Saras vardag
DEC
27
2017

God fortsättning, hoppas ni hade en trevlig jul :)

Här rullar det på, Bill och Ratzias hålls igång. Hedda har precis fått börja promenera och ska på återbesök nästa vecka och röntga sitt knä igen. Hoppas det ser bra ut! Marco skrittar (bockar/ steppar) 15 min om dagen fram till nästa återbesök i mitten på januari.

Vi var som sagt hos veterinären förra veckan. För att göra en lång historia kort: Han har två skador. Den ena på hovleden och den andra på djupa böjsenan.  Veterinären sa att han kommer troligen bli helt bra (om han nu inte ska göra något annat galet i hagen, vilket man är ganska övertygad om att denna skada kommer ifrån), men sedan är bara frågan om skadan just på djupa böjsenan kommer gå upp igen vid hoppning eller inte. Går inte att svara på nu, och just nu är bara fokuset att få honom bra, sedan får vi se hur det ser ut längre fram. En sak i taget.

När vi var hos veterinären fick han ACP behandling. Det var lite coolt! En behandling med hans egna blod. Vid nästa besök blir det shockwave. Vivi på Svensk Hästrehab är en riktig klippa och stöttar som bara den. Hon kommer hjälpa till med Marcos rehab och göra allt för att han ska bli bra igen.Marco var lagom glad att vara utklädd till Rudolf i julveckan ;)

Lite drogad hos veterinärenFick visat var hans två skador är, hur allt hänger ihop osv.Myser :)Fick ett nytt mobilskal lagom till jul från caseapp.se :)Julafton i skogen med Ratzia och Fia :)Årets julkort blev med Lille Bill :)


Här är en liten video från Julafton med Bill. Så duktig!


Vann en Easy White i Equality Lines julkalender på Facebook. Perfekt till Bill och Marco :D


Läst 38251 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
18
2017

Hej! Det blir lite halvdant med ridningen just nu när vädret varierar. Ena stunden är paddocken mjuk, nästa gång är det skridskobana. Försöker åka till manegen och rida, men får helt enkelt bli lite lugnare nu under julen.

I lördags var jag ute i skogen och red med Ratzia. Fungerar bra även om det är isigt på vissa ställen, hon är broddad i alla skor och tar sig fram säkert ändå :) Bill är bara broddad fram eftersom han fortfarande är oskodd bak, så han får hålla sig i paddocken och manegen för tillfället.
Ute på tur :)


Bill med Equibandet en dag när paddocken var nysladdad och fin. Dagen efter snöfall och inte ridbar längre ;)

I söndags åkte jag först bort till manegen med Bill. Han var duktig! Var först lite spänd på ena kortsidan där portarna är, men efter några varv insåg han att de inte skulle bitas och kunde avslappnat traska förbi. Blev sedan lite spänd när han hörde hur det gick hästar på gången utanför, men det är sådant man får vänja sig. När vi rider hemma är det ju liksom bara vi. Så bra att komma ut och miljöträna och vara med om normala saker, som för honom inte är så normalt än.Fixade nytt spån till Bill i veckan också. Han är den skitigaste hästen jag någonsin haft (tur han är söt i alla fall ;)). Han bajsar typ dubbelt så mycket som de andra och gräver sedan runt det i boxen så allt är en enda stor bajshög. Blir så svårt att mocka efter ett tag, så nu tog jag (okej, Fredrik) ut precis allt. Sedan fyllde jag på med massor av ny, fräsch och ljus spånpellets. Än så länge har han hållit det hyfsat rent :)


Före. En sörja av en salig blandning skit, kiss och mat.


Efter. Mycket trevligare säng :)

   
Åkte tillbaka till manegen på kvällen och hoppade Ratzia tillsammans med Ewa. Värmde upp över bommar i trav och galopp, sedan hoppade vi lite bana på låg höjd. Tänka på vägar, balans och rytm. Höjde lite på slutet och tog några språng till, samma tänk. Ratzia hoppade fint!Idag var vi hos veterinären igen med Marco. Fick veta exakt vad som visat sig på MRI, fick en diagnos och fick även en behandling idag. Kommer berätta mer om detta i ett eget inlägg.


Bästa paketet låg i brevlådan! Så mycket inspiration! Tack Hippson <3


Läst 42292 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
14
2017

MRI

Hej! I lördags hoppade jag lite hemma i paddocken med Ratzia och Bill. Tur att jag passade på då, för på söndagen kom snön. Både Ratzia och Bill var jätteduktiga. Fick tag på ett längre bett till Ratzia, så använde det och det fungerade bra. Hon hade inte hoppat på drygt en vecka, så var väldigt pigg och tyckte det var jätteroligt. Lille Bill får bara hoppa småhinder, men det gjorde han ju jättefint. Var så positiv och glad!


På söndagen åkte jag bort till skogen med Bill. Började snöa när vi åkte bort, och väl i skogen var det halv snöstorm. Han var ganska spänd i början, men sedan började han slappna av och skritta på framåt.I måndags var det dags att åka till Ängelholm för att magnetröntga Marco. Vi åkte hemifrån klockan sex på morgonen, mamma, jag och Vivi från Svensk Hästrehab. När vi kom ner fick vi sätta in Marco i en box, sedan visade de oss själva rummet där de magnetröntgar och berättade hur allt gå till osv. De sa att undersökningen brukar ta cirka två timmar, men Marco hade skött sig som en stjärna och varit jättesnäll, så det gick nog på lite drygt en timma. De berättade att han hade klivit in i rummet och bara gått fram och satt ner hoven själv på rätt plats. Han behövde bara få hälften så mycket lugnande som de sa att de normalt brukar ge en storhäst.

De tog 136 bilder och eftersom det tar tid att titta igenom alla dessa, att jämföra osv så skickar de bilderna till en specialist i Tyskland. Dock tittade veterinären där lite snabbt på några bilder och vi fick också se och få lite förklarat.

Tyvärr sa veterinären att hon såg inte bara en utan flera skador i hans hov, men att tysken får kolla vad som är nytt, vad som är gammalt osv. Att få svar från Tyskland kunde ta cirka en vecka, men jag fick mailat redan i tisdags eftermiddag svaren från röntgen. Allt stod på engelska och med olika veterinärtermer, men jag bröt ihop när jag såg att det var flera olika punkter och jag såg ordet kronisk i en mening.

Min veterinär har också fått svaren mailade till sig och ska gå igenom detta och sedan återkomma, men eftersom jag inte orkade vänta så skickade jag svaren även till min andra veterinär, Christine, och till Vivi på Svensk Hästrehab, så de fick översätta för mig vad allt betydde. Jag ska berätta i ett senare inlägg, när jag orkar. Måste smälta..

Jag gråter varje dag och det värker så i mitt hjärta. Det gör så fruktansvärt ont och jag kan bara inte acceptera om Marco inte skulle bli frisk :( Det får bara inte ske. Jag skulle aldrig bli hel igen.

Återkommer när den andra veterinären gett sitt utlåtande... Snälla, be en bön så länge att han kommer bli frisk igen <3MagnetröntgenFick se några av bilderna efteråtTrött efter undersökningen<3<3<3Får jag inte ha min drömhäst kvar vet jag inte vad jag gör.. :(


Läst 52166 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
03
2017

Hej! Förra helgen blev sista starten för i år. Ratzia och jag hoppade en 120cm och testade nya bettet, som vi hade haft på träningen några dagar tidigare. Då fungerade det toppen, och även på tävlingen gick det bra. Vi var felfria i båda faser och blev placerade. Skönt att få avsluta säsongen med en bra runda :) Dessutom var det KM i den klassen, och Ratzia och jag blev bästa ekipage bland Kungsbackaryttarna. Bonus!

Titta på filmen nedan och även filmen från träningen i samma vecka. Visst ser det väldigt annorlunda ut mot tidigare? Känns som att det flyter på på ett annat sätt och inte är en dragkamp mellan oss. Hoppas hoppas att jag hittat ett bett som kan fungera i hoppningen med henne. Dock är det nog något för litet. Är 11,5, men skulle kanske behöva 12,5. Är det någon som har ett sådant att sälja eller byta?? Köpte mitt på Hööks för massor av år sedan, men nu hade de inte kvar dem vad jag kunde se och hittar inte på annat ställe heller... Vore ju typiskt om detta ska fungera och storleken inte är helt hundra.
Var i måndags hos veterinären med lille SnubbelBill. Förväntade mig det värsta och hade i princip dömt ut honom själv hemma innan. För det första så skötte han sig exemplariskt (förutom att han trampade av mig min ena sko på gången en gång ((tusen tack för stålhätta))). För det andra så var han FRISK. Inget på böjprov. Inget på volten. Inget på koordinationstesterna. Inget på röntgen! Bara en gänglig unghäst som har väldigt långa ben och fortfarande växer så det knakar (när slutar det?). Jag pratade med Lennart dagen innan och han var övertygad om att det inte skulle vara något fel på honom. Hans teori är nog som vanligt rätt ;) Men den pratar vi om någon annan gång. Huvudsaken är att jag nu kan andas ut och fortsätta träna vidare med Lille Bill. Han har haft en lugn vecka då jag haft mycket på jobbet osv, men nu fortsätter vi ett tag till innan någon vecka vintervila.Vivi på Svensk Hästrehab var och behandlade både Bill och Ratzia med djupvåg i torsdags. Så gott för dem.I onsdags var det återbesök med Marco. Gick inte som hoppats, men var ändå väntat.. Han var bättre än sist, men inte bra. Veterinären hade funderat och när han såg honom i onsdags tyckte han att pusselbitarna föll på plats. Han tror att han trampat igenom i hagen och är 99% säker på att det är en mjukdelsskada i hoven, och 99% säker på att det är djupa böjsenan. 100% säkra blir vi först efter 11 december. Då är det dags för magnetröntgen i Ängelholm. Efter det kommer vi äntligen få svar. Behöver han vila 3, 6 eller 9 månader för att bli bra, eller går det ens att läka? Oavsett vad röntgen säger så ska det bli skönt att få svar.. Håller tummen stenhårt på att det är något som går att läka. Får ta hur lång tid som helst, bara han blir bra <3

Och pissAgria säger jag bara. Kunde gjort den här magnetröntgen för länge sedan och fått svar, men nä, då tyckte deras veterinär på Agria att han kunde behandlas i blindo fler gånger och vila längre, det skulle inte gå att göra någon magnetröntgen på försäkringen. Både veterinär ett och två ville skicka honom på magnetröntgen då man inte såg något på vanlig röntgen och ultraljud, men var säker på att det satt inne i hoven. Nu får vi bekosta magnetröntgen själva och försäkringen har känts helt meningslös, så nä, nu är det nog dags att säga upp försäkringen hos Agria på våra hästar. Det har även att göra med hur de behandlade ärendet när Marco hade blodbrist, som ni kunnat läsa om tidigare..
Hur vacker får man lov att vara? Marcobus! <3

Hopptränade på eftermiddagen med Ratzia för Lennart. Kändes jättebra! Hade på det här bettet igen och det var första gången Lennart såg det, och han tror nog också att det kan fungera. Tränar vidare med det i vinter och så ser vi vad som händer.

Gjorde en väldigt bra övning som jag ska bygga upp själv hemma eller i manegen. Hade på ena snett igenom en kub och sedan 12m fram till ett räcke och på andra snett igenom en kub och 12m fram till en oxer. Får inte älga iväg över kuben, för då blir det snortrångt fram till det riktiga hindret. Måste ligga kvar och vänta, och det vi alla att det inte är Ratzias starkaste sida. Än.

Åkte själv, så har ingen film, men ska visa när jag gör den nästa gång.Hö överallt :)


Läst 55012 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.