Saras vardag

Hej! Första segern för 2016 kom idag, men inte med någon av mina egna hästar, utan med RallyRullan!

Åkte till Hermanstorp med Elin och Amarulla för att hoppa 100cm. Första tävlingen ihop :) Red fram och hon kändes taggad. Checkade av så att hon gick fram ordentligt när jag la på skänkeln och gjorde även halt några gånger för att kolla att bromsen fungerade. Inne på framhoppningen visade jag direkt på lilla hindret att jag var med och gav henne fullt stöd med hand och skänkel. Hoppade fint på alla hinder och var superpigg. Fick knappt stopp! :) 

Inne på banan höll jag om lite extra på första hindret, men jag kände att får jag henne bara över där så kommer hon flyta på resten. Hon var med på noterna, pigg och positiv! Kom lite nära på något hinder och tog av lite stort på ett annat, men det var inga problem. 

Felfria i grunden och eftersom vi redan hade full fart framåt så fortsatte vi så i omhoppningen. Snubblade till på ett ställe, men som tur var gick vi inte omkull (vilket en annan ryttare gjorde efteråt, var tyvärr löst på sina ställen). Vi red i mål felfritt och vann klassen. Kul!! :) 

Nu är tanken att jag ska ut och hoppa lite clear-round och tävla och försöka komma upp lite högre med henne. Hon hoppar ju jättefint och är rädd om sig, ska bara ha henne med mig :) Det här blir spännande!





https://youtu.be/KXdpqqLIwzc Film 100cm


När jag kom hem longerade jag Hedda med Equibandet i paddocken och sedan åkte jag bort till Bunketorp med Marco och mötte upp Therese och Sofia för en lugn skrittpromenad.


Läst 7803 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
10
2016

Hej! Igår blev det dubbelträning, men först åkte jag bort till manegen med Hedda och Marco och mötte upp Tilda. Hon fick rida på Hedda medan jag red på Marco. Såg jättefint ut, red runt i skritt, trav och galopp :)

Sedan var det dags för hoppträning för Amanda. Hoppade först Amarulla, Elins häst. Har ju bara ridit henne en gång tidigare, men det gick bra! Första hindret vi skulle hoppa var en pytteliten planka, typ 30cm hög. Tänkte att jag bara sitter still och ser vad hon gör. Ville inte vara för offensiv direkt. Hon testade mig genast och tog chansen att stanna på den där pyttiga plankan. Bankade på och gav mig inte, så hon fick gå över den. Absolut inte vända ifrån. Hon är ett envist sto, men jag är också envis! ;) Efter det passade jag på henne några gånger genom att rida varje millimeter och hon fattade direkt att det inte var någon idé att köra med mig. Visade noll tendens till att stanna efter första hindret och var superpigg och på, kändes som att hon tyckte det var kul! :) Hon verkar bara ha blivit bekväm och kör går det så går det. Väldigt nöjd med träningen i alla fall och hon hoppade fint och positivt! :)

Fredrik var med och agerade filmare, hinderpersonal och mockare. Så han filmade så gott det gick, men han fick inte med allt, men en del från både Amarullas och Ratzias lektion.




Här är filmen på Amarulla https://youtu.be/4u2u_ybyHNk 


Direkt efteråt var det Ratzias tur. Skitbra övningar för henne! Först plank, böjt spår sex galoppsprång till två galoppbommar, böjt spår sex galoppsprång till nästa plank. Apsvårt att få in de sex stegen och inte rida på fem bekväma istället. Fick kämpa mycket med det. Sedan var det ju två kombinationer, en med ett galoppsprång och en med två. Mycket bra för henne (oss) att träna på! Sedan fokuserade Amanda mycket på min sits också, att jag ska bli starkare i magen och sitta upp mer. Behövs!





Ratzia på hoppträning https://youtu.be/smIFbH9Aj_E 


Läst 8314 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
07
2016

Hej! Igår åkte Fredrik och jag upp till Lidköping med Marco för att hoppa en 130cm. Snöade hur mycket som helst där uppe, och när vi åkte hem snöade det hela vägen.

Kom fram i lagom tid. Gick och visade vaccinationen i sekretariatet, kollade in banskissen, besiktigade Marco (i Lidköping har de alltid samma veterinär, och han är jämt så himla trevlig!), tog en snabbfika och sedan gjorde vi i ordning honom. Hade tidigt startnummer, så skrittade fram och joggade lite innan jag fick gå banan.

Banan såg bra ut! Bedömning två faser. Det var så skönt, för det kändes som jag gick banan till en 120 istället för 130. Det var en del distanser, några böjda spår och en kombination i grunden och en i omhoppningen. 

På framhoppningen var Marco väldigt uppspelt. Fick inte alls till lugn anridning mot hindren som på förra tävlingen i Åstorp. Nu var han väldigt taggad och nästan studsade lite istället mot hindren. Kändes att han var väldigt taggad.

Inne på banan blev det bättre! Hoppade fint och var med mig. Var felfria i grunden! Planen var att om vi kom till omhoppning skulle vi bara fortsätta att rida som om det var grundomgång. Tog långa vägar och behöll samma tempo. Näst sista var en kombination med två galoppsprång. Där blev han vinglig, men smackade på och övertygade honom, så hoppade ändå. Rakt fram till sista hindret, en oxer. Rev tyvärr frambommen med ett bakben. Alltid retligt att riva sista hindret! Ja ja, han gjorde en bra runda, speciellt i grunden! Detta var andra gången han gick rakt in i 130cm :)





https://youtu.be/6tjIk88ob0I Titta i HD :) 


Vivi var här igår och gav Hedda och Ratzia BioLight och massage. Hedda kändes inte riktigt som vanligt, utan lite spänd i sin rygg. Hon tyckte jag skulle longera henne med Equibandet några gånger i veckan så hon får jobba med mage och rygg. Bara jogga lugnt och gå med lång, låg hals. Har inte haft möjlighet att longera så mycket den senaste tiden då paddocken varit oridbar. Idag på morgonen däremot var den perfekt eftersom det varit plusgrader och nu kommit snö på den. Longerade henne i grimma och hade Equiband under magen. Joggade på i lugnt tempo, frustade, gick med näsan ner i backen. Såg behagligt ut :)


Läst 9542 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
05
2016

Hej! Igår på kvällen åkte vi bort till manegen och byggde upp en liten hoppserie. Jag skulle hoppa den några gånger med Marco och Therese skulle hoppa med Sigge och Sofia med Rosa. Mamma red dressyr på Ratzia under tiden :) Hoppserien var inspirerad från en liknande övning som vi såg på Cornelia Rylens instagram. Hon är så grym!

Fredrik byggde upp tre studskuber, sedan ett galoppsprång till en oxer och ett galoppsprång till ett räcke. Hade tre meter mellan kuberna och sedan sex meter till oxern och sju till räcket. Blev väldigt tight till oxern när den höjdes, så då fick de visa att de var kvicka i fötterna :)

Marco var väldigt het, men tycker att han hoppade fint. Väldigt kvick upp på oxern! Film nedan (välj HD-kvalitet):



https://youtu.be/RxwnYL2CPAc


I förmiddags åkte mamma och jag bort till travbanan med Hedda och Rivica. Himla tur att vi tog de två, för det var många travare ute på banan. Marco och Ratzia hade skitit ner sig om en travare med sulky hade sprungit förbi, haha, de är så tittiga! Hedda och Rivica tittar så klart, men bryr sig inte.

Jag hade hackamore på Hedda och mamma tog babypelham på Rivica. Gissa vem som hade mest kontroll på sin häst? Jag!!! Först travade vi ett varv och på varv två skulle vi galoppera lite lugnt. Mamma och Rivica dundrar iväg i full karriär. Jag undrar vad sjutton hon håller på med som sätter full gas när hästarna fortfarande håller på att bli varma. Hon berättar när vi saktar av att hon hade noll kontroll. Jo, jag märkte det..

Nästa varv fick jag galoppera före med Hedda och agera bromskloss för Rivica. Då gick det i ett lite mer normalt tempo. Varv fyra blev också galopp. Sedan gick vi på genvägen som går i mitten på travbanan, för att inte rida in i baken på några travare som höll på att värma upp i lugnt tempo. När vi kom ut på travbanan igen tog vi galopp och lät hästarna gå på full speed några hundra meter. När vi kom ner till starten igen tog vi en sista galopp där de fick sträcka ut, men inte riktigt så snabbt som innan. Här filmade jag Hedda och vi kom upp i 41,2 km/h. Avslutade med att trava ett varv och sedan skritta av. Riktigt gott pass för hästarna! :)





Åkte lite senare bort med Marco till Bunketorp för en lugn promenad. Fortfarande lite isigt, så skrittade bara.
Sedan gjorde jag i ordning Ratzia och åkte bort till manegen. Mötte upp Elin som hade frågat om jag kunde hoppa hennes häst. Det har kört fast sig för dem på tävling, så nu vill de att någon annan provar. Tackar för förtroendet! :) Gick fint när jag hoppade henne i manegen. Hade ett vanligt enkelhinder. Först som räcke och sedan som oxer. Hoppade jättefint, riktigt bra teknik! Det var en gång, när jag haft en liten skrittpaus, som hon visade tendens till att stanna, men jag smackade på och la spöt på bogen, så hon hoppade ändå. Kom direkt igen och var lite mer på, fick ta av lite stort. Direkt igen en gång till och då bara still, då hoppade hon super! Får testa och se om jag kan övertala henne att hoppa på tävling, kanske inte alls vill. Men hoppas, hon har verkligen kapacitet!

Efteråt hoppade jag upp på Ratzia och Fredrik byggde upp samma övning som igår, så fick hon hoppa den några gånger också. Hon var kanonfin! Hade på babypelham igen, och det kändes faktiskt bättre idag än på träningen i onsdags! När jag hoppat studs och kuber tidigare (med ploppbettet) har hon haft noll respekt för hindren och bara kört upp huvudet och dragit iväg. Det hände inte en enda gång idag. Kom lugnt och fint in på studsen varje gång. Hon låg kvar och sedan jättefin på oxern och räcke. Sista gången plockade vi bort räcket när vi gjorde oxern lite större. Hoppade jättefint! Se film nedan:




https://youtu.be/o9lcdZ9Y3vw


Läst 11569 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
03
2016

Hej! I tisdags skulle jag hopptränat för Amanda, men hon hade råkat dubbelboka sig, så det blev flyttat till nästa vecka. Åkte istället bort till manegen med Hedda. La ut fyra bommar med sju, sex och fem meter emellan, så som det var på clinicen för Pether Markne. Galopperade över dem många gånger. I början blev det väldigt tight med ett galoppsprång på sista, men sedan blev det bättre och bättre och till slut flöt det riktigt bra. När jag nästan var färdig kom Tilda in i manegen och skulle titta när jag red. Hennes ponny är dålig, så hon hade inte ridit på tre dagar. Sa att hon kunde få rida lite på Hedda, så hon sprang och hämtade väst och hjälm. Gick jättefint, red runt i skritt, trav och galopp och fick även hoppa ett litet räcke. Hedda är ju så himla snäll, perfekt läromästare för den som ska börja rida stor häst :) 

Åkte sedan hem och gjorde i ordning Marco och åkte tillbaka till manegen för att rida honom. Den här gången följde Fredrik med och ändrade om lite med bommarna. Satte upp tre småhinder runt på ena volten. Började med att värma upp på hindren var och en för sig, sedan hoppa dem i följd runt på volten och försöka få till en bra rytm. Inte det lättaste, men gick bra!



Igår åkte jag till skogen med Hedda efter jobbet. Var hur mycket snöblandat regn som helst när vi red, så trots överdragsbyxor och vinterjacka så var jag genomblöt efteråt. Hedda också. Blev i alla fall en lugn promenad. Sedan hem och byta om till torra kläder och göra i ordning Ratzia för hoppträning för Lennart.

Provade att hoppa henne på babypelhamet för första gången. Det fungerade bra! Några gånger råkade jag ta tag i henne lite för mycket och då slog hon upp med huvudet. Är ju liksom van att hon drar mig ur sadeln och att handbromsen brukar vara ur funktion. Ska variera lite mellan detta och det vanliga ploppbettet jag brukar ha på henne i hoppningen. Lennart tyckte i alla fall det såg bra ut, bättre än innan! :) 

Började med bom, fyra galoppsprång oxer, fyra galoppsprång bom på böjt spår. Kämpigt att få in fyra, men det gick! Det var bara en gång jag gav efter och lät henne gå iväg på tre. Då hör man Lennart på filmen: "Jiiiiihaaaaa". Spelade upp just den snutten igår kväll flera gånger och skrattade för mig själv. Låter så kul!! :D

Hade sedan oxer och räcke på böjt spår och en kombination med oxer och räcke. Satte ihop allt till en bana på slutet.

Tycker det kändes bra på träningen och att jag själv var mycket lugnare än vad jag brukar. Ta en titt på filmen nedan:





https://youtu.be/rxCKYTaEDVI 

Idag red jag ut på Hedda i skogen igen. Egentligen skulle jag tagit Marco till skogen och Hedda till travbanan, men Marco skoddes igår, så han hade inga broddar. Är fortfarande väldigt isigt i Bunketorp, så ville inte ta honom till skogen och hann inte brodda. Därför fick jag ta honom till travbanan för första gången. Tänkte att nu blir det rodeo..

När jag lastade ur honom såg han sig väldigt spänt omkring och undrade var han var någonstans. Skrittade bara några hundra meter eftersom han bara trippade och började sedan trava så att han skulle få fokusera på annat. Travade på snällt, men väldigt trippigt och hög nacke. Låg på ordentligt och öronen på helspänn fram. När vi hade travat ett varv fattade jag galopp och var beredd på att hålla i mig, men hör och häpna, då blev han helt lugn och galopperade lugnt och sansat, sänkte huvudet och längde ut halsen och steget. Galopperade tre varv i ett ganska normalt utetempo. Sista varvet där det sluttade uppför lät jag honom galoppera på snabbare, och inte ens då visade han tendens till att bralla. Riktigt stimulerande för hjärnkontoret och bra för hans galopp! Fantastiskt!





https://youtu.be/fKSIzLSpH3Y 



Och mamma blev visst inlåst i Marcos box ikväll på något vänster.. :´D


Läst 10994 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.