Saras vardag
JAN
11
2017

Hej! Vilket tråkigt väder det är nu.. Igår var det snöblandat regn och nu blåser det som bara den ute. De har ju varnat för storm idag.

Tilda och jag åkte till manegen igår med Hedda och Marco för att göra en liten övning. Den gick ut på att hitta rätta rytmen. Först hade vi två bommar på marken på snett igenom där vi bara skulle galoppera över ett par gånger och hålla samma rytm hela tiden. Egentligen inte så noga hur många galoppsprång det blev i mellan, bara man höll samma rytm varvet runt och red på samma galoppsprång varje gång och inte ändrade rytmen. Detta är något jag och Marco behöver träna mer på. Han laddar ju gärna även när det bara är bom på marken, så vi borde jobba med bommar oftare, så han lugnar sig lite. Likadant måste vi jobba mer med travbommar, där blir han också väl exalterad och frambenen går som en symaskin ;)

Men åter till övningen! Hedda och Tilda fick till det bra mellan bommarna. Red på sju steg nästan varje gång med jämn rytm, någon gång lät hon henne gå iväg på sex steg. Tilda fick träna på att få Hedda att landa i rätt galopp. Marco var ändå hyfsat lugn igår. Gick på sju nästan varje gång, någon gång blev det åtta när han blev lite övertaggad och galopperade uppåt istället för framåt.

När vi hade galopperat över bommarna några gånger gick vi över till långsidan där vi hade tre bommar på marken och sedan en oxer. Studs mellan dem. Jättebra med bommarna som hjälpte till att det blev jämnt fram till oxern. Det var bara att hålla en bra galopp, komma fram till bommarna och rulla över i samma tempo, så blev det automatiskt bra på oxern :) Viktigt att man inte kom för fort in över bommarna eller backade in mot dem, för då blir hela serien knas.

Marco hoppade fint och kändes rätt lugn, laddade inte för mycket på bommarna. Kanske bromsade han upp lite av sig själv när han såg att det var ett hinder på slutet. Hedda hoppade också fint, speciellt sista språnget var jättebra! Det var en bra övning för Tilda, då man måste hålla samma rytm hela tiden, även när sista hindret blir högre. Hon ändrade sin ridning lite när vi hade höjt och lät Hedda galoppera på med långa steg, och då blev det ju något mellanting av trav och galopp över bommarna. Fick komma igen och bara vara kall och rida som hon hade gjort när det var lägre, och vänta in bommen. Då blev det jättebra!

Jag åkte sedan tillbaka till manegen själv och red Ratzia. Ett lugnt och lösgörande pass. Hon ska på årets första hoppträning idag för Amanda :) Gjorde Royneövningen igår i både trav och galopp, försökte bara hålla henne lugn och inte bli för framtung och gunga iväg. Gjorde jättemycket avsaktningar från galopp, skritta några steg, ny galopp. Att växla mellan skritt och trav gör hon verkligen jättebra. Ligger kvar i samma form och har bjudning. Avsaktningen från galopp till skritt är också rätt bra, blir dock lite framtung ibland. Svårast är att få till en bra fattning från skritt till galopp. Då slår hon sig gärna fri, men blir mycket bättre när man nötat det ett par gånger :)


Klippte halsen på Marco häromdagen. Var en ljus häst som fanns där under!! :OSötBill ligger och vilar :)


Snapchat och Instagram - aamaziingsara


Läst 19141 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
08
2017

Hej! Jag känner mig så inspirerad just nu och använder övningar från mina Hippsonböcker typ varje ridpass. Ibland är det hoppning, ibland bommar på marken och ibland övningar utan bommar :)

Igår åkte mamma och jag bort till manegen med Ratzia och Marco. Då använde vi fyra bommar som bara hade en kub på varje sida ( se mitt Youtubeklipp här https://youtu.be/PSQNAZjvvxQ ). På långsidan utan bommar skulle man länga ut galoppen, sedan samla ihop den på långsidan med bommarna. Här var det viktigt att inte gå med för mycket över bommarna, utan hålla sin position. Skitsvårt, tycker jag, som gärna är framåtlutad mest hela tiden. Dessutom skulle man försöka ha hästen något inåtställd i serien för lösgjordhet och även för att arbeta med inner bakben. Mamma fnös och tyckte att övningen verkade alldeles för simpel..

Det fick hon äta upp! Hon klagade på att övningen inte alls var rolig, för det gick inte bra ;) Först överdrev hon upptagningen från den ökade galoppen och kom med jättekort galopp in i serien, så då blev det ju långt och avbrott till trav och hej och hå. Sedan lät hon Ratzia gå på istället och då blev det jättekort till sista bommen. Efter några gånger blev det mycket bättre och de kunde flyta igenom med jämnt tempo.

Jag tyckte också det var väldigt svårt, men nyttigt! Gick med lite mycket, så då blev det att han ökade på och det blev trångt till sista, men han lärde sig av det och bromsade upp själv. Bytte galopp inne i serien några gånger också då jag ställde för mycket och inte var med med ytter, men även det blev bättre efter några gånger när jag hittat "lagom".

Efteråt åkte vi tillbaka till manegen med Bill och Hedda. Blev ny miljöträning för Bill då han i fredags gick i DS-hallen och igår fick gå i lilla manegen. Den har han aldrig varit i tidigare :) Var en annan häst där inne när vi kom, men det var bara Sigge, så honom kände både Bill och Hedda igen. Ledde honom ett par varv innan jag hoppade upp. Kändes inte alls så explosiv och på tårna som i fredags. Började trava och han gick jättesnällt. När Sigge lämnade manegen fick han en liten flipp och körde lite rodeo, men som tur var satt jag kvar :)

Red inte så länge, utan red runt lite i trav och galopp, testade lite styrning och gjorde någon volt här och där samt testade att byta galopp åt båda håll ( se Youtubefilm här https://youtu.be/ruJFWkPPMKw ). Idag och imorgon får han vila och smälta dessa två dagar med nya intryck och ny miljö.

I morse åkte vi bort till manegen jättetidigt då jag hade planerat att hoppa en serie med Marco och Ratzia, och då serien är lite längre behövde vi stora manegen. Chansade på att det inte skulle vara någon annan där så tidigt, och det var det inte :)

Denna serie var galoppbom, tre studsar, ett galoppsprång till ett räcke och två galoppsprång till en oxer. Både Marco och Ratzia kändes jättebra, så det var kul! :) Filmer nedan! Prenumerera gärna på min Youtubekanal för att inte missa några klipp, är ju ganska flitig på att få ridningen filmad :)

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 17705 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
06
2017

Hej! Igår var Tilda och jag i manegen igen med Hedda och Marco. Den här gången hade vi tre bommar med 2,7 meter mellan och tre bommar med 3,5 meter mellan. Båda kom ganska kort ur sväng. Vi red fram och i galoppen såg jag till att Marco galopperade på ordentligt direkt. Frustade och inte alls spänd som han var häromdagen. Hade stöd på båda tyglar och kunde öka på och samla upp.

Vi började sedan med att galoppera över bommarna med lite längre avstånd några gånger. Gällde att galoppera fram ordentligt och inte börja plocka i svängen så att man skulle behöva rida på framåt på bommarna. Samma stora steg hela vägen genom svängen och bara flyta på över bommarna. Första gången fick båda hästarna länga lite extra över sista bommen, men sedan flöt de på jämt och det kändes normalt och inte långt.

Gick sedan över till bommarna med lite kortare avstånd. Då fick de tänka till lite eftersom de var "inställda" på långa steg, och fick nu korta sig lite. Mycket lättare för Marco, som har lätt för att korta in steget. Det har Hedda också egentligen, men Tilda fick travinslag någon gång då hon försöker samla upp henne, men glömmer benen. Tjatar på henne, aldrig glömma benen ;)

Sedan red vi en i taget runt som på en åtta. Först långa steg, över bommarna, korta upp, över bommarna, länga ut steget igen osv. Rolig övning! :) Marco kändes riktigt bra!

Idag fick Bill åka till manegen. Eftersom det var lektioner i Stora manegen och i Lilla manegen fick vi rida i DS-hallen. Där har han varit en gång tidigare på hoppträning. Hade hoppats att det en fredagskväll skulle vara lugnt med folk där, men när vi satt i bilen, på väg till manegen, ringde Maria och berättade att det var ÅTTA hästar där inne. Var nästan så jag vände, haha! Hade varit osugen på att rida med så många vilken häst jag än hade haft, men speciellt med Bill som inte varit ute så mycket. Vet ju inte riktigt hur han är med massor av andra hästar osv. Vill inte rida in i någon för att jag inte har kontroll liksom :P

Tänkte att det kanske bara får bli skritt då, men då blir det i alla fall lite miljöträning. När vi kom in hade några lämnat, så var två hästar med ryttare kvar samt två hästar som leddes, och de som leddes lämnade strax. Ledde Bill runt några varv till de andra som ledde hade gått. Då satt jag upp och Fredrik gick bredvid medan vi skrittade. Den hästen som sparkade mot Marco häromdagen var kvar i manegen samt en ponny som jag vet har ilskt humör så visste inte riktigt var vi skulle ta vägen. Försökte mest skritta på avstånd från dem. När ponnyn lämnade började vi trava och till en början var det lite bocksprång och bus, och efter lite rodeo smackade jag på honom in i galopp så han fick springa av sig :) Då hade Linda och Gunilla kommit in med sina hästar också, så det var bra, fick han träna på att hästar både lämnade och anlände.

Stod en liten kub framme, så hoppade över den två gånger åt varje håll. Första gången gjorde han vääärldens skutt över, haha, jag fick hålla i mig ordentlgt! Synd att Fredrik missade att filma den gången, hade varit kul att se hur det såg ut. De andra gångerna klev han bara över :)

Imorgon och på söndag blir det nog manegen igen. Gud vad glad jag är att jag köpte mitt manegekort förra helgen :) Är stenhårt och knaggligt i backen nu, så är sådär att rida ut just nu. De andra hästarna har fått isbroddar, men lille Bill har ju inte ens några skor. Får hoppas det blir lite mjukare i backen snart igen så vi kan ut och galoppera :)
Några små klipp med Bill idag. Titta i HD för bäst kvalle!


Läst 10921 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
04
2017

Hej! Häromdagen tog Ratzia och Bill en liten promenad utanför gårdens ägor. Traskade ut ur hagen, genom lite skog och upp till en av grannarna. Stampade omkring lite på gräsmattan (var väl sura för alla fyrverkerierna och ville hämnas?), och sedan hade de på något märkligt vis lyckats ta sig tillbaka genom buskar och snår in i hagen. Det var faktiskt lite imponerande. Är liksom helt igenvuxet mellan våra ställen.

I morse mockade jag uteboxarna när jag märkte att Marco plötsligt var i hagen bredvid den han egentligen skulle gå i. Tror nog vi får försöka fixa strömmen till helgen. Den fungerar. Men uppenbarligen inte så bra ;)

Tilda och jag åkte till manegen med Hedda och Marco idag. Skulle göra en övning med bom - 15 meter - bom - 15 meter - bom. Skulle variera mellan fyra och fem galoppsprång. Marco tog åtta en gång.. Nej, det var inte riktigt tanken att det skulle bli så. Han gick fint när vi travade fram och kändes rätt lugn. Flyttade honom in mot mitten några steg, travade på fram. Travade över bommarna på andra långsidan. Sedan kom det in två andra hästar i manegen och han blev lite spänd. Släppte efter en stund, men då sparkade den ena hästen efter Marco, och efter det var han heltossig. Försökte få honom att slappna av i galoppen, men istället blev det korta steg och hög nacke. Då var det inga problem att klämma in åtta steg mellan bommarna. Suck.

Försökte få fram honom och sträcka ut, och då gick han på fyra, fyra en gång, men exploderade direkt efteråt och gjorde några bocksprång. Valde att strunta i antal steg och bara försöka få honom att galoppera avslappnat och i en lägre form. Lättare sagt än gjort. Gav upp bommarna och när Tilda travade av Hedda galopperade jag istället av Marco. Bara rullade på och försökte få ut steget men utan att huvudet skulle åka upp och benen skjuta iväg. Blev mycket bättre och flyttade honom några gånger in mot mitten och då kände jag hur han verkligen sög tag och ville fram med halsen. Får öva vidare med detta, men då verkligen se till att jag har honom där jag hade honom på slutet idag innan vi börjar med bommarna.

Hedda och Tilda klarade däremot övningen med bravur! Först fick de gå på fyra, fyra, sedan sätta tillbaka lite och gå på fem, fem. Nästa steg var att först gå på fyra mellan bom ett och två, sedan sätta tillbaka på fem mellan bom två och tre. Även tvärtom. Det gjorde de superbra!

Imorgon blir det manegen igen (köpte manegekort förra veckan), då det kommit snö och blivit stenhårt i backen. Då ska vi köra en annan bomövning. Här är det också att variera steglängden, men även träna hästens koordination. Mer om det imorgon efter att vi har utfört den (om Marco och jag lyckas ;)).

Igår köpte vi två par täcken med hals från Hööks. De har 20% rabatt på alla täcken, så då passade vi på! Har jättelänge velat ha det här fina täcket från JH Collection. Det ser så mysigt ut, plus att man kan ta av halsen om man vill. Himla bra, nu blir hästarna fina på tävlingarna 2017 :)Läst 15997 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
01
2017

Hej och gott nytt år!!! Blev sååå glad, och lite chockad, när jag precis såg att mitt blogginlägg där jag föll av Marco i snön blev år 2016 mest lästa blogginlägg här på Hippson :D Det var kul! Hoppas ni är redo för mer bloggande under 2017 (fast med färre avramlingar?;)).

Hade helt glömt bort den där händelsen faktiskt, hahaha! Skönt att få skratta lite så här på kvällskvisten, första dagen på det nya året.

Hoppas ni alla hade ett trevligt nyår igår! Vi hade det jättemysigt här hemma. Först åkte vi in till Göteborg på eftermiddagen/kvällen och tittade på det stora fyrverkeriet. Så vackert! Sedan hem och äta trerätters, spela lite spel och vid tolv skålade vi in det nya året. Jag tog en snabb sipp, sedan ut till stallet och kolla så hästarna mådde bra. Vi skjuter ju inga raketer hemma, och det har under åren inte varit så mycket häromkring, men vi har nog fått nya grannar, för shiiiit vad de sköt igår! Stackars Fia var jätterädd. I stallet var Hedda och Ratzia lugna. Hade ljuset tänt och radion på. Vet dock inte om radio var till någon hjälp, small som bara den. Marco och Bill stod i sina uteboxar och Marco var lite stressad. Bill stod mest med öronen spetsade och tittade ut på fyrverkerierna samtidigt som han käkade hö. Marco hade däremot inte rört sitt hö och vandrade omkring lite i boxen. Stannade ute med honom till de slutade skjuta och då började han äta så smått. Stackaren, han är ju rätt så ljudkänslig och jag hade inte haft en tanke på att stoppa något i öronen då det som sagt brukar vara ganska lugnt här.. Ja ja, inget kaos i alla fall :)

På nyårsaftons morgon stod det hoppning på schemat. Tilda hoppade Hedda och jag hoppade Ratzia. Hade en serie med kub - ett galoppsprång - kub - ett galoppsprång - räcke - ett galoppsprång - oxer. Kuberna låga och sedan höjde vi räcket och oxern successivt. Typ sex meter mellan kuberna och räcket, typ sju mellan räcket och oxern. Ni känner ju mig, har inte jättekoll på meter och avstånd.

Ratzia var taggad och glad. Kul att hoppa och körde ner nosen i backen efteråt och ruskade lite. Hoppade fint :) Längtar till vi ska iväg och hoppträna snart för tränare. Ser verkligen fram emot att träna 2017!


Mamma red ut på Marco en runda igår i Bunketorp och jag longerade Bill i paddocken. Till en början bjöd han på lite rodeo (gissar att näsa avramlingsfilm lär bli från den busen?!), men sedan var han rätt chill och kunde både trava och galoppera runt i ett lugnt tempo och med lång, låg hals. Var först på den övre volten och gick sedan ner till den nedre. Hade en kub på lägsta där, så han fick skutta över den i galopp ett par gånger. Det var skoj! :)

Idag började vi nya året med en härlig ritt på cirka en timma i skogen. Mamma på Hedda och jag på Bill. Lite småtaggad när jag satt upp, men så fort vi skrittade iväg gick han snällt bredvid Hedda. Han har inte varit i skogen på säkert tre månader?! Först fick han börja sin vila lite innan vi åkte på semester, sedan var vi bortresta i sex veckor och sedan skadade jag mig vilket gjorde att jag inte kunde rida på typ tre veckor.

Bill var glad att få komma ut i skogen igen. Fick gå först och travade och galopperade snällt. Lite småtittig på vissa stenblock och stora stubbar (alltså, vad är det med hästar och stenar??) och gjorde lite bocksprång, men annars gick det finfint :)

Ratzia fick vila idag då hon trampat av sig en sko. Marco red jag i paddocken. Kan knappt tro att det är samma häst som i videon där han bockar av mig i snön ;) Idag var han riktigt lugn. Lite trött tror jag allt, efter nattens fyrverkerier.

Fredrik la ut fyra bommar på marken som vi kunde skritta, trava och galoppera över med samma avstånd. I traven gjorde vi Royneövningen på ena långsidan, sedan tog vi bommarna på nästa. Flyttade sig fint in mot mitten och travade sedan på rakt fram. På bommarna de första gångerna släppte han bettet lite och höjde huvudet, men slappnade sedan av och behöll formen över bommarna. Hade gärna sett att han fått halsen lite längre och lägre över bommarna, men det övar vi vidare på. Likadant i galoppen, men där tyckte jag att han var bättre från början :) Och i Royneövningen i galoppen var han super! Flyttade och formade sig fint och slog aldrig om. Duktig, mamma har trimmat honom väl!

Instagram & Snapchat: aamaziingsara


Läst 32140 ggr Kommentarer KommenteraSaras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggenMest lästa


Arkiv