Therese - Hoppträning och dressyrtrimmat!
JUL
23
2015

Hoppträning och dressyrtrimmat!

Dagen började med hoppträning på förmiddagen för en grupp elever. De fick börja med travhoppning och sedan lite olika linjer för att sedan lägga ihop det till en "evighetsbana" för att träna rytmen, hålla galoppen, hålla fokus och flåset. Nyttigt och uppskattad träning. Det är så kul att hålla träning!Efter det satt vi (Björn, jag och Elin) och kollade lite på ett eventuellt nytt upplägg på bloggen. Vi får se om det blir någon förändring lite längre fram!På eftermiddagen red jag tre av mina hästar, LORD, ACINDO och CASH FLOW. De hade fått börja dagen i sina hagar och där var de och njöt av tillvaron i några timmar. Hästarna går i hagen varje dag och jag försöker att rida de antingen före eller efter så de får många timmar ute varje dag.De tre hästarna trimmade jag dressyr på. Alla tre var så otroligt avspända, nöjda och jobbade på riktigt bra. Det var så kul att jobba dem alla tre idag! Vissa dagar kan någon häst vara lite mer krävande och behöva extra tid. Idag var de väldigt lika alla tre! Jag kunde njuta av ridningen!Hur lägger jag upp ett dressyrpass då? Lite olika från häst till häst men om vi tar LORDs pass idag så började jag med lite skrittjobb och gjorde bakdelsvändningar. När de kändes bra så joggade jag igång i trav. Började med fyra serpentinbågar över banan och varje gång jag kom till medellinjen så gjorde jag en övergång till skritt. Kom på mig själv med att ha lite bråttom igång i traven först, så lugnade mig och lät honom skritta tills han var avspänd och sedan igång i trav igen. Han tycker det är lite jobbigt med dessa övergångar så jag red en bra stund så för att få honom med mig. Gick även in på stora volterna och delade in de i fyra "kvartar"
Tänk er klockan så travade jag från 12 till 15 sedan övergång och skritt från 15 till 18. Igång i trav från 18 till 21, övergång till skritt från 21 till 12 och så rullade jag runt några varv. Bytte även varv för jag gör alltid alla övningar åt båda hållen.
Jag kände hur han slappnade av mer och mer och gjorde bättre och bättre övergångar.


När det kändes bra så fortsatte jag med travjobb efter en skritt paus. Gjorde långa skänkelvikningar på diagonalerna. Jobbade sedan längs långsidorna med sidvärtsrörelsen "öppna". När han gått några steg i öppnan så ställde jag lite lite lätt utåt och han jobbade på väldigt bra.
Övergick sedan i galoppjobb efter trav delen som såklart innehöll lite skritt pauser. Galopperade på de stora volterna och delade upp volten i två halvor. Galopp halva volten sedan övergång till trav halva volten, galopp igen halva volten. När jag övergick i att galoppera hela volterna så varierade jag mellan att ha honom lite ställd inåt, rak och lite ställd utåt.
Galopperade långsidorna och höll mig lite innan för spåret och fokuserade på att ha en rak häst, vilket Elin som satt och tittade när jag red sa att han var på en gång! Härligt! Rak häst stadig i form mellan hjälperna.
Mitt på den ena långsidan stod det ett hinder innanför spåret. Det använde jag som ett rundningsmärke. Kom i galopp genom kortsidan, hörn passering och så in på en lätt diagonal, rundade hindret och ut mot långsidan igen (det blir lite lätt förvänd galopp då) På nästa långsida red jag upp på kvartslinjen och varierade galoppen. Galopperade framåt fyra steg, tillbaka fyra lugna, framåt fyra steg, fyra lugna steg osv. På den andra långsidan gjorde jag min båge innanför hindret och sedan kvartslinjen på nästa långsida med variation i galoppen. Kunde även öka på så hela den kvartslinjen blev en stor galopp framåt som växte mer och mer för att komma tillbaka till normal arbetsgalopp igen. Eller korta galoppen till en långsam galopp, variation som sagt. Jobbade i båda varven med denna övningen.
Avslutade med att trava av honom lång och låg i formen, långsam och avslappnad.


Såhär kan ett dressyrpass se ut för mig. Med ACINDO jobbade jag på ett lite annat sätt. Mer förvänd galopp och en del byten. Med CASH FLOW gjorde jag liknande upplägg med som LORD men jag la in en annan sidvärts övning istället för att jobba långa "öppnor" på långsidan. Den övningen kan jag skriva om någon annan gång.


Hoppas det var intressant att läsa lite om hur jag lägger upp ett ridpass.


taggar


liknande webbartiklar


Läst 12609 ggr

Fler inlägg

SEP
06
2019

Fredag!

Hej! Fredag idag och vädret är så fint, nu är det höst! Jag gillar hösten! 

Idag ska jag rida några hästar, jobba med några unghästar och så kommer det en ny unghäst ikväll. Det är ganska lugnt just nu, stallet är inte fullt. Flera av hästarna går fortfarande på bete. Så vi har passat på att tömma alla boxar på bädd, tvättat och målat stallet. Det blev så fint!!! Att spåna upp med nytt spån och ställa in hästarna i ljusa och fina boxar, det känns lyxigt!

Förra helgen var vi i Norrköping och tävlade. Det var en riktig "stolpe ut helg" Både CASH FLOW och LOVELY hoppade fint men bommarna var inte på vår sida, de ville ner i sanden! Vi tar nya tag till denna helg då det är tävling igen!


Läst 135982 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28
2019

Uppfödarens glädje och sorg

Som hästuppfödare drömmer jag om att föda upp fina hästar som kan hoppa bra och komma långt på tävlingsbanorna. Att rida in och tävla på en häst man har fött upp själv, och lyckas, det är häftigt! Som nu när jag har LORD och LOVELY som båda hoppar svår klass, och deras mammor som jag tävlat innan de blev avelsston. Det är häftigt. Vägen dit är lång, väldigt lång. Det krävs så mycket i både jobb, pengar, utbildning, glädje och tur. För ibland har man inte tur. I år hade jag mer än otur med uppfödningen. 

Alla tre stona som betäcktes förra året var dräktiga. Bara en fölunge föddes och lever och mår bra. De andra två dog tyvärr i fölningen. Så tragiskt och jobbigt för oss alla. 
Det som hände med den ena var fölning med"red bag", dvs moderkakan har lossnat för tidigt och fölet får inte längre syre från navelsträngen. Fölet klarade sig inte. Jag är tacksam att både veterinär Sofie och Ann-Sofie och Sandra från Gocksta kom och hjälpte oss, annars hade vi aldrig fått ut fölet och då hade inte stoet klarat sig heller. 
Efter detta kändes det som att nej, nu slutar jag med det här. Det blir inga mer föl. Det var inte lätt att stå i stallgången och titta in i den ena boxen där Humlan och hennes fina fölunge stod, båda mådde bra, han några dagar gammal, lycka och glädje.
I boxen bredvid det andra stoet som förlorat sin fölunge. Där låg han i halmen och märren stod bredvid med hängande huvud. Det som är viktigt när ett föl dör är att märren får ha kvar fölet hos sig så hon får förstå själv att den inte lever mer. Tillslut efter några timmar så gräver märren över fölet med halm, som att de begraver fölet. Det är så sorgligt att se. Det är tufft många gånger och därför ska man glädja sig extra mycket åt de hästar som man har!

Jag är så glad för vårt föl som är efter CONTANT Q u: LADY LOOP SB(helsyster till LOVELY LADY SB som jag tävlar) ue: Looping-Rastell. 
Han är så social och trevlig, nyfiken och den snällaste fölunge vi haft! 

Humlan är så duktig mamma. Greven som han kallas är hennes första föl.

Mamma, vad är det där?
Några gulliga filmer på Greven och Humlan som försöker ta en tupplur!


Läst 149870 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2019

Stubbåkern!

Nu är det skördetider och det betyder stubbåkrar att rida på! Den bästa tiden på året om ni frågar mig! Att galoppera på stubben, det är så roligt och det ger en frihetskänsla som är svårt att slå!
Min kompis Linda kom och fotade när jag red LOVELY så här får ni se några bilder.

LOVELY tyckte att det var intressant med en fotograf som låg på marken och fotade!!!
Följ Linda på instagram @lindaobergnaturfotograf för mer bilder på olika djur och natur!


Läst 150809 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv