Saras vardag - Vad har hänt sedan sist?
APR
19
2020

Vad har hänt sedan sist?

Hej! Nu var det ett bra tag sedan sist, och det har hänt en hel del. När jag skrev senast var det inget tävlingsstopp, men som ni förmodligen vet så är det inga tävlingar fram till 31 maj (än så länge). Därför har det blivit desto mer träningar, både för Amanda och Lennart! :)


Marco 140cm på Kungsbacka Ridklubb. Foto: Falkenbergs Foto

För tre veckor sedan var jag och hoppade för Lennart på Spelmansgården med Bill och Marco. Det var Bills första hoppning efter tävlingen på Kungsbacka RK, så han var pigg och glad, bjöd på lite bocksprång, men var bara positiv. Hoppade sedan Marco som hoppade helt fantastiskt, kändes jättefin. Hade hopptränat honom för Amanda veckan innan på hackamoret, vilket kändes toppen, så hade hackamoret igen och det kändes väldigt bra.


Bill 120 cm på Kungsbacka Ridklubb. Foto: Falkenbergs Foto

Hästarna fick sedan vila på helgen då jag fyllde 30 år och både jobbade och firade. På måndagen skulle jag rida ut med Marco och han var JÄTTEöm i hovarna. Han var skodd några dagar innan och nu gick han så stappligt där det var stenigt och ojämnt. Han är ju extremt känslig och har tunna sulor i sig själv, så kontaktade min hovslagare och frågade om vi inte kunde sätta på honom sulor. Bäst som han är kom han ut redan på tisdag morgon. Marco var som sagt jätteöm och ville inte stå still när Per skulle dra av skona och han reagerade på hela sulan, alltså inte bara vid sömmarna. Per misstänkte att han kan ha trampat hårt på något mitt på. Satte på sulor o så sa vi att vi skulle höras på söndagen igen och se om det blev bättre eller sämre. Sämre kunde tyda på hovböld. Lät honom gå i hagen och känna in sig med sulorna och kände på benen och hovarna varje dag. Var aldrig svullen eller varm i benet, men varm i ena hoven, först mitt fram på hoven, sedan bak vid ballarna. Det försvann efter några dagar och på söndagen tog jag upp honom i paddocken på linan för att titta på honom och då var han sååå mycket bättre! Kändes skönt, men självklart var vi inte klara där...På måndagen skrittade jag ut på honom och han marscherade på bra i skritten och ömmade ingenting fastän det var stenigt och ojämnt på sina ställen. Märker när jag ridit klart att han blöder ovanför knät på samma ben som han varit öm i hoven på. Fattar inte alls var det kommit ifrån? Har alltså ridit på ett ridspår i skritt som är brett och utan grenar och pinnar som sticker ut, så han kan ju bara inte gått in i en pinne och rivit upp ett sår som blöder ordentligt?? Fattar noll.. Tvättar rent ordentligt och dagen efter är han rejält svullen över knät. Har nu hållit rent såret och skrittat, och svullnaden har nu börjat gå ner men tycker inte att han går helt rent när han travar. Ratzia ska på återbesök nu på måndag så ringde och frågade om vi kunde få ta med Marco också, vilket gick bra. Hoppas det inte är för allvarligt... :(


Såret efter några dagar. Tror dock inte det har med hältan att göra, utan det är nog hovarna som spökar..

Roligare nyheter däremot är förra veckans hoppträningar. Först var det hoppträning för Lennart på skärtorsdagen och eftersom Marco inte är i hoppskick så fick Hedda rycka in. Det tackade hon för och Lennart tyckte minsann inte hon såg ut som 21. Sökte hinder för fullt och hoppade toppen!

På långfredagen och påskafton var det kurs för Amanda på Kungsbacka Ridklubb och Bill var en riktig STJÄRNA! Nej men alltså på riktigt, han var så fin!! På fredagen var det mycket lydnad. Började först värma upp med en övning utan hinder där man red som på en fyrkant lite innanför spåret. Först i trav och innan varje hörn skritt och flytta bakdelen. Sedan i galopp och innan varje hörn trav och flytta baken. Hade sedan travbommar och låga hinder, tränade övergångar mellan galopp och trav och tvärtom. Bill var laddad och fick hoppa av sig lite.

Sedan hoppade vi små hinder runt på en åtta och varierade galoppsprången. Avslutade med några högre språng, först på trippelbarrliknande oxer och sedan högre räcke där man fick sätta ihop dem. Allt har ni i filmen nedan!

Var hur nöjd som helst med Bill och undrade hur sjutton han skulle kunna toppa denna känsla dagen efter när det var banhoppning. Hoppade fram lite på räcke och oxer, sedan var det dags för bana. En bana på 10 hinder och 12 språng. Olika linjer, trekombination och trippelbarr, grindar och ifyllnader. Återigen imponerade han på mig och var jättefin! Var så stolt och glad efteråt när jag tänkte på vår utveckling tillsammans. Vi minns ju alla (och kommer aldrig att glömma) när han inte ens skulle skritta över en bom på marken.

Film från både fredagen och lördagen <3

Efter detta har Bill bara fått gå i skogen förutom en dag denna veckan då vi red ett lugnt markarbetspass i paddocken och gjorde samma övning som förra veckan för Amanda med övergångarna och flytta bakdelen.

I torsdags var det träning för Lennart och Hedda fick återigen ställa upp. Tanten var grym och visar att hon inte är klar som hopphäst än. Kolla in filmen nedan, det är full fart och hon tycker det är sååå kul. Finns det något bättre än att hoppa?Igår kväll var det öppen bana på Kungsbacka Ridklubb med Bill och Amanda var där och coachade oss. Första utomhushoppningen och på Kungsbackas jättestora bana. Tänkte att nu lär han vara sååå på tårna, men han var chill! Inga bocksprång, inga tvärvändningar när det kom cyklar på cykelbanan bredvid paddocken osv. Hoppade fram på ett hinder, först som räcke och sedan oxer. Sedan var det dags för bana. Hinder 1-10 med en kombination. Bill låg på och tyckte det var sååå kul! Hoppade jättefint och vi hoppade två varv på ca 110cm. Så duktig! :) Som vanligt finns filmklipp på Instagram - aamaziingsaraFina tavlor från Svensk Hästrehab :)


Läst 39880 ggr

Fler inlägg

MAJ
29
2020

Hej! Läste i morse att tävlingarna får börja för alla igen den 14 juni. Så roligt! Har ju tränat på för fullt under tävlingsstoppet och både Bill och Ratzia känns jättefina. Bestämde för några dagar sedan att Bill ska få en vecka ledigt från och med imorgon. Perfekt tajming till tävlingarna börjar igen då. Jag som trodde det skulle vara kört med att få tävla fram till hösten.

Jag var och hopptränade Bill för Lennart igår på Spelmansgården. Han hoppade superbra och väl, men kände att han faktiskt var lite tröttare än vanligt, så lite ledigt kommer bara göra gott. Ska skritta ut en runda idag, sedan vila till nästa fredag.
Från en hoppträning i vintras :)Marco har skrittat 20 minuter den här veckan. Han längtar efter att få trava (eller helst galoppera och hoppa), men han sköter sig. Värmen som kommit denna veckan har dämpat honom lite, det tackar jag för, haha.

Vi har varit på rehab på Svensk Hästrehab två gånger denna veckan. Fick remiss från veterinären till vattenband också. Himla bra!Det var ingen hoppträning för Amanda denna vecka, utan först nästa, så Ratzia har gått dressyr och i skogen. Ska rida ut med henne både idag och imorgon, men på söndag tänkte jag bygga upp någon serie hemma i paddocken och hoppa lite :)Ha en skön helg, och som vanligt hittar ni filmklipp och bilder på Instagram och InstaStory - aamaziingsara :)


Läst 3128 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
21
2020

Hej! I söndags var jag som sagt på Kewluto i Onsala på Öppen bana med Bill. Lennart byggde banan och den var på 12 hinder och 15 språng. En tvåkombination och en trekombination. Olika grindar och plankor, relaterade avstånd på både rakt och böjt spår. En väldigt bra bana! Hade ett hinder i paddocken som inte var med i banan som vi hoppade fram på, så det blev så tävlingslikt som möjligt.

När jag plockade ut Bill ur transporten och skulle ta ner honom till paddocken för att börja rida var han helt uppe i varv och jättestissig. Tänkte att det här blir spännande. Men när jag väl hade hoppat upp gick det jättebra och han lugnade sig.

Lennart satte banan på ca 120cm när det var min och Bills tur. Något hinder var nog lite lägre och något hinder lite större, men det kändes som en bra nivå för oss. Han kändes makalöst fin och hoppade runt felfritt. Hade en toppenbra känsla! Var bara på sista linjen som vi la in ett extra galoppsprång, men annars var det kanon. Hoppade om hinder 8-12 efteråt för att få trekombinationen en gång till samt sista linjen med lite mer flyt. Kändes ännu bättre, han var så fin!Bill på Öppen bana på Kewluto :)När vi kom hem trimmade jag Ratzia i paddocken. För det mesta brukar jag bara hoppa henne och rida ut, så rider mamma dressyr på henne, men nu kände jag att det var dags att jag fick jobba henne lite.

I måndags var det återbesök för Marco hos veterinären. Började med att bara springa med honom rakt fram på hårt underlag. Enorm skillnad mot sist då han var jättehalt bara rätt fram. Nu såg det bra ut. Röntgade sedan och det såg ut som förväntat. Veterinären sa att det brukar ta ca tre månader för den här skadan att läka och nu har det gått två. Han ska fortfarande gå i sjukhage, men jag får börja skritta honom. Första veckan tio minuter, andra veckan 20, tredje veckan 30 och fjärde veckan 40 minuter innan nästa återbesök. Ska även åka till Svensk Hästrehab med honom cirka två gånger i veckan så ska han få stå på vibrationsplattan och få laser.
Hos veterinären :)

Skrittade honom på tisdagen uppe i paddocken. Var tio lååånga minuter. Han var så klart hyperladdad, gjorde några försök till att bralla iväg men jag var beredd och lyckades hålla honom någorlunda på mattan. Var dock som en tickande bomb. Glad att han inte exploderade. Igår var han också laddad, men lite bättre. Idag däremot var han superlugn. Skrittade avslappnat och jag kunde jobba honom lite, flytta för skänkeln osv. Tänker nästa vecka när vi får utöka till 20 minuter kan jag åka med honom till skogen. Nu när han bara ska gå tio minuter känns det ovärt att köra till skogen för att nästan direkt köra hem igen.I måndags skrittade jag ut på Bill på förmiddagen och mamma red ut på Ratzia på kvällen. I tisdags åkte jag bort till Kungsbacka RK och red Marias häst Cophana i manegen. Trodde hon skulle vara lite smågalen, men hon var jättesnäll och till och med lite seg, haha! Inte det intrycket jag fått när jag sett henne innan. Efteråt longerade jag Bill och mamma var och tränade dressyr med Ratzia för Eva. Igår red vi ut på Bill och Ratzia i kvällssolen.Ikväll åkte vi till Stråvalla med Bill och Ratzia för att hoppa Öppen bana för Amanda. Bill hoppade ju i söndags, men passade på att ta med honom nu när det ändå fanns tillfälle. Perfekt miljöträning och mycket titthinder. Dessutom hade de byggt upp som en vattengrav, vilket han aldrig har hoppat!

Jag började med Bill så red mamma fram Ratzia samtidigt. Då var han helhispig och ville hela tiden ha koll på var någonstans i paddocken hon befann sig. Gnäggade, bockade, var väldigt på tårna. Fick sedan börja hoppa fram och då fokuserade han på rätt saker. Hoppade fram på ettan, först som räcke och sedan som oxer. Banan var 12 hinder och 13 språng. Vattengraven var hinder 8.

Bill hoppade jättefint fram till vattnet, där sprang han på sidan. Tur han inte tvärnitade i alla fall så jag trillade av, haha! Amanda är så lugn och pedagogisk, bara skrattade åt att Bill tyckte det var lite läskigt :) Hon kom fram och la två bommar på varsin sida som infångare. Sedan fick Bill gå fram och titta och bara stå framför vattnet lugnt och stilla. Pappa filmade och jag lägger ut videon här nedan, för tyckte det var så himla bra hjälp jag fick, så kanske kan det hjälpa någon annan som ska träna vatten?? När han hade stått där en stund så skulle jag göra en liten volt i skritt mot vattnet och sedan stanna där igen och låta honom stå helt lugnt. Gjorde det tre gånger och när jag vände upp mot vattnet i skritt för tredje gången började han själv att trava mot! Då kände vi att han var redo att hoppa den, så då red vi an i lite lugn galopp och han flög över utan tveksamheter. Blev så himla stolt! Tog den sedan direkt igen! Efter det fick han pausa och smälta händelsen en liten stund medan en annan hoppade banan emellan.

Här är videon hur vi övertygade Bill om att vattnet inte är farligt. Lugnt och sansat bara :)

Sedan tog vi hela banan och vattnet gick av bara farten! Så kul, han verkade så nöjd själv också!! Bytte sedan häst och hoppade upp på Ratzia som mamma hade värmt upp. Amanda tyckte att hon såg jättefin och fräsch ut! Hoppade hela banan en gång och det gjorde hon felfritt och fint! Nöjde oss med det eftersom hon gjorde det så bra och nyss kommit igång med hoppningen igen.Bills runda :)
Ratzias runda :)

Fick även update om Hedda från Amanda. Sa att hon har det jättebra och Henke tycker så mycket om henne. Pysslar om henne och det finns ingen häst som har en så fin halmbädd i stallet som Heddis. Värmer mitt hjärta. Underbara Hedda! Fick video på henne i hagen häromkvällen. Där har hon stooor gräshage. Mycket bättre än här hemma. Tror minsann hon lever livet där nere ❤️

Imorgon och lördag är planen att bara rida ut lugna promenader med Bill och Ratzia. På söndag ut och galoppera och konditionsträna. Imorgon blir det ett besök hos Svensk Hästrehab med Marco och efteråt ska jag till Elin och hoppa Rosie. Spännande! Ha en härlig helg allihopa och följ mig gärna på Instagram - aamaziingsara


Läst 13210 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
16
2020

Hej! Förra veckan hopptränade jag med Bill för Amanda utomhus på Kungsbacka Ridklubb. Var lite småblåsigt så han var rätt yster i början, men när vi väl började hoppa lugnade han ner sig. Blev ett styrke- och konditionspass. En serie med fyra räcken med två galoppspång i mellan och en serie med fyra oxrar och ett galoppsprång i mellan. Bill hoppade fint, Amanda tyckte att han var noggrann i sina språng :) Klipp på Instagram, aamaziingsara.Ratzia och Bill förra helgen i skogen

På torsdagen kom Vivi från Svensk Hästrehab hit och gav Bill djupvågsbehandling och massage. Han stod och halvsov och njöt hela tiden. Hästarna älskar när Vivi kommer och behandlar dem.På fredagen åkte jag till Elin och hoppade hennes femåring för första gången. Känns som att rida en ponny, så liten!! Hoppas hon växer sent bara, det gjorde tydligen pappa Magic Park.

På lördagen åkte vi till Alexandra Eriksson i Bröndome (utanför Kungsbacka) med Ratzia på öppen bana. Rekommenderas verkligen nu när det inte är några tävlingar! Fina hinder och bra underlag. Ratzia kändes fin och tyckte det var kul!
Ni får ursäkta den dåliga kvalitén på videon den här gången, vet inte vad som hände?


Denna vecka har mest blivit uteritter, förutom hoppträning i onsdags för Lennart med Ratzia (klipp på Instagram). Fredrik och jag var ute och red igår på Ratzia och Bill, en längre runda i skogen och en tur till sjön. I morse red mamma och jag ut på dem på nya ridspåren. Skönt! Var även och hoppade Elins femåring igen. Pigg och lite svårstyrd, hehe! Ska nog få hoppa henne för Lennart snart. Imorgon ska jag på Öppen bana på Kewluto med Bill :)Fredrik och Ratzia!Bille <3Marco <3 Han ska på återbesök på måndag. Nervöst! Han är rejält uttråkad nu. Hoppas det ser bättre ut så han kan få lite större hage och att jag även kan börja skritta ut på honom!!

Nu när jag har lånat ut Hedda har jag en box ledig i stallet. Skulle gärna köpa en unghäst, 3-5 år, men kan även tänka mig att ta emot en häst om det är någon som vill ha sin häst riden, tränad och tävlad (när tävlingarna drar igång vill säga). Har eget stall med bara våra hästar. Går ute från tidig morgon till sen kväll. Har egen paddock men även tillgång till manege bara 10 minuter bort. Rider ut mycket och är noga med att variera underlag. Tränar för Lennart Lindelöw och Amanda Ericsson! Maila saraekman_@hotmail.com om detta skulle vara intressant :)


Läst 19694 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv