Saras vardag
DEC
31
2019

God fortsättning och gott nytt år! :) Alla hästarna är igång efter lite jullov efter sista tävlingen i Åstorp. Var även på vetcheck för två veckor sedan med Marco hos Florian. Han har känts jättefin under året, men är alltid nervös att det ska vara något. Kunde andas ut när han blev överröst av lovord och att han såg toppenfin ut! Så skönt, och kul, att höra <3



Åkte även till Svensk Hästrehab med Marco för att låta honom gå på vattenbandet. Detta var andra gången han var där och han visste precis vad han skulle göra. Så duktig! Mamma köpte ett tiokort på vattenbandet till Marco i julklapp. Lyxigt!!



Förra veckan, på juldagen, fick alla hästarna hoppa lite hemma i paddocken. Hade tre små kuber på medellinjen och hoppade som på en åttvolt och en fristående oxer och en kombination. Hedda och Bill, äldst och yngst, var lydigast. Både Marco och Ratzia var lite halvvilda, haha.



Julklapp från Vivi :) Hur snygga posters?!



Härlig sista morgon på 2019 när vi var ute och red på Ratzia och Bill :)



Jag jobbade till klockan 15 idag, så mamma red även ut på Hedda och Marco när det var ljust ute. Marco hade varit jättefjantig och tittat på varenda människa ute i motionsspåren. Lustigt, när vi är ute och rider tillsammans och jag klagar på att han är så sjåpig för allt så säger hon alltid "det beror på ryttaren" ;)

Ikväll blir det restaurang och sedan hem till djuren och vara med dem på tolvslaget. Peppar peppar så har hästarna inte reagerat jättemycket tidigare år, men lite oroliga blir de så klart i början när alla fyrverkerier skjuts upp. Kan hoppas att alla i närheten har slopat fyrverkerier i år :)

Gott nytt år till er alla!


Läst 21972 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Sista starterna för i år gjordes i söndags i Åstorp :) Bill avslutade med att hoppa 115cm avdelning B. Han stannade en gång på hinder tre som var lite läskigt, men resten hoppade han jättebra! Hinder tre hoppades en gång till åt andra hållet också, så det var bra :) Förutom när vi skulle till veterinärbesiktningen på fredagen (då var det kaaaoooos) så har Bill skött sig alldeles utmärkt detta meeting. Första gången han hoppade tre dagar på raken och han kändes ju otroligt fräsch även sista dagen, så det var kul. Nu har han lite jullov, det är han verkligen förtjänt av <3






Marco och Ratzia avslutade med att hoppa 135cm två faser med totalfel. En bana med 11 hinder och 13 språng. Visade sig vara en väldigt utslagsgivande bana! Jag hade Marco först och han kändes såååå fin! Var felfri i grunden och rev sedan inhoppet i räcke - räcke kombinationen i omhoppningen. Kom något fort in och språnget blev platt, men resten kändes kanon! Han var snabbast och med bara fyra felfria tog han hem femteplatsen <3






Ratzia kändes också himla fin, men in i kombinationen i grunden fick jag inte igenom förhållningen riktigt så det blev lite nära och vi rev inhoppet. Eftersom jag visste att det var få nollor tänkte jag att nu får vi satsa järnet i omhoppningen ändå. Snabb som vinden var hon, men näst sista räcket föll tyvärr! Men i övrigt bra hoppning :)






Ratzia fick hämta Marcos pris <3

I måndags kom Vivi från Svensk Hästrehab och gick över Marco och Ratzia. Marco var lite öm i ena skinkan medan Ratzia kändes toppen i hela kroppen. Har bokat in Marco på vattenbandet nästa vecka. Både han och Ratzia har också haft jullov denna vecka, men imorgon ska vi rida igen :)




Läst 27712 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår var det tävlingsdag nummer två och Bill hoppade första klassen, 120 cm avdelning B. En bana med 10 hinder och 12 språng (trekombination). Han slog till med en superrunda och hoppade felfritt! Såå himla roligt!!







Ratzia och Marco hoppade 140 cm bedömning Winning Round, en bana med 11 hinder och 13 språng. Hindren kom väldigt snabbt! Hade Ratzia först och jag visste att nu gällde det att ha en bra galopp och försöka använda varenda centimeter av ridhuset för att lyckas ratta runt där inne, haha. Det blev tre nedslag, men tyckte ändå att hon hoppade riktigt bra språng! Kul att både hennes ägare och Lennart var där och tittade. Lennart sa att jag ska vara nöjd över min egna prestation, "det var bra ridet", så det var kul att höra. Jag tror ändå Ratzia kommer ställa in sig på höjden så småningom. Tog ju ett tag innan hon blev "van" på 130 cm också. Vi får bara träna vidare :)






Sist ut var Marco, och han kändes toppenfin! Rev SISTA hindret med magen, haha! Men så nöjd, kändes jättebra verkligen.






Idag blåser det ännu mer storm än tidigare. Fy sjutton! Vi var ute och gick med Marco och Ratzia innan och det både regnade och blåste så de gick nästan i sidled.

Ska strax gå ner till stallet och göra i ordning Bill för sista starten för i år. :)



Igår bjöds det i alla fall på lite sol :)


Läst 25103 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår kväll efter jobbet åkte vi med Bill, Marco och Ratzia till Åstorp Christmas Show för årets sista tävling :) Hedda lämnade vi hos Maria på Höglanda Stall, där kommer hon ha en lyxig helg och bli bortskämd!

Kom fram ganska sent, men allt gick bra och hästarna gillade sina boxar. Marco rullade sig direkt, flera gånger, och i morse var alla tre helt nerspånade så de hade nog sovit gott :) Vi bor i ett rum precis ovanför stallarna, så det är så nära man kan komma.



Brorsorna bredvid varandra :)



Ratzia mittemot <3



Blåste som bara den i morse och regnade, men vi gick ut på en liten promenad. Bill var helvild, Marco halvvild och Ratzia ville bara gå och äta gräs. Senare på dagen när vi skulle gå och besiktiga var det knappt jag överlevde att ta mig fram och tillbaka till veterinären med Bill. Heeelt tokig. Ni vet ju att han brukar vara tossig, men det här var next level craziness. Skojar inte.. Tänkte hur sjutton ska det gå att rida sedan??

Bill skulle idag hoppa 120cm avdelning B. Första gången som han går direkt in i 120cm! En bana på 10 hinder och 11 språng. Mycket böjda spår och rytmiskt byggt. När jag satt upp var han snäll häst igen, utan galenskap. Kunde rida fram och hoppa fram utan att skämmas och känna oss livsfarliga och i vägen. Puh, skönt..

Hoppade ganska dåligt på framhoppningen måste jag säga. Lite springig och drog ner räcket några gånger utan att rätta sig. Funderade på om han var störd av martingalen eftersom han inte är van vid den, men tänkte skit samma, nu testar vi med den idag så får vi hellre plocka av imorgon. Men inne på banan hoppade han fantastiskt! Han är inte dum han Bill, varför hoppa bra på framhoppningen när det är inne på banan det gäller? Haha! Rev ett räcke, men kändes som en riktigt härlig runda. Superkul!




Sedan var det dags för Marco och Ratzia att hoppa 130cm, bedömning A:0+A:0 med totalfel. En bana med 11 hinder och 13 språng. Hade Marco först och tog hackamoret. Kändes lugn och fin på framridningen, men när vi kom in på framhoppningen fick han frispel. Bockade så jag var såååå nära på att flyga av. Typiskt, när Bill väl sköter sig på framhoppningen ska Marco flippa ur. Kan mina hästar bara ge sin stackars ryttare ett break någon gång?

Lugnade sig efter ett tag och kunde hoppa fram. Inne på banan fullt fokus och då är allt förlåtet och bortglömt när man gör en felfri runda och kommer 2:a <3 Duktiga Marco!!







Marco, hoppade så fint idag <3

Sist ut var Ratzia. Äntligen en lugn och skön uppvärmning utan krusiduller. Tack för det! Hoppade toppen och försiktigt på framhoppningen! Kändes jättefin inne på banan också, men till första i omhoppningen fick jag inte alls till svängen och det blev helt mittemellan. Snäll som hon är så hoppar hon ändå, men rev så klart. Bara att klappa henne på halsen och hoppa färdigt, och det gjorde hon så fint <3 




Nu ska vi gå och ge hästarna kvällshö, sedan väntar hoppning på TV :)


Läst 23044 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! För två veckor sedan fick jag privatträning för Amanda med Marco. Så lyxigt!! :) Eftersom han veckan innan hade varit ömfotad och fick stå över tävlingen så var det perfekt med ett genrep inför den kommande tävlingen.

Hoppade honom på hackamore i slutet på sommaren vilket fungerade bra, men när jag testade det när jag kom hem från semestern i oktober tyckte jag inte alls det kändes lika bra och gick över på vanligt tränsbett igen och har haft det nu under hösten. Ville prova hacket igen och tog det för Amanda och då kändes det super! Hade en övning med tre låga hinder där vi varierade tre och fyra galoppsprång (14,5 meter om man vill pyssla lite med detta hemma). Hoppade sedan trippelbarr som vi breddade ut så han fick sträcka lite och när vi hoppade en liten bana gjorde vi oxrarna breda så han fick jobba lite med bakbenen. Kändes toppen!





Dimarco <3




Så förrförra helgen (23-24 november) var det dags för tävling på hemmaplan, Kungsbacka Ridklubb. Hoppade 110cm med Bill på lördagen och 120cm på söndagen. Hedda hoppade 110cm på söndagen och Marco och Ratzia hoppade 130cm på söndagen.

Bill var lite spänd för läktaren på lördagen och hade två nedslag, men hoppade ändå fint och hade en bra rytm, så ändå nöjd :) Han får bara vänja sig vid allt på tävling osv.





Hedda gjorde sin sista start för i år på söndagen, 110cm bedömning A:0+A:0 två faser. Hon var superduktig som vanligt! Hoppade felfritt i grunden men i omhoppningen gick det lite för fort och två bommar trillade i backen. Hon var glad för det :)





Bill gjorde sedan sin inomhusdebut i 120cm och bjöd på en riktigt bra runda!! Ett nedslag på inhoppet i kombinationen där kommunikationen brast, men i övrigt kändes det såååå bra. Jättenöjd!!





Sist för dagen var det 130cm bedömning A:0 med Marco och Ratzia. Hade Marco först och tog hackamoret. Han kändes fin, busade lite på framhoppningen och drog iväg efter hindren. Inne på banan var det fokus, men han svängde snabbare än mig efter hinder nummer fem! Jag hade hela tiden tänkt gå innanför de där infångarna (se film) men han vände lite snabbare än vad jag var med på så jag tappade ena stigbygeln och mitt vänstra knä vreds om ordentligt. Det är ju samma knä som jag skadade för två år sedan och saknar en meniskbit på samt där korsbandet är av. Valde ju att inte operera så det knät är inte lika stabilt i alla lägen och nu när jag inte var med och det vreds till så gjorde det såååååå sjuuuuukt ont!! Visste inte om jag skulle utgå eller inte men medan jag funderade på det så hoppade Marco färdigt banan, haha! Jag åkte häst och han fick rädda upp allt, jag bara kände hur det brann i vänsterbenet och jag kunde liksom inte använda det för att det gjorde så ont. Tog oss i mål felfritt men det var verkligen inte min förtjänst. Tack Marco <3 Direkt när vi kom ut från banan släppte jag stigbygeln så jag fick räta benet och överdomaren och en annan jag känner undrade om jag var på väg att svimma för jag hade så ont. Helt galet...





Fredrik fick leda Marco bort till transporten medan jag satt på och försökte stretcha ut benet på något vänster. Fick hasa mig av och sedan upp på Ratzia. Den värsta smärtan hade lagt sig så tänkte att jag testar att hoppa med henne så får vi se. Hon är ju stabil så tänkte att det borde gå. Ratzia kändes superfräsch och kutade på ordentligt inne på banan och blev 2:a! Marco blev också placerad, 8:a. Så roligt!! <3







Ratzia på prisutdelningen <3



En himla bra grej på tävlingen var att det var flygande besiktning! Veterinären satt i framridningsmanegen så fick var och en ansvara för att man blev avprickad från listan och hon kollade när man travade runt. Så bra! Detta var nog tredje tävlingen jag var på i år med flygande besiktning och det känns bra mycket bättre och säkrare. Hoppas det införs på fler tävlingar :)



Bill har lagt sig tidigt hela denna veckan. Laddar upp inför årets sista tävling tro? <3

Förra veckan tränade jag för Amanda igen med Marco. Ena övningen var så svår! Hade galoppbommar på böjt spår på kortsidorna och skulle sedan rida sex galoppsprång på båge till en oxer på snett igenom (se film). Nä men alltså, det var skitsvårt! Jag varierade mellan både fem och sju språng, haha! Marco kändes i alla fall jättefin :)




I helgen åkte vi bort till manegen med Bill och Ratzia för att hoppa en övning från http://simplyjumping.se och för att jag ville testa att hoppa med martingal på Bill. Jag hade martingal på honom i början, men när han som fyraåring inte ville göra någonting (tro mig, kommer aldrig glömma den tiden) så sa Lennart att vi skulle plocka bort den, och efter det har han varit utan. Dock som ni kan se på filmerna så är det ganska mycket huvudflax, så jag frågade om vi inte skulle testa att sätta på martingal igen? Lennart sa att jag kunde testa, men att ha inte ha en för kort. Provade som sagt i helgen och upplevde ingen megaskillnad, men heller inget negativt, så frågade Lennart om jag ska testa den nu till helgen och det tyckte han. Himla tacksam för min tränare som jag kan rådfråga och få så bra hjälp av!

Så ja, till helgen blir det årets sista tävling för Bill, Marco och Ratzia. Ska bli jättekul, men tänk vad året har gått fort?! Var väl jul alldeles nyss?


Läst 12353 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.