Saras vardag - Tillbaka till verkligheten!
NOV
05

Tillbaka till verkligheten!

Hej! Då var man tillbaka till verkligheten efter en skön semester i Texas och kryssning till Mexico, Grand Cayman och Jamaica. Bilder från resan hittar ni på Instagram, aamaziingsara :) Har haft det väldigt härligt och bara ätit massor av gott och laddat batterierna. Behövs nu när det är mörkt och grått.

Har redan hunnit med en hel del, så som hoppträning för Lennart och Pay and Jump på Store Vrå :) Båda hoppningarna var med Ratzia, då hon är den enda som är riktigt igång. Hoppträningen för Lennart gick bra och det var roligt. Jag har ju fått börja rida henne på ett annat sätt mot tidigare, och nu är det lite mer action. Lite svårt dock när hon ibland blir för på och stark, samt ibland framtung. Försöker jobba på att få upp henne och inte trilla ner på bogarna.
Fattar inte varför typ hela videon blev i slowmotion?!?! :@Trötta efter hoppträning :)

Dagen efter träningen fick hon välförtjänt massage av Vivi på Svensk Hästrehab. Himla skönt med djupvågsbehandling tyckte Ratzia :)
Idag klippte jag Ratzia och efteråt skulle vi åka till skogen och rida. Då visade det sig när vi kom fram att de hade någon aktivitet, typ tipspromenad, så parkeringen var helt ööööverfull. Fick vända och åka hem igen och rida i paddocken :( Så synd att vi inte har ordentliga ridvägar hemma.. Fick i alla fall ridit ut tidigare i veckan. Skönt att komma ut i skogen :)
Lille Bill började jag med att longera efter semestern några dagar. Som jag sagt tidigare, jag lärde mig efter förra årets semester ;)
Han har har varit jättelugn när jag longerat och inte hittat på något bus alls, så när jag skulle rida honom för första gången igår tänkte jag att detta blir nemas problemas. Började ändå longera, och vad händer? Hästen är TOTALT sjövild. Bjöd på diverse konster och var yster till tusen. Funderade starkt ett tag på att endast longera och inte sitta upp, men så plötsligt kom han till ro och travade runt som en gammal pensionär.

Satt upp och red en stund, och han var så lugn och snäll. Fattade höger galopp utan problem varje gång :) Försökte tänka på vad Kajsa sagt, lugnt och balanserat, hitta takten. Meeeen jag vill så gärna rida på framåt. Får hejda mig själv hela tiden. Pro, pro, prooo. Det är svårt att växla ner, men det ska gå.
Idag var han lika snäll igen och vi travade och galopperade över bommar på marken och sedan red vi över vattenmattan i skritt, trav och galopp. Var riktigt avslappnad och när vi skrittade satte han ner hovarna på den. Bra, den är inte farlig! :)

Lille Bill över vattenmattan :)
Hedda går fortfarande i liten hage och nu är det cirka två veckor kvar till återbesök. Hoppas verkligen det går åt rätt håll och att det ser bättre ut på röntgen.

Marco ska på återbesök på torsdag. Den här gången till en annan veterinär. Nu har vi varit hos samma tre gånger, och hon ville skicka honom på skiktröntgen till Helsingborg eftersom han inte blivit bättre. Dock ville inte Agria ta det på försäkringen, utan de tycker att han ska behandlas fler gånger innan en sådan röntgen är aktuell. Suck.. Då sa vi att vi vill testa en annan veterinär. Inte för att jag inte känner mig trygg med hon som jag har haft, men för att få en second opinion och den här veterinären kanske har haft en annan patient med liknande symptom och sätter fingret på det direkt? Vem vet.. Han har i alla fall känts bra nu när jag har skrittat honom sedan jag kom hem och både igår och idag har jag travat honom lite utan att han har markerat, så hoppas..

Förresten är jag lite arg på Agria och den veterinären vi var hos i somras på Särö Hästklinik när Marco kändes väldigt trött och matt. Ni kommer ihåg, va? Marco som är en väldigt pigg häst var inte alls sig själv och var väldigt matt och gick inte fram. Gav honom lite vila och trodde att han bara behövde ett break, men när det fortfarande var samma trötta häst åkte jag till veterinären som jag varit med honom hos flera gånger tidigare för att få hjälp. Veterinären tar ett blodprov och ringer mig dagen efter på morgonen och säger att Marco har blodbrist. Det finns en skala med hur många röda blodkroppar de ska ha, och han låg under detta. Hon säger att han inte är döende, men att det är allvarligt och hon vill att jag snarast ska åka till Ale Djurklinik där det finns en specialist. Hon börjar prata om magsår, blod i urinet m.m. och jag tänker "hjälp"!

Jag ringer Ale och får en tid en vecka senare. Då ringer veterinären vi varit hos först tillbaka till mig och säger att hon har flyttat min tid så att jag får komma om bara några dagar istället, för hon tycker det är bra om vi kommer iväg så snart som möjligt. Detta gör mig ännu mer orolig, då känns det som att det verkligen är allvarligt.

Som ni vet så gick allt bra hos Ale och även om han låg i det nedre spannet på blodprovet så låg han inte längre under och alla andra prover såg bra ut. Den troliga förklaringen var att han hade haft en infektion i kroppen som sedan gått över av sig självt. Jättebra tyckte jag och efter det har han (peppar peppar) varit pigg.

MEN så kommer då svar från Agria, att inga av dessa besök går på försäkringen. Jag blir bara så trött. De menar på att på första besöket när han hade för lågt värde, så kan de inte lita på det. Men alltså, varför har man då en skala om den ändå är opålitlig?? Och varför vill veterinären i princip akut skicka oss vidare för ytterligare undersökning?? När vi frågade denne om detta och sa att Agria inte skulle ta det så tog det EN MÅNAD innan vi fick svar tillbaka att ja, kanske skulle vi lugnat oss och tagit några fler prover innan han skickades vidare. Eh, okej?! Hästen var inte döende, men det lät som att det inte var långt därifrån.. Alltså hältor har man ju lite koll på, men en sådan här typ av "sjukdom" har jag absolut ingen erfarenhet av och då måste jag lita fullt ut på att min veterinär vet vad denne håller på med. Så om denne absolut vill att han ska vidare till ett annat ställe för vidare undersökning, då är det inget jag ifrågasätter, men uppenbarligen borde jag ha gjort det?

Suck.. Som sagt, huvudsaken är att han blev bra, men eftersom pengarna inte växer på träd och dessa besök kostade en herrans massor av pengar så är man inte glad. Betalar ju hutlöst med pengar varje år för att ha hästarna försäkrade, men jag undrar om det i slutändan lönar sig? Tåls att fundera på.. Och en läxa fick vi lära oss av detta. Ringa försäkringsbolaget INNAN vi åker vidare om veterinär nr 1 rekommenderar det..


Läst 45354 ggr

Fler inlägg

MAJ
22

Massor av träningar!

Hej! Tränat massor sedan förra inlägget och peppar peppar så känns alla hästarna fina :) Efter Bills dressyrträning för två veckor sedan blev det hoppträning dagen efter för Rickard. Det är egentligen Amandas träningar, men om hon har förhinder så rycker Rickard in, vilket är jättebra. Detta var första gången han fick se Bill, och då visade han så klart upp sin bästa sida, vilket var väldigt roligt. Vi började att hoppa fram på en oxer några gånger med galoppbommar framför, sedan blev det direkt bana. Hindren kom fort och det var några titthinder, men Bill var superduktig och skuttade runt banan fint två gånger. Jättenöjd! :)Hoppade även Hedda den veckan. De hade satt upp en liten bana i manegen på Kungsbacka Ridklubb, så passade på att hoppa den med henne. Mamma har ju hoppat henne lite nu och till och med varit iväg på pay & jump, och hon tycker det är så kul att vara igång och få hoppa igen. Jag hoppade ett varv på kanske 90 cm, och hon tyckte det var superkul!Förra veckan var det hoppträning med Ratzia för Niclas. Hon fick ta det lite lugnare då hon vilat några dagar pga tappsko, men jag själv fick jobba som bara den. Vi började nämligen med att rida utan stigbyglar över en liten serie med tre pyttesmå räcken med två galoppsprång mellan. Satans vad jobbigt det var. Rida utan stigbyglar var läääänge sedan jag gjorde. Fick i alla fall ta stigbyglarna sedan när vi skulle hoppa "riktiga" hinder. Hoppade fram på ett räcke några gånger och hoppade sedan en liten bana. Räckte för Ratzia att hoppa den en gång och på låg höjd. Kändes fin och fräsch! :)

Dagen efter åkte vi med Bill och Hedda på Öppen Bana hos Alexandra Eriksson precis utanför Kungsbacka. Var ju där en gång tidigare med Bill för några veckor sedan. Så himla fin anläggning! Kan verkligen rekommendera er att åka dit och banhoppningsträna! Jättemånga vattenmattor, perfekt för Bill att träna på som är tittig på just dem.

Vi började med att hoppa fram på några olika hinder. Mamma hoppade Hedda och jag Bill. Bill var jättespänd till en början och hoppade stort över hindren. Stannade först en gång på två olika hinder med vattenmatta, men hoppade på andra försöket när Hedda gick före. Hoppade sedan banan en gång. Då hoppade han runt allt på första försöket, men fortfarande lite spänd i sprången. Hoppade ett varv till och la upp några hinder. Gjorde en fin runda och mer avspänd. Så nyttig träning för honom att åka dit :)

Mamma hoppade en runda på samma höjd med Hedda, sedan hoppade jag en runda på Hedda med hinder som låg mellan 100-110cm. Hon var sååå duktig och kändes så fin! Gamla tanten kan än!Bill trampade in en "liten" sten i hoven en dag. Fick använda diverse verktyg för att få bort den utan att skon skulle ryka med. Per var här igår och skodde alla hästarna. Marco fick ny typ av sjukbeslag som förhoppningsvis kommer fungera väldigt bra :) Han har fungerat superbra med det han har haft, men får inte ha det längre då man inte ska ha så mycket kilklack för länge.
Nya skydd för Marco att ha på nätterna :)Skogstur med Ratzia :)Flugtäcken på i sommarvärmen :) Marco fick förra veckan enligt vårt rehabschema hoppa 70cm, vilket han gjorde duktigt. Även 70cm som gäller denna veckan, men tar det i slutet så han får vänja in nya skoningen först.Har bokat in honom på en veckas "spa" i sommar när jag reser bort. Då blir det vattenträning och solarie. Aldrig testat vattenträning innan men ska vara otroligt bra eftersom det inte blir någon belastning. Blir spännande!Lille Bill i skogen :)

Fler bilder och filmklipp från de här två veckorna hittar ni på min Instagram - aamaziingsara :)


Läst 1976 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
09

Utepremiär

Hej! I helgen blev det tävling på Åby ute för första gången i år. Red 120 på fredagen, 120 på lördagen och 130 på söndagen. Ratzia kan ju vara lite spänd på första tävlingen utomhus, men den här helgen har hon verkligen varit superfin och med mig hela tiden! :) Alla tre klasserna som vi red var bedömning A:0. Kul, jag gillar tidshoppning ;)

På fredagen var vi felfria och blev 5:a, på lördagen felfria igen och blev 2:a och på söndagen ett pet men riktigt bra runda! :) Verkligen lyckad utepremiär, hon har känts jättefin! Här nedan är filmerna:
Ratzia 120cm, felfria och 5:a

Ratzia 120cm, felfria och 2:a

Ratzia 130cm, 4 fel


Foto: Julia TinghallFoto: Julia TinghallFoto: Stefan Keturi http://keturi.seFoto: Julia TinghallFörra veckan fick även Bill åka in till Åby, vi hade vår träning för Lennart där inne. Tänkte att det skulle vara jättebra miljöträning för honom, och det var det! Först när jag lastade ur honom var han lite på tårna och undrade var sjutton vi var någonstans, men när jag sedan ledde honom ner till travbanan gick han hur lugnt som helst. De som red i gruppen innan var i tävlingspaddocken och hoppade för fullt, så jag gick in i framhoppningspaddocken och longerade honom. Då var han superlugn och travade och galopperade utan något bus. Tänkte att det här går ju som en dans, trodde han skulle vara mycket mera spänd. Sedan kom de två andra hästarna som skulle vara med i min grupp ner till banan och började värma upp ute på travbanan. Då fick Bill flippen och började leva life på linan. Sprang omkring och gjorde drakljud, svansen rätt upp i vädret och gjorde bocksprång så att han slog knut på sig själv. När det sedan var dags för oss att gå in i stora paddocken och hoppa så var han lugn som en filbunke igen och skötte sig över förväntan. Han slutar aldrig förvåna mig, den hästen.

Lille Bill :)

Igår morse åkte jag bort till manegen för att hoppa lite med Marco. Följer rehabschemat (förra inlägget) och nu var det dags att hoppa 50-60cm cirka 5-10 språng. Hade tänkt att bara ställa fram ett, kanske två, hinder och hoppa några gånger fram och tillbaka, men när vi kommer dit är det redan en bana framme på sex hinder. Lyx! Så vi satte dem på 50-60cm och så hoppade jag ettan en gång för att sedan hoppa hela banan i ett svep. Den här gången var han sååå lugn! De tre andra gångerna som jag har hoppat honom har varit hemma i paddocken, och där brukar han alltid vara lite vildare.
Dag efter hoppning är det skritt som gäller, så i morse var vi ute på en skön runda i skogen :)
Igår kväll åkte mamma och jag till Eva för att träna dressyr. Eller jag tränade dressyr med Bill och mamma red Ratzia under tiden. Han är ju egentligen ganska lat lille Bill, och försvarar sig med att verka lite vild med bocksprång osv när han tycker det blir jobbigt, men igår var han jätteduktig och tyckte det var jättekul hela passet fastän det samtidigt var skitjobbigt. Fick honom framåt och till en början var det mest att han pinnade på snabbt fram i trav, men efter en stund blev det "riktig" trav med takt och framåtbjudning. Vilken skillnad i känslan! Nu ska jag få till det varje gång bara ;)Svettig och trött Bill fick skritta av i skogen :)


Läst 15958 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
01

Rehab

Hej! Förra veckan var jag på hoppträning för Amanda med lilla Bill och igår åkte vi på Öppen Bana på Store Vrå. Han var superduktig båda gångerna! På träningen för Amanda började vi med att galoppera över tre små kuber. Började med att rida på fyra galoppsprång mellan dem och sedan tre. Blev nästan lite förvånad hur duktig Bill var där på att göra båda två lika fint! Hoppade sedan trekombination med titthinder. Också jätteduktig, även om han åt ena hållet hoppade galet stort någon gång på c-hindret.


Rolig stil ;)
När han gjorde ett märkligt språng :P

Öppen Bana hoppade vi fram på några kuber och sedan hoppade vi fram på hinder ett och två. Första gången vi kom på hinder ett som var med en stor grind så stannade han och tittade, men när vi red på igen hoppade han utan problem. Tog sedan hela banan som var på 14 hinder och 16 språng. Då gick han som tåget och var jätteduktig, så nöjde oss med det. Hindren låg på mellan 60 och 70cm.Marco har jag ridit ut på, trimmat i paddocken och småskuttat med. Här nedan är det Rehabprogram som Vivi (http://svenskhastrehab.se) och jag gjorde till Marco efter att veterinären friskförklarade honom. Det är främst hur jag ska hoppa honom. Veterinären tyckte att jag kunde köra på snabbare, men jag vill ta det lugnt och verkligen sätta igång honom försiktigt, och Vivi är grym på det där med rehab! Detta rehabschema kommer jag följa med honom förutsatt att allt känns bra (hoppas hoppas!).
Vi har sagt att varje dag efter hoppning nu de här första veckorna ska han skrittas. Förutom hoppningen bara rida på som vanligt med varierad träning på olika underlag. Markarbete i paddock/manege 30-45 minuter, inte mer. Vi höjer hindren cirka 10cm varannan vecka :)

Så här har vi lagt upp det:
Vecka 16: Hoppa 50cm, 5-10 språng. Check! Han var sjukt laddad eftersom det här var första gången, så det blev bara fyra språng. Höll liksom på att explodera av glädje att ääääntligen får hoppa igen!
Vecka 17: Hoppa 50cm, 5-10 språng. Check! Fortfarande supertaggad och flög lite i luften, men lyckades få honom att tagga ner lite och hoppade 10 språng, fem åt varje håll. Hoppade inte 10 språng direkt på raken utan red markarbete och skuttade över hindret en gång, fortsatte jobba lite i trav och galopp, hoppade sedan ett språng till osv.
Vecka 18: Studs med 4-5 hinder på cirka 30-40cm höjd. Två gånger åt varje håll. Check! Detta gjorde vi igår och han höll sig på mattan :) Han tycker det är superkul att få hoppa igen!
Vecka 19: Hoppa 50-60cm, 5-10 språng, en dag och en annan dag samma vecka hoppa studsen på samma höjd och fortfarande två gånger åt varje håll.
Vecka 20: Plocka bort equitejpen och avvänja honom. Just nu går han med tejp vid all ridning. Hoppa ca 70cm, 5-10 språng, en dag och en annan dag samma vecka hoppa studsen. Fortfarande låg höjd på studsen men nu tre gånger åt varje håll.
Vecka 21: Samma som ovan.
Vecka 22: Hoppa 80 cm, ca 5 språng, en dag och en annan dag samma vecka hoppa studsen, nu fyra gånger åt varje håll.
Vecka 23: Samma som ovan.
Vecka 24: Sätta på tejp vid hoppning igen nu när det blir lite högre. Hoppa 90-100cm, ca 7 språng. Endast hoppning en dag denna vecka.
Vecka 25: Samma som ovan.
Vecka 26: Om allt fortfarande känns bra, hoppa 100-110cm, ca 10 språng.
Vecka 27: Förhoppningsvis redo att börja åka på hoppträning! :)

Hoppas verkligen att han håller nu!!!Kylbandage efter ansträngning :)
Lite studs igårEftermiddagslur :)Redo att hoppa lite :)På tur i skogen :)


Och med Ratzias sår har allt gått bra. Svullnaden försvann och vi försöker bara hålla rent det. Ser fint ut! Var på hoppträning med henne ikväll för Niclas Parmler och hon kändes jättefin. Taggad för utepremiär till helgen med henne :)


Läst 22772 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv

Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Antagningsprov

Hippologbloggen

Planering!

Therese

Massor av träningar!

Saras vardag

Till Husbloggarna