Saras vardag - Manegen + Hästköp
JAN
19

Manegen + Hästköp

I morse åkte mamma och jag till manegen tidigt. Eftersom jag jobbar idag och är bortbjuden ikväll så var mamma snäll och red Hedda i manegen samtidigt som jag red Marco. Jag lät Marco galoppera av sig i början och det fungerade idag igen, då han skötte sig jättefint efteråt.

Det stod lite småhinder framme som vi skuttade över. Jag ska hoppträna honom för Ewa på tisdag, men det var ett tag sedan vi hoppade så det var skönt att känna lite på honom idag också. Vi hoppade inte så många språng, men de han gjorde var bra och sista språnget på en oxer som vi höjde upp lite gjorde han kanonfint! :) Är riktigt taggad för träningen på tisdag och hoppas att han går lika bra då.



Favoritkillarna! :)

Nu tänkte jag skriva lite om hur det har gått när vi har köpt hästar. Vi har haft väldig tur med alla vår köp och allt har känts bra. För att vara ärlig så har vi faktiskt varit rätt "slarviga", fast å andra sidan har det alltid känts rätt med säljaren. Jag har jättebra kontakt med Heddas gamla ägare, och då var det ändå sju år sedan jag köpte henne. När vi har ridit i Falsterbo nu de två senaste åren har hon båda gångerna kommit dit och kollat och hejat på oss :) Med Marcos uppfödare har vi också jättebra kontakt (tack Facebook att du finns) och de är jättegoa och intresserade av hur det går för oss.

Jag har haft sex ponnyer som alla gått igenom besiktningen, men alla har besiktigats hemma hos säljaren. Dock var det bara en av dessa sex gånger som vi själva var med på besiktningen, alla andra gånger ringde säljaren efteråt och berättade att det hade gått bra. Min första stor häst, Hella, bytte vi mot Ramson (dem har vi också jättebra kontakt med fortfarande). Vi tog hem distriksveterinären och besiktigade Ramson hemma, och Hellas ägare gjorde det samma, vilket gick bra.

Hela Heddas historia ska ni få i ett annat inlägg, men henne hade jag redan bestämt mig för innan vi åkt och provat henne. Hon besiktigades när vi var utomlands och gick igenom. Det var första gången jag verkligen kände att "den här hästen, det är den rätta!!

 

Det hade alltså gått bra alla åtta gånger, men när jag skulle köpa häst sist höll det på att inte gå så bra. Detta var i januari/februari 2012 och innan jag hade köpt Marco. Jag hade haft bara Hedda i några år och nu beslutade vi oss för att köpa en unghäst till mig också. Jag hittade en trevlig femåring som var inriden men bara hoppad uppsutten några få gånger, så hon låg efter i sin utbildning. Jag och en kompis åkte ner själva och jag provred. Hon var rolig att rida och jag gillade henne. Åkte ner med mamma också och provred och vi bestämde oss för henne. Vi mötte upp säljaren på klinik när det var dags för besiktning. Bara någon dag innan hade hästen trampat sig på ett bakben i hagen, och hon gick därför inte igenom besiktningen då hon markerade på det benet. Veterinären ville att hon skulle ridas i alla tre gångarter (det var alltså inte så allvarligt) i cirka två veckor innan vi besiktigade henne igen. Säljaren var gravid och kunde därför inte rida henne, och hon hade ingen annan som kunde göra det heller. Säljaren var väldigt nojig och ville nog egentligen ha henne hemma, men veterinären sa att om hon bara vilade kanske hon skulle gå igenom nästa besiktning, för att sedan "gå sönder" igen när man sätter igång på riktigt.. Vi fick ta med henne hem och motionera henne fram till nästa besiktning.

Allt gick i alla fall jättebra med hästen och hon kändes fin att rida och markerade inte. Dock började säljaren kännas lite skum då hon skickade ett förköpsavtal som hon ville att vi skulle skriva på. Om vi skrev på detta förköpsavtal så skulle vi alltså bli tvungna att köpa henne hur det än gick på nästa besiktning. Detta sa vi att vi absolut inte tänkte skriva på. Även om hon verkade bra i benet nu så vet man aldrig hur det går på nästa besiktning. Så vi skrev alltså aldrig på detta förköpskontrakt, och när det närmade sig besiktningen, som vi skulle göra på klinik här uppe hos oss denna gång, så skickade säljaren upp ett köpeavtal. Detta innehöll samma som det vanliga standardavtalet, fast med tillägg att hästen skulle köpas i befintligt skick och att veterinärbesiktningen inte skulle garantera att hästen var felfri. Vad som var riktigt fult av denna säljare var att avtalet såg exakt likadant ut som ett standardavtal och att hon bara lagt till dessa två punkter, utan att ens nämna det för oss. Nu läste vi så klart igenom det innan och upptäckte det själva, men någon annan kanske trott att det bara var det vanliga standardavtalet och skrivit på utan att läsa igenom ordentligt..? Så även detta sa vi att vi inte ville skriva under, utan vi ville ha ett vanligt standardavtal. Nu var det ändå dags för besiktning och vi åkte dit, säljaren var inte med. Även denna gång markerade hästen lite grand, fast på ett annat ben. Veterinären trodde att hon vrickat till sig lite i hagen nu när det var hårt ute och började berätta för mig hur vi skulle rehabilitera henne.. Tredje gången gillt är inget för mig och jag ville inte köpa en häst som inte gått igenom två besiktningar. Säljaren kom upp och hämtade henne dagen efter..

Även om det var tråkigt att hästen inte gick igenom, eftersom jag gillade henne, så var det samtidigt skönt. Det kändes som att säljaren misstänkte att hon inte skulle gå igenom andra gången heller, då hon pushade på med det där förköpsavtalet och ville att denna femåring skulle köpas "i befintligt skick".. Vem vill förresten köpa en häst som man ska börja med att rehabilitera..?

Strax därpå hittade vi Marco, och då tackade jag gudarna att den förra hästen inte gick igenom. När jag kom in i deras stall och han stod där i boxen, då visste jag direkt att det var den hästen jag skulle köpa. Eftersom vi bodde så långt ifrån så var vi inte med på besiktningen och jag kommer ihåg att jag jobbade den dagen. Jag kunde inte sova på nätterna efter att jag provridit honom och den dagen han skulle besiktigas var jag nära att kräkas av nervositet flera gånger. Jag satt i personalrummet i princip hela tiden till klockan tre då jag fick beskedet... Han hade gått igenom!! (Alla andra ponnyer och hästar vi köpt har varit av privatpersoner, men Marco är köpt av näringsidkare, och han besiktigades också hemma).

Det är så det ska kännas när man vet att man hittat rätt! :)


Läst 6260 ggr





Fler inlägg

SEP
14

Semester!

Hej! Nu är det äntligen dags för semester :) Flyger till Los Angeles idag och blir borta i fyra veckor. Ska bli så härligt! Vill ni följa mig under resan kan ni göra det på min Instagram aamaziingsara <--

Mamma kommer ha fullt upp hemma med att hålla igång Hedda och Ratzia. Marco och Bill kommer ha det lyxigt i två veckor med spa och gå på vattenband. Marco har varit där två gånger tidigare, men detta blir första gången för Bill. Ska bli extremt intressant att höra hur han reagerar första gången! Kommer han gå i direkt? Kommer han hoppa ut i vattnet? Eller kommer han bara tvärvägra så att mamma får åka och hämta hem honom igen? Han är ju väldigt oförutsägbar den hästen..



Bill 120cm i Hermanstorp <3 Foto: Falkenbergs Foto

Hästarna har trappat ner lite efter tävlingen i Hermanstorp som var för två veckor sedan. Ingen har hoppat förutom Marco. Tog honom till Lennart bara för att kolla så han inte blev rädd efter vurpan, men han var precis lika busig och glad som vanligt och hoppade trekombination utan problem <3 Var ju en fotograf från Hallands Nyheter som fotade heeela vurpan. Ser riktigt äckligt ut men vi klarade ju oss som tur var väldigt bra!



Fy satan! :( Foto: Håkan Johansson



Tur att allt gick bra <3 Foto: Håkan Johansson

Vivi från Svensk Hästrehab var även och kollade på Marco i veckan. Tittade med värmekameran, kände över honom och gav honom djupvåg och massage. Inget syntes på kameran och han var jättefin i kroppen, inte öm eller stel någonstans. Så skönt! Har mest ridit ut på honom efter tävlingen men igår red vi markarbete på stora utebanan på Kungsbacka Ridklubb och han kändes superfin! Han har verkligen varit i toppform det här året (peppar peppar)! Blir skönt för honom nu med vattenträning och sedan kör vi igång igen när jag kommer hem <3



Svensk Hästrehab <3



Ratzia 140cm <3 Foto: Falkenbergs Foto


Läst 6499 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
01

Upp som en sol, ner som en pannkaka!

Hej! Det blev som vanligt en händelserik tävlingshelg! Började igår med att åka ner med Hedda, Bill och Ratzia. Supervarmt och kvavt hela dagen. Hedda startade först och hoppade 115cm, bedömning A:1a. Rev ett räcke i början på banan, men som vanligt kändes hon ändå fin :)




Efteråt var det vilde Bills tur att också hoppa 115cm, men avdelning B. Busade mellan tvåan och trean, men annars skötte han sig fint och hoppade felfritt! Duktig! :)




Efteråt skulle han även hoppa 120cm avdelning B. Trodde han skulle vara trött eftersom det var så himla varmt, men nej då, han brallade på som vanligt. Rev två hinder, men kändes ändå som en väldigt bra runda :)





Sist för dagen var det dags för Ratzia att hoppa Distriksmästerskap för Halland 2019. Bedömning A:1a. Hon blev jättesvettig på framhoppningen i det kvava vädret, så funderade på hur hon skulle orka inne på banan. Där levererade hon en jättefin, felfri runda och vidare till omhoppningen! :)

Det var 13 stycken som gick vidare till omhoppning och det var åtta placerade, så visste att nu var det allt eller inget som gällde. Satte upp bra galopp från början och Ratzia var med på noterna! Svängde snävt och galopperade på. Hon var felfri igen och VANN! Så nu är Ratzia Distriktsmästare i Halland 2019, så himla kul!! :) <3

Roligt också att det blev två prisutdelningar för DM var en klass i klassen, så Ratzia vann båda och fick alltså TVÅ segertäcken med sig hem. Hur lyxigt?!



Prisutdelning i själva klassen :)



Prisutdelning för DM :)




Idag åkte vi dit igen med Ratzia och Marco som skulle hoppa 140cm. Hade Ratzia först och kände på framhoppningen att hon var lite matt från igår. Inte så konstigt, så hoppade inte fram så mycket idag. Inne på banan kämpade hon på bra! 11 hinder och 13 språng, rev två räcken men som sagt, nöjd att hon kämpar på så bra! Har inte gått så många 140 så måste få rutin på den höjden :)





Sist ut var Marco, och det var här det blev ner som en pannkaka! Han har ju känts i supertoppform nu sedan Älmhult och idag gjorde han det igen! Gav en grym känsla inne på banan och var felfri de fem första hindren, sedan kommer trekombinationen. Hoppar jättefint och väl in över oxern, men till B-hindret blir det långt och Marco kraschar rätt igenom räcket och går omkull på andra sidan! :O Går alltså ner på knä och rullar på sidan över mitt ena ben, men det kändes absolut ingenting, men ställer sig direkt igen. Går rent direkt men är ju helt uppe i varv så vet ju inte hur benen mår egentligen. Ser att han dragit upp en hudflisa under hakan och blöder ganska ordentligt. De på banan var snabbt framme och hjälpte mig ta av utrustning och sådant och veterinären kom också in direkt och kollade på honom <3

Stackaren, var helt sandig på ena sidan som han rullat över på så gick och spolade av honom. Ledda runt honom en stund och eftersom han var lite stissig småtravade han och då kunde man inte se någon hälta i alla fall. När vi kom hem såg jag att han även fått ett ytligt skrapsår på ena frambenet men bara att päls hade gått av och ingen hud. Gick ut i hagen direkt. Ska skritta ut på honom imorgon, men hoppas inte han fått någon smäll eller liknande <3






Läst 15836 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
30

Bra träningar!

Hej! Kommer ni ihåg att jag skrev att mamma var med i en tävling hos Equality Line där man kunde vinna en träning för Linda Heed och att hon vann?? Förra veckan åkte Marco och jag ner till Malmö på tisdagen för att träna. Riktigt roligt! Väldigt bra och nyttiga övningar och vi fick träna både på lydnad och att komma tillbaka ordentligt, men sedan att öppna upp galoppen på de vanliga hindren. Linda var bra och tydlig att träna för och det kändes väldigt likt träningarna för Lennart och Amanda, så det var skönt. Annars kan det ju vara väldigt svårt när det är en sådan här engångsgrej, både för tränaren och eleven. Hade känts jobbigt om hon hade velat att jag gjorde på ett helt annat sätt, haha. Men spana in filmen, den där linjen på mitten var otroligt nyttig så jag bad om avstånden så att jag kan bygga upp själv och trimma vidare hemma och även göra det med de andra hästarna :)









Denna veckan tränade jag med Bill och Marco för Lennart på onsdagen. Var några veckor sedan sist då det varit lite sommaruppehåll, så både Bill och Marco var otroligt glada och ystra. Många bocksprång, men de hoppade superfint!! Bill drog till med ett sådant galet hopp på ett hinder så jag var sååååå nära på att åka av efteråt. Lennart ropade "SITT KVAR!". Ja, självklart kämpar jag för mitt liv för att inte åka i backen ser du väl! ;)





HUR SJUK är inte den här bilden, haha!! Kolla in videon så får ni se hur nära det var att jag trillade av, har med både i vanligt tempo och slow motion, haha!

Idag red mamma och jag ut med Ratzia och Bill, sedan red jag ut med Hedda efteråt och sist red jag Marco i paddocken. Till helgen vankas sista tävlingen innan det blir semester för min del. Reser i mitten på september och är borta i fyra veckor. Ska verkligen bli skönt :)


Läst 16977 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »



Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste




Arkiv