Saras vardag
MAJ
29
2020

Hej! Läste i morse att tävlingarna får börja för alla igen den 14 juni. Så roligt! Har ju tränat på för fullt under tävlingsstoppet och både Bill och Ratzia känns jättefina. Bestämde för några dagar sedan att Bill ska få en vecka ledigt från och med imorgon. Perfekt tajming till tävlingarna börjar igen då. Jag som trodde det skulle vara kört med att få tävla fram till hösten.

Jag var och hopptränade Bill för Lennart igår på Spelmansgården. Han hoppade superbra och väl, men kände att han faktiskt var lite tröttare än vanligt, så lite ledigt kommer bara göra gott. Ska skritta ut en runda idag, sedan vila till nästa fredag.
Från en hoppträning i vintras :)Marco har skrittat 20 minuter den här veckan. Han längtar efter att få trava (eller helst galoppera och hoppa), men han sköter sig. Värmen som kommit denna veckan har dämpat honom lite, det tackar jag för, haha.

Vi har varit på rehab på Svensk Hästrehab två gånger denna veckan. Fick remiss från veterinären till vattenband också. Himla bra!Det var ingen hoppträning för Amanda denna vecka, utan först nästa, så Ratzia har gått dressyr och i skogen. Ska rida ut med henne både idag och imorgon, men på söndag tänkte jag bygga upp någon serie hemma i paddocken och hoppa lite :)Ha en skön helg, och som vanligt hittar ni filmklipp och bilder på Instagram och InstaStory - aamaziingsara :)


Läst 43237 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I söndags var jag som sagt på Kewluto i Onsala på Öppen bana med Bill. Lennart byggde banan och den var på 12 hinder och 15 språng. En tvåkombination och en trekombination. Olika grindar och plankor, relaterade avstånd på både rakt och böjt spår. En väldigt bra bana! Hade ett hinder i paddocken som inte var med i banan som vi hoppade fram på, så det blev så tävlingslikt som möjligt.

När jag plockade ut Bill ur transporten och skulle ta ner honom till paddocken för att börja rida var han helt uppe i varv och jättestissig. Tänkte att det här blir spännande. Men när jag väl hade hoppat upp gick det jättebra och han lugnade sig.

Lennart satte banan på ca 120cm när det var min och Bills tur. Något hinder var nog lite lägre och något hinder lite större, men det kändes som en bra nivå för oss. Han kändes makalöst fin och hoppade runt felfritt. Hade en toppenbra känsla! Var bara på sista linjen som vi la in ett extra galoppsprång, men annars var det kanon. Hoppade om hinder 8-12 efteråt för att få trekombinationen en gång till samt sista linjen med lite mer flyt. Kändes ännu bättre, han var så fin!Bill på Öppen bana på Kewluto :)När vi kom hem trimmade jag Ratzia i paddocken. För det mesta brukar jag bara hoppa henne och rida ut, så rider mamma dressyr på henne, men nu kände jag att det var dags att jag fick jobba henne lite.

I måndags var det återbesök för Marco hos veterinären. Började med att bara springa med honom rakt fram på hårt underlag. Enorm skillnad mot sist då han var jättehalt bara rätt fram. Nu såg det bra ut. Röntgade sedan och det såg ut som förväntat. Veterinären sa att det brukar ta ca tre månader för den här skadan att läka och nu har det gått två. Han ska fortfarande gå i sjukhage, men jag får börja skritta honom. Första veckan tio minuter, andra veckan 20, tredje veckan 30 och fjärde veckan 40 minuter innan nästa återbesök. Ska även åka till Svensk Hästrehab med honom cirka två gånger i veckan så ska han få stå på vibrationsplattan och få laser.
Hos veterinären :)

Skrittade honom på tisdagen uppe i paddocken. Var tio lååånga minuter. Han var så klart hyperladdad, gjorde några försök till att bralla iväg men jag var beredd och lyckades hålla honom någorlunda på mattan. Var dock som en tickande bomb. Glad att han inte exploderade. Igår var han också laddad, men lite bättre. Idag däremot var han superlugn. Skrittade avslappnat och jag kunde jobba honom lite, flytta för skänkeln osv. Tänker nästa vecka när vi får utöka till 20 minuter kan jag åka med honom till skogen. Nu när han bara ska gå tio minuter känns det ovärt att köra till skogen för att nästan direkt köra hem igen.I måndags skrittade jag ut på Bill på förmiddagen och mamma red ut på Ratzia på kvällen. I tisdags åkte jag bort till Kungsbacka RK och red Marias häst Cophana i manegen. Trodde hon skulle vara lite smågalen, men hon var jättesnäll och till och med lite seg, haha! Inte det intrycket jag fått när jag sett henne innan. Efteråt longerade jag Bill och mamma var och tränade dressyr med Ratzia för Eva. Igår red vi ut på Bill och Ratzia i kvällssolen.Ikväll åkte vi till Stråvalla med Bill och Ratzia för att hoppa Öppen bana för Amanda. Bill hoppade ju i söndags, men passade på att ta med honom nu när det ändå fanns tillfälle. Perfekt miljöträning och mycket titthinder. Dessutom hade de byggt upp som en vattengrav, vilket han aldrig har hoppat!

Jag började med Bill så red mamma fram Ratzia samtidigt. Då var han helhispig och ville hela tiden ha koll på var någonstans i paddocken hon befann sig. Gnäggade, bockade, var väldigt på tårna. Fick sedan börja hoppa fram och då fokuserade han på rätt saker. Hoppade fram på ettan, först som räcke och sedan som oxer. Banan var 12 hinder och 13 språng. Vattengraven var hinder 8.

Bill hoppade jättefint fram till vattnet, där sprang han på sidan. Tur han inte tvärnitade i alla fall så jag trillade av, haha! Amanda är så lugn och pedagogisk, bara skrattade åt att Bill tyckte det var lite läskigt :) Hon kom fram och la två bommar på varsin sida som infångare. Sedan fick Bill gå fram och titta och bara stå framför vattnet lugnt och stilla. Pappa filmade och jag lägger ut videon här nedan, för tyckte det var så himla bra hjälp jag fick, så kanske kan det hjälpa någon annan som ska träna vatten?? När han hade stått där en stund så skulle jag göra en liten volt i skritt mot vattnet och sedan stanna där igen och låta honom stå helt lugnt. Gjorde det tre gånger och när jag vände upp mot vattnet i skritt för tredje gången började han själv att trava mot! Då kände vi att han var redo att hoppa den, så då red vi an i lite lugn galopp och han flög över utan tveksamheter. Blev så himla stolt! Tog den sedan direkt igen! Efter det fick han pausa och smälta händelsen en liten stund medan en annan hoppade banan emellan.

Här är videon hur vi övertygade Bill om att vattnet inte är farligt. Lugnt och sansat bara :)

Sedan tog vi hela banan och vattnet gick av bara farten! Så kul, han verkade så nöjd själv också!! Bytte sedan häst och hoppade upp på Ratzia som mamma hade värmt upp. Amanda tyckte att hon såg jättefin och fräsch ut! Hoppade hela banan en gång och det gjorde hon felfritt och fint! Nöjde oss med det eftersom hon gjorde det så bra och nyss kommit igång med hoppningen igen.Bills runda :)
Ratzias runda :)

Fick även update om Hedda från Amanda. Sa att hon har det jättebra och Henke tycker så mycket om henne. Pysslar om henne och det finns ingen häst som har en så fin halmbädd i stallet som Heddis. Värmer mitt hjärta. Underbara Hedda! Fick video på henne i hagen häromkvällen. Där har hon stooor gräshage. Mycket bättre än här hemma. Tror minsann hon lever livet där nere ❤️

Imorgon och lördag är planen att bara rida ut lugna promenader med Bill och Ratzia. På söndag ut och galoppera och konditionsträna. Imorgon blir det ett besök hos Svensk Hästrehab med Marco och efteråt ska jag till Elin och hoppa Rosie. Spännande! Ha en härlig helg allihopa och följ mig gärna på Instagram - aamaziingsara


Läst 39794 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
16
2020

Hej! Förra veckan hopptränade jag med Bill för Amanda utomhus på Kungsbacka Ridklubb. Var lite småblåsigt så han var rätt yster i början, men när vi väl började hoppa lugnade han ner sig. Blev ett styrke- och konditionspass. En serie med fyra räcken med två galoppspång i mellan och en serie med fyra oxrar och ett galoppsprång i mellan. Bill hoppade fint, Amanda tyckte att han var noggrann i sina språng :) Klipp på Instagram, aamaziingsara.Ratzia och Bill förra helgen i skogen

På torsdagen kom Vivi från Svensk Hästrehab hit och gav Bill djupvågsbehandling och massage. Han stod och halvsov och njöt hela tiden. Hästarna älskar när Vivi kommer och behandlar dem.På fredagen åkte jag till Elin och hoppade hennes femåring för första gången. Känns som att rida en ponny, så liten!! Hoppas hon växer sent bara, det gjorde tydligen pappa Magic Park.

På lördagen åkte vi till Alexandra Eriksson i Bröndome (utanför Kungsbacka) med Ratzia på öppen bana. Rekommenderas verkligen nu när det inte är några tävlingar! Fina hinder och bra underlag. Ratzia kändes fin och tyckte det var kul!
Ni får ursäkta den dåliga kvalitén på videon den här gången, vet inte vad som hände?


Denna vecka har mest blivit uteritter, förutom hoppträning i onsdags för Lennart med Ratzia (klipp på Instagram). Fredrik och jag var ute och red igår på Ratzia och Bill, en längre runda i skogen och en tur till sjön. I morse red mamma och jag ut på dem på nya ridspåren. Skönt! Var även och hoppade Elins femåring igen. Pigg och lite svårstyrd, hehe! Ska nog få hoppa henne för Lennart snart. Imorgon ska jag på Öppen bana på Kewluto med Bill :)Fredrik och Ratzia!Bille <3Marco <3 Han ska på återbesök på måndag. Nervöst! Han är rejält uttråkad nu. Hoppas det ser bättre ut så han kan få lite större hage och att jag även kan börja skritta ut på honom!!

Nu när jag har lånat ut Hedda har jag en box ledig i stallet. Skulle gärna köpa en unghäst, 3-5 år, men kan även tänka mig att ta emot en häst om det är någon som vill ha sin häst riden, tränad och tävlad (när tävlingarna drar igång vill säga). Har eget stall med bara våra hästar. Går ute från tidig morgon till sen kväll. Har egen paddock men även tillgång till manege bara 10 minuter bort. Rider ut mycket och är noga med att variera underlag. Tränar för Lennart Lindelöw och Amanda Ericsson! Maila saraekman_@hotmail.com om detta skulle vara intressant :)


Läst 34373 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
03
2020

Hej! Nu är det två veckor sedan vi var hos veterinären med Ratzia och Marco. Ratzia skulle "bara" checkas av med ultraljudet så att allt fortfarande såg fint ut. Hon hade ju ridits som vanligt innan och jag hoppade (i samrådan med veterinär så klart) henne på morgonen innan besöket. En liten studs och några kuber bara, men hon tyckte det var superkul. Allt såg jättefint ut, fick grönt ljus att fortsätta!På Hästklinik Florian Lackner :)

Marco skrev jag ju om i förra inlägget, om hovarna och såret ovanför knät. Trodde inte att det skulle ha med såret att göra, men hoppades det, för skulle hovarna spöka igen skulle det kännas rätt kört. Var väldigt rädd att hans gamla skada skulle ha gått upp. Alla vet hur extremt noga jag är med honom (med alla hästarna så klart, men extra extra med honom), så det skulle kännas väldigt tungt om det var det.

Benen och hovarna kändes fina, men när veterinären klämde och kände runt såret, som fortfarande var lite svullet, så reagerade han väldigt mycket! Bedövade bort hov och kota och då haltade han fortfarande, så då kändes det väldigt hoppfullt att det inte var den gamla skadan i alla fall. Röntgade vid såret och där kunde man se en spricka! Veterinären sa att det stället som såret var på var ett typiskt sparkställe, så han har antagligen fått sig en rejäl spark. Han går alltid själv i sin hage, men Ratzia går i hagen bredvid och hon är superbrunstig, så hon har förmodligen sparkat till honom när han stått och retat henne. På det stället som skiljer deras hagar åt är nämligen bara trådar och inte plank, men efter detta var pappa snabb på att sätta upp plank, så skulle någon sparka igen får plankan ta smällen istället!Nu måste han vara väldigt stilla i fyra veckor innan nästa besök till veterinären, så vi har gjort en liten sjukhage som går ihop med en utebox, så han kan vara både inne och ute, men det är inget utrymme för spring och stök. Första veckan var han förvånansvärt lugn och accepterade pyttehagen bra. Denna veckan har också gått bra men man märker att han börjar bli uttråkad. Får fixa någon leksak eller så som han kan bita lite i när han blir grinig. Har betat honom utanför hagen så att han får göra något roligt i alla fall. Håll tummen nu att sprickan ser bra ut på återbesöket och att han blir helt bra igen. Stackars Marco :(Marco i sin sjukhage!

Förra söndagen gjorde vi något otippat! Vi körde ner Hedda till Laholm till min tränare Amanda Ericsson. Hon la ut på Facebook för ett tag sedan att hon sökte en snäll häst till sin sambo som han kan lära sig rida på. När jag hopptränade Hedda för Amanda förra veckan (vilket gick superbra) frågade jag om de inte ville låna Hedda. Hon är ju verkligen så snäll! Så nu är hon nere hos dem och ska testa på att vara läromästare. Jag fick filmer skickade till mig idag när han både borstade henne och red. Hon såg så glad ut, bästa Hedda! Hoppas att hon är snäll och inte springer iväg med honom, haha. Skulle det inte fungera får jag bara ta hem henne igen, det verkar finnas mycket krut kvar i tanten än ❤️Hedda fick lära Fredrik rida :) Kommer ni ihåg att han till och med hoppade pay & jump på henne?

Bill hade en paus från hoppningen förra veckan och vi hängde bara i skogen. Denna veckan hopptränade vi för Lennart och han kändes superfin. Tycker han blir mer ridbar hela tiden och lyssnar bra både fram och tillbaka i hoppningen. Dessutom har den förvända galoppen fallit på plats i markarbetet. Det bara kom från en dag till en annan. Om jag inte minns helt fel så var det först i slutet på förra året som jag började introducera förvänd galopp för honom. Gillar att jobba både Marco och Ratzia i förvänd galopp, men med Bill har det ju varit så himla mycket annat ståhej så det har varit överkurs. Där är det gas, broms, styrning och hålla sig kvar som har gällt, haha. Men så började jag så smått. Fick bryta av innan hörnet väldigt länge, för kände att han bara ramlade iväg och inte alls kunde behålla galoppen.

Efter ett tag kunde vi passera första hörnet men fick bryta av på kortsidan innan nästa. Gjorde det lite då och då när vi red i paddocken, men kändes som att det var lååångt bort till han skulle ha samma bärighet och lika enkelt för det som Marco och Ratzia. Men så plötsligt en dag nu för ett tag sedan så rider vi i paddocken och jag testar att vända halvt igenom och fortsätter i förvänd galopp. Kommer till hörnet och han är helt med, trillar inte iväg, utan bär sig själv och känns så säker. Fortsätter genom hela kortsidan utan problem. Vad hände?? Polletten trillade ner! Efter det har han gått på en åtta och serpentiner i galopp jättefint. Så klart mycket kvar att jobba med, men vilken skillnad det blev över en natt? Kul!!Mys med Lille Bill, den mest sociala häst jag någonsin träffat <3

Ratzia hoppade jag lite hemma förra veckan och denna veckan hoppade jag med/för Amanda på Öppen Bana på Kungsbacka RK. Hon hoppade en grön femåring, så det var lagom för Ratzia att hänga med på samma höjd. Hon tyckte det var jättekul och kändes fin! Amanda tyckte hennes galopp såg bättre ut : )Idag har mamma varit iväg med Ratzia hos Svensk Hästrehab och gått på vattenbandet. Bill och jag tog en tur i skogen i morse innan jobbet. Vi fick även se en film när Ratzias syster hoppade med ryttare för första gången. Bara en snutt på ett kryss, men såg trevlig ut. Har för mig att hon är fyra år. Kanske skulle fråga om man får låna henne också? Haha, behöver flytta till en större gård känner jag, med fler boxar och mer mark. Tänk att kunna rida på heltid!

Filmklipp hittar ni som vanligt på Instagram - aamaziingsara :)


Läst 39925 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.