Saras vardag - Vad har hänt sedan sist?
APR
19
2020

Vad har hänt sedan sist?

Hej! Nu var det ett bra tag sedan sist, och det har hänt en hel del. När jag skrev senast var det inget tävlingsstopp, men som ni förmodligen vet så är det inga tävlingar fram till 31 maj (än så länge). Därför har det blivit desto mer träningar, både för Amanda och Lennart! :)


Marco 140cm på Kungsbacka Ridklubb. Foto: Falkenbergs Foto

För tre veckor sedan var jag och hoppade för Lennart på Spelmansgården med Bill och Marco. Det var Bills första hoppning efter tävlingen på Kungsbacka RK, så han var pigg och glad, bjöd på lite bocksprång, men var bara positiv. Hoppade sedan Marco som hoppade helt fantastiskt, kändes jättefin. Hade hopptränat honom för Amanda veckan innan på hackamoret, vilket kändes toppen, så hade hackamoret igen och det kändes väldigt bra.


Bill 120 cm på Kungsbacka Ridklubb. Foto: Falkenbergs Foto

Hästarna fick sedan vila på helgen då jag fyllde 30 år och både jobbade och firade. På måndagen skulle jag rida ut med Marco och han var JÄTTEöm i hovarna. Han var skodd några dagar innan och nu gick han så stappligt där det var stenigt och ojämnt. Han är ju extremt känslig och har tunna sulor i sig själv, så kontaktade min hovslagare och frågade om vi inte kunde sätta på honom sulor. Bäst som han är kom han ut redan på tisdag morgon. Marco var som sagt jätteöm och ville inte stå still när Per skulle dra av skona och han reagerade på hela sulan, alltså inte bara vid sömmarna. Per misstänkte att han kan ha trampat hårt på något mitt på. Satte på sulor o så sa vi att vi skulle höras på söndagen igen och se om det blev bättre eller sämre. Sämre kunde tyda på hovböld. Lät honom gå i hagen och känna in sig med sulorna och kände på benen och hovarna varje dag. Var aldrig svullen eller varm i benet, men varm i ena hoven, först mitt fram på hoven, sedan bak vid ballarna. Det försvann efter några dagar och på söndagen tog jag upp honom i paddocken på linan för att titta på honom och då var han sååå mycket bättre! Kändes skönt, men självklart var vi inte klara där...På måndagen skrittade jag ut på honom och han marscherade på bra i skritten och ömmade ingenting fastän det var stenigt och ojämnt på sina ställen. Märker när jag ridit klart att han blöder ovanför knät på samma ben som han varit öm i hoven på. Fattar inte alls var det kommit ifrån? Har alltså ridit på ett ridspår i skritt som är brett och utan grenar och pinnar som sticker ut, så han kan ju bara inte gått in i en pinne och rivit upp ett sår som blöder ordentligt?? Fattar noll.. Tvättar rent ordentligt och dagen efter är han rejält svullen över knät. Har nu hållit rent såret och skrittat, och svullnaden har nu börjat gå ner men tycker inte att han går helt rent när han travar. Ratzia ska på återbesök nu på måndag så ringde och frågade om vi kunde få ta med Marco också, vilket gick bra. Hoppas det inte är för allvarligt... :(


Såret efter några dagar. Tror dock inte det har med hältan att göra, utan det är nog hovarna som spökar..

Roligare nyheter däremot är förra veckans hoppträningar. Först var det hoppträning för Lennart på skärtorsdagen och eftersom Marco inte är i hoppskick så fick Hedda rycka in. Det tackade hon för och Lennart tyckte minsann inte hon såg ut som 21. Sökte hinder för fullt och hoppade toppen!

På långfredagen och påskafton var det kurs för Amanda på Kungsbacka Ridklubb och Bill var en riktig STJÄRNA! Nej men alltså på riktigt, han var så fin!! På fredagen var det mycket lydnad. Började först värma upp med en övning utan hinder där man red som på en fyrkant lite innanför spåret. Först i trav och innan varje hörn skritt och flytta bakdelen. Sedan i galopp och innan varje hörn trav och flytta baken. Hade sedan travbommar och låga hinder, tränade övergångar mellan galopp och trav och tvärtom. Bill var laddad och fick hoppa av sig lite.

Sedan hoppade vi små hinder runt på en åtta och varierade galoppsprången. Avslutade med några högre språng, först på trippelbarrliknande oxer och sedan högre räcke där man fick sätta ihop dem. Allt har ni i filmen nedan!

Var hur nöjd som helst med Bill och undrade hur sjutton han skulle kunna toppa denna känsla dagen efter när det var banhoppning. Hoppade fram lite på räcke och oxer, sedan var det dags för bana. En bana på 10 hinder och 12 språng. Olika linjer, trekombination och trippelbarr, grindar och ifyllnader. Återigen imponerade han på mig och var jättefin! Var så stolt och glad efteråt när jag tänkte på vår utveckling tillsammans. Vi minns ju alla (och kommer aldrig att glömma) när han inte ens skulle skritta över en bom på marken.

Film från både fredagen och lördagen <3

Efter detta har Bill bara fått gå i skogen förutom en dag denna veckan då vi red ett lugnt markarbetspass i paddocken och gjorde samma övning som förra veckan för Amanda med övergångarna och flytta bakdelen.

I torsdags var det träning för Lennart och Hedda fick återigen ställa upp. Tanten var grym och visar att hon inte är klar som hopphäst än. Kolla in filmen nedan, det är full fart och hon tycker det är sååå kul. Finns det något bättre än att hoppa?Igår kväll var det öppen bana på Kungsbacka Ridklubb med Bill och Amanda var där och coachade oss. Första utomhushoppningen och på Kungsbackas jättestora bana. Tänkte att nu lär han vara sååå på tårna, men han var chill! Inga bocksprång, inga tvärvändningar när det kom cyklar på cykelbanan bredvid paddocken osv. Hoppade fram på ett hinder, först som räcke och sedan oxer. Sedan var det dags för bana. Hinder 1-10 med en kombination. Bill låg på och tyckte det var sååå kul! Hoppade jättefint och vi hoppade två varv på ca 110cm. Så duktig! :) Som vanligt finns filmklipp på Instagram - aamaziingsaraFina tavlor från Svensk Hästrehab :)


Läst 41397 ggr

Fler inlägg

JUL
30
2020

Hej! Förra veckan var det dags för den årliga kollen av hästarnas tänder och den här gången anlitade vi hästtandteknikern Thiago Luiz De Paula. Ibland har vi åkt till Distriktsveterinärerna, ibland har min vanliga veterinär kollat tänderna när jag ändå varit på besök för annat ärende och ibland har vi anlitat hästtandtekniker. Detta var första gången Thiago var hos oss och wow, han var så duktig och hade så fin hand med hästarna! Han arbetade utan sedering och fastän Bill var lite brötig och stökig och skulle testa honom, så hanterade han honom jättebra. Bestämd men väldigt lugn, så allt gick bra. Bill hade en rejäl hake, så han behöver ett tandläkarbesök om ett halvår igen, medan Marco och Ratzia såg fina ut med lite vassa kanter bara som togs bort, så de kan kollas nästa sommar igen.Blir kompis med Bill så att han ska uppföra sig :)Marco hade öronen fram hela tiden och tyckte inte det var några konstigheter :)

Förra veckan var som sagt ingen hoppning för Bill och Ratzia eftersom de hade tävlat. Marco däremot hopptränade för Lennart och han var helt loco under uppvärmningen. Det var utomhus och han hade så mycket energi så han visste inte var han skulle göra av den i början och flög i luften höger och vänster, reagerade på minsta lilla ljud och rörelse. Det blev bättre när vi väl började hoppa, men han var extremt pigg och på. Lugnar nog ner sig när han kommit ut och hoppat lite mer :)

Pratade med Lennart för ett litet tag sedan om att vi behöver göra något åt min sits då det känns som att jag ska trilla av när jag hoppar Bill eftersom han ofta kickar ut bakbenen över hindret. Jag klamrar mig fast för glatta livet men är inte i balans i landningen, vilket stör rytmen. Han föreslog att jag skulle byta sadel, då den jag har nu har mycket klossar som gör att jag kniper om med knäna, och då åker hälarna bak och jag tippar framåt. Han tyckte jag skulle ha en Butet. Kontaktade Christer på Svensk Ridsport som också sa Butet. Han hade två stycken begagnade som jag åkte och hämtade i förrgår för att prova. Testade på både Marco och Bill.

Marco hoppar ju inte alls lika stort som Bill, så honom har jag lättare att följa med, men ändå märkte jag skillnad redan på honom, men sedan när jag testade på Bill, då var det stor skillnad!! (Kolla in på Instagram). Frågade Lennart varför i hela fridens namn han inte föreslagit detta tidigare?! Har för sjutton haft Bill i fyra år nu! Han skojade och sa att det ser ju så kul ut när jag håller på att flyga av, så han har ju bara väntat på att jag ska få tugga grus (vilket faktiskt inte hänt än på någon av hans träningar, peppar peppar). Nä, men det är ju först senaste året när jag börjat hoppa lite högre med Bill som jag upplevt att detta blivit ett riktigt problem. Kändes i alla fall jättebra i förrgår när jag provade bägge sadlarna, så igår köpte vi den ena. Jippie!!

Igår hoppade jag Ratzia för Amanda och sadeln låg bra på henne också så hade den på henne med. Var en nyttig gymnastiklektion och Ratzia kämpade på bra! :)

Idag ska jag iväg och hoppa Rosie. Hon fick ett sår på ett ben för ett tag sedan som var svårläkt, så nu var det ett tag sedan jag hoppade henne, men nu är hon igång igen!


Läst 10891 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
21
2020

Hej! I helgen var det tävling inne på Göteborg Horse Park på Hisingen. Jag hoppade Bill i 120 på lördagen och debuterade 125 på söndagen!! Ratzia hoppade 130 på lördagen och 135 på söndagen. Det var Sara Brink som byggde och jag gillar hennes banor, tycker alltid det är följsamt och inga konstigheter. Men tyckte hon byggde stort! Är det för att man inte varit ute och tävlat så mycket? Tyckte redan 120 på lördagen var enorm, haha.

Bill var i alla fall så duktig! Jag tänkte att han som vanligt skulle vara lite haikontaikon på framridningen när Ratzia var kvar i transporten, men den här gången var han så cool! Gnäggade lite, men inget att han försökte springa tillbaka till transporten eller bocka. Inne på banan var han också duktig. Rev tvåan som var en oxer, kickade ner frambommen med bakbenen för jag hade lite dålig galopp, men resten var bra :)
Sedan var det dags för Ratzia. Hon kändes så fin på framhoppningen, hade en bra känsla. Men sedan inne på banan blev det plockepinn?! Tyckte hon var så alert och uppåt, men ändå rev vi tre hinder? Kanske var hon FÖR på? Eller så hade vi bara en dålig dag helt enkelt.

På söndagen var det nya tag och dags Bills debut i 125cm! Hur spännande?! "Bara" 5cm högre, men oj vilken skillnad det kändes som. Dessutom en lång bana på 11 hinder och 13 språng. Vi rev första och sista hindret. Första hindret var det återigen lite lösig galopp och sista var nog bara att musten började gå ur, men resten kändes jättebra och han hoppade fantastiskt i trekombinationen. NÖJD! :)
Sedan ladda om för Ratzias 135cm. En bana på 12 hinder och 14 språng. Det blev två nedslag, men kändes mycket bättre än på lördagen. Det var inga stora rivningar och rundan kändes bra och rytmisk :)
Nu vilar Bill måndag, tisdag och onsdag för att smälta helgen, sedan kör vi igång igen med galopp i skogen resten av veckan. Ingen hoppning för honom och Ratzia denna vecka. Marco däremot ska hoppa idag :)


Läst 20410 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2020

Hej! I fredags var det som sagt utepremiär för Ratzia (förra inlägget) och i lördags var det dags för Bills första utestart den här säsongen. Det var på Göteborg Horse Park och det var så skönt att bara åka med honom. Kunde gå och besiktiga i lugn och ro och springa upp framför veterinären utan att han brallar iväg och jag hänger i longerlinan bakom ;)

Hoppade 120cm bedömning A. En lång bana på 12 hinder och 14 språng. Bill skötte sig fint på både framridning och framhoppning och inne på banan var han superduktig! Hoppade fint (jag satt lite löst och tappade stigbygeln en gång!!) och var felfri!! Så stolt och glad <3

Foto: Falkenbergs FotoFoto: Falkenbergs FotoSå nöjda efter en härlig runda <3 Foto: Falkenbergs FotoI söndags åkte jag med Marco till Kewluto för att hoppträna för Lennart. Han tyckte det var så roligt <3 Nu när han håller på och hoppar igång så är planen att hoppa lite oftare, men inte så mycket i början. Var en lagom första hoppträning och det vara bara när vi hoppade de första små hindren som han gjorde glädjeskutt efteråt, sedan var han lugn och fin :) Filmklipp finns på Instagram aamaziingsara.

I måndags åkte vi till bortre skogen med Bill och Ratzia på morgonen och red en runda och höll igång mycket. Efteråt åkte jag till första skogen med Marco. Igår longerade mamma Bill med Equibandet och åkte sedan på dressyrträning med Ratzia. Jag red Marco i paddocken och testade ett nytt bett (bild på Instagram) som jag tänkte ha på hoppningen idag om det fungerade bra, vilket det gjorde :) Så idag blev det först en uteritt med Bill och Ratzia i första skogen. Blev en lite oväntad incident när vi stötte på en mamma och hennes två barn på ridspåret. De höll på att plocka blåbär vid sidan av ridspåret men hade ställt en hink och en ryggsäck mitt på ridspåret. Vi hade som vanligt med oss Fia (hunden) och hon sprang glatt fram till hinken och ryggsäcken för att checka läget. I den öppna ryggsäcken fanns visst en burk utan lock med kakor i. Ja, resten kan ni väl gissa er till ;) Fia stal kakorna och pojken på cirka tio år började storböla att hunden hade ätit upp hans kakor. Mamma kunde inte hålla sig för skratt så hon red vidare medan jag och Bill fick stanna och be så hemskt mycket om ursäkt. Som tur var så tyckte mamman att det inte var så smart av dem att ha en öppen burk med kakor utan uppsikt, så hon tog det hela med ro och tröstade pojken att det fanns fler kakor hemma. Puh!!

Efter incidenten i skogen var det dags för hoppträning med Marco för Amanda på Kungsbacka RK. Hade det nya bettet och det kändes bra. Var lite lydnadsövningar, så passade perfekt för honom. Kändes bra! Filmklipp på Instagram :)

Imorgon är planen att skritta ut en lång runda på grabbarna och bara skritta. Icke att underskatta att bara ut och skritta, skritta, skritta. Sedan tänkte jag åka till KRK med Ratzia och bygga upp en serie och bara hoppa några språng inför helgens tävlingar :)


Läst 27702 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv