Therese
MAR
17
2011

 

Om dagen igår var lugn på ridfronten så var den desto mer intensiv idag! Jag har trimmat några av mina fina hästar i dressyr/markarbete på grusvägarna. Åtta hästar har jag ridit. Började med en ganska lugn skogsrunda på TIPTON. Han tyckte det var kul, busade lite smått när tillfälle gavs! Lagom mjukstart på dagen för mig och Issa som red KLEOO.

 

Red sedan CAHLUA som fick jobba på grusvägarna. Hon var väldigt framåt och hade svårt att acceptera mina förhållningar i början, ruskade mest på huvudet och ville springa iväg. Då red jag mycket avsaktningar mellan trav-skritt, och sedan galopp-trav för att få henne att lyssna. När hon inte ville sakta av första gångerna var det viktigt att inte få en hög hand och bli slitades och dragandes. Sänka handen och lugnt sätta sig tillbaka, så lugnade hon sig. När jag galopperade på sista raksträckan var hon helt avspänd, galopperade genom ryggen med kontakt på båda tyglarna och frustade nöjt!

 

LAGANA var nästa häst. Även hon fick jobba på grusvägen. Red mycket skänkelvikningar och öppna/sluta i både trav och galopp. Även galopp-fyra steg skritt-galopp. Ökade och minskade tempot och gjorde byten där vägen svängde. Hon var riktigt fin idag!    

 

Issa longerade LUTRICIA när jag red LAGANA. Det är bra för henne att bli longerad eller tömkörd minst en dag i veckan. Så har jag alltid gjort med henne. Hon fick även ordentlig ryggmassage efteråt.

 

Efter lunch red vi fyraåringarna. Jag hade EROZ, Issa red GAZZA och Johanna red LADY LOVE. Alla tre var fina idag. Vi red dem runt mormorsrundan och tränade på tempoväxlingar.

 

Nästa gäng vi red blev dagens "rövargäng"!!!! Johanna hade LOOKINA, Issa red LOOPEZ och jag red CARLINA. Fy vad de var busiga! Riktiga vårkänslor...Alla tre for runt som vilda bin och bockade, sparkade bakut och allt ni kan tänka er...Den rundan resulterade i en tårta för Issa ramlade av. Det var ju inte så kul eftersom hon stukade tummen. Men det ska mycket till för att bryta ner oss ridtjejer i Bäcktorp, Issa satt upp igen och red vidare!

 

Turen därefter var mer stillsam och det var skönt! Jag trimmade fina GINA som gick som en klocka. Jobbade henne på grusvägen och hon var jättefin. Issa red med en stund på inridningshästen HERKULES! Han var så duktig och har nu galopperat på grusvägarna efter GINA. Han gick inte så länge som jag red GINA, bara en liten sväng, men kul eller hur?!!!

 

ACINDO var nästa häst att jobba. Hon var riktigt fin idag! Hon brukar kännas lite stel och stum när man börjar, men inte idag. Gjorde samma saker som när jag red LAGANA. Issa red AMOORINA samtidigt.

 

Sista hästen för dagen var NEWTON, den söta lilla fuxen. Han är så trevlig och jobbade på fint idag.

 

Mockade och grejade i stallet hela kvällen så det blev en lång dag. Nu ska jag slänga mig i säng, imorgon är det hoppträning för Tomas. Det ska bli så roligt! Johanna, Issa och jag ska börja morgondagen med lyxfrukost....


Läst 15360 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
15
2011

 

Jag var med på träningen för John Hickey idag på Hallsta. Red hästen THELMA. Jag har aldrig tränat för John så det var spännande.

 

John var bra som tränare. Han la mycket tid på den mentala biten, hur vi ska tänka när vi rider och hur man bäst lär in nya saker. Det glöms så lätt bort. Man måste få ett lugn som ryttare och komma ihåg varför vi tränar, jo för att lära oss. Glöm inte bort att andas och focusera. Det speglar av sig på hästen. Om du är lugn som ryttare blir hästen lugn.

 

Uppvärmningsövningen var travbommar på en åttvolt. Vi travade bara bommarna först och la efter en stund till ett travhinder. Landa i galopp och hålla hästarna raka tills de själva svänger för att väggen kommer. Inte ha så bråttom att själv svänga som ryttare.

 

Efter det hade han en uppvärmningsövning i galopp. Vi svängde in från långsidan mellan två bommar, rakt mot en galoppbom, böjt spår till en låg oxer och sedan böjt spår till en studs och ut mot väggen och sväng upp längs långsidan och fortsätta upp för att svänga in mellan bommarna igen. Så fortsatte vi så tills hästarna slappnade av. Gjorde övningen i båda varv.

 

När vi var uppvärmda så hoppade vi bana direkt utan att hoppa igenom olika linjer först. Banan var lång och hade raka linjer, böjda linjer, en trekombination, en tvåkombination och lite tittiga hinder. Totalt 13 hinder och 18 språng. Bra att förbereda hästarna inför utomhussäsongen genom att hoppa långa banor.

 

Jag är nöjd med träningen och med THELMA, det är en fin häst!

 

 

John och jag och Malin som sticker upp sina fingrar i bild för att hon var så nöjd med träningen av hennes häst!


Läst 20336 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
15
2011

 

Idag har jag bara ridit en häst här hemma, ovanligt ja...Alla hästar utom fyraåringarna har vilodag idag.

 

Jag har ridit ut på LADY, Issa hade GAZZA och så har vi en paraktikant här den här veckan som heter MOA. Hon fick rida på den otroligt snälla EROZ!

 

När hästarna vilar kan jag passa på att göra annat som inte hinns med så bra annars. jag håller på och städar i täckes och fikarummet. Sedan har jag gjort lite kontorsarbete. Nu på em ska vi jobba de båda inridningshästarna. Sedan ska jag åka till Hallsta ridklubb och rida THELMA. Jag ska vara med på hoppträning med henne för John Hickey. han kommer dit en gång i månaden och Malin som äger THELMA frågade om jag vill hoppa henne för John. Så varför inte? Det blir spännande!

 

Igår red vi alla hästarna runt mormorsrundan och det var så härligt! Solen strålade precis som idag och grusvägarna är mjuka och fina att rida på!

 

Igår kväll var jag till Cirkus i Stockhplm och gick på musikal! Det var THRILLER LIVE, M JACKSSON. Så bra! Jag såg den när Björn och jag var i London för 1,5 år sedan. Så nu när de kom hit till Stockholm ville vi se den igen! Mamma,min syster, hennes Mats, Hanna och Agneta var också med. En trevlig kväll hade vi.


Läst 14238 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
14
2011

 

Igår var vi och tävlade i Åsebo. En lugn tävling för min del då jag bara hade LOOPEZ SB med mig. Johanna tävlade LOOKINA SB.

 

Det var LOOKINAS första tävling för året, även hennes första tävling inomhus. Hon blir fem år i år.

 

Båda hästarna hoppade felfritt i första klassen 1 meter! Så duktiga! LOOPEZ var riktigt glad och galopperade med full bjudning runt banan. Jag blev nästan överraskad av hennes inställning, hon gillar att tävla! Underbar häst!

LOOPEZ SB

LOOKINA SB

 

I 110 klassen hade LOOPEZ ett nedslag. Vi fick lite trångt på distansen efter kombinationen till ett räcke så hon petade ner det. Hoppade riktigt fint resten av banan. För LOOKINA var det debut på 110 höjd. Det blev två nedslag i kombinationen, allt annat var jättebra. Johanna red kanonbra!

 

Therese Watkinsson var med och tävlade med SAMBALOLEC. De var felfria i 1 meter och sedan dubbelnolla i 110 och slutade på tredje plats- GRATTIS!!!!!!

 

Det är roligt att åka och tävla tillsammans och Björn var med och körde lastbilen. Vackert väder och tävlingen var slut redan kl 12 för våran del så vi kom hem tidigt, skönt!

 

Väl hemma så hade Towe och Issa fixat klart allt i stallet, TACK! Så vi lastade om lastbilen med fyra unghästar och åkte till Hultet i Strömsholm för löshoppning.

 

LORD LOOP, HERKULES, RETZINA, LADY LOOP, LADY LOVE var med från stallet. Det är Tomas som håller i löshoppningen så det kom fler hästar som skulle löshoppa. Avslutningen på dagen för Johannas och min del blev att vara piskförare under löshoppningen i tre timmar! Riktigt roligt att se alla hästar hoppa.

Trevligt var det då att komma hem lagom till melodifestivalen och ett hus som doftade curry! ANNE lagade middag åt oss igen, den här gången oxfilegryta. Det var så gott! Sen satt hela gänget i soffan och halvsov till rösträkningen!

 

Idag har ett gäng hästar skrittat i skogen och sex hästar åkte till ridhuset på eftermiddagen. Fyraåringarna EROZ, GAZZA och LADY var med och hoppade. De är igång igen efter sin vila. Även den nya hästen KLEOO hoppade bana idag. Wow, hon var jättefin!


Läst 16550 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
11
2011

 

Ibland känns det som att dagarna flyger iväg, det gjorde den här. Vi har ridit 12 hästar och jobbat inridningshästarna. Vi var klara med allt i stallet och hästarna kl 18, det är inte illa!

 

Saken var inte sämre än att snälla Anne var här och lagade middag åt oss, som stod på bordet när vi kom in! Issa och Johanna åt också tillsammans med oss. Vi bjöds på hemlagade köttbullar och stuvade makaroner. Inte en köttbulle fanns kvar i skålen när vi kalasat färdigt!

 

Vad har vi gjort med hästarna idag? Jo, tre hästar red vi ut långsvängen i skogen. En häst tömkörde Tomas och de andra har vi ridit markarbete på i snön.

 

Issa och inridningshästen HERKULES.

EROZ och jag.

Johanna på LADY LOVE SB.

LUTRICIA och Tomas.

Issa på LOOPEZ SB.

ACINDO SB och jag.

Johanna på AMOORINA, Tomas tömkör LUTRICIA.


Läst 15018 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
11
2011

 

Igår red vi alla hästar hemma. Trimmade de äldre hästarna på grusvägarna som nästan är helt isfria och mjuka. Fyraåringarna red vi mormorsrundan på och det gick bra. De hade vilodag idag. Bra tajmat eftersom det har regnat stora delar av den här dagen. Det är ärligt talat inte så roligt att rida ute i regnet i flera timmar.

 

Som tur var hade jag hoppning på schemat idag. Vi åkte till ridhuset och tog med oss LAGANA, LUTRICIA, CARLINA, LOOKINA, CAHLUA, TIPTON. Så hoppade jag även en ny häst, THELMA. Hon är elva år och efter Quite Easy-Napoleon.

 

 

Övningen idag bestod av en serie med räcke-oxer-räcke-oxer, en studs på böjt spår, en rak linje samt en böjd linje. Allt blev en bana på slutet. Riktigt bra övning.

 

Alla hästarna hoppade bra. Det är så roligt att träna och känna hur vi utvecklas från varje gång!

 

CAHLUA har blivit så fin att rida i markarbetet. Det speglar av sig i hoppningen. Det ända "problemet" är att hon tar för lätt på övningarna nästan, hon kliver bara över hindrena! Det är så roligt att rida CAHLUA och tänka tillbaka på allt jobb jag lagt ner på den hästen sedan hon kom till mig. Hon är så fin nu!

 

 

CAHLUA och Johanna.

 

Tomas värmde upp TIPTON och tycker att han har blivit fin på marken nu. Jag hoppade honom och det gick fint. Han rev bara sista hindret i serien en gång när vi hade höjt upp. Kan lov att den hästen tänker igenom det han gjort fel och rättar sig till nästa gång. Han gör aldrig samma fel två gånger! Det är en häftig känsla att hoppa honom!

 

 

Mindre bra bild på CARLINA!!!!

 

CARLINA blir bättre och bättre. Blir långsamt starkare i kroppen, och hoppar med styrka genom hela kroppen.

 

LOOKINA hoppade Johanna och de var så duktiga! Den hoppar riktigt fint den lilla hästen! Nyklippt dagen till ära, jag rakade av hennes långa päls dagen innan.

 

 

Johanna var riktigt nöjd efter träningen med LOOKINA idag!

 

LUTRICIA fick ett ordentligt dressyrarbete innan hon fick börja hoppa. Dagen innan var hon ganska jobbig att rida ska jag erkänna så hon behövde sig en genomkörare. Ni skulle sett hennes bakbens rörelser när hon började släppa, som en riktig dressyrhäst! Hoppningen var superbra från henne. Det härliga är att hon inte är ett dugg stark när jag rider på hinder längre.

 

LAGANA gör mig bara SÅ LYCKLIG!!!!! Hon är underbar att hoppa, ni andra hästar får ursäkta, men LAGANA är bäst! Fast ni andra är inte heller så dåliga...

 

 

LAGANA gör allt rätt och hon gör det så lätt! Det smattrar i magplattan i varje språng och jag kan inte sluta le när jag hoppar henne!

 

 

Tomas och jag var nöjda med dagens träning!

 

Jag avslutade dagen med att ha hoppträningar i Skultuna. Duktiga elever och hästar! Varje torsdag em/kväll kommer jag nu ha träningar i Skultuna utanför Västerås. Det är både för ponnyer och storhäst, alla nivåer. Ring eller smsa mig om ni vill vara med och träna, 070-7975888

 


Läst 15284 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
08
2011

 

Vilken härlig dag det varit idag! Strålande sol, klarblå himmel, frisk luft, fina hästar att rida och trevligt ridsällskap-det kan inte bli bättre!

 

 

Vi har ridit mormorsrundan idag. Alla "gammelhästar" har ridits, elva hästar. Fyraåringarna ska ridas imorgon igen, fredag, lördag och hoppa på söndag.

 

Jag red bland annat TIPTON idag. Det var skönt att känna hur pigg och glad han var efter den långa tävlingsdagen i söndags. Han är inte van med det och vi var hemifrån i 13 timmar. Så hade han vilodag igår och idag red jag honom. Han var jättepigg och drog av två riktiga rodeosvängar när vi galopperade på fältet!

 

Issa red LOOPEZ och hon var lika pigg som TIPTON, och hon var också på tävling hela söndagen. Skönt att våra hästar har så bra konditon och styrka, det har vi fått kvitto på nu!

 

 

Issa och jag jobbade med de två inridningshästarna HERKULES och WHOPPER. Issa hängde på HERKULES och satt upp på honom för första gången idag. Jag ledde runt dem i skritt och han var helcool. WHOPPER måste vi jobba ett tag till från marken innan vi kan sitta på honom.

 

Tomas tömkörde CARLINA. Det är nyttigt för henne. Hon får jobba med att bära sig och få upp den långa ryggen. Jag tycker tömkörningen är riktigt bra för flera av våra hästar. Det är roligt att jag har Tomas här som är så duktig på det!

 


Läst 16939 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
08
2011

 

Igår var vi i heby och tävlade. Det blev en lång dag. Tomas och jag åkte kl 08 på morgonen med tre hästar. Issa, Towe och Björn kom kl 14 med lastbilen och tre hästar. Vi kom hem från tävlingen kl 21...

 

 

Towe, jag, Issa och Tomas med SAN DIEGO.

 

Måste börja med att berömma Heby Ryttarförening för bra tävlingar! Två fina ridhus, fin hinderpark, bra underlag. Bra banbyggare (Mikael Larsson), nära till parkeringen, bra cafeteria, trevliga funktionärer och bra organiserat.

 

Jag är jättenöjd med alla hästarna. De hoppade bra. Det är så roligt att åka på tävling och få ett kvitto på att träningen som vi lägger ner på hästarna är bra, det ger resultat!

 

LOOPEZ SB gjorde sin första tävling i år. Hon blir fem år i år. Förra året som fyraåring gjorde hon tre tävlingar, alla utomhus. Så det här var första gången hon tävlade inomhus. I 1 meter klassen var hon felfri på hinder, hoppade överaskande bra! Hon stannade en gång på vattenmattan som hon tyckte var lite läskig. Jag lät henne kolla på den ordentligt och gjorde sedan en volt, fattade galopp och då hoppade hon utan problem. I 110 som då var debut på den höjden hade hon två nedslag. Bra tävlingsdubut för året.

 

 

Tomas höjer hinder på framhoppningen. Jag på SAN DIEGO.

 

 

SAN DIEGO och TIPTON hoppade båda 110 och 120. DIEGO var felfri och placerad i 110, hade två nedslag i 120 på en bra runda. TIPTON hade ett nedslag i båda rundorna, hoppade grymt bra! Båda dessa herrar hade inte tävlat på länge innan de kom till mitt stall, de har utvecklats mycket fint.

 

CAHLUA, GINA och ACINDO hoppade 120. Alla gick till omhoppningen. CAHLUA rev sista hindret, de andra två var felfria! Alla tre blev placerade. ACINDO 6:a, GINA 7:a och CAHLUA 11:a. Jättekul!

 

Tomas och jag hade bestämt innan 120 klassen att hästarna skulle gå in och göra en lugn och fin runda, inte jaga för att vinna. Så det var kul att det räckte till placeringar! ACINDOS facit så här långt för året är fyra starter, fyra felfria rundor och alla med pris!!!! GINA har gjort fyra starter med tre felfria och tre pris!

 


Läst 15043 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
06
2011

 

Det blev en lång dag i stallet idag.Fodrade kl 7 och började rida kl 9. Massor att göra, alla hästar att rida. Stallet mockat, alla höpåsar packade, vatten fyllt, putsat all utrustning, packat grejer till tävlingen, hästarna som ska tävla är tvättade och friserade och vips så var klockan tio på kvällen när vi äntligen var färdiga med allt! Puh!

 

Jag har ridit ett helt gäng med hästar idag. De var alla pigga och glada. Jag tränade min sits och att hästarna skulle lyssna på mina hjälper. Red mycket avsaktningar från galopp till skritt. Galopperade ca 30 meter och så till skritt fyra steg, galopp 30 meter, skritt fyra steg osv. Allt runt fälten i det upptrampade snöspåret, perfekt underlag! På vägen där det är lite hårdare så travar och skrittar jag bara. Travar 15 steg och skritt fyra steg, trav 15 steg och så skritt. Hästarna blev lydiga och fina.

 

Igår så hoppade KLEOO och DIEGO. Båda två var duktiga. Värmde upp med studs och sedan fick de hoppa bana. DIEGO lite högre och KLEOO ganska lågt, hon ska ju hoppa igång ordentligt innan man kan ställa för stora krav på henne.

 

Tävling imorgon söndag med DIEGO, TIPTON, GINA, ACINDO, CAHLUA och LOOPEZ. Vi åker till Heby. Där är det alltid trevligt att tävla så jag ser fram emot det!

 

 

Mina hundar och LUTRICIA!


Läst 15027 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
03
2011

 

Vi har njutit av det härliga vädret idag! Sol, blå himmel och "varmt"!

 

 

LAGANA och jag njöt av solen!

 

Idag var första gången jag red mormorsrundan utan jacka, bara västen på! När jag hopptränade på eftermiddagen var det till och med för varmt att ha västen på. Det känns som våren är inom räckhåll! Vårfåglarna hörde vi idag...

 

Fyraåringarna är så glada att vara igång igen. LADY bockade så det stod härliga till med Johanna på ryggen. Tur att den tjejen har balans så hon sitter kvar!

 

Towe/EROZ, Issa/GAZZA, Johanna/LOOKINA.

 

På eftermiddagen åkte vi till ridhuset med CARLINA och LUTRICIA. Jag hoppade båda två för Tomas.

 

CARLINA utvecklas sakta men säkert åt rätt håll. Vi tar det försiktigt och långsamt med henne. När man står brevid henne på marken och tittar så ser man att hon är några centimeter högre i bakpartiet mot frampartiet, hon växer!

 

Hon fick hoppa fram på småhinder och sedan hoppa en bana på lite lägre höjd. Tänk om någon hade haft en videokamera och filmat oss när hon hoppade över vattenmattan. Det måste ha sett minst lika roligt ut som det kändes det språnget! Hon krumbuktade sig över och sparkade bakut samtidigt, kändes som att vi låg helt på sidan i luften! Jag har mina gamla shetlandsponnyer att tacka för min balans, den kommer väl till användning ibland! Anne, Tomas, Issa och Towe skrattade så de stod dubbelvikta!

 

 

Min första ponny LUDDE! Han har lagt grunden till min balans!

 

LUTRICIA var riktigt fin idag. Vi värmde upp med focus på framåtridning, precis som med de andra hästarna igår. LUTRICIA undrade nog lite vad jag höll på med. Hon är van att jag rider henne ganska långamt i början. Det här var bra och hon blev inte stark, utan lyssnade bra. Mycket övergångar galopp-skritt gjorde jag. Bra på en häst som hon.

 

Hoppade även bana på henne. Första lite lagom lågt ett varv. Sedan höjde vi ganska ordentligt. Vi behövde något att bita i! Hon var superfin, hoppade upp till takstolarna kändes det som!!!

 

Tack Tomas för jättebra träning, jag är så glad för min och hästarnas utveckling!

 

 

LUTRICIA MC NEAL, e: LOOPING - LANDLORD, CORTEZ.


Läst 16318 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.