Saras vardag - Kaosdag på tävling

Hej! Idag har jag haft en kaotisk katastroftävlingsdag. Slarvat med maten och haft det hektiskt på tävlingen med tre hästar som haft separationsångest.. Började med att jag bara åt en macka och drack ett glas mjölk till frukost. Dåligt! Fixade utrustning och hästarna och gav oss iväg på tävling klockan 11. Skulle hoppa Marco, Hedda och Ratzia i 120cm och sedan Hedda och Marco även i 130cm. Var inte så många starter, så fick det rätt tight, men tack vare att både mamma och Fredrik var med så löste det sig ändå rätt bra.

Hade Marco först i 120cm. Värmde upp honom och eftersom jag var först ville jag ha hoppat fram honom innan jag skulle gå banan, så att jag sedan bara kunde sitta upp, ta lite galopp och hoppa ett räcke innan det var dags att gå in på banan. Blev väldigt stressigt då de plötsligt skickade ut alla från framhoppningen för att de skulle harva i 10 minuter..

Marco kändes ganska fin. Lite nervig, men det var förmodligen min stress som smittade av sig. På banan var det bedömning A:0+A:0 två faser. Var felfria i grunden och i omhoppningen rev vi retligt nog sista hindret. Dock var det bara sex dubbelnollor (och jättemånga ute/utg), så Marco och jag blev ändå placerade 7:a av 10 placerade :) 

Efteråt var det snabbt upp på Hedda, som Fredrik och mamma hade gjort i ordning. Viftade jättemycket med svansen när jag började rida fram och gick och ryckte med rumpan. Misstänkte att hon hade fått en älglus på sig, och jajjemen, när jag stannade henne och kände över rumpan så fick jag fatt i en.

Hedda var pigg och glad som vanligt, men idag var inte hennes dag. I 120cm blev det två rivningar i grunden. Inte mycket att säga om det.

Snabbt bort och byta till Ratzia. Då blev det kaos. Fredrik håller Ratzia som jag försöker sadla, samtidigt som hon dansar runt och spänner upp sig. Mamma ska lasta in Hedda i transporten bredvid Marco. När Hedda har klivit på gör Marco en fet bakutspark i transporten så att dörren flyger upp och han kastar sig bakåt! Grimman går sönder som tur är, och min klubbkompis Michelle kommer och hjälper oss med allt. Vilken pärs.. Varför kan inte mina hästar bara stå lugnt och fint i transporten när de blir ensamma? Eller överhuvudtaget? Den här gången var ju faktiskt alla tre där.

Lyckas komma iväg till framhoppningen med Ratzia och försöker ta några djupa andetag. Magen skriker och munnen törstar, men det går inte att tänka på, för det är snart dags att gå in på banan igen. Detta var första gången som Ratzia gick in i 120cm direkt. Hon hoppade kanonfint och var försiktig, men in i kombinationen hittar jag inget bra läge och kommer för nära. River inhoppet och smiter ut på sidan på uthoppet. Kommer igen och har bättre galopp, då hoppar hon jättefint. 13 fel totalt då vi fick tidsfel också, men hennes runda är nog ändå den jag var mest nöjd med idag. Hon hoppade försiktigt och älgade inte iväg!

Sedan var det att sitta upp på Hedda igen, som var först i 130cm. Fredrik sprang och köpte en macka och en festis. Tog ett bett och några klunkar, men fasen, eftersom jag redan hade slarvat och det hade gått så många timmar sedan frukost så var jag inte ens hungrig längre och fick inte ner mer. Ska aldrig mer slarva så! Man måste äta ordentligt och ha energi för att kunna ha fullt fokus. Hela dagen blev istället helt dimmig.

130cm var bedömning Ackumulator med Joker. Som sagt, inte Heddas dag idag och det blev tre rivningar i den här klassen på tre räcken. Självklart berodde nog rivningarna till stor del på att jag inte var helt fokuserad själv.

Direkt ut och hoppa upp på Marco och värma upp honom igen. Hörde i högtalarna att det inte gick så bra för någon där inne på banan. Bara en med full pott (min kära granne Therese!). Marco hoppade fint på ettan, okej till tvåan och sedan blev det lite springigt till trean, ett plank, och jag blev inte klar i tid, så då rev vi den. Skärpte till mig efter det och försökte få ihop honom och spänna bågen. Blev bättre! Hade bara rivit trean när vi hade Jokern kvar, ett sandfärgat räcke på 140cm, så tänkte att vi satsar på Jokern så räcker det nog långt om vi klarar den. Försökte spänna bågen igen och smackade på. Marco flög över. Puh.. 62 av 65 poäng och bara en med full pott, så hör och häpna, blev 2:a i 130cm med Marco! Inte varje dag man får så fin placering med det resultatet. 

Var en som efter Marcos runda i 130cm sa att hon tyckte att han hoppade jättefint. Det var kul att höra!

Nu blir det snart sängen och sova. Är slutkörd i både kropp och knopp.
Marcos rundor 120+130cm idag:
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10900725
V
ideolänk Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=49qLSrDMFeY


Ratzias runda 120cm idag:Videolänk: http://play.videofy.me/v/10900450
Videolänk Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=KUn4AbodOT8 


Läst 14459 ggrFler inlägg

MAJ
19
2022

Hej! För drygt två veckor sedan var jag iväg på öppen bana med Cooper på Höglanda Hästgård. Han var superduktig och lugn och hoppade runt felfritt. Hoppade fram på ettan några gånger och testade sedan vattenmattan en gång. Hoppade hela banan och efteråt gjorde vi en lite kortare version. Hur duktig som helst!! :)
Förra helgen åkte vi på öppen bana igen på Alexandra Emanuelssons fina anläggning. Då hade jag även med mig Bill, så då fick Bill stå kvar på transporten medan jag red Cooper, så att han fick träna på det också. Han gnäggade och var lite yvig, men inte alls farligt. Han var jätteduktig även denna gång och hoppade alla titthinder. Han fick även testa trekombination för första gången! Första gången smet han ut på sidan mellan A och B, men sedan gjorde han det jättebra! Så roligt! Hade även flera hinder utan bommar som infångare då han kändes väldigt "hindersugen" :)

Igår hopptränade vi för Amanda och även då var det bana. Skulle hoppa Marco i gruppen efter, så han stod kvar på transporten och förde världens liv. Cooper var lite småstissig till en början när vi red fram, men sedan när vi började hoppa var han fokuserad! Hoppade jätteduktigt runt banan och sedan när det var Marcos tur stod han som ett ljus på transporten.

Marco var otroligt taggad på träningen igår, men hoppade så fint! Idag har han varit hos Svensk Hästrehab och gått på vattenbandet.Marco på hoppträning förra veckan i ÖSREGN.Cooper i skogen i måndags :)På öppen bana för två veckor sedanBill på hoppträning för två veckor sedan

Djupvågsbehandling :)

Mer filmer och bilder som vanligt på Instagram - aamaziingsara


Läst 32901 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Det har hänt mycket de två senaste veckorna. Började med att tävla på hemmaplan, Kungsbacka Ridklubb, på långfredagen. Hoppade 115cm med Ratzia, 125cm med Bill och 130cm med Marco. Det blev lite stolpe ut med alla hästarna, men de hoppade riktigt fint! Ratzia var felfri i grunden och sedan satsade jag lite väl mycket i omhoppningen så då blev det två rivningar, men annars en bra runda. Hennes första tävling sedan förra sommaren. Både Bill och Marco petade en bom, men kändes väldigt fina! :)

Dagen efter så lät de banan stå kvar så vi medlemmar kunde anmäla oss till öppen bana. Jag åkte dit med Cooper. Vi gjorde ju vår allra första hoppträning några dagar tidigare vilket gick superbra, så tänkte att nu testar vi öppen bana och gör det bara pyttelågt. Han var hur cool som helst och jätteduktig! Hoppade fram på hinder ett tre gånger och sedan hoppade vi en grind en gång. Efter det tog vi oss an hela banan och han hoppade allt positivt på första försöket. Så himla duktig! Avslutade med att bara ta en lite kortare runda och han hoppade lika fint då. Jätteroligt <3


På måndagen kom Nina till Lerbergs Equestrian och höll dressyrträning, så då var jag med på Cooper och Marco. Var tre veckor sedan sist och det var redan stor skillnad på Cooper. Kändes riktigt fin och stadig i traven :) Galoppen är svårare, men det är inte så konstigt. Bara att träna på och stärka. Blir sakta men säkert bättre för varje ridpass! Och Marco gick sin bästa dressyrträning någonsin skulle jag nog vilja säga. Han var lugn från början till slut och kunde vila på steget och komma ut mer med nosen i både trav och galopp. Han blir gärna snabb och kort och krullar ihop sig, men nu fick jag honom precis som jag ville <3På torsdagen åkte jag till Lerberg igen med Bill och Marco på öppen bana inför helgens utomhuspremiär. Båda grabbarna kändes otroligt fina!
På fredagen byggde jag upp studs och en serie som jag hoppade med Ratzia och hon kändes också väldigt fin.I torsdags blev det även en uteritt med Cooper och mamma hängde med på Ratzia. Vi höll igång bra i både trav och galopp och Cooper går gärna först :)I söndags åkte vi till Hermanstorp på årets första utomhustävling. Bill och Ratzia hoppade 120cm och Marco 130cm. Bill hoppade en fin och felfri runda och blev 4:a i klassen! Så himla kul! Ratzia hoppade riktigt bra och var felfri i grunden, men med ett ner i omhoppningen.Marco kändes superbra i sin 130cm och hoppade felfritt och blev 2:a!! Otroligt vilken dag! :)


Efter tävlingen i söndags åkte vi till Stall Phem med Cooper för vårens sista löshoppning. Han gjorde sin bästa löshoppning någonsin och fick jättefina lovord från Tord. Känns som om det finns mycket hopp i honom, blir spännande att se hur han utvecklas :) Film från löshoppningen kan ni se på min Instagram - aamaziingsara
I tisdags åkte vi till Spelmansgården med Cooper för att hoppa för Lennart för första gången. Hoppade tillsammans med en annan grön unghäst, så det var perfekt att bara vara vi två. Han var jätteduktig och lugn, hoppade med gott mod och kändes väldigt positiv. Lyckades även att få till två galoppombyten för hjälpen!! Det var första gången vi provade det. Båda bytena blev från höger till vänster. Försökte även en gång från vänster till höger, men lyckades inte. Detta ska vi träna mer på när vi rider i paddocken/manegen.

Läst 47549 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I fredags åkte vi till Lidköping med Bill och Marco för tävling i två dagar. Bill gick 120cm båda dagarna och Marco 130cm. Det blev verkligen två fantastiska tävlingsdagar och grabbarna presterade på topp!På fredagen var Bill felfri. Otroligt laddad och tyckte det var hur kul som helst! :)
Marco var också felfri på fredagen och slog till med en andraplats! Så himla roligt, han hoppade verkligen jättefint <3


På lördagen överhoppade sig Bill väldigt mycket på framhoppningen. Så svårt när han gör sådana jättehopp, men försökte hoppa fram några varv på raken så han skulle tagga ner lite. Inne på banan blev det som tur var mycket bättre och han hoppade igen en fin, felfri runda och knep även en placering! Så duktig!


Marco hoppade superfint igen i 130cm på lördagen och blev även denna gång 2:a!! <3 Helt otroligt! Minst sagt en lyckad tävlingshelg. Alltid lika roligt att vara i Lidköping och tävla, en av mina absoluta favorittävlingsplatser under inomhussäsongen :)


På söndagen fick grabbarna vila och jag koncentrerade mig på Cooper istället. Red ett bra pass i paddocken, travade över lite bommar och fortsätta att träna på att flytta honom lite i skänkelvikning.I måndags åkte mamma och jag till de riktiga ridspåren med Cooper och Bill. Jag har bara ridit ut hemma på Cooper innan, men det är bara en kort stig i skogen ovanför paddocken så det blir ju ingen "riktig" uteritt. Nu kände jag att vi var mogna för riktiga skogen, så vi lastade och åkte dit. Det gick bra att sitta upp när vi kom fram och sedan traskade vi iväg och Cooper tog täten. Öronen spikrakt fram och marscherade på i en himla fart. Det var bara en gång som Bill fick gå före där det var en stor lerpöl som han inte var så förtjust i. Men när han såg att Bill gick utan problem så vågade han också. Men just pölar tittade han lite snett på under hela turen. Eftersom vi bor i Sverige är det bara att vänja sig ;) Det blev en lagom promenad i både skritt och trav och han var jätteduktig! Träffade på andra hästar under turen och även fotgängare.På tisdagen fick han vila, och igår, då var det äntligen dags för PREMIÄREN. Vår allra första hoppträning! Vi hoppade för Amanda på Lerbergs Equestrian och det var utomhus. Hade absolut ingen aning om hur han skulle vara. Nytt ställe (han har bara varit i manegen på den anläggningen), hinder, en annan häst i paddocken samtidigt osv.

Det gick 100% över förväntan och det var magiskt! Skrittade och travade fram i paddocken och han var väldigt cool. Sedan skulle vi börja hoppa. Sa till Amanda att vi endast hoppat några sockerbitar hemma. Hon är superbra med unghästar och la bommar som infångare på alla hinder. Fick börja att travhoppa en planka och jag kände när jag kom mot den första gången hur han liksom ökade på traven och ville hoppa. Så himla roligt! Hoppade den fint typ tre gånger. Sedan gick vi över till en liten mur och en grind. Fanns ju bara titthinder, så det var bara att köra på direkt. Även dessa hoppade han på första försöket!

Sedan var det dags att hoppa som en liten bana! Han var superduktig och bjöd så fint. Till och med en liten kombination fick vi hoppa. Otroligt roligt att det gick så bra och härlig känsla att han var positiv och tyckte det var kul. Amanda tyckte han såg jättefin ut, så det var kul att höra :)


Idag var Vivi från Svensk Hästrehab här och gav Cooper och Bill välförtjänt djupvågsbehandling. Marco och Ratzia var hos henne i måndags och gick på vattenbandet :)
Fler filmklipp och bilder som vanligt på Instagram - aamaziingsara :)


Läst 57255 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Här hittar du alla våra husbloggare

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Saras senasteArkiv

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.