Saras vardag
FEB
28
2017

Hej! I helgen har vi varit bänkade framför GHS TV varje gång det varit hoppning. Så himla grymt att man har kunnat se allt gratis när vi inte haft möjlighet att vara på plats :) Absolut bästa var så klart när Henke vann! Vi skreeeek av glädje hemma i soffan. Såååå kul och välförtjänt!

I helgen satte jag igång min lille Bill igen efter cirka en månads vila. Hade från början planerat att rida honom hela februari och sedan vila hela mars, men i och med min spricka i handen så ändrades planerna lite. Ska bli kul att sätta igång honom igen, hoppas han kan låta mig sitta kvar i sadeln nu bara ;)

Mamma och jag åkte till manegen tidigt i söndags morse. Skulle ta några språng med Hedda och sedan rida Bill lite grand. Medan jag värmde upp Hedda lät mamma Bill busa av sig på linan. Ni hör, jag har lärt mig!! ;) Han bjöd på fartfylld rodeo, så när jag sedan skulle rida var han väldigt lugn och snäll, haha!

Hoppade en liten studs med Hedda några gånger, byggde sedan om till ett räcke och en oxer och tog några språng. Snart dags för tävling igen, så ville känna på några språng innan. Hon kändes pigg och fin! :)

La sedan ner bommarna på marken och travade över några gånger med Bill och sedan några gånger i galopp. Skötte sig jättefint!


Läst 27094 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
24
2017

Hej! I onsdags tränade jag för Amanda igen, men den här gången med Ratzia. Så glad att jag tog henne på denna träning då den passade henne perfekt. Supernyttiga övningar och jisses vad vi fick bekänna färg. Ja, alltså både Ratzia och jag!! Haft sådan träningsvärk efter först den braiga helgen med Marco för Amanda och nu onsdagsträningen.

Vi hade fyra stycken studsar med två hinder på varje. En studs på varje långsida och en studs på varje kortsida (ca 20m in från kortsidan, se film nedan). Red runt som ett fyrkantsspår över dessa studsar, men efter att man hoppat studsarna på kortsidan gjorde man en volt utåt mot kortsidan och här var fokuset att få hästen att byta galopp över studsen och landa i rätt galopp för volten, sedan över studsen igen och byta galopp över för att sedan fortsätta mot nästa studs på långsidan. Svårt att förklara, men kika på videon så hänger ni med :) Dessutom hade Amanda lagt ut bommar i varje "hörn" så att vi inte skulle slarva med vägen (vilket jag gärna gör annars, speciellt med Ratzia för att hon inte ska slå om till korsgalopp). Fick verkligen kämpa och komma ner i sadeln (också något jag har svårt för, vill gärna stå lätt upp mest hela tiden) och forma henne runt den förbaskade bommen ;) En gång orkade jag faktiskt inte och genade över bommen, haha! Men jättebra övning som man kan pilla med ofta, ska bygga upp den i paddocken när den är mjuk igen. Och stor stjärna till Ratzia också som faktiskt byter jättefint för hjälpen över hinder!

Efteråt hoppade vi på volt i samma varv och varannan gång över en studs och varannan gång över en liten oxer. Jättebra så att hästarna blir uppmärksamma! Ju större volt man rider, desto lättare är det, så försökte rida ganska liten volt, men den får inte bli så liten att det blir orytmiskt. Ska flyta på runt hela vägen, och viktigt att man inte såsar med ytterskänkeln för då glider man ut direkt och tappar formen på volten :)

Sedan var det dags för en liten bana, och då hoppade vi fyra stycken enkelhinder. Ratzia hoppade riktigt bra på dessa! Kändes väldigt försiktig och uppmärksam, detta tack vare allt pill vi gjorde innan med studsar och grejer. Ska absolut göra detta mer med henne, kändes toppen! :)


Läst 28006 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
22
2017

Hej! I söndags på morgonen åkte jag bort och red Ratzia innan kickoffen skulle dra igång. Körde samma markarbete som jag hade gjort med Marco för Amanda dagen innan. Volter i hörnen, avsaktningar, påskjutning framåt osv. Var såå nyttigt för Ratzia och hon jobbade på jättebra! Trodde inte hon skulle orka galoppiruetterna så bra som hon faktiskt gjorde. Eller piruett och piruett, men ni fattar. Tänket ska vara piruett, men självklart är vi långt ifrån där, än ;)

Mamma byggde upp en studs på tre hinder som vi rullade igenom ett par gånger, byggde sedan om det till en räcke - räcke kombination och till sist en oxer.

Igår red mamma ut på Hedda på eftermiddagen och när jag kom hem från jobbet red vi Marco och Ratzia i paddocken. Äntligen är den mjuk igen! Det började med att jag red Marco och mamma red Ratzia, men efter en stund bytte vi. Mamma tyckte att Ratzia bara låg på, körde upp huvudet och drog iväg. Hon tyckte det var frustrerande och fick inte alls till det så hon sa att hon ville byta häst och rida Marcobus istället.

Vi fortsatte med Amandas övningar och Royneövningen, och visst låg Ratzia på mycket mer än vanligt, men jag fick henne faktiskt lite lugnare och mamma tyckte hon såg fin ut. Marco skötte sig strålande också!


Läst 21453 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
20
2017

Hej! Igår var dag två på kickoffen för Amanda, och det var banhoppning som gällde. Kul! :) De hade gjort jättefint med en bana på nio hinder, tolv språng. En kombination med två räcken och en kombination med räcke, oxer, oxer. Var böjda spår och linjer. Toppenbra!

Fick hoppa fram några gånger på ett räcke och en oxer, sedan direkt bana. Första varvet lite lägre och andra varvet lite högre. Marco var som vanligt väldigt taggad, men höll sig ändå på mattan. Har haft vadderad luva på honom båda dagarna, vilket jag tror har hjälpt. Han är väldigt ljudkänslig och kan flyga i luften för minsta lilla, men den här helgen har han som sagt inte haft några hovar på vift ;)

Marco hoppade fint båda rundorna. Första varvet rev han ett räcke där benen sprattlade till och inte alls hängde med. Andra rundan felfritt, men lite väl snabb i räcke räcke kombinationen, så fick hoppa om de fem första hindren, då blev det mycket bättre :)

Väldigt kul och lärorik helg. Skoj när klubben anordnar sånt här :) Amanda tyckte att Marco och jag passade väldigt bra ihop och att det märktes att vi gillar varandra. Det var kul att höra!

Läst 20039 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
19
2017

Hej! Markarbetet på Kickoffen igår för Amanda gick väldigt bra och var inspirerande. Marco skötte sig jättebra och hittade inte på ett enda bus! Mamma filmade inte allt, men en del, som ni kan se här nedan.

Vi fick började med att trava och göra en ca tiometers volt i varje hörn. När vi kom ut på långsidan skulle vi trycka på traven lite och ungefär på mitten samla upp igen och göra en avsaktning till skritt, skritta några steg och sedan igång igen. Gjorde sedan likadant i galopp, volter i hörnen och avsaktning till skritt mitt på långsidan. Viktigt att samla upp galoppen innan avsaktningen och få hästarna att sätta bakbenen under sig och inte bara låta de släpa sig in i skritten.

Efteråt var det dags för mer action. Fortsatte med volterna i hörnen, men nu skulle vi istället tänka mer som en galoppiruett istället för volt. Shit vad kul det var, och Marco var jätteduktig!! När vi sedan kom ut på långsidan skulle vi dundra på och länga galoppen, samla upp innan nästa hörn och in på tiometersvolten, fast tänka bakdelsvändning. Superkul!

Sedan var det dags att trava över bommar. Först låg det fyra bommar på långsidan, sedan var det x antal meter mellan och sedan kom det fyra bommar till. Var något långt mellan bommarna så hästarna skulle ta lite längre steg. Mellan de fyra första och de fyra sista bommarna skulle man göra en avsaktning till skritt, men eftersom Marco har väldigt kort trav så slapp vi avsaktningen, utan behövde bara trava rätt på och försöka få honom att bli bekväm med att länga ut steget. Han var duktig!

Sedan var det dags att hoppa tre stycken plank på medellinjen. Över varje plank skulle man göra en volt, och här tränade vi på att få hästarna att byta galopp för hjälpen över hindret. Svårt, men kul, och Marco gjorde det fint tycker jag :) Här spelade det ingen roll hur många steg man red på mellan planken, det var inte det som var fokus.

Efteråt skulle vi rida alla tre planken på följd utan volter. Först med fem galoppsprång mellan alla plank och sedan med fyra, nästa gång med fyra galoppsprång först och nästa gång med fem. Jätterolig träning och bra övningar som jag kommer fortsätta med och även göra med de andra hästarna :)

Dessutom bjöd klubben på tacos till alla som red. Mums!
Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 15630 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
18
2017

Hej! Veckan har varit ganska lugn hittills. Tilda och Hedda tävlade i onsdags på KRK, hoppade en klass 100cm. De gjorde en jättefin runda, rev sista i grunden. Var väldigt rytmiskt och fint, den rundan ska hon verkligen vara nöjd med :)

Marco och jag var hemma hos Therese i torsdags förmiddag och red. Hon hade massor av bommar och småhinder framme, så vi jobbade lite med dem. Perfekt för Marco att trava över bommar och galoppera över små kuber. Han blir lätt taggad även på dessa små hinder, så behöver göra det ofta för att avdramatisera det lite. I torsdags kändes det riktigt bra och han kunde trava över bommarna utan att köra upp huvudet och dra iväg i 110 knyck. Framsteg!

Ratzia har gått i skogen både måndag, torsdag, fredag och ska även göra det idag. Skönt med en lite lugnare vecka. Imorgon tar vi nog några språng. Hedda gick i skogen i måndags, igår och hon och Tilda hänger med mig och Ratzia idag. Marco går kickoff för Amanda idag och imorgon borta på KRK. Idag är det markarbete och imorgon banhoppning :)

Mamma köpte en ny transport som kom i måndags! Vår gamla Boj var rejält sliten. Använde den nästan varje dag, så det var inte så konstigt.. Den nya är en likadan, fast den här har hingstvägg och skötardörr på båda sidor. Skönt!! Marco är ju hopplös i transporten när han åker med någon annan häst, så hoppas det blir bättre nu när han inte kan komma åt och retas.
Instagram & Snapchat - aamaziingsara
Youtube - https://www.youtube.com/user/aamaziingsara


Läst 20511 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
13
2017

Hej! Igår var vi i Trollhättan på årets andra tävling. Gick ju inte lika bra som förra helgen, men hade en bra känsla! Det var Marco och Ratzia som var med och Ratzia hoppade 120 och 130cm och Marco bara 130cm.

Ratzia har varit i Trollhättan några gånger tidigare, och varenda gång är hon spänd i första klassen och rädd för dressyrstaket (eller vad det nu är) som ligger uppe på sargen på ena kortsidan. Var lite tittig där även denna gång i första klassen, men inte lika mycket som tidigare i alla fall. Rev två räcken i 120cm, båda ganska tidigt, då var hon lite spänd och "smygandes" men på sista halvan av banan kom hon igång bättre och slappnade av :)

Hade sedan Marco i början på 130cm. Han var inte riktigt lika tossig på framridningen som förra helgen, men några små spel fick han så klart. Var väldigt taggad, men jag tycker faktiskt att jag själv var "lugn i sinnet" hela tiden och försökte hålla mig kall. Kände hur han ville blåsa på inne på banan.. Rev en oxer ur sväng och han hoppade väl kvickt på många hinder, men blir nog bra när han fått komma ut på några tävlingar och lugnar sig lite ;) Skönt att han känns fräsch och är tillbaka på den här höjden igen i alla fall :)

Sedan var det dags för Ratzia i 130cm. Rev två hinder även i denna klass, hinder två och tre, men tycker ändå att hon gjorde en superbra runda och kändes väldigt fin! Tycker hennes runda kändes bättre än Marcos och att vi hade mycket bättre rytm! :) Hinder nummer fyra kom inte med på filmen då Fredrik började filma med min mobil, men den dog efter trean, så då fick han snabbt fiska upp sin egna mobil och börja filma vid femman.Läst 22360 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
11
2017

Hej! Här kommer videoblogg nr 2 :)


Läst 22193 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
09
2017

Hej! I tisdags fick Marco nya skor, och efteråt trimmade mamma honom i manegen medan jag själv gick på möte på klubben. Pratade om vår tävling, Kopparbergs Grand Prix, som kommer äga rum om några veckor. Redan väldigt många anmälda, så passa på att in och anmäla ni som inte redan gjort det! :) Vissa klasser är redan fulla. Och ni som inte ska tävla, kom och titta :) Förutom hoppklasser upp till 150cm kommer det även vara en showklass.

Mamma kom sedan tillbaka till klubben med Hedda och Ratzia, så jag lämnade mötet så vi kunde rida. Var ensamma i DS-hallen då klockan var rätt så mycket. Joggade bara Hedda i låg form och lät henne galoppera i lugnt tempo på lång tygel och sträcka ut och ner halsen.

Igår var det hoppträning med Marco för Lennart. Den här gången var han inte det minsta yster! De två senaste träningarna har han bjudit på både det ena och det andra, men inga bocksprång igår inte. Dessutom kändes det väldigt bra på träningen. Försökte hela tiden hålla mig lugn, och i början gick det jättebra.

Fick hoppa en kombination ganska högt, då Lennart tycker att han bara "slinker" över. Vill att han ska börja hoppa ordentligt och inte vara för kvick.

Hoppade sedan en bana, och då blev jag genast mycket vildare igen. Inte alls lika lugnt och fint som de tidigare sprången. Fick hoppa om en lite kortare bana, och då blev det verkligen såå mycket bättre! Otrolig skillnad! Lennart fick stå och ropa "lugn i sinnet" hela tiden. Borde klippa ut den meningen och sedan ha på repeat i en liten öronsnäcka när jag tävlar. "Lugn i sinnet" ska bara matas in till det sitter i ryggmärgen ;)

Idag red mamma och jag ut på fältet med Ratzia och Hedda. Blev inte mycket till ridning. Travade och tog lite galopp, men tyckte inte underlaget var helt hundra. På vissa ställen mjukt, på andra hårt och knaggligt. Nä, fy för det här kalla vädret!

Åkte sedan bort med Marco till klubben. Eftersom han hopptränade igår red jag bara ett lugnt pass med honom idag. Var helt själva i stora manegen. Så lyxigt! Han är alltid mycket lugnare och mer avslappnad när han är själv. Inget annat att fokusera på då.. Joggade honom lång och låg i traven och gjorde lite Royneövning. Galopperade sedan också i en lägre form och försökte få honom att ha en lite större galopp och inte korta ihop och samla sig. Gjorde även Royneövningen i galopp och han flyttade sig jättefint.
Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 18102 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
07
2017

Hej! I söndags åkte vi på tävling igen, den här gången med Marco och Ratzia. Båda fick inleda året med varsin runda på 115cm, bedömning två faser. Detta var Marcos första start sedan vi var i Älmhult i augusti.

Marco var så klart lite tossig, som vanligt. Startade tidigt med honom, och eftersom jag fortfarande har problem med att sitta upp och av från hästarna så valde jag att inte gå banan, utan lärde mig den från skissen innan. Så när alla andra var och gick banan passade jag på att galoppera av honom i manegen. Satt och rullade på i galopp i 15 minuter och han kändes avslappnad. Tänkte att nu är nog busenergin borta. Fick sedan gå ut till lilla framridningsvolten igen när de andra kom tillbaka efter bangång. Skrittade och travade lite där och han kändes fortfarande lugn. Däremot när vi fick gå in på framhoppningen hade han helt glömt bort att jag "rastat" honom där för bara några minuter sedan, och flög i luften med lite olika bocksprång.

Inne på banan var det i alla fall inget bus, utan fullt fokus, även om han låg på väldigt mycket och var taggad. Planen var endast att försöka få till en rytmisk runda, inte rida iväg och köra längdhopp, och skulle vi gå till omhoppningen var det absolut inte tal om att rida fort, utan i så fall korta in på vägarna. Tycker att vi höll planen riktigt bra! Fin grundomgång och i omhoppningen red vi likadant men med kortare vägar! :) Gick upp i ledning, men var som sagt i början, så hoppades bara att det kanske skulle räcka till en vit rosett så startavgiften skulle bli återbetald ;)

Tittade på några ryttare innan vi gjorde i ordning Ratzia, som startade på slutet. Skrittade fram lite i paddocken, men hon har ju blivit så himla mötesskygg, så blev jättespänd när det kom hästar galopperandes mot henne. Mycket bättre inne i manegen där det var framridning och framhoppning i samma varv. Passar henne!

Inne på banan var hon jätteduktig och hoppade fint. Var samma plan som med Marco! Hon hoppade också felfritt och fastän hon är stor och mycket häst så lyckades hon vända runt ganska snävt. Det slutade med att Marco vann klassen och att Ratzia blev 6:a! Fantastiskt kul!
Ratzia fick hämta priserna :)


Skutteliskutt! :)
Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 18281 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.