Saras vardag - Kaosdag på tävling
NOV
07
2015

Kaosdag på tävling

Hej! Idag har jag haft en kaotisk katastroftävlingsdag. Slarvat med maten och haft det hektiskt på tävlingen med tre hästar som haft separationsångest.. Började med att jag bara åt en macka och drack ett glas mjölk till frukost. Dåligt! Fixade utrustning och hästarna och gav oss iväg på tävling klockan 11. Skulle hoppa Marco, Hedda och Ratzia i 120cm och sedan Hedda och Marco även i 130cm. Var inte så många starter, så fick det rätt tight, men tack vare att både mamma och Fredrik var med så löste det sig ändå rätt bra.

Hade Marco först i 120cm. Värmde upp honom och eftersom jag var först ville jag ha hoppat fram honom innan jag skulle gå banan, så att jag sedan bara kunde sitta upp, ta lite galopp och hoppa ett räcke innan det var dags att gå in på banan. Blev väldigt stressigt då de plötsligt skickade ut alla från framhoppningen för att de skulle harva i 10 minuter..

Marco kändes ganska fin. Lite nervig, men det var förmodligen min stress som smittade av sig. På banan var det bedömning A:0+A:0 två faser. Var felfria i grunden och i omhoppningen rev vi retligt nog sista hindret. Dock var det bara sex dubbelnollor (och jättemånga ute/utg), så Marco och jag blev ändå placerade 7:a av 10 placerade :) 

Efteråt var det snabbt upp på Hedda, som Fredrik och mamma hade gjort i ordning. Viftade jättemycket med svansen när jag började rida fram och gick och ryckte med rumpan. Misstänkte att hon hade fått en älglus på sig, och jajjemen, när jag stannade henne och kände över rumpan så fick jag fatt i en.

Hedda var pigg och glad som vanligt, men idag var inte hennes dag. I 120cm blev det två rivningar i grunden. Inte mycket att säga om det.

Snabbt bort och byta till Ratzia. Då blev det kaos. Fredrik håller Ratzia som jag försöker sadla, samtidigt som hon dansar runt och spänner upp sig. Mamma ska lasta in Hedda i transporten bredvid Marco. När Hedda har klivit på gör Marco en fet bakutspark i transporten så att dörren flyger upp och han kastar sig bakåt! Grimman går sönder som tur är, och min klubbkompis Michelle kommer och hjälper oss med allt. Vilken pärs.. Varför kan inte mina hästar bara stå lugnt och fint i transporten när de blir ensamma? Eller överhuvudtaget? Den här gången var ju faktiskt alla tre där.

Lyckas komma iväg till framhoppningen med Ratzia och försöker ta några djupa andetag. Magen skriker och munnen törstar, men det går inte att tänka på, för det är snart dags att gå in på banan igen. Detta var första gången som Ratzia gick in i 120cm direkt. Hon hoppade kanonfint och var försiktig, men in i kombinationen hittar jag inget bra läge och kommer för nära. River inhoppet och smiter ut på sidan på uthoppet. Kommer igen och har bättre galopp, då hoppar hon jättefint. 13 fel totalt då vi fick tidsfel också, men hennes runda är nog ändå den jag var mest nöjd med idag. Hon hoppade försiktigt och älgade inte iväg!

Sedan var det att sitta upp på Hedda igen, som var först i 130cm. Fredrik sprang och köpte en macka och en festis. Tog ett bett och några klunkar, men fasen, eftersom jag redan hade slarvat och det hade gått så många timmar sedan frukost så var jag inte ens hungrig längre och fick inte ner mer. Ska aldrig mer slarva så! Man måste äta ordentligt och ha energi för att kunna ha fullt fokus. Hela dagen blev istället helt dimmig.

130cm var bedömning Ackumulator med Joker. Som sagt, inte Heddas dag idag och det blev tre rivningar i den här klassen på tre räcken. Självklart berodde nog rivningarna till stor del på att jag inte var helt fokuserad själv.

Direkt ut och hoppa upp på Marco och värma upp honom igen. Hörde i högtalarna att det inte gick så bra för någon där inne på banan. Bara en med full pott (min kära granne Therese!). Marco hoppade fint på ettan, okej till tvåan och sedan blev det lite springigt till trean, ett plank, och jag blev inte klar i tid, så då rev vi den. Skärpte till mig efter det och försökte få ihop honom och spänna bågen. Blev bättre! Hade bara rivit trean när vi hade Jokern kvar, ett sandfärgat räcke på 140cm, så tänkte att vi satsar på Jokern så räcker det nog långt om vi klarar den. Försökte spänna bågen igen och smackade på. Marco flög över. Puh.. 62 av 65 poäng och bara en med full pott, så hör och häpna, blev 2:a i 130cm med Marco! Inte varje dag man får så fin placering med det resultatet. 

Var en som efter Marcos runda i 130cm sa att hon tyckte att han hoppade jättefint. Det var kul att höra!

Nu blir det snart sängen och sova. Är slutkörd i både kropp och knopp.
Marcos rundor 120+130cm idag:
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10900725
V
ideolänk Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=49qLSrDMFeY


Ratzias runda 120cm idag:Videolänk: http://play.videofy.me/v/10900450
Videolänk Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=KUn4AbodOT8 


Läst 12584 ggr

Fler inlägg

JUL
05
2020

Hej! Igår förmiddag tog jag första små skutten med Marco hemma i paddocken (video på Instagram) och han var sååå glad! Direkt när jag ledde upp honom till paddocken och han såg hindren så fattade han att det äntligen var hans tur. Så glad, men ändå lugn och sansad, inget bockande och bus :)På eftermiddagen var det dags för första tävlingen på väldigt länge! Det var Harplinge som var arrangör men tävlingen hölls hos familjen Arvidsson på Plönninge :) Det var ju tänkt att tävlingen skulle hållas ute, men pga HÄLLREGN som gjorde att paddocken blev en sjö så flyttades det in till stora ridhuset. Det var nog alla väldigt tacksamma för :)

Jag hade med mig Bill och Ratzia. Bill tävlade sist i början på mars och Ratzia någon gång i februari. Trots ovädret var vi alla taggade på att komma ut igen. Bill hoppade 120cm bedömning A:0+A:0 två faser. Han skötte sig faktiskt riktigt bra! Gnäggade lite efter Ratzia på framhoppningen men han var inte helt tokig som många andra gånger.

Inne på banan var han väldigt taggad de två första hindren och kickade lite, men sedan fokuserade han och vi fick ett bra flyt. Tyvärr petade vi ner sista hindret i grunden, men jag är väldigt nöjd!! :)
Det fanns bara 120cm och 135cm för storhästarna, så jag anmälde Ratzia till 135cm eftersom det skulle vara utomhus. Vi har ju tränat på bra här under tävlingsuppehållet och hon har känts i fin form. Som tur var så var manegen rätt stor också så det gick bra att ratta runt där inne också! Det var en tidshoppning (vår favoritbedömning) med 10 hinder och 11 språng. Ratzia var med på noterna och hoppade toppen! Tyvärr sista bommen ned här också, men hon är bara en sådan fighter! Duktig häst <3

Egentligen skulle jag åkt dit med Ratzia idag igen och hoppat en klass, men jag är riktigt mör i kroppen idag så jag tog faktiskt mitt förnuft till fånga (för en gångs skull, haha) och strök mig. Idag ligger jag bara inne och kurerar mig. På't imorgon igen!


Läst 3075 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
03
2020

Hej! Helgen blev som planerad. På lördagen åkte vi till nya ridspåren med Ratzia och Bill tidigt, innan värmen slog till, och höll igång ordentligt. Tog två vändor upp för den långa galoppbacken och lät dem galoppera på ordentligt. När vi kom hem red jag Marco i paddocken och travade och galopperade över bommar på marken. Äntligen, tyckte han :)

På söndagen åkte jag till nya ridspåren med Marco för en långrunda. Mycket trav och galopp och i galoppbacken lät jag honom gå i valfritt tempo. Jäklar, vad fort det gick! Han sträckte ut ordentligt och kändes nog som att han till och med var snabbare än när Hedda gått på full speed? Kul var det i alla fall och han var nöjd efteråt! När jag kom hem red jag Bill och Ratzia i paddocken och red lite över bommarna med dem också. Hade två bommar mittemot varandra på en volt och tränade på att hålla rytmen runt på volten och ha lika många galoppsprång mellan bommarna på båda sidor. Hade sedan tre bommar på långsidan med studsavstånd.

I tisdags hoppade jag Bill för Amanda. Fick även update om Hedda och det går jättebra. Henke galopperar nu runt med henne både i paddocken och i skogen utan problem. Så roligt att det går bra och att hon trivs!! :)

På träningen hade vi en serie med två studsbommar på marken, ett räcke och ett galoppsprång till en oxer (video på Instagram - aamaziingsara) som vi jobbade en del med. Lennart och jag pratade om förra veckan att testa att lossa kedjan lite, så gjorde det den här gången. Men nej, det kändes inte bra alls i kommunikationen mellan mig och Bill som det brukar. Körde ändå med kedjan löst nästan hela träningen för att testa, men när vi skulle hoppa sista vändan så satte vi den som vanligt och då var det sååå mycket bättre. Tänk vad en sådan lite detalj kan göra stor skillnad??

I morse var jag på återbesök med Marco igen för att se om han skulle få klartecken för hoppning. Han är ju fullt igång och har känts jättefin, så hoppades på positiva besked. Han visade stolt upp sig på volten och bjöd på lite konster för att visa att han verkligen, verkligen är hoppsugen. Han fick MVG och får nu börja hoppa, så imorgon tänkte jag att vi tar några skutt. Så roligt!!!Sedan tänkte jag faktiskt klaga lite över mitt revben. Det har nu gått exakt tre veckor sedan jag blev klämd och det har inte blivit det minsta bättre utan det har till och med blivit sämre den här veckan, vilket känns lite sådär. Är ju ingen sådan som springer till sjukhus i onödan, så ringde den läkarmottagningen jag har gått till tidigare när jag skadat mig för lite rådfrågning. Hon tyckte egentligen att jag borde kommit in och träffat läkaren, men då de har semesterstängt från och med nästa vecka och inte hade någon tid kvar idag så tyckte hon jag skulle kontakta vårdcentralen eller akuten. Ringde vårdcentralen, men det var samma sak där att de inte hade någon tid kvar idag och hon tyckte inte jag skulle vänta till efter helgen utan åka till akuten, för även om de inte kan göra något åt sprickor i revben så kan det vara bra att röntga och se så det inte är helt galet.

Så jag åkte till närakuten i Kungsbacka, betalade 200 spänn, fick sitta och vänta på läkaren jättelänge för att sedan bara bli hemskickad. Jaha...? Tänker att jag får väl vänta lite till och se om det blir bättre men efter att ha pratat med de två första sköterskorna och läst lite på nätet så verkar det ju inte bra att det blivit sämre efter tre veckor och inte bättre. Jag är ju inte döende och jag rider och håller på (fastän jag kanske inte borde, men nu börjar tävlingarna så detta kom väldigt olägligt och då får man bita ihop), så jag avvaktar lite till och ser.


Läst 8474 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
26
2020

Hej! I måndags förra veckan var jag på återbesök med Marco på Hästklinik Florian Lackner. Efter fyra veckor med skritt fick vi positiva besked och fick både börja trava och galoppera, så det har vi gjort nu i drygt tio dagar. Marco känns fin och glad :) Har både trimmat dressyr i paddocken och varit ute i skogen och travat och galopperat. Nästa fredag ska vi på ytterligare ett återbesök och se hur han ser ut, om han är redo att börja hoppa så smått. Hoppas <3Förra veckan var jag på hoppträning för Amanda på Ligården med både Bill och Ratzia. Har ju ridit på som vanligt efter sprickan i revbenet, men detta var första hoppningen. Det kändes, men gick bra! Både Bill och Ratzia kändes fina och hoppade bra. Film har ni nedan :)
Fredrik fyllde år förra veckan, så på midsommardagen överraskade jag honom med en liten getaway till Varberg på lördagen och Gekås på söndagen. Var jättelängesedan jag var på Gekås, men hästavdelningen är ju toppenbra! Köpte ridtights för 249:- som är supersköna och tunna, underbara att ha på sig nu när det är 30 grader varmt. Synd att jag inte köpte fler par, får ta en tur dit snart igen :)Flughuva från Gekås, haha!

Denna vecka tog jag Ratzia på onsdagen till Stråvalla på Amandaträning på Öppen Bana. 30 grader och stekhett, men Ratzia kämpade på bra. Det var en bana på 13 hinder och 15 språng. Fick hoppa fram på ett räcke och en oxer samt en kombination, sedan var det dags för bana. Hindren låg på 130-135cm, något räcke på 140cm. Ratzia kändes fin, tog ett räcke med fram och sedan två bakbensfel, men vi hade bra flyt och det var länge sedan hon hoppade en så här rejäl bana. Både Amanda och jag var nöjda! :)

Igår kväll träning för Lennart med Bill på Spelmansgården. Supervarmt även då, men efter en stund hamnade paddocken i skuggan när solen försvann bakom träden och då var det riktigt behagligt :) Bill kändes inte så påverkad av värmen, men han var på lite bushumör och lättade i rumpan ett flertal gånger och skuttade runt, men han hoppade bra hela tiden. Lite svårt ibland med rytmen bara när det kommer en bakutspark mitt i allt, haha. Men kändes fint ändå och han fick hoppa ganska lågt, lattja runt lite. Det var skoj! :)

Filmer på Ratzia och Bill från veckans träningar finns på Instagram - aamaziingsara.En bild från kyligare dagar

Marco var hos Svensk Hästrehab i måndags och traskade på vattenbandet. Han är så duktig. Går jättefint och stadigt. Bill fick följa med på studiebesök igen. Stå och titta i boxen mittemot vattenbandet när Marco gick. Sedan fick han gå runt och kika på allting, men den här gången testade vi inte att gå på bandet igen. Jag är tillräckligt mosad för tillfället, så vi tar det nästa gång ;)

Idag blev det en uteritt mitt på dagen. Först med Marco och sedan med Ratzia. Bill fick en vilodag efter gårdagens hoppning. I helgen är planen att imorgon åka till bortre skogen med Bill och Ratzia tidigt på morgonen och hålla igång mycket. Marco ska trimmas i paddocken och få trava och galoppera över lite bommar på marken (japp, i samrådan med vet. så klart). På söndag ska det tydligen vara skitväder, men Marco ska ändå få en skogsrunda. Bill och Ratzia åker vi med till manegen och rider dressyr :)

Ha en härlig helg!


Läst 19205 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv