Therese - Hoppträning och dressyrtrimmat!
JUL
23

Hoppträning och dressyrtrimmat!

Dagen började med hoppträning på förmiddagen för en grupp elever. De fick börja med travhoppning och sedan lite olika linjer för att sedan lägga ihop det till en "evighetsbana" för att träna rytmen, hålla galoppen, hålla fokus och flåset. Nyttigt och uppskattad träning. Det är så kul att hålla träning!Efter det satt vi (Björn, jag och Elin) och kollade lite på ett eventuellt nytt upplägg på bloggen. Vi får se om det blir någon förändring lite längre fram!På eftermiddagen red jag tre av mina hästar, LORD, ACINDO och CASH FLOW. De hade fått börja dagen i sina hagar och där var de och njöt av tillvaron i några timmar. Hästarna går i hagen varje dag och jag försöker att rida de antingen före eller efter så de får många timmar ute varje dag.De tre hästarna trimmade jag dressyr på. Alla tre var så otroligt avspända, nöjda och jobbade på riktigt bra. Det var så kul att jobba dem alla tre idag! Vissa dagar kan någon häst vara lite mer krävande och behöva extra tid. Idag var de väldigt lika alla tre! Jag kunde njuta av ridningen!Hur lägger jag upp ett dressyrpass då? Lite olika från häst till häst men om vi tar LORDs pass idag så började jag med lite skrittjobb och gjorde bakdelsvändningar. När de kändes bra så joggade jag igång i trav. Började med fyra serpentinbågar över banan och varje gång jag kom till medellinjen så gjorde jag en övergång till skritt. Kom på mig själv med att ha lite bråttom igång i traven först, så lugnade mig och lät honom skritta tills han var avspänd och sedan igång i trav igen. Han tycker det är lite jobbigt med dessa övergångar så jag red en bra stund så för att få honom med mig. Gick även in på stora volterna och delade in de i fyra "kvartar"
Tänk er klockan så travade jag från 12 till 15 sedan övergång och skritt från 15 till 18. Igång i trav från 18 till 21, övergång till skritt från 21 till 12 och så rullade jag runt några varv. Bytte även varv för jag gör alltid alla övningar åt båda hållen.
Jag kände hur han slappnade av mer och mer och gjorde bättre och bättre övergångar.


När det kändes bra så fortsatte jag med travjobb efter en skritt paus. Gjorde långa skänkelvikningar på diagonalerna. Jobbade sedan längs långsidorna med sidvärtsrörelsen "öppna". När han gått några steg i öppnan så ställde jag lite lite lätt utåt och han jobbade på väldigt bra.
Övergick sedan i galoppjobb efter trav delen som såklart innehöll lite skritt pauser. Galopperade på de stora volterna och delade upp volten i två halvor. Galopp halva volten sedan övergång till trav halva volten, galopp igen halva volten. När jag övergick i att galoppera hela volterna så varierade jag mellan att ha honom lite ställd inåt, rak och lite ställd utåt.
Galopperade långsidorna och höll mig lite innan för spåret och fokuserade på att ha en rak häst, vilket Elin som satt och tittade när jag red sa att han var på en gång! Härligt! Rak häst stadig i form mellan hjälperna.
Mitt på den ena långsidan stod det ett hinder innanför spåret. Det använde jag som ett rundningsmärke. Kom i galopp genom kortsidan, hörn passering och så in på en lätt diagonal, rundade hindret och ut mot långsidan igen (det blir lite lätt förvänd galopp då) På nästa långsida red jag upp på kvartslinjen och varierade galoppen. Galopperade framåt fyra steg, tillbaka fyra lugna, framåt fyra steg, fyra lugna steg osv. På den andra långsidan gjorde jag min båge innanför hindret och sedan kvartslinjen på nästa långsida med variation i galoppen. Kunde även öka på så hela den kvartslinjen blev en stor galopp framåt som växte mer och mer för att komma tillbaka till normal arbetsgalopp igen. Eller korta galoppen till en långsam galopp, variation som sagt. Jobbade i båda varven med denna övningen.
Avslutade med att trava av honom lång och låg i formen, långsam och avslappnad.


Såhär kan ett dressyrpass se ut för mig. Med ACINDO jobbade jag på ett lite annat sätt. Mer förvänd galopp och en del byten. Med CASH FLOW gjorde jag liknande upplägg med som LORD men jag la in en annan sidvärts övning istället för att jobba långa "öppnor" på långsidan. Den övningen kan jag skriva om någon annan gång.


Hoppas det var intressant att läsa lite om hur jag lägger upp ett ridpass.


taggar


liknande webbartiklar


Läst 11781 ggr

Fler inlägg

MAJ
07

Whooops, tiden går fort!

Hej på er, det var länge sedan, närmare bestämt en hel månad! Tiden går fort när man har mycket att göra, och det har varit mer än mycket!
  
Sen har jag funderat på det här med bloggen, hur kul tycker ni att det är att läsa om det som händer i och runt mitt stall och mina hästar? Jag har funderat på hur jag ska fortsätta med bloggen, vad vill ni läsa? Mer på djupet eller bara enkla inlägg? Det finns massor att skriva om, allt från avelsstona, hingstar, unghästar, vardagen med en gård och träning och tävlingar. Ska någon/några hästar följas mer ingående? 
  
Att blogga tar tid och kräver engagemang för att det ska bli bra. Jag har bloggat i många år och tycker att det är kul. Nu skulle jag bara vilja göra det lite bättre, lite mer. 
  

LOVELY har vunnit en klass, 135 på Schultz arena, sen jag bloggade sist! Foto: @jjphotos.se


Läst 42733 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
30

Laghoppning i dag!

Lördag och i eftermiddag är det första omgången av elitlaget på Strömsholm. Igår värmde vi upp och jag hoppade en 130 klass på LOVELY. Hon var felfri och kom trea! Kändes väldigt lugn på framhoppningen, sen på banan då växlade hon upp, jag tänkte rida en lugn runda men LOVELY ville annat så det var bara att hålla galoppen och svänga!

CELVIN och LILL-LADY hoppade felfritt i 110 klassen med Malin och Jacquline, duktiga! Sen hoppade CELVIN och J 120 klassen, ett nedslag, bra runda, deras andra 120 tillsammans så det var lite pirrigt.
Förra helgen gjorde de sin första tävling för året och då vann de 1 meter!
 

Bild från i söndags då CELVIN och J vann årets första start!
  
Nu ska vi strax lasta och åka till tävlingen och hoppa 120 klassen med CASH FLOW och CELVIN, sen hem i några timmar innan vi åker tillbaka och rider laghoppning i eftermiddag och LORD går 140 klassen ikväll! 


Läst 68646 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
27

Filmer från Högbo!

Här kommer några av rundorna från Högbo v 11. 

LOVELYs segerrunda!

CASH FLOW!

LORD!

CASH FLOW!

CASH FLOW!


Läst 71132 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv