Saras vardag - Operation nästa
DEC
21
2021

Hej Kan med glädje meddela att rubriken gäller mig och ingen häst. Dagen efter mitt förra inlägg, för drygt sju veckor sedan, skadade jag mitt vänstra knä. Samma knä som jag skadat tidigare (drog av mitt främre korsband och en liten bit av menisken 2016 och opererade inte). Det har fungerat bra och jag har levt som vanligt, men nu blev det ett ordentligt vridningsmoment i knät och knäskålen hoppade ur led (givetvis var detta hästrelaterat, vad annars ;)). Åkte direkt till akuten och gjorde slätröntgen där allt såg bra ut. Fick remiss till magnetröntgen och fysio. När jag skadade mitt knä sist gjorde det så klart redigt ont, men det blev ändå successivt bättre hela tiden, men nu har det stått still. Därför har jag inte velat blogga, för jag har velat invänta svar så jag kan berätta exakt vad som är fel.

De sa först att väntetiden för magnetröntgen skulle vara cirka fyra veckor, men det slutade med sex veckor. Sist fick jag vänta tre månader, så detta var snabbare än jag hoppats på i alla fall. Fick tid hos fysio efter två veckor. Pratade med en jag känner och förklarade mina "symptom" och hon tyckte det lät som att menisken var i kläm då jag inte blev bättre. Föreslog detta för fysio innan han skulle undersöka mig.

Han klämde, kände, slet och drog i benet. Han tyckte att det ändå kändes stabilt och han trodde inte menisken var i kläm då han menade på att jag skulle flyga i taket av smärta av det han gjorde. Sa att jag har en väldigt högsmärttröskel, men han var ändå skeptisk. Han trodde att det var svullnad inne i knät som tog emot och gjorde att jag inte kunde räta på det. Däremot var han 100% säker på att ligamenten på insidan knät som håller knäskålen på plats var helt sönderslitna, men att de opererar man sällan utan de brukar läka av sig själv på cirka 6-8 veckor.

Min fysio var toppen och jätteengagerade och höll koll på när jag fick remissen till magnetröntgen. Direkt när han såg att jag hade fått tiden så bokade han in mig hos en ortoped några dagar senare för att gå igenom svaren från MR.

Så lördag den 11 december var det dags för magnetröntgen. I kallelsen stod det att de jobbade extra denna lördag för att korta ner köerna. Han som tog hand om mig på MR var också toppen. Jag hade ju gjort det en gång innan och tycker inte att det är obehagligt. 20 minuter och sedan var det klart. Hur smidigt som helst.

Torsdag den 16 december var det dags att träffa läkaren och få veta domen. För mig fanns det två mardrömsscenarion och ett drömscenario.

Mardrömsscenario 1:
Att det endast skulle vara dessa ligament runt knäskålen som var trasiga som ska läka av sig själva och att rehab skulle göra det bättre. När det blivit så himla lite bättre på sju veckor så känns det som att det skulle ta år av rehab för att bli som förut.

Mardrömsscenario 2:
Att det skulle vara heltrasigt där inne så det skulle krävas mängder med operationer och ta hur lång tid som helst att bli bra.

Drömscenario:
Att menisken är i kläm och att de "bara får den ur kläm".

Kommer in till läkaren och vet ni vad han meddelar mig? Att menisken är trasig OCH I KLÄM. Jag grät av lycka. Mamma var med mig och hon sa att läkaren först såg alldeles förskräckt ut, som att han hade meddelat mig något alldeles fruktansvärt, men jag förklarade att jag grät av lättnad och glädje.

Han sa att detta måste opereras (titthålsoperation). Jag tänkte att väntetiden är säkert jättelång och frågade vad han trodde. Nej nej, detta måste göras snart säger han, så här kan jag inte gå längre. Funderade på om jag skulle kunna ha sådan tur att få göra detta i början på januari. Han säger nej nej igen, detta måste vi göra nästa vecka, nu är det brådis. Pratar med operationskoordinatorn och får tid på ONSDAG! VILKET ÄR IMORGON I SKRIVANDE STUND!

Börjar lipa igen och en sköterska kommer in i rummet. Hon tittar med medlidande blick på mig och frågar om jag har mycket ont. Återigen säger jag att det är glädjetårar. Äntligen ska detta bli bra och snart ska jag kunna rida igen (hoppas jag verkligen).

Idag har jag varit på ortopedimottagningen och tagit covidtest, och det visade som tur var negativt. När jag kom hem gjorde jag min första descutanskrubb och ska göra en till ikväll och en imorgon bitti. Ska infinna mig imorgon kl 9:30 för att påbörja förberedelserna. Jag är såååå taggad och hoppas verkligen att operationen blir av (kan bli uppskjutet om någon kommer in akut t.ex.)

Så vad ska läkaren göra imorgon? Det vet vi inte exakt än. Först och främst ska de ju fixa så att menisken inte ligger i kläm, men vad som händer sedan är ett beslut de får ta där och då. Läkaren sa nämligen att på magnetröntgen ser man att menisken är ordentligt trasig, så han vet inte om det kommer gå att laga den eller om den måste tas bort, det ser de först när de går in. Jag sa att jag litar 100% på dem och att de får göra vad de tror blir bäst.

Vi pratade även om mitt korsband och han sa att eftersom jag levt utan det i fem år och det har gått bra så behöver jag inte ta något beslut om det nu. Skulle jag vilja operera det så är det ändå inget de gör samtidigt som det de ska göra imorgon, utan det skulle ändå få bli i ett senare skede. Men han sa att jag får känna efter och det är bara att säga till om jag skulle uppleva instabilitet, men både han och fysio tycker ändå att det är bra stabilitet, så det känns positivt.

Och hästarna då? Mamma har fått hålla igång Marco åt mig och Lovisa har fått hålla igång Bill. När det blev världens snöoväder passade vi på att ge dem lite vintervila, men annars är de igång. Och lilleman Cooper har fått åka till fälttävlansryttaren Frida Andersén för fortsatt utbildning och det går jättebra! Han har varit där några veckor nu och häromdagen la Frida ut en film hur hon galopperade på ett fält med Cooper och hoppade över en stock! Är det en framtid fälttävlanshäst tro? Han har trots allt fina gångarter :)

Ha en riktigt fin jul nu allihopa så hörs vi av efter operationen och förhoppningsvis är jag tillbaka i sadeln snart igen, redo för 2022!Bill längtar efter hoppning och tävling igen <3


Instagram: aamaziingsara


Läst 28204 ggrFler inlägg

Hej! I början på veckan blev det mest uteritter för hästarna. I torsdags hoppträning med Bill för Lennart. Han hoppade riktigt fint! Hade flera olika linjer, både på böjt och rakt spår, och utmaningen var att ha rätt tempo in på linjen då vissa var åt det korta hållet, andra flyta på. Väldigt nöjd med Bills hoppning och känsla :) Jag försökte även tänka på att hålla min underskänkel still, som Rolf-Göran sa till mig. Det är svårt, men han sa att det bara är att ha disciplin och tänka på det hela tiden. 

Eftersom Marco hade hoppat för Roffe på lördagen så hoppade han inget under veckan. Däremot blev det dressyrlektion på fredagen för Görel med både Marco och Bill, för att rida igenom dem inför lördagens tävling. Båda hästarna kändes mjuka och lösgjorda :) 

Så i lördags åkte vi ner till Halmstad för tävling. Bill hoppade två klasser, 115cm och 125cm, och Marco hoppade 125cm. När vi kom ner såg vi att vi hade fått punktering på ett av hjulen på transporten!! Som tur var hade vi ett reservhjul hängandes längst fram på transporten och i bilen fanns domkraft m.m. Så mamma och jag lastade ur hästarna och Fredrik bytte hjul snabbt och lätt. Skönt att han var med :) 

Sedan var det dags att börja rida fram Bill. Red och hoppade fram i paddocken ute. Han kändes fin och inne på banan var han felfri i grunden och rev näst sista i omhoppningen. Synd, men var en bra runda! 

Till 125cm hade det börjat snöa. Red fram inne i manegen den här gången och Bill kändes fortfarande fin. Det var väldigt tight mellan hans starter då han startade sist i 115cm och sedan som nummer fyra i 125cm, men det var inga problem. Inne på banan kändes han ännu finare än i 115cm och den här gången gjorde han en felfri runda. Superkul!

Sedan var det dags för Marcobus. Han var taggad, men fokuserad. Kändes jättefin inne på banan och gjorde en felfri runda som räckte till en fjärdeplats! :) <3

Snöade en del när vi lämnade Halmstad, men hemma var det lugnt. På söndagen blev det en tur i skogen för Marco och Bill, så fick de vila igår istället, för då kom snön hit! När jag åkte hem från jobbet igår kväll snöade det rejält och det var KAOS på vägarna. Många som säkert inte bytt däck än.

Idag skulle jag tränat för Görel, men paddocken var oridbar och vi vågade inte ut och åka med transporten på morgonen då det var glashalt. Fick tyvärr ställa in träningen, hoppas att det här töar bort så vi kan träna nästa vecka istället :)

Efter lunch vågade vi ut och köra med transporten, så då åkte vi bort till Kungsbacka Ridklubb och red i en av manegerna. Fortsatte att träna så som vi gjort för Görel de senaste veckorna och Marco kändes extremt fin!! Med Bill var det dock liiite kämpigare. Precis när jag började rida honom så tog de in ridskolehästarna utanför och när de galopperade förbi utanför skvätte det upp på väggarna, så då var han väldigt spänd och på tårna. Så det tog lite längre tid än vanligt att få honom helt avslappnad, men efter det gick han fint :)

Beroende på vädret imorgon så får vi se om det blir manegen igen eller om vi förhoppningsvis kan rida ute. Jag broddade hästarna idag, men de har inga snösulor, så är det kramsnö kvar får vi hålla oss inne.

Cooper vilar denna veckan också, men nästa vecka ska jag börja sätta igång honom så smått igen. Några veckors vila har förhoppningsvis gjort honom gott :)Bill i Halmstad i lördags <3Finaste Marco efter prisutdelningen <3

Filmer från helgens rundor finns som vanligt på min Instagram - aamaziingsara :)


Läst 7589 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår var det dags för clinicen "Från start till mål med Rolf-Göran Bengtsson" på Kungsbacka Ridklubb, och Marco och jag hade äran att få vara med att rida. Så roligt!
Vi träffades på klubben ett tag innan clinicen skulle börja och jag var först på plats. Såg att Roffe satt vid ett bord, så tänkte att nu måste jag gå dit och göra en "confession" innan jag ska rida. Vi fick nämligen ett infomail för några dagar sedan om bl.a. clinicens upplägg, tider osv, och där stod det bland annat att vi i vår grupp skulle sitta av våra hästar inne i manegen och gå banan tillsammans som vi sedan skulle hoppa. De som känner mig vet att jag inte går banan och skulle jag någon gång göra det så stegar jag inte, utan kollar bara hur hindren står. Har liksom aldrig från början lärt mig det där med att stega och hittills har det ändå fungerat hyfsat. Så fick erkänna det för Roffe att det jag var mest nervös för inför kvällen var att gå banan. Han skrattade bara och undrade hur jag gjorde på tävling om jag var först i klassen, men eftersom banbyggarna idag är så smarta så står ju i princip alla hinder på samma plats under hela dagen, så för det mesta går det att titta på klassen innan och banskissen så brukar det lösa sig :) Han tyckte det var intressant! 

Clinicen började med en intervju med Roffe, sedan var det dags för första gruppen där det var tre stycken femåriga hästar som reds med fokus på grundridningen och mycket bommar. Jag hann se en liten stund innan jag var tvungen att åka hem och hämta Marco. Efteråt red Roffe själv tillsammans med Pontus Hugosson och då var det också fokus på grundridning men även en del hoppning. Väldigt kul att se Roffe in action på en häst som han aldrig tidigare ridit. 

Sedan var det dags för min grupp där jag red tillsammans med Clara Lindgren och Sussie Blomqvist. Denna sista del av clinicen kallade de för "Tävlingsmomentet" och vi gick banan tillsammans (men Roffe skötte stegandet, haha). Det var en lång bana med 18 hinder och 20 språng. Många olika linjer, både på böjt och rakt spår, och hinder som kom väldigt fort ur sväng, så det gick inte att fundera på annat under tiden, om man säger så. Fullt fokus! 

Vi hade travat och galopperat lite i lilla manegen innan vi kom in i stora, så efter att vi hade gått banan travade och galopperade vi lite till så att Rolf-Göran fick en uppfattning av oss ryttare och hästar. Vi började sedan att hoppa fram på ett räcke och sedan en oxer, precis som på tävling, och han berättade lite hur man kan tänka när man hoppar och rider fram. Hoppade sedan banan och Marco kändes superfin och fokuserad. Laddad och pigg så klart, men skötte sig utmärkt! Jag har laddat upp film på min Instagram, aamaziingsara, där ni kan se när vi hoppar banan samt även höra Roffes kommentarer efteråt. Jättekul och inspirerande, och jag tar med mig tips och trix för framtiden! :)

Allting var jättefint och proffsigt ordnat av Riders Event och Kungsbacka Ridklubb. 350 personer kom och tittade och det var verkligen en lyckad kväll!Så roligt att få rida för en sådan legend!! 


Läst 15721 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
07
2022

Hej! I lördags tränade jag dressyr med Bill och Marco för Görel och kände att de blev ordentligt lösgjorda och mjuka inför söndagens tävling :) Efteråt blev de badade och knoppade och jag gjorde i ordning all utrustning m.m. På söndag morgon bar det av till Ängelholm. Hade aldrig tävlat där tidigare, men det var väldigt bra. Två utebanor att rida fram på, bra framhoppning och bra tävlingsbana. Dessutom uppsutten veterinärbesiktning. Blir fler och fler tävlingar som har det och jag gillar verkligen det. Känns säkrare :)

Bill hoppade 120cm, bedömning A:0+A:0 med totalfel. Han kändes fin på framridning och framhoppning. När vi kom in på banan var han något spänd, men han hoppade en fin och felfri runda! Väldigt nöjd! :)

Sedan hoppade Marco 140cm, också bedömning A:0+A:0 med totalfel. Han hoppade helt fantastiskt på framhoppningen och inne på banan var han superfin!! Hoppade otroligt bra och spänstigt, men in i andra kombinationen låg vi mitt emellan och istället för att driva på började jag backa, så då blev det ett stopp. Red på på nytt och fick till en bättre distans och hoppade klart resten av banan superfint. Så det blev 4 fel (och ett tidsfel) men var supernöjd med hans hoppning! :)

Filmer på Bill och Marcos rundor finns på min Instagram, aamaziingsara <--

Idag fick de gå en lugn promenad i skogen och även Cooper fick gå en liten tur i skogen i skritt och trav. Han har vilat 1,5 vecka nu, så han var pigg och framåt :)

Den här veckan väntar hoppträning med Bill för Amanda och på lördag är det dags för clinic för Rolf-Göran Bengtsson på Kungsbacka Ridklubb där Marco och jag ska få vara med. Ska bli superkul!! Har ni inte köpt biljetter än kan ni göra det här https://nortic.se/dagny/event/40680 :)

Foton på Marco från 140cm i Ängelholm igår. Eisengarten Photography.


Läst 21216 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Här hittar du alla våra husbloggare

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Saras senasteArkiv

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.