Saras vardag - Träning med avfallning
SEP
10
2015

Träning med avfallning

Hej! Åh, vilken tröttis jag är idag.. Hade velat ligga kvar i sängen heeela dagen, men icke! Halv sju masade jag mig ur sängen och på med ridkläderna. Mamma och jag åkte bort till Bunketorp med Hedda och Marco och red ut en sväng innan vi började jobba. Nu börjar det bli kyligt på mornarna, men så länge det är sol och inte regn är jag nöjd :)


Igår kväll var mamma och jag på hoppträning med Rivica och Ratzia för Lennart. HELSKOTTA vad dålig jag var rent ut sagt. Fick inte till rytmen, körde på fram, backade för mycket, hoppade kråka osv. Oj oj, fick skämmas nästan hela lektionen över min dåliga ridning. Tur vi fick till några bra språng i alla fall ;)

Vi hade först två räcken på långsidan med sex galoppsprång i mellan. När man hade hoppat det första räcket och kommit ungefär till mitten så fick man lägga en volt och hoppa över en liten studs som bestod av bom, litet räcke och bom, sedan fick man fortsätta på nästa räcke. Detta var skitsvårt för mig och Ratzia! Vingligt, korsgalopp, haikon taikon. Får helt klart bygga upp denna övning hemma och träna vidare.

Lämnade studsen efter ett tag och hoppade räckena i följd och hade även två oxrar på snett igenom och på andra långsidan en kombination med två räcken, ett galoppsprång i mellan. Lennart ville att jag skulle försöka få henne lite närmre och att jag själv inte skulle söka hinder för mycket. Jag brukar liksom vända upp, se ett avstånd and go for it. Det får jag göra på tävling, men på träning ska jag vara hårdare och hålla mig och henne lugnare och försöka komma närmare hindren. Hoppade räckena och oxrarna en gång och fick till det perfekt! Det bara flöt på och det blev inte för mycket fram. Skulle göra det en gång till, och då gick det inte alls lika bra. Då överarbetade jag det och det blev för mycket backa istället. Då blev det kråksprång. Nästa gång blev det bättre, men inte lika bra som första!

Satte ihop allt till en bana med kombinationen också. När vi red an kombinationen första gången ville jag göra en förhållning och få tillbaka henne, men hon tog den inte alls och jag blev fast i handen och hon tjafsade emot. Kom pannkaka in på första hindret, alldeles för nära, så då smet hon ut på sidan på b-hindret. Fick hoppa hela banan igen och då blev det bättre, men lite hetsigt och vi var väl inte helt överrens. Lennart tyckte jag skulle prova att hoppa på ett babypelham och se hur hon är på det? Självklart ligger inte hela problemet på bettet, men värt att prova och kanske blir det bättre? Jag har ju ridit henne på vanligt tjockt tvådelat, lite smalare tredelat, ploppbett och för tillfället gagbett. Med de tre första har hon slått en del med huvudet, men ploppbettet är det som passat bäst. På gagbettet upplever jag inte att hon slår med huvudet lika mycket, men där blir hon istället lite för mycket kvar neråt. Hmm, svårt det där. Har inte behövt experimentera med bett på andra hästar, så vet liksom inte riktigt vad jag ska testa, men då är det tur att man har tränare som kan råda :)


Och så står det ju avfallning i rubriken, och den här gången var det inte jag som fick fara i backen, utan det var mamma! Tyckte det såg så himla rytmiskt och fint ut i början när hon och Rivica hoppade, men plötsligt hörde jag ett brak och vände mig om. Då ligger mamma på backen och Rivica har gått ner på knä i ett av räckena på långsidan. Jisses.. Stackars Rivica bet sig i tungan :( Lennart sa att de låg jättebra inför hindret, men så började mamma joxa något steg innan och vips så stod de på näsan. Efteråt skärpte de till sig och det gick bättre! Detta var faktiskt första gången mamma trillade av Rivica, och vi har haft henne sedan hon var två!


Video från träningen på mig och Ratzia kommer (skämsvideo), men först filmen från i söndags när vi hoppade 115cm och 120cm i Gäsene. Där hade vi två ner i varje klass. Hoppade på gagbettet.
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10743674 


Läst 9834 ggr
Fler inlägg

JUL
23
2021

Hej! För tre veckor sedan var vi på meeting i Mantorp med Marco, Bill och Ratzia. Det var på Mantorp Hästarena och det var toppenbra. Hade ett eget litet stall med tre boxar, uppbindningsplats med dusch och massor av utrymme. Så himla lyxigt! :)Bill hoppade 120cm första dagen och gjorde det jättefint med en felfri runda och blev 3:a! Hoppade "normala" språng och kändes avspänd. Så är målet att alltid ha honom, men det är inte det lättaste. Andra dagen gick han 125cm och då blev han tyvärr spänd på framhoppningen så då blev det att han hoppade för stora språng, mer upp än fram. Men han kämpade på så himla bra inne på banan ändå! Kom helt galet in i första kombinationen. Klarade A-hindret trots omtramp, men då var det omöjligt att hoppa B-hindret, så fick helt enkelt styra på igen och då gick det utan problem :)


Foto: Pernilla Hägg

Marco hoppade 135cm första dagen och var dunderladdad. Reagerade mycket på ljud och kändes som en exploderande bomb, hehe. Det blev tre räcken ner då han helt enkelt var för ivrig, men annars kändes hans hoppning riktigt bra och jag hoppades att han skulle lugna ner sig lite.Foto: Pernilla Hägg

Det gjorde han och dag två hoppade han 140cm bedömning A:0. Första 140cm sedan september för oss och det var en mastig bana. Var till och med en mur med på 150cm. Han hoppade helt magiskt med ett nedslag och jag kunde inte vara nöjdare. Han kändes superfin!


Foton: Pernilla Hägg

Hoppade 140cm sista dagen också, som var bedömning A:0+A:0 med totalfel. Även här hoppade han toppenbra! Var felfria i grunden och i omhoppningen fick vi ett stopp där vi tappade galoppen helt i svängen upp till en oxer. Resten kändes så himla bra! <3


Foton: Pernilla Hägg

Ratzia däremot gick det inte alls bra med. Detta var tredje tävlingen sedan vi fick börja tävla igen och även denna gång blev det flera rivningar, så nu bokade vi en tid hos veterinären. Vet ju att man inte alltid kan vara på topp, men när man river flera hinder tre tävlingar på raken, vilket hon inte brukar, då är det nog något som inte stämmer. Så vi fick en tid redan på måndagen hos veterinären och nu är hon behandlad båda fram. Faktiskt första gången i hennes 13-åriga liv hon blir behandlad. Hon har skrittat sedan behandlingen och nästa vecka är det återbesök.

Sedan tävlingen i Mantorp har Bill, Hedda och Marco gått i skogen och Bill har även gått en dressyrlektion och förra veckan blev det hoppträning för Lennart. Marco gick en trimlektion denna veckan för Amanda. Han var så besviken när han såg alla hinder i paddocken och sedan bara fick trava och galoppera över bommar på marken, haha.

I måndags var Marco hos Vivi på Svensk Hästrehab och fick djupvågsbehandling samt gick på vattenbandet. Och förra veckan var Thiago hemma och gjorde den årliga tandkollen på Marco, Bill och Hedda. Han tog Ratzia några veckor innan.Läst 5941 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
28
2021

Hej! I måndags och tisdags förra veckan blev det tävling inne på Åby med Marco och Ratzia. Hoppade 7-star 130cm båda dagarna och på måndagen var det bedömning A:0+A:0 två faser och på tisdagen A:0. Marco var helt fantastisk och Ratzia var total katastrof!

Marco kändes superbra båda dagarna och hoppade jättefint! Han var felfri och placerad båda dagarna och kvalade till finalen på onsdagen, men min plan var hela tiden att bara hoppa måndagen och tisdagen så avstod att hoppa den. Var så härligt att han var så lugn och uppmärksam. På första tävlingen efter det långa coronauppehållet (i Halmstad för tre veckor sedan) var han ju otroligt taggad och stark, nu däremot var han en helt annan häst. Superkul! :)


Härliga bilder fotade av Falkenbergs Foto :)

Ratzia och jag var dock inte alls i form! Jag har hoppat henne på ett kombinationsbett länge (och på hackamore lite från och till), men när jag hoppade henne själv för cirka två veckor sedan var hon väldigt irriterad på bettet, så veckan innan tävlingen testade jag Bills bett på träningen för Amanda. Kändes helt okej, så tänkte att jag provar det på tävlingen. På måndagen rev vi två hinder och hon låg på väldigt mycket i handen och var framtung för mig. Tog det ändå på tisdagen igen, men det var samma sak där och när vi hade rivit fyra hinder lyfte jag handen och tackade för oss. Kontaktade vår duktiga hästtandis och han kom redan samma dag. Det var ändå dags för tandkoll nu för alla hästar, men det visade sig att Ratzia hade jättemycket vassa kanter. Mycket mer än vad hon hade sist för kappt ett år sedan och han sa att så här mycket ska det inte bli. Stackaren! Säkerligen en bidragande faktor. Skönt att det är fixat nu :) Så får vi se om det går bättre nästa gång vi hoppar!

Eftersom 130cm var lägsta klassen på måndagen och tisdagen när jag kunde vara med och tävla så fick Bill inte hänga med. Däremot fick han åka på Amandaträning på onsdagen och det var kanonkul! Vi hade lite övningar där hästarna fick jobba med hindret samt hinder ur sväng och sedan böjt spår in till en serie bommar på marken så man var tvungen att planera sin ridning ordentligt. Bill kändes jättefin och lydig, så det var kul :)

I måndags efter tävlingen gav jag Cooper ett redigt sommarbad, sedan körde jag honom till hans uppfödare Eva för att släppa ut honom på bete. Han stod som ett ljus i transporten hela vägen. Nu ska han vara där till slutet på augusti/början på september och bara äta gott och ha det kul med de andra. Han går med en till treåring och två tvååringar. Den ena tvååringen visade lite attityd när Cooper kom in i hagen, men det tog inte lång tid innan Cooper satte honom på plats. Han är nog allt lite kaxig ;)Lille långöra <3 Ska bli spännande att se om han växer till sig något under sommaren. HOPPAS!

Utsläppt på bete <3


I onsdags kom Vivi från Svensk Hästrehab och gick över alla hästarna hemma med djupvåg och massage. En gång i månaden är hon här och ser till att hästarna får en härlig stund :)Instagram: aamaziingsara


Läst 19951 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
20
2021

Hej! Nu har Cooper vilat i cirka två veckor och bara gått i gräshage här hemma och även gått ute på nätterna. Bill har fått vara barnvakt och hålla honom sällskap :) Imorgon däremot ska jag köra honom till hans uppfödare så ska vi släppa honom på riktigt bete. Blir härligt för honom. Väl värt sommarlov efter en mycket bra vår. Så glad att det lossnade efter en väldigt tuff vinter. Hoppas bara han inte glömmer bort allt till han kommer hem efter betet, hehe.En sista skogspromenad för två veckor sedan :)Marco på hoppträning för Lennart förra veckan :)


Förra veckan fick Marco hoppträna för Lennart utomhus och denna veckan blev det banhoppningsträning inomhus för både Amanda och Lennart. Hoppade först Marco och Ratzia för Amanda ena dagen och sedan samma bana med Bill dagen efter för Lennart. Kändes bra! :) Snart tävling igen och har även planerat in lite meeting. Ska bli så kul!
Har varit fantastiskt sommarväder de senaste veckorna och det har blivit mycket uteritter. Långa skritturer och mycket galopp i backarna. Hoppas det håller i sig, allt blir så mycket roligare när det är fint väder :)


Läst 27948 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.