Therese - Dagens planering höll!
SEP
13

Dagens planering höll!

 

Japp, dagens planering höll! Det tog lite tid bara men det får så göra ibland. När jag inte hade så många hästar att rida så ville jag lägga extra tid och verkligen jobba igenom alla. Sen rider jag på en stor gräsäng som ligger tio minuters skrittväg från stallet. Tycker det är perfekt för då blir det ordentlig fram -och avskrittning som är viktigt för hästarna.

 

Kom in strax innan halv elva nu ikväll. Eftersom Björn är på resa med jobbet så funderade jag på vad min kvällamat skulle bestå av...hade en lite stund innan jag gick in ätit en knäckemacka med räkost i sadelkammaren tillsammans med Frida. Det var hon som bjöd, jag tar inte åt mig av den brilljanta iden att äta knäckebröd istället för godis när man blir lite småhungrig i stallet. Så den nyttiga delen av kvällsmaten var ju avklarad...jag kokade en kopp te och värmde det som var kvar av en kladdkaka och lite vaniljkesella till....gott och för att inte någon ska tro, jag är inte duktig på det här med hälsosam kost!

 

 

Frida klappar om LADY efter ridpasset.

 

Dagens ridpass har varit bra. Började med CASH FLOW som inte är en helt så enkel häst att rida. Hon är känslig, har humör, mycket synpunkter, vill göra allt på en gång, eller varför inte springa hem?! Så den damen får man lirka och stryka lite medhårs för att få på sin sida. Att jobba på det stora gräsfältet kan var en utmaning, som är till för att utmanas. Idag blev det toppenbra! Pigg och ivrig först så det gäller att vara uppfinningsrik. Hon slappnade av och jobbade på fint. Ett av de bästa ridpassen på henne! Malin fick rida CARLINA samtidigt och jag hjälpte henne lite så hon fick lite att träna på.

 

Nästa häst var CAHLUA. Första riktiga dressyrpasset på en vecka, red ut igår. Hon var lite slingrig först och ville inte riktigt sätta under bakbenen. Red en hel del sidvärtsrörelser på volterna, skänkelvikningar och förvänd galopp. Blev så fin och imorgon är hon nog bättre. Tomas brukar prata om "den tredje dagen". Det betyder att första dagen man jobbar hästen kan den kännas ok, andra dagen bättre och den tredje riktigt bra. Det ligger mycket i det. Samtidigt som jag red CAHLUA red Frida DON. Det blev hans första riktiga "dressyrpass", dvs inte springa i svansen på en annan häst utan styra runt lite på egen hand på fältet. De gjorde stora volter, lite snett igenom och han var duktig.

 

ACINDO var tredje hästen och hon hade inte tänkt att jobba idag. Nej fy, ska du komma här och ställa krav på mig, åk tillbaka till Finland så kan vi semestra lite till, så kändes det som hon tänkte, samtidigt som hon hade lämnat bakbenen hemma i stallet! Så jag fick jobba ordentligt! Var ganska trött när jag var klar men nöjd med resultatet. Det var nog ACINDO också även om hon inte vill erkänna det!!! Frida red Humlan och det såg bra ut.

 

LAGANA var sista hästen innan lunchen. Det var tredje dagen på rad jag jobbade henne och det stämmer. Idag var hon bäst, riktigt fin! Frida red LADY och hon gick bra.

 

 

LAGANA får äta lite gräs som belöning efter ett bra ridpass!

 

Efter lunch red jag CELVIN. En fin liten häst. Trimmade en stund och det var en härlig känsla. Han är bara fyra år och vilken härlig galopp han har. Frida red sin egen häst.

 

EROZ var sista hästen. Han var lite sur först och ville inte lyssna på skänkeln eller förhållningarna. Jag fortsatte bara att rida konsekvent och han sökte sig till jobbet och gjorde ett bra pass.

 

TIPTON fick åka på hoppträning med Tomas för Erik Bergren. Det hade gått bra.

 

Avslutade dagen med att ta in alla hästar från hagarna och fodrade. Frida och jag bestämde oss för att klippa lite och började med CASH FLOW. Henne klippte jag aldrig förra året men nu var pälsen så lång så det var bara att göra det. Bävade lite innan för hur det skulle gå, om hon var lugn och snäll? Det gick hur bra som helst. Frida började klippa under tiden som jag putsade träns. Sedan hjälptes vi åt med benen och huvudet. Så hela hästen är klippt och fin nu! Av bara ren glädje att den hästen var klar så klippte jag CAHLUA också. Så två hästar färdiga och långt kvar till helgen!

 

 

Har laddat lite inför hoppträningen imorgon med att titta på bra hoppning!

 

Nick Skelton.

Linnea Eriksson.

Marcus Ehning.

Roffe!

Nu är jag laddad för träningen imorgon, vill också bli så bra som de!!!! Drömma går alltid!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 26173 ggr

Fler inlägg

FEB
16

Afrika och "skräcknatten"

Första natten på safarit blev en upplevelse i "skräck", med flodhästarna som regissörer!
Innan middagen så satt vi på vår altan och tittade på en stor flodhäst som badade i floden precis framför oss, vilken syn!

Vi hade ätit en god middag och sedan gått tillbaka till hyddan med massajen. Vi konstaterade att det var så mörkt på kvällen/natten, som man hört att det är. Sen alla ljud från alla nattdjur, det var annorlunda. Klockan halv elva stängdes elen av så då var det slut på läsningen i boken, det blev kolsvart! Vi hade solcellslampor vid sängen men det var inte så stark ljus från dem. Vi låg och lyssnade på alla ljud och somnade till slut. Några timmar senare, runt fyra på morgonen vaknade vi båda, skräckslagna av tuggande ljud utanför vår hydda!!! Tänk er att ligga i en säng, innanför myggnät, i en hydda i vildmarken i Afrika, med fönster som endast hade myggnät och du hör massa stampande och tuggande ljud några meter från din säng!!!! Vi låg som två stela pinnar och försökte förstå vad fasiken det var som lät. Efter en stund började det lukta färskt gräs i hela hyddan, det var alltså flodhästarna som stod runt vår hydda och åt gräs!!! Vi vågade inte tända någon mobillampa, vem vet vad de skulle göra då! En flodhäst på tre ton bara några meter från sängen, med en stenvägg med myggnätsfönster mellan oss! Inte för att jag tror att de hade pressat sig in i fönstergluggen, men just då, i mörkret, så kändes det som att de kommer komma in i hyddan!!!
Dessa tuggande ljud, deras trampande runt hyddan, lukten av gräs, sen var det en av dem som sprang förbi utanför, då gungade nästan sängen. Den flodhästen sprang ner och hoppade ner i floden, så det plaskade från floden också!!! 
Vilken natt, helt galet!!! Vi förstod nu varför massajerna alltid skulle gå tillsammans med oss.....

Vi var tvungna att filma så man ser hur nära de faktiskt var på natten!

Kändes tryggt att gå med massajen på morgonen!!!

Bild på en flodhäst vi såg ute på steppen, han hade ett eget vattenhål mitt i ingenstans! De är så stora!!!


Läst 827 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
13

Jag älskar Afrika!

Hej på er alla och välkomna till en tillbakablick på Björns och min resa till AFRIKA och landet Tanzania. Vi har varit borta i två veckor och kom hem igår, så nu tänkte jag skriva om vår resa i några inlägg.
Det här är den bästa resa vi gjort, det var helt fantastiskt! Det har alltid vart en dröm för mig att åka på safari och se alla djuren. Nu gjorde vi det! Verkligheten var dessutom bättre än drömmen! 
Vår resa började med flyg från Linköping till Amsterdam. Vidare till Nairobi i Kenya och sedan sista flyget till Dar Es Salaam i Tanzania. Första dagen var vi i Dar Es Salaam innan vi skulle flyga ut till RUAHA National Park där vi skulle på safari. Den parken ligger i södra Tanzania. 

Vi flög ut till parken, det tog ca 1,5 timme. 

Landat i parken, vilken känsla! Det var varmt och en förväntansfull känsla!

Det var Björn, jag och tre svenskar till som skulle till Ruaha River Lodge. Vi blev mottagna av våra två guider som vi åkte med under tiden på safarit. Äventyret började direkt när vi var påväg att landa, det stod både elefanter och zebror bredvid landningsbanan och så sprang det vildsvin framför flygplanet precis när vi skulle landa! 

När våra väskor var packade i Land Rovern så började resan ut till lodgen där vi skulle bo. Det tog 45 minuter, 45 minuter av spänning, äventyr och att bara försöka förstå att nu var vi verkligen här!!!
Det dök upp djur överallt, en stor elefanthane såg vi direkt vid landningsbanan. Sen såg vi Impalor, de var alltid i flock, så vackra. Även giraffer såg vi.

Här har vi precis kommit fram till lodgen. 

När vi kom fram till lodgen så blev vi välkomnade av ägaren och så åt vi lunch med en helt fantastisk utsikt över dalen och floden. Där nere i floden var det massor av flodhästar. Så redan vid första lunchen var jag så glad och nöjd med resan, när den knappt börjat!

Här bodde vi, Ruaha River Lodge. Utsikt från lunchstället. Man ser taket på några av hyddorna där vi bodde! 

Efter lunchen gick vi ner till våra hyddor. Vi hade en masaj som visade oss vägen och alltid gick tillsammans med oss när vi var på lodgen och gick mellan hyddorna och restaurangen. Det här ligger ju mitt ute i Afrikas vildmark så det var djur runt omkring, därför fick vi inte gå ensamma, Masajen skulle alltid gå med oss för vår säkerhet.

Vår "livvakt" Masajen!

Vi fick vår "hydda" och det var jättefint! Hyddorna ligger nere vid floden så vi hade en flodhäst bara några meter från vår altan!
Vi fick installera oss och sedan åkte vi ut på eftermiddags safari i några timmar, då såg vi både babianer, krokodiler och flodhästar!

Våra fantastiskt duktiga guider!

Björn, jag, vår guide. Eva, Tomas och Christina. som också kom från Sverige. Vi hade jätteroligt och trevligt tillsammans under våra dagar på safari! 
T

illbaka på lodgen till kvällen och då blev det middag. Varje kväll var det trerätters, så god mat!

Sen var det natt och sova i säng med myggnät runt! Väldigt speciellt att sova ute i vildmarken med alla ljud från djuren. Sen hade de bara el en timme på morgonen från kl sex till sju, samt på kvällen kl 18:30 till 22:30. Ingen WIFI, men rinnande vatten, dusch och riktig toa! Så det var rätt lyxigt att kliva ut i vildmarkens lugn! 
I nästa inlägg får ni läsa om Björns och min "skräcknatt" och mer safari! 


Läst 4606 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
29

Hello Afrika!

Vi är nu framme i AFRIKA, i landet Tanzania! Resan hit startade i Linköping som vi flög ifrån till Amsterdam. Vårt flyg från kalla Sverige var försenat för de var tvungna att köra avisning av kärran. Säkerheten går före hålltider, det tackar jag för, lite flygrädd som jag är. När vi landade i Amsterdam hade vi 30 minuter på oss innan vårt plan mot Nairobi skulle lyfta. Gissa om det kändes stressigt, ännu värre när vi insåg att vårt plan taxade in längst bort på Schiphol så vi fick ta flygplatsbussen till terminalen. Sen var det bara att SPRINGA!!!!! Med ryggsäck på ryggen och som tur var springvänliga skor så lubbade vi igenom hela flygplatsen, för vår gate var såklart på andra sidan mot vart bussen släppte av oss! Så flygplatsen i Amsterdam den har bara passerat revy, minns bara att från A till F är det långt och man nästan hoppade över folk som inte lämnade fri väg i rulltrapporna! 
Vi hann precis till gaten och hängde över avspärrningen helt spyfärdig medans de kollade pass och boardingkort, sen fick vi gå på planet!
Åtta timmars flygresa till Nairobi i Kenya där vi bytte flyg mot slutdestination Dar Es Salaam där vi nu befinner oss. Vi blev insläppta i landet med alla papper iordning, rätt vaccinationer och påskrift att vi inte kom från ett land som har Ebola. Då känns det liksom på riktigt, nu är vi en bit bort från Hallstahammar!

Vi har haft en lugn dag på hotellet, färden hit var intressant med en pratglad taxichaufför som hade mycket att berätta och kunde några fraser på svenska! Vi åt lunch på hotellet och träffade då två svenskar som vi pratade med, de jobbade på svenska ambassaden. Jag tycker att det är roligt att träffa nya människor och prata med.

Imorgon bitti blir vi hämtade och så flyger vi ut i nationalparken RUAHA. Den är Tanzanias största nationalpark, till ytan lika stor som ångermanland, eller dubbelt så stor som skåne. Det är en dröm som jag alltid haft att få åka på safari, imorgon är det dags!


Läst 19334 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market