Therese - Hoppträning och dressyrtrimmat!
JUL
23
2015

Hoppträning och dressyrtrimmat!

Dagen började med hoppträning på förmiddagen för en grupp elever. De fick börja med travhoppning och sedan lite olika linjer för att sedan lägga ihop det till en "evighetsbana" för att träna rytmen, hålla galoppen, hålla fokus och flåset. Nyttigt och uppskattad träning. Det är så kul att hålla träning!Efter det satt vi (Björn, jag och Elin) och kollade lite på ett eventuellt nytt upplägg på bloggen. Vi får se om det blir någon förändring lite längre fram!På eftermiddagen red jag tre av mina hästar, LORD, ACINDO och CASH FLOW. De hade fått börja dagen i sina hagar och där var de och njöt av tillvaron i några timmar. Hästarna går i hagen varje dag och jag försöker att rida de antingen före eller efter så de får många timmar ute varje dag.De tre hästarna trimmade jag dressyr på. Alla tre var så otroligt avspända, nöjda och jobbade på riktigt bra. Det var så kul att jobba dem alla tre idag! Vissa dagar kan någon häst vara lite mer krävande och behöva extra tid. Idag var de väldigt lika alla tre! Jag kunde njuta av ridningen!Hur lägger jag upp ett dressyrpass då? Lite olika från häst till häst men om vi tar LORDs pass idag så började jag med lite skrittjobb och gjorde bakdelsvändningar. När de kändes bra så joggade jag igång i trav. Började med fyra serpentinbågar över banan och varje gång jag kom till medellinjen så gjorde jag en övergång till skritt. Kom på mig själv med att ha lite bråttom igång i traven först, så lugnade mig och lät honom skritta tills han var avspänd och sedan igång i trav igen. Han tycker det är lite jobbigt med dessa övergångar så jag red en bra stund så för att få honom med mig. Gick även in på stora volterna och delade in de i fyra "kvartar"
Tänk er klockan så travade jag från 12 till 15 sedan övergång och skritt från 15 till 18. Igång i trav från 18 till 21, övergång till skritt från 21 till 12 och så rullade jag runt några varv. Bytte även varv för jag gör alltid alla övningar åt båda hållen.
Jag kände hur han slappnade av mer och mer och gjorde bättre och bättre övergångar.


När det kändes bra så fortsatte jag med travjobb efter en skritt paus. Gjorde långa skänkelvikningar på diagonalerna. Jobbade sedan längs långsidorna med sidvärtsrörelsen "öppna". När han gått några steg i öppnan så ställde jag lite lite lätt utåt och han jobbade på väldigt bra.
Övergick sedan i galoppjobb efter trav delen som såklart innehöll lite skritt pauser. Galopperade på de stora volterna och delade upp volten i två halvor. Galopp halva volten sedan övergång till trav halva volten, galopp igen halva volten. När jag övergick i att galoppera hela volterna så varierade jag mellan att ha honom lite ställd inåt, rak och lite ställd utåt.
Galopperade långsidorna och höll mig lite innan för spåret och fokuserade på att ha en rak häst, vilket Elin som satt och tittade när jag red sa att han var på en gång! Härligt! Rak häst stadig i form mellan hjälperna.
Mitt på den ena långsidan stod det ett hinder innanför spåret. Det använde jag som ett rundningsmärke. Kom i galopp genom kortsidan, hörn passering och så in på en lätt diagonal, rundade hindret och ut mot långsidan igen (det blir lite lätt förvänd galopp då) På nästa långsida red jag upp på kvartslinjen och varierade galoppen. Galopperade framåt fyra steg, tillbaka fyra lugna, framåt fyra steg, fyra lugna steg osv. På den andra långsidan gjorde jag min båge innanför hindret och sedan kvartslinjen på nästa långsida med variation i galoppen. Kunde även öka på så hela den kvartslinjen blev en stor galopp framåt som växte mer och mer för att komma tillbaka till normal arbetsgalopp igen. Eller korta galoppen till en långsam galopp, variation som sagt. Jobbade i båda varven med denna övningen.
Avslutade med att trava av honom lång och låg i formen, långsam och avslappnad.


Såhär kan ett dressyrpass se ut för mig. Med ACINDO jobbade jag på ett lite annat sätt. Mer förvänd galopp och en del byten. Med CASH FLOW gjorde jag liknande upplägg med som LORD men jag la in en annan sidvärts övning istället för att jobba långa "öppnor" på långsidan. Den övningen kan jag skriva om någon annan gång.


Hoppas det var intressant att läsa lite om hur jag lägger upp ett ridpass.


taggar


liknande webbartiklar


Läst 12898 ggr

Fler inlägg

JUL
02
2020

Igår eftermiddag åkte vi in till Rocklunda och hoppade lite på den stora banan. Jag hade mina tre hästar LORD, LOVELY och CASH FLOW med mig, som ska tävla i helgen nu som kommer.

Det var härligt att komma ut på den stora banan och galoppera på mellan hindren, och bra att träna upp ringrostigheten på ryttaren med att rida på stor yta och hoppa!

Hästarna känns jättefina, de är inte ringrostiga! LORD var otroligt lugn, hoppas det håller i sig. Nu har han varit lugn på hoppträningarna sista veckorna. LOVELY var väldigt glad att få åka lastbil igen, galopperade nästan upp i den hemma! Hon var lite på första rundan jag hoppade så vi höjde lite så hon fick backa av och då kom hennes fina hoppning fram! CASH FLOW hon var glad, pigg och stark som vanligt! Hoppade noga och bra! Filmer från hoppningen kan ni se på min instagram : theresetettenyman heter jag där.


Läst 2175 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
01
2020

Hästlivet rullar på i lagom takt med allt vad det innebär. Tävlingshästarna LORD, LOVELY och CASH FLOW rids som vanligt och i helgen är det dags för första tävlingen på länge!

Alla mina unghästar har nu lite sommarvila. Fyraåringarna NISSE och BERRA samt femåringen CORLEEN ska vila några veckor. Treåringen BONNAIRE och hans kompis SAM ska gå på bete så länge väder och gräs är bra, helst långt in på hösten. Tillsammans med dem går en tvååring som sedan ska ridas in samt ettåringarna GREVEN och LILL-NISSE.

ACINDO håller på att ridas igång och ska skritta denna vecka ut, sen ska vi börja trava och galoppera lite smått. Hon har nu skrittat i skogen över stock och sten och klättrat över berget så hon kommer igång i kroppen. Hon är så nöjd att vara ridhäst igen, och det är så kul att sitta på hennes rygg igen!

Avelsstona CARLINA och HUMLAN, de mår bra och fölen växer. Vi har nu börjat processen att betäcka om dem och valet på hingstar blev samma som förra året, BRAVOUR på CARLINA och CONTANT Q på HUMLAN. Jag gillar de två hingstarna och fölen ser fina ut, så jag kör en repris!

CARLINA blir kliad av Anne-Sophie på Gocksta Stuteri! Sen är det HUMLAN på bilden under!


Läst 4365 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2020

Midsommartid, bästa tiden på året! Jag älskar denna tid, ljusa kvällar/nätter, all grönska, värmen. Kan vi stanna tiden lite och bara njuta?

Det är så vackert när man rider ut, alla blommor, alla fåglar som kvittrar. Glada hästar och sol!

Hoppas ni alla har haft en trevlig midsommar. Vi har varit hemma och firat lite lagom tillsammans med goda vänner. Ikväll blir det grill och umgänge igen, det är så mysigt!

Min kompis Linda fotade lite midsommarbilder på mig med CORLEEN och CASH FLOW!


Läst 23572 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv