Saras vardag
SEP
30
2020

Hej! Förra veckan blev det uteritter och markarbete för Marco, Bill och Ratzia innan det var dags för tävling i Halmstad under helgen (mer om det längre ner). Blev däremot en hoppträning för Lennart på Rosie i torsdags. Hon var jätteduktig. Första gången hon var på Spelmansgården, men hon bryr sig verkligen ingenting om nya ställen har jag märkt. Finns något filmklipp från träningen på min Instagram. Stor skillnad mot första gången jag hoppade henne! Det går åt rätt håll : )



Rosie 5 år efter Magic Park.

Blev mycket pyssel med Cooper förra veckan. Han får stå på gången och bli borstad, lyfta på benen och få hovarna kratsade, haft schabrak på sig och även Equibandet. Jätteduktig! Kollade även om jag hade något litet träns hemma som skulle passa honom och hittade ett. Han trodde nog att bettet var något att äta för han stoppade in det i munnen på en gång, haha. Har inte testat att tränsa något mer efter det då vi förra veckan var och drog ut hans vargtänder. Han uppförde sig toppen. Klev rätt in i transporten både dit och hem (tror detta var första gången han åkte själv), och allting gick snabbt och smidigt hos veterinären :)



Hos Hästklinik Florian Lackner. Duktiga Christine fixade ut vargtänderna på nolltid :)

I måndags testade jag att lägga på honom sadel för första gången. Det är så roligt att i princip allt vi gör blir "för första gången". Han brydde sig i alla fall inte om sadeln och jag satte även på senskydd på frambenen, sedan promenerade vi omkring i paddocken en stund. Igår la vi på sadeln igen och gick upp i paddocken och den här gången lät jag honom även trava med den och drog ner stigbyglarna. Ställde mig på pallen bredvid honom också och lutade mig över honom och klappade honom på magen på andra sidan och på rumpan osv. Först var han lika cool som vanligt och stod helt stilla, men sedan var det något som lät konstigt när jag stod bredvid på pallen och då hoppade han iväg lite. Efter det var han lite spänd för pallen, men klev bara upp och ner flera gånger bredvid honom och när han var helt avspänd igen hängde jag med hela vikten över sadeln :) Efteråt tog vi av sadeln i paddocken och lät honom busa runt lite. Finns en liten filmsnutt på Instagram om någon vill se hur han rör sig.



Nu till helgens tävling! I fredags åkte vi till Halmstad med bara Bill. Det blev hans första inomhusstart. 120cm bedömning A:0 + A:0. Det hällregnade och blåste som bara den. Jag hade tänkt hoppa fram utomhus i deras paddock, men kunde knappt värma upp vanligt utomhus då han bara ville stanna och vända rumpan mot vinden, stackaren. Fick sedan hoppa fram inne i deras pyttelilla manege. Hade svårt att få fram honom ordentligt, men det blev faktiskt bättre inne på banan. Han var lite spänd och hade önskat mer framåtbjudning, men ändå nöjd med tanke på att det var första inomhus och deras ridhus är ju lite annorlunda jämfört med andra. Felfria i grunden och ett ner i omhoppningen.






Bill i tjusigt täcke från Svensk Ridsport :)

På lördagen åkte vi dit med Ratzia och Marco. Ratzia hoppade 130cm bedömning A:0 + A:0. Hoppade fint men rev sista i grunden!! Marco hoppade sedan 140cm som var en tidshoppning med 12 hinder och 14 språng. Han gjorde en superrunda med ett nedslag där vi fick lite tight på en linje, men hoppade så himla fint och det kändes verkligen toppen! Så nöjd!!





Marco och jag, nöjda efter en härlig runda <3

På söndagen var det dags för Bill och Ratzia igen. Bill hoppade 120cm igen, bedömning A:0 + A:0. Kunde hoppa fram utomhus och känna att jag verkligen fick fram honom. Inne på banan var en solkatt vid hinder nummer tre, så gick dit och visade honom när ryttaren innan red, och då reagerade han inte alls, men när vi sedan red an det hindret så sprang han förbi. Luring!! Det var så många hästar som tittade till på den där solkatten. Resten hoppade han bra och trekombinationen som var sist hoppade han jättefint på! Kände dock igen att framåtbjudningen inte var helt hundra, så ska faktiskt testa nytt bett ikväll för Amanda. Gillar det bettet jag har väldigt mycket, men kanske att det har börjat plocka bort lite bjudning nu när han lugnat ner sig, eller så var det bara för att det var första inomhus och han var lite spänd. Nåja, ska som sagt testa lite annat ikväll och se hur det känns. Har ingen tävling denna helg utan först nästa.



Ratzia hoppade 130cm som var en tidshoppning. Man kunde inte gå innanför någonstans, utan det var bara att hålla ett bra tempo och inte glida ut för mycket i svängarna. Hon har ju stor galopp, så det passar henne rätt bra. Hon tutade runt fint och blev 3:a i det stora startfältet! : ) Så duktig! Ratzia är fortfarande till salu! Länk till annonsen har ni HÄR








Läst 47315 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
22
2020

Hej! I lördags morse var det dags att släppa ut Cooper och Bill i hagen för första gången tillsammans. Det gick bra, men Bill är extremt intresserad av honom. Cooper ville liksom lugnt spana in hagen (så nyfiken), men hade Bill som ett plåster på sig hela tiden. Får hoppas det bara är nyhetens behag så han kan få lite space. Han hade i alla fall sovit gott i boxen, massor med spån i svansen :)




På eftermiddagen åkte vi till Borås med Ratzia och Marco för säsongens första inomhustävling :) Ratzia gick 130cm och Marco 135cm. Ratzia hade ett ner i grunden men hoppade fint. Backade inte riktigt av som jag hade väntat mig på det räcket vi rev, men så är det ibland. Film: https://youtu.be/Hh3YPSkunpk

Sedan var det dags för Marco i 135cm, två faser med totalfel. Han kändes SÅ fin!! Var felfri i grunden och sedan ett ner i omhoppningen. Vände runt hyfsat snävt till en oxer i omhoppningen och saknade lite tryck i svängen, så då nådde han inte riktigt hela vägen över bakbommen, men jag var supernöjd. Han kändes toppen!! :)




På söndagen åkte vi dit igen. 130cm för Ratzia igen och 140cm för Marco! Idag var det två faser med totalfel i båda klasserna. Ratzia kändes skitbra! Var felfri i grunden och rev sedan ett i omhoppningen. Så himla typiskt då hon hade snabbast tid och hade vunnit annars. Attans! Men hon blev placerad ändå på sin snabba tid :) Film: https://youtu.be/VM0F4NNH1LU

Sedan dags för Marcos 140cm. 13 hinder och 15 språng. Fy sjutton, kollade inte ens på banan innan (på banskissen så klart, annars hade det blivit svårt, haha). Han var väldigt lugn på framridningen och framhoppningen. Hoppade fint, men tyckte att han överhoppade lite på oxern på framhoppningen, så tog aldrig den så stort utan tog bara räcket lite större innan vi skulle in på banan.

Så går han in på banan och hoppar MAGISKT!! Gav en helt underbar känsla! Felfri i båda faser och blir 2:a! Hur fantastiskt?! Min älskade häst, vad han gör mycket för mig.









Flyger över sista hindret. Kolla hans uttryck. Så nöjd och glad <3



Fina, duktiga hästar :)

När vi kom hem på kvällen ställde vi Cooper på gången. Har satt balsnören i hans grimma om han skulle kasta sig på gången, men han stod som ett ljus. Borstade och friserade honom, sedan försökte vi få bort alla styngflugeägg som han fått på betet.

Igår red jag ut på Bill och Marco innan jobbet och mamma red ut på Ratzia efter jobbet. Tog in Cooper själv i stallet och ställde på gången. Han gnäggade lite efter de andra, men det var inte värre än så. Testade att lägga på honom schabrak för första gången. Han rörde inte en min och fick stå med det på ryggen en stund. Så himla kul när allt man gör är nytt. Har ju liksom inte en aning om hur han kommer reagera. Men än så länge är mitt intryck av honom att han är nyfiken, men lugn.

Tog upp honom i paddocken för första gången och ledde runt honom lite. Slängde ut båda vattenmattorna på backen och promenerade över. Inga konstigheter. Tror Eva sa att han hade sprungit över deras vattenmatta när han varit lös i paddocken. Han brydde sig i alla fall inte :) Film finns på min InstaStory (aamaziingsara).



Nu ska jag iväg på mental träning hos Mikaela och efter jobbet blir det markarbete med Bill och Marco. Mamma ska på dressyrträning med Ratzia. Pyssel med Cooper :) Ha en fin dag!


Läst 53281 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Idag har vi äntligen hämtat hem vår nya familjemedlem, nämligen tvååriga Cooper Q! Efter Nintender och Corland, uppfödd av Eva Olausson :) Vi tog med oss Bill i transporten när vi skulle åka och hämta honom, så han inte skulle behöva åka själv första gången han skulle åka så långt. Han traskade på transporten in till Bill utan att tveka, stod som ett ljus hela vägen och backade lugnt ut här hemma. Börjar bra!! :) Han och Bill står i stallet och Ratzia och Marco i uteboxarna, men både Marco och Ratzia var så himla nyfikna när de såg att en ny häst klev av transporten så de fick komma in i stallet och hälsa en snabbis.

Cooper verkade känna sig som hemma väldigt snabbt. Käkade sitt hö och tittade ut från boxen. Vi alla var inne och gosade med honom och han är väldigt trevlig, nyfiken och social <3



Bill och Bull i transporten på väg hem :) Tänker att Bull/Bullen kommer användas som smeknamn ibland. Vill ju att han ska bli Bills nya bästis :)



Visst har han en så söt och nyfiken uppsyn? :)

Ska bli så otroligt roligt och spännande att börja jobba med honom. Han har löshoppat två gånger, men han är inte hängd eller sutten på än, så vi får verkligen vara med från start. Jättekul! :)

Förra veckan tränade jag med Bill för Lennart på tisdagen och med Marco på onsdagen för Amanda. Jag hade ju debuterat 130cm med Bill helgen innan och upplevde att mina stigläder var lite för långa, så inför träningen tog jag fram håltången och gjorde nya hål i lädren. Tyckte att skillnaden blev jättestor med bara ett hål kortare!! Spana in videon här nedan, tycker att det är bland det bästa Bill någonsin hoppat!! :)





På onsdagen hoppade Marco för Amanda och han var sååå pigg! Hade inte hoppat honom sedan tävlingen i Hermanstorp (tio dagar tidigare), så han var laddad :) Men hoppade fint!!

Hade tänkt hoppa lite studs och serier med Ratzia förra veckan, men det blev en hoppfri vecka då mamma skulle rida med i Kungsbackas Div 1 lag igen i dressyr. Det gick jättebra, laget vann även denna omgång och mamma och Ratzia tog även en individuell placering. Så roligt att hon presterar fint även på dressyrbanorna :)





Denna vecka blir hoppfri för Bill, men Ratzia och Marco hopptrände jag för Amanda i onsdags. Jättebra träning. Började med uppvärmning i trav och att flytta hästarna för skänkeln mellan bommar, red sedan i galopp mellan bommarna så att det blev både förvänd och rättvänd galopp. Hade sedan en långsida med oxrar. Oxer två galoppsprång oxer ett galoppsprång oxer två galoppsprång oxer. På medellinjen hade vi bommar på marken med ett galoppsprång emellan och sist ett plank. Både Ratzia och Marco fick hoppa plankan högt och gjorde det superfint! Båda två kändes jättefina på träningen, kolla in videon nedan :)







Ratzia ambitiös på oxerserien :) <3



Så duktig Marco <3



Och här kommer en liten video på Cooper när vi skulle ge kvällshö. Han verkar känna sig som hemma.


Läst 59627 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I lördags var det dags för sista utetävlingen för i år. Åkte till Ätrabygden med Bill och Ratzia. Bill hoppade först 120cm. Han var riktigt på tårna och ganska spänd faktiskt. Var ett tag sedan, han har varit så himla lugn och trevlig på tävling hela sommaren. Han hoppade lite stort och kantigt, rev sista hindret i grunden där jag inte fick tillbaka honom i tid. Hade pratat med Lennart att eventuellt debutera 130cm. Tänkte att det kunde vara käckt att göra på sista utomhustävlingen. Sa att jag bestämmer mig efter 120cm. Eftersom han var lite spänd och yster så tänkte jag först att nää, idag är ingen bra dag för debut, men sedan ändrade jag mig och tänkte att han kanske är lugnare till nästa klass? Och skulle han inte vara det får vi väl utgå, inte mer med det.

På framhoppningen till 130cm var mamma tvungen att stå utanför med Ratzia då det var få starter mellan hästarna, så han var inte mer avslappnad om man säger så, haha. De gnäggade mest efter varandra båda två. Ja ja, tänkte att vi får ta ett hinder i taget. Inne på banan var han ändå mer avspänd! Hoppade fint på hinder 1, 2 och 3A o B. På hinder fyra red jag iväg honom lite, så då tog han frambommen på den oxern. Hoppade sedan fint på femman och kom bra på sexan, men tog frambommen på den oxern fast med bak då han kickade ner den. Hoppade fint på sjuan, rev sedan inhoppet i nästa kombination som också var en oxer. Hoppade fint på sista som var ett räcke. Så tre nedslag, men ändå väldigt nöjd med debuten! :) Kändes som han hoppade med gott mod och inte tyckte det var allt för jobbigt. Väldigt fin på räckena. Behöver nog bara få ihop honom lite mer och spänna bågen på oxrarna och inte låta honom rinna iväg några steg innan. Får analysera med Lennart imorgon på träningen :) Men nöjd!! Vem sjutton hade trott att Bill och jag skulle hoppa 130cm? Inte jag i alla fall!




Fick snabbt byta häst och hoppa upp på Ratzia. Där var det lugn och sansat som vanligt. Behöver aldrig oroa sig för att hon ska vara spänd eller nervös. Mamma gick bort med Bill till transporten och hon kunde inte bry sig mindre. Hoppade fint på framhoppningen och inne på banan var hon felfri i grunden och i omhoppningen rev vi näst sista. Inte mycket att säga om det, en liten tåfjutt bara, men hon kändes toppen :)

I början på förra veckan var även Vivi från Svensk Hästrehab hemma och gav Marco och Bill djupvågsbehandling och massage. Så skönt för dem! Hon sa att Marco kändes toppen och Bill var lite spänd på ena sidan, men det släppte.





Annars har det som vanligt varierats med skogsturer och markarbete. På marken har jag tragglat galoppombyten som bara den. Hade en uppvärmningsövning för Amanda på hoppträningen för två veckor sedan. Då skulle vi rida på fyrkantsspåret och på långsidan byta till förvänd galopp, galoppera några meter, byta tillbaka till rätt galopp, sedan byta till förvänd galopp igen efter några meter och innan hörnet byta till rätt galopp. Inte det lättaste att byta på rakt spår, men efter att ha jobbat med detta varje gång vi ridit i paddocken nu så blir det bättre och bättre för varje gång :)

Marco trampade av sig en sko i torsdags kväll och vi hade hovslagartid idag, men ville inte att han skulle gå utan över helgen, så bäste Per kom på fredagen och slog på den så jag kunde rida som vanligt i helgen. I morse red jag ut på både Marco och Bill innan Per kom för att sko och mamma red ut på Ratzia på kvällen.

Imorgon blir det hoppträning med Bill för Lennart och på onsdag med Marco för Amanda. Ratzia kommer få hoppa lite studs och annan gympa till helgen :)


Läst 87437 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.