Therese - Dagens planering höll!
SEP
13

Dagens planering höll!

 

Japp, dagens planering höll! Det tog lite tid bara men det får så göra ibland. När jag inte hade så många hästar att rida så ville jag lägga extra tid och verkligen jobba igenom alla. Sen rider jag på en stor gräsäng som ligger tio minuters skrittväg från stallet. Tycker det är perfekt för då blir det ordentlig fram -och avskrittning som är viktigt för hästarna.

 

Kom in strax innan halv elva nu ikväll. Eftersom Björn är på resa med jobbet så funderade jag på vad min kvällamat skulle bestå av...hade en lite stund innan jag gick in ätit en knäckemacka med räkost i sadelkammaren tillsammans med Frida. Det var hon som bjöd, jag tar inte åt mig av den brilljanta iden att äta knäckebröd istället för godis när man blir lite småhungrig i stallet. Så den nyttiga delen av kvällsmaten var ju avklarad...jag kokade en kopp te och värmde det som var kvar av en kladdkaka och lite vaniljkesella till....gott och för att inte någon ska tro, jag är inte duktig på det här med hälsosam kost!

 

 

Frida klappar om LADY efter ridpasset.

 

Dagens ridpass har varit bra. Började med CASH FLOW som inte är en helt så enkel häst att rida. Hon är känslig, har humör, mycket synpunkter, vill göra allt på en gång, eller varför inte springa hem?! Så den damen får man lirka och stryka lite medhårs för att få på sin sida. Att jobba på det stora gräsfältet kan var en utmaning, som är till för att utmanas. Idag blev det toppenbra! Pigg och ivrig först så det gäller att vara uppfinningsrik. Hon slappnade av och jobbade på fint. Ett av de bästa ridpassen på henne! Malin fick rida CARLINA samtidigt och jag hjälpte henne lite så hon fick lite att träna på.

 

Nästa häst var CAHLUA. Första riktiga dressyrpasset på en vecka, red ut igår. Hon var lite slingrig först och ville inte riktigt sätta under bakbenen. Red en hel del sidvärtsrörelser på volterna, skänkelvikningar och förvänd galopp. Blev så fin och imorgon är hon nog bättre. Tomas brukar prata om "den tredje dagen". Det betyder att första dagen man jobbar hästen kan den kännas ok, andra dagen bättre och den tredje riktigt bra. Det ligger mycket i det. Samtidigt som jag red CAHLUA red Frida DON. Det blev hans första riktiga "dressyrpass", dvs inte springa i svansen på en annan häst utan styra runt lite på egen hand på fältet. De gjorde stora volter, lite snett igenom och han var duktig.

 

ACINDO var tredje hästen och hon hade inte tänkt att jobba idag. Nej fy, ska du komma här och ställa krav på mig, åk tillbaka till Finland så kan vi semestra lite till, så kändes det som hon tänkte, samtidigt som hon hade lämnat bakbenen hemma i stallet! Så jag fick jobba ordentligt! Var ganska trött när jag var klar men nöjd med resultatet. Det var nog ACINDO också även om hon inte vill erkänna det!!! Frida red Humlan och det såg bra ut.

 

LAGANA var sista hästen innan lunchen. Det var tredje dagen på rad jag jobbade henne och det stämmer. Idag var hon bäst, riktigt fin! Frida red LADY och hon gick bra.

 

 

LAGANA får äta lite gräs som belöning efter ett bra ridpass!

 

Efter lunch red jag CELVIN. En fin liten häst. Trimmade en stund och det var en härlig känsla. Han är bara fyra år och vilken härlig galopp han har. Frida red sin egen häst.

 

EROZ var sista hästen. Han var lite sur först och ville inte lyssna på skänkeln eller förhållningarna. Jag fortsatte bara att rida konsekvent och han sökte sig till jobbet och gjorde ett bra pass.

 

TIPTON fick åka på hoppträning med Tomas för Erik Bergren. Det hade gått bra.

 

Avslutade dagen med att ta in alla hästar från hagarna och fodrade. Frida och jag bestämde oss för att klippa lite och började med CASH FLOW. Henne klippte jag aldrig förra året men nu var pälsen så lång så det var bara att göra det. Bävade lite innan för hur det skulle gå, om hon var lugn och snäll? Det gick hur bra som helst. Frida började klippa under tiden som jag putsade träns. Sedan hjälptes vi åt med benen och huvudet. Så hela hästen är klippt och fin nu! Av bara ren glädje att den hästen var klar så klippte jag CAHLUA också. Så två hästar färdiga och långt kvar till helgen!

 

 

Har laddat lite inför hoppträningen imorgon med att titta på bra hoppning!

 

Nick Skelton.

Linnea Eriksson.

Marcus Ehning.

Roffe!

Nu är jag laddad för träningen imorgon, vill också bli så bra som de!!!! Drömma går alltid!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 26996 ggr

Fler inlägg

SEP
06

Fredag!

Hej! Fredag idag och vädret är så fint, nu är det höst! Jag gillar hösten! 

Idag ska jag rida några hästar, jobba med några unghästar och så kommer det en ny unghäst ikväll. Det är ganska lugnt just nu, stallet är inte fullt. Flera av hästarna går fortfarande på bete. Så vi har passat på att tömma alla boxar på bädd, tvättat och målat stallet. Det blev så fint!!! Att spåna upp med nytt spån och ställa in hästarna i ljusa och fina boxar, det känns lyxigt!

Förra helgen var vi i Norrköping och tävlade. Det var en riktig "stolpe ut helg" Både CASH FLOW och LOVELY hoppade fint men bommarna var inte på vår sida, de ville ner i sanden! Vi tar nya tag till denna helg då det är tävling igen!


Läst 100227 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28

Uppfödarens glädje och sorg

Som hästuppfödare drömmer jag om att föda upp fina hästar som kan hoppa bra och komma långt på tävlingsbanorna. Att rida in och tävla på en häst man har fött upp själv, och lyckas, det är häftigt! Som nu när jag har LORD och LOVELY som båda hoppar svår klass, och deras mammor som jag tävlat innan de blev avelsston. Det är häftigt. Vägen dit är lång, väldigt lång. Det krävs så mycket i både jobb, pengar, utbildning, glädje och tur. För ibland har man inte tur. I år hade jag mer än otur med uppfödningen. 

Alla tre stona som betäcktes förra året var dräktiga. Bara en fölunge föddes och lever och mår bra. De andra två dog tyvärr i fölningen. Så tragiskt och jobbigt för oss alla. 
Det som hände med den ena var fölning med"red bag", dvs moderkakan har lossnat för tidigt och fölet får inte längre syre från navelsträngen. Fölet klarade sig inte. Jag är tacksam att både veterinär Sofie och Ann-Sofie och Sandra från Gocksta kom och hjälpte oss, annars hade vi aldrig fått ut fölet och då hade inte stoet klarat sig heller. 
Efter detta kändes det som att nej, nu slutar jag med det här. Det blir inga mer föl. Det var inte lätt att stå i stallgången och titta in i den ena boxen där Humlan och hennes fina fölunge stod, båda mådde bra, han några dagar gammal, lycka och glädje.
I boxen bredvid det andra stoet som förlorat sin fölunge. Där låg han i halmen och märren stod bredvid med hängande huvud. Det som är viktigt när ett föl dör är att märren får ha kvar fölet hos sig så hon får förstå själv att den inte lever mer. Tillslut efter några timmar så gräver märren över fölet med halm, som att de begraver fölet. Det är så sorgligt att se. Det är tufft många gånger och därför ska man glädja sig extra mycket åt de hästar som man har!

Jag är så glad för vårt föl som är efter CONTANT Q u: LADY LOOP SB(helsyster till LOVELY LADY SB som jag tävlar) ue: Looping-Rastell. 
Han är så social och trevlig, nyfiken och den snällaste fölunge vi haft! 

Humlan är så duktig mamma. Greven som han kallas är hennes första föl.

Mamma, vad är det där?
Några gulliga filmer på Greven och Humlan som försöker ta en tupplur!


Läst 114121 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27

Stubbåkern!

Nu är det skördetider och det betyder stubbåkrar att rida på! Den bästa tiden på året om ni frågar mig! Att galoppera på stubben, det är så roligt och det ger en frihetskänsla som är svårt att slå!
Min kompis Linda kom och fotade när jag red LOVELY så här får ni se några bilder.

LOVELY tyckte att det var intressant med en fotograf som låg på marken och fotade!!!
Följ Linda på instagram @lindaobergnaturfotograf för mer bilder på olika djur och natur!


Läst 115060 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.