Therese
JUN
30
2010

Så var vårt första internationella äventyr över. Det har varit jättekul!!! Innan jag åkte satt jag upp ett litet mål för mig själv och det var att komma hem med varsin placering på LAGANA och LUTRICIA, och jag lyckades!!!!! Jag är mycket stolt över mina hästar! Har haft dem sedan de var "gröna" och unga, nu har vi kommit så långt att vi har placerat oss på internationell tävling!!!

Tävlingen i DRAMMEN var en CSIO *** med nationshoppning och deltagare från 19 länder. Bla Japans, Turkiets, Syd Afrikas landslag var där! Och så otroligt många fina hästar och duktiga ryttare.

Äventyret började på onsdagsmorgonen kl 04:00..då åkte vi från Hallstahammar och mot Drammen i Norge. Björn körde lastbilen. Pernilla åkte med oss och hennes häst Skywalker. Vi mötte upp Anita i tullen vid gränsen till Norge där hon hjälpte oss med alla papper som måste fyllas i för att åka in i landet med hästarna.

Sedan fortsatte vi mot Drammen på de mindre roliga vägarna i vårt kära grannland i väst. E-18 i Norge ser inte ut som E-18 i Sverige, mer som landsvägen mellan Hallsta och Västerås!

och för att inte tala om alla dessa tunnlar vi åkte igenom.

Värst var det att åka tunneln under Oslo-fjorden..nästan 8 km lång. Där kände jag mig inte så kaxig när vår lastbil blev omkörd av en lastbil samtidigt som vi möter en lastbil...tur att Björn har nerverna i styr och körde oss säkert ända fram. 7,5 timmar tog resan allt som allt med stopp på vägen.

Vi kom fram vid lunchtid på onsdagen så då var det bara att fixa iordning i stallet och fodra hästarna. Gå en sväng på området och "kolla läget". Det var stort! Tror det var 18 stall och två tävlingsbanor med framridning till båda.

Pernilla och Walle vid uppstallningen på onsdag em då vi red hästarna lite lätt inför torsdagens start.

Veterinär besiktningen var på onsdag em mellan kl 17 och 20. Då ska alla besiktiga sina hästar. Det är inte som hemma där man kan besiktiga på morgonen samma dag. På bilden springer Björn med LUTRICIA!

Red LAGANA i Medium Tour, dvs 140 klasser och LUTRICIA i Small Tour, dvs 130 klasser. Pernilla red unghästrundan för sexåringar. Unghästarna gick här "mot klockan" precis som vanlig tävling och Pernilla och "Walle" var dubbelnolla i första starten och precis utanför placering!

LUTRICIA var lite spänd i första klassen över de första två hindrena så de rev vi tyvärr, sedan hoppade hon superbra. Det var en a:0.

LAGANA var jättefin och vi var felfria och kom till omhoppningen. Där började jag tänka "oj, kan det gå så här bra första gången på en sådan här stor tävling"...så då kom jag av mig i ridningen och rev två hinder i omhoppningen. Någon gång är alltid första gången med allt, nu var debuten avklarad och då släppte allt till nästa dag och jag red som vanligt!

Duktiga Björn (chafför, groom, mm) och fina LAGANA innan start.

Dag två var LUTRICIA dubbelnolla och placerad!!!!! Lycka!!!!!! Hon hoppade superfint och jag tog alla snäva vägar i omhoppningen, det fanns inget annat att välja på i denna konkurens om man vill ha chans på pris!

LAGANA var också superfin och vi var nära en nolla, rev näst sista hindret. Bra tid, hade räckt till pris!

Pernilla hade ett nedslag på Walle med bra tid så de kvalade till finalen för sexåringarna! Bra gjort på första internationella tävlingen!

LUTRICIAS rosett! Rosetterna i Norge är röd/blå/vit till vinnaren, röd till tvåan, blå till trean, grön till fyran och gul till femman och alla övriga placerade.

På lördagen hade jag "vilodag" då mina hästar inte tävlade. Pernilla red final och det gick bra. Ett nedslag och Walle såg så fin ut! Det var nationshoppning samma dag som vi tittade på. Norge vann, gissa om humöret var på topp på alla norrmänn i hela Drammen!!!!

På söndagen tävlade jag igen och det gick jättebra! LAGANA var felfri och placerad!!!! Lycka igen!!! LUTRICIA hade ett nedslag.

Summan av det hela, jag är nöjd och glad! Fantastiskt fin tävling. Toppenbra underlag, trevliga funktionärer, god mat och superbra väder, sol och varmt!

Mums, gott, gott!

Stora banan

På väg hem, in i tunneln...


Läst 30990 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
30
2010

Läst 25544 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
30
2010

Läst 25781 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är det äntligen dax, min första tävling utomlands! Det blir DRAMMEN i Norge. Ska bli kul! Min kompis Pernilla Dannberg är också med och tävlar SKYWALKER. Jag har med LAGANA och LUTRICIA, och Björn är med.

Det är Anita Sande som har ordnat alltihop med tävlingen, inte lite förberedelser när man ska utomlands. Idag tränade jag med båda hästarna för Anita och allt känns bra. Lite bilder från idag:

LUTRICIA och jag, Pernilla och SKYWALKER hos Anita på träningen

LUTRICIA och jag i galopp!

Vi hoppade serier med hinder och bommar på marken, nyttigt för hästarna. Jag hoppar aldrig så mycket bana på de äldre hästarna hemma.

LUTRICIA

ANITA är en bra tränare!!!

Tomas Torgelsen var där med sin fina ARCHI som jag hoppade. Det gick kanonbra!

Lilla My på bilden är så söt!!!! Riktig sommarbild!

Jag kommer inte att blogga något från Norge, om jag inte springer på något internet, för det mobila bredbandet var lite väl dyrt att ta med dit...Så vi höres på måndag igen och tills dess, HÅLL ALLA TUMMAR NI HAR FÖR OSS!!!

GLAD MIDSOMMAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Läst 30863 ggr Kommentarer Kommentera

Tävlingarna i Gagnef var lika trevliga som sist jag var där. Tur med vädret hade vi också! Jag tävlade lördagen och söndagen, strålande sol och varmt sista dagen!

Dessutom hade vi full mottagning på Tvn, så jag såg en del av bröllopet!!! Så vackert och så lyckliga!!!

Hästarna var duktiga. CAHLUA inledde som felfri i 120 klassen och knep en andra plats! Sedan gick hon 130 efter det med ett nedslag och även på söndagen blev det ett nedslag i 130, hennes tredje och fjärde start i 130. Som hon hoppade, jättebra!

CAHLUA

Utanför uppstallningen, som låg brevid en sjö, så vackert!

AMOORINA gick också 120, 130, 130. Två nedslag i de första två och sedan på söndagen när hon gick 130 hade hon ett nedslag, första hindret...allt annat hoppade hon superfint! Känns verkligen som alla bitar börjar falla på plats. Det var bara hennes fjärde 130.

GINA hade ett nedslag i 120 och två i 130 på lördagen. på söndagen hoppade hon felfritt i 130!!! Hon var jättefin i alla sina starter, men på söndagen var hon klockren.

ACINDO SB gjorde sin sista tävling inför Falsterbo. Hon gick 130 båda dagarna. Fyra fel första dagen och felfritt på söndagen! Det var mycket bra inför Falsterbo. Hon känns så färdig och klar på vad hon ska göra inne på banan.

Lördagens 130 bana innehöll banken (som man kan se på bilden här ovan, bakom Gina) och alla mina hästar hoppade den utan att tveka, de har aldrig hoppat bank förut!

Jag döpte nästan om våran lastbil till "lilla sjukstugan" i Gagnef. Jag som är förkyld och knappt kan prata på mornarna och gör av med en rulle snytpapper innan lunch, och så stackars Jessica som fick öroninflamation! Inte kul när man är på tävling och har fullt upp. Jessica var duktig och bet ihop på lördagen, sedan gick det inte längre. Hon ligger nu nedbäddad med feber och värk i öronen. Krya på dig!!!!! Vi var färdiga ganska tidigt på lördagen och så red jag inte första klassen på söndagen, så jag tror att jag sov i elva timmar...min förkylning krävde det! Tur att Matilda var frisk och skötte om allt i stallet!

På vägen hem från Gagnef stannade vi i Avesta och köpte Kaffe Latte vid Dalahästen!

Nu ska AMOORINA, CAHLUA och GINA ha lite semester. Bara gå i hagen och skritta ut i skogen i några veckor. Skönt för dem att få smälta allt de gjort under våren. ACINDO ska tävla i Falsterbo innan hon har semester.

Idag har jag trimmat LAGANA och LUTRICIA som var hur pigga som helst. Imorgon blir det träning för Anita och på onsdag morgon åker vi till Drammen i Norge och tävlar!!!! Vår första internationella tävling, hur spännande som helst.

LAGANA äter lite gräs efter träningspasset och LUTRICIA longeras igång i bakrunden innan jag ska rida henne.


Läst 27381 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
21
2010

CAHLUA hoppade felfritt och kom tvåa i 120 klassen på lördagen!


Läst 23527 ggr Kommentarer Kommentera

Nu har vi packat allt och jag ska bara fylla vatten i lastbilen så åker vi på tävling igen. Hinner knappt packa upp min egen väska förens det är dax att bära ut den igen!

Den här helgen är det CAHLUA, ACINDO SB, AMOORINA och GINA som tävlar. Vi ska till Gagnef i Dalarna. Skönt med en tävling på grus så vi slipper gräsbrodda...och om det skulle regna så blir det inte så halt, förhoppningsvis. Jag var i Gagnef för fyra år sedan och det var en mysig tävlingsplats, ska bli kul att åka dit!

Får hoppas på att vi får in mottagning på TVn så man kan se lite av Kronprinsessans bröllop imorgon, Vilken kärleksaga!!!

smiley Viktoria och Daniel smiley


Läst 25778 ggr Kommentarer Kommentera

Alla hästarna som tävlade i Årsta har idag gått på långtur i skogen. Gissa om de njöt i fulla drag, och vi ryttare också! Hundarna var så klart med och sprang, så idag var det nästan fullt Zoo i skogen!!!

Själv blev jag sjuk efter tävlingen. Förkylning eller nåt liknande som slog till. Nu börjar det kännas bättre. Men är fortfarande lite tung i huvudet.

LAGANA var lycklig i skogen. Längre fram ser man Molly på stigen.

My springer med glada steg!

Johanna och Matilda

Jag tycker att det är viktigt att tävlingshästar får en varierad träning och att få skritta ut i skogen och slappna av och bara vara häst är härligt för dem! Glada hästar presterar bättre!


Läst 24979 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
15
2010

Jag hittade lite fler fina bilder från Årsta på mig och LAGANA från Grand Prix klassen. Vet inte vem som är fotografen så jag hoppas det är ok att jag lägger in dem på min bloggsmiley

LAGANA den fina!

Fick en liten kommentar av Eva att hon och Björn har ju även fött upp AMOORINA, CAHLUA och MIMOOSA, samt LAGANA, LUTRICIA MC NEAL och CAMOMILL som jag skrev i förra inlägget. Roligt att deras fina uppfödningar är så duktiga!


Läst 23893 ggr Kommentarer Kommentera

Det gick bra för mig i år igen på Årsta Runstens tävling! Hästarna var verkligen i fin formsmiley

På lördagen vaknade jag av att jag fick vatten i ansiktet...det regnade in från takluckan...inte för att den läcker, det var storm och full blåst så det blåste in under luckan. Lastbilen gungade dessutom i blåsten så jag tänkte bara, Jaha, det var den tävlingsdagen, det kommer inte gå att rida idag om det ska fortsätta så här. Då var kl 06...Som tur var avtog regnet men inte blåsten. Det gjorde att banan torkade upp en del och tack vare duktiga funktionärer som kämpade med underlaget så gick det bra att tävla.

Towe och Matilda i stallet hos Jessica där vi hade hästarna under helgen

Jag red inte första klassen så vi behövde inte åka till tävlingen förens efter lunch. Då hann vi fixa med hästarna och jag trimmade LAGANA lite. Det var hennes klass som var min första för dagen och det var 150 kvalet till Grand prix. Banan var ganska svår och mycket fel blev det. Bara två ekipage var felfria och vann gjorde Helens Lundbäcks pojkvän Roberto. LAGANA och jag gjorde en ganska bra runda men det trillade fyra bommar. Början var bra, i mitten kom rivningarna och slutet mycket bra. Kanske blev det lite tungt av regnet på banan?

LAGANA 150 kval

Sedan var det dax för Runstens Derbyhoppning i 140. Där red jag LUTRICIA och vi vann ju derbyt förra året så nog var jag sugen på att upprepa det! I år tycker jag att derbyt var svårare, och det gick i 140. Jag älskar att rida derby och det gör LUTRICIA också! Banan är lång, 18 hinder med kombinationer, vattengravar, hoppa ut från banan, upp och ner för gräsvallen osv. LUTRICIA var helt suverän och vi var felfria!!!!!!!! Tre felfria blev vi som fick hoppa om och två skulle få pris...

Första ekipaget var felfria och snabba, sedan var det vår tur. Efter mig startade Marlene Lindblad på Handsom EM, och de är alltid snabba så det fanns inget för mig att förlora, det var bara att ge järnet! LUTRICIA var med på noterna och jag såg en sväng där jag kunde gå innanför till näst sista hindret för att spara lite tid och det gjorde vi, var felfria i mål och snabbare! Marlene och Handsom EM var också felfria och en sekund snabbare än oss. Jag kan säga att jag var inte besviken att bli tvåa, jag var superglad! Det är kul att känna att en häst vet när den varit riktigt duktig, LUTRICIA kände det och hon verkligen strålade som en sol med spettsade öron! På söndagen gick hon sedan 135 med ett nedslag som jag tar på mig lite. Hon hoppade mycket bra och det var kul, hon gick ju fort i omhoppningen dagen innan men det påverkade inte hoppningen dagen efter.

LUTRICIA och jag på gräsvallen. Bilden är från förra årets derby.

Unghästarna hoppade på lördagskvällen. ACINDO SB gjorde åter igen en jättefin runda. Ett nedslag men ingen sexåring var felfri så hon fick pris. GINA var mer avspänd är dagen innan och hoppade bra, hade två ner. AMOORINA hade samma resultat. CAHLUA hade hittat utgången och efter hinder två tyckte hon att vi skulle gå ut från banan och till lastbilen. Det tyckte inte jag och efter att ha stått på bakbenen gav hon sig och hoppade sedan resten av banan utan problem...

CAHLUA, damen med humör, som jag tycker så mycket om i alla fall!

På söndagen började unghästarna och AMOORNA var felfri!!! Jättebra. GINA var också jätteduktig. Hoppade 130 helt avslappnat med riktig bjudning och fina språng. ACINDO var otroligt fin igen. Rev tyvärr i trekombinationen, annars hade vi varit nolla.

Sedan var det dags för helgens andra höjdpunkt, GRAND PRIX hoppningen. Första höjdpunkten var derbyt.

Banan var ganska lång och framför allt ganska så svår. Banbyggaren Jonas Holmberg sparade inte på krutet. Den innehöll det mesta, bla stora vattengraven med räcke efter på relaterat avstånd och banan avslutades med en maffig trekombination. Jag måste erkänna att jag är lite skråckfull så den fina DROSKA skjortan åkte på. Den har ju bringat tur i de senaste finalerna...idag gav den full utdelning för LAGANA och jag var FELFRIA!!!!! Vi var det första felfria ekipaget och klassen var en a:1A, omhoppning endast för de felfria. Jag var ensam felfria ända till den sista startande som var Sara Samuelsson. Hon grejade en omhoppning genom att vara felfri. Kul för publiken och alla, spänning på topp!

Min strategi var att försöka rida felfritt och lite på säkerhet, ville inte riskera att halka om underlaget skulle släppa. Vi lyckades vara felfria även i omhoppningen!!! LAGANA var fantastisk! Underbart att vara dubbelnolla i en Grand Prix!

Sara var också felfri och snabbare så hon vann och jag blev tvåa. Inte en missnöjd tvåa nu heller kan jag säga! Trevligt att få ordentligt med prispengar också, det sitter aldrig ivägen!

Happy!!!

Diva är bara förnamnet på LAGANA ibland!!! Hon njuter i fulla drag på prisutdelningen. Tre kom John Hickey på fina IAN. John vann sjuårsfinalen på CAMOMILL (sto Camaro M-Looping) det är en häst som jag ridit in och visade på treårstestet och fick hoppdiplom. Det är kul när hästar man jobbat med blir stjärnor! Grattis JOHN och stort GRATTIS till Björn Andersson och Eva Manlig som är uppfödare till CAMOMILL och LUTRICIA MC NEAL, och även LAGANA är född och uppvuxen hos dem.

Jag måste även få skriva in ett litet beröm som jag fick efter Grand prix klassen. Det var självaste banbyggaren som kom fram till mig och sa att min runda var jättebra och välriden. Han tyckte att jag red banan precis så som han hade tänkt att den skulle ridas när han byggde den....IM PROUD!!!!!!


Läst 30419 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.