Therese - Dressyr och hoppning!
MAR
28
2012

Dressyr och hoppning!

Igår kunde vi äntligen trimma dressyr här hemma, underbart! Vi har ett stort fält framför huset som vi kallar för "savannen" för det är så stort. Den används som hage och de hästar som går där har det lyxigt!

 

När det torkar upp på våren så börjar vi rida där och ställer även ut våra hinder när det torkat upp ordentligt.

 

Så igår trimmade Johanna och jag ett helt gäng hästar där, närmare bestämt fjorton. Unghästarna var glada men skötsamma som tur var, ingen som bockade av oss!

 

 

Savannen!

 

Idag har vi hoppat hela dagen. På onsdagar brukar det vara hoppning som gäller och idag var det full fart. Vi har hunnit med att hoppa tolv hästar. Alla har gått bra, unga som äldre.

 

Övningen som Tomas byggde upp var jätterolig att rida. Jag tyckte verkligen att både vi ryttare och hästar fick jobba. Hoppa på böjda spår, raka linjer och hinder ur sväng.

 

EROZ och LADY var jättefina. Båda har lugnat ner sig nu och gör ett bra jobb. Flänger inte på mellan hindren. De orkar bära sig, speciellt EROZ som är så stor. Han är smidig och hoppar runda höga språng. När han är klar med övningen så står han helt cool och väntar på nästa grej som ska hända. Ingen stress i onödan!

 

CAHLUA och LAGANA fick göra ett "lagom " jobb. Hoppa lågt, inte högre än en meter. Blev mer som markarbetshoppning. Red LAGANA på ett nytt bett. När hon blir sådär "tokglad" som på tävlingen så släpper hon kontakten med bettet och bara vräker sig framåt. Jag har alltid ridit henne på tredelat tränsbett. När jag hoppade och tävlade innan skadan så använde jag bett-tejp runt bettet. Det var för att hon skulle få lite mer att ta stöd på. Det trivdes hon med. Nu provade jag ett mjukt gummipelham. Blir lite samma effekt som bett-tejpen men med pelham blir det lite mer att ta stöd på. Kändes riktigt bra. Får prova det på tävlingen så ser vi hur det går.

 

 

CARLINA var jättefin idag. Hon hoppade ordentligt hela tiden. Som jag berättade förra veckan så kan hon ha svårt att hitta språngkurvan och gör det svårt för sig själv. Då hjälpte vi henne med galoppbom framför hindret. Nu satt träningen i och polletterna har trillat ner, hoppas de stannar där också!

 

TIPTON var också precis lika fin som förra veckan! Även CELVIN som hoppade en enklare bana.

 

ACINDO hade svårt att konsentrera sig i början av ridpasset. Vi var fyra ekipage som tränade tillsammans och hon tyckte att hon skulle hålla koll på alla andra utom sig själv. Då är det bara att rida framåt, framåt och vänta ut henne. När vi kom fram till trav och galoppbommarna började hon "tagga" ner och när vi hoppade gick det fin fint! Jag fick träna ordentligt på att rida framåt ur sväng till hindren när de kommer lite snabbt ur sväng. Inta ta upp, säkra sen rida. Nu nötte vi på en stund och det blev bra. Ska ta med mig det till tävlingen också!

 

De fyra sista hästarna för dagen hoppade vi i ridhuset i Dingtuna. Ulle kom dit med sina hästar och jag berättade för henne att jag hade hoppat en sådan bra övning för Tomas tidigare i Åskebro. Nu fanns det inget hinder framme i dingtuna. Så tittade vi på varandra, spottade i nävarna och släpade ut en massa hinder! Här ska tränas seriöst! Så sagt och gjort, en dag var jag med om att bygga en övning två gånger!!!

 

REMINA och EDWONDO var bra idag. Jobbade ordentligt med övningen och båda hästarna blev lösgjorda och fina. Speciellt REMINA, det gick jättebra! Jag är så nöjd med henne idag.

 

Avslutade dagens maraton i hoppning med KASSAN och LORD. Johanna hoppade LORD som gör framsteg varje gång. Idag blev det en enkel bana på 90 cm. KASSAN hoppade också en enklare bana. Överhoppar sig lite vissa språng, för att hon vill göra rätt. Hon ger mig en härlig känsla när hon slappnar av, gillar henne! Nyttigt för de båda unga hästarna att komma till ett nytt ridhus.

 

Imorgon blir det hästtvätt och packning av allt foder och utrustning till mig och hästarna. Åker till Lidköping och tävlar hela helgen.

 

Nu ska jag sova, är ganska trött.....texten i detta inlägg blev därefter känns det som!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 36364 ggr

Fler inlägg

MAJ
27
2020

Visst är det en härlig tid på året nu när det närmar sig sommar? All grönska, alla fåglar och ljusare kvällar. Lite värme på det här så blir det ännu bättre för det har varit lite väl kallt på sistone.

Vi har ridit ut hästarna hur mycket som helst sista månaderna. Ut i skogen på skrittrundan som går upp och ner över stock och sten. De äldre hästarna får vara draghjälp till unghästarna som tar sina första ridturer ute i det fria. Alla har skött sig hur bra som helst och de lär sig massor när man rider ut så. Lyfta på benen, ha koll på vart de sätter hovarna. De lär sig naturligt att svänga för skänkel och hand när det svänger rund träd och stenar.

Unghästarna Nisse fyra år, inriden nu under vintern tillsammans med Bonnaire tre år. De har gått några skogsrundor nu och de gör det med bravur! 

Sen är det mycket konditionsträning på grusvägarna och vanliga uteritter. Så kondition, det har mina hästarna så det räcker och blir över!

Gräset växer i beteshagarna och på hövallarna. Vi tar in en stor del av vårt hö själva så man är ju lite halvt bonde och har koll på hur det växer. Blir nog lite sent i år om inte värmen kommer. Unghästarna ska släppas på bete inom någon vecka. Jag har väntat in gräset så det växer. Vill inte släppa för tidigt heller när det varit lite ruggigt väder. Det är både ettåringar, tvååringar, treåringar och fyraåringar som ska beta. De är uppdelade i två gäng nu på lösdrifterna och får gå så på betet också. Gänget med ett och tvååringarna går tillsammans med LUX, han är en lite äldre herre på tolv år som håller ordning i dagisgänget! Det är perfekt för dem att ha honom med sig, han uppfostrar dem och håller ett lugn. LUX rids också och när han kommer tillbaka till hagen efter ridpasset, då är det glädjescener varje dag!

“Farbror LUX” i hagen med sina ett och tvååringar!


Läst 4103 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
26
2020

Nu är det dags att börja blogga igen om min vardag och allt runt hästarna! Eftersom det har ekat rätt tomt här en längre tid så känner jag att det är dags för en ny presentation av mig själv!

Vem är Therese Nyman? Jo, tävlingsryttare i hoppning med allt från unghästar till svårklasshästar. Unghästutbildare, C-tränare i hoppning och uppfödare. Direkt efter gymnasiet åkte jag till Tyskland och jobbade i två år. När jag sedan kom hem så startade jag min verksamhet och har ridit in och utbildat massor med hästar, jag önskar att jag hade skrivit ned alla hästar i en bok, det hade varit roligt att blicka tillbaka.  Mitt liv kretsar runt hästarna, våra hundar, gården och ibland så ger jag mig ut på en resa tillsammans med min sambo Björn.

På gården varierar antalet hästar från månad till månad beroende på hur många som är i träning. Hästarna är allt från unghästar som är här för inridning och utbildning. Mina egna tävlingshästar, avelsston och några av mina hästar är lektionshästar för elever som vill rida lektion för mig men inte har egen häst.  

Just nu är inte livet och vardagen riktigt som vanligt eftersom vi lever i en coronapandemi. Vi får bara hoppas på att det vänder och går tillbaka till något som liknar den vanliga vardagen, tills dess får vi vara försiktiga och ta hand om varandra, hålla avstånd och tvätta händerna!
 

Min fina femåring CORLEEN e: Contant Q u: Corloni-Cortez-Caletto.


Läst 5170 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
01
2020

Lite mer än en vecka har gått sedan vår Nisse lämnade oss. Det känns så overkligt och sorgligt, det är svårt att ta in. Det värker i hjärtat.

Livet är så orättvist, Nisse kommer att vara saknad av så många. Det finns så många minnen, roliga och tokiga! Mitt första minne var när min pappa kom hem och säger till min mamma att nu hade han träffat en riktig hästkarl! Det var Nisse Hansson på Askö. Det blev hos Nisse som mina föräldrar köpte våra första storhästar, INKA med ett föl vid sidan, Cindolina efter CORTEZ. Det blev starten för våra uppfödningar. De hästarna är grunden till flera av våra hästar här på gården idag.

Pappa brukar berätta om när han, Nisse Hansson och Ole Madsen åkte till Tyskland till Holstein och tittade på hästar. Vilka resor! Och vilka hästar de fick se.

Ett annat tidigt minne är när jag var åtta år och provred min ponny GIMMICK i en hage på Askö. Han bockade och for runt och Nisse ville ha jordgubbstårta om jag flög av, men jag satt kvar. Det blev inget köp då, trodde jag…Det visade sig att mina föräldrar överraskade mig och gav GIMMICK till mig i julklapp, och Nisse kom körandes med honom på julaftons morgon. Nyter och förväntansfull vad jag skulle säga när jag fick “julklappen”.

Det var Nisse som ordnade så jag började hoppträna för Roland Nilsson på Rocklunda. Vi satt här hemma och fikade och så pratade mamma om att jag ville börja träna på riktigt med min ponny. Nisse lånade genast telefonen och ringde till Roland, som sa att jag var välkommen! Jag tror till och med att Nisse åkte med när jag skulle hoppträna för första gången på Rocklunda!

Alla fina hingstar som stått på Askö och flera av dem som jag fick hjälpa till att rida under säsongen, vilken upplevelse det var! Silvano, Kriuz, Acacio, Laurin, Lucky Light mfl och nu senast Contant och Bravour.

Tänk alla unghästar jag ridit in som var Nisses. Den första hästen jag red in åt Nisse när jag kom hem från Tyskland (efter att ha jobbat på Holsteiner Verband, dit Nisse och Ole brukade åka och på den vägen jag fick jobb där) det var Nisses uppfödning COLUMBUS H (e. Cortez) som sedan var OS reserv med Linda Heed.

I mitt stall idag har jag en fin femåring som heter CORLEEN. Hennes mamma red jag in åt Nisse, för runt nitton år sedan. CORLEEN är efter CONTANT Q, en riktig Nissehäst med andra ord! Uppfödare till CORLEEN är Ann-Sofie som jobbat hos Nisse på Askö i alla år och nu driver Gocksta Stuteri.

Ett annat härligt minne är Strömsholm och tävlingarna på slottsbanan 2014. Det var så vackert väder och jag skulle debutera svår klass med ACINDO, vår egen uppfödning efter Acacio-Cortez. Arnold skulle debutera med CONTANT Q också, hans och Nisses fina hingst. Så Nisse var på plats, annars brukade han inte vara med på så många tävlingar. Både Arnold och jag debuterar svår klass på våra hästar felfritt, Arnold och CONTANT Q vinner och ACINDO SB och jag kommer trea!!!! Gissa om Nisse var lika glad som vi andra!

Vi har så många fina unghästar nu och Nisse var så glad för dem alla när han var här för några veckor sedan och vi löshoppade. Vi smidde framtidsplaner och drömmar runt hästarna.

Jag önskar att jag hade kunnat lyfta telefonen och ringt till Nisse, för idag första maj, var det hans födelsedag. Men jag kommer inte att få något svar, och det gör mig så otroligt ledsen.

Mina tankar går till Nisses familj, och extra mycket idag!


Läst 36911 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv