Saras vardag

Hej! Igår var jag med Bill på hans första hoppträning! Var jättenervös hela dagen, haha. Har ju bara ridit honom hemma i paddocken och hoppat uppsuttet några språng, och det har ju visserligen gått bra, men nu skulle vi åka till nytt ställe, rida med andra hästar osv. Var beredd på att det skulle kunna gå hur som helst!

Hade från början tänkt att hans första hoppträning skulle vara för Lennart, men så anordnas en ren bäbisgrupp för Amanda Ericsson, så tyckte det lät väldigt bra, då alla är på samma nivå och träningen är anpassad just för småttingarna :)

Träningen var på Kungsbacka Ridklubb och jag lastade in Bill och Hedda i transporten, för Tilda skulle rida Hedda under tiden i paddocken. Trodde Bill skulle bli nervös när han och Hedda skulle skiljas åt, men han märkte nog aldrig att hon gick åt ett annat håll, han hade fullt upp att ta in den nya omgivningen. Det är ju en stor anläggning med mycket liv och rörelse :)

Fick stå och vänta lite utanför manegen innan vi fick komma in. Han stod snällt, lite otålig efter en stund, men inga konstigheter. Gick in i manegen och ledde honom ett varv runt så han fick kika innan jag hoppade upp. Lite småbusig och sprallig när vi travade fram, det måste man vara :D

Amanda berättade upplägget och hur hon brukar göra när hon hoppar in bäbisar. Då lägger hon alltid bommarna på marken först och rider banan så, då får man känna på styrningen lite och hästen kan liksom skritta över om det skulle vara så. Smart!

Vi hade två stycken hinder på snett igenom, en långsida med två räcken (fem galoppsprång mellan) och på andra långsidan vattenmattan!! Tyckte det var lika bra att slänga in den direkt för att få det överstökat :)

Började med att hoppa över bommarna, snett igenom, snett igenom och långsidan med två hinder. Bill tyckte det var såååå kul och tog sin egna gångart gabock varvet runt. En blandning av galopp och småbockning ;) Andra varvet inte lika mycket skuttande, och då la vi på vattenmattan också! Han hade sneglat lite skeptiskt på den när vi red omkring innan, men när vi väl skulle hoppa den så gjorde han det jätteduktigt!!

Nästa varv åkte bommarna upp på skållorna och under några hinder åkte det inte sockerbitar. Bra med lite tittigheter direkt! Bill hoppade superfint, smet på sidan en gång på andra hindret på linjen då det blev en liten blandning av obalans och tittigt, men nästa gång gick det fin fint :D Hoppade en sista vända efter det med alla hinder och han var grym! Sååå imponerad av honom!! <3

Visste inte alls hur mycket han skulle orka, när jag har hoppat hemma har vi bara tagit några få språng, och aldrig hoppat bana. Han var pigg och glad hela lektionen och när vi var klara hade han fortfarande energi kvar, vilket var viktigt för mig. Ville inte att han skulle kännas trött och tycka det var jobbigt, så hade bestämt innan att om han kändes seg skulle vi avsluta. Öronen var fram hela tiden och det kändes som han hade the time of his life! :) Lite småtittig och busig, men ingen tvekan, utan väldigt positiv och svarade varje gång jag smackade. Hjärtat nästan spricker av stolthet så duktig han var! Första hopplektionen blev en toppenupplevelse! :)

Självklart film på allting:
https://youtu.be/nvLvO8JqZyY Min underbare lille Bill, så glad i honom <3


Läst 26689 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
28
2016

Hej! Igår avslutade Ratzia och jag utomhussäsongen med att hoppa en 115cm inne på Åby. Eftersom det var där hon blev så himla spänd och rädd sist när vi nästan blev påridna så valde vi att gå ner en klass. Hon var lite spänd när vi red fram, så märktes att hon inte glömt bort vad som hände här sist, men hon slappnade av allteftersom. Inne på banan gjorde hon en fin och felfri runda som belönades med en andraplats :) Hon tyckte nog det var skönt att få hoppa en lite lägre klass. Jättenöjd!


När vi kom hem red jag Bill i paddocken och Tilda red Hedda. Bill var lite småseg, säkert påverkad av den plötsliga värmen som kom, så det blev inget långt pass. Travade och galopperade över bommarna åt varje håll och la sedan upp dem på skållorna så det blev en liten studs. Jätteduktig! Avslutade med att hoppa en liten planka, vilket han gjorde jättefint! Hedda och Tilda hoppade också studsen och fick hoppa plankoxer på slutet. Hedda var jättetaggad, men hon är duktig och taxerar själv om hon kommer lite mittemellan. Det är bara för Tilda att visa vägen :)


Lille Bill. Plockade av sig grimman lite halvt i hagen efteråt och gick omkring med den hängandes på ena örat. Han är en riktig liten pajas den här hästen <3


Läst 19150 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
22
2016

Hej! Jobbar rätt mycket just nu när ena kollegan är på semester, så dagarna bara rusar iväg. Igår red jag lille Bill och Marco innan jobbet. Började med Bill och red en liten stund i paddocken. Han var jätteduktig och vi testade på att göra galoppombyten för första gången! Brukar ju galoppera några varv, sedan bryta av till trav och trava på framåt lite och sedan byta varv för att ta lite galopp i andra varvet. Igår tänkte jag att vi kunde fortsätta galoppera och vända snett igenom och se vad som hände. Lite skuttigt när jag klämde om med skänklarna, men han bytte banne mig galopp! Hur duktig?! Testade direkt att byta åt andra hållet och det gjorde han också. Shit, så stolt jag blev, haha! :)

Tänkte att det är lika bra att börja med det så smått nu så kanske han får enkelt för det sedan? Marco har ju väldigt lätt för att byta galopp medan Ratzia däremot har svårt för det och gärna får korsgalopp. Hedda byter jätteenkelt till höger galopp men har svårare att byta till vänster. Tänk så olika det är :)

Efteråt red jag Marco i paddocken och Tilda red på Hedda. Mamma och Maria byggde upp en liten studs som vi hoppade igenom några gånger. Hedda var sååå taggad, första sprången hon har fått ta sedan typ april?! Hon tyckte det var superkul! :)

Film på Bills första "galoppombyten". Så duktig!


Läst 29505 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
15
2016

Hej! Då var vi hemma från Älmhult, och även världens bästa Hedda är hemma igen! Tyvärr inte dräktig.. Vätska i livmodern som kom tillbaka hela tiden, och var aldrig dräktig när de kollade på 17 dagar. Jättetråkigt verkligen! Försökte betäcka henne bara för att jag vill ha en avkomma efter just henne. Får se hur vi gör nästa år, men försöker nog inte igen. Kostar ju skjortan och känns "extra dyrt" när det inte ens blev något. Ska sätta igång henne igen och se hur hon verkar. Antingen blir det promenadhäst eller så vill hon hoppa lite låga klasser :) Gissar att hon saknar att hoppa, men får se om kroppen hänger med bara. All den här vilan kanske gjort henne gott :)
Pysslade om henne igår kväll. Borstade ordentligt och friserade den vildvuxna manen samt hovskägg :)
Snapchat: aamaziingsara

Måste berätta om dag tre och fyra i Älmhult också! :) På lördagen hoppade Ratzia 120cm och Marco 140cm! För Ratzia var det Ackumulator. Hoppade inte riktigt lika bra som hon gjorde i fredagens 130cm, och på slutet rann det iväg lite och gick fortare och fortare. Rev hinder sju och åtta, men klarade Jokern. Lite blandad runda, några fina språng, några lite plattare när jag inte orkade hålla ihop henne hela vägen fram.

På eftermiddagen var det dags för Marco att hoppa sin fjärde 140cm i livet. Svåraste banan hittills. 11 hinder, 13 språng. Två stycken tvåkombinationer, den ena med räcke - räcke och den andra med oxer - räcke. Extra nervöst (och kul) att hans uppfödare kom och tittade!

Han gjorde en helt fantastisk runda med två små nedslag! Det ena på en oxer där vi kom något nära och det andra på ett räcke där vi kom bra, men petade ner ändå. Allting flöt på så fint och han gjorde jättefina språng! Fick höra efteråt av några att de tyckte att han hoppade igenom banan med enkelhet, så det var kul! Båda kombinationerna gjorde han strålande! :)
Marcos runda 140cm
Några fina bilder från Marcos runda 140cm :)

Igår gick Ratzia 125cm och Marco 135cm. Var sjukt taggad på att sätta en felfri runda med Ratzia och orka hålla ihop det hela vägen. Hoppade jättefint på framhoppningen och kändes inte alls trött, trots fjärde dagen. Inne på banan hoppade hon klockrent, jag red noggrant hela vägen och orkade hålla ihop henne, men ge efter sista steget. Blev dubbelnolla och fastän vi bara satsade på en felfri runda så räckte det till en tredjeplats i det stora startfältet! Ratzias galopp är väldigt vägvinnande och det ser aldrig fort ut, men hon får alltid bra tider. Dock filmade mamma ingen av rundorna igår, vilket var tråkigt, hade velat se den nu i efterhand. Kändes att hon hoppade kanon!

Marco gick 135cm igår. Sin fjärde och sista stora runda den här helgen. Första gången han är på meeting och bara går stora klasser. En 130cm, två 135cm och en 140cm. Vilka bra erfarenheter vi fått med oss! Igår kändes det av att han, tvärtemot Ratzia, var lite matt. Inte så konstigt. Det blev tre rivningar, men inga grova sådana, på banan med 12 språng. Alla distanser satt bra, vi hade bra galopp och det flöt på igen. Han hoppade bara lite för lågt på de tre hindren. Så det blev ännu en bra runda att ta med oss. Nu börjar vi nog så smått att vänja oss vid dessa höjder, och ska bara få upp orken för att klara dem felfritt också! :)


Vill tacka Älmhult för jättebra och trevliga tävlingar, vänliga funktionärer och snälle hovslagaren på tävlingsplatsen som hjälpte till att sömma i Ratzias baksko när hon halvt trampat av den! :) Tack till Fredrik Malm som byggt bra och roliga banor, som varit bland de största jag ridit, men som alla har varit med bra flyt. Jättebra erfarenhet för mig och hästarna. Nästa år återkommer vi absolut till dessa tävlingar! :)


Läst 23365 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
12
2016

Hej! Igår kom vi fram till Älmhult för att tävla här tors-sön :) Har aldrig varit på den här tävlingsplatsen innan, men jättemysigt och fint! Therese, Frida och jag har ett alldeles eget stall till våra fyra hästar, så vi har hur mycket utrymme som helst till all packning och hö som vi har med oss. Superbra! Vi själva bor på IKEA-hotellet :)

Igår började Ratzia med att hoppa 120cm, bedömning A:0. Gjorde en ganska bra runda med ett nedslag på inhoppet i kombinationen. Lite platt in, men resten av banan hoppade hon fint :)

Marco var heltossig och skulle gå en 130cm, bedömning två faser A:0+A:0. Hur pigg som helst på framhoppningen, flög i luften några gånger och det var inte alls mycket fokus. Inne på banan lugnade han sig något, men kände fortfarande att tankarna var på lite annat håll för hans del. Rev två räcken, ena med bak och andra med fram. Båda gångarna blev jag kvar i handen då jag ville göra en förhållning, men han ville fortsätta brassa på fram. Kände mig inte alls nöjd :(

I morse red jag Marco ordentligt. Gjorde Royneövningen, galopperade mycket, hoppade även lilla krysset som stod i manegen. Tänkte att nu får han göra av med lite överskottsenergi :)

Ratzia startade först 130cm, bedömning A:0. Kändes fin igår, men mycket bättre idag! :) Rev näst sista hindret, där det blev väldigt trångt fram till hindret och jag inte fick tillbaka henne, men resten hoppade hon jättefint på, så det var kul! :)

Avslutade dagen med 135cm, bedömning A:0+A:0 två faser, med Marco. Han var som en helt annan häst på framhoppningen idag! Lugn, sansad, hoppade fint! Kändes super! Inne på banan däremot så taggade han till lite igen, men ändå väldigt mycket bättre än igår. Rev ett hinder, en oxer, med bak. Annars fint :)

Ni kan se alla filmer på min YouTube-kanal här --> https://www.youtube.com/channel/UCTo9SejRYyTZe8AfdNKTNXw

Läst 27596 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
09
2016

Hej! Nu är det värsta stormen här.. Igår när jag gjorde mig i ordning för jobbet så kom det världens blåst. Kändes som att huset skulle slitas från backen och när jag sedan skulle åka från jobbet hade ett träd i en av hagarna vält rätt över vägen!


Bill har förresten fått löshoppa igen, första gången efter vilan :) Tog bara några få språng, men la in tunnan när hindret blev lite högre. Ni kommer väl ihåg att vi la in den på sista löshoppningen innan vilan? Då tyckte han att den var jätteläskig första gången och stannade faktiskt. Den här gången däremot kom han ihåg att den inte var farlig och hoppade direkt utan att tveka. Så duktig! :)


Läst 25904 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
06
2016

Hej! Igår förmiddag ringde mamma mig till jobbet i panik och frågade var Bill var någonstans. I hagen, svarade jag, men mamma kunde inte se till honom någonstans. Förstå paniken när man är på jobbet och ens häst plötsligt inte är där när man lämnade honom. Som tur var tog det inte lång tid innan mamma hittade honom. Han hade på något vänster tagit sig mellan trådarna från sin hage in till paddocken (snacka om att han längtar efter att bli riden, haha). Strömmen var på, men just den delen till paddocken är det ingen ström i, så då passade han på att gå igenom där. Eller igenom och igenom, inga trådar var trasiga.

På kvällen åkte vi bort till nya ridspåren med Marco och Ratzia. Gick inget vidare. Började med att Ratzia blev jätterädd för någon svampplockare och slängde sig åt andra hållet, och då skulle självklart Marco hänga på. Fjantar.. Sedan när vi kom in på ridspåren tänkte vi att nu blir det lugnt och skönt.. Travade och gjorde som vi gjorde sist, med massor av avsaktningar och tempoväxlingar. Marco gick jättefint! Sedan rätt som det är kommer det två cyklister. På ridspåren! Alltså nej, blir så irriterad. Sitter skyltar vid ridspårens början och slut!! Påbjuden ridväg! Inga cyklister eller andra fordon. Endast hästar och fotgängare. INGA CYKLISTER. Blir galen när de dessutom inte visar hänsyn utan cyklar på i full karriär. Fattar de inte att de själva kan bli skadade om hästen blir rädd och sparkar bakut eller springer över dem? Ska nog lära Marco stegra och vifta med frambenen på kommando så vi kan skrämma dem lite nästa gång, hehe.

Idag red jag ut med Marco igen, tillsammans med Therese, i första skogen. Bara en lugn och skön runda :) Ratzia skulle egentligen också fått gå i skogen idag igen, men när hon höll på att stressa runt igår så lyckades hon trampa på utsidan av ena skon så att några sömmar åkte ur. Hovis har tid imorgon bitti, så fick rida i paddocken idag. Har fått låna lite olika bett av Therese, så idag testade jag en annan typ av ploppbett. Hon gick jättefint och lyssnade bra, men tror inte att det är ett bett som skulle passa i hoppningen. Red markarbete idag, så kan inte veta helt säkert så klart, men fick en känsla av att det inte var rätt bett i alla fall.Marco i skogen i förmiddags :)


Läst 24582 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I morse blev det premiärtur på Bill efter sommarvilan. Han var såå snäll! Stod lugnt och fint på gången när jag gjorde i ordning honom, hoppade upp direkt och började rida när jag kom upp till paddocken. Red en liten stund i trav och galopp, och han skötte sig utmärkt! Efteråt när jag hade gjort i ordning honom passade jag på att ensam lastträna innan han fick gå ut i hagen, och han gick på genast. Snacka om framsteg!! :) Hoppas att han alltid kommer vara så här snäll, haha! Drömma går ju ;) Marco var underbar hela året då han var fyra, sedan när han blev fem blev han det lilla monster han än är idag ;) Fast han är ju lugnat sig otroligt mycket. Kommer ihåg när han var fem och sex, då var han som värst. Bockade eller hittade på andra tokigheter VARJE pass. Helt galen..

Efter att jag hade ridit Bill så red jag även Ratzia i paddocken. Hon har fått vila måndag, tisdag, onsdag och idag red jag ett lugnt pass. Stora volter samt Royneövningen. Försökte bara ha henne avslappnad och i låg form. Efteråt kom Vivi och gav henne behandling. Djupvåg och laser. Hon tyckte att hon var stel och stum över ryggen, men blev jättemjuk efteråt.

Marco longerade jag med Equibandet och han fick också behandling av Vivi efteråt. Med honom är det däremot aldrig något konstigt. Vivi tycker alltid han är superfin i kroppen, så det är kul att höra :)Två språng från hoppträningen i tisdags

Var förresten på dressyrträning med Marco igår också, uppe hos Eva. Var ett tag sedan sist, så det var välbehövligt och nyttigt! Började skitdåligt innan lektionen ens hade startat. Marco tvärvägrade att gå upp till manegen eftersom jakthundarna i hundgården skällde som tokar. Han är ju så hundrädd och när de skäller blir det ännu värre. Försökte till och med gå en omväg för att slippa gå förbi hundgården.. Efter mycket om och men där jag till och med fått hoppa av för att få upp honom till manegen så kunde lektionen börja. Då var han uppe i varv och speedad, så fick börja med att skritta en bra stund för att få honom lugn. Sedan gick det ändå ganska bra! Fokuserade på att få till en lugn och bra takt, inte den snabba symaskinstraven.


Läst 22627 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår var jag och hopptränade med Marco för Lennart. Alltså, det var jättebra träning, men såå svårt!! I alla fall för mig, haha. Började först med att hoppa fram på ett räcke och en oxer där jag skulle tänka på att komma lugnt och vänta. Sedan hade vi två stycken linjer, en på varje långsida. Den ena med räcke och oxer, fyra galoppsprång mellan, den andra långsidan med ett räcke och en kombination, fyra galoppsprång mellan. Låter ju kanske inte så himla märkvärdigt, men det var det! Vi fick nämligen inte hoppa något hinder innan vi red in på långsidan, så det var utmaningen den här träningen, att ha igång en bra galopp från början. Ofta brukar man ju få hoppa ett ensamstående hinder först och komma igång på, och då är galoppen igång till linjen med relaterat avstånd.

Detta var supersvårt tyckte jag. Marco är så himla lätt att korta ihop, tar jag bara minsta lilla i tygeln så kortar han ihop sig och vi tar ett extra. Första gången vi kom på ena långsidan tog vi fem galoppsprång. Nästa gång fick jag rida på ordentligt för att få fyra.

När vi sedan hoppade bana så blev det istället kort på fyra galoppsprång på sista linjen, för då var vi redan igång ordentligt. Måste träna på att få igång galoppen ordentligt redan på ettan :)


Läst 19556 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.