Therese

 

WOW vilken kväll det blev! Känner mig helt lyckorusig efter att ha tittat på Grand Prix klassen. Vilka hästar, vilka ryttare och vilken spänning! Fullsatt i Scandinavium.

 

Banbyggaren fick till en perfekt bana som Ludger Beerbaum sa på presskonferensen. Det blev sju felfria av 43 starter. Att det sedan var tre svenskar med bland de sju gjorde inte saken sämre.

 

 

Jag gick Grand prix banan innan start tillsammans med Tomas. Intressant att få gå den och stega upp avstånden, tänka ut en plan och se om den stämde med verkligheten. Banan var stor, med en del tekniska svårigheter.

 

Vilken hoppning det blev sedan. Så många bra ekipage. Planen som vi gjorde när vi gick banan stämde bra. Nu gäller det bara att åka hem och träna på så kanske,kanske jag också kan bli så duktig i framtiden så jag kan rida här. Vilken dröm! Jag tänker kämpa hårt, nu är jag motiverad till max!

 

ANGELICA AUGUSTSSON med WALTER och ALEXANDER ZETTERMAN med HIGH YUMMIE är jag grymt imponerad av. Två ungdomar som går in och rider så perfekt. Båda två på unga och i de här stora klasserna orutinerade hästar. Så roligt, precis vad svensk hoppning behöver!

 

Båda två var med i omhoppningen och red felfritt! Det var roligt att se Alex otroliga glädje när han gick i mål felfritt! Mer sådant! Angelica startade näst sist och tog ledningen. Kvar var min "speedfavourite" Philippe Rozier. Han hade allt i en liten ask när han kunde gå in som sista ryttare och visste hur mycket han kunde gasa. Det är han ju rätt bra på som vi vet! Han var felfri och snabbats och tog därmed sin andra seger för dagen, hatten av!

 

 

Philippe Rozier och jag!

 

 

Alexander och Angelica på presskonferensen.


Läst 21979 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
26
2011

 

Johanna och jag har suttit vid framhoppningen och studerat ryttarna. Det var till 145 klassen som var en speedklass med jokerhinder.

 

De första ryttarna som startade klassen såg vi när de red banan. Jag var bara tvungen att se min "speedfavourite" PHILIPPE ROZIER på hästen IDEAL DE ROY. Han var med här förra året och vann då TRE klasser. Han vann dagens klass!!! Han är helt otrolig!

 

Philippe och hans häst är så samspelta och det är en fröjd att se de två. På distanser där det var sex galoppsprång gjorde de med lätthet fem språng. Mjukt, följsamt och perfekt!

 

Segern idag var deras 82 internationella seger!!!!!!!!!! Jag fick nästan en tår i ögat när Jessica frågade vad som är så speciellt med hans häst och han svarade: Han är min vän!

 

 

JOKER hindret, smalt och högt!!!!

 

På framhoppningen valde vi ut att följa två ryttare. Det var MARCUS EHNING på JEWELS CARAT och LUDGER BEERBAUM på SATISFACTION. Vi följde dem från att de började skritta fram tills de var klara.

 

MARCUS red sin häst väldigt samlat och långsamt i både traven och galoppen från början. Han var noga med lydnaden. När han hade ridit så en stund så gjorde han en del tempoväxlingar.

 

LUDGER red sin häst lite mer löst och ledigt i början. Galopperade mycket och även i förvänd galopp. Ingen av dem använde sig så mycket av volterna.

 

Det som var utmärkande för alla ryttare var att de red inte mycket volter. De använde fyrkanten. Alla såg upp för varandra och det var ingen som ropade "Räcke" eller "oxer" innan de skulle ta sitt språng. Förmodligen därför de inte gör så mycket volter, de ser upp och håller ordning fast det är många på framridningen samtidigt. Då fungerar det!

 

MARCUS började med att hoppa ett lågt räcke, ca 90 cm. Höjde sedan två dm och tog ett språng. Höjde sedan till ca 125 cm och tog ett språng på det. Han gick sedan över till oxern.

 

 

MARCUS sista språng på oxern.

 

På oxern hoppade han sju språng totalt. Väldigt låg först och lite smal. Längde bara ut den sedan och tog ett språng. Så höjde de två dm och den var parallel. Oxern var på max 130 och ganska bred när han var klar. Han avslutade på ett räcke innan han gick upp till banan. Ca 130 cm, han hoppade aldrig på maxhöjd.

 

MARCUS var noga med att samla ihop sin häst i landningen varje gång och ha lydnad innan han svängde på kortsidan. Hela tiden med sina mjuka fina följsamma händer och perfekta sits!

 

 

LUDGER!

 

LUDGER hoppade totalt fem språng på räcket innan han gick till oxern. Började också lågt och höjde långsamt. Han hoppade räcket på maxhöjd.

 

På oxern hoppade han totalt sju språng. Han började med stigsprång. Han hoppade de fem första sprången som stigsprång. De två sista sprången var oxern parallel och nästan på maxhöjd.

 

LUDGER avslutade på räcket och tog två språng på det. Först lite lägre och sedan på maxhöjd.

 

Hans häst fick gå i större galopp mot hindrena än MARCUS häst. LUDGER stod upp i en lite mer lätt sits i landningen och genom hela kortsidan och hästen fick gå i en mer låg lös form.

 


Läst 23304 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
26
2011

 

Årets final av GP-ponnyn avgjordes idag på förmiddagen. Den höll hög klass! Vad fint alla red. Riktigt stilfullt och trevligt.

 

För er som inte vet är GP-ponnyn en ren stilhoppning. Ponnyryttare kvalar hit och från början är de 200 ekipage och de elva bästa kommer hit. GP-ponnyn har funnits med i många år och är väldigt populär.

 

Stildomare var Sylve Söderstrand (svensk förbundskapten i hoppning) och Edwina Alexander. ( Internationell toppryttare från Australien som bla kom fyra på OS)

 

Vinnaren blev blott tolvåriga EVELINA LINDH. Hon red bäst! Yngst, minst och bäst-liten men tuff helt enkelt!

 

Hon var så charmig under segerintervjun! Hennes mål var att komma till finalen och hon hade inte tränat på något speciellt! Ponnyn hade hon bara haft i två veckor innan denna tävling.

 

På frågan hur många hästar hon hade så svarade hon: Några stycken, som jag har tränat på hemma inför det här!

 

 

 

Sedan red alla elva finalisterna ärevarv och det gick undan! EVELINA ville aldrig sluta galoppera och blev kvar till sista inne på arenan. Innan hon gick ut så stannade hon till och höjde segerpokalen högt! Hur cool som helst!

 

 

EVELINA pussar på sin ponny efter segern!

 

 

 

På förmiddagen var det även första omgången av Young Rider Krafft-cup. Många duktiga ryttare som red bra. Vann gjorde Amande Landeblad på ANNA NICOLE.

 

Nu ska jag bege mig till framhoppningen och studera alla ryttare när de hoppar fram inför 145 klassen som börjar kl 14.


Läst 21110 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
25
2011

 

Sista klassen ikväll var en Six-Bar höjdhoppning. Sex ryttare var med och de började med att hoppa en kombination på långsidan för att sedan avsluta på tre räcken snett igenom. Sista hindret låg på 155 cm i första omgången. Alla ekipagen klarade det felfritt. I andra omgången låg sista hindret på 170 cm!

 

Alla klarade det felfritt igen. Ludger Beerbaum med COULEUR RUBIN avstod från att fortsätt, så det var fem ekipage som fortsatte till omgång tre. Nu hoppade de bara de fyra räcken, inte första kombinationen.

 

Höjden var nu 150-160-165 och sista hindret 185 cm!!!!

 

Bara ett ekipage klarade alla hinder felfritt och det var MARCU KUTCHER på ALLERDINGS! WOW så bra hästen hoppade! Inte i en bom!

 

Innan höjdhoppningen passade Johanna, Marie och jag på att gå ett varv på mässan. Där kan man köpa allt och lite till! Johanna har tänkt att köpa en ny hjälm så vi kollade runt lite efter en sådan...

Hon köpte inte den här hjälmen med koskinn som tur var!

 

Den här hatten var lite roligt tyckte jag!

Johanna köpte inte de här storstövlarna!

 

Det var även en stor hoppklass ikväll. En speedklass i 150. Jag tycker inte att ryttarna red speciellt fort. De sparar nog lite på krutet till imorgon kväll när det är Göteborg Grand Prix.

 

Eller till söndagen när det är världscuphoppningen. För vem vill inte vinna den här pokalen???!!!

FEI Rolex Världscup segerpokalen!!!

150 banan.

Malin Baryard och Tornesch över sista hindret. De hade tyvärr fyra fel. I mina ögon är de två det perfekta ekipaget!

 


Läst 22842 ggr Kommentarer Kommentera

 

På förmiddagen har det varit hoppning i arenan. Först ut var juniorerna som skulle göra upp om titeln morgondagens vinnare. Karl-Jakob Ingvarsson är vinnaren i dubbel bemärkelse, han vann även kvalet igår! GRATTIS!

 

Sedan var det internationell 140 hoppning. Felfri och snabbast av alla var Geir Gulliksen nu på hästen STORM. Undrar hur gamla de två är tillsammans? Han vann igår på LORD och de två uppnår en ålder av 69 år tillsammans!

 

Det var GEIR och Norges andra seger denna tävling. Rolf-Göran Bengtsson vann två klasser igår så om vi ska göra en landskamp av det här så står det än så länge 2-2! Vilket land går segrande ur kampen? Norge eller Sverige? Vad tror ni?

 

Jag sitter nu inne på presscentret och bloggar. Här inne hittar man alla journalister och fotografer. Lugn och trevlig stämning.

 

 

 

Jag träffade "HAVREPAPPA"!

 

 

Min acreditering...


Läst 20162 ggr Kommentarer Kommentera

 

Nu är det igång, Göteborg Horse Show!

 

 

 

Tävlingen som varit utsedd till världens bästa inomhustävling av ryttarna! Det ser man på startfältet. Sju av ryttarna på världsrankingens topp tio är här!

 

Marcus Ehning, Pius Schwizer, Edwina Alexander, Dennis Lynch, Ludger Beerbaum, Philippe Rozier, Malin Baryard, Rolf-Göran Bengtsson, Jeroen Dubbeldam mfl.

 

Jag kom hit till scandinavium på em lagom till 140 klassen. Den leddes länge av vårt unga svenska stjärnskott Douglas Linderlöw! Han slutade tre. Vann gjorde norrmannen Geir Gulliksen. Han skojade på prisutdelningen och sa: I den här sporten kan man hålla på länge, min häst och jag är tillsammans 69 år gamla! (hästen LORD är 18 år)

 

På förmiddagen var det också en 140 hoppning som Rolf-Göran Bengtsson vann med KIARA. “Roffe” är i storform och vann även kvällens 150 hoppning med hingsten CASALL! Det var tredje året i rad som CASALL vann torsdagens 150 hoppning!!! Den omhoppningsrundan som Roffe och CASALL gjorde kommer jag ha kvar på näthinnan länge, vilken runda! Det gick snabbt, hästen hoppade smidigt och Roffe “bara” satt där i sadeln helt stilla! Man såg inte en förhållning, det bara flöt på i alla svängar. Otroligt bra!

 

Det fanns många andra som också red bra.Daniel Zetterman hade en fin runda på GLORY DAYS. Så mjuk ridning, mjuk hand. Han är duktig. Svante Johanssons CARAMELL KS såg också ut att vara i fin form. Han var felfri och slutade sexa.

 

Tomas är tävlingsledare, Johanna, Marie som höll i hästföretagarforumet under torsdagen och så jag!

På väg från scandinavium ikväll stannade vi på 7eleven macken utanför Kungsbacka. Jag höll på att tappa hakan när jag såg att förutom att tanka bilen och köpa kaffe där, så kan man även köpa en säck hästmat!!!

 


Läst 23903 ggr Kommentarer Kommentera

 

Nu är jag på väg till Göteborg, äntligen dags för scandinavium!
Innan min blogg går över till att enbart handla om tävlingarna och allt där så måste jag skriva om mina hästar som jag hoppade igår.

 

De var alla helt fantastiska! Jag är så glad och kan bara inte sluta le!!!!
Tio hästar hoppade igår och vi var på Rocklunda.
Det stod som vanligt en riktigt bra bana uppe, skönt att slippa släpa fram stöd och bommar. Det är de få gånger jag funderar på att enbart bli dressyrryttare, när man måste bygga fram och ta bort alla hinder!

 

Issa och jag hade tänkt att åka tidigt på morgonen med de första hästarna. När termometern visade -24 så väntade vi några timmar och åkte kl elva, sedan rullade det på i ett resten av dagen.

 

 

Första två hästarna var CARLINA och LOOPEZ. Båda var duktiga. Jag hoppde LOOPEZ som var mycket lugnare än förra veckan. Lyssnade bra på mig och väntade ut hindren. Hon lär sig från varje gång. Issa hoppade CARLINA. Det gick superbra! Nu börjar CARLINA komma i form. Hon hoppade lika bra som hon gjorde när jag red henne på Maria Gretzer clinicen i höstas. Sedan har hon haft en växtperiod och tappat en del av sin hoppning.
TIPTON var nästa häst jag hoppade. Han var lite ofokuserad i början och tittade väldigt mycket på alla saker runt omkring. Så han fick jobba på låga hinder en bra stund så han slappnade av. Hoppade jättebra på banan när vi höjde upp på slutet.
LUTRICIA var pigg och glad. Hoppade fint. Jag kunde rida i en jämn galopp hela banan runt och hon lyssnade bra på mig.

 

 

Johanna och Towe hoppade LOOKINA och AMOORINA. Tjejerna var jätteduktiga. Bra ridning, de utvecklas hela tiden, det är så roligt att träna ambitiösa elever!

 

Sedan hoppade jag LAGANA, CAHLUA, ACINDO och GINA. WOW VILKA HÄSTAR!!! SÅ FINA!!!
Jag kan inte sluta le, har nog skrattat i sömnen i natt!!!

 

Så nu åker jag till Göteborg med en härlig känsla i kroppen. Mer än nöjd! Hästarna hoppade som miljoner!!!!

 

 


Läst 19647 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
23
2011

 

Resten av dagen har rullat på i ett. Efter lunch så red jag LAGANA. Hon fick konditionsgaloppera. Inget fel på flåset iaf, hon blev knappt svettig! Pigg och glad. Jag fick göra skänkelvikningar fram och tillbaka över vägen när vi travade av hemåt för att få henne att slappna av.

 

Issa och jag mockade sedan stallet i rasande fart, det yrde spån runt oss! Vi ville inte ha någon box kvar när vi kom hem från träningen. Hästarna fick hö när de kom in från hagarna.


Vi gjorde iordning KLEOO och SAN DIEGO och så åkte vi hem till Therese Watkinson för att jag skulle ha träning. Passade på att ta med två hästar att träna samtidigt! Två flugor i en smäll kallas det!

 

 

Jag byggde upp en övning med studs, "fem och en halvan", samt kavalettibockar. Allt blev en liten caprillibana på slutet.

San Diego skötte sig fint. Han hoppar bra. Har lite attityd.

 

 

KLEOO var med och hoppade för första gången sedan hon kom till mitt stall. Det gick jättebra! Bjudning på hinder och kvick i benen. Behöver bli lite smidigare i svängarna.

 

 

KLEOO och Issa.

 

Nu kommer jag ha veckoträningar hemma hos Therese. Hennes ridhus är nybyggt och ligger utanför Skultuna, Västerås. Vi kommer ha träning tisdag kväll den 1/3 samt fredag kväll 4/3. Ni som vill vara med och träna är välkomna! Hör av er till mig på telefon 070-7975888.

Även på mailen stallbacktorp@hotmail.com     se min hemsida www.stallbacktorp.se

 

 


Läst 23245 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
22
2011

 

Nu har vi ätit lunch och jag passar på att göra ett inlägg om förmiddagen. Vi har instiftat en ny tradition när det gäller frukosten. Johanna bor i Västerås så hon åker förbi bageriet på vägen hit och köper nybakade tekakor. Så äter Issa, Johanna och jag frukost tillsammans inne hos mig och planerar dagen. Nu ser inte alla våra mornar ut såhär, men några gånger i veckan.

 

Vi planerar upp dagen och jag skriver ner på papper hur vi ska rida så har vi dagens planering klar.

 

 

 

Kan vara svårt att förstå mina förkortningar! Hästarna det står UT efter går i hagen innan de rids. De andra red vi på fm. Går i hagen på em.

 

 

I stallet har vi den stora vita tavlan där vi skriver ner allt som behövs. Dagens planering. Efter varje häst står det MR. Det betyder M: Mocka, R: Rykta. Så har vi koll på att allt blir ordentligt gjort. I vanliga fall skriver jag upp vem som sköter varje häst. Issa och jag är själva nu på em så vi kör på den box och häst som kommer i vår väg så blir det klart. När vi är "full styrka" så blir det mer i detalj. Kan fixa en sådan bild så ni får se.

Innan lunch så red vi nio hästar, alla konditionsgalopperade! Ska rida två till nu och sedan till ridhuset och hoppa två. Full fart....

 

 

Full fart i galoppspåret runt fältet!

 

 

Jippie!

 

 

Molly tränade också konditionen idag!

 

 

Molly tycker det är kul att springa före hästen och bli "jagad"!!!!


Läst 19762 ggr Kommentarer Kommentera

 

Helgen tog slut lika snabbt som den började. Så är det när dagarna och kvällarna är fyllda med aktiviteter!

 

I lördags red Issa, Johanna och jag för fullt och så kom det en ny inridningshäst hit. HERKULES 3 år som är e: Hip Hop. Ägare Malin Wikman. HERKULES ska ridas in och säljas.

 

I lördags kväll var det fest! Först var det årsmöte på Rocklunda, Västerås Ryttarsällskap, min klubb. Efter det middag och party! Vi hade så roligt! Det var sångtävling med trubaduren där alla bord tävlade mot varandra, musik och dans hela kvällen.

 

 

Vårat bord hade roligt, och vi gav allt i sångtävlingen!

 

 

Ellinore, Fredrik och jag!

 

 

 

Issa och Johanna!

 

På festen är det även medaljutdelning till tävlingsryttare och lektionsryttare. Bästa junior, young-rider och senior prisas. Bästa ridskoleryttare i hoppning och dressyr. Årets Idealist utses och alla lagledare fick blommor.

 

 

Jag blev 2010 års bästa senior i hoppning! Roland Nilsson delade i vanlig ordning ut medaljerna. Jätteroligt att vinna den!

 

 

Även Rolan fick pris eftersom han är lagledare för elitlaget i hoppning för stor häst. Men han fick även blommor för att han blivit utsedd till FELLOW av svenska ridsportförbundet. FELLOW är den finaste titel en aktiv inom ridskole-och ridsportens utbildningsvärld kan uppnå. GRATTIS ROLAND!

 

 

Söndagen var ingen vilodag efter festkvällen! Nej upp tidigt och fodra, sedan åkte jag till Skultuna och hade hoppträning. Therese Watkinson som köpte SAMBALOLEC av oss har byggt ridhus. Jag kommer nu ha träningar hemma hos henne och i söndags var första gången. Det var jättekul och duktiga elever!

 

 

Jag, Buggio och Therese efter träningen!

 

Hästarna reds även hemma och vi red både i skogen och red ut och hade kul!

 

 

Sista hästarna red vi i skymningen, det var vacket men kallt!

 

Idag har vi trimmat alla hästar och de känns fina. Imorgon blir det konditionsgalopp för nästan hela gänget.

 

Veckan som kommer nu är intensiv vill jag lova! Så här ser det ut:

 

Måndag: Alla hästar trimmade.

 

Tisdag; Konditionsgalopp för elva hästar. Två hästar åker till ridhuset på em och hopptränar. Jobba med två inridningshästar.

 

Onsdag: Hoppträning av tio hästar... samt jobba två inridningshästar.

 

Torsdag: Rida lite på fm. Vid lunch åker Johanna, Björn och jag till Göteborg och scandinavium. Det är Göteborg Horse Show!!!

 

I år har jag blivit inbjuden att blogga på Göteborg Horse show!!! Så ni kommer få följa med bakom kulisserna. Det ska bli så roligt!!!


Läst 24629 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.