Therese - DRAMMEN CSIO ***
JUN
30
2010

DRAMMEN CSIO ***

Så var vårt första internationella äventyr över. Det har varit jättekul!!! Innan jag åkte satt jag upp ett litet mål för mig själv och det var att komma hem med varsin placering på LAGANA och LUTRICIA, och jag lyckades!!!!! Jag är mycket stolt över mina hästar! Har haft dem sedan de var "gröna" och unga, nu har vi kommit så långt att vi har placerat oss på internationell tävling!!!

Tävlingen i DRAMMEN var en CSIO *** med nationshoppning och deltagare från 19 länder. Bla Japans, Turkiets, Syd Afrikas landslag var där! Och så otroligt många fina hästar och duktiga ryttare.

Äventyret började på onsdagsmorgonen kl 04:00..då åkte vi från Hallstahammar och mot Drammen i Norge. Björn körde lastbilen. Pernilla åkte med oss och hennes häst Skywalker. Vi mötte upp Anita i tullen vid gränsen till Norge där hon hjälpte oss med alla papper som måste fyllas i för att åka in i landet med hästarna.

Sedan fortsatte vi mot Drammen på de mindre roliga vägarna i vårt kära grannland i väst. E-18 i Norge ser inte ut som E-18 i Sverige, mer som landsvägen mellan Hallsta och Västerås!

och för att inte tala om alla dessa tunnlar vi åkte igenom.

Värst var det att åka tunneln under Oslo-fjorden..nästan 8 km lång. Där kände jag mig inte så kaxig när vår lastbil blev omkörd av en lastbil samtidigt som vi möter en lastbil...tur att Björn har nerverna i styr och körde oss säkert ända fram. 7,5 timmar tog resan allt som allt med stopp på vägen.

Vi kom fram vid lunchtid på onsdagen så då var det bara att fixa iordning i stallet och fodra hästarna. Gå en sväng på området och "kolla läget". Det var stort! Tror det var 18 stall och två tävlingsbanor med framridning till båda.

Pernilla och Walle vid uppstallningen på onsdag em då vi red hästarna lite lätt inför torsdagens start.

Veterinär besiktningen var på onsdag em mellan kl 17 och 20. Då ska alla besiktiga sina hästar. Det är inte som hemma där man kan besiktiga på morgonen samma dag. På bilden springer Björn med LUTRICIA!

Red LAGANA i Medium Tour, dvs 140 klasser och LUTRICIA i Small Tour, dvs 130 klasser. Pernilla red unghästrundan för sexåringar. Unghästarna gick här "mot klockan" precis som vanlig tävling och Pernilla och "Walle" var dubbelnolla i första starten och precis utanför placering!

LUTRICIA var lite spänd i första klassen över de första två hindrena så de rev vi tyvärr, sedan hoppade hon superbra. Det var en a:0.

LAGANA var jättefin och vi var felfria och kom till omhoppningen. Där började jag tänka "oj, kan det gå så här bra första gången på en sådan här stor tävling"...så då kom jag av mig i ridningen och rev två hinder i omhoppningen. Någon gång är alltid första gången med allt, nu var debuten avklarad och då släppte allt till nästa dag och jag red som vanligt!

Duktiga Björn (chafför, groom, mm) och fina LAGANA innan start.

Dag två var LUTRICIA dubbelnolla och placerad!!!!! Lycka!!!!!! Hon hoppade superfint och jag tog alla snäva vägar i omhoppningen, det fanns inget annat att välja på i denna konkurens om man vill ha chans på pris!

LAGANA var också superfin och vi var nära en nolla, rev näst sista hindret. Bra tid, hade räckt till pris!

Pernilla hade ett nedslag på Walle med bra tid så de kvalade till finalen för sexåringarna! Bra gjort på första internationella tävlingen!

LUTRICIAS rosett! Rosetterna i Norge är röd/blå/vit till vinnaren, röd till tvåan, blå till trean, grön till fyran och gul till femman och alla övriga placerade.

På lördagen hade jag "vilodag" då mina hästar inte tävlade. Pernilla red final och det gick bra. Ett nedslag och Walle såg så fin ut! Det var nationshoppning samma dag som vi tittade på. Norge vann, gissa om humöret var på topp på alla norrmänn i hela Drammen!!!!

På söndagen tävlade jag igen och det gick jättebra! LAGANA var felfri och placerad!!!! Lycka igen!!! LUTRICIA hade ett nedslag.

Summan av det hela, jag är nöjd och glad! Fantastiskt fin tävling. Toppenbra underlag, trevliga funktionärer, god mat och superbra väder, sol och varmt!

Mums, gott, gott!

Stora banan

På väg hem, in i tunneln...

taggar


liknande webbartiklar


Läst 27470 ggr

Fler inlägg

MAJ
27
2020

Visst är det en härlig tid på året nu när det närmar sig sommar? All grönska, alla fåglar och ljusare kvällar. Lite värme på det här så blir det ännu bättre för det har varit lite väl kallt på sistone.

Vi har ridit ut hästarna hur mycket som helst sista månaderna. Ut i skogen på skrittrundan som går upp och ner över stock och sten. De äldre hästarna får vara draghjälp till unghästarna som tar sina första ridturer ute i det fria. Alla har skött sig hur bra som helst och de lär sig massor när man rider ut så. Lyfta på benen, ha koll på vart de sätter hovarna. De lär sig naturligt att svänga för skänkel och hand när det svänger rund träd och stenar.

Unghästarna Nisse fyra år, inriden nu under vintern tillsammans med Bonnaire tre år. De har gått några skogsrundor nu och de gör det med bravur! 

Sen är det mycket konditionsträning på grusvägarna och vanliga uteritter. Så kondition, det har mina hästarna så det räcker och blir över!

Gräset växer i beteshagarna och på hövallarna. Vi tar in en stor del av vårt hö själva så man är ju lite halvt bonde och har koll på hur det växer. Blir nog lite sent i år om inte värmen kommer. Unghästarna ska släppas på bete inom någon vecka. Jag har väntat in gräset så det växer. Vill inte släppa för tidigt heller när det varit lite ruggigt väder. Det är både ettåringar, tvååringar, treåringar och fyraåringar som ska beta. De är uppdelade i två gäng nu på lösdrifterna och får gå så på betet också. Gänget med ett och tvååringarna går tillsammans med LUX, han är en lite äldre herre på tolv år som håller ordning i dagisgänget! Det är perfekt för dem att ha honom med sig, han uppfostrar dem och håller ett lugn. LUX rids också och när han kommer tillbaka till hagen efter ridpasset, då är det glädjescener varje dag!

“Farbror LUX” i hagen med sina ett och tvååringar!


Läst 3740 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
26
2020

Nu är det dags att börja blogga igen om min vardag och allt runt hästarna! Eftersom det har ekat rätt tomt här en längre tid så känner jag att det är dags för en ny presentation av mig själv!

Vem är Therese Nyman? Jo, tävlingsryttare i hoppning med allt från unghästar till svårklasshästar. Unghästutbildare, C-tränare i hoppning och uppfödare. Direkt efter gymnasiet åkte jag till Tyskland och jobbade i två år. När jag sedan kom hem så startade jag min verksamhet och har ridit in och utbildat massor med hästar, jag önskar att jag hade skrivit ned alla hästar i en bok, det hade varit roligt att blicka tillbaka.  Mitt liv kretsar runt hästarna, våra hundar, gården och ibland så ger jag mig ut på en resa tillsammans med min sambo Björn.

På gården varierar antalet hästar från månad till månad beroende på hur många som är i träning. Hästarna är allt från unghästar som är här för inridning och utbildning. Mina egna tävlingshästar, avelsston och några av mina hästar är lektionshästar för elever som vill rida lektion för mig men inte har egen häst.  

Just nu är inte livet och vardagen riktigt som vanligt eftersom vi lever i en coronapandemi. Vi får bara hoppas på att det vänder och går tillbaka till något som liknar den vanliga vardagen, tills dess får vi vara försiktiga och ta hand om varandra, hålla avstånd och tvätta händerna!
 

Min fina femåring CORLEEN e: Contant Q u: Corloni-Cortez-Caletto.


Läst 4807 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
01
2020

Lite mer än en vecka har gått sedan vår Nisse lämnade oss. Det känns så overkligt och sorgligt, det är svårt att ta in. Det värker i hjärtat.

Livet är så orättvist, Nisse kommer att vara saknad av så många. Det finns så många minnen, roliga och tokiga! Mitt första minne var när min pappa kom hem och säger till min mamma att nu hade han träffat en riktig hästkarl! Det var Nisse Hansson på Askö. Det blev hos Nisse som mina föräldrar köpte våra första storhästar, INKA med ett föl vid sidan, Cindolina efter CORTEZ. Det blev starten för våra uppfödningar. De hästarna är grunden till flera av våra hästar här på gården idag.

Pappa brukar berätta om när han, Nisse Hansson och Ole Madsen åkte till Tyskland till Holstein och tittade på hästar. Vilka resor! Och vilka hästar de fick se.

Ett annat tidigt minne är när jag var åtta år och provred min ponny GIMMICK i en hage på Askö. Han bockade och for runt och Nisse ville ha jordgubbstårta om jag flög av, men jag satt kvar. Det blev inget köp då, trodde jag…Det visade sig att mina föräldrar överraskade mig och gav GIMMICK till mig i julklapp, och Nisse kom körandes med honom på julaftons morgon. Nyter och förväntansfull vad jag skulle säga när jag fick “julklappen”.

Det var Nisse som ordnade så jag började hoppträna för Roland Nilsson på Rocklunda. Vi satt här hemma och fikade och så pratade mamma om att jag ville börja träna på riktigt med min ponny. Nisse lånade genast telefonen och ringde till Roland, som sa att jag var välkommen! Jag tror till och med att Nisse åkte med när jag skulle hoppträna för första gången på Rocklunda!

Alla fina hingstar som stått på Askö och flera av dem som jag fick hjälpa till att rida under säsongen, vilken upplevelse det var! Silvano, Kriuz, Acacio, Laurin, Lucky Light mfl och nu senast Contant och Bravour.

Tänk alla unghästar jag ridit in som var Nisses. Den första hästen jag red in åt Nisse när jag kom hem från Tyskland (efter att ha jobbat på Holsteiner Verband, dit Nisse och Ole brukade åka och på den vägen jag fick jobb där) det var Nisses uppfödning COLUMBUS H (e. Cortez) som sedan var OS reserv med Linda Heed.

I mitt stall idag har jag en fin femåring som heter CORLEEN. Hennes mamma red jag in åt Nisse, för runt nitton år sedan. CORLEEN är efter CONTANT Q, en riktig Nissehäst med andra ord! Uppfödare till CORLEEN är Ann-Sofie som jobbat hos Nisse på Askö i alla år och nu driver Gocksta Stuteri.

Ett annat härligt minne är Strömsholm och tävlingarna på slottsbanan 2014. Det var så vackert väder och jag skulle debutera svår klass med ACINDO, vår egen uppfödning efter Acacio-Cortez. Arnold skulle debutera med CONTANT Q också, hans och Nisses fina hingst. Så Nisse var på plats, annars brukade han inte vara med på så många tävlingar. Både Arnold och jag debuterar svår klass på våra hästar felfritt, Arnold och CONTANT Q vinner och ACINDO SB och jag kommer trea!!!! Gissa om Nisse var lika glad som vi andra!

Vi har så många fina unghästar nu och Nisse var så glad för dem alla när han var här för några veckor sedan och vi löshoppade. Vi smidde framtidsplaner och drömmar runt hästarna.

Jag önskar att jag hade kunnat lyfta telefonen och ringt till Nisse, för idag första maj, var det hans födelsedag. Men jag kommer inte att få något svar, och det gör mig så otroligt ledsen.

Mina tankar går till Nisses familj, och extra mycket idag!


Läst 36564 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv