Saras vardag - Talangutveckling i Falkenberg
OKT
28
2015

Talangutveckling i Falkenberg

Hej! I måndags morse åkte jag ner till Falkenberg med Marco för att spendera måndagen och tisdagen där med de som kom med i Hallands Talangutveckling. Vi var både hoppryttare, dressyrryttare och en fälttävlansryttare. Vi som tävlar i hoppning fick träna för Jacob Hellström båda dagarna. Jag har tränat för Jacob förr, i början när jag red stor häst. Har alltid tyckt att hans träningar varit roliga och att han är positiv. När han ger kritik så säger han det alltid på ett bra sätt och peppar en till att göra rätt.

I måndags började hopplektionen med markarbete, vilket är något jag behöver hjälp med, speciellt med Marco. Tog ju en hel del hjälp av Thomas Fasteus, vilket var kanon, men sedan rann det lite ut i sanden. Ska försöka komma igång med det igen. I vilket fall som helst så var Jacob inne på samma spår som både Thomas, Ewa och Lennart har varit. Få Marco mer framåt, ta för sig och inte krulla ihop sig och korta ihop galoppen. Det blir gärna mer upp än fram. Jag fick trava på honom ordentligt och försöka få honom att länga steget och bjuda ärligt framåt. Han har ju en tendens till att symaskinstrava, och eftersom han kan vara lite busig och spänd så blir det inte att jag vågar klämma på fram, men nu är det ändring på det.

Vi jobbade till en början en hel del med att trava över bommar på serpentiner över medellinjen. Forma hästarna och få dem att sätta under sig. Gick sedan över till galopp och travbommarna blev till små hinder med bom framför och bakom. Hoppade sedan några enkelhinder ur sväng och på böjt spår. Viktigt för Marco att följa med och forma sig, galoppera fram i svängarna och inte bli för kort. Jag tycker att det gick helt okej och både Marco och jag kämpade på. Det var väldigt intensivt och Marco var genomsvett efteråt. 

På kvällen efter träningen var det clinic med Eamon Hickey. Jag har aldrig sett honom live innan, så det var väldigt kul. Han var otroligt skicklig!! Efter en timma satt han upp i sadeln på en 2,5-åring som knappt var hanterad innan (vad jag förstod det som). Fantastiskt! Blev himla sugen på att köpa en oinriden häst nu :) Jag har ju ridit in både Rivica och Maui, men hade gjort på ett annat sätt efter den här clinicen. Hoppas allt går som det ska när jag ska betäcka Hedda, så får jag en chans om några år att använda det jag fick lära mig från detta.

På tisdag förmiddag var det dags för hoppning igen. Funderade allvarligt på om Marco skulle palla. När jag skulle göra i ordning honom låg han ner i boxen och sov, stackaren. Var nog trött efter måndagen :) Men när vi sedan hoppade var han pigg och framåt igen. Kändes att han var lite mör i kroppen, men är glad att han kämpade på och inte tjurade ihop och tackade för sig. I början blev jag dock lite orolig. Skulle börja med markarbete igen. Tänkte att nu jäklar ska jag trava på framåt och visa att jag lyssnat och tagit till mig av det som sades igår. Blev istället haikontaikon och Marco kändes överrumplad över min plötsliga förändring. Det blev obalanserat, orytmiskt och det kändes som att han ville fatta galopp i varje steg, men han gjorde det inte eftersom jag inte givit hjälpen. Backade bandet och travade lugnare, försiktigare och mer "som vanligt". Inser att jag inte bara kan byta från ett ridsätt till ett annat på två röda, utan det får gå sakta men säkert. Huvudsaken är att jag tänker på detta och pressar lite i taget.

Jobbade en del med att hoppa på volt. Två räcken med två galoppsprång mellan, cirka 9,5 meter. Började med att det bara var som bommar på marken, sedan kryss och till sist räcken som höjdes successivt. Hade även en trekombination med räcke, två galoppsprång, räcke, två galoppsprång, oxer. Hade även några enkelhinder. Satte ihop till en bana och hoppade lite högre än på måndagen. Tycker att det gick bättre på tisdagen, även om både han och jag var lite möra. Ska bygga upp hinder på volt hemma och träna vidare med, för det var inte det enklaste!

Jacob tyckte att Marco hade en fin stam och att det därifrån kom många svårklasshästar. Han fick väl inget beröm för sin hoppteknik direkt, men det sades inget dåligt heller, så antar att den är helt okej men inte mer.

 

Tröttisen

På eftermiddagen igår var det dags för första mentala träningen. Hade verkligen sett fram emot det, då jag behöver stor hjälp med det. Många tycker att jag verkar så cool och lugn på tävling, men så är det inte. Jag är ofta väldigt nervös och fokuserar mer på vad som kan gå dåligt än vad som kan gå bra. Jag behöver tro mer på mig själv när det kommer till tävling. Behöver även hjälp med hur jag ska sätta mål, delmål, hur jag ska gå tillväga för att nå dem osv. Just mål pratade vi en del om igår. Det var jättesvårt att prata om högt tycker jag, och jag har liksom inte direkt funderat på mål och sådant innan, så det var som sagt svårt. Många andra verkade ha planen klar, men själv var jag som ett frågetecken. Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig av det hela, men jag trodde att jag skulle gå ut från det där rummet och känna mig fylld av självförtroende, men istället kände jag mig förvirrad och kass. Nåja, det blir nog bättre. Har redan börjat fila på mål och delmål och hur jag ska göra.Efter gårdagens hoppning för JacobHär ser man bland annat hindren på volt


En liten uppdatering om tummen också. Som ni förstår så har jag kunnat rida ändå. Jag har haft den lindad, smörjt med Voltaren och tagit Alvedon. Den har värkt, men skönt var att jag kunde rida som vanligt :) Det är egentligen bara allt runt omkring som varit lite jobbigt, typ sadla, tränsa, knäppa remmar m.m., men det har gått bra, bara tagit lite längre tid än vanligt :) En sak jag dock INTE kan göra, som inte har med hästar att göra men med mitt arbete, är att ta hål i öronen med vänster hand. Tycker det är superkul med håltagningar, så kände på pistolen när jag kom till jobbet i morse, men nä, det gick bara inte att klicka av. Får pausa till tummen har läkt ordentligt..

Dokumenterar i vanlig ordning:
Läst 10895 ggr
Fler inlägg

JAN
12
2021

Hej! Idag var vi på Hästklinik Florian Lackner hos Christine för Marcos vanliga vetcheck och med oss hade vi även Cooper för att göra exportröntgen + nacke, hals och rygg. Vi började med Marco och han var jättefin. Visade alla möjliga konster på linan i ridhuset :) Han har haft några veckors hoppvila, men nu ska det bli kul att komma igång igen!

Sedan tog vi en titt på Cooper. Jag tycker han är en liten ponny, men han är överbyggd bak och Christine sa även att hans ben är rätt grova, så tror att det kommer växa och knaka en del i år. Kände över honom och tog honom även på linan och han såg också jättefin ut. Sedan röntgade vi i princip hela hästen kändes det som, och allt var tipptopp! Skönt ändå att utesluta att han skulle ha ont någonstans, men också liiiite kämpigt att veta att hans känslighet för uppsittning sitter i huvudet. Men som sagt, får bara ta det väldigt vackert och hoppas att det ger sig (gärna innan jag slagit ihjäl mig). Några till veckors vila blir det, men vi klänger lite på honom i boxen när vi tar in på kvällarna bara för att vänja honom och att det inte är någon som helst fara.
Videon ovan är från förra veckan när vi fick första snön. Öppnade upp Bill och Coopers hage så de kom ut på gräset, och de blev sååå exalterade. Speciellt den lille! Ni MÅSTE titta på videon, för Cooper är för rolig. Springer så han drattar omkull, men låtsas som ingenting ;)

Efter veterinärbesöket idag åkte vi till Kungsbacka RK och red Ratzia och Bill i manegen. Bill är ju som sagt under igångsättning efter sitt lilla jullov, så han är fortfarande lite på tårna. Ska rida igång honom lite till innan det blir hinder för hans del :)
I helgen blev det en tur i snön med Marco och Ratzia :)

Gillar dock verkligen inte det här vädret som är nu. Snöade i slutet på förra veckan, sedan ÖSregnade det exakt hela dagen igår och var fem plusgrader för att i natt så klart bli minusgrader och då självklart isbana. Jag är inget fan av vinter och kyla alltså. Visst, det är fint med snö och det gör att det blir lite ljusare, men så meckigt att hålla på med snösulor och broddar (såg dock någon mycket smart lösning för snösula som du kunde ta på och av själv genom att fästa under brodden???) och så vet man att det blir slask och äckligt. Nä, jag tar faktiskt hellre regn alla dagar i veckan. Nu blir det mest ridning i manege då det är så isigt och knaggligt i skogen så det ändå bara går att skritta. Längtar efter våren :)


Läst 6120 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
05
2021

Hej och god fortsättning! Hoppas ni haft en fin jul och att 2021 har börjat bra :) Tänkte skriva en liten sammanfattning av hur ridåret 2020 blev för mig och hästarna, och fastän det blev en kort säsong pga Corona så blev det ändå en hel del bra rundor och placeringar!Började året i Helsingborg med att vinna 130cm med Ratzia och sedan bli 3:a i 130cm med henne på nästa tävling där nere. Marco placerade sig i 130cm i Åstorp och gjorde fina rundor i 140cm och Bill hoppade felfritt i 120cm på Kungsbackas nationella tävlingar. Sedan blev det tävlingsstopp och Marco blev sparkad och fick en spricka ovanför knät. Så för honom var det först yttepytteliten sjukhage som gällde och sedan efter klartecken från veterinär igångsättning. Ratzia och Bill tränade på under våren och början på sommaren och var redo när tävlingarna startade igen.

Ratzia vann 130cm igen under sommaren och placerade sig även i 130cm när inomhussäsongen började. Lille Bill gick mot klockan för första gången och slog till med en 2:a plats i 120cm. Sedan blev det debut i både 125cm och 130cm under utesäsongen! Prickade in en felfri runda i 125cm och hoppas att i år fortsätta utvecklas och vänja oss vid 130cm :)

Marcobus kom tillbaka med besked efter skadan och bjöd på den bästa hoppningen någonsin! Felfri och 3:a i 125cm, 6:a i 140cm, 2:a i 140cm och 3:a i 135cm! Han kändes verkligen helt fantastisk <3 Hoppas formen håller i sig!Sedan blev det två hästköp 2020. Ja, det ena vet ni ju om, tvååriga Cooper Q (tre år nu), men det andra har jag glömt skriva. Mamma gick och köpte sig en häst i november. Hon köpte Ratzia! Som ni vet så bestämde vi tillsammans med ägaren i slutet på augusti för att försöka sälja Ratzia efter att vi haft henne i sex år. Dock gick det segt på försäljningsfronten och det var bara den första tjejen som provade henne som vi skulle vilja att hon hamnade hos. Nu blev det inte så att de köpte henne och sedan provade och hörde av sig diverse knepiga människor och till slut fick mamma nog och köpte henne själv. Hon fick lite panik när hon insåg att hon eventuellt skulle hamna hos någon som skulle rida henne bakom lod i ridhus sju dagar i veckan och gå i en liten ruta till hage. Nä, det är inget liv för henne (eller för någon). Hon blir kvar här som mammas häst som hon rider ut på och tävlar dressyr med och jag kommer så klart fortsätta hoppa henne. Drömmen är att betäcka henne om ca två år. Hon har ju fin stam och ett hjärta av guld. En lite sportigare modell på hingst med bra psyke :) Vi får se i framtiden.

Och tillbaka till Cooper. Han har jullov nu och planen är att låta honom vila februari ut. Han är riden i alla tre gångarter MEN är så himla känslig när det kommer till upp- och avsittning så jag är nog mer traumatiserad än vad han är. När till och med Eamon påpekar varenda gång jag varit där hur extremt känslig han är, då vet man att det är EXTREMT, så många hästar som han ridit in. Hoppas innerligt att det kommer vända och gå åt rätt håll, men när jag tittade på Peder-dokumentären och han snackade om att skimmeln fortfarande har flyktbeteende när han sitter upp och att även Allan har det, ja, då känns det inte jätteljust faktiskt... ;) Men vi får se, hoppas inte jag slår ihjäl mig på kuppen bara. Löshoppar gör han i alla fall briljant än så länge!

Bill har också haft jullov men är nu under igångsättning igen. Marco och Ratzia har inte haft någon helvila, men har gått lite på "halvfart". Nu ska vi komma igång igen och redan nästa helg är det tvådagars kurs för Amanda med markarbete på lördagen och studs/gymnastik på söndagen :)Fick den här superfina padden av Vivi på Svensk Hästrehab i julklapp!! <3


Läst 11728 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
09
2020

Hej! Nu var det en månad sedan jag bloggade sist. Blev en liten paus då jag har haft fullt upp, och även bytt jobb (nu hittar ni mig på Ica Maxi 421 :)). På hästfronten har det också varit full fart, trots tävlingsuppehåll så tränar vi på flitigt.Som jag skrev i förra inlägget så var vi nere hos Eamon Hickey för att få hjälp med inridningen av Cooper. Jag jobbade honom från marken i en vecka hemma innan vi skulle åka ner med honom igen, och det gick jättebra. Eamon tyckte det var stor skillnad mot gången innan. Jobbade honom från marken en vecka till och åkte sedan ner igen. Eamon jobbade honom från marken och satt sedan upp och red lite. När han hade suttit av sa han åt mig att ändra till mina stigläder och att jag skulle sitta upp. Herregud! Sist jag satt på honom flög jag ju åt tjotahejti, hehe. Men den här gången gick det jättebra! Eamon höll i honom när jag satt upp och sedan började vi direkt att göra framdelningsvändning, först åt ena hållet, sedan åt andra. Efter det släppte han och vi red runt i manegen några få varv, men i alla tre gångarter! Ja, till och med galopp! Kändes helt sjukt.. Efteråt sa han att jag skulle skritta en liten tur utomhus på honom innan jag skulle sitta av, och det gick också jättebra.Bestämde att jag skulle fortsätta jobba honom från backen hemma i en vecka och att jag kunde känna av läget om jag eventuellt skulle sitta upp eller inte själv hemma. Eamon säger att han är extremt känslig och att detta kommer ta tid, så jag stressar absolut inte. Dock kändes det inte bra när jag jobbade honom från marken den veckan, så att sitta upp var det absolut inte tal om. Han var inte busig eller så, men kände inte riktigt att vi connectade och att hans fokus inte var 100% på mig. Berättade detta för Eamon när vi kom ner och han sa att det kan ju inte alltid gå bra och gav mig lite fler tips. Det gick jättebra när han jobbade honom från marken och efteråt frågade han om han eller jag skulle sitta upp. Jag sa att jag faktiskt inte ville sitta upp idag eftersom det inte hade känts bra i veckan. Eamon satt upp och red en liten sväng och det gick toppen! :)

Nu skulle det gå 11 dagar till nästa tillfälle, vilket är imorgon. Och nu har det gått jättebra på marken igen och jag har känt att han fokuserar på mig och att han spänner av mer och mer. När jag jobbade honom i helgen kändes det som om jag hade kunnat sitta upp, men jag valde att bara sätta foten i stigbygeln och lägga lite tyngd. Det gick bra och jag hoppas kunna sitta upp imorgon :)

Har inte löshoppat honom på över en månad då jag fokuserat så mycket på att komma in i Eamons system, men i lördags byggde jag upp hinder i paddocken, och oj vad glad han blev! Ingen drivning behövdes och vi fick nästan inte stopp på honom, haha! När han hade hoppat igenom serien fortsatte han i galopp varvet runt och tog den igen, så hann knappt med att höja. Så roligt att se att han tyckte det var så kul! :) Hade vattenmatta på båda räckena och grind på oxern.Marco, Bill och Ratzia har hopptränat för både Amanda och Lennart och alla har känts i fin form. Här nedan är en liten film på Bill från en Amandaträning, resten av träningarna finns på Instagram, och där ligger så klart ett klipp från när jag galopperade med Cooper också :)


Bill flög!! :)
Marco hoppade jättefint för Lennart förra veckan :)


Marco på Öppen Bana på Lerbergs Equestrian :)Skogstur :)
En dimmig morgon <3Trask på vattenbandet :)Efter en lyckad dag hos Eamon :)

Alla videos från träningar osv hittar ni på Instagram - aamaziingsara


Läst 33326 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv