Saras vardag - New Zealand Horse Trekking
NOV
16
2016

New Zealand Horse Trekking

Hej! Nu har vi varit på Nya Zeeland i en vecka och hunnit med en hel del. Har varit ute och åkt husbil i fem dagar och har besökt Hobbiton, Bullswool Farm Park, Rotorua och dess varma källor, Huka Falls, Lake Taupo och Glowworm Caves i Waitomo. Sedan blev det även ett stopp i Paeroa där Fredrik och jag var med på en New Zealand Horse Trekking!

Paret som vi känner här känner i sin tur ett annat par som har Bullswool Farm Park med bland annat hästar, lamor, alpackor, åsnor, grisar m.m. De frågade oss om vi var intresserade av att rida, och det ville vi så klart :) Vi hade förväntat oss att kanske rida lite i någon paddock eller en kort uteritt, men oj vad fel vi hade. De signade upp oss för en välgörenhetsritt (20 dollar per man som gick till Toy Library) ute i den Nya Zeeländska naturen i cirka tre timmar! Vi fick låna varsin ponny, haha! Skrattade lite åt det först, men sedan när vi väl gav oss ut kändes det bra, då ponnyerna kändes stabila i den ibland galna terrängen!

Jag skulle först rida en svart robust, liten ponny vid namn Funella, och Fredrik skulle rida en lite smäckrare, men maxad D-ponny vid namn Sandy. Fredrik fick provrida Sandy dagen innan turen, eftersom han inte ridit så länge, och då var hon jättesnäll och lugn. Dagen efter när det var dags för trekkingen blev hon dock väldigt uppspelt, så när Fredrik hade suttit upp började hon sparka bakut och ha sig, så då bytte vi ponny. Stackars Fredrik, blev ganska rädd och kände sig inte alls peppad på att följa med längre, men Funella var hur lugn och snäll som helst, så det gick galant! Och Sandy skötte sig med mig på ryggen :)

Vi var drygt 40 stycken ekipage som gav oss ut på denna trekking. Det hade ösregnat hela natten, så det var rejält geggigt på sina ställen och Fredrik och jag var lite smått rädda i den första branta backen vi skulle upp för. Det var nämligen inga ridspår så som vi har hemma i Lindome, utan vi red iväg över ängarna och upp för kullarna lite som man ville (hade en "ledare" som gick först, men vi red inte på led, bara att han hade täten). Fanns ingen stig att följa, så första backen var superhal och jättemånga hästar gick och gick men kom knappt någonstans då de bara halkade tillbaka. Då kände vi oss trygga på våra små ponnys som bara pinnade på! :)

Vi red upp till högsta toppen av en kulle så att vi liksom var inne i molnet. Kyligt, men shit vilken utsikt! Landskapet här på Nya Zeeland är verkligen helt fantastiskt. En av de vackraste platser jag sett!

På vägen ner red vi ibland bara på gräset, men ibland dök det upp grusvägar som vi kunde gå på. Kändes lite säkrare ;) Vi skrittade mest, men blev även lite trav och galopp på vissa ställen :)

Var verkligen en jättekul och häftig upplevelse! Och det var spännande att se skillnaderna mot Sverige. Vi besökte tre olika stall, fast det fanns inga stall, haha! Hästarna gick ute dygnet runt och när de gjorde i ordning dem för ridning band de bara upp dem eller ställde in dem i en liten sjukhage. Nu var ju de tre ställena vi var på bara med sådana ryttare som rider ute i naturen, så vet inte hur stallen ser ut hos dressyr- och hoppryttare :)

Alla verkade väldigt avslappnade och brydde sig inte så mycket. Alltså de verkade älska sina hästar, men skötseln av dem uppfattade jag som lite "ja ja, det blir nog bra". Till exempel efter vi hade ridit klart så var hästarna helt genomsvett och jätteleriga, men istället för att spola av och borsta dem så var det bara att hoppa av, ta av utrustningen och kanske på med ett täcke. Sedan band alla fast sina hästar i transporten (vet inte varför man inte kunde lasta på dem lika gärna?) och gick och fikade! Fredrik och jag såg att en av hästarna hade kommit lös från sin transport, så jag sa till tjejen som hade den hästen, men hon var helt lugn och fortsatte fika en stund innan hon gick bort för att binda fast hästen igen. Själv hade jag ju fått panik, haha! Så hade de kommit hem till mig och mitt stall hade de nog tyckt att jag var väldigt sjåpig med mina hästar :P

Har säkert mer att berätta om detta, men det får jag ta i ett annat inlägg, nu blir det mat! :)Sandy blickar ut över den vackra naturen
Fredrik och söta ponnyn :)
Grönt, grönt, grönt!
Funella och jag :)Sandy och jag, jättetrevlig och pigg ponny! :)
Utsikten kunde man inte få nog av!

Glada ryttare :)

Ger oss av över fältet för att börja färden upp för alla kullar :)Fredrik betar Funella efter ridturen :)Snart uppe på högsta kullen. Gjorde en stigning på 500 meter upp till toppen :)Vill ni se bilder från de andra ställena som jag nämnde högst upp som vi besökt kan ni kolla på min Instagram (aamaziingsara) eller på min Facebook (har offentliga album) :)


Läst 21881 ggr
Fler inlägg

JUL
23
2021

Hej! För tre veckor sedan var vi på meeting i Mantorp med Marco, Bill och Ratzia. Det var på Mantorp Hästarena och det var toppenbra. Hade ett eget litet stall med tre boxar, uppbindningsplats med dusch och massor av utrymme. Så himla lyxigt! :)Bill hoppade 120cm första dagen och gjorde det jättefint med en felfri runda och blev 3:a! Hoppade "normala" språng och kändes avspänd. Så är målet att alltid ha honom, men det är inte det lättaste. Andra dagen gick han 125cm och då blev han tyvärr spänd på framhoppningen så då blev det att han hoppade för stora språng, mer upp än fram. Men han kämpade på så himla bra inne på banan ändå! Kom helt galet in i första kombinationen. Klarade A-hindret trots omtramp, men då var det omöjligt att hoppa B-hindret, så fick helt enkelt styra på igen och då gick det utan problem :)


Foto: Pernilla Hägg

Marco hoppade 135cm första dagen och var dunderladdad. Reagerade mycket på ljud och kändes som en exploderande bomb, hehe. Det blev tre räcken ner då han helt enkelt var för ivrig, men annars kändes hans hoppning riktigt bra och jag hoppades att han skulle lugna ner sig lite.Foto: Pernilla Hägg

Det gjorde han och dag två hoppade han 140cm bedömning A:0. Första 140cm sedan september för oss och det var en mastig bana. Var till och med en mur med på 150cm. Han hoppade helt magiskt med ett nedslag och jag kunde inte vara nöjdare. Han kändes superfin!


Foton: Pernilla Hägg

Hoppade 140cm sista dagen också, som var bedömning A:0+A:0 med totalfel. Även här hoppade han toppenbra! Var felfria i grunden och i omhoppningen fick vi ett stopp där vi tappade galoppen helt i svängen upp till en oxer. Resten kändes så himla bra! <3


Foton: Pernilla Hägg

Ratzia däremot gick det inte alls bra med. Detta var tredje tävlingen sedan vi fick börja tävla igen och även denna gång blev det flera rivningar, så nu bokade vi en tid hos veterinären. Vet ju att man inte alltid kan vara på topp, men när man river flera hinder tre tävlingar på raken, vilket hon inte brukar, då är det nog något som inte stämmer. Så vi fick en tid redan på måndagen hos veterinären och nu är hon behandlad båda fram. Faktiskt första gången i hennes 13-åriga liv hon blir behandlad. Hon har skrittat sedan behandlingen och nästa vecka är det återbesök.

Sedan tävlingen i Mantorp har Bill, Hedda och Marco gått i skogen och Bill har även gått en dressyrlektion och förra veckan blev det hoppträning för Lennart. Marco gick en trimlektion denna veckan för Amanda. Han var så besviken när han såg alla hinder i paddocken och sedan bara fick trava och galoppera över bommar på marken, haha.

I måndags var Marco hos Vivi på Svensk Hästrehab och fick djupvågsbehandling samt gick på vattenbandet. Och förra veckan var Thiago hemma och gjorde den årliga tandkollen på Marco, Bill och Hedda. Han tog Ratzia några veckor innan.Läst 5915 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
28
2021

Hej! I måndags och tisdags förra veckan blev det tävling inne på Åby med Marco och Ratzia. Hoppade 7-star 130cm båda dagarna och på måndagen var det bedömning A:0+A:0 två faser och på tisdagen A:0. Marco var helt fantastisk och Ratzia var total katastrof!

Marco kändes superbra båda dagarna och hoppade jättefint! Han var felfri och placerad båda dagarna och kvalade till finalen på onsdagen, men min plan var hela tiden att bara hoppa måndagen och tisdagen så avstod att hoppa den. Var så härligt att han var så lugn och uppmärksam. På första tävlingen efter det långa coronauppehållet (i Halmstad för tre veckor sedan) var han ju otroligt taggad och stark, nu däremot var han en helt annan häst. Superkul! :)


Härliga bilder fotade av Falkenbergs Foto :)

Ratzia och jag var dock inte alls i form! Jag har hoppat henne på ett kombinationsbett länge (och på hackamore lite från och till), men när jag hoppade henne själv för cirka två veckor sedan var hon väldigt irriterad på bettet, så veckan innan tävlingen testade jag Bills bett på träningen för Amanda. Kändes helt okej, så tänkte att jag provar det på tävlingen. På måndagen rev vi två hinder och hon låg på väldigt mycket i handen och var framtung för mig. Tog det ändå på tisdagen igen, men det var samma sak där och när vi hade rivit fyra hinder lyfte jag handen och tackade för oss. Kontaktade vår duktiga hästtandis och han kom redan samma dag. Det var ändå dags för tandkoll nu för alla hästar, men det visade sig att Ratzia hade jättemycket vassa kanter. Mycket mer än vad hon hade sist för kappt ett år sedan och han sa att så här mycket ska det inte bli. Stackaren! Säkerligen en bidragande faktor. Skönt att det är fixat nu :) Så får vi se om det går bättre nästa gång vi hoppar!

Eftersom 130cm var lägsta klassen på måndagen och tisdagen när jag kunde vara med och tävla så fick Bill inte hänga med. Däremot fick han åka på Amandaträning på onsdagen och det var kanonkul! Vi hade lite övningar där hästarna fick jobba med hindret samt hinder ur sväng och sedan böjt spår in till en serie bommar på marken så man var tvungen att planera sin ridning ordentligt. Bill kändes jättefin och lydig, så det var kul :)

I måndags efter tävlingen gav jag Cooper ett redigt sommarbad, sedan körde jag honom till hans uppfödare Eva för att släppa ut honom på bete. Han stod som ett ljus i transporten hela vägen. Nu ska han vara där till slutet på augusti/början på september och bara äta gott och ha det kul med de andra. Han går med en till treåring och två tvååringar. Den ena tvååringen visade lite attityd när Cooper kom in i hagen, men det tog inte lång tid innan Cooper satte honom på plats. Han är nog allt lite kaxig ;)Lille långöra <3 Ska bli spännande att se om han växer till sig något under sommaren. HOPPAS!

Utsläppt på bete <3


I onsdags kom Vivi från Svensk Hästrehab och gick över alla hästarna hemma med djupvåg och massage. En gång i månaden är hon här och ser till att hästarna får en härlig stund :)Instagram: aamaziingsara


Läst 19925 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
20
2021

Hej! Nu har Cooper vilat i cirka två veckor och bara gått i gräshage här hemma och även gått ute på nätterna. Bill har fått vara barnvakt och hålla honom sällskap :) Imorgon däremot ska jag köra honom till hans uppfödare så ska vi släppa honom på riktigt bete. Blir härligt för honom. Väl värt sommarlov efter en mycket bra vår. Så glad att det lossnade efter en väldigt tuff vinter. Hoppas bara han inte glömmer bort allt till han kommer hem efter betet, hehe.En sista skogspromenad för två veckor sedan :)Marco på hoppträning för Lennart förra veckan :)


Förra veckan fick Marco hoppträna för Lennart utomhus och denna veckan blev det banhoppningsträning inomhus för både Amanda och Lennart. Hoppade först Marco och Ratzia för Amanda ena dagen och sedan samma bana med Bill dagen efter för Lennart. Kändes bra! :) Snart tävling igen och har även planerat in lite meeting. Ska bli så kul!
Har varit fantastiskt sommarväder de senaste veckorna och det har blivit mycket uteritter. Långa skritturer och mycket galopp i backarna. Hoppas det håller i sig, allt blir så mycket roligare när det är fint väder :)


Läst 27923 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar
Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar
Hyresgäst som inte flyttar sin häst trots att avtalet löpt ut
Eva Johansson svarar
Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmann svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.