Saras vardag - Lång men underbar dag!
SEP
28
2015

Lång men underbar dag!

Hej! Igår gick jag upp klockan sex på morgonen för att vid halv åtta börja rulla mot Trollhättan för att vara där heeela dagen på tävling. Just när klockan ringer på morgonen och jag ska gå upp så undrar jag varför jag håller på med detta? Spendera exakt hela dagen på tävling och det är ju egentligen inte många av de timmarna man faktiskt rider, utan det är ofta mycket väntan. Men som sagt, det är bara just när morgontrötta jag ska kliva upp som jag funderar över detta (eller när det är snöstorm/monsunregn), när man väl är uppe och på väg så är jag så klart taggad! :)

Pappa och jag åkte halv åtta med Ratzia bak i transporten. Hon skulle hoppa de två första klasserna, 115cm och 120cm. Sedan skulle pappa köra hem henne och jag skulle vänta kvar i Trollhättan på att mamma skulle komma upp med Marco och Hedda i andra transporten. Vilken service va? :) Tyckte det var onödigt att åka upp med alla samtidigt då det är så tråkigt för dem att bara stå i transporten och hänga. Bättre de får vara ute i hagarna så länge som möjligt.

Kom upp strax efter att 115cm hade börjat, så lärde mig banan från läktaren. Gjorde sedan i ordning Ratzia och började rida fram. Inne på framhoppningen körde de att alla red i samma varv (bytte varv mellan varje klass). Till första klassen var det hoppning i höger varv, vilket är Ratzias svåra, så vi fick ingen bra start så att säga. När jag skulle komma på ett pyttelitet räcke första gången så sköt hon ut bogen vid kortsidan, körde upp huvudet och drog iväg förbi hindret.. Fick kämpa som bara den med ytterbogen och hoppade rätt många språng på räcket lite lägre för att få ett bra flyt. Blev bättre, men var långt ifrån bra. Var bara att gå in på banan och försöka få ett bättre flyt där.

115cm var bedömning A:0+A:0 två faser. Där hoppade hon mycket bättre och vi fick bättre flyt! Det blev felfritt i båda faser och fastän vi red utanför på alla ställen i omhoppningen så blev vi placerade. Härligt! :)

Sedan var det dags för 120cm bedömning A:0. Då var det andra varvet på framhoppningen och hon kändes fin! Inne på banan började hon jättefint och hoppade fint de fem första hindren. Nummer sex var en kombination med oxer in och räcke ut. Kom bra, men hon petade ner frambommen på oxern med bakbenen. Hoppade sjuan fint, sedan rullade hon ner även åttan, ett räcke, med bakbenen. Båda dessa riv var små nerrullningar. Hoppade nian fint och sista hindret, nummer tio en oxer, kom hon lite nära och tog ner med fram. Tre ner alltså, men ändå en bra runda! Det är bakbenen hon har svårast med. Släpper gärna ner dem på räckena lite tidigt när hon blir trött. Ewa tror det blir bättre med tiden när hon får mer styrka och kontroll på sin kropp. Hon hoppar ju fint med frampartiet, men bak har inte riktigt kommit med ännu. Blir nog som sagt bättre med tiden :)


Gjorde i ordning Ratzia och lastade in henne så fick pappa åka hem med henne. Startade ganska tidigt i 120cm och det var många starter, så jag fick ta sadeln och sätta mig på läktaren och ta det lugnt. Har nämligen samma hoppsadel på Ratzia och Marco, så den kunde inte åka med hem i transporten eftersom mamma skulle börja åka med de andra två innan pappa hann komma hem.

När mamma kom upp med Marco och Hedda gick vi och besiktigade. Marco var på tårna, som vanligt, men flög aldrig i luften och kunde springa fint framför veterinären. Gjorde sedan i ordning honom och började rida. Både han och Hedda skulle gå 125cm och 130cm. Båda klasserna var bedömning A:0+A:0.

Marco kändes fin och inne på banan gjorde han en bra runda och var felfri i både grunden och omhoppningen! Det fanns inga direkta vägar som passade oss, så försökte hålla ett bra tempo och red runt istället. Det räckte till en niondeplats och det var 13 placerade! :) Kul!!

Hedda startade jag nästan sist och hon var helt tossig så taggad som hon var! Började med att vi rev första hindret, haha! Dödssynden! Hon blev så taggad i svängen och första hindret var ett räcke. Hoppade sedan runt resten felfritt.

Åt en macka och drack en festis efteråt och sedan var det bara att göra i ordning Marco igen för att värma upp inför 130cm. Han gick ju 130cm felfritt i Gäsene för tre veckor sedan, och nu var det dags att testa igen! Då var det Ackumulator och alltså ingen kombination med, den här gången var det "riktig" bana. Enligt banskissen skulle det vara en trekombination med, men när vi sedan gick banan var det istället en tvåkombination med räcke två galoppsprång oxer. Både besviken och lättad! Vill ju så klart få den där trekombinationen på tävling för att se om vår träning gett resultat eller inte, men samtidigt vill jag ju inte ha den, fall det skulle visa sig att vi inte fixar det. Så ja, blandade känslor, men som sagt var jag ändå lättad.

Marcos ena baksko hade släppt helt efter första klassen (måste trampat på den när han hoppat omkring i transporten), så fick dra av den och hoppa med tre skor! Han kändes jättefin på framhoppningen och inne på banan hoppade han jättefint och var felfri i både grunden och omhoppningen igen!!! Han var inte i en bom, så himla fin! På en av linjerna kom vi lite för lugnt in så då fick jag gasa på honom ordentligt för att komma fram och han svarade på fram direkt och fixade det så fint! Det var verkligen fantastiskt roligt! Och tvåkombinationen klarade han galant också. Kom också lite lugnt in men tryckte bara på fram så blev det fint! :) Är så himla glad! Till på köpet så blev vi femma och det var nio placerade. Vilken bonus!!! :D

Gjorde i ordning Hedda och red fram henne. Med henne startade jag näst sist. Hon var lika pigg som i förra klassen och var i och touchade några bommar, men vi hade tur och de fick ligga kvar. Hon bjöd även på många fina, luftiga språng! Vi var felfria i både grunden och omhoppningen och fastän jag satt och ropade "proooo" och "luuuugn" genom hela banan så blev det VINST! :D Haha, hon är för go lilla rally-Hedda! Det var tight mellan oss tre första, men Hedda och jag hade klockan på vår sida :D

Som ni förstår så gick hemresan vid halv nio på kvällen väldigt lätt ;) Gjorde sex starter, fyra dubbelnollor och placeringar varav en vinst. Dessutom kändes alla rundor jättebra! :) Vi stannade på MAX på hemvägen och firade med varsin hamburgare. När vi sedan kom hem firade vi lite till med prinsesstårta som Fredrik köpte! Fredrik kom förresten upp till Trollhättan när jag skulle rida 125cm med Hedda. Han hade varit på jourjobb i närheten och överraskade genom att plötsligt dyka upp på tävlingsplatsen. Så himla roligt! Han stannade hela tiden och åkte hem när vi var färdiga.
Efter prisutdelningen i 130cm. Hedda fick ta Marcos rosett också :)

Vilka grymma hästar!! :)
Jag ska lägga ut alla rundor med en liten analys :) Så länge får ni här en video på Marco när han hoppar studs och lite högre grind från förra helgen :)

Videolänk: http://play.videofy.me/v/10778321 


Läst 12679 ggr
Fler inlägg

JAN
12
2021

Hej! Idag var vi på Hästklinik Florian Lackner hos Christine för Marcos vanliga vetcheck och med oss hade vi även Cooper för att göra exportröntgen + nacke, hals och rygg. Vi började med Marco och han var jättefin. Visade alla möjliga konster på linan i ridhuset :) Han har haft några veckors hoppvila, men nu ska det bli kul att komma igång igen!

Sedan tog vi en titt på Cooper. Jag tycker han är en liten ponny, men han är överbyggd bak och Christine sa även att hans ben är rätt grova, så tror att det kommer växa och knaka en del i år. Kände över honom och tog honom även på linan och han såg också jättefin ut. Sedan röntgade vi i princip hela hästen kändes det som, och allt var tipptopp! Skönt ändå att utesluta att han skulle ha ont någonstans, men också liiiite kämpigt att veta att hans känslighet för uppsittning sitter i huvudet. Men som sagt, får bara ta det väldigt vackert och hoppas att det ger sig (gärna innan jag slagit ihjäl mig). Några till veckors vila blir det, men vi klänger lite på honom i boxen när vi tar in på kvällarna bara för att vänja honom och att det inte är någon som helst fara.
Videon ovan är från förra veckan när vi fick första snön. Öppnade upp Bill och Coopers hage så de kom ut på gräset, och de blev sååå exalterade. Speciellt den lille! Ni MÅSTE titta på videon, för Cooper är för rolig. Springer så han drattar omkull, men låtsas som ingenting ;)

Efter veterinärbesöket idag åkte vi till Kungsbacka RK och red Ratzia och Bill i manegen. Bill är ju som sagt under igångsättning efter sitt lilla jullov, så han är fortfarande lite på tårna. Ska rida igång honom lite till innan det blir hinder för hans del :)
I helgen blev det en tur i snön med Marco och Ratzia :)

Gillar dock verkligen inte det här vädret som är nu. Snöade i slutet på förra veckan, sedan ÖSregnade det exakt hela dagen igår och var fem plusgrader för att i natt så klart bli minusgrader och då självklart isbana. Jag är inget fan av vinter och kyla alltså. Visst, det är fint med snö och det gör att det blir lite ljusare, men så meckigt att hålla på med snösulor och broddar (såg dock någon mycket smart lösning för snösula som du kunde ta på och av själv genom att fästa under brodden???) och så vet man att det blir slask och äckligt. Nä, jag tar faktiskt hellre regn alla dagar i veckan. Nu blir det mest ridning i manege då det är så isigt och knaggligt i skogen så det ändå bara går att skritta. Längtar efter våren :)


Läst 6212 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
05
2021

Hej och god fortsättning! Hoppas ni haft en fin jul och att 2021 har börjat bra :) Tänkte skriva en liten sammanfattning av hur ridåret 2020 blev för mig och hästarna, och fastän det blev en kort säsong pga Corona så blev det ändå en hel del bra rundor och placeringar!Började året i Helsingborg med att vinna 130cm med Ratzia och sedan bli 3:a i 130cm med henne på nästa tävling där nere. Marco placerade sig i 130cm i Åstorp och gjorde fina rundor i 140cm och Bill hoppade felfritt i 120cm på Kungsbackas nationella tävlingar. Sedan blev det tävlingsstopp och Marco blev sparkad och fick en spricka ovanför knät. Så för honom var det först yttepytteliten sjukhage som gällde och sedan efter klartecken från veterinär igångsättning. Ratzia och Bill tränade på under våren och början på sommaren och var redo när tävlingarna startade igen.

Ratzia vann 130cm igen under sommaren och placerade sig även i 130cm när inomhussäsongen började. Lille Bill gick mot klockan för första gången och slog till med en 2:a plats i 120cm. Sedan blev det debut i både 125cm och 130cm under utesäsongen! Prickade in en felfri runda i 125cm och hoppas att i år fortsätta utvecklas och vänja oss vid 130cm :)

Marcobus kom tillbaka med besked efter skadan och bjöd på den bästa hoppningen någonsin! Felfri och 3:a i 125cm, 6:a i 140cm, 2:a i 140cm och 3:a i 135cm! Han kändes verkligen helt fantastisk <3 Hoppas formen håller i sig!Sedan blev det två hästköp 2020. Ja, det ena vet ni ju om, tvååriga Cooper Q (tre år nu), men det andra har jag glömt skriva. Mamma gick och köpte sig en häst i november. Hon köpte Ratzia! Som ni vet så bestämde vi tillsammans med ägaren i slutet på augusti för att försöka sälja Ratzia efter att vi haft henne i sex år. Dock gick det segt på försäljningsfronten och det var bara den första tjejen som provade henne som vi skulle vilja att hon hamnade hos. Nu blev det inte så att de köpte henne och sedan provade och hörde av sig diverse knepiga människor och till slut fick mamma nog och köpte henne själv. Hon fick lite panik när hon insåg att hon eventuellt skulle hamna hos någon som skulle rida henne bakom lod i ridhus sju dagar i veckan och gå i en liten ruta till hage. Nä, det är inget liv för henne (eller för någon). Hon blir kvar här som mammas häst som hon rider ut på och tävlar dressyr med och jag kommer så klart fortsätta hoppa henne. Drömmen är att betäcka henne om ca två år. Hon har ju fin stam och ett hjärta av guld. En lite sportigare modell på hingst med bra psyke :) Vi får se i framtiden.

Och tillbaka till Cooper. Han har jullov nu och planen är att låta honom vila februari ut. Han är riden i alla tre gångarter MEN är så himla känslig när det kommer till upp- och avsittning så jag är nog mer traumatiserad än vad han är. När till och med Eamon påpekar varenda gång jag varit där hur extremt känslig han är, då vet man att det är EXTREMT, så många hästar som han ridit in. Hoppas innerligt att det kommer vända och gå åt rätt håll, men när jag tittade på Peder-dokumentären och han snackade om att skimmeln fortfarande har flyktbeteende när han sitter upp och att även Allan har det, ja, då känns det inte jätteljust faktiskt... ;) Men vi får se, hoppas inte jag slår ihjäl mig på kuppen bara. Löshoppar gör han i alla fall briljant än så länge!

Bill har också haft jullov men är nu under igångsättning igen. Marco och Ratzia har inte haft någon helvila, men har gått lite på "halvfart". Nu ska vi komma igång igen och redan nästa helg är det tvådagars kurs för Amanda med markarbete på lördagen och studs/gymnastik på söndagen :)Fick den här superfina padden av Vivi på Svensk Hästrehab i julklapp!! <3


Läst 11820 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
09
2020

Hej! Nu var det en månad sedan jag bloggade sist. Blev en liten paus då jag har haft fullt upp, och även bytt jobb (nu hittar ni mig på Ica Maxi 421 :)). På hästfronten har det också varit full fart, trots tävlingsuppehåll så tränar vi på flitigt.Som jag skrev i förra inlägget så var vi nere hos Eamon Hickey för att få hjälp med inridningen av Cooper. Jag jobbade honom från marken i en vecka hemma innan vi skulle åka ner med honom igen, och det gick jättebra. Eamon tyckte det var stor skillnad mot gången innan. Jobbade honom från marken en vecka till och åkte sedan ner igen. Eamon jobbade honom från marken och satt sedan upp och red lite. När han hade suttit av sa han åt mig att ändra till mina stigläder och att jag skulle sitta upp. Herregud! Sist jag satt på honom flög jag ju åt tjotahejti, hehe. Men den här gången gick det jättebra! Eamon höll i honom när jag satt upp och sedan började vi direkt att göra framdelningsvändning, först åt ena hållet, sedan åt andra. Efter det släppte han och vi red runt i manegen några få varv, men i alla tre gångarter! Ja, till och med galopp! Kändes helt sjukt.. Efteråt sa han att jag skulle skritta en liten tur utomhus på honom innan jag skulle sitta av, och det gick också jättebra.Bestämde att jag skulle fortsätta jobba honom från backen hemma i en vecka och att jag kunde känna av läget om jag eventuellt skulle sitta upp eller inte själv hemma. Eamon säger att han är extremt känslig och att detta kommer ta tid, så jag stressar absolut inte. Dock kändes det inte bra när jag jobbade honom från marken den veckan, så att sitta upp var det absolut inte tal om. Han var inte busig eller så, men kände inte riktigt att vi connectade och att hans fokus inte var 100% på mig. Berättade detta för Eamon när vi kom ner och han sa att det kan ju inte alltid gå bra och gav mig lite fler tips. Det gick jättebra när han jobbade honom från marken och efteråt frågade han om han eller jag skulle sitta upp. Jag sa att jag faktiskt inte ville sitta upp idag eftersom det inte hade känts bra i veckan. Eamon satt upp och red en liten sväng och det gick toppen! :)

Nu skulle det gå 11 dagar till nästa tillfälle, vilket är imorgon. Och nu har det gått jättebra på marken igen och jag har känt att han fokuserar på mig och att han spänner av mer och mer. När jag jobbade honom i helgen kändes det som om jag hade kunnat sitta upp, men jag valde att bara sätta foten i stigbygeln och lägga lite tyngd. Det gick bra och jag hoppas kunna sitta upp imorgon :)

Har inte löshoppat honom på över en månad då jag fokuserat så mycket på att komma in i Eamons system, men i lördags byggde jag upp hinder i paddocken, och oj vad glad han blev! Ingen drivning behövdes och vi fick nästan inte stopp på honom, haha! När han hade hoppat igenom serien fortsatte han i galopp varvet runt och tog den igen, så hann knappt med att höja. Så roligt att se att han tyckte det var så kul! :) Hade vattenmatta på båda räckena och grind på oxern.Marco, Bill och Ratzia har hopptränat för både Amanda och Lennart och alla har känts i fin form. Här nedan är en liten film på Bill från en Amandaträning, resten av träningarna finns på Instagram, och där ligger så klart ett klipp från när jag galopperade med Cooper också :)


Bill flög!! :)
Marco hoppade jättefint för Lennart förra veckan :)


Marco på Öppen Bana på Lerbergs Equestrian :)Skogstur :)
En dimmig morgon <3Trask på vattenbandet :)Efter en lyckad dag hos Eamon :)

Alla videos från träningar osv hittar ni på Instagram - aamaziingsara


Läst 33414 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv