Therese - Hoppade igår!
FEB
07

Hoppade igår!

 

Igår var det hoppning hela dagen. Kom till Åskebro strax efter tio, började med att bygga upp dagens övning. det blev en riktig caprillibana med travbommar, galoppbommar, "femochenhalva" samt vanliga hinder som uppvärming. Avslutade med att hoppa en riktig bana. Så det blev en del ombyggnad mellan varje häst. Seriöst och bra för oss alla.

 

Jag började med att hoppa CASH FLOW. Hon var väldigt avslappnad igår och mjuk i kroppen. Tredje dagen på rad i ridhuset brukar ge resultat. Hon gjorde allt bra förutom "femochenhalvan" första gången. Man travar ju in över en bom, hoppar ett kryss och ett kort galoppsprång till oxer. Hon tyckte det var svårt och blev osäker så hon stannade på oxern. Då la vi ner bakbommen på oxern så hoppade hon utan problem. La upp till oxer igen och då hoppade hon med bjudning. Hela banan runt sen var bra, landade i balans, hade rätt galopp. Förut har hon varit svag i landningarna för hon hoppar med sådan krafft att hon inte orkat komma i balans genom kortsidorna så det blivit korsgalopp. Har jobbat mycket på att stärka henne och att själv vara noggrann över hindret, sitta mitt över och hjälpa henne att vara rak.

 

ACINDO var nästa häst. Även hon blir bättre och bättre för varje dag hon rids. Jobbade en del över bommar i trav och galopp på volten i uppvärmingen. Hon vill gärna i högervarv hänga sig i min högertygel och gå lite krokig i kroppen. Så jag måste vara noga med att ha henne rak och med riktigt stöd på yttertygeln så hon sätter under sig inner bakben. jobbigt och vi får trimma på ordentligt. Jobbade fint på caprillibanan. Hoppade sedan ett varv på vanliga banan. det var rätt ok men inte jättebra. Tomas sa precis som jag tänkte det att jag måste ändra något. Lite kortare tygel, följa med mjuk hand, lätt stöd och inte bära henne runt. Lite lätt sits också. hon får gärna vara lite hög i nacken. Hoppade ett varv till och det blev mycket bättre! ibland när jag hoppar och rider så tänker jag mig in i olika ridstilar. På LAGANA och ACINDO så tänker jag mig lite Jens Fredricsson och LUNATIC! Fungerar bra för mig att tänka i bilder!

 

CARLINA var tredje hästen. Hon är lite lika sin syster ACINDO. De vill gärna gå lite krokiga och inte vara helt raka. Måste vara noga att ha de på yttertygeln så vi inte faller inåt. I uppvärmingen får jag jobba med att CARLINA ska sätta under sig bakbenen och inte bli lång mot hindrena. När vi hoppade banan sedan var hon jättefin. Jobbade med varje hinder, höjd i sprången.

 

CAHLUA var superpigg!!!! Hon lekte mest runt caprillibanan, försökte slingra sig över travbommarna som en orm och kolla på allt annat, samma i "femoch en halvan". Då gäller det att bara rida konsekvent och lugnt så finner hon sig till ro. Skulle jag bli irriterad på henne skulle det inte gå så bra. Hon fick hoppa lite större på den vanliga banan, 130-140 höjd. Ska till Borås och tävla om två veckor så ville att hon skulle få lite höjd i kroppen. Wow, hon hoppade!

 

LAGANA var sist ut. Hoppade tillsammans med Erik Bergren. LAGANA var fin och avslappnad i uppvärmingen. Banan vi hoppade på slutet var "på riktigt". Hon ska också till Borås så ville ha höjd i hennes kropp och min knopp! Banan låg på 145-150. Nyttigt för mig, det kräver riktig koncentration att rida en sådan bana. De små detaljerna att bara räta på sig lite och på rätt ställe. LAGANA hoppade grymt bra! Det kändes riktigt bra. På en distans från trippelbarr, böjt spår sex galoppsprång till oxer blev det lite trångt för vi kom i bra galopp över trippeln så jag fick lov att hålla ordentligt stöd till oxern. Hon hoppade upp sig fint över oxern och jobbade bra genom kroppen och hela språnget.

Härligt med lite höjd för oss båda! LAGANA och jag.

taggar


liknande webbartiklar


Läst 13422 ggr

Fler inlägg

SEP
06

Fredag!

Hej! Fredag idag och vädret är så fint, nu är det höst! Jag gillar hösten! 

Idag ska jag rida några hästar, jobba med några unghästar och så kommer det en ny unghäst ikväll. Det är ganska lugnt just nu, stallet är inte fullt. Flera av hästarna går fortfarande på bete. Så vi har passat på att tömma alla boxar på bädd, tvättat och målat stallet. Det blev så fint!!! Att spåna upp med nytt spån och ställa in hästarna i ljusa och fina boxar, det känns lyxigt!

Förra helgen var vi i Norrköping och tävlade. Det var en riktig "stolpe ut helg" Både CASH FLOW och LOVELY hoppade fint men bommarna var inte på vår sida, de ville ner i sanden! Vi tar nya tag till denna helg då det är tävling igen!


Läst 80137 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28

Uppfödarens glädje och sorg

Som hästuppfödare drömmer jag om att föda upp fina hästar som kan hoppa bra och komma långt på tävlingsbanorna. Att rida in och tävla på en häst man har fött upp själv, och lyckas, det är häftigt! Som nu när jag har LORD och LOVELY som båda hoppar svår klass, och deras mammor som jag tävlat innan de blev avelsston. Det är häftigt. Vägen dit är lång, väldigt lång. Det krävs så mycket i både jobb, pengar, utbildning, glädje och tur. För ibland har man inte tur. I år hade jag mer än otur med uppfödningen. 

Alla tre stona som betäcktes förra året var dräktiga. Bara en fölunge föddes och lever och mår bra. De andra två dog tyvärr i fölningen. Så tragiskt och jobbigt för oss alla. 
Det som hände med den ena var fölning med"red bag", dvs moderkakan har lossnat för tidigt och fölet får inte längre syre från navelsträngen. Fölet klarade sig inte. Jag är tacksam att både veterinär Sofie och Ann-Sofie och Sandra från Gocksta kom och hjälpte oss, annars hade vi aldrig fått ut fölet och då hade inte stoet klarat sig heller. 
Efter detta kändes det som att nej, nu slutar jag med det här. Det blir inga mer föl. Det var inte lätt att stå i stallgången och titta in i den ena boxen där Humlan och hennes fina fölunge stod, båda mådde bra, han några dagar gammal, lycka och glädje.
I boxen bredvid det andra stoet som förlorat sin fölunge. Där låg han i halmen och märren stod bredvid med hängande huvud. Det som är viktigt när ett föl dör är att märren får ha kvar fölet hos sig så hon får förstå själv att den inte lever mer. Tillslut efter några timmar så gräver märren över fölet med halm, som att de begraver fölet. Det är så sorgligt att se. Det är tufft många gånger och därför ska man glädja sig extra mycket åt de hästar som man har!

Jag är så glad för vårt föl som är efter CONTANT Q u: LADY LOOP SB(helsyster till LOVELY LADY SB som jag tävlar) ue: Looping-Rastell. 
Han är så social och trevlig, nyfiken och den snällaste fölunge vi haft! 

Humlan är så duktig mamma. Greven som han kallas är hennes första föl.

Mamma, vad är det där?
Några gulliga filmer på Greven och Humlan som försöker ta en tupplur!


Läst 94029 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27

Stubbåkern!

Nu är det skördetider och det betyder stubbåkrar att rida på! Den bästa tiden på året om ni frågar mig! Att galoppera på stubben, det är så roligt och det ger en frihetskänsla som är svårt att slå!
Min kompis Linda kom och fotade när jag red LOVELY så här får ni se några bilder.

LOVELY tyckte att det var intressant med en fotograf som låg på marken och fotade!!!
Följ Linda på instagram @lindaobergnaturfotograf för mer bilder på olika djur och natur!


Läst 94968 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv