Saras vardag
JUL
12
2018

Hej! Nu är det dags för lite semester för mig. Fredrik och jag åker till Maldiverna idag och blir borta i två veckor. Känns helt fantastiskt roligt att äntligen få åka dit, det har varit ett av mina drömresmål läääänge :D Ska njuta och ladda batterierna, sedan hem och komma igång med tränandet igen!

Under tiden jag är borta så kommer Bill att få vila helt. Det behöver både kropp och knopp hos honom :) Marco ska få åka iväg på spa i en vecka. Vattenträning och solarium. Har aldrig testat vattenband på någon av mina hästar men bara hört jättegott om det från andra. Tror det kommer vara perfekt för honom! När han varit där en vecka kommer mamma hämta hem honom och skritta igång honom så han och jag kan köra på igen när jag kommer hem :)

Hedda och Ratzia kommer mamma hålla igång med uteritter, markarbete och longering med Equiband. Jag longerade Ratzia lite lugnt igår, endast i skritt och trav. Peppar peppar så verkar hon helt som vanligt och fortfarande feberfri. Fredrik och jag skrittade ut en runda i morse, jag på Marco och Fredrik på Ratzia. Skönt för dem att bara komma ut och promenixa.

Tränade med Marco för Niclas i början på veckan. Det var första gången han fick se honom och han verkade tycka att Marco var en trevlig häst :) Sa att han såg väldigt lydig och ridbar ut. Eftersom jag fortfarande tycker att han är under igångsättning så valde jag att inte göra övningarna lika många gånger som de andra, utan pausa ibland. Kändes som att det blev bra avvägt och "lagom" mycket hoppat. Han kändes väldigt fräsch och fin, fortfarande lite väl taggad, men hellre det än otaggad ;)




Ni får jättegärna hänga med på vår resa genom att följa mig på Instagram & Snapchat. Kommer antagligen gå bananas där med bilder och videoklipp! aamaziingsara är användarnamnet!




En av mina favoritbilder på Marco. Förra sommaren när vi kom 2:a i 140cm inne på Åby. Vilken runda vi gjorde, känslan var fantastisk och han hoppade som aldrig förr! Varje språng jag får ta med honom är ren och skär lycka <3


Läst 28136 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
08
2018

Hej! Det har varit en händelserik vecka, minst sagt. På måndagen var Per här och skodde alla hästarna, allt var frid och fröjd. På tisdag morgon däremot var Ratzia ordentligt dålig. Jättehängig och gick och la sig i boxen efter att hon hade fått frukost. Misstänkte kolik eftersom hon tyvärr haft det några gånger och är känslig. Tog tempen på henne och då hade hon drygt 41!!!! grader. Inte konstigt att hon var hängig. Jag ringde till kliniken som bara ligger några minuter bort från oss, men de hade fullt upp och kunde inte ta emot oss, så ringde distriktet som snabbt kom ut. Veterinären misstänkte inte kolik, utan anaplasma. Veterinärbloggen här på Hippson skrev faktiskt ett inlägg om det i våras, in och läs det! Mycket riktigt stämde det att det var anaplasma hon fått, vilket är från fästingar. Ratzia fick antibiotika och såg mycket piggare ut redan samma kväll. Fick antibiotika i fyra dagar och febern var helt borta i torsdags. Prognosen verkar god och de sa att det var bra att hon fick vård direkt och svarade så bra på behandlingen. Har varit feberfri hela helgen och sett ut precis som vanligt, så imorgon kan vi börja sätta igång henne igen om febern fortfarande håller sig borta :)



Hemma i stallet när veterinären kom första dagen. Otroligt hängig och dålig. Fick flera lite dropp. Tydligen är det inte alls speciellt vanligt att hästarna reagerar när de blir smittade av fästingen, utan många är precis som vanligt.

På tisdagen och onsdagen var det hoppkurs för Amanda. Markarbete och lydnad på tisdagen och banhoppning på onsdagen. Hade Bill båda dagarna och även Marco på onsdagen. Hans första hoppträning på nästan ett år!!!!!!!!! Har följt rehabschemat till punkt och pricka och peppar peppar så har han känts bra. Förra veckan hoppade vi några språng på 110cm och den här veckan var det dags för första hoppträningen för tränare. Tänkte att det blir perfekt med banhoppningsträning, då det oftast inte blir lika många språng. Hoppade fram på ett räcke och en oxer och sedan hoppade vi banan en gång på runt 100-110cm. Snacka om att han var taggad och glad?! Bockade och sparkade bakut väldigt när vi hoppade fram och sedan under banan var han så överladdad så han visste inte riktigt vart han skulle ta vägen, haha!! Hoppas verkligen han får komma tillbaka nu. Hade varit så underbart.






När vi hade varit och hoppat själva på klubben förra veckan (film på Instagram).

Med Bill är det som vanligt berg- och dalbana och hej och hå. Sliter verkligen mitt hår. I slutet på förra veckan åkte vi iväg till Alexandra för öppen bana med honom. Detta var tredje eller fjärde gången jag var där med honom, och det har nog aaaldrig gått så dåligt som det gjorde då. Kändes verkligen som vi hade uppåtkurva innan och gjorde flera framsteg, men nu var det bara stup neråt. Han ville verkligen inte göra någonting som jag ville. Ville inte hoppa, inte gasa, inte bromsa, inte svänga. Ingenting. Fick ju över honom till slut och kunde hoppa runt banan, men som jag fick kämpa. Då kände jag bara "Nää, nu lämnar jag iväg honom på tillridning, jag klarar inte av honom". De flesta som har träffat Vilde Bill vet att han har ett sylvasst huvud..

Skulle ju träna för Amanda några dagar senare, så planerade att be henne om råd. Pratade samma kväll med min granne Therese i telefon och beklagade mig över hur svår han är. Hon gav mig flera tips i hanteringen som hon fått av Eamon Hickey. Testade det direkt dagen efter när jag gjorde i ordning honom för ett pass i paddocken. Han är verkligen ingen stökig häst i hanteringen, men ger man lillfingret där tar han hela armen sedan när man ska rida, så nu var jag bara väldigt bestämd när jag gjorde i ordning honom. Han märkte direkt att idag var det "allvar" och stod som ett ljus på stallgången efter att jag backat honom några steg när han tog ett steg fram. När jag sedan kom upp till paddocken och red gick han som en klocka. Lyssnade fram och tillbaka och kunde plötsligt flytta sig både i lite skänkelvikning och öppna. Bjöd framåt och kändes toppen!

Sedan var det dags för tvådagarskurs för Amanda. Pratade med henne innan vi red och beskrev problemet och hon föreslog också Eamon. Inte att jag ska skicka iväg honom dit, utan åka dit några gånger och vara med och ta hjälp. Hon sa att han kommer garanterat ha massor av bra tips! Men åter till träningen. Den gick super! Både markarbetet på tisdagen och banhoppningen på onsdagen. På banhoppningen var han helt fantastisk! Vi hoppade en bana med RIKTIGA hinder, vissa på 110cm om inte högre! Har aldrig hoppat så högt med honom innan, men den här gången kändes det super och han hoppade jättefint! Inget överhoppande, utan fina och jämna språng. Sååå kul! Ja ni hör ju, berg- och dalbana deluxe. Ringde Eamon igår och han ska hjälpa mig. Reser dock bort på torsdag, så då får Bill lite semester, men när jag kommer hem ska vi höras igen och bestämma en första dag Bill och jag kan åka ner. Tror det blir toppen, Eamon är ju känd för att vara mästaren :) Detta blir spännande!









Vivi på Svensk Hästrehab var här förra veckan och gav Bill och Hedda djupvågsbehandling och massage. Så skönt!



Började denna söndagsmorgon med en tur i skogen på Lille Bill. Jobbade sedan 10-18 och när jag kom hem blev det samma vända i skogen med Marco :)



Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 29466 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.