Saras vardag - Vad har hänt sedan sist?
APR
19
2020

Vad har hänt sedan sist?

Hej! Nu var det ett bra tag sedan sist, och det har hänt en hel del. När jag skrev senast var det inget tävlingsstopp, men som ni förmodligen vet så är det inga tävlingar fram till 31 maj (än så länge). Därför har det blivit desto mer träningar, både för Amanda och Lennart! :)


Marco 140cm på Kungsbacka Ridklubb. Foto: Falkenbergs Foto

För tre veckor sedan var jag och hoppade för Lennart på Spelmansgården med Bill och Marco. Det var Bills första hoppning efter tävlingen på Kungsbacka RK, så han var pigg och glad, bjöd på lite bocksprång, men var bara positiv. Hoppade sedan Marco som hoppade helt fantastiskt, kändes jättefin. Hade hopptränat honom för Amanda veckan innan på hackamoret, vilket kändes toppen, så hade hackamoret igen och det kändes väldigt bra.


Bill 120 cm på Kungsbacka Ridklubb. Foto: Falkenbergs Foto

Hästarna fick sedan vila på helgen då jag fyllde 30 år och både jobbade och firade. På måndagen skulle jag rida ut med Marco och han var JÄTTEöm i hovarna. Han var skodd några dagar innan och nu gick han så stappligt där det var stenigt och ojämnt. Han är ju extremt känslig och har tunna sulor i sig själv, så kontaktade min hovslagare och frågade om vi inte kunde sätta på honom sulor. Bäst som han är kom han ut redan på tisdag morgon. Marco var som sagt jätteöm och ville inte stå still när Per skulle dra av skona och han reagerade på hela sulan, alltså inte bara vid sömmarna. Per misstänkte att han kan ha trampat hårt på något mitt på. Satte på sulor o så sa vi att vi skulle höras på söndagen igen och se om det blev bättre eller sämre. Sämre kunde tyda på hovböld. Lät honom gå i hagen och känna in sig med sulorna och kände på benen och hovarna varje dag. Var aldrig svullen eller varm i benet, men varm i ena hoven, först mitt fram på hoven, sedan bak vid ballarna. Det försvann efter några dagar och på söndagen tog jag upp honom i paddocken på linan för att titta på honom och då var han sååå mycket bättre! Kändes skönt, men självklart var vi inte klara där...På måndagen skrittade jag ut på honom och han marscherade på bra i skritten och ömmade ingenting fastän det var stenigt och ojämnt på sina ställen. Märker när jag ridit klart att han blöder ovanför knät på samma ben som han varit öm i hoven på. Fattar inte alls var det kommit ifrån? Har alltså ridit på ett ridspår i skritt som är brett och utan grenar och pinnar som sticker ut, så han kan ju bara inte gått in i en pinne och rivit upp ett sår som blöder ordentligt?? Fattar noll.. Tvättar rent ordentligt och dagen efter är han rejält svullen över knät. Har nu hållit rent såret och skrittat, och svullnaden har nu börjat gå ner men tycker inte att han går helt rent när han travar. Ratzia ska på återbesök nu på måndag så ringde och frågade om vi kunde få ta med Marco också, vilket gick bra. Hoppas det inte är för allvarligt... :(


Såret efter några dagar. Tror dock inte det har med hältan att göra, utan det är nog hovarna som spökar..

Roligare nyheter däremot är förra veckans hoppträningar. Först var det hoppträning för Lennart på skärtorsdagen och eftersom Marco inte är i hoppskick så fick Hedda rycka in. Det tackade hon för och Lennart tyckte minsann inte hon såg ut som 21. Sökte hinder för fullt och hoppade toppen!

På långfredagen och påskafton var det kurs för Amanda på Kungsbacka Ridklubb och Bill var en riktig STJÄRNA! Nej men alltså på riktigt, han var så fin!! På fredagen var det mycket lydnad. Började först värma upp med en övning utan hinder där man red som på en fyrkant lite innanför spåret. Först i trav och innan varje hörn skritt och flytta bakdelen. Sedan i galopp och innan varje hörn trav och flytta baken. Hade sedan travbommar och låga hinder, tränade övergångar mellan galopp och trav och tvärtom. Bill var laddad och fick hoppa av sig lite.

Sedan hoppade vi små hinder runt på en åtta och varierade galoppsprången. Avslutade med några högre språng, först på trippelbarrliknande oxer och sedan högre räcke där man fick sätta ihop dem. Allt har ni i filmen nedan!

Var hur nöjd som helst med Bill och undrade hur sjutton han skulle kunna toppa denna känsla dagen efter när det var banhoppning. Hoppade fram lite på räcke och oxer, sedan var det dags för bana. En bana på 10 hinder och 12 språng. Olika linjer, trekombination och trippelbarr, grindar och ifyllnader. Återigen imponerade han på mig och var jättefin! Var så stolt och glad efteråt när jag tänkte på vår utveckling tillsammans. Vi minns ju alla (och kommer aldrig att glömma) när han inte ens skulle skritta över en bom på marken.

Film från både fredagen och lördagen <3

Efter detta har Bill bara fått gå i skogen förutom en dag denna veckan då vi red ett lugnt markarbetspass i paddocken och gjorde samma övning som förra veckan för Amanda med övergångarna och flytta bakdelen.

I torsdags var det träning för Lennart och Hedda fick återigen ställa upp. Tanten var grym och visar att hon inte är klar som hopphäst än. Kolla in filmen nedan, det är full fart och hon tycker det är sååå kul. Finns det något bättre än att hoppa?Igår kväll var det öppen bana på Kungsbacka Ridklubb med Bill och Amanda var där och coachade oss. Första utomhushoppningen och på Kungsbackas jättestora bana. Tänkte att nu lär han vara sååå på tårna, men han var chill! Inga bocksprång, inga tvärvändningar när det kom cyklar på cykelbanan bredvid paddocken osv. Hoppade fram på ett hinder, först som räcke och sedan oxer. Sedan var det dags för bana. Hinder 1-10 med en kombination. Bill låg på och tyckte det var sååå kul! Hoppade jättefint och vi hoppade två varv på ca 110cm. Så duktig! :) Som vanligt finns filmklipp på Instagram - aamaziingsaraFina tavlor från Svensk Hästrehab :)


Läst 42496 ggr
Fler inlägg

MAR
05
2021

Hej! Löshoppningen i söndags hade gått jättebra med Cooper. Han hade skött sig fint och fått beröm för sin hoppning och spänst. Kul! :)
I tisdags var jag ledig, så då passade jag på att rida alla hästarna. Började med att åka bort till manegen med Ratzia för hoppintervaller. Var Lennart som tipsade mig för några år sedan om denna övning för att bygga upp hoppkonditionen och styrka. På ena långsidan bygger man tre räcken med ett galoppsprång mellan, lite åt det kortare håller. På andra långsidan en studs, brukar ha fyra-fem stycken. Hoppar sedan tre varv, skrittar en minut, byter varv och hoppar tre varv till, skrittar en minut osv. Hur många intervaller man gör beror ju på höjd och var hästen är just nu. Med Ratzia gjorde jag fyra intervaller den här gången och började på ca 90cm första intervallen och höjde sedan till 100cm och 110cm. Skulle säga att maxhöjd är 120cm. Finns ett klipp på Instagram från i tisdags :)

Åkte sedan till skogen med Hedda och red ut en runda. Hon var superpigg och jag lät henne galoppera på för fullt. Måste ta henne till travbanan någon dag så hon får kuta på ordentligt en längre sträcka. Hon kommer älska det! :)Bill på öppen bana för två veckor sedan. Hur cool bild?! :)

Sedan var det dags för hoppträningar på kvällen. Först Lennartträning med Bill och sedan iväg på Amandaträning med Marco. Snacka om härlig dag :) Båda hästarna kändes fräscha och fina. Här nedan är film på Bill och Marco hittar ni filmklipp på Instagram (aamaziingsara).


Marco för Amanda :)

I onsdags red vi ut två vändor. Först med Hedda och Ratzia, sedan Marco och Bill. Igår red mamma dressyr på Ratzia i manegen och jag red grabbarna hemma i paddocken. Markarbete med Marco och intervallträning med Bill. Vet inte om jag skrev om det i förra inlägget, men mamma läste någonstans om galoppintervaller. Du galopperar tre minuter, skrittar en minut, galopperar tre minuter osv. Detta gör du sex gånger till att börja med, sedan kan man öka på intervallerna. Vila dagen efter :)Idag kommer Per och skor alla hästar. Bill och Marco får vila, mamma och en kompis rider ut på Hedda och Ratzia :) I helgen är planen än så länge att mamma och Ratzia ska på dressyrlektion för Christian Bengtsson imorgon och Bill och jag på öppen bana på söndag.


Läst 266 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
28
2021

Hej! I förra inlägget skulle jag iväg på träning för Lennart med Marco, och det gick toppen. Han hoppade så fint! Film nedan.
På onsdagen var det banhoppningsträning för Amanda med Ratzia. Hoppade en superbra, felfri runda, och efteråt tog vi bara några hinder större, bland annat kombinationen. Första gången rev hon, så tog kombinationen igen och jisses vad ambitiöst hon hoppade då. Satt till och med lite löst i sadeln!Ratzia <3Sedan har det i vanlig ordning varit varierad ridning. Skogen, travbanan, manegen. Vivi på Svensk Hästrehab var här och gick över alla hästarna i början på den här veckan och då pratade vi om det. Hur viktigt det är med varierad ridning. Hon tycker alltid hästarna känns så fina. Inga spänningar, stela eller ömma. Så härligt att höra :)

Pratade även om hur jag brukar rida när jag rider i manege/paddock, och hon tror även att det har stor betydelse. Så tänkte jag kunde dela med mig av hur ett typiskt markarbetspass ser ut för mina hästar. Det är väldigt basic, hehe. Skrittar först fram och flyttar sedan hästen i sidled i skritt i det jag kallar för "Royneövningen" (fick göra den övningen för Royne Zetterman i trav och galopp med Marco för några år sedan och det var MAGI så gör den med alla hästar i alla gångarter ALLTID). Börjar sedan trava och fortsätter flytta några steg in och rakriktar sedan och travar på några steg framåt. Gör lite öppna längs långsidan och sedan galopp. Så travdelen är den kortaste när jag rider. I galoppen börjar jag igen med Royneövningen, sedan flytta in framdelen lite längs långsidan och efter det jobb i förvänd galopp. Brukar börja att rida som en åtta, sedan rida lite serpentiner. Detta är i princip det enda vi gör på böjt spår och volt. Gör mycket tempoväxlingar. Samlar så mycket vi klarar av några steg, låter sedan länga ut ordentligt. Travar av, flyttar igen några steg i sidled och sedan avskrittning. Så mest galopp, mycket flytta i sidled, knappt några volter och en hel del tempoväxlingar. Det fungerar bra för oss :)Djupvågsbehandling :)


I onsdags var det träning för Amanda med Bill och efter den träningen har Bill blivit kändis. Det var trim/styrka/seriehoppning på schemat och Bill var taggad till tusen och kändes jättefräsch. Slängde som vanligt ut sina bakben ordentligt och jag tog några galna printscreens från filmerna. Är med i en SVINrolig grupp på Facebook där folk postar så roliga filmer och bilder på diverse fails och ingen kommer med pekpinnar utan alla tycker bara det är hur kul som helst. Så jag postade bilderna i gruppen och Bill is going viral! Hur kul som helst och alla kommentarer är hilarious eftersom alla är ironiska och som sagt, det finns inga "Karens" i gruppen, om ni förstår vad jag menar ;)

Nu ska jag alldeles strax åka och jobba. Har gjort i ordning Cooper så ska mamma och Fredrik åka iväg med honom till Stall Phem i eftermiddag för löshoppning :) Har bett att de ska filma så jag får se efteråt hur han skötte sig.Så söt, men tro mig, han är en devil in disguise ;)


Läst 3711 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
16
2021

Hej! I måndags förra veckan var jag iväg på Öppen Bana på Kungsbacka Ridklubb med Bill och Ratzia. Eftersom vi inte får tävla så är det kul att så många arrangerar Öppen Bana så man ändå kan hålla igång och förhoppningsvis vara i fin form till det är dags för tävlingsstart :)

Bill hoppade en felfri runda på 120cm och var jättefin och glad. Eftersom han inte hoppat så mycket efter vintervilan så nöjde vi oss med det :) Ratzia hoppade också felfritt en runda på 120cm och sedan höjde vi några hinder till 130-135cm och hoppade en kortare version av banan, vilket hon gjorde toppenbra!


Man får hålla i sig när han gör sådana kickar med bakbenen över vissa hinder, haha!


På onsdagen var det trimträning för Amanda med Marco. Hade en studs uppbyggd på varje kortsida på böjt spår och på ena snett igenom var det en kombination med räcke två galoppsprång räcke och på andra snett igenom en kombination med oxer två galoppsprång oxer. Åkte själv så har ingen film från den träningen, men man skulle rida som en åtta och bara få det att flyta på. Marco var såååå taggad, men hoppade fint!

På torsdagen var det träning för Lennart med Ratzia och då var det samma övningar som på förra träningen för honom när jag hade Bill och Marco (film i förra inlägget). Ratzia hoppade fint, men jag måste tänka på att komma igång i en bra galopp från början och inte börja i för seg galopp för att sedan rida på.I söndags åkte jag med Bill på Öppen Bana på Herreds gård. Han kändes superfin och hoppade en felfri runda på 120cm. Höjde sedan några hinder till 130cm och hoppade ett kortare varv. Gav så härlig känsla, men får klamra mig fast för mitt liv på många språng, haha!


Lille Bill <3

Nöjd efter öppen bana :DÖvriga dagar har det blivit turer i skogen och markarbete i manegen. I lördags red jag Marco i manegen efter att jag hade jobbat 05:45-13. Mina linser var så torra efter jobbet så när jag kom hem tog jag ur dem och satte på mig glasögonen. Jag har ju alltid linser eftersom det är så bekvämt och använder bara glasögon hemma på morgonen och kvällen. Nu red jag med glasögonen, och jag fattar inte hur ni som alltid gör det klarar det?? Dels så immade de igen i tid och otid och sedan kändes det inte helt stabilt. Hade jag hoppat hade jag säkert tappat dem, haha. Nä, tur jag har linserna, det känns säkrare för min del.Varit ute i snön idag på en skogstur med Bill och Hedda och nu ska jag göra i ordning Marco för hoppträning för Lennart :) Ha en fortsatt fin vecka!


Läst 12830 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
ArkivSenaste expertsvaren

Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Håller sig hästen varm med mat? Eva Dahlström svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.