Saras vardag
SEP
08
2015

Hej! Igår fick mina hästar vila och i morse gick jag upp tidigt och red Marco i paddocken innan jobbet. Han var så lugn och fin! Han kanske var trött efter helgen, då var han ju lite bananas ;) En som inte var trött däremot var Hedda. Mamma var ledig idag, så hon tog henne till skogen och red ut en runda. Skickade sms och skrev att hon var kanonpigg. Lilla Heddis :)
Här nedan är en film med båda Marcos rundor från helgen i Gäsene. Först 120cm bedömning A:0+A:0 med totalfel och sedan 130cm Ackumulator. Han var som sagt felfri rakt igenom. Så himla roligt! :)

I 120cm tror jag inte han var i en bom. Hoppade fint och var taggad framåt, men lyssnade bra! I omhoppningen fanns det tre ställen man kunde gå innanför. Vi gick innanför på två av tre ställen. Från början hade jag bara tänkt gå innanför till näst sista hindret, men när vi hoppade sista i grunden och hade landat var det inga problem för oss att även gå innanför till första i omhoppningen. Blev en mjuk och bra sväng! Tycker att det var en bra runda och vi slutade 8:a av typ 16 placerade :)

Till 130cm var jag med honom rätt nervös. Blev ju nästan som debut. Kändes skönt att jag hade ridit banan med Hedda innan och fått känna lite på distanserna. Han kändes fin på framhoppningen och målet var att ta oss runt. Ville inte få något stopp, sedan om han skulle riva brydde jag mig inte om. Ville få en bra känsla! Jag höll tillbaka något själv, men Marco var med på noterna och gjorde det super! Inga tveksamheter och hoppade fint och felfritt. Vilken lättnad och glädje när vi kom i mål!

Nu börjar inomhussäsongen och då kommer vi först hoppa 120cm och 125cm, men sedan är målet att göra några fler starter i 130cm innan året är slut. Blir spännande! Så tråkigt dock att utomhussäsongen är slut nu.. Jag trivs mycket bättre ute på stora ytor :)
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10743728 


Läst 6723 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2015

Hej! Igår var vi i Gäsene hela dagen på tävling :) Premiär med att åka med båda ekipagen. Mamma körde ena transporten med Hedda och Ratzia och Fredrik och jag den andra med Marco. Eftersom det skulle bli en lång dag lyxade jag till det med att hyra boxar till hästarna. Skönt för dem att få lite space och skönt för oss att kunna stå i boxen och göra i ordning m.m.

Jag gjorde förresten en Tette igår. Läste att hon sagt innan tävlingen att hon skulle vinna, så jag tänkte att jag provar det jag med. Sa till Fredrik i bilen "idag ska jag vinna". Det fungerade för mig också! Kanske något man ska göra varje tävling alltså? ;)

Detta var Ratzias första tävling på ett bra tag. Hon har ju haft sitt jobbiga sår och gått på penicillin och metacam i två omgångar. Har aldrig varit halt och har ridits som vanligt, men inte varit läge för tävling, men nu var det äntligen dags igen. Hoppade 115 och 120cm, med två nedslag i varje klass. I 115 var vi felfria i grunden och i omhoppningen rev vi två räcken med bak, men det var ändå en bra runda och det kändes som att hon tyckte det var kul att få komma ut igen! I 120cm, bedömning A:0+A:0 med totalfel, blev det ett ner på ett räcke med fram och ett ner på en oxer med bak, men även här tycker jag att hon hoppade bra och jag är nöjd. Lite ringrostiga var vi, men nu hoppas jag vi kan komma igång igen :)

Hoppade sedan Marco i 120cm som var dubbelnolla och blev placerad 8:a. Kändes kanoners! Startade sedan Hedda sist i den klassen och hade från början tänkt rida en lugn omhoppning, men Fredrik pushade mig att ta snäva vägar, så då blev det VINST istället :D

Till sist var det dags för 130cm bedömning Ackumulator, som både Hedda och Marco skulle gå. Första gången för Marco i avdelning A och första gången på över ett år. Han gjorde ett försök förra sommaren som sexåring i avdelning B, men det var bye bye i trekombinationen. Nu kände jag att vi var redo att prova igen! Hade bestämt mig för att rida en lugn runda och inte hoppa jokerhindret. Ville bara att vi skulle ta oss runt och få en bra känsla. Marco hoppade jättebra och var med på noterna, och var FELFRI!

Hedda hjärtat levererade återigen en fin och felfri runda i 130cm och fastän jag red utanför överallt och tog det lugnt så blev vi 5:a! Så kul! Var livrädd för jokerhindret som bara var en äcklig, sandfärgad planka, utan någonting under. Flera som trillade av, brakade rätt in i den och fick stopp. HUA!

En minst sagt lyckad dag vill jag säga :) Sex starter, tre placeringar (varav en vinst) och fyra felfria rundor! Jippie! :) Ett bra avslut på utomhussäsongen! Tack Gäseneryttarna för grymma tävlingar, som vanligt.

Här nedan är en liten go' kvällsvideo från igår där jag berättar om gårdagens tävlingar. Och om hur det gick att veterinärbesiktiga. Vilket egentligen inte gick alls. Morr. Marco var helt katastrofal, så knäpp har han faktiskt aldrig varit innan..
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10743508 Läst 6628 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
05
2015

Hej! I torsdags kunde jag börja jobbet lite senare, så då passade jag på att hoppa Marco, Ratzia och Rivica innan jobbet. Mamma var ledig, så hon kunde hjälpa mig. Byggde upp en kombination med ett galoppsprång i mellan, med oxer och räcke som gick att hoppa från båda håll. Hade även ett kryss på diagonalen som vi värmde upp på. Gjorde sedan om det till ett räcke och till sist en oxer.

Började att hoppa Marco, som var helt överpigg och rätt vild. Han hoppade helt okej, men studsade och kortade ihop sig i svängarna och exploderade sedan mot hindret. Så sjukt svårt när han är sådan att få till en jämn galopp.. Hoppade sedan Ratzia, som hoppade fint. Fick jobba med vänsterbogen i höger varv, speciellt när vi vände upp på diagonalen. Vissa gånger fick vi till det perfekt! Avslutade med att hoppa Rivica. Hon hoppade också rätt bra. Några gånger var hon lite nonchalant, men på slutet skärpte hon till sig och hoppade bra! Mamma filmade bara några småsnuttar, som jag satte ihop här nedan.


Videolänk: http://play.videofy.me/v/10731780 


I fredags var både mamma och Fredrik lediga från sina jobb, så då fick jag stall- och hästledigt (jobbade hela dagen). Först red de ut på Rivica och Hedda och sedan tog de en runda till i skogen med Marco och Ratzia. Himla bra :)

I morse gick jag upp strax efter sex. Hade bestämt med Therese att hon skulle komma hit på morgonen och hoppa lite. Jag tog Marco och hon hoppade Sigge. Kände att Marco behövde hoppa lite till och förhoppningsvis coola ner sig lite. Han var rätt het i morse också och bjöd på några luftsprång. Vi hade kvar kombinationen från när jag hoppade i torsdags, men gjorde om enkelhindret på diagonalen till en studs på tre hinder. Höjde upp hinder två och tre lite grand efter några gånger och på slutet höjde vi upp hinder tre, så det blev som tripp trapp trull. Var bra för Marco att få hoppa lite studs så att han inte kunde explodera iväg, utan var tvungen att backa av lite. Han var fortfarande lite väl på, men hoppade bättre idag tycker jag nog.

Efteråt tog jag upp Hedda i paddocken och red henne och hoppade igenom studsen några gånger. Där gjorde vi så att vi bara höjde upp mittenhindret allteftersom och vi hade det på max 1 meter. Hedda var taggad och glad och hoppade fint :) Skönt att jag hann med båda hästarna på morgonen innan jag skulle till jobbet. Strax efter att jag kom in från stallet och käkade frukost började det öööösregna.

Förresten. Klubben jag tävlar för, Kungsbacka RK, har nominerat mig och några andra ryttare till ett talangprojekt i Halland för ryttare mellan 16-25 år. Fick ett mail från dem med en del frågor jag skulle besvara och sedan ville de att jag skulle skicka en film från en tävling med hästen som jag tänkt ha i projektet om jag skulle komma med (Marco i så fall). När jag fick det här mailet var jag bergis på att filmen och frågebladet skulle vara inskickat idag, 5 september, men jag hade visst läst fel, det skulle varit inne i torsdags, 3 september! Så igår skickade de till mig att de saknade mina svar men att de skulle gå igenom dem på eftermiddagen, så om jag hann kunde jag skicka in igår på dagen. Fick i panik slänga ihop något snabbt och maila iväg. Vet knappt vad jag svarade, så jag gjorde nog inte ett så bra första intryck ;) Nästa vecka är det personlig intervju, så får se om jag kan vara lite lugnare i sinnet då. Vet förresten inte ens vad det här projektet går ut på än, så ska googla lite och se om jag får fram något. Var bara vår tävlingsledare som ringde och frågade om hon fick nominera mig, och det lät ju kul, så varför inte? Är nog ganska liten chans att komma med.

Här är två bilder på Hedda och mig från Varberg Summer Horse Show :)


Foton: Stefan Keturi


Läst 6561 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01
2015

Hej! I söndags morse åkte jag bort till skogen med Hedda och mötte upp Therese och Sofia för en ridtur i Bunketorp. Min enda dag som jag kunde få sovmorgon på, men vad gör man inte för los caballos ;) Det blev en lugn och skön runda i skogen, och när jag kom hem var Fredrik ute i stallet. Han höll på att elda, och medan han höll koll på elden så tyckte han att han kunde göra lite nytta så länge, så han mockade alla boxar, hagar, fyllde på vatten inne och ute samt skrapade upp hö som låg på marken. Alltså fattar ni?! Allt det fixade han medan jag var borta och red, för att fördriva tiden. Han ligger på så många pluspoäng nu! Håller hårt i honom, som ni kanske förstår ;)

Förresten, som jag skrev i förra inlägget så red ju Fredrik och jag tillsammans i lördags kväll, och då fick han prova dressyrsadel för första gången. Vad han tyckte om det kan ni se i videon nedan. Och så svarar han även på frågan varför han började rida, som en läsare önskade :)I tre veckor framöver kommer jag jobba en del extra på jobbet, då min kollega är på semester. Som tur är kommer jag nog få lite ridhjälp av både mamma och Fredrik :) I morse gick jag upp tidigt och red markarbete med Marco. Jobbar till åtta ikväll, men mamma slutar tidigt idag, så hon har lovat att tömköra eller rida ut Hedda åt mig :)


Läst 8817 ggr Kommentarer KommenteraSaras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggenMest lästa


Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar
Hyresgäst som inte flyttar sin häst trots att avtalet löpt ut
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.