Saras vardag - New Zealand Horse Trekking
NOV
16
2016

New Zealand Horse Trekking

Hej! Nu har vi varit på Nya Zeeland i en vecka och hunnit med en hel del. Har varit ute och åkt husbil i fem dagar och har besökt Hobbiton, Bullswool Farm Park, Rotorua och dess varma källor, Huka Falls, Lake Taupo och Glowworm Caves i Waitomo. Sedan blev det även ett stopp i Paeroa där Fredrik och jag var med på en New Zealand Horse Trekking!

Paret som vi känner här känner i sin tur ett annat par som har Bullswool Farm Park med bland annat hästar, lamor, alpackor, åsnor, grisar m.m. De frågade oss om vi var intresserade av att rida, och det ville vi så klart :) Vi hade förväntat oss att kanske rida lite i någon paddock eller en kort uteritt, men oj vad fel vi hade. De signade upp oss för en välgörenhetsritt (20 dollar per man som gick till Toy Library) ute i den Nya Zeeländska naturen i cirka tre timmar! Vi fick låna varsin ponny, haha! Skrattade lite åt det först, men sedan när vi väl gav oss ut kändes det bra, då ponnyerna kändes stabila i den ibland galna terrängen!

Jag skulle först rida en svart robust, liten ponny vid namn Funella, och Fredrik skulle rida en lite smäckrare, men maxad D-ponny vid namn Sandy. Fredrik fick provrida Sandy dagen innan turen, eftersom han inte ridit så länge, och då var hon jättesnäll och lugn. Dagen efter när det var dags för trekkingen blev hon dock väldigt uppspelt, så när Fredrik hade suttit upp började hon sparka bakut och ha sig, så då bytte vi ponny. Stackars Fredrik, blev ganska rädd och kände sig inte alls peppad på att följa med längre, men Funella var hur lugn och snäll som helst, så det gick galant! Och Sandy skötte sig med mig på ryggen :)

Vi var drygt 40 stycken ekipage som gav oss ut på denna trekking. Det hade ösregnat hela natten, så det var rejält geggigt på sina ställen och Fredrik och jag var lite smått rädda i den första branta backen vi skulle upp för. Det var nämligen inga ridspår så som vi har hemma i Lindome, utan vi red iväg över ängarna och upp för kullarna lite som man ville (hade en "ledare" som gick först, men vi red inte på led, bara att han hade täten). Fanns ingen stig att följa, så första backen var superhal och jättemånga hästar gick och gick men kom knappt någonstans då de bara halkade tillbaka. Då kände vi oss trygga på våra små ponnys som bara pinnade på! :)

Vi red upp till högsta toppen av en kulle så att vi liksom var inne i molnet. Kyligt, men shit vilken utsikt! Landskapet här på Nya Zeeland är verkligen helt fantastiskt. En av de vackraste platser jag sett!

På vägen ner red vi ibland bara på gräset, men ibland dök det upp grusvägar som vi kunde gå på. Kändes lite säkrare ;) Vi skrittade mest, men blev även lite trav och galopp på vissa ställen :)

Var verkligen en jättekul och häftig upplevelse! Och det var spännande att se skillnaderna mot Sverige. Vi besökte tre olika stall, fast det fanns inga stall, haha! Hästarna gick ute dygnet runt och när de gjorde i ordning dem för ridning band de bara upp dem eller ställde in dem i en liten sjukhage. Nu var ju de tre ställena vi var på bara med sådana ryttare som rider ute i naturen, så vet inte hur stallen ser ut hos dressyr- och hoppryttare :)

Alla verkade väldigt avslappnade och brydde sig inte så mycket. Alltså de verkade älska sina hästar, men skötseln av dem uppfattade jag som lite "ja ja, det blir nog bra". Till exempel efter vi hade ridit klart så var hästarna helt genomsvett och jätteleriga, men istället för att spola av och borsta dem så var det bara att hoppa av, ta av utrustningen och kanske på med ett täcke. Sedan band alla fast sina hästar i transporten (vet inte varför man inte kunde lasta på dem lika gärna?) och gick och fikade! Fredrik och jag såg att en av hästarna hade kommit lös från sin transport, så jag sa till tjejen som hade den hästen, men hon var helt lugn och fortsatte fika en stund innan hon gick bort för att binda fast hästen igen. Själv hade jag ju fått panik, haha! Så hade de kommit hem till mig och mitt stall hade de nog tyckt att jag var väldigt sjåpig med mina hästar :P

Har säkert mer att berätta om detta, men det får jag ta i ett annat inlägg, nu blir det mat! :)Sandy blickar ut över den vackra naturen
Fredrik och söta ponnyn :)
Grönt, grönt, grönt!
Funella och jag :)Sandy och jag, jättetrevlig och pigg ponny! :)
Utsikten kunde man inte få nog av!

Glada ryttare :)

Ger oss av över fältet för att börja färden upp för alla kullar :)Fredrik betar Funella efter ridturen :)Snart uppe på högsta kullen. Gjorde en stigning på 500 meter upp till toppen :)Vill ni se bilder från de andra ställena som jag nämnde högst upp som vi besökt kan ni kolla på min Instagram (aamaziingsara) eller på min Facebook (har offentliga album) :)


Läst 21247 ggr


(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler inlägg

NOV
09
2020

Hej! Som jag skrev i förra inlägget så blev det bakslag med Cooper och jag flög i backen. Backade några steg efter det, men han var fortfarande jättespänd och jag vill inte att det ska bli massor av negativa upplevelser, så jag ringde Eamon och frågade om jag kunde få komma ner några gånger och få hjälp. Skulle han avgöra att han behövde ha honom på heltid skulle det givetvis få bli så, men jag hoppades att jag skulle kunna få tips och verktyg att fortsätta jobba hemma mellan gångerna så att jag också får lära mig :)

Åkte ner i fredags första gången. Cooper är supersnäll att lasta och stod som ett ljus hela vägen. Klev in i manegen och Eamon började sitt system. Han jobbade med honom i ca 1h och 15min och i början visade han väldigt mycket rodeo på linan och sadeltvång som jag aldrig sett förut, men han har förmodligen gått och byggt upp massor av spänningar och nu kommer allt ut. Det slutade i alla fall med att Eamon kunde sitta upp och rida i alla tre gångarter, vilket var sååå häftigt!! Vi bestämde att jag ska jobba honom hemma nu i en vecka i samma system på marken och sedan åka ner i slutet på denna veckan igen.

Så i lördags och söndags jobbade jag honom från backen och det var jättestor skillnad, han förstod direkt vad som gällde och jag var bara lugn och tydlig. Lite sadeltvång i början, men inte alls så mycket som i fredags. Idag har han vilat, sedan ska jag jobba honom tisdag och onsdag, vila torsdag och förhoppningsvis ner till Eamon på fredag. Så roligt!! :) Han sa att Cooper var en jättefin häst (haha, han kanske säger så till alla, men var i alla fall kul att höra) och tyckte även han löshoppade fint när jag visade film :)Han är ju bra söt <3

För två veckor sedan hopptränade jag Marco för Amanda och han hoppade såååå fint! Hoppade lite större än vanligt och han kändes toppen. Skulle varit sista hoppningen inför Grevagården, men så kom de nya restriktionerna och då blev det ingen tävling för oss. Så tråkigt, men det är som det är.
Så fin <3
Eftersom det inte blev någon tävling så hopptränade jag både Ratzia och Marco för Lennart förra veckan och den här veckan ska Bill träna för Lennart på torsdag och Marco och Ratzia ska på banhoppningsträning för Amanda på söndag :) Bill har haft lite hoppvila men nu kör vi igång och tränar på igen.Bill redo för en uteritt en kväll förra veckan :)

Igår åkte vi till Svensk Hästrehab med Marco och Cooper. Marco skulle gå på vattenbandet och Cooper fick följa med och kolla bara :)Filmer o sånt finns på Instagram som vanligt :)


Läst 22647 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
25
2020

Hej! Idag skulle jag egentligen tävlat med Bill och Ratzia i Borås, men tävlingen blev inställd då en häst på anläggningen är dålig. Såg att det fanns tävling i Hermanstorp som jag kunde efteranmäla till, men efter att ha kikat på väderprognosen så fick det bli en tävlingsfri helg. Har ösregnat och blåst idag, så mamma och jag åkte och red i manegen, sedan har jag mest myst runt inne. Händer inte så ofta, så var rätt skönt måste jag säga, men längtar till nästa tävling :)Ratzia på grym hoppträning förrförra veckan på fina Lerbergs Equestrian :)

Har i alla fall hänt mycket här hemma på unghästfronten sedan sist. Gjorde framsteg med Cooper då jag satt på honom och även skrittade ett halvt varv! Han var hur lugn och snäll som helst. Nästa dag däremot tog det en sekund så flög han i luften och jag for i backen! Han var superlugn när jag satt upp, sedan när mamma skulle leda honom när jag satt på så blev det som sagt rodeo. Skulle sedan försöka sitta upp igen men hann inte ens sitta upp innan han for iväg igen, så nu har vi backat och jag har bara klivit upp och ner på pallen bredvid honom och hängt på honom. Det har gått bra, så nu får vi testa att sitta upp igen. På med fallskärmen! ;)Den dagen han var hur lugn som helst och jag kunde skritta på honom. Inte visste jag då att jag skulle få tugga grus dagen efter!

Både förra helgen och denna löshoppade vi honom hemma i paddocken (filmer på min Instagram aamaziingsara). Det har gått jättebra och han har varit sååå duktig! Har lagt in vattenmattor så att han vänjer sig vid det direkt :) Förra helgen löshoppade han utan något, men igår fick han löshoppa med sadeln.Löshoppning förra helgen :)

I veckan hopptränade jag Ratzia och Bill för Amanda och båda hästarna hoppade super. Eftersom tävlingen blev inställd idag så får Bill två veckors hoppvila nu innan nästa tävling. Marco åkte jag och hoppade bana med hos Lerbergs Equestrian igår. Han har inte hoppat sedan Lidköping (såret är helt läkt nu) så han var hur taggad som helst! Hoppade fint, men låg på väldigt mycket, så ska ta honom på träning nu till veckan som kommer tänkte jag :) Han och Ratzia tävlar inte nästa helg men helgen därpå.

Ratzia och Bill på träning för Amanda :)


Läst 50114 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
12
2020

Hej! I fredags morse åkte vi till Lidköping med Bill och Marco för meeting. De brukar ha ett meeting på våren och ett på hösten och jag försöker alltid åka på i alla fall ett av dem då jag tycker så bra om deras tävlingar :)

I fredags tävlade bara Bill, så när vi hade kommit fram och packat ur alla grejer så red jag Marco. Skrittade först fram på deras ridspår och sedan red vi i paddocken. Han var hur taggad som helst, men kändes jättefin!

Sedan var det dags för Bill att tävla, 120cm med totalfel. Tog bettet (babypelham) som jag har testat två gånger nu innan tävlingen att hoppa på, men hade även med det andra om jag skulle känna att jag behövde byta till dag två. Han kändes toppen på framhoppningen och inne på banan var han superfin! Så fin att jag tänkte efter sista i grunden att nu chansar jag lite i omhoppningen, så då gjorde jag en för dålig sväng på första i omhoppningen och han ruskade lite på huvudet i svängen, så han blev visst lite förvånad när hindret plötsligt var framför honom, haha. Ett stopp, men red bara an på nytt och resten hoppade han lika bra som grunden. Kände mig sjukt nöjd efteråt!! :)
På lördagen hoppade Bill 120cm igen, bedömning A:0. Inte samma toppenkänsla som på fredagen tyvärr, utan lite spänd, men var ändå duktig. Ett nedslag på ett räcke i början på banan, hoppade fint på resten men hade önskat att han var liiiite mer avspänd :)Mycket promenader på meeting :)

På kvällen var det dags för Marco att hoppa 135cm, bedömning A:0. En bana på 11 hinder och 13 språng. Han var helt magisk och hoppade sååå fint! Var felfria och kom 3:a i det stora startfältet! Helt fantastiskt <3 Så glad!!

<3

På söndagen avslutade Bill med att hoppa 125cm, bedömning A:0 + A:0 två faser. Nu kändes han toppen igen och hoppade jättefint och avspänt. Rev ett hinder på slutet, men väldigt nöjd med honom den här helgen! :) Tredje gången bara som han är på meeting men det har inte varit några som helst bekymmer för honom att sova borta, att lämna Marco vid boxarna eller att själv bli lämnad. Guldstjärna!
Skulle ha startat Marco i 140cm på kvällen, men vi fick stryka oss då han någon gång under lördagen fått en reva i karleden på ena bakbenet. Han hade den inte på fredagen, men på lördagen. Veterinären tittade då och sa att han gick helt rent och han kändes ju toppen och hoppade som sagt magiskt. Tvättade rent och smörjde in både på lördagen och söndagen, och när jag gjorde i ordning honom för start på söndagen så hade det blivit som en liten skorpa. Dock gick den skorpan upp när jag red fram honom så det började blöda :( Veterinären stod på framhoppningen så innan vi gick in där fick hon kolla på revan igen. Hon bad mig trava med honom och han gick helt rent, och var varken varm eller svullen i benet, dock sitter revan så när han rör sig spänns den ut och då börjar det blöda. Reglerna är ju inget blod (så klart), så vi strök oss. Glad att det inte är något allvarligt och veterinären trodde det skulle läka ihop snabbt med några lugna dagar bara :) Idag fick han vila helt och jag tog in honom och tvättade rent och smorde in med min mirakelsalva igen som jag har visat tidigare i bloggen och det såg genast bättre ut. Tänker att jag skrittar honom imorgon.Marcobus <3

Någonstans i mitten av skrivandet av detta inlägg ringde pappa mig. Han hade hört ett ordentligt brak/oljud från stallet och gick ut för att titta. Ratzia hade rullat fast i boxen!!! Han ringde som sagt mig, och Fredrik och jag flög ut till stallet! Hon låg inknödd mot ena hörnet och hade även nosen tryckt mot bringan så hörde att hon hade svårt att andas. Fick sådan panikkänsla inombords, men fick bara hålla mig lugn och tänka snabbt. Försökte få rätat ut halsen och bort med rumpan från väggen, men insåg snabbt att jag inte kunde rubba henne. Fredrik fick rusa och hämta en slang som vi försökte få runt rumpan/bakbenen. Vi drog och hon gjorde en kraftansträngning och kom loss! Puuuuhhh. Hon ställde sig upp och var lite skärrad någon minut, jag stod bara och klappade henne och hon lugnade sig. Gick över kroppen och alla ben och hon verkar tagit sig upp utan att sparka sig själv. Skönt! Så himla otäckt när de rullar fast :( Nu har jag adrenalinpåslag deluxe och får nog ta mig en kopp te och försöka varva ner innan jag ska sova, haha.


Läst 72352 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv