Therese

Igår var det onsdag och det betyder hoppdag i Stall Bäcktorp! Vi åkte till Åskebro och hoppade ett gäng hästar. Var även till ridhuset på Rocklunda på kvällen och red Ulrikas hästar och hade med några egna.

 

Tomas höll i träningen i Åskebro och det byggdes upp en bra övning som vanligt!

 

 

Jag hade laddat upp med "picknick" till gänget! Det är viktigt att äta och är man i ridhuset en hel dag så går det kanske inte att äta lagad mat till lunch, då fick det här duga bra. För glada hästskötare och tränare gör dagen så mycket bättre!!!

 

Paula och jag tränade tillsammans när jag red min första häst CAHLUA. Vi fick värma upp med ordentligt markarbete. Börjar alltid med att rida hästarna framåt så de tar stöd på bettet och använder sina bakben. Vi red sedan på volten och travade över fyra bommar. Efter bommarna flyttade vi hästarna utåt tilll spåret, travade sedan på framåt med rak häst. Sedan la vi till galopp också. Efter att vi flyttat ut hästarna fattade vi galopp. Galopperade en fjärdedel av volten, sedan trav igen över bommarna, flyttade, galopp, övergång till trav, bommarna osv.

 

 

Vi hoppade sedan fram på den andra volten. Två räcken med "sockerbitar" under. Hoppade först bara ett räcke och efter två språng på det la vi även till det andra. Om ni tänker er urtavlan på en klocka så stod hindrena på kl 12 och kl 6. Vi fortsatte uppvärmningen genom att hoppa två linjer på banan som vi byggt. Det var på båda diagonalerna som det var byggt en trekombination på den ena och räcke till räcke med tre galoppsprång mellan på den andra diagonalen. Efter uppvärmingen blev det ett varv eller två på banan. Den var bra och nyttig. Distanser och linjer som de hoppade på SM:et i helgen som var, så det var på riktigt kan man säga!

 

 

Jag är jättenöjd med hästarna och träningen. Vi fick jobba ordentligt och jag kan erkänna att idag har jag träningsvärk!!!! Det känns att jag hoppade nio hästar igår!

 

Men vi fick inte nog av det, idag hoppade vi lite till! Johanna och jag åkte till Rocklunda med LORD och CELVIN.

 

Johanna fick hoppa LORD som är under inhoppning. Det gick bra och idag hoppade de en liten bana för första gången! Som Johanna sa, man blir lycklig av en unghästs små framsteg, som att hoppa runt en bana på 60 cm!

 

Jag hoppade CELVIN som är en ny häst i stallet. Han är en valack fyra år efter CARLAND-ACACIO. Han är uppfödd och ägd av Helene Eriksson. Han har ridits in och utbildats av Max Rupla. Visades på treårstest och fick hoppdiplom med fina poäng. Nu är han här för utbildning och försäljning. Det är en jättetrevlig häst som Max har gjort ett mycket bra grundjobb med. Ska bli kul att jobba med CELVIN och han var duktig idag. Hoppade bana med tittiga hinder. Han har en underbar galopp! Kommer bild på honom senare.


Läst 27726 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
14
2012

Igår åkte vi till ridhuset med sex hästar som skulle trimmas i dressyr. Tomas hade lektion med ACINDO och mig och det var kul!

 

Började med att trava längs fyrkantspåret och bara rida framåt till bettet. Ur varje hörnpassering så ökade vi traven några steg, samma sak i galoppen när vi värmde upp. Red sedan i trav på volt en lång stund. Lättridning framåt, satt sedan ner i sadeln, la till innerskänkel och flyttade henne i öppna fem steg, gjorde henne rak fem steg, öppna igen några steg och gjorde så tre gånger. Sedan lättridnig framåt på båda tyglarna rak häst runt halva volten. Kom ner i sadeln igen och flyttade igen några gånger. Gjorde detta i båda varven.

 

Skrittpaus och så ny övning på volten. Trav och flyttade henne i öppna några steg, rakriktning och ställde henne lite lätt utåt och om det kändes bra och i balans så fattade jag förvänd galopp och galopperade tio steg. Sedan trav framåt i lättridning och så ner i sadeln , samla ihop och öppna, ställa utåt, förvänd galopp....

 

Gjorde sedan galoppökningar på diagonalerna med galoppombyten vid hörnen. Travade sedan av lugn trav med lång låg häst. ACINDO blev jättefin och kom loss i hela kroppen. Jag gjorde samma sak med LAGANA. LADY som är fem år gjorde inte så avancerad dressyr. Henne red jag bara framåt först för att få henne fram till bettet. I traven var det bra. När jag sedan började galoppera så kändes det att hon gick och höll igen och galopperade som en gunghäst. Så jag ställde mig i lätt sits och bara galopperade längs fyrkanten, ökade ordentligt ur hörnpasseringarna så hon gick framåt på långsidorna. Gjorde det en stund och kände hur hon kom loss i ryggen ocg började använda den. Sedan kunde jag sitta ner och rida henne mer samlat och hon var framme för skänkeln och i "uppförbacke"! La ut några bommar så jag galopperade över dem som om det var en "dogleg". Hon var följsam och fin. De hästar Tomas red såg riktigt fina ut.

 

När vi kom hem så lagade jag lunch (DET ÄR SANT, JAG LAGANDE MAT!!!) till Jossan, Johanna och mig. Tårta till efterrätt hade vi, smarrigt!

 

Så red vi ut ett gäng hästar på eftermiddagen. Fixade stallet och tog in de hästar som var ute. Nu är det blött och lerigt så spola benen hör till intaget nu. Så har vi två av hästarna som älskar att rulla sig i leran. Det ska vara den värsta fläcken i hagen och helst på båda sidorna.....

 

Igår kväll hade jag träningar i Skultuna och det var så roligt för det gick så bra. Jätteduktiga elever!

 

Nu ska vi snart åka till ridhuset i Åskebro, hoppning hela dagen av ett gäng hästar!


Läst 22689 ggr Kommentarer Kommentera

Nu vågar man nog tro att våren är här? Igår var det 14 plussgrader hos oss, helt underbart! Sol och ridning utan pannband, långkalsonger och tjockjacka!

 

Våran Praktikant Jossan är så duktig och vi hinner med mycket på dagen utan att det blir sen kväll.

 

 

Lilla MY på ridtur igår. Hundarna älskar att följa med när jag rider. MY följde med på tre(!!!) ridturer igår, en Jack Russell tröttar man inte ut så lätt....

 

Johanna och jag konditionsgalopperade åtta hästar igår. Det känns i vaderna idag att man stod upp i lätt sits några mil....

 

Grusvägarna är perfekta och det är tycker jag, det bästa stället att träna hästarnas galoppkondition på. Det blir naturliga intervaller osv. Att rida varv på varv i ett ridhus är inte alls samma sak. Här är det slingrande grusvägar som går lite upp och ner och man kan stå på utan att väggarna bromsar upp. Sedan är det grymt tråkigt att galoppera 40 varv i ett ridhus....

 

Den snöfattiga vintern gjorde tyvärr att vi inte fick någon snö att galoppera i, så jag trodde att konditionen skulle vara lite sämre, men nej, den var på topp! Så igår var hästarna och vi lyckliga efter att fått galoppera i solen!

 

Två hästar fick åka till ridhuset också. Jag red CASH FLOW och trimmade markarbete. Hon var fin. Tomas tömkörde TIPTON. Det är nyttigt för hästarna.

 

 

Jossan och Johanna red även mormorsrundan på två hästar och jag gjorde min dagliga 40 minuters promenad med LAGANA.

 

Nu ska vi åka till ridhuset med sex hästar och rida dressyr. Det går bra att göra på grusvägarna också men vill man rida mer volter osv är det svårt. Resten av hästligan rider vi här hemma sedan. Träningar i Skultuna ikväll så det blir en lååååång dag!


Läst 25056 ggr Kommentarer Kommentera

"Unghästgänget" och den äldre i gänget REMINA SB var på tävling igår i Eskilstuna. Det märktes att hästarna hade vårkänslor, de var vilda!

 

Efter en dag med det här gänget så är jag lite trött i kroppen! Tio starter och det gick bra. REMINA SB var felfri och tvåa i första klassen. EROZ och LADY hoppade bra, båda lite ofocuserade för det var busiga. Det fick bli skolrundor för framtiden. CARLINA var också ofocuserad i första klassen där hon rev några hinder för ovanlighetens skull. Till nästa runda, 120 klassen var hon sig själv igen och hoppade riktigt bra.

 

Den stora guldstjärnan går till EDWONDO, som hoppade felfritt i både 110 och 120 klasserna!!! Han och jag börjar bli ett riktigt par nu känns det som. Sex starter har vi gjort i år, alla felfria!

 

EDWONDO!

Det blev en lång dag och när vi kom hem var det bara att fixa hästarna snabbt. Björn och jag var bjudna på middag. Alltid lika trevligt att äta god mat och umgås med goda vänner!

 

 

Björn på tävlingen. Han håller reda på startlistor, filmar, fixar hästar och kör lastbilen. Bakom varje framgångsrik kvinna står en man, jag har min Björn som alltid finns där!

 

Idag var det en lugn dag hemma, skönt! Strålande sol och fint dessutom. Jag fodrade i morse och gick sedan och la mig och sov lite till, det behövdes. Towe och Jossan har skrittat ut ett gäng hästar i skogen och fixat stallet. Jag åkte och handlade så nu är kylskåpet välfyllt så vi överlever den här veckan!!!

 

Tomas och jag red ut TIPTON och LAGANA på eftermiddagen, de var så pigga och glada. Tur att grusvägarna tinat upp nu så vi kunde jobba de ordentligt. Hela hundligan med Felix, Molly, Mira och My var med oss! Måste se rätt kul ut när vi kommer ridandes med alla dessa hundar runt hästarna!

 

Hela putsberget av tävlings och hemmagrejer tog Towe, Jossan och jag tag i. Jag putsade alla sadlar och smörjde in de med läderfett. Nu är allt rent och fin igen och imorgon är en annan dag!

 

 

Tävlings och hemmaskydd upphängda på tork i en enda röra! Jag är glad för tvättmaskinen som gör tvättjobbet!!!


Läst 24673 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
10
2012

Idag är det tävling i Eskilstuna. Jag åker dit med fem hästar: CARLINA SB, REMINA SB, EDWONDO, LADY LOVE SB och EROZ. Det yngre gänget!

 

Veckan har rullat på som vanligt, mycket har vi hunnit med. Igår var jag till Brunmåla hästklinik och besiktade en häst, det gick jättebra. Kom hem vid tre på eftermiddagen.

 

Vid fem lastade vi in fyra hästar och åkte till ridhuset och red. Ulle kom med sin två hästar som jag också red och Tomas kom med ARCHI. Nu var han snäll och hjälpte mig att rida några hästar, annars hade det blivit en sen kväll!

 

Ska bli kul att tävla idag, hela vårat träningsgäng år på plats! Jeanette, Jossan, Hanna, Therese, Ulle, Rebecca och några till. Håll tummarna för oss alla!!!


Läst 22392 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
06
2012

Vi har hunnit med massor de här två dagarna! Det är kul när vi är många i stallet. Igår var Matilda här och det är alltid lika roligt när hon kommer till oss! Så det var full fart och totalt motionerade vi femton hästar, både hemma och i ridhuset! Vädret är vackert så hästarna som tävlade i helgen fick skritta ut på långsvängen i skogen, de njöt!

 

Vi hann även med att äta lunch på Ikea! Johanna, Josefin (som har praktik här) och Matilda.

 

Idag var dagen minst lika effektiv! Malin var här idag så vi var nästan hela gänget! Vi började tidigt och på förmiddagen hjälptes Johanna och jag åt att klippa TIPTON. Han har nu förvandlats från "hårig raggsocka" till tävlingshäst efter klippning och frisering! Han blev så fin. Vi red ut några hästar hemma och på eftermiddagen kom Tomas så då åkte vi till ridhuset och trimmade sex hästar.

 

På väg till ridhuset var jag med om något otäckt kan jag lova. Står vid en korsning innan motorvägen och släpper förbi bilar som kommer från höger och ska vidare på påfarten. Så kommer det en lastbil med släp. Precis när han är framför min bil så exploderar hans yttre bakdäck, det som är mot min bil! Malin och jag såg i slowmotion hur däcket small, stänkskydd och däckbitar "regnar" mot bilen men helt otroligt så träffade inget av de min bil. Så kände vi tryckvågen som slog mot oss, det var som en smäll i magen! Riktigt ordentligt! Tror nästan aldrig jag har skrikit så mycket någonsin, jag blev så fruktansvärt rädd!!! Helt otroligt att vindrutan på bilen inte gick sönder, vi som kände tryckvågen på riktigt! Gick ur bilen och kollade så inget gått sånder och lastbilschaffören som hade stannat en bit fram kommer och frågar så det gick bra med hästarna. Snäll kille! Nu gick allt bra som tur var.

 

Väl hemma igen tog Johanna och jag in de sista hästarna och sedan åkte jag till ridhuset i Åskebro. Jämn vecka och då har vi träningar där och denna vecka höll Tomas i träningen, jag red Ulrikas båda hästar EDWONDO och REMINA. Träningen och övningen var superbra och det gick så bra för alla. Det är jättekul!

 

Vi fick träna på lydnad, kontroll, rytmen osv. Jag är nöjd med båda hästarna som kändes fina.

 

Kvällens träning.


Läst 29056 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
05
2012

Igår åkte vi till Högbo och tävlade LAGANA, ACINDO och CAHLUA. Det är en bit för oss att åka dit, 16 mil enkel resa. Det var det värt, jättebra tävling!

 

Två stora ridhus med bra underlag, fin hinderpark, Leif Hall som banbyggare, bra servering och mycket trevliga funktionärer! Nästa år kommer jag åka dit alla tre dagarna, inte bara en dag.

 

Towe, Björn och Tomas var med och hjälpte mig på tävlingen. Det är så kul när vi är iväg, vi har roligt tillsammans och då går det bra!

 

LAGANA gjorde sin första start på ett år och det gick hur bra som helst! Hon var dubbelnolla och kom femma i 130 klassen, den start hon fick göra! Tror nog att hon var den lyckligaste av alla i vårt avlånga land igår, det lös glädje ur hennes ögon!!! Hoppas nu det håller i sig med allt, hon är min stjärna!

 

ACINDO hoppade 130 klassen. Var snabb som alltid men rev tyvärr sista hindret i omhoppningen. CAHLUA hade fyra fel i 130 och även i 140 klassen.

 

140 banan var mastig, som det ska vara när det är helgens huvudklass. Riktiga linjer, kombinationer och höga kantiga breda oxrar. det var nog den tuffaste 140 CAHLUA har hoppat, det var hennes sjunde start bara på den höjden. Hon hoppade helt grymt bra!!! Rev en bakbom på en oxer. Resten var som sagt hur bra som helst, KUL!!!

 

Nu ska jag ut och rida en gäng hästar. Den här veckan och nästa är vi många i stallet. Igår kom det en tjej hit som heter Sofie och hon ska ha praktik här i två veckor. Hon går på Kungsbacka ridgymnasium. Hoppas hon kommer trivas hos oss och vårt glada gäng!


Läst 26585 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
03
2012

Idag var det tävling med unghästarna i Kumla. Det här måste varit första gången någonsin som jag varit i Kumla i februari på tävling och det inte var -20 grader! Många gånger har jag tävlat där, alltid lika trevligt. Fina hinder, Britt bygger bra banor och det har riktig dagens lunch i serveringen!

 

Hästarna som var med var EROZ, LADY som gjorde sin första tävling för året. De har tränat mycket hemma och nu kändes de redo. Båda två fick hoppa 1 meter. Jättefina kändes de. EROZ var felfri och LADY rev sista hindret. Tog bakbommen på oxern, typiskt unghästfel.

 

EDWONDO gick både 1 meter och 110, felfritt i båda! Fina hästen!

 

CARLINA gick bara 110 och hoppade även hon felfritt. Red även Ulrikas REMINA SB i 110. Felfritt på hinder. Ett litet missförstånd på kortsidan när jag skulle svänga så jag bröt av och gjorde en volt. Annars fin på hinder och det kändes bra.

 

Så rullade vi hemmåt med lastbilen, nöjda och glada! Blev ännu gladare när jag fick sms av Rebecca som tränar tillsammans med mig för Tomas. Hon hade vunnit 130 klassen med Velox, och var femma med Tudelu och även felfri med sin tredje häst Colgraff! GRATTIS REBECCA!!!!! Så roligt!!!!

 

Hemma igen så hade jag hästarna som ska tävla imorgon kvar att rida. Var jättetrött (har sovit för lite sista dygnen) och var tvungen att peppa mig själv för att ladda om och rida några timmar till. Jobbade ACINDO, CAHLUA och LAGANA på de mjuka grusvägarna. De var alla tre pigga och fina.

 

LAGANA red jag sist och när jag skrittade hemåt i månskenet så kände jag mig nöjd. Nu äntligen ska hon tävla igen. Det är ett år sedan hon gjorde sin senaste start. Efter det har det varit veterinärbesök, operation av karpaltunneln och lång rehabilitering på det. Hon var klar för tävling redan i november men det fanns ingen tävling att stressa igång henne till. Nu har hon fått en lång igångsättning, är väl förberedd och tränad. Gissa om jag ser fram mot morgondagen!

 

LAGANA


Läst 26175 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
02
2012

I onsdags var det hoppträning hela dagen! Roligt! Hästarna reds ut i måndags, trimmades dressyr i ridhuset tisdag och så hoppning onsdag. Det gäller att ha en bra veckoplan!

 

Hoppade ett helt gäng hästar i onsdags, nio för att vara exakt! Vi var först i Åskebro under dagen, ridhuset i Dingtuna på kvällen.

 

Mellan "ridhusbytena" hann jag även klippa EROZ! Ibland blir jag till och med imponerad själv att jag hinner allt! Det var första gången EROZ blev klippt och han var spänd. Läskigt var det allt men pälsen åkte av och nu ser han ut som en tävlingshäst igen!

 

Hur hoppade hästarna då? Strålande bra! Det är så roligt för vi utvecklar oss hela tiden. Det var banhoppning och vi tränade långa anridningar, kombination ur sväng, trekombination mm.

 

CASH FLOW gör framsteg varje gång jag hoppar henne nu. Banan var svår för henne men hon har stort förtroende för mig och hoppar utan att tveka, kul!

 

CAHLUA och LAGANA var pigga och framåt som alltid, hoppar kanonbra. CARLINA börjar bli mer och mer häst för varje gång hon rids och hoppar bättre och bättre. Vi hoppade två varv på banan med alla utom CARLINA och CASH FLOW. De gjorde det så bra så ett varv räckte.

 

TIPTON var jättefin och lättriden mellan hindren. Kan bli lite stark ibland men nu var han så fin.

 

LADY är positiv och vill alltid göra sitt bästa. För henne var det första gången hon hoppade en trekombination och det gick galant.

 

EROZ var fin. Han hoppar med sådan krafft, den stora hästen!

 

EDWONDO var jättepigg och lite stark. Alla hästar som hoppade tillsammans med honom i den gruppen på kvällen var vilda och bockiga! Han lugnade sig och hoppade riktigt fina språng på slutet.

 

ACINDO var grymt fin. Hon gör det så enkelt för sig och "skuttar" runt utan några bekymmer i världen. Hon tävlade upp till 135 förra året och har aldrig hoppat högre än det på träning heller. Jag ville ta det lite lugnt med att gå upp i klasserna då hon växt långsamt (som sin lillasyster Carlina) Hon blir nu åtta år i år och målet är 140 klasser. Så hon fick prova på några hinder på den höjden och det gick riktigt bra. Hon tar inte ens i för att hoppa över!

 

Jag är alltid noggrann med hur matchningen av hästarna ser ut. När det är dags för den unga hästen att göra tävlingsdebut. När hästarna ska upp i klasserna. De ska vara 150 % förberedda för det innan. Förtroendet mellan mig och hästen är nummer ett. Jag har aldrig bråttom. Tomas hjälper mig också mycket med planen och vi har en bra dialog runt varje häst. Det är viktigt och känns mycket bra att ha en tränare som engagerar sig så som han gör, det är guld värt för mig!.

 

 

Tomas, ARCHI och jag!


Läst 26948 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
01
2012

Nu så, jag är tillbaka med bloggen. Har haft så mycket att göra de senaste dagarna så tid och ork har inte funnits när jag kommit in på kvällen.

 

Vill i alla fall börja med att skriva lite om Göteborg Horse Show och världscuphoppningen i söndags, bättre sent än aldrig! Det är verkligen tävlingarnas tävling. Arenan är fantastisk, och det är de fina hindren, blommorna och fram för allt publiken som gör det så fantastiskt bra! För att inte glömma aktörerna på banan, hästarna och deras ryttare! Världsklass!

 

Jag åkte hem full med inspiration att jobba på här hemma för att någon gång kanske som jag drömmer om, komma dit! Nästa år är det världscupfinaler i både dressyr och hoppning i Göteborg!

 

Jag har många favoriter, både ryttare och hästar. Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard och Angelica Augustsson så klart. Sedan tycker jag att Marcus Ehning och Kevin Staut är riktigt bra förebilder.

 

 

Marcus Ehning, Plot Blue!

 

Den absoluta favorithästen är som jag sagt tidigare CARLINA, riden av Pius Schwizer. Han rider också otroligt bra och på en av sina andra hästar som inte är så lättriden så kunde man se hur smart han rider och verkligen tar vara på vägarna och alla små detaljer för att det ska bli bra.

 

Världscupklassen var bra. Jag var nere och gick banan innan start. den var STOR! De hade byggt ganska så tekniskt. Hindrena var höga, många på maxhöjden 160. Oxrarna var däremot inte på maxbredd, de vill ha höjden och det tekniska istället. Trekombinationen var i början av banan för att hästarna inte skulle ha den kvar till slutet när de är lite trötta.

 

Blev tyvärr många med fyra fel och endast fem ekipage var felfria. Hade varit kul med några fler i omhoppningen. När både Rolf-Göran, Malin, Angelica, Marcus Ehning, Nina Fagerström (som rev sista hindret efter en kanonbra runda)och Piuz hade fyra fel gick nästan luften ur en, man vill ju se dem hoppa igen!!!

 

Ytterligare en ryttare som man inte ser så ofta i en världscuphoppning men som rider fantastiskt bra, det är danska Linnea Eriksson, oj vad hon rider bra. Hade ett ynka nedslag, synd!

 

Nu blev det fem bra ryttare till omhoppning och det gick fort!

 

 

Vann gjorde Marco Kutscher med hästen Satisfaction FRH. Kolla vinnarblicken på Marco!!!

 

Det var första gången hästen gick en världscup och gjorde det så bra. Marco sa efteråt att han var överraskad, det hade han inte förväntat sig! Kanske är Göteborg debutanternas tävling när det gäller att vinna WC-klassen. Förra året var det Angelica Augustsson och Mic Mac som vann. Då var det visserligen debut för de båda, Marco har ju ridit en hel del innan! Rolexklockan som han fick i pris var hans tredje!

 

 

Foto Hippson.

 

Bästa svensk var Angelica Augustsson på häftiga Mic Mac! De kom sexa. Hon var först besviken efter sitt nedslag och sjätteplatsen. Men efter en stund när det fått sjunka in så sa hon att för ett år sedan hade det varit en dröm att komma sexa i WC-klassen, som hon sedan vann förra året. Det har hänt mycket på ett år för Angelica!

 

Se Marcos runda här!

Linnea Ericsson, hon rider bra!

"http://www.youtube.com/embed/p_voWqM74uU"


Läst 27934 ggr Kommentarer Kommentera

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.