Saras vardag

Hej! Förra veckan var det dags för den årliga kollen av hästarnas tänder och den här gången anlitade vi hästtandteknikern Thiago Luiz De Paula. Ibland har vi åkt till Distriktsveterinärerna, ibland har min vanliga veterinär kollat tänderna när jag ändå varit på besök för annat ärende och ibland har vi anlitat hästtandtekniker. Detta var första gången Thiago var hos oss och wow, han var så duktig och hade så fin hand med hästarna! Han arbetade utan sedering och fastän Bill var lite brötig och stökig och skulle testa honom, så hanterade han honom jättebra. Bestämd men väldigt lugn, så allt gick bra. Bill hade en rejäl hake, så han behöver ett tandläkarbesök om ett halvår igen, medan Marco och Ratzia såg fina ut med lite vassa kanter bara som togs bort, så de kan kollas nästa sommar igen.



Blir kompis med Bill så att han ska uppföra sig :)



Marco hade öronen fram hela tiden och tyckte inte det var några konstigheter :)

Förra veckan var som sagt ingen hoppning för Bill och Ratzia eftersom de hade tävlat. Marco däremot hopptränade för Lennart och han var helt loco under uppvärmningen. Det var utomhus och han hade så mycket energi så han visste inte var han skulle göra av den i början och flög i luften höger och vänster, reagerade på minsta lilla ljud och rörelse. Det blev bättre när vi väl började hoppa, men han var extremt pigg och på. Lugnar nog ner sig när han kommit ut och hoppat lite mer :)

Pratade med Lennart för ett litet tag sedan om att vi behöver göra något åt min sits då det känns som att jag ska trilla av när jag hoppar Bill eftersom han ofta kickar ut bakbenen över hindret. Jag klamrar mig fast för glatta livet men är inte i balans i landningen, vilket stör rytmen. Han föreslog att jag skulle byta sadel, då den jag har nu har mycket klossar som gör att jag kniper om med knäna, och då åker hälarna bak och jag tippar framåt. Han tyckte jag skulle ha en Butet. Kontaktade Christer på Svensk Ridsport som också sa Butet. Han hade två stycken begagnade som jag åkte och hämtade i förrgår för att prova. Testade på både Marco och Bill.

Marco hoppar ju inte alls lika stort som Bill, så honom har jag lättare att följa med, men ändå märkte jag skillnad redan på honom, men sedan när jag testade på Bill, då var det stor skillnad!! (Kolla in på Instagram). Frågade Lennart varför i hela fridens namn han inte föreslagit detta tidigare?! Har för sjutton haft Bill i fyra år nu! Han skojade och sa att det ser ju så kul ut när jag håller på att flyga av, så han har ju bara väntat på att jag ska få tugga grus (vilket faktiskt inte hänt än på någon av hans träningar, peppar peppar). Nä, men det är ju först senaste året när jag börjat hoppa lite högre med Bill som jag upplevt att detta blivit ett riktigt problem. Kändes i alla fall jättebra i förrgår när jag provade bägge sadlarna, så igår köpte vi den ena. Jippie!!

Igår hoppade jag Ratzia för Amanda och sadeln låg bra på henne också så hade den på henne med. Var en nyttig gymnastiklektion och Ratzia kämpade på bra! :)

Idag ska jag iväg och hoppa Rosie. Hon fick ett sår på ett ben för ett tag sedan som var svårläkt, så nu var det ett tag sedan jag hoppade henne, men nu är hon igång igen!


Läst 45260 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
21
2020

Hej! I helgen var det tävling inne på Göteborg Horse Park på Hisingen. Jag hoppade Bill i 120 på lördagen och debuterade 125 på söndagen!! Ratzia hoppade 130 på lördagen och 135 på söndagen. Det var Sara Brink som byggde och jag gillar hennes banor, tycker alltid det är följsamt och inga konstigheter. Men tyckte hon byggde stort! Är det för att man inte varit ute och tävlat så mycket? Tyckte redan 120 på lördagen var enorm, haha.

Bill var i alla fall så duktig! Jag tänkte att han som vanligt skulle vara lite haikontaikon på framridningen när Ratzia var kvar i transporten, men den här gången var han så cool! Gnäggade lite, men inget att han försökte springa tillbaka till transporten eller bocka. Inne på banan var han också duktig. Rev tvåan som var en oxer, kickade ner frambommen med bakbenen för jag hade lite dålig galopp, men resten var bra :)




Sedan var det dags för Ratzia. Hon kändes så fin på framhoppningen, hade en bra känsla. Men sedan inne på banan blev det plockepinn?! Tyckte hon var så alert och uppåt, men ändå rev vi tre hinder? Kanske var hon FÖR på? Eller så hade vi bara en dålig dag helt enkelt.

På söndagen var det nya tag och dags Bills debut i 125cm! Hur spännande?! "Bara" 5cm högre, men oj vilken skillnad det kändes som. Dessutom en lång bana på 11 hinder och 13 språng. Vi rev första och sista hindret. Första hindret var det återigen lite lösig galopp och sista var nog bara att musten började gå ur, men resten kändes jättebra och han hoppade fantastiskt i trekombinationen. NÖJD! :)




Sedan ladda om för Ratzias 135cm. En bana på 12 hinder och 14 språng. Det blev två nedslag, men kändes mycket bättre än på lördagen. Det var inga stora rivningar och rundan kändes bra och rytmisk :)




Nu vilar Bill måndag, tisdag och onsdag för att smälta helgen, sedan kör vi igång igen med galopp i skogen resten av veckan. Ingen hoppning för honom och Ratzia denna vecka. Marco däremot ska hoppa idag :)


Läst 47331 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I fredags var det som sagt utepremiär för Ratzia (förra inlägget) och i lördags var det dags för Bills första utestart den här säsongen. Det var på Göteborg Horse Park och det var så skönt att bara åka med honom. Kunde gå och besiktiga i lugn och ro och springa upp framför veterinären utan att han brallar iväg och jag hänger i longerlinan bakom ;)

Hoppade 120cm bedömning A. En lång bana på 12 hinder och 14 språng. Bill skötte sig fint på både framridning och framhoppning och inne på banan var han superduktig! Hoppade fint (jag satt lite löst och tappade stigbygeln en gång!!) och var felfri!! Så stolt och glad <3





Foto: Falkenbergs Foto



Foto: Falkenbergs Foto



Så nöjda efter en härlig runda <3 Foto: Falkenbergs Foto



I söndags åkte jag med Marco till Kewluto för att hoppträna för Lennart. Han tyckte det var så roligt <3 Nu när han håller på och hoppar igång så är planen att hoppa lite oftare, men inte så mycket i början. Var en lagom första hoppträning och det vara bara när vi hoppade de första små hindren som han gjorde glädjeskutt efteråt, sedan var han lugn och fin :) Filmklipp finns på Instagram aamaziingsara.

I måndags åkte vi till bortre skogen med Bill och Ratzia på morgonen och red en runda och höll igång mycket. Efteråt åkte jag till första skogen med Marco. Igår longerade mamma Bill med Equibandet och åkte sedan på dressyrträning med Ratzia. Jag red Marco i paddocken och testade ett nytt bett (bild på Instagram) som jag tänkte ha på hoppningen idag om det fungerade bra, vilket det gjorde :) Så idag blev det först en uteritt med Bill och Ratzia i första skogen. Blev en lite oväntad incident när vi stötte på en mamma och hennes två barn på ridspåret. De höll på att plocka blåbär vid sidan av ridspåret men hade ställt en hink och en ryggsäck mitt på ridspåret. Vi hade som vanligt med oss Fia (hunden) och hon sprang glatt fram till hinken och ryggsäcken för att checka läget. I den öppna ryggsäcken fanns visst en burk utan lock med kakor i. Ja, resten kan ni väl gissa er till ;) Fia stal kakorna och pojken på cirka tio år började storböla att hunden hade ätit upp hans kakor. Mamma kunde inte hålla sig för skratt så hon red vidare medan jag och Bill fick stanna och be så hemskt mycket om ursäkt. Som tur var så tyckte mamman att det inte var så smart av dem att ha en öppen burk med kakor utan uppsikt, så hon tog det hela med ro och tröstade pojken att det fanns fler kakor hemma. Puh!!

Efter incidenten i skogen var det dags för hoppträning med Marco för Amanda på Kungsbacka RK. Hade det nya bettet och det kändes bra. Var lite lydnadsövningar, så passade perfekt för honom. Kändes bra! Filmklipp på Instagram :)

Imorgon är planen att skritta ut en lång runda på grabbarna och bara skritta. Icke att underskatta att bara ut och skritta, skritta, skritta. Sedan tänkte jag åka till KRK med Ratzia och bygga upp en serie och bara hoppa några språng inför helgens tävlingar :)


Läst 42198 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
12
2020

Hej! I början på veckan kom Vivi från Svensk Hästrehab och gav Ratzia djupvågsbehandling och massage. Jag fick även tips hur jag kunde tejpa mina revben :)



Ratzia och Bill har varierat i veckan med skogsturer och markarbete i paddocken. Marco också, men på onsdagen fick han även hoppa några språng. Så roligt! :) Imorgon ska vi hoppa för Lennart. Undra hur taggad han kommer vara, hehe.

Igår åkte vi till Grevagården med Ratzia för att hoppa en 130cm. Första utomhusstarten för i år, äntligen :) Det var bedömning A:0 + A:0 två faser. På framhoppningen kändes hon jättefin. Inne på banan var hon lite för taggad och springig, hoppade bra men rev uthoppet ur kombinationen. Attans!






Ratzia 135cm förra helgen :) Foto: Jonsvingphoto.se


Läst 34405 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår förmiddag tog jag första små skutten med Marco hemma i paddocken (video på Instagram) och han var sååå glad! Direkt när jag ledde upp honom till paddocken och han såg hindren så fattade han att det äntligen var hans tur. Så glad, men ändå lugn och sansad, inget bockande och bus :)



På eftermiddagen var det dags för första tävlingen på väldigt länge! Det var Harplinge som var arrangör men tävlingen hölls hos familjen Arvidsson på Plönninge :) Det var ju tänkt att tävlingen skulle hållas ute, men pga HÄLLREGN som gjorde att paddocken blev en sjö så flyttades det in till stora ridhuset. Det var nog alla väldigt tacksamma för :)

Jag hade med mig Bill och Ratzia. Bill tävlade sist i början på mars och Ratzia någon gång i februari. Trots ovädret var vi alla taggade på att komma ut igen. Bill hoppade 120cm bedömning A:0+A:0 två faser. Han skötte sig faktiskt riktigt bra! Gnäggade lite efter Ratzia på framhoppningen men han var inte helt tokig som många andra gånger.

Inne på banan var han väldigt taggad de två första hindren och kickade lite, men sedan fokuserade han och vi fick ett bra flyt. Tyvärr petade vi ner sista hindret i grunden, men jag är väldigt nöjd!! :)




Det fanns bara 120cm och 135cm för storhästarna, så jag anmälde Ratzia till 135cm eftersom det skulle vara utomhus. Vi har ju tränat på bra här under tävlingsuppehållet och hon har känts i fin form. Som tur var så var manegen rätt stor också så det gick bra att ratta runt där inne också! Det var en tidshoppning (vår favoritbedömning) med 10 hinder och 11 språng. Ratzia var med på noterna och hoppade toppen! Tyvärr sista bommen ned här också, men hon är bara en sådan fighter! Duktig häst <3





Egentligen skulle jag åkt dit med Ratzia idag igen och hoppat en klass, men jag är riktigt mör i kroppen idag så jag tog faktiskt mitt förnuft till fånga (för en gångs skull, haha) och strök mig. Idag ligger jag bara inne och kurerar mig. På't imorgon igen!


Läst 35296 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
03
2020

Hej! Helgen blev som planerad. På lördagen åkte vi till nya ridspåren med Ratzia och Bill tidigt, innan värmen slog till, och höll igång ordentligt. Tog två vändor upp för den långa galoppbacken och lät dem galoppera på ordentligt. När vi kom hem red jag Marco i paddocken och travade och galopperade över bommar på marken. Äntligen, tyckte han :)

På söndagen åkte jag till nya ridspåren med Marco för en långrunda. Mycket trav och galopp och i galoppbacken lät jag honom gå i valfritt tempo. Jäklar, vad fort det gick! Han sträckte ut ordentligt och kändes nog som att han till och med var snabbare än när Hedda gått på full speed? Kul var det i alla fall och han var nöjd efteråt! När jag kom hem red jag Bill och Ratzia i paddocken och red lite över bommarna med dem också. Hade två bommar mittemot varandra på en volt och tränade på att hålla rytmen runt på volten och ha lika många galoppsprång mellan bommarna på båda sidor. Hade sedan tre bommar på långsidan med studsavstånd.

I tisdags hoppade jag Bill för Amanda. Fick även update om Hedda och det går jättebra. Henke galopperar nu runt med henne både i paddocken och i skogen utan problem. Så roligt att det går bra och att hon trivs!! :)

På träningen hade vi en serie med två studsbommar på marken, ett räcke och ett galoppsprång till en oxer (video på Instagram - aamaziingsara) som vi jobbade en del med. Lennart och jag pratade om förra veckan att testa att lossa kedjan lite, så gjorde det den här gången. Men nej, det kändes inte bra alls i kommunikationen mellan mig och Bill som det brukar. Körde ändå med kedjan löst nästan hela träningen för att testa, men när vi skulle hoppa sista vändan så satte vi den som vanligt och då var det sååå mycket bättre. Tänk vad en sådan lite detalj kan göra stor skillnad??

I morse var jag på återbesök med Marco igen för att se om han skulle få klartecken för hoppning. Han är ju fullt igång och har känts jättefin, så hoppades på positiva besked. Han visade stolt upp sig på volten och bjöd på lite konster för att visa att han verkligen, verkligen är hoppsugen. Han fick MVG och får nu börja hoppa, så imorgon tänkte jag att vi tar några skutt. Så roligt!!!



Sedan tänkte jag faktiskt klaga lite över mitt revben. Det har nu gått exakt tre veckor sedan jag blev klämd och det har inte blivit det minsta bättre utan det har till och med blivit sämre den här veckan, vilket känns lite sådär. Är ju ingen sådan som springer till sjukhus i onödan, så ringde den läkarmottagningen jag har gått till tidigare när jag skadat mig för lite rådfrågning. Hon tyckte egentligen att jag borde kommit in och träffat läkaren, men då de har semesterstängt från och med nästa vecka och inte hade någon tid kvar idag så tyckte hon jag skulle kontakta vårdcentralen eller akuten. Ringde vårdcentralen, men det var samma sak där att de inte hade någon tid kvar idag och hon tyckte inte jag skulle vänta till efter helgen utan åka till akuten, för även om de inte kan göra något åt sprickor i revben så kan det vara bra att röntga och se så det inte är helt galet.

Så jag åkte till närakuten i Kungsbacka, betalade 200 spänn, fick sitta och vänta på läkaren jättelänge för att sedan bara bli hemskickad. Jaha...? Tänker att jag får väl vänta lite till och se om det blir bättre men efter att ha pratat med de två första sköterskorna och läst lite på nätet så verkar det ju inte bra att det blivit sämre efter tre veckor och inte bättre. Jag är ju inte döende och jag rider och håller på (fastän jag kanske inte borde, men nu börjar tävlingarna så detta kom väldigt olägligt och då får man bita ihop), så jag avvaktar lite till och ser.


Läst 33414 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.