Saras vardag

Hej! Igår, juldagen, blev det äntligen att hoppa igen :) Hade sagt det i veckan, att till helgen ska jag testa att hoppa lite försiktigt igen. Det gick jättebra, så jag hoppade några språng med alla fyra hästarna! Sååå kul! Kände inte av något i mitt knä. Är egentligen bara sitta upp och av som är jobbigt och att jag inte kan använda vänster ben så mycket, annars känns själva ridningen väldigt bra nu. Lite stel efteråt, men vad löser inte ett varmt bad.

Började med lille Bill. Longerade lite först (man lär av sina misstag;)) i trav och galopp. Fick sedan hjälp att sitta upp och mamma gick med lite med linan när jag skrittade, sedan släppte hon när jag började trava och jag red som vanligt. De andra hästarna skulle få hoppa en liten serie, men för Bill blev det bara en ensam kub. Räckte gott och väl :) Travade över två gånger när kuberna var liggande. Galopperade sedan över några gånger på den låga och sista gången fick han galoppera över den när kuberna stod upp (glömmer alltid att mäta kuberna, men stående är väl typ 50-60cm). Han var jätteduktig och positiv :)
Sedan var det dags för Ratzia och Hedda. För att det inte skulle bli allt för mycket för mitt knä på en och samma dag så gjorde vi så att jag red Ratzia och mamma red samtidigt fram Hedda. Hoppade igenom serien och mamma hoppade den två gånger med Hedda. Ratzia tyckte det var superkul och drog ner huvudet efteråt och ruskade lite. Bytte sedan, så mamma travade av Ratzia och jag hoppade igenom serien med Hedda två gånger och travade sedan av henne. Hon var pigg och taggad, tyckte det var sååå kul :) Rally-Hedda!Sist, men inte minst, var det dags för Marcobusen. Det kan ju aldrig gå en dag hos oss utan lite kaos, så nu var det dags. Värmde upp honom och han kändes fin. Hade galopperat lite i ena varvet och bytte till andra. Fia springer in i paddocken och Marco blir så klart rädd, han är ju inte jätteglad i hundar. Börjar hoppa omkring, men inte så att jag är orolig över att trilla av. Får ner honom till skritt, men nu är han väldigt på tårna, redo att skjuta iväg om något annat inträffar. Försöker galoppera igen, och då flyger han i luften och ger någon spark åt sidan, så tror ni inte han får det benet utanför paddockens lägsta tråd? Suck.. Lite kaos och jag klamrade mig fast för allt jag var värd. Ville absolut inte åka i backen och slå i benet. Lyckades hålla mig kvar och lugna ner Marco. Puh.

Red runt lite och försökte få honom lugn igen innan vi skulle hoppa. Slappnade av när han väl fick börja hoppa och fokusera på annat. Hoppade fint och tyckte det var kul! :)Hedda och Marco fick likadana täcken i julklapp. Här är Hedda med sitt :)


Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 55014 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
24
2016

God jul! :) Jag red både i onsdags och torsdags, det gick bra! Båda gångerna blev det på snälla Ratzia. I onsdags red Tilda och jag i paddocken på eftermiddagen. Satte på lamporna då det blir mörkt fort. När vi hade skrittat fram slocknade allt.. Maria gick ner till stallet och fixade med jordfelsbrytaren och det blev ljust igen. I en minut! Sedan slocknade det igen.. Gjorde om proceduren, fick ljus igen och efter en minut slocknade det.. Haha, vad sjutton?! Gav upp och red istället i mörkret. Var inte helt kolsvart, så vi såg i alla fall varandra, men på slutet när vi skulle trava av var det riktigt mörkt, så då fick vi köra lite följa John och Tilda och Hedda travade efter mig och Ratzia. Hästarna verkade i alla fall oberörda av mörkret och Ratzia gick fint. Förmodligen något med fukt och kablarna som gjorde att det slocknade hela tiden.. Tur att vi har bästa pappa och Fredrik som fixar allt åt mamma och mig på gården :)

I torsdags morse åkte mamma och jag till skogen med Ratzia och Marco. Red i första skogen en ganska lugn runda, men lite trav och galopp blev det. Glömde mitt benskydd i morgontröttheten, så på slutet kändes det lite i knät, men annars gick det väldigt bra. Skönt! :) Ratzia känns så stabil också i upp- och nedförsbackar.

Jag fick dessutom väldigt fin post i veckan! Först fick jag tre stycken böcker från Hippson med massor av ridövningar. Såå kul med ny inspiration!! Böckerna kan ni beställa HÄR :)Hedda är taggad på lite nya övningar i vinter! :)

I det andra paketet var den här jättefina nummerlappen som jag fick av EquiJoy (@equijoysweden på Facebook). Jag hade två nummerlappar från dem sedan innan som jag fick såå mycket beröm för i somras! Den här gången blev det en personlig nummerlapp med mitt namn på! :) Nästa steg är att alla hästarna får varsin med sina namn på ;)

EquiJoys hemsida kommer upp efter årsskiftet, men så länge går det bra att beställa genom att maila equijoysweden@gmail.com :)


Ha nu en riktigt mysig jul och ät mycket gott ;)
Fia är redo för julfirande! :)

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 53938 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I onsdags mötte jag upp mamma och Tilda borta vid manegen efter jobbet för att hjälpa dem hoppa. Tilda på Hedda och mamma på Marco. Ja, han är ju mammas nya favorit, och nu när han får börja hoppa igen så vill hon självklart göra det. Modigt!

Hade en liten studs på två hinder och på andra långsidan en serie med kub - ett galoppsprång kub - ett galoppsprång oxer. Började med att värma upp på studsen. Komma i lugn och rytmisk galopp och bara rulla över några gånger åt båda håll. Inte börja plocka innan och inte heller låta dem rinna iväg. Jämnt och fint.

Gick sedan över till serien. Mamma och Marco fick hoppa igenom två gånger. Mamma (och förmodligen Marco också) ville hoppa både mer och högre, men får ta det lugnt nu i början. Förutom kuben mamma hoppade med honom några gånger under Lennartträningen så har han inte hoppat sedan augusti/september. De skötte sig i vilket fall som helst jättefint. Vet inte vem av dem som tyckte det var roligast?

Tilda och Hedda var också jätteduktiga. De två första gångerna lät Tilda Hedda rinna iväg lite mot första kuben, vilket gjorde att hon kom lite nära. Sa att hon får räta upp sig lite och inte gå med henne fram, och då blev distansen mycket bättre de andra gångerna. Hoppade jättefint ut över sista oxern som var lite högre.

Film på mamma och Marco när de hoppar serien sista gången:

Jag själv var på återbesök i torsdags hos läkaren. Benet är väldigt mycket bättre, och det tyckte han också, vilket var skönt att höra. Inte helt nöjda med böjprovet (inte bara hästar som genomgår sådana ;)), men kan åtminstone böja bättre, även om det fortfarande tar stopp för tidigt. Ska till sjukgymnast imorgon och få lite övningar. Läkaren var i alla fall positiv och trodde att om det fortsätter med sådana här framsteg så behöver jag nog inget återbesök i slutet på januari. Om det däremot inte blir bättre till dess så skulle han fixa MR. Men hoppas det fortsätter gå åt rätt håll :)

Han sa att jag kunde prova att rida igen, bara jag tog det lugnt och lyssnade på knät. Så idag var det dags! Tog så klart min vapendragare Hedda. Minst risk att hon ska hitta på bus ;) Fick ha hjälp att komma upp. Eftersom det är vänster knä som är dåligt så fick jag hoppa upp från fel sida, men det gick faktiskt riktigt fint! Tog hennes hoppsadel, men fick länga lädrena några hål så att knät inte behövde vara riktigt så böjt som annars, men tyckte ändå jag hade dem rätt korta.

Det gick riktigt bra att rida! Kunde inte använda vänster ben så mycket, men gick fint ändå. Skritt och galopp var bekvämast. Att rida lätt var lite jobbigt. Gjorde inte jätteont, men kändes liksom lite ostabilt och obehagligt, men körde ändå på några varv så att knät får komma igång. Lite småstel nu efteråt, men tror nog att detta blir bra. Ett varmt bad ikväll och lite ormsalva efteråt gör nog susen.

Sedan tog vi upp Bill i paddocken och longerade honom med sadel. Han skötte sig fint, gjorde några småskutt och bakutsparkar, men inte värre än vad Marco gör. Mamma tyckte vi skulle hoppa upp och bara skritta lite efter att vi hade longerat. Hon erbjöd sig att göra det själv, men jag tänkte att fall i fall något skulle hända så är det dumt om hon går och skadar sig också. Hellre att den skadade blir mer skadad så i alla fall en av oss kan rida ordentligt. Fick ha hjälp att kravla mig upp på honom också, och sedan höll mamma kvar honom i linan och gick bredvid medan vi skrittade några varv bara. Gick fint! Får göra detta några gånger nu till jag känner mig starkare i knät.Läst 33419 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
11
2016

Hej! I onsdags skulle Tilda hoppträna med Hedda för Lennart, så då passade mamma på att följa med och rida Marco i manegen samtidigt. Jag följde med som fikatant och åskådare :) Mamma har ju sagt att Marco blivit så lugn och snäll, hennes favorithäst numera. Nu skulle hon visa upp när jag var med och tittade hur duktig han blivit.. Tro Pelle det, sa Marco, och skuttade runt och betedde sig som aldrig förr! Haha, det var knappt stackars mamma lyckades sitta upp på honom. Gjorde även ett par skutt när hon hade suttit upp och sparkade bakut, men sedan fick hon fason på den lille busen och kunde trava och galoppera. När de andra hade hoppat klart blev mamma sugen och skuttade över en kub några gånger med Marco. Modigt! Hans första skutt sedan augusti/september.
Idag löshoppade vi Bill, Ratzia och Hedda uppe i paddocken. Började lite halvkaosigt. Tog upp Bill i paddocken först och lät honom gå där medan vi byggde fram hindren, vilket vi brukar göra. Han värmer upp själv med lite trav och galopp. Plötsligt får han för sig att han ska rulla sig, vilket han också brukar göra när han är uppe i paddocken och löshoppas. Den här gången valde han dock att lägga sig ner precis på spåret, så han rullade givetvis över på andra sidan mot trådarna, ställde sig upp med trådarna mellan benen och galopperade iväg in i paddocken med både trådar och stolpe på släp.. Så typiskt honom.. Ingen skada skedd, förutom att vi fick fixa nya trådar och stolpe innan vi kunde börja hoppa.

Bill var duktig och vi la in tunnan i sista hindret, och den gick utan problem. Väldigt pigg idag, tyckte det var jättekul! :)

Sedan var det dags för Ratzia. Vi har aldrig löshoppat henne, så det måste vara väldigt många år sedan hon gjorde det sist, men eftersom jag varit på semester och nu är skadad så tyckte vi hon kunde få ha lite kul och ta några språng. Hon tyckte det var superkul och var jätteduktig. Längtar till jag får sitta upp och hoppa henne igen!

Sist ut var Heddis. Gamla tanten vet precis vad som gäller, även om hon inte heller har löshoppat på ett par år. Hon körde racer in i serien och hade skitkul! :) Hon för go!

Ingen löshoppning för Marco, riktigt så kul ska vi inte ha med honom ;) Bättre att mamma i så fall får börja hoppa lite kuber m.m. uppsuttet. Blir nog lugnast så! Han fick istället gå en runda i skogen med mamma idag. Skönt!


Läst 16660 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Nu har det gått drygt en vecka sedan jag skadade knät. Gick med hjälp av kryckor de två första dagarna, men efter det har jag kunnat halta fram utan dem. Har ett jättebra knäskydd med skenor på sidorna :)

Besökte en annan läkare i onsdags för en second opinion, då jag blev väldigt orolig då flera var övertygade om att antingen korsband eller ledband hade gått av med tanke på smällen jag både hörde och kände när knät vreds om. Läkaren jag träffade i onsdags var väldigt bra och gav många svar. Han berättade att det var min knäskål som hade hoppat ur led, och smällen jag hörde var när den hoppade tillbaka. Han sa dessutom att det skulle vara helt orimligt att korsband eller ledband skulle vara av, då mitt knä inte är svullet. Så det var väldigt skönt att höra, hoppas det stämmer :)

Testade att sträcka ut och böja, och sträcka ut är inga problem, men när knät ska böjas börjar det strama emot, göra ont och tar stopp för tidigt. Läkaren tror att ena menisken hamnat i kläm, men att det borde läka av sig självt, även om det tar tid. Ska tillbaka nästa torsdag, och om det inte är bättre får vi diskutera om man ska göra titthålsoperation. Vi får se vad som händer helt enkelt. Han sa att detta kan ta allt från tre-fyra veckor till tre-fyra månader innan det blir bra och jag kan rida igen. Jag tyckte tre-fyra dagar lät bättre..

Mamma har fått fortsätta ta hand om hästarna och hålla igång dem. Stackaren, hon som såg fram emot att få lite vila själv efter att ha tagit hand om dem när jag var på semester. Gör inget om hästarna får ta det lite lugnare nu. Jag kan bara hjälpa till lite i stallet, typ mocka och fylla vatten. Ibland har jag jättevärk, ibland mindre.
Lille Bill är snäll. Han förstår att jag har skadat mig (om han fattar att det var han som orsakade det är dock oklart ;)). Måndag och tisdag var jag typ sängliggande hela dagen, men på onsdagen haltade jag ut till stallet för att hälsa på hästarna, och då kom han och skulle gosa direkt. Någon dag senare släppte jag upp honom i paddocken så han skulle få rasta av sig lite. Stod utanför staketet just in case, kan ju inte flytta mig så fort, men han var jättelugn. Travade omkring, tog en liten galopp, men ingen rodeo eller någon direkt speed. Om han hade varit så lugn när jag skulle rida.

I söndags åkte vi hem till grannen för att löshoppa honom. Inte åkt transport på två månader, men gick jättefint och försiktigt bredvid mig och direkt på. Som sagt, det känns som att han vet att han måste vara försiktig när jag leder honom :)

Han var jätteduktig! Ingen rodeo eller galenskap då heller. Dock var han lite spänd, då det var så himla dimmigt. I hagarna runt paddocken gick de hästar, men de syntes inte ordentligt i dimman, så det var lite spännande. Spökhästar ;) Sprang omkring med svansen i vädret och struttig galopp, haha!

Tyckte i alla fall det var väldigt kul med hoppning, så ska försöka göra det till helgen igen tänkte jag :)
Fina framben här! :) Och visst har han blivit fin i kroppen efter sin vila? Innan var han ju lite bäbistanig med långa ben och en liten pluttig kropp på det. Nu har han fått lite hull och hals :)
Instagram & Snapchat: aamaziingsara


Läst 18443 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.