Saras vardag
JUL
31
2017

Hej! Har dragit på mig en dunderförkylning, så idag har jag bara legat i sängen hela dagen.. Hoppas verkligen den ger med sig snabbt!

Förra helgen var vi som sagt på Åby och tävlade. Har inte berättat hur det gick sista dagen. Då var det 130cm bedömning C. Då görs alltså rivningarna om till sekunder och man får fyra sekunders tillägg. Den bedömningen är inte med jätteofta (iaf inte på de tävlingarna jag åkt på), men jag tycker den är rätt rolig att rida när den finns eftersom jag är en snabb ryttare :) Rider ju Ratzia på babypelham när jag hoppar henne och Lennart tyckte jag skulle sätta på en deltatygel för att få lite mer kontroll. Ibland tar hon ju egna initiativ och älgar på fram utan att lyssna, och då blir det ju gärna att vi kommer för nära. Testade med deltatygeln och det fungerade bra. Hon var lite sur när vi värmde upp och började galoppera, men sedan släppte hon det och det fungerade bra inne på banan. Rev ett hinder, men hon hoppade fint och gjorde fina svängar.
Hoppade sedan Marco i samma klass. Fick ett tidigt nedslag på trippelbarren av alla hinder. Saknade lite power och språnget blev platt, så tog bakbommen. Visste att nu var det bara att ösa på efter det ;) Marco galopperade på bra och gjorde också fina svängar, så det gick fort och trots fyra sekunders tillägg blev det en fjärdeplats :) Det är ju ingen rättvis bedömning då vissa felfria hamnade utanför placering, men som sagt, det är kul med den här bedömningen någon gång ibland :)Fin rosett :)


Bill longerades ju ett par dagar och i förra veckan var det dags att rida. Longerade lite först i paddocken, satt sedan upp och red ut en sväng hemma. Mamma följde med på Ratzia och allt gick bra. Mest skritt men blev lite trav också. Dagen efter skulle jag rida i paddocken, och då kände jag i traven att han inte gick rent bak.. :O Hade inte känt eller sett något dagen innan, så misstänker någon sträckning när han har busat i hagen. Tog honom på linan på fredagen och det såg bättre ut, men inte helt borta. Idag kom Vivi och kollade och då var det bättre igen, men fortfarande inte helt hundra. Skrittar några dagar till och ser vad som händer. Fick lite djupvåg och laser på höger bak högt upp.En liten video när vi tränar att gå över vattenmattan. Vill att han ska vara så avspänd att han trampar på den, vilket han gjort många gånger :) Ibland blir det dock lite hopp över :)


Marco har i veckan känts trött igen. Han fick ju ett break med vila och skogsturer och kändes bra på tävlingen inne på Åby, men som sagt, i veckan var han matt igen. Tänkte att det kanske berodde på värmen och att det var kvavt vissa dagar. Tävlade i Gislaved nu i helgen och på lördagen skulle både Ratzia och Marco gå 135cm. Hade Marco först och fick galoppera igång honom på framridningen. Hoppade fint när vi värmde upp, men fick sätta upp en galopp. Brukar ju vara tvärtom att jag får sitta och lugna honom för att han är så taggad. Inne på banan kände jag inte alls hans vanliga energi och i en sväng blev han alldeles tom inför hindret och stack på sidan. Gav upp.. Det är såå inte likt honom! Strök honom på söndagen och har fått tid hos veterinären imorgon. Det är något som inte är som vanligt. Min första tanke är ju inte hälta, då han ändå är känslig och brukar visa tydligt om han har ont. Tror snarare på någon infektion i kroppen eller liknande, men jag har ingen aning. Hoppas på att få något svar imorgon...Marco eller en lama?? ;)

Ratzia däremot kändes superfin! Hon var dock skiiiiitsur på deltatyglarna på framhoppningen. Ruskade på huvudet med öronen spikrakt bakåt och var jättearg att hon inte kunde älga iväg som hon ville. Sedan kom hon in på banan och allt var glömt :) Första gången hon gick in i 135cm direkt. Bedömning A:0 med 11 hinder, 13 språng. Var två kombinationer med och vi rev uthoppet ur bägge (räcken). Första var inget konstigt, en liten touch bara, och på andra kom vi väldigt nära på insprånget så då blev det långt till B-hindret så tog även den med bak. Kändes i vilket fall väldigt bra! Ingen film på varken Marco eller Ratzia då det ösregnade.

På söndagen var det dags för debut i 140cm för Ratzia. Bedömning Winning Round och det var 11 hinder och hela 14 språng. Mastigt när det är debut, men jag kände att nu var vi redo! Har bara en utomhustävling kvar och ville gärna testa 140 med henne ute om allt känts bra fram till nu, så så fick det bli. Hade inte sagt något till Lennart för då hade vi nog blivit stoppade ;)

Så hoppar hon superfint och gör en jättefin runda med bara två ner! Och det ena hindret rev jag med min fot (ett räcke) då jag uppenbarligen inte kunde pricka mitten, så Ratzia rev ju faktiskt bara ett! ;) Och det var sista hindret, ett räcke, som hon bara touchade lite grand. Så himla nöjd med rundan!! Och med Ratzia, som var så modig!

Fick ta bort ljudet pga upphovsrättsskäl så att videon kan ses på alla enheter :)Foto: Julia Tinghall. Ratzias debut i 140cm!Missfärgad stövel efter att man dragit ner ett hinderstöd ;)Nöjda och glada trots dåligt väder :)


Läst 45241 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Huvudet är bättre nu. Lite ont och trött, men inte yr längre. Har hoppat inne på Åby onsdag, torsdag och lördag med Ratzia och Marco. I onsdags hoppade jag 130cm med Ratzia. Två ner, men kändes ändå bra. Blev mest att jag åkte med så det gick lite fortare mot slutet.
På torsdagen åkte vi först bort till KRK på förmiddagen för att möta upp Jane och Lilla H. Byggde upp en oxer, ett räcke och ett räcke med plank. Hon var lika pigg och glad som förra gången vi hoppade :) Passande nog kom Ewa dit också, så då hoppade hon lite med sin häst också och hjälpte mig och Lilla H. Hon har som sagt inte hoppat så mycket, så hon tycker det är megakul och laddar på som bara den, lugnar sig nog när vi hoppat lite grand (eller?;)).

Åkte sedan hem och longerade Bill i paddocken. Har ju sagt att jag ska longera ett par gånger innan jag sitter upp och börjar rida. Han har faktiskt skött sig bra och bara gjort något litet skutt, men inte alls den rodeo jag hade förväntat mig. Kanske kan tacka värmen för det :) I torsdags longerade jag honom över vattenmattan och det gick väldigt lugnt och sansat till. Bra!!

Åkte sedan in till Åby med Marco på torsdag eftermiddag för att hoppa 135cm. Var bedömning A:0 + A:0 med totalfel. Banan såg trevlig ut, men när klassen väl började märktes det att den var otroligt svår! Jättemycket fel och rivningar. Lennart hjälpte mig på framhoppningen, det kändes tryggt och bra! Noga med att ha igång galoppen i svängen så att jag sedan bara kan sitta still fram till hindret. Marco hoppade fint inne på banan, pigg och positiv. Felfria i grunden och rev näst sista i omhoppningen, ett räcke som vi tog med bak. Kändes ändå bra, då han som sagt var lite deppig för ett tag sedan. Jättenöjd!

På fredagen blev det tävlingsfritt. Skulle egentligen hoppat en 130cm med Ratzia, men det var tråkväder och regn hela dagen, så gjorde klassbyte till söndag istället. Alla hästarna fick longeras med equibandet hemma.

Igår skulle vi löshoppa Bill hemma innan tävlingarna. Det gick inte alls som planerat. Han hoppade först igenom två gånger, sedan kom han på att han inte alls var sugen på att löshoppa. I alla fall inte över våra hinder, utan hoppade ut ur paddocken FYRA gånger!!! Han är så skum den hästen... :O Först hoppade han ut vid ingången en gång. Hämtade honom och försökte igen, men nej, han hoppade ut.. Hämtade honom och ställde en stor murdel vid ingången och tänkte att nu lär han inte hoppa. Tji fick vi och Bill rymde igen. Hämtade upp honom och den här gången ställde vi gravida Therese med långpisk vid ingången, haha! Han satte fart igen och tänkte hoppa ut, men fick ångra sig när Therese stod där och viftade. Tog en liten galopp och hoppade ut ur paddocken på ett annat ställe istället så han hamnade i stora gräshagen. Jahopp.. Omöjlig den där Bill! Efter det gav vi upp när vi insåg att han nu kommit på detta och lär göra om det hela tiden..

Åkte sedan in till Åby för att hoppa 135cm två faser A:0+A:0 med både Ratzia och Marco. Hjälp av Lennart idag igen på framhoppningen. Så himla bra! Ratzias tredje start på denna höjden. Ett ner, men hoppade superfint, så det var kul! Marco också ett ner, men även han kändes bra, så vi åkte hem nöjda och glada ändå :)

Läst 46546 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
19
2017

Hej! Egentligen borde jag inte sitta framför datorn nu, då jag fått lite hjärnskakning, men nu var det så länge sedan jag uppdaterade, så ett snabbt inlägg får det bli, tur att jag är snabb på tangenterna :) Efter förra tävlingen blev det en lite lugnare period, så tänkte jag skulle samla på mig lite saker att skriva om eftersom det inte hände så mycket just då.

1. Marco fick aktiv vila. Kände att han var lite trött, inte direkt i kroppen då han fortfarande var pigg att rida, men lite trött i huvudet. Så i cirka två veckors tid fick han bara gå i skogen. Ingen paddock, ingen manege, ingen hoppning. Det var skönt :)


Skönt att ta det lite lugnt :)

2. Fredrik åkte på tappskokurs i Jönköping. Det vore väl himla bra om han kunde slå på en tappsko om det krisar? Han pluggade mycket teori innan kursen och på kursen var det både teori och praktiskt. Han fick mycket beröm för att han hanterade hästarna och verktygen bra. Nu väntar vi på vår första tappsko så han får visa vad han lärt sig ;)

3. Gjorde i ordning Marco för en skogstur en dag och såg att han hade ett långt sår på skapet :O Usch, såg inget trevligt ut, men det var inte djupt och efter lite tvättande och smörjande har det läkt fint.


Inte så fräscht :(

4. Hoppade Ratzia tillsammans med Ewa en dag. Kul att träna tillsammans :)5. Mamma och jag åkte till Falsterbo tisdagen och onsdagen. Väldigt kul att titta på alla fina hästar :) Ingen shopping, förutom att jag har beställt två nummerlappar från Equijoy! En till Dimarco och en till Ratzia. Ska bli spännande när de är klara!! Träffade dessutom Ratzias ägare där nere. Trevligt, har inte setts sedan vi hämtade henne, bara haft kontakt via sms.

6. Mamma tävlade dressyr på Ratzia. Fina procent och blev 3:a i en L:B och 2:a i en L:A. Hur bra? Fina priser också!
7. Var nere i Varberg och hoppade Lilla H. Hon har bara tävlat dressyr, men är hoppstammad. Förhoppningsvis ska jag börja hoppa henne lite mer :) Film på min Instagram aamaziingsara.Lilla H, så duktig som inte hoppat så mycket innan :)

8. Hämtade hem Bill från betet i söndags. Börjar med att longera innan det är dags att rida, det har man ju fått lära sig den hårda vägen ;)Började med att stöka ner stallet när han kom hem :)

9. Hoppade serie med Ratzia i manegen och det är där hjärnskakningen kommer in i bilden. Hoppade väldigt fint, men klev bara över hindren. Hade sagt redan innan att jag ville testa att hoppa ett större hinder på slutet. 155cm och Ratzia hoppar mig ur sadeln, tappar stigbyglarna och trillar av i landningen.

Ropar av någon anledning alltid helvete när jag märker att jag kommer falla i backen ;) Bakhuvudet fick en rejäl smäll, så tacka gudarna för hjälmen. Var på akuten 19:30 till 01:30 för att få röntga och utesluta blödning. Åkte hem med hjärnskakning och dagen efter en stel nacke.


Höjden gick ju bra, nu ska bara ryttaren fixa bättre balans (sadelklister, säkerhetsbälte och fallskärm är också ett alternativ).

10. Frågade läkarna om ridning och tävling och fick till svar att så länge jag själv känner att jag klarar av det och inte mår illa eller blir yr så kan jag ju testa. Så måndag morgon åkte jag på hoppträning med Marco för Lennart. Kan ju kanske tyckas helt galet, men nä, jag mår bättre när jag rör på mig och är "in motion". När jag står stilla kommer yrseln och det är även då när jag inte gör något som jag känner av att det gör ont i huvudet. Men jag försöker ändå ta det försiktigt och vila lite mellan varven. Tävling väntas resten av veckan och jag testar i alla fall idag och ser hur det känns. Startar bara en klass om dagen, så det borde gå bra. Så länge jag inte trillar av och slår i huvudet igen, men det får vi verkligen inte hoppas! :O


Marco gjorde sitt bästa på träningen, jag åkte mest med :)

11. Marco och Ratzia fick djupvågsbehandling och massage av Vivi på Svensk Hästrehab. Välförtjänt och skönt :)


Sover lite :)

12. Bill blev skodd för andra gången i sitt liv. Den här gången varmskodd och han hade skött sig jättebra och fick beröm för sina "pansarhovar". Kul! Han har än så länge bara skor fram, det räcker.


Hovslagarens lärling mutar Bill med lite godis :)


Dags att stänga ner, vi hörs :)


Läst 63046 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.