Therese

 

Vi jobbar på med Don och Lovely, båda inridningshästarna. Vi jobbar de alltid mycket från marken innan vi sitter upp, det får hellre ta lite tid än att gå för snabbt fram.

 

Longering och mycket klapp, hopp och studs brevid hästen, drar i stiglädrena osv. Då blir de vana att det låter och rör sig. Sen hänger Johanna upp på sidan av hästen och jag håller i hennes ben så den mesta tyngden inte ligger på hästen första gångerna. En del hästar kan reagera på att man kommer upp en bit på sidan. När det fungerar så lyfter jag upp Johanna så hon kan hänga över sadeln och så går jag runt med hästen på en liten volt.

 

Fungerar det avslappnat och bra så tar hon foten i stigbygeln så det blir mera tryck i sadeln. Jag leder runt hästen och Johanna hänger. Så klappar hon den, rör på ben och armar. Om hästen är avspänd så ställer hon sig upp lite i stigbygeln så hon kommer upp över ryggen.

 

Nästa steg om hästen är avspänd är att svinga lite med armen över ryggen, halsen. Högerbenet som Johanna har löst svingar hon också fram och tillbaka, upp lite över korset osv. Såhär långt har vi nu kommit med Don och Lovely efter fyra gånger. Båda är otroligt snälla och lugna. De är med och varje nytt steg vill de nosa lite på Johanna. Lovely rycker till lite ibland med står eller går lugnt kvar.

 

Så snart kan Johanna sitta på dem för första gången. Vi jobbar lite till såhär först.

 

 

Don.

 

 

Lovely, som inte ser så vacker ut på den här bilden!!!


Läst 30495 ggr Kommentarer Kommentera

...att fixa iordning sommarhagar! Usch, idag har jag ägnat några timmar åt att göra iordning en sommarhage till.

 

LADY och HUMLAN behöve byta hage och nu var det "finnenhagen" som behövde fixas. Det tog ett tag. Så otroligt mycket gräs över tråden. Åkte hem och hämtade grästrimmern. Så har slagit ner all jungel och brytit stora kvistar. Varmt var det, flugor, mygg och gräs överallt. Säker fullt med fästingar också! Ett tag var jag nära att ge upp och undrade helt enkelt: Varför håller man på med det här?!

 

Jo man gör det för våra älskade hästar! När hagen var klar och Johanna och Towe kom med hästarna och släppte ut de, då glömmer man snabbt allt jobb. Det är så kul att se glädjen hos hästarna när de bockar runt i gräset!

 

Kan lova att det blev en sväng in i duschen när jag kom hem, bort med gräs och ev fästingar.

 

Har ätit en sen lunch. Så nu ska Johanna och jag jobba med LOVELY och DON. Sen ska vi hoppträna varsin häst för Tomas!


Läst 31519 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
28
2012

 

Nu är det lite lugnare på hästfronten i några veckor. Unghästarna vilar och går på bete.

 

EROZ och CELVIN, LADY LOVE och HUMLAN har ätit gräs en vecka och lite till redan. CARLINA och CASH FLOW släppte jag ut på gräset i förrgår. Skönt för de att vila kroppen och huvet och bara mysa i hagen några veckor.

 

 

De äldre tävlingshästarna LAGANA, CAHLUA och ACINDO ska tävla först om 4,5 vecka nästa gång. Så nu får de ta det lugnt i två veckor. De skrittas ut långsvängen i skogen eller går mormorsrundan. Inte hoppa eller trimma dressyr på två veckor. Och så går de i hagen såklart. Skönt för de efter många stora tävlingar under vår och början av sommaren.

 

TIPTON, NORMA, NATALIE, LORD rids som vanligt. LORD ska få åka på bete om två veckor.

 

Johanna och jag håller även på att rida in DON (stora dressyrhästen) och LOVELY. Jag skrev för flera veckor sedan att vi skulle rida in henne och det gör vi. Hon är jobbad från marken, longerad, höpåsar osv. Inte så intensivt för vi har haft mycket annat att göra. Så nu kör vi på och Johanna hänger på henne ordentligt nu, det går bra. Båda två är lugna och snälla.

 

 

Idag var vi på treårskalas. Filip fyllde år (min systerson). Ellinore hade bakat en riktig biltårta och Filip blev så glad!

 

 

William och Filip ska äta biltårta!


Läst 34349 ggr Kommentarer Kommentera

 

Yes, äntligen så fölade RANTADOU!

 

 

I natt föddes en hingst. Han är så fin! Rantadou lyckades lura alla igen så ingen var på plats när hon fölade. Så har det varit alla gånger. Hon håller nog igen och vill klara sig själv! Som tur är har hon gjort det alla gånger. Den här fölungen var hennes femte. Det blev en hingst efter fyra ston innan. Vi skojade och sa att det kommer bli en hingst bara för att hon inte är hemma i Bäcktorp, och så blev det! Hon bor hos min kusin Malin bara 15 minuter från mig. Så det var nära att åka över och titta på honom.

 

Han är så social fast han inte ens är ett dygn gammal. Trevlig och gillar att bli kliad. Vi tog in de i stallet nu ikväll så de kommer vara inne på nätterna första tiden.

 

 

Johanna och jag hälsade på ute i hagen.

 

Nu ska vi bara klura ut vad han ska heta, det kan ta sin tid vill jag lova! Förslag någon?

 

 

Han är efter Chin Top (chin chin-Joost) undan Rantadou SB (Rastell-Tamburin)


Läst 32409 ggr Kommentarer Kommentera

 

Det blev en lyckad tävling i Borlänge! Hade tänkt att blogga om den tidigare men igår låg vårat internet nere pga regnstormen som härjade över Bäcktorp och säkert på fler ställen i vårt land?!

 

Som sagt, vi rullade mot Borlänge lördag morgon med fyra hästar. Björn körde lastbilen (som vanligt) och Ebba var med och hjälpte till med hästarna. Fint väder med sol. Att åka upp mot Dalarna då är inte helt fel, vackert i midsommartid!

 

Tävlingen hölls på Romme travbana. När vi kom fram lastade vi ur hästarna och uppstallningen var i de permanenta stallarna på travet. Vårat stall var nybyggt, det finaste stall jag stått i på en tävling! Stor bred gång och smart lösning med att öppna fronten helt på boxen och binda upp hästen när den skulle göras iordning. Så stod man inte ivägen för de andra i stallet.

 

 

Grästävling och broddning av hästarna, då kunde vi enkelt ha de uppställda samtidigt vid sin box så gick allt snabbt. Vi delar oftast upp alla sysslor så gott vi kan när vi är på tävling. Broddningen faller oftast på Björns lott! Ebba flätade och knoppade hästarnas manar. Jag fixade vattenhinkar, fodrade och broddade ur. Sen rider jag såklart, Björn har koll på starttider och framhoppningen. Ebba promenerar hästarna och gör de färdiga, putsar grejer och pysslar med hästarna. Jag vill även hinna trimma hästarna några timmar innan deras starter så de får röra på sig ordentligt så det blir mycket tid i sadeln.

 

 

Ebba på promenad med ACINDO SB och CARLINA SB.

 

 

Knoppar på gång!

 

Först till start var CARLINA SB, sexåringen. Hon hoppade först en 120 klass med ett nedslag. Bra runda, rytmisk i balans. Hon hoppade sedan 130 klassen som var ganska svår. Ok runda med två nedslag.

 

CAHLUA och ACINDO hoppade 130 klassen som var en poänghoppning. Då går det till så att man får göra sin egen bana. Alla hinder har olika poäng lite beroende på svårighetsgrad men från 60-70-80-90-100. Det fanns även en joker som var värd 200 poäng. Rev man den så blev det -200. Så hade man 1 minut på sig att hoppa så många hinder som man hann och samla massa poäng. CAHLUA samlade ihop så många poäng att det räckte till en tredjeplats i klassen.

 

Dagens sista klass var 140 och där startade LAGANA och CAHLUA. Bedömningen var a:1a som betyder omhoppning efteråt för de felfria. Jag red felfritt på båda hästarna! Så till omhoppning blev det mina båda hästar och John Hickey med IAN. Han var först ut och red snabbt och felfritt. CAHLUA hade ett nedslag men jag hade chansen att slå John med LAGANA. Vi var felfria men ca sex hundradelar långsammare så jag blev tvåa och trea!

 

 

Prisutdelningen i 140 klassen. John etta, jag tvåa-trea, Leif Hall fyra.

 

 

Lördagens priser.

 

Söndagen började med CARLINA och hon hoppade 120 klassen. Två nedslag på en ok runda. Startade sedan ACINDO i 130 klassen. Hon var dubbelt felfri och kom femma!

 

 

ACINDO på prisutdelningen i 130 klassen.

 

Dagens och helgens sista klass var 140 med winning round. Det var 20 starter i klassen och de fem bästa skulle gå till omhoppning. Givetvis går alla felfria till omhoppning även om det skulle bli fler än fem. Nu blev det tre nollor och då fick även de två snabbaste fyrafelarna hoppa i winning round.

 

Jag startade ACINDO först och hon var duktig, det här var hennes tredje start i 140. Nästan felfritt, ett nedslag, men snabb så hon fick hoppa omhoppning! CAHLUA började bra, rev sedan ett hinder mitt i banan. Då blir hon stressad för hon vill inte riva och när hon blir stressig gäller det att rida henne rätt, ingen lätt häst det där. Nu lugnade hon sig inte riktigt så jag bröt av och fattade ny galopp och gjorde en volt så hon skulle coola ner och så avslutade hon bra. Det är viktigt med en sådan häst.

 

LAGANA var suverän, felfri och med till omhoppningen med noll fel! Så jag hade två hästar till winning round!

 

ACINDO var lite trött så hon petade ner några bommar och slutade då på femte plats. Kul med hennes första placering i 140 klass! När jag kom in med LAGANA så ledde John Hickey med IAN. Jag gjorde allt jag kunde för att försöka vara snabbare, och felfri såklart. Lyckades med det sista men hade inte hundradelarna på min sida denna gången heller! Kom trea i klassen och vi var inom samma sekund igen! Roligt var det och riktigt kul hade vi hela helgen!

 

 

LAGANA prisutdelning 140 söndag.

 

Tack till Borlänge som arrangerade fina tävlingar med bra banbyggnad, fina hinder och sponsorer som sponsrade med fina prispengar! Hoppas fler åker till Borlänge nästa år.

 

 

Helgens prisrosetter! Tvåa-trea-trea-femma i 140. Trea-femma i 130. LAGANA ser nöjd ut :-)


Läst 35729 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
22
2012

Hoppas ni alla har haft en trevlig midsommarafton!

 

 

Min började inte så bra då jag vaknade tidigt imorse och var jättedålig. Hade ätit spaghetti/köttfärssås sent igår och den var nog inte ok. Jag blev riktigt dålig och låg i badrummet några timmar. Björn fodrade frukost, sedan hjälptes vi åt att släppa ut hästarna. Fick lov att gå in och lägga mig igen och lyckade kravla mig ut och ge alla lunch. Det tar i normala fall 20 minuter att gå runt till alla hagar och ge mat. Nu tog det nästan en timme med alla små stopp på vägen för att hämta krafft. Sjukt hur dålig man kan bli!

 

Fick gå in och lägga mig igen och halv fyra gick jag ut och mockade nio boxar, det gick bra iaf. Hade druckit blåbärssoppa och cocacola som magen ville ha kvar som tur var. Sedan blev det bättre och bättre så jag var någorlunda färdig i stallet när det kom lite folk hit för att fira midsommar med oss. Vi hade trevligt och Ebba, min kusindotter hjälpte mig att göra klart allt med hästarna.

 

Jag har inte ridit idag, det gick ju inte. Hade bara tänkt att skritta ut i skogen på CAHLUA, ACINDO, CARLINA och jobba LAGANA lite lätt. Ska åka till Borlänge imorgon och tävla med de fyra hästarna. Vi stannar där tills på söndag. Nu blev det bara hage för hästarna och det gör inte så mycket, de har jobbat varje dag.

 

Packade färdigt till tävlingen nu ikväll och de får en tvätt imorgon bitti. Vi rullar kl 9 så det är ine så tidigt, skönt!

 

 

Ha en fortsatt trevlig midsommar!


Läst 34746 ggr Kommentarer Kommentera

Ja, nu är det misdommar på riktigt och så fint väder, jag blir så glad! Solen fyller på med energi.

 

Stallet är färdigt och höt packat. Har haft hjälp av en ny tjej som heter Anna som har börjat här. Det kommer bli toppenbra om Anna vill stanna hos oss.

 

Vi hjälptes åt i stallet, släppte ut hästarna och red varsin häst. Jag red ACINDO. Vi började med att skritta en sväng i skogen och red sedan på savannen.

 

ACINDO var lika fin idag som igår. Red en del öppna på voltspåret. Flyttade några steg, rak häst, flyttade igen, rak häst och fattade förvänd galopp. Galopperade en bit rakt fram eller på voltspåret. Bröt av till trav framåt och så gjorde jag om igen några gånger i båda varven.

 

Skrittade en liten stund och så galopparbetade jag igen. Inte förvänd galopp utan "vanlig" galopp. Varierade galoppen genom att öka några steg, tillbaka några, öka igen osv. Hon var jättefin och lyssnade framåt och bakåt. Hon har haft en tendens att fastna i handen när man vill minska och inte sätta under sig bakbenen. Nu gick det bra och hon kändes lätt och jobbade genom kroppen.

 

Jag jobbade även en ny häst som vi har här för inridning. Han kom för några dagar sedan så vi håller på att bekanta oss med varandra. Det är en treåring med ren dressyrstam. Stor och snygg! Släppte ihop honom med min fyraåring LORD i hagen och det gick bra. Ägarna och jag hade kommit överens om att de skulle gå tillsammans, unghästar mår bäst då!

 

Det är lite lugnare nu när EROZ, CELVIN, CASH FLOW, LADY och från idag HUMLAN ska vila och bara äta gräs. Skönt efter vinterns hårda race.

 

Har fyra hästar kvar att rida idag. Det är LAGANA, CAHLUA, TIPTON och CARLINA. Tomas kommer snart hit så då rider vi två var och det blir kul. Markarbetas ska de och det är roligt när man rider tillsammans!

 

Bild från i våras. Johanna på ACINDO, Tomas på CAHLUA och jag på LAGANA.

 


Läst 33292 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
21
2012

Idag har det verkligen varit svensk sommar när den är som bäst! Lagom varmt, sol och all denna grönska, underbart!

 

Vi har varit ett helt gäng i stallet idag så jag har fått mycket hjälp, tack!

 

Jag har ridit fyra hästar. Red markarbete på CAHLUA som var ganska krävande idag. Hon började fint men när jag skulle galoppera över lite bommar på marken så gjorde hon en stor graj av det och for hit och dit. Galoppera rakt mellan bommarna i lugna språng var inte hennes grej idag. Så det fick ta sin tid och till slut så slappnade hon av och galopperade genom hela kroppen. PUH, svettigt blev det!

 

ACINDO var bara så fin idag! Behövde inte jobba så länge, hon var lösgjord och fin från start. Red sedan Hannas Wildeman och hoppade honom. Avslutade med att rida LAGANA på kvällen. Jag red först mormorsrundan i det härliga vädret och bara njöt av livet när det är som bäst! Avslutade med att trimma lite ute på savannen. Hon var fin.

 

Johanna har ridit markarbete på två hästar och så hoppade hon fyraåringarna LORD och HUMLAN. Det gick bra. De har inte hoppat på två veckor och de hade inte glömt hur man gör! LORD hoppade en riktig bana, duktig! HUMLAN som inte hoppat lika mycket fick hoppa enkelhinder och bla räcke med vattenmatta. Det var det enda hindret som vi hade infångare på, resten hoppade hon utan och dessutom utan draghjälp. Det gick jättebra.

 

Tre av hästarna gick ut på långsvängen i skogen med de andra tjejerna och en häst fick jobba markarbete.

 

Våran veterinär Sara Wallgren var här på em och raspade tänderna på några hästar, mer om det i ett inlägg imorgon. Nu tänker jag sova så jag har energi imorgon!

 

Avslutade förresten dagen med att sätta upp staket och fixade iordning en till sommarhage. Släppte ut två av unghästarna och ett äldre sto där, de mumsar gräs för fullt nu!


Läst 30664 ggr Kommentarer Kommentera

Tävla på www.mountainhorse.se och ha chansen att vinna ett par fina Supreme High Rider läderstövel.

 

Jag har dessa stövlar som tävlingsstövel och de är fantastiska. Mjuka från första stund och sitter snyggt på benet!

 

 


Läst 28600 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
20
2012

Igår på em fixade Anne och jag sommarhagarna. Vi har flera stora hagar och vi hann göra en av de igår. Det var mycket jobb då staketet varit nedplockat i halva hagen. Vi fick även gå ett varv med grästrimmern för undertråden var överväxt och då blir det inte så mycket kräm i staketet och hästar på rymmen vill vi inte ha.

 

 

Unghästarna ska få ta det lite lugnt nu i några veckor och äta gott gräs. Viktigt att de får vila kroppen och smälta allt de lärt sig under vintern/våren.

 

 

Först ut i hagen var EROZ och CELVIN. Nästa vecka kommer de andra.

 

Vi har plats för fler hästar på betet. Hagarna är stora och vi delar upp de i lite olika flockar. Daglig tillsyn, färskt vatten, saltsten, mineraler. Bara att ringa 070-7975888 eller mail stallbacktorp@hotmail.com


Läst 27404 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.