fick tyvärr ner bakbommen på en oxer med bak (samma som Marco rev i grunden), men det var knappt några dubbelnollor, så vår runda räckte ändå till en femteplats. Det var hon värd efter sin fina hoppning i grunden :)Grönt är skönt :) Här nedan är videon på Heddas runda idag:

Videolänk: http://play.videofy.me/v/10755028

Sedan skulle jag berätta om den personliga intervjun jag var på igår kväll för Talangprojektet Nivå 2, som jag skrev om häromdagen. Jag tror att intervjun gick ganska bra, men man vet ju aldrig? Svar på om jag kommer med i projektet får jag siste september. Ni kan ju hålla en tumme om ni vill :) Hade varit roligt att få vara med, då det kommer vara en del intressanta föreläsningar och några träningar. De frågade vad jag hade för önskemål om för föreläsningar, och framförallt vill jag ha mental träning!! Det är något jag verkligen behöver. Borde ta tag i det även om jag inte kommer med, men vart vänder jag mig? Hmm.. Får googla, men har ni något tips tar jag tacksamt emot :)


Läst 11707 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Åh, vilken tröttis jag är idag.. Hade velat ligga kvar i sängen heeela dagen, men icke! Halv sju masade jag mig ur sängen och på med ridkläderna. Mamma och jag åkte bort till Bunketorp med Hedda och Marco och red ut en sväng innan vi började jobba. Nu börjar det bli kyligt på mornarna, men så länge det är sol och inte regn är jag nöjd :)


Igår kväll var mamma och jag på hoppträning med Rivica och Ratzia för Lennart. HELSKOTTA vad dålig jag var rent ut sagt. Fick inte till rytmen, körde på fram, backade för mycket, hoppade kråka osv. Oj oj, fick skämmas nästan hela lektionen över min dåliga ridning. Tur vi fick till några bra språng i alla fall ;)

Vi hade först två räcken på långsidan med sex galoppsprång i mellan. När man hade hoppat det första räcket och kommit ungefär till mitten så fick man lägga en volt och hoppa över en liten studs som bestod av bom, litet räcke och bom, sedan fick man fortsätta på nästa räcke. Detta var skitsvårt för mig och Ratzia! Vingligt, korsgalopp, haikon taikon. Får helt klart bygga upp denna övning hemma och träna vidare.

Lämnade studsen efter ett tag och hoppade räckena i följd och hade även två oxrar på snett igenom och på andra långsidan en kombination med två räcken, ett galoppsprång i mellan. Lennart ville att jag skulle försöka få henne lite närmre och att jag själv inte skulle söka hinder för mycket. Jag brukar liksom vända upp, se ett avstånd and go for it. Det får jag göra på tävling, men på träning ska jag vara hårdare och hålla mig och henne lugnare och försöka komma närmare hindren. Hoppade räckena och oxrarna en gång och fick till det perfekt! Det bara flöt på och det blev inte för mycket fram. Skulle göra det en gång till, och då gick det inte alls lika bra. Då överarbetade jag det och det blev för mycket backa istället. Då blev det kråksprång. Nästa gång blev det bättre, men inte lika bra som första!

Satte ihop allt till en bana med kombinationen också. När vi red an kombinationen första gången ville jag göra en förhållning och få tillbaka henne, men hon tog den inte alls och jag blev fast i handen och hon tjafsade emot. Kom pannkaka in på första hindret, alldeles för nära, så då smet hon ut på sidan på b-hindret. Fick hoppa hela banan igen och då blev det bättre, men lite hetsigt och vi var väl inte helt överrens. Lennart tyckte jag skulle prova att hoppa på ett babypelham och se hur hon är på det? Självklart ligger inte hela problemet på bettet, men värt att prova och kanske blir det bättre? Jag har ju ridit henne på vanligt tjockt tvådelat, lite smalare tredelat, ploppbett och för tillfället gagbett. Med de tre första har hon slått en del med huvudet, men ploppbettet är det som passat bäst. På gagbettet upplever jag inte att hon slår med huvudet lika mycket, men där blir hon istället lite för mycket kvar neråt. Hmm, svårt det där. Har inte behövt experimentera med bett på andra hästar, så vet liksom inte riktigt vad jag ska testa, men då är det tur att man har tränare som kan råda :)


Och så står det ju avfallning i rubriken, och den här gången var det inte jag som fick fara i backen, utan det var mamma! Tyckte det såg så himla rytmiskt och fint ut i början när hon och Rivica hoppade, men plötsligt hörde jag ett brak och vände mig om. Då ligger mamma på backen och Rivica har gått ner på knä i ett av räckena på långsidan. Jisses.. Stackars Rivica bet sig i tungan :( Lennart sa att de låg jättebra inför hindret, men så började mamma joxa något steg innan och vips så stod de på näsan. Efteråt skärpte de till sig och det gick bättre! Detta var faktiskt första gången mamma trillade av Rivica, och vi har haft henne sedan hon var två!


Video från träningen på mig och Ratzia kommer (skämsvideo), men först filmen från i söndags när vi hoppade 115cm och 120cm i Gäsene. Där hade vi två ner i varje klass. Hoppade på gagbettet.
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10743674 


Läst 11833 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.