Saras vardag
JAN
31
2016

Hej! Nu är veckan snart slut. Marco har varit en exploderande bomb hela veckan. Jisses.. I tisdags följde jag med upp till dressyr-Eva när mamma skulle rida lektion på Rivica. Det åkte ner snö från taket under hela lektionen, så gissa om han var spänd och flög i luften med jämna mellanrum. Rivica reagerade de två, tre första gångerna det öste ner snö, sedan slutade hon bry sig. Marco däremot hoppade till varenda gång. Inget bra pass med andra ord. Bara spänt, spänt, spänt..

I onsdags var jag borta på Kungsbacka Ridklubb och hoppade för tävlingsryttaren Jörgen Larsson. Klubben har nämligen anordnat lite aktiviteter för sina ryttare. Bland annat mental träning och nu bjuder de in gästtränare. Himla kul! :) Jörgen har jag hoppat för en gång innan, för två år sedan med Marco. Den här gången tog jag Marco igen, och i början var han ett yrväder som trippade omkring och några gånger flög i luften.

I början fick vi skritta och trava över bommar. Inte Marcos specialitet när han är så övertänd ;) När vi fick galoppera var han fortfarande väldigt taggad, men då gick det bättre. Vi tränade på att välja vilken galopp hästarna skulle landa i och som många av de andra jag har tränat för så var Jörgen noga med att hästarna ska få galoppera fram i landningen några steg.

Jörgen tyckte att Marco hade väldigt lätt för att korta ihop sig, men även att länga ut och ta av. Han sa att han järnkoll på sina fötter :) Han vill att jag ska träna på att i svängarna inte korta ihop honom, utan försöka galoppera fram och få längre steg så vi inte behöver gasa på efter svängen fram till hindren.https://youtu.be/nflLjvfAh_M


Igår red jag alla hästarna. På morgonen åkte mamma och jag bort till manegen för att hoppa några språng med Rivica och Hedda. Byggde bara upp som en framhoppning med lilla, räcke och oxer. Började att hoppa Rivica. Råkade ha fel träns på henne, med något gummibett, brukar ha ploppbett. Så hon var lite starkare än vanligt, men det gick ändå bra. Tycker att hon hoppade fint!
https://youtu.be/cm7ouKXH_x4


Hoppade sedan Hedda, som tyckte det var superkul! Lite väl ivrig och i och tallade med framtassarna ibland, men oj så fint hon hoppade med bak. Ska visa bild sedan, men har den inte på den här datorn. Har inga bilder på den här datorn, så blir bara videos nu och bilder i nästa inlägg :)
https://youtu.be/Wl_LJHrmQys


Läst 19184 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
26
2016

Hej! Igår fick Ratzia jobba ordentligt. Shit så svettig hon var efteråt.. Och jag med! Som jag skrev i inlägget nedan så blev det två övningar från Markne-clinicen. Först fyra bommar på marken med 7, 6 och 5 meter mellan. Ett galoppsprång mellan varje. Det var inte det lättaste. Eftersom hon gärna älgar på fram så provade jag att från början komma lite lugnare så att vi skulle få in ett på sista, men då blev det så klart för långt på första, så då blev det typ ett och ett halvt steg. Fick försöka länga ut galoppen något för att få ett steg mellan ett och två, men inte för mycket så att det skulle bli studs på sista. Jobbigt, men fick till det ganska okej på slutet, men denna övning kommer jag göra igen!

Sedan körde vi tre småhinder, 12,5 meter mellan varje. Först skulle vi få in tre galoppsprång och sedan fyra. På clinicen varierade de även med att rida fyra steg mellan hinder ett och två och sedan tre steg mellan hinder två och tre, och tvärtom.

Fick kämpa på bra för att få in tre galoppsprång. När det fungerade provade jag att försöka få in fyra galoppsprång mellan hinder ett och två. Eftersom hon ligger på så mycket fram och fortfarande har svårt att bära sig och komma tillbaka så valde jag att inte försöka få fyra mellan hinder två och tre. Märktes att hon tyckte det var jättejobbigt att sätta sig och försöka få in fyra språng. Hon kändes riktigt frustrerad! Efter några gånger lät jag henne gå på tre galoppsprång igen på båda, och då kändes det hur enkelt som helst efter kämpandet med fyra.

Avslutade med nya favoriten, kub - ett galoppsprång - kub - ett galoppsprång - hinder. Hade ett räcke på slutet som hon fick hoppa över tre gånger. Det gjorde hon jättefint!

Ska som sagt göra dessa övningar igen, det var verkligen nyttigt för henne. Kommer även göra dem med Hedda och Marco :) Mamma gjorde dem igår med Rivica samtidigt som jag gjorde med Ratzia. Rivica hade betydligt lättare för den övningen där man varierade mellan tre och fyra galoppsprång. Hon kunde till och med klämma in fem utan att det såg jobbigt ut! Imponerande!!

Nu ska jag åka till dressyr-Eva med Marco!https://youtu.be/t-qeUKJzGfM 


Läst 18292 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Helt galet hur många som tittat på videon när Marco bockar av mig! I skrivande stund, över 19000 views!!! Jättekul, och tack för alla härliga kommentarer på Facebook :)

Jag gjorde ingen tårta. Bättre upp! Jag bakade nutellafondanter och bjöd Fredrik, mamma, pappa och min polare Nicki på. Mums :)

Igår var vi på Billdals Ridklubb och tittade på Pether Marknes clinic. Jag tyckte att det var jättebra och fick tips om bra hoppövningar som jag ska bygga upp hemma. Mamma och hennes kompis tyckte dock inte alls att clinicen var bra. Mamma tyckte att det var som att kolla när han höll lektion för sina elever, och ja, åt det hållet var det, men han tjötade på bra så att jag själv fick som sagt bra tips och antecknade alla avstånd på övningarna. Så redan ikväll ska jag bort till ridhuset och bygga upp två stycken basicövningar som han hade.

Den första var fyra stycken bommar på marken. Mellan bom ett och två var det 7 meter, mellan bom två och tre var det 6 meter och mellan bom tre och fyra var det 5 meter. Ett galoppsprång mellan varje bom och detta ska man göra så att det flyter fint. Inte att man behöver gasa på som sjutton på första och panikbromsa mellan sista. Denna ska jag som sagt göra ikväll med Ratzia. Blir nyttigt för henne!

Den andra var med tre stycken cavalettis. Mellan dessa var det 12,5 meter och här kunde man variera mellan 3 och 4 galoppsprång. Jämnt flyt och att man får samma avsprångspunkt på både hinder två och tre, så att det inte blir för nära och trångt till sista. Denna blir det också att göra ikväll! Dessutom skulle man kontrollera så att hästen landade i samma galopp genom serien. Till exempel om man vände upp ur höger varv skulle hästen landa i höger galopp efter varje cavaletti, om inte ryttaren ger hjälpen för att landa i vänster så klart.

Sedan hade han en långsida med räcke, 12,5 meter (tre steg) fram till en cavaletti och sedan 12,5 meter (tre steg) fram till en oxer. Denna kunde hoppas från båda håll och här ville han att när man kom åt det hållet där räcket blev sista så skulle man se till att man fick gott om plats så att hästarna hoppade av lite längre ifrån på räcket. Åt andra hållet, med oxer sist, ville han att man skulle komma lite närmre, men ett helt sista språng. Denna ska jag också bygga upp, men inte idag.

På andra långsidan var det ett räcke, 13,5 meter (tre steg) fram till en kombination med ett galoppsprång (oxer - räcke) och sedan 8,5 meter (två steg) till en cavaletti. När de hoppade bana sedan ställde han bort cavalettin några meter till så då har jag för mig att det var fyra galoppsprång, men kommer inte helt ihåg.

I början hoppade de även över små cavalettis där de bestämde innan vilken galopp hästen skulle landa i. De hoppade också på volt, där det var en bom, ett galoppsprång oxer, ett galoppsprång bom. Här skulle man jobba på att hålla linjen och att hästen inte flyter ut eller tränger in. Den ska jag träna med Marco någon dag, det behöver han!

Som sagt, många bra övningar som jag tar med mig hem och ska jobba med :)


Igår på morgonen, innan clinicen, var jag även borta i ridhuset och hoppade Loppan, en kompis häst! :) Eller det är inte de som äger den, men de har haft den och tränat och tävlat, men nu har dottern slutat rida. Jag hade gärna haft hästen för träning och tävling om det var kostnadsfritt, men ägaren vill att den som rider och tävlar ska betala för hästen (förutom försäkring). Så om det är någon där ute som är sugen på en fin hopphäst.. :) Hon var jätterolig att rida, som en liten ponny! Eftersom hon inte hoppat på ett tag nu så hoppade vi bara några hinder på runt 1 meter, men hon har placeringar i 130cm :)

https://youtu.be/OhuP-ZlGCo4 


Läst 15665 ggr Kommentarer Kommentera
MEST LÄSTA BLOGGINLÄGG 2016 – PLATS 1
Detta blogginlägg återpubliceras eftersom det var det allra mest lästa, i sin kategori, på Hippson.se under 2016.

Hej! Då har man klarat av årets första avfallning! :) Och gissa vad? Jag har det på film! 

Så här var det.. Igår fick Marco vila, för jag jobbade och sedan skulle vi på släktkalas. Såg i morse i hagen att han hade massor av energi och busade runt. Misstänkte att det skulle bli ett vilt ridpass.. Fredrik tog Hedda och jag tog Marco, så red vi i paddocken, som ändå fungerar rätt bra nu med all snö. Rätt gött för hästarna att pulsa runt i. 

Han var pigg när vi travade och småbusade lite, men inget märkvärdigt. Började galoppera och han jobbade på rätt lugnt. Fick sedan världens flipp och bara flög i luften flera gånger om. Jag tappade stigbyglarna och kanade runt i sadeln (har ju inte det bästa greppet med termobrallorna), men lyckades hålla mig kvar och få stopp på krutpaketet. 

Fortsatte rida och han var rätt cool igen. Tänkte att han gjort av med sin överskottsenergi. Bad Fredrik filma lite. Brukar ju annars mest filma när vi hoppar, men tyckte det kunde vara fint med en liten video i den vackra snön. Så lugnt och fridfullt..

Marco tyckte tvärtom och avfyrade två bocksprång på raken. Hade ganska bra balans i första, men sköt iväg ett ännu större bocksprång direkt efter och då kanade jag iväg! Kände direkt att jag inte skulle lyckas hålla mig kvar den här gången och tänkte högt "HELVETE", som ni kan höra i videon. Haha! Tur med all snö, det blev en mjuk landning!

Marco drog iväg några repor medan jag reste mig upp och bockade som en galning, så det var visst massor av energi kvar. När jag lyckades få tag på honom var det bara att hoppa upp och rida igen. Galopperade en stund och tack och lov så skötte han sig och jag slapp åka i backen igen.

Så nu blir det att baka tårta! Eller hur var det nu med det? ;) 

https://youtu.be/V5oqMR0ix8M Tjoooohoooooo!


Läst 84786 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I onsdags kväll körde jag dubbelpass för Lennart. Först hoppade jag Rivica och sedan Ratzia. Det var faktiskt första gången jag hoppade Rivica för Lennart. Mamma gjorde det några gånger i höstas, men jag själv har bara hoppat Marco och Ratzia. I vilket fall som helst så gick det bra! Precis som förra gången var det ganska svåra vägar tycker jag. Hindren kommer fort och det var ganska tvära svängar. Eller ja, svängarna blir ju vad man gör dem till! Med Rivica gick det bra. Även om hon är rätt stor i galoppen så är hon ju lydig och vi kunde få till fina svängar. Hon verkade tycka det var kul :) 

Med Ratzia är dessa vägar fortfarande lite svåra, men det gick ändå bra. Lennart och jag har ju pratat tidigare om att jag är impulsiv och tar snabba beslut (vilket är toppen på tävling), men att jag på träning ska vara lite lugnare och inte ta förstaläget, utan ha is i magen och skola hästarna. På träning är det ju liksom inte viktigt att vara felfri. Lennart försökte härma mig och visa hur jag ser smått galen ut när jag sitter och söker hinder. Haha, att jag inte ber mamma/Fredrik att filma hela lektionen istället för bara när jag hoppar, så ni får se allt kul! I vilket fall som helst så har jag gjort detta riktigt bra de senaste träningarna med Ratzia, men igår föll jag tillbaka några gånger och såg ett läge och tog det. Blev bättre på slutet! 

I och med att Rivica stod i en box på anläggningen när jag hoppade Ratzia så var hon väldigt gnäggig, lite spänd och springig, vilket hon inte brukar vara, så hennes hoppning var inte riktigt lika bra som den brukar. Blev lite av och på, inte så rytmiskt som det brukar vara. Annars var det kul att hon fick hoppa lite större hinder än vanligt på träningen och en hel bana lite högre, utan att det kändes jobbigt. Inte för stort eller för svårt. I år är ju tanken att vi ska debutera 130cm (huuuua, så spännande!). Satsar på att göra det lagom till utomhussäsongen.

På tal om tävling.. Kan knappt bärga mig till första starten!! Från början skulle jag åkt till Helsingborg med Hedda och Marco första helgen i januari, men så blev det dåligt väder, så då strök jag mig innan pengarna hann dras från TDB. Likadant imorgon skulle jag åkt till Åstorp, men så blev det ju snökaos här i början av veckan, så vågade inte chansa på att åka ända dit.. Får hoppas det inte kommer mer snö eller blir halka till nästa planerade tävling, för nu har jag tävlingsabstinens :D

Här nedan är videos från träningarna i onsdags:
Ratzia hoppträning https://youtu.be/uVJob86B4as 

Rivica hoppträning https://youtu.be/Rww-LzE8Txg 
Och här är två bilder på Marco från i tisdags på träningen för Amanda! :D


Läst 39812 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
20
2016

Hej! Igår kväll var jag som sagt på hoppträning för Amanda Ericsson för första gången. Tog Marco! Det var jättekul och nyttigt! Jobbade mycket med bommar och samma som för Lennart, hålla samma rytm.

Först fick vi jobba med bommar på marken och variera galoppen. På båda långsidorna låg det bommar med ett galoppsprång mellan, men på ena sidan var det tight med ett galoppsprång och på andra sidan långt. Så fick träna på att få hästarna att korta ihop sig och sedan länga ut sig osv. Superkul! Marco har lätt för att korta ihop sig, så vi fick jobba på mer med att länga ut.

Efteråt jobbade vi med bommar innan hinder. Då låg det först en bom på marken, tre galoppsprång, bom, ett galoppsprång och hinder. Hindret var först ett litet räcke och på slutet en större oxer. Här var tanken att även om hindret blir större så är avståndet mellan bommarna detsamma, så inte ändra galoppen bara för att det höjs. Bra för mig att träna på! Jag brukar ofta höja farten när hindret blir högre, annars tror jag inte vi ska komma över. När oxern höjdes till max gjorde jag så första gången, och då blev det så klart helt fel mellan bommarna, så då fick stackars Marco riva/braka igenom hindret. Efter det fick jag hålla mig kall och behålla samma galopp, och då hoppade han galant! 

Se video nedan!
https://www.youtube.com/watch?v=5eUJ9-lmcBg 
Mys med Marco i stallet efter träningen :)

Ikväll har jag varit och hopptränat Rivica och Ratzia för Lennart. Det berättar jag mer om imorgon! Det var himla kul det också. Hoppning är bra roligt! :) 


Läst 41363 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
19
2016

Hej! I morse vaknade vi till snö"kaos" här i Göteborgsområdet. Flera decimeter hade det kommit under natten! Himla vackert att se på, men det gör ju att mycket blir jobbigare. Att ta sig fram med bil (och transport!) bland annat. 

I helgen hoppade jag som sagt lite med Marco och Ratzia i manegen. Åkte även bort till Kungsbackas Clear Round med Rivica och hoppade två rundor! Jag hoppade henne i julas en liten serie i manegen, men innan dess har jag inte hoppat henne sedan tävlingen på Kungsbacka i typ augusti/september. 

Hoppade först en runda på 105cm och sedan höjde de alla hinder förutom första och sista, tror jag, till 115cm. Det var så lite folk på helgens C-R pga vädret, så fick lite specialhjälp :) Brukar ju inte vara 5cm-höjder på clear round, men det är himla bra tycker jag :)

Rivica verkade tycka att det var jättekul och hoppade felfritt på båda rundorna! :) Körde på lite väl mycket framåt kanske, men tyckte hon bara skulle få ut och ha kul. Bara känna att det var roligt, och det gjorde hon! :)

Film:


http://www.videofy.me/v/250027 


Igår jobbade jag 10-20, och efteråt mötte jag upp mamma vid manegen. Hon hade gjort i ordning Rivica och Marco och jag tog med ridkläder till jobbet så det bara var att åka och rida efteråt :) Var inte så himla pigg, men skönt när man väl kom upp på ryggen och började rida. Marco var dessutom himla lugn och trevlig. Inga busstreck :) 

Ikväll har jag varit på hoppträning med Marco för Amanda Ericsson för första gången! :) Hon har börjat ha varannan tisdag på Kungsbacka RK, så tänkte det kunde vara kul att prova. Då kan jag ju hoppa en häst för henne på tisdagen och en för Lennart på onsdagen. Berättar mer om träningen imorgon, för nu måste jag sova! Men är i alla fall väldigt nöjd, det var kul! :)
Så här ser det ut uppe hos oss nu :)Lille Marco :)Fia :)Heddis :)


Läst 39354 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
16
2016

Hej! Shit vilken kyla som har slagit till.. Brr! Har mest varit i manegen och ridit i veckan, men igår skrittade mamma och jag ut en sväng på kvällen med Rivica och Hedda. Trots termobrallor, tjocka vantar, vinterjacka med tjocka tröjor under så var vi som förstelnade efteråt. Hästarna tyckte det var trevligt i alla fall :) 

I morse åkte jag och mamma bort till manegen och mötte upp Therese och Sofia. Pappa hängde med och byggde upp en serie åt oss. Tre kuber med ett galoppsprång mellan och ett galoppsprång till en oxer. Jag hoppade först Marco och sedan Ratzia. 

Marco skrittade rätt lugnt och sansat, men när jag sedan skulle börja trava honom gick han loss och busade och var på gränsen till explosion mest hela tiden. I galoppen var han lugnare igen och sedan när vi började hoppa var han som vanligt piggelin. I början när vi hoppade serien ner mot kortsidan så var han jättetittig mot ena dörren där, så en gång efter vi hade landat efter sista hindret så galopperade han bara något steg, stannade och vände runt. Nästan så jag åkte av!

Marco hoppade fint, fortfarande lite snabb i sprången. Ville höja upp mer än vanligt idag så att han skulle få backa av, men det fanns bara två höga hinderstöd, så fick ha två lägre hinderstöd i framkanten på oxern. Kunde därför inte höja så mycket utan att det blev väldigt mycket stigsprång. Hade velat ha lite högre för att se om han skulle backa av, men det får vi prova någon annan gång då :) 

Hoppade sedan Ratzia. Hon är bättre på att backa av och komma upp över hindret, men däremot faller hon gärna ner med bak lite tidigt. Ska träna lite bredare oxrar med henne och få henne att hoppa lite längre, men utan att plocka bort hennes höjd. Hon hoppade väldigt bra idag och på sista språnget låg bakbommen på 140cm, det är det högsta hon fått känna på :)
Videolänk Dimarco http://play.videofy.me/v/11056238 
Youtubelänk https://www.youtube.com/watch?v=SUeNpxlWQsg Videolänk Ratzia http://play.videofy.me/v/11056264 
Youtubelänk https://www.youtube.com/watch?v=0Ic5Iru-9ik Läst 14677 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
10
2016

Hej! Igår var jag på årets första Pay & Jump med Ratzia och Marco. Det var på hemmaklubben, Kungsbacka Ridklubb, så eftersom det var så nära tog vi oss dit även om det snöade för fullt. De kommer ha fem lördagar till på raken för stor häst och söndagar för ponny. 

Med Ratzia hoppade jag en runda på 110cm och en runda på 120cm. Med Marco en runda på 120cm. Ratzia gjorde en klockren runda på 110cm där hon hoppade felfritt och jättefint. Flöt på och hon hoppade bra! Skoj! 
Videolänk Ratzia 110cm http://play.videofy.me/v/11046011 


Mamma fick sedan leda Ratzia medan jag red fram Marco. Han var jättetaggad, men höll sig ändå på mattan när vi red fram. Inga bocksprång eller liknande. Var rätt skönt att det inte var så många starter i och med snövädret, för han blir ofta mer uppskruvad när det är mer hästar. Nu var det liksom bara jag och en till inne på framhoppningen när jag red honom.

Inne på banan hoppade han fint, men lite mer på än vanligt. Inte så konstigt när det är första "tävlingen" sedan november :) Vi rev inhoppet i kombinationen, ett räcke, med bak. Annars bra! :)
Videolänk Marco 120cm http://play.videofy.me/v/11046049

Bytte sedan och satte igång Ratzia igen. Rundan på 120cm blev inte lika klockren som den på 110, men tycker ändå att hon hoppade bra! Var lite springigare den här rundan och in i kombinationen fick jag inte tillbaka henne, så då rev vi inhoppet med fram. Eftersom vi var sista starten så hoppade jag kombinationen igen med henne och då blev det bättre! :)
Videolänk Ratzia 120cm http://play.videofy.me/v/11046051 


Läst 15776 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår kväll var jag på årets första hoppträning för Lennart. Så kul! Hoppade med Ratzia :) I min grupp hoppade även min klubbkompis Helen, som hade häftigaste klippningen på sin häst! En riktig racerhäst med eldflammor!


Ratzia kändes fin på träningen idag! Hoppade hinder i följd med lite tvärare svängar än vanligt, två långsidor med fyra respektive fem galoppsprång och en kombination med ett galoppsprång. Satte som vanligt ihop allt till en bana på slutet. 

Ratzia låg på lite och ville ibland älga iväg fram till hindren, men jag satt upp och höll emot. Har blivit mycket bättre på att räta upp mig och inte låta henne gå på och ta förstaläget. Bättre att skola henne, sitta upp och ta ett till. Går det inte igenom så får hon hoppa kråka. Inte för att det händer speciellt ofta, hon lyssnar ändå rätt bra, även om hon ligger på lite mycket ibland.

När vi hoppade banan på slutet tycker jag att hon gjorde en kanonrunda. Rytmiskt och fint, hoppade bra! Skoj!

Fredrik var snäll och filmade delar från lektionen. Han fick inte med allt, ibland var han tvungen att vara hinderpersonal ;)
Videolänk: http://play.videofy.me/v/11039415 


Och här är en bild på Lennart, Ratzia och mig! Åh, vad jag längtar till nästa träning. Är så taggad på att komma igång. TJOHOOO!Läst 18427 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.