Saras vardag

Hej! Nu var det ett bra tag sedan sist, och det har hänt en hel del. När jag skrev senast var det inget tävlingsstopp, men som ni förmodligen vet så är det inga tävlingar fram till 31 maj (än så länge). Därför har det blivit desto mer träningar, både för Amanda och Lennart! :)


Marco 140cm på Kungsbacka Ridklubb. Foto: Falkenbergs Foto

För tre veckor sedan var jag och hoppade för Lennart på Spelmansgården med Bill och Marco. Det var Bills första hoppning efter tävlingen på Kungsbacka RK, så han var pigg och glad, bjöd på lite bocksprång, men var bara positiv. Hoppade sedan Marco som hoppade helt fantastiskt, kändes jättefin. Hade hopptränat honom för Amanda veckan innan på hackamoret, vilket kändes toppen, så hade hackamoret igen och det kändes väldigt bra.


Bill 120 cm på Kungsbacka Ridklubb. Foto: Falkenbergs Foto

Hästarna fick sedan vila på helgen då jag fyllde 30 år och både jobbade och firade. På måndagen skulle jag rida ut med Marco och han var JÄTTEöm i hovarna. Han var skodd några dagar innan och nu gick han så stappligt där det var stenigt och ojämnt. Han är ju extremt känslig och har tunna sulor i sig själv, så kontaktade min hovslagare och frågade om vi inte kunde sätta på honom sulor. Bäst som han är kom han ut redan på tisdag morgon. Marco var som sagt jätteöm och ville inte stå still när Per skulle dra av skona och han reagerade på hela sulan, alltså inte bara vid sömmarna. Per misstänkte att han kan ha trampat hårt på något mitt på. Satte på sulor o så sa vi att vi skulle höras på söndagen igen och se om det blev bättre eller sämre. Sämre kunde tyda på hovböld. Lät honom gå i hagen och känna in sig med sulorna och kände på benen och hovarna varje dag. Var aldrig svullen eller varm i benet, men varm i ena hoven, först mitt fram på hoven, sedan bak vid ballarna. Det försvann efter några dagar och på söndagen tog jag upp honom i paddocken på linan för att titta på honom och då var han sååå mycket bättre! Kändes skönt, men självklart var vi inte klara där...På måndagen skrittade jag ut på honom och han marscherade på bra i skritten och ömmade ingenting fastän det var stenigt och ojämnt på sina ställen. Märker när jag ridit klart att han blöder ovanför knät på samma ben som han varit öm i hoven på. Fattar inte alls var det kommit ifrån? Har alltså ridit på ett ridspår i skritt som är brett och utan grenar och pinnar som sticker ut, så han kan ju bara inte gått in i en pinne och rivit upp ett sår som blöder ordentligt?? Fattar noll.. Tvättar rent ordentligt och dagen efter är han rejält svullen över knät. Har nu hållit rent såret och skrittat, och svullnaden har nu börjat gå ner men tycker inte att han går helt rent när han travar. Ratzia ska på återbesök nu på måndag så ringde och frågade om vi kunde få ta med Marco också, vilket gick bra. Hoppas det inte är för allvarligt... :(


Såret efter några dagar. Tror dock inte det har med hältan att göra, utan det är nog hovarna som spökar..

Roligare nyheter däremot är förra veckans hoppträningar. Först var det hoppträning för Lennart på skärtorsdagen och eftersom Marco inte är i hoppskick så fick Hedda rycka in. Det tackade hon för och Lennart tyckte minsann inte hon såg ut som 21. Sökte hinder för fullt och hoppade toppen!

På långfredagen och påskafton var det kurs för Amanda på Kungsbacka Ridklubb och Bill var en riktig STJÄRNA! Nej men alltså på riktigt, han var så fin!! På fredagen var det mycket lydnad. Började först värma upp med en övning utan hinder där man red som på en fyrkant lite innanför spåret. Först i trav och innan varje hörn skritt och flytta bakdelen. Sedan i galopp och innan varje hörn trav och flytta baken. Hade sedan travbommar och låga hinder, tränade övergångar mellan galopp och trav och tvärtom. Bill var laddad och fick hoppa av sig lite.

Sedan hoppade vi små hinder runt på en åtta och varierade galoppsprången. Avslutade med några högre språng, först på trippelbarrliknande oxer och sedan högre räcke där man fick sätta ihop dem. Allt har ni i filmen nedan!

Var hur nöjd som helst med Bill och undrade hur sjutton han skulle kunna toppa denna känsla dagen efter när det var banhoppning. Hoppade fram lite på räcke och oxer, sedan var det dags för bana. En bana på 10 hinder och 12 språng. Olika linjer, trekombination och trippelbarr, grindar och ifyllnader. Återigen imponerade han på mig och var jättefin! Var så stolt och glad efteråt när jag tänkte på vår utveckling tillsammans. Vi minns ju alla (och kommer aldrig att glömma) när han inte ens skulle skritta över en bom på marken.

Film från både fredagen och lördagen <3

Efter detta har Bill bara fått gå i skogen förutom en dag denna veckan då vi red ett lugnt markarbetspass i paddocken och gjorde samma övning som förra veckan för Amanda med övergångarna och flytta bakdelen.

I torsdags var det träning för Lennart och Hedda fick återigen ställa upp. Tanten var grym och visar att hon inte är klar som hopphäst än. Kolla in filmen nedan, det är full fart och hon tycker det är sååå kul. Finns det något bättre än att hoppa?Igår kväll var det öppen bana på Kungsbacka Ridklubb med Bill och Amanda var där och coachade oss. Första utomhushoppningen och på Kungsbackas jättestora bana. Tänkte att nu lär han vara sååå på tårna, men han var chill! Inga bocksprång, inga tvärvändningar när det kom cyklar på cykelbanan bredvid paddocken osv. Hoppade fram på ett hinder, först som räcke och sedan oxer. Sedan var det dags för bana. Hinder 1-10 med en kombination. Bill låg på och tyckte det var sååå kul! Hoppade jättefint och vi hoppade två varv på ca 110cm. Så duktig! :) Som vanligt finns filmklipp på Instagram - aamaziingsaraFina tavlor från Svensk Hästrehab :)


Läst 45141 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.