Saras vardag - Manegen + Hästköp
JAN
19
2013

Manegen + Hästköp

I morse åkte mamma och jag till manegen tidigt. Eftersom jag jobbar idag och är bortbjuden ikväll så var mamma snäll och red Hedda i manegen samtidigt som jag red Marco. Jag lät Marco galoppera av sig i början och det fungerade idag igen, då han skötte sig jättefint efteråt.

Det stod lite småhinder framme som vi skuttade över. Jag ska hoppträna honom för Ewa på tisdag, men det var ett tag sedan vi hoppade så det var skönt att känna lite på honom idag också. Vi hoppade inte så många språng, men de han gjorde var bra och sista språnget på en oxer som vi höjde upp lite gjorde han kanonfint! :) Är riktigt taggad för träningen på tisdag och hoppas att han går lika bra då.Favoritkillarna! :)

Nu tänkte jag skriva lite om hur det har gått när vi har köpt hästar. Vi har haft väldig tur med alla vår köp och allt har känts bra. För att vara ärlig så har vi faktiskt varit rätt "slarviga", fast å andra sidan har det alltid känts rätt med säljaren. Jag har jättebra kontakt med Heddas gamla ägare, och då var det ändå sju år sedan jag köpte henne. När vi har ridit i Falsterbo nu de två senaste åren har hon båda gångerna kommit dit och kollat och hejat på oss :) Med Marcos uppfödare har vi också jättebra kontakt (tack Facebook att du finns) och de är jättegoa och intresserade av hur det går för oss.

Jag har haft sex ponnyer som alla gått igenom besiktningen, men alla har besiktigats hemma hos säljaren. Dock var det bara en av dessa sex gånger som vi själva var med på besiktningen, alla andra gånger ringde säljaren efteråt och berättade att det hade gått bra. Min första stor häst, Hella, bytte vi mot Ramson (dem har vi också jättebra kontakt med fortfarande). Vi tog hem distriksveterinären och besiktigade Ramson hemma, och Hellas ägare gjorde det samma, vilket gick bra.

Hela Heddas historia ska ni få i ett annat inlägg, men henne hade jag redan bestämt mig för innan vi åkt och provat henne. Hon besiktigades när vi var utomlands och gick igenom. Det var första gången jag verkligen kände att "den här hästen, det är den rätta!!

 

Det hade alltså gått bra alla åtta gånger, men när jag skulle köpa häst sist höll det på att inte gå så bra. Detta var i januari/februari 2012 och innan jag hade köpt Marco. Jag hade haft bara Hedda i några år och nu beslutade vi oss för att köpa en unghäst till mig också. Jag hittade en trevlig femåring som var inriden men bara hoppad uppsutten några få gånger, så hon låg efter i sin utbildning. Jag och en kompis åkte ner själva och jag provred. Hon var rolig att rida och jag gillade henne. Åkte ner med mamma också och provred och vi bestämde oss för henne. Vi mötte upp säljaren på klinik när det var dags för besiktning. Bara någon dag innan hade hästen trampat sig på ett bakben i hagen, och hon gick därför inte igenom besiktningen då hon markerade på det benet. Veterinären ville att hon skulle ridas i alla tre gångarter (det var alltså inte så allvarligt) i cirka två veckor innan vi besiktigade henne igen. Säljaren var gravid och kunde därför inte rida henne, och hon hade ingen annan som kunde göra det heller. Säljaren var väldigt nojig och ville nog egentligen ha henne hemma, men veterinären sa att om hon bara vilade kanske hon skulle gå igenom nästa besiktning, för att sedan "gå sönder" igen när man sätter igång på riktigt.. Vi fick ta med henne hem och motionera henne fram till nästa besiktning.

Allt gick i alla fall jättebra med hästen och hon kändes fin att rida och markerade inte. Dock började säljaren kännas lite skum då hon skickade ett förköpsavtal som hon ville att vi skulle skriva på. Om vi skrev på detta förköpsavtal så skulle vi alltså bli tvungna att köpa henne hur det än gick på nästa besiktning. Detta sa vi att vi absolut inte tänkte skriva på. Även om hon verkade bra i benet nu så vet man aldrig hur det går på nästa besiktning. Så vi skrev alltså aldrig på detta förköpskontrakt, och när det närmade sig besiktningen, som vi skulle göra på klinik här uppe hos oss denna gång, så skickade säljaren upp ett köpeavtal. Detta innehöll samma som det vanliga standardavtalet, fast med tillägg att hästen skulle köpas i befintligt skick och att veterinärbesiktningen inte skulle garantera att hästen var felfri. Vad som var riktigt fult av denna säljare var att avtalet såg exakt likadant ut som ett standardavtal och att hon bara lagt till dessa två punkter, utan att ens nämna det för oss. Nu läste vi så klart igenom det innan och upptäckte det själva, men någon annan kanske trott att det bara var det vanliga standardavtalet och skrivit på utan att läsa igenom ordentligt..? Så även detta sa vi att vi inte ville skriva under, utan vi ville ha ett vanligt standardavtal. Nu var det ändå dags för besiktning och vi åkte dit, säljaren var inte med. Även denna gång markerade hästen lite grand, fast på ett annat ben. Veterinären trodde att hon vrickat till sig lite i hagen nu när det var hårt ute och började berätta för mig hur vi skulle rehabilitera henne.. Tredje gången gillt är inget för mig och jag ville inte köpa en häst som inte gått igenom två besiktningar. Säljaren kom upp och hämtade henne dagen efter..

Även om det var tråkigt att hästen inte gick igenom, eftersom jag gillade henne, så var det samtidigt skönt. Det kändes som att säljaren misstänkte att hon inte skulle gå igenom andra gången heller, då hon pushade på med det där förköpsavtalet och ville att denna femåring skulle köpas "i befintligt skick".. Vem vill förresten köpa en häst som man ska börja med att rehabilitera..?

Strax därpå hittade vi Marco, och då tackade jag gudarna att den förra hästen inte gick igenom. När jag kom in i deras stall och han stod där i boxen, då visste jag direkt att det var den hästen jag skulle köpa. Eftersom vi bodde så långt ifrån så var vi inte med på besiktningen och jag kommer ihåg att jag jobbade den dagen. Jag kunde inte sova på nätterna efter att jag provridit honom och den dagen han skulle besiktigas var jag nära att kräkas av nervositet flera gånger. Jag satt i personalrummet i princip hela tiden till klockan tre då jag fick beskedet... Han hade gått igenom!! (Alla andra ponnyer och hästar vi köpt har varit av privatpersoner, men Marco är köpt av näringsidkare, och han besiktigades också hemma).

Det är så det ska kännas när man vet att man hittat rätt! :)


Läst 6452 ggr

Fler inlägg

MAR
23
2020

Inte som planerat

Hej! Efter förra inlägget var det tänkt att hästarna skulle iväg på lite spa och gå på vattenband och att vi i familjen skulle utomlands och fira mammas 60-årsdag och min 30-årsdag, men som ni förstår blev det inställt nu i och med Corona. Så vi har tränat på som vanligt, men Marco och Ratzia fick åka till Vivi på Svensk Hästrehab och gå på vattenbandet ändå en dag. Det var Ratzias första gång och det gick bra! Hon var väldigt tveksam först till att gå på bandet. Hon var inte det minsta stressad eller rädd, bara ytterst tveksam. Till slut gick hon på bandet och allt gick bra. Gick lite tveksamt till en början också, men sedan började hon förstå vad det gick ut på. Var där med henne i lördags igen (en vecka senare) och då var hon med på noterna direkt när bandet gick igång och traskade på bra :)
I onsdags förra veckan var det hoppträning för Amanda och gick åkte dit med Marco och Hedda. Tog hackamoret på Marco och det kändes väldigt bra och han hoppade jättefint. Tycker nog ändå att han hoppar bättre med hackamoret faktiskt. Blir lite stark ibland, men får leva med det. Hedda tyckte det var superkul att få komma ut på hoppträning och hoppade så fint. Hon har inte hoppat sedan tävlingen i Laholm, nästa tävling inplanerad med henne är när utomhussäsongen drar igång om en månad! Skulle tävla i Lidköping om två veckor med Marco och Bill, men precis som allt annat blev det inställt, så får träna vidare och hoppas att det snart (väldigt snart) börjar gå åt rätt håll igen. 2020 som hade en sådan bra start...!Kvällsmys med Bill <3

Förutom hoppträningen förra veckan blev det mest uteritter. Varit ganska kallt, men soligt och härligt väder :) Ratzia travade en del förra veckan och gick även i kuperad terräng. I morse åkte jag till veterinären för återbesök. Hon såg jättefin ut, både vid longering på hårt och mjukt underlag samt när hon ultraljudades. Nu ska vi rida som vanligt i alla gångarter, både markarbete och ute i skogen (ingen hoppning) för att sedan åka på återbesök igen om en månad. Ser det fint ut då också är det nog dags att börja hoppa :) Hoppas!Marco tar en eftermiddagslur :)Filmklipp från hoppträningen hittar ni på min Instagram aamaziingsara :)


Läst 4590 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
08
2020

Kungsbacka Dag 4

Hej! Igår, Kungsbacka Dag 3, stod jag på banan fram till klockan två. Det är det roligaste med att vara funktionär tycker jag, att stå där inne så man får se alla ekipage :) Extra spännande igår när det var ATG-heat också. Jäääklar så fort de red!!

Idag var sista tävlingsdagen och jag hoppade först Bill på morgonen, 120cm. Bedömning A, en bana på 10 hinder och 12 språng. Trekombination och en hel del titthinder, mycket mer än i torsdags och fredags.

Bill var huuur duktig som helst och hoppade felfritt!!! Så glad och så stolt! Är jättenöjd med alla hans rundor under detta meeting, men denna sista var extra bra <3

Duktig Bill, tycker ändå utvecklingen går åt rätt håll? <3

På eftermiddagen var det dags för Marco att hoppa 140cm. Tyckte den här banan kändes mycket bättre än den i fredags (fortfarande stort, men mer andrum) och jag var inte alls lika nervös, men ändå gick det sämre :O Började bra, men på hinder sex, ett räcke, rev han grovt. Sedan var det trekombinationen med räcke ett galoppsprång oxer ett galoppsprång räcke. Väldigt många som hade problem i den och speciellt på uthoppet då det blev väldigt tight. Kom bra in men fick ner bakbommen på oxern. Rev sedan sista räcket också där jag inte fick tillbaka honom i tid, så blev ett sånt där taskigt halvt galoppsprång som sista..

Ja ja, nu har vi hoppat tre svåra banor och fått mer erfarenhet. Får träna vidare och se om vi kan lyckas bättre i 140. Nu blir det ett litet break innan nästa tävling!


Läst 14712 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
06
2020

Kungsbacka Dag 2

Hej! I förmiddags var det dags för Bill att hoppa 120cm igen. Även idag blev det två rivningar, på hinder två och tre, men lika lugn och avspänd som igår, så det var bra! :) Var två kombinationer, varav den ena stod kloss an väggen, vilket kan vara lite lurigt, men tyckte han var jättebra i båda två!

Sedan var det mååånga timmar till Marcos 140cm. Åkte hem, fixade stallet, promenerade Ratzia, åt lunch m.m. innan det var dags att åka tillbaka. Det var bedömning A:0 och 12 hinder och hela 14 språng! Tyckte banan var helt enorm och hindren kom fort. Var jättenervös!

La upp en ordentlig galopp från början, lite väl snabb, men som sagt, tyckte det var stort och hindren kom fort ur sväng, så vågade inte ta i bromsen, haha! Marco var verkligen med framåt och mellan hinder 6 och 7 plockade vi bort ett galoppsprång vilket resulterade i att bakbommen på den oxern åkte i backen och sedan rev vi även ett räcke. Så två ner, men jag är så nöjd med honom!! <3 Måste lära mig att vi inte behöver ha riktigt så högt tempo, utan tro på att vi klarar det ändå.

Är så stor skillnad på 130/135 till 140! Som igår i 135cm var jag inte alls så här nervös och tyckte banan såg bra ut, idag var det hjärtklappning deluxe. "Det är bara ett hål högre", men nää, känns verkligen inte så, haha! Hoppas jag vänjer mig någon gång..


Imorgon inget tävlande för varken Bill eller Marco, jag ska hjälpa till på banan på förmiddagen. På söndag hoppar vi igen :)


Läst 18083 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv