Therese

I söndags hopptränade jag LAGANA, CAHLUA och ACINDO. Eftersom det regnar och gräsbanan hemma är mer än blöt så åkte vi till ridhuset i Åskebro.

 

Tomas byggde upp en bra övning som ni ser på bilden. Värmde upp med markarbete först.

 

 

Där vi har studsen på volten så var det travbommar på marken först som vi travade över på det böjda spåret med ett travsteg mellan bommarna. Lättridning eller så satt vi ner i traven på volten och över bommarna stod vi i lätt sits.

 

Bommarna åkte sedan upp på stöden och "sockerbitarna". Så galopperade vi över och då blev det studs. Nyttigt och bra. Övning två sedan som hängde ihop med volten var att rida långsidan ner över trestudsen, fyra korta galoppsprång till oxern efter.

 

Vi hoppade sedan vågplanket snett igenom och avslutade med långsidan oxer till räcket. Först red vi sju språng för att sedan rida sex språng mellan hindrena.

 

Allt blev en liten bana på slutet först låg höjd och sedan höjde vi till ca 110-120 på enkelhindrena.

 

LAGANA och CAHLUA red jag först och vi kände oss lite ringrostiga till en början. Det försvann ganska snabbt och så kom vi in i känslan. ACINDO red jag sist och då var ringrostigheten borta. Hon var riktigt fin. Den lilla semestern har gjort hästarna gott!


Läst 23442 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
15
2012

 

Det är söndag och det regnar...

 

Idag ska jag hoppa hästarna och eftersom det regnar så mycket och vi har alla hinder på gräsbanan så åker vi till ridhuset istället, mitt i sommaren! Jag som får nog av att åka hela vintern. Kan det bli sommmar på riktigt snart!!!!

 

Nu på morgonen har jag fodrat hästarna. Åkte sedan och släppte ut Rantadou och fölet. De blev så glada när jag kom och galopperade glatt iväg i hagen. Undrar om han blir lika glad i kväll när han kommer in i boxen som han blev igår?!

 

Så åkte Björn och jag vidare till hästarna som är på betet i Strömsholm. Kollade till dem och gjorde rent badkaren och fyllde nytt vatten.

 

Så blev det en sväng till markan i Strömsholm och sen frukost! Goda smörgåsar, kaffe och bara för att det var söndag, en jordgubbsbakelse!!! Vi träffade Malin (som är ridskolechef på Hallsta RK) och hennes barn . Alltid kul att träffa folk man känner. Malin var nere i Falsterbo och såg svenska laget vinna laghoppningen! Det hade varit en härlig stämning där. Hennes egen häst Thelma tävlas av Jens Fredricsson och igår var de placerade i en 150 klass, kul!

 

Nu ska Johanna och jag jobba med DON och LOVELY. Så resten av den här dagen kommer rulla på...


Läst 22012 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
15
2012

 

Det regnade ikväll så jag åkte och tog in Rantadou och fölet. Efter några timmar ute i regnet var de glada att komma in, iallafall fölet! Han var överlycklig! Jag har aldrig sett en fölunge så tokig av lycka att komma in i en torr box!

 

Han kraffsade och la sig ned och rullade. Inte bara en gång, han rullade säker femton gånger!!!

 

 

Ska nog lägga mig ner...

 

 

Rull, rull!

 

 

Måste lägga mig igen...

 

 

Han rullade så snabbt att kameran hann inte med!

 

 

En gång till...

 

 

...och varför inte rulla i mammas hö också?!

 

 

När han hade rullat färdigt och jag och mamma fått oss ett gott skratt så blev han hungrig!


Läst 21696 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
15
2012

 

Idag har vi trimmat markarbete med de äldre hästarna. Denna vecka har de ridits igång efter två veckor med skritt i skogen. De har konditionsgalopperat på grusvägarna och idag var det så markarbete som stod på schemat.

 

Johanna, Tomas och jag red tillsammans och vi red två hästar var. Det är sex hästar som är igång nu. Det är roligt att rida tillsammans och Tomas hjälper både mig och Johanna när vi rider. Han tar en liten skrittpaus med den hästen han rider om han ser att han vill instruera lite, det är jättebra! Man behöver bli påmind hela tiden om småsaker.

 

 

Tomas trimmar ACINDO.

 

Jag red CAHLUA och LAGANA. Båda de hästarna är ganska lika att rida, mor och dotter. LAGANA kan ibland tappa koncentrationen om hon hittar något mer intressant att fokusera på istället för mig. Då gäller det att hålla henne engagerad och intresserad av jobbet. Red en del på en stor volt i trav och galopp. Flyttade bakdelen undan inner skänkel några steg, rak häst, flyttade. När det kändes bra i trav så istället för att göra henne rak efter att jag flyttat henne så fattade jag galopp och gjorde henne rak i galoppen. Galopperade något varv för att sedan flytta lite i galoppen och sakta av till trav ur det och trava på framåt. Hon blev mjuk och fin och jobbade genom hela kroppen.

 

Efter att vi ridit de äldre hästarna så jobbade Johanna och jag med DON och LOVELY. Det är bara så kul med de här två treåringarna, de utvecklas exakt lika mycket varje gång! Idag hängde inte Johanna så mycket på de innan hon satt i sadeln. Vi går sedan runt en del i skritt när jag leder. Jag längde sedan ut linan så hästen går en bit ifrån mig på volten. Johanna tränar då på att göra halt och skritta fram igen. Efter en stund så tyckte vi att det var dax för att trava för första gången. Det gick jättebra! Så nu har båda hästarna travat för första gången med ryttare i sadeln!

 

 

Johanna och LOVELY travar för första gången!

 

DON tyckte det var lite konstigt att trava runt i longerlinan, han vill gärna gå nära mig. LOVELY travade på som tåget. DON ledde jag sedan en bit på grusvägen och då passade vi på att trava några gånger till = JAG FÅR MOTION!!!

 

Det var extra kul idag att precis när vi skulle jobba med DON så kom hans ägare AC Bengtsson och skulle hälsa på honom. Så idag fick hon se sin häst med ryttare i sadeln för första gången, det var roligt!

 

 

Björn har också farit runt på några hästkraffter i skogen idag, han tog en sväng på sin gamla Husaberg!


Läst 22831 ggr Kommentarer Kommentera

 

Jag har inte kommit på ett bra namn till Rantadous hingstföl. Så nu har Mountain Horse och jag gjort en namntävling tillsammans.

 

Den som har föreslagit vinnande namn kommer att vinna en valfri ridsko + ridjacka!

 

Fölet är ett hingstföl född 27 juni. Pappan heter CHIN TOP. Mamma heter RANTADOU och hon är efter Rastell-Tamburin.

 

Helst ska namnet börja på bokstaven C, samma som pappans första bokstav. Efter namnet får han bokstäverna SB, som betyder Stall Bäcktorp.

 

Han har fyra äldre syskon som heter Lady Love SB, Lady Loop SB, Lovely Lady SB och de är alla helsystrar (Looping, Rantadou-Rastell), sen har vi en ettåring som heter Cohibas Lady SB, hon har hingsten Cohiba som pappa.

 

För att tävla, gå in på www.mountainhorse.se. Där hittar ni tävlingen. Enkelt att fylla in formuläret och posta!

 

Tävlingen kommer pågå i ca två veckor.


Läst 25475 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är jag tillbaka! Det blev en lång paus här på bloggen mot min vilja. Vi hade ett åskoväder med blixtar som slog ner och vårt internet/modem slogs ut. Sen var det dritfstopp hos vår operatör....men nu får vi hålla tummarna att det fungerar.

 

Det är ju roligt att blogga, jag tycker verkligen det! Dela med mig av vardagen och jag hoppas att det är kul att följa oss här vid Stall Bäcktorp.

 

Semestern börjar avta och vi har börjat rida ACINDO, LAGANA och CAHLUA som fick två veckors skritt i skogen.

 

Regnat har det gjort, sjukt mycket det är inte roligt längre. Det enda possitiva är att grusvägarna blir perfekta att rida på.

 

Måste erkänna att jag blir sugen på att åka ner till Falsterbo och titta på tävlingarna där, det är ju så kul. Nu ska jag inte dit, får följa det från datorn istället.


Läst 19717 ggr Kommentarer Kommentera

Läst 20007 ggr Kommentarer Kommentera

 

Björn och jag har haft några dagars semester. Vi åkte ner till Varberg och Björns mamma och syster med familj.

 

 

Några lugna dagar med sovmorgon, god mat och minigolf!

 

 

Varberg är en riktig sommarstad. Ligger precis vid havet så vi var på stranden hela dagen i tisdags. Mina ben som i vanliga fall gömms under ett par ridbyxor fick sol på sig en hel dag, och jag glömde smörja på solkräm....

 

 

Kan säga att det var lite svidigt!

 

 

Vi passade på att åka en dag till Ullared, shoppingparadiet för vissa! Första gången som vi åkte hit och det var kul. Köpte en del grejer till hundarna och hästarna.

 

Den stora händelsen under dessa dagar var MADONNA konserten på onsdagskvällen i Göteborg. Stort Madonnafan som jag är så tyckte jag att det var riktigt bra show! Bästa låtarna var de gamla hitsen Vouge och Like a prayer.

 

 

Vi åkte hem i fredags och då var det pappas födelsedag. GRATTIS pappa ännu en gång! Han firades ordentligt med presenter och massa tårta och fika.


Läst 24870 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
02
2012

Nu har mina hästar tävlingspaus några veckor. De behöver det efter en vår/försommar med mycket stora tävlingar.

 

Jag har då lagt upp en plan för resten av säsongen och det stora målet sträcker sig till inomhus-SM som går hos Billdal i mars 2013. Jag tycker det är bra att inomhus-SM ligger i mars, det blir som en avslutning på inomhus-säsongen som börjar i slutet av september 2012.

 

Det som jag tycker är tokigt är tävlingsterminen utomhus 2012. Jag bor i Hallstahammar och för att planera tävlingar som ligger ca 2 timmars resa från mig så ser det ut såhär i år när utomhus började (tävlingar med 140 klasser och högre tittar jag då på):

 

v17: Agria-Laghoppningsfinal Västerås.

 

v18: Högbo, sandviken.

 

v19: Dalahoppet, Falun.

 

v20: Norrköping Horse Show.

 

v21: Norrköping Horse Show.

 

v22: -

 

v23: Strömsholmtävlingen.

 

v24: Årsta-Runsten eller Gagnef.

 

v25: Borlänge.

 

v26: Sunne eller Sundsvall (sundsvall är visserligen längre än 2 timmar)

 

Man kan tävla näst intill varje helg på bra tävlingar. Nu går ju inte det. Jag red v17, 19, 20, 23, 24, 25.

 

Sen när jag planerar vidare så finns det inte en enda tävling på nära håll i hela juli. Så vecka 30 kommer jag åka ner till Gislaved och tävla, det är 37 mil dit!

 

Såhär ser det ut efter juli:

 

v32: Tierp.

 

v33: Sala.

 

v36: Linköping.

 

v37: Karlstad och det är första inomhustävlingen....

 

Det är synd att det ska vara så ojämnt fördelat på tävlingarna. Massor av bra tävlingar i maj, juni. Sedan nästan ingenting. Går det inte att planera det bättre?


Läst 27750 ggr Kommentarer Kommentera

Det går jättebra med DON och LOVELY! Som jag berättade om båda hästarna i förrgår så har de varit duktiga när Johanna hängt på dem. Så igår kände vi båda att de var redo för det stora steget, att sitta på för första gången. Det är känslan som avgör när det är dax. Man måste läsa av hästarna och känna hur de känns.

 

Båda var så lugna och fina. Så det var dax. Johanna hängde som vanligt på dem från båda sidorna. Stod i stigbygeln osv. Så var det bara att sakta svinga benet över ryggen och sätta sig i sadeln. Inga problem! Det är alltid en speciell känsla första gången de har en ryttare i sadeln, jag tycker det är häftigt!

 

Jag ledde runt båda hästarna i skritt en stund och det gick bra. Så satt Johanna av utan problem. Lite kul är det allt att båda hästarna verkligen ligger lika i fas.

 

Vi fortsätter några dagar såhär nu innan vi tar nästa steg till trav.

 

 

Johanna på DON.


Läst 25078 ggr Kommentarer Kommentera

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.