Saras vardag - Vad har hänt sedan sist?
APR
19
2020

Vad har hänt sedan sist?

Hej! Nu var det ett bra tag sedan sist, och det har hänt en hel del. När jag skrev senast var det inget tävlingsstopp, men som ni förmodligen vet så är det inga tävlingar fram till 31 maj (än så länge). Därför har det blivit desto mer träningar, både för Amanda och Lennart! :)


Marco 140cm på Kungsbacka Ridklubb. Foto: Falkenbergs Foto

För tre veckor sedan var jag och hoppade för Lennart på Spelmansgården med Bill och Marco. Det var Bills första hoppning efter tävlingen på Kungsbacka RK, så han var pigg och glad, bjöd på lite bocksprång, men var bara positiv. Hoppade sedan Marco som hoppade helt fantastiskt, kändes jättefin. Hade hopptränat honom för Amanda veckan innan på hackamoret, vilket kändes toppen, så hade hackamoret igen och det kändes väldigt bra.


Bill 120 cm på Kungsbacka Ridklubb. Foto: Falkenbergs Foto

Hästarna fick sedan vila på helgen då jag fyllde 30 år och både jobbade och firade. På måndagen skulle jag rida ut med Marco och han var JÄTTEöm i hovarna. Han var skodd några dagar innan och nu gick han så stappligt där det var stenigt och ojämnt. Han är ju extremt känslig och har tunna sulor i sig själv, så kontaktade min hovslagare och frågade om vi inte kunde sätta på honom sulor. Bäst som han är kom han ut redan på tisdag morgon. Marco var som sagt jätteöm och ville inte stå still när Per skulle dra av skona och han reagerade på hela sulan, alltså inte bara vid sömmarna. Per misstänkte att han kan ha trampat hårt på något mitt på. Satte på sulor o så sa vi att vi skulle höras på söndagen igen och se om det blev bättre eller sämre. Sämre kunde tyda på hovböld. Lät honom gå i hagen och känna in sig med sulorna och kände på benen och hovarna varje dag. Var aldrig svullen eller varm i benet, men varm i ena hoven, först mitt fram på hoven, sedan bak vid ballarna. Det försvann efter några dagar och på söndagen tog jag upp honom i paddocken på linan för att titta på honom och då var han sååå mycket bättre! Kändes skönt, men självklart var vi inte klara där...På måndagen skrittade jag ut på honom och han marscherade på bra i skritten och ömmade ingenting fastän det var stenigt och ojämnt på sina ställen. Märker när jag ridit klart att han blöder ovanför knät på samma ben som han varit öm i hoven på. Fattar inte alls var det kommit ifrån? Har alltså ridit på ett ridspår i skritt som är brett och utan grenar och pinnar som sticker ut, så han kan ju bara inte gått in i en pinne och rivit upp ett sår som blöder ordentligt?? Fattar noll.. Tvättar rent ordentligt och dagen efter är han rejält svullen över knät. Har nu hållit rent såret och skrittat, och svullnaden har nu börjat gå ner men tycker inte att han går helt rent när han travar. Ratzia ska på återbesök nu på måndag så ringde och frågade om vi kunde få ta med Marco också, vilket gick bra. Hoppas det inte är för allvarligt... :(


Såret efter några dagar. Tror dock inte det har med hältan att göra, utan det är nog hovarna som spökar..

Roligare nyheter däremot är förra veckans hoppträningar. Först var det hoppträning för Lennart på skärtorsdagen och eftersom Marco inte är i hoppskick så fick Hedda rycka in. Det tackade hon för och Lennart tyckte minsann inte hon såg ut som 21. Sökte hinder för fullt och hoppade toppen!

På långfredagen och påskafton var det kurs för Amanda på Kungsbacka Ridklubb och Bill var en riktig STJÄRNA! Nej men alltså på riktigt, han var så fin!! På fredagen var det mycket lydnad. Började först värma upp med en övning utan hinder där man red som på en fyrkant lite innanför spåret. Först i trav och innan varje hörn skritt och flytta bakdelen. Sedan i galopp och innan varje hörn trav och flytta baken. Hade sedan travbommar och låga hinder, tränade övergångar mellan galopp och trav och tvärtom. Bill var laddad och fick hoppa av sig lite.

Sedan hoppade vi små hinder runt på en åtta och varierade galoppsprången. Avslutade med några högre språng, först på trippelbarrliknande oxer och sedan högre räcke där man fick sätta ihop dem. Allt har ni i filmen nedan!

Var hur nöjd som helst med Bill och undrade hur sjutton han skulle kunna toppa denna känsla dagen efter när det var banhoppning. Hoppade fram lite på räcke och oxer, sedan var det dags för bana. En bana på 10 hinder och 12 språng. Olika linjer, trekombination och trippelbarr, grindar och ifyllnader. Återigen imponerade han på mig och var jättefin! Var så stolt och glad efteråt när jag tänkte på vår utveckling tillsammans. Vi minns ju alla (och kommer aldrig att glömma) när han inte ens skulle skritta över en bom på marken.

Film från både fredagen och lördagen <3

Efter detta har Bill bara fått gå i skogen förutom en dag denna veckan då vi red ett lugnt markarbetspass i paddocken och gjorde samma övning som förra veckan för Amanda med övergångarna och flytta bakdelen.

I torsdags var det träning för Lennart och Hedda fick återigen ställa upp. Tanten var grym och visar att hon inte är klar som hopphäst än. Kolla in filmen nedan, det är full fart och hon tycker det är sååå kul. Finns det något bättre än att hoppa?Igår kväll var det öppen bana på Kungsbacka Ridklubb med Bill och Amanda var där och coachade oss. Första utomhushoppningen och på Kungsbackas jättestora bana. Tänkte att nu lär han vara sååå på tårna, men han var chill! Inga bocksprång, inga tvärvändningar när det kom cyklar på cykelbanan bredvid paddocken osv. Hoppade fram på ett hinder, först som räcke och sedan oxer. Sedan var det dags för bana. Hinder 1-10 med en kombination. Bill låg på och tyckte det var sååå kul! Hoppade jättefint och vi hoppade två varv på ca 110cm. Så duktig! :) Som vanligt finns filmklipp på Instagram - aamaziingsaraFina tavlor från Svensk Hästrehab :)


Läst 42312 ggr
Fler inlägg

JAN
20
2021

Hej! I lördags och söndags blev det årets första träning, en helgkurs för Amanda med bommar och markarbete på lördagen och gymnastik och serie på söndagen. Bra start! Har ju inte hoppat på över en månad, skönt att kicka igång igen :)

Jag var med på Marco och mamma var med på Ratzia (det kan ni läsa om på hennes blogg, hennes första hoppträning med Ratzia!). Han var såååå taggad och på tårna, men ändå jättelydig. Började på lördagen att trava över bommar på långsidan. Skulle sakta av till skritt mellan bommarna. Sedan galopp över bommarna. Först med två steg mellan, vilket var kort, men inte jättejobbigt. Skulle "bara" försöka rida så jämnt över som möjligt med lika längd på stegen hela tiden. Sedan blev det lite jobbigare när vi skulle knö in tre steg mellan bommarna, men Marco har lätt för att både länga och korta, så han gjorde det superbra! Skulle även rida på ett steg, men Marco slapp eftersom vi ville hålla honom på mattan, haha!

Sedan hade vi bommar på böjt spår med studs, vände sedan upp på medellinjen över en liten bock, bryta av till trav innan några travbommar, sedan galopp igen fram till en bom. Han låg på och tyckte att avbrott till trav var helt onödigt, men så lydig ändå och höll hovarna i schack över travbommarna. Riktigt nöjd! :)

Dag två började vi att hoppa två kuber på böjt spår med tre galoppsprång i mellan. Forma och hålla jämna steg. Sedan hoppade vi en liten slinga med kuber och studs. Först fem steg mellan kuberna och studsarna för att sedan göra fyra, men hela tiden jämna steg. Ja, ni hör ju vad som är viktigt: RYTMEN! Den är A och O, både när jag tränar för Amanda och Lennart :)

Avslutade med att hoppa en serie på medellinjen. Galoppbom, studs, två galoppsprång fram till oxer, ett galoppsprång till oxer, tre galoppsprång till kub, sedan ner till kortsidan och forma och vända runt ut på långsidan igen över två bommar på marken med ett galoppsprång i mellan bara för att stämma av. Marco hoppade jättefint, lite väl snabb kanske, men det är helt okej när man inte hoppat på ett tag ;)Läst 1746 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
12
2021

Hej! Idag var vi på Hästklinik Florian Lackner hos Christine för Marcos vanliga vetcheck och med oss hade vi även Cooper för att göra exportröntgen + nacke, hals och rygg. Vi började med Marco och han var jättefin. Visade alla möjliga konster på linan i ridhuset :) Han har haft några veckors hoppvila, men nu ska det bli kul att komma igång igen!

Sedan tog vi en titt på Cooper. Jag tycker han är en liten ponny, men han är överbyggd bak och Christine sa även att hans ben är rätt grova, så tror att det kommer växa och knaka en del i år. Kände över honom och tog honom även på linan och han såg också jättefin ut. Sedan röntgade vi i princip hela hästen kändes det som, och allt var tipptopp! Skönt ändå att utesluta att han skulle ha ont någonstans, men också liiiite kämpigt att veta att hans känslighet för uppsittning sitter i huvudet. Men som sagt, får bara ta det väldigt vackert och hoppas att det ger sig (gärna innan jag slagit ihjäl mig). Några till veckors vila blir det, men vi klänger lite på honom i boxen när vi tar in på kvällarna bara för att vänja honom och att det inte är någon som helst fara.
Videon ovan är från förra veckan när vi fick första snön. Öppnade upp Bill och Coopers hage så de kom ut på gräset, och de blev sååå exalterade. Speciellt den lille! Ni MÅSTE titta på videon, för Cooper är för rolig. Springer så han drattar omkull, men låtsas som ingenting ;)

Efter veterinärbesöket idag åkte vi till Kungsbacka RK och red Ratzia och Bill i manegen. Bill är ju som sagt under igångsättning efter sitt lilla jullov, så han är fortfarande lite på tårna. Ska rida igång honom lite till innan det blir hinder för hans del :)
I helgen blev det en tur i snön med Marco och Ratzia :)

Gillar dock verkligen inte det här vädret som är nu. Snöade i slutet på förra veckan, sedan ÖSregnade det exakt hela dagen igår och var fem plusgrader för att i natt så klart bli minusgrader och då självklart isbana. Jag är inget fan av vinter och kyla alltså. Visst, det är fint med snö och det gör att det blir lite ljusare, men så meckigt att hålla på med snösulor och broddar (såg dock någon mycket smart lösning för snösula som du kunde ta på och av själv genom att fästa under brodden???) och så vet man att det blir slask och äckligt. Nä, jag tar faktiskt hellre regn alla dagar i veckan. Nu blir det mest ridning i manege då det är så isigt och knaggligt i skogen så det ändå bara går att skritta. Längtar efter våren :)


Läst 10574 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
05
2021

Hej och god fortsättning! Hoppas ni haft en fin jul och att 2021 har börjat bra :) Tänkte skriva en liten sammanfattning av hur ridåret 2020 blev för mig och hästarna, och fastän det blev en kort säsong pga Corona så blev det ändå en hel del bra rundor och placeringar!Började året i Helsingborg med att vinna 130cm med Ratzia och sedan bli 3:a i 130cm med henne på nästa tävling där nere. Marco placerade sig i 130cm i Åstorp och gjorde fina rundor i 140cm och Bill hoppade felfritt i 120cm på Kungsbackas nationella tävlingar. Sedan blev det tävlingsstopp och Marco blev sparkad och fick en spricka ovanför knät. Så för honom var det först yttepytteliten sjukhage som gällde och sedan efter klartecken från veterinär igångsättning. Ratzia och Bill tränade på under våren och början på sommaren och var redo när tävlingarna startade igen.

Ratzia vann 130cm igen under sommaren och placerade sig även i 130cm när inomhussäsongen började. Lille Bill gick mot klockan för första gången och slog till med en 2:a plats i 120cm. Sedan blev det debut i både 125cm och 130cm under utesäsongen! Prickade in en felfri runda i 125cm och hoppas att i år fortsätta utvecklas och vänja oss vid 130cm :)

Marcobus kom tillbaka med besked efter skadan och bjöd på den bästa hoppningen någonsin! Felfri och 3:a i 125cm, 6:a i 140cm, 2:a i 140cm och 3:a i 135cm! Han kändes verkligen helt fantastisk <3 Hoppas formen håller i sig!Sedan blev det två hästköp 2020. Ja, det ena vet ni ju om, tvååriga Cooper Q (tre år nu), men det andra har jag glömt skriva. Mamma gick och köpte sig en häst i november. Hon köpte Ratzia! Som ni vet så bestämde vi tillsammans med ägaren i slutet på augusti för att försöka sälja Ratzia efter att vi haft henne i sex år. Dock gick det segt på försäljningsfronten och det var bara den första tjejen som provade henne som vi skulle vilja att hon hamnade hos. Nu blev det inte så att de köpte henne och sedan provade och hörde av sig diverse knepiga människor och till slut fick mamma nog och köpte henne själv. Hon fick lite panik när hon insåg att hon eventuellt skulle hamna hos någon som skulle rida henne bakom lod i ridhus sju dagar i veckan och gå i en liten ruta till hage. Nä, det är inget liv för henne (eller för någon). Hon blir kvar här som mammas häst som hon rider ut på och tävlar dressyr med och jag kommer så klart fortsätta hoppa henne. Drömmen är att betäcka henne om ca två år. Hon har ju fin stam och ett hjärta av guld. En lite sportigare modell på hingst med bra psyke :) Vi får se i framtiden.

Och tillbaka till Cooper. Han har jullov nu och planen är att låta honom vila februari ut. Han är riden i alla tre gångarter MEN är så himla känslig när det kommer till upp- och avsittning så jag är nog mer traumatiserad än vad han är. När till och med Eamon påpekar varenda gång jag varit där hur extremt känslig han är, då vet man att det är EXTREMT, så många hästar som han ridit in. Hoppas innerligt att det kommer vända och gå åt rätt håll, men när jag tittade på Peder-dokumentären och han snackade om att skimmeln fortfarande har flyktbeteende när han sitter upp och att även Allan har det, ja, då känns det inte jätteljust faktiskt... ;) Men vi får se, hoppas inte jag slår ihjäl mig på kuppen bara. Löshoppar gör han i alla fall briljant än så länge!

Bill har också haft jullov men är nu under igångsättning igen. Marco och Ratzia har inte haft någon helvila, men har gått lite på "halvfart". Nu ska vi komma igång igen och redan nästa helg är det tvådagars kurs för Amanda med markarbete på lördagen och studs/gymnastik på söndagen :)Fick den här superfina padden av Vivi på Svensk Hästrehab i julklapp!! <3


Läst 16176 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv