Therese
DEC
11
2012

 

Äntligen har vi hunnit fira lite efter globen!

 

 

Igår blev det lite spontant firande av första platsen i Stockholm Trophy. Mamma och pappa kom in med guld-champange på kvällskvisten. Det var första riktiga firandet och det satt fint, jag älskar champagne!

 

 

Glad jag på prisutdelningen!

 

 

CAHLUA!!!!

 

Foto: Bo Bennergård


Läst 19478 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
09
2012

 

Idag blev det sovmorgon och jag sov länge!!!! Towe var här tidigt så hon fodrade frukost och släppte ut hästarna tillsammans med Johanna har de fixat stallet. Så jag har njutit av en lugn dag som fortfarande är lugn. Snart ska vi äta lite sen lunch, Johanan är iväg och köper sushi till oss och snart börjar världscuphoppningen från Geneve på svtplay!

 

Efter det blir det intag av hästarna och en sväng ner till Åskebros ridhus. En av hästarna ska provridas och jag rida Edwondo.

 

 

Idag har jag passat på att julpynta färdigt i huset. Jag älskar tomtar och har många som ska placeras ut! Bara julgardinerna kvar som ska strykas och sättas upp.

 

 

Hästarna har det härligt i hagarna och njuter nog också av lite semester?! På bilden treåringen WORK OF ART - e: Chairman La Silla-Irco Marco-Menelek xx.

 

Johanna på Don igår eftermiddag. Vi red ut i skymningen och galopperade i snön!


Läst 16490 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
09
2012

 

Här kommer några fina bilder till från globen och Stockholm horse Show. De är fotade av Bo Bennergård.

 

 

Den här bilden har jag beställt en förstoring av som ska sitta hemma på väggen!

 

 

Första hindret på fredagen. Det är designat av Caroline Af Ugglas, nytt i globens hinderpark för i år.


Läst 18230 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
07
2012

 

Välbehövlig lugn dag! Towe kom tidigt och fodrade frukost till alla hästar, sen åt vi frukost tillsammans. Hon hade köpt med färskt nybakat bröd!

 

Fick bli en lång mysig och trevlig frukoststund då både mamma och Björn gjorde oss sällskap.

 

Sen släppte vi ut hästarna och hovslagaren kom och skodde en häst. Så red vi ut och vid ett fick alla hästar lunch.

 

Fixade lite inne i huset efter lunch innan jag gick ut och mockade. Vi delade på stallet idag Towe och jag. Har börjat göra bäddar i alla boxar så nu sen eftermiddag fyllde jag på torv och spån hos alla. Fixade allt hö och tog in alla elva hästar som står på box. Allt utan att stressa, det är en lugn dag för mig!

 

Nu ska Björn och jag på middag hos grannarna. Krypavstånd hem, förutom att det är en bäck mellan våra ägor, kan bli lite kallt att simma!!!!

 

Ha en trevlig helg alla!!!!


Läst 17395 ggr Kommentarer Kommentera

 

Det är härligt att vi äntligen fått snö! Hästarna älskar snön och rullar nr de kommer ut i hagarna! jag älskar att galoppera i snön!

 

 

Towe och jag körde lite galopp på några fält idag när vi red LADY LOVE och LAGANA!

 

 

När det blir is och snö som nu behöver hästarna broddar i skorna. Jag har bara två broddar i varje sko, och de får sitta i hela tiden. Snösulor använder jag inte heller. Tycker det fungerar bra såhär och med tanke på att vi nästan bara rider ute så är det väl beprövat! Med fyra broddar i varje sko tycker jag att de får för bra grepp och glideffekten försvinner.

 

 

Förra säsongens broddar som var kvar, något rostiga!

 

 

Ett bra tips om ni ska skruva i brodd som är lite rostiga eller behöver smörjas, doppa de i vanligt sadelfett!

 

 

Broddning pågår!


Läst 22581 ggr Kommentarer Kommentera

 

Nu har jag laddat upp finalrundan från i fredags. Björn filmade som vanligt och tanken var även att han skulle ha filmat rundan på torsdagen. Då tog batteriet slut i kameran så han fick bara med de två första hindrena. Då fick han istället se rundan "live" och inte genom kameran som alltid annars. Han fick en aha upplevelse och blev nervös! Det blev på riktigt när han inte behövde filma!!!!!

 

 

Björn filmade även prisutdelningen som var genemsam för alla fyra höjderna. De började med vinnaren och tvåan i 110 höjden och vidare till 120-130 och 140.

 

 

CAHLUA står som ett ljus och ser ut att njuta av den stora arenan. När de andra börjar hoppa runt så behåller hon bara lugnet! Vilken häst!


Läst 18253 ggr Kommentarer Kommentera

 

Det är kul att vara med i globen och jobba. Tänkte visa er lite hur det går till bakom kulisserna hos oss hinderbyggare! Några av bilderna är från förra året då jag var dålig på att fota i år...

 

 

Funktionärsgänget torsdag kvällen under välkomstmiddagen inne på arenan!

 

Vi är många funktionärer och vi är uppdelade i fyra grupper med runt tio personer i varje. Sen har vi även en grupp som vi kallar för "tunga gruppen". Det är sex killar som får köra ut och bära alla tunga hinderstöd till alla grupper ute på banan när vi ska bygga banan.

 

 

Tunga gruppen! Björn, Alex, Fredrik och Daniel. Saknas på bilde gör Tobbe och Totte.

 

 

Alex och Daniel på väg ut från banan med några tunga grejer!

 

Varje grupp har en eller två "gruppchefer", de ska styra upp och har ansvar för att vi gör allt rätt. Det är en del att tänka på när ett hinder ska byggas. Siffror, röda och vita flaggor, rätt bomhållare beroende på om det är övre frambommen som ska ha en flatare skålla mot de undre, bakskållor på oxrar som ska kunna lösa ut om en häst river. Skållorna ska även tejpas in så om någon river ska man enkelt se var skållan satt när det ska byggas upp igen. Om det är en kombination vi bygger ska det mätas rätt och även om vi har hinder på distans till varandra.

 

 

I min grupp är det Malin Johansson och Leif Hall som är chefer!

 

 

Alla blommor ansvarar "blomsterflickorna" för, det behöver inte vi tänka på.

 

 

När en bana ska byggas får vi en banskiss en stund innan. På den står det vilka hinder varje grupp ska bygga. Även vilket tema varje hinder har. Det finns "flugsvampar", "snö", "agria", "sagoslottet", "änglar", "canada" mm. Så plockar vi ihop allt som hör till hindret så vi är redo när allt ska in på banan.

 

 

Planering av vilka bommar som ska användas i nästa klass, det finns några att välja på!

 

 

Lisa ska plocka fram sagoslottet!

 

 

Här står vi i gången redo att komma in på arenan och bygga!

 

 

Sladdning innan varje klass eller shownummer.

 

 

Det är ganska trångt i globen!

 

 

Banbygge pågår!

 

 

Lisa och jag byggde änglahindret!

 

 

Banbyggare är Peter Lundström!

 

 

Vi ansvarar även för att alla körhinder kommer in och ut på arenan när fyrspannen ska träna eller tävla.

 

 

Det tar på krafterna att bygga hinder!


Läst 20043 ggr Kommentarer Kommentera

Ja livet går vidare efter Globen även om man inte tror att det finns ett annat liv när man väl är i Globen och tävlar/jobbar! Man går där inne och det är som i en liten bubbla!

 

När vi åkte till globen var det någon plusgrad och lera. När vi var färdiga och åkte hem på söndagsnatten var det -17 och snö..hur gick det till???!!!!

 

Skönt med snö och kyla tycker jag. Rena hästben, rena hundar och snön gör det lite ljusare.

 

Nu är det viloperiod för de flesta hästarna och det är skönt, vi behöver vila nu när alla tävlingar är färdiga! Rider lite lätt på några av hästarna och LAGANA kommer inte bara gå i hagen, hon vill bli riden så hon får jobba lite lätt, och någon mer häst.

 

Ska passa på att fixa med alla småsaker som aldrig hinns med. Anna och jag tänkte julpynta i stallet också!

 

Kommer bjuda på en hel del globenmaterial de kommande dagarna, vill ju suga på karamellen så läng det går!

 

Prisutdelningen!

 

Lyckliga jag!


Läst 19534 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
04
2012

Hej igen!!!! Jag hade tänkt att blogga lite varje dag från Globen och Stockholm Horse Show men det fanns ingen tid över till det!

 

Sista jag skrev så hade jag ridit CAHLUA inne på arenan för första gången och det gick fint, hon var så lugn. Hon fortsatte i den stilen resten av tävlingen och det slutade med seger i finalen!!!!

 

 

Många har frågat vilken klass jag red i och hur vi kvalade till Globen. Det var i Stockholm Trophy sponsrad av Hööks, som var en tävling för ryttare från 110 till 140 höjd. Man kvalade under året i varje höjd. Ekipaget fick inte ha startat högre än 10 centimeter över den höjd som man valde att anmäla sig till. CAHLUA och jag har hoppat upp till 140 klass så vi fick då rida 130 kvalen. Efter att man anmälde sig till att kvala så fick man tillgodoräkna sig alla poäng som man fick för placeringar på alla regionala, nationella och elit tävlingar. De två ekipage som i varje höjd låg etta och tvåa på rankinglistan vid kvaltidens utgång kvalade till globen. När jag anmälde mig så hade halva kvaltiden redan pågått så jag trodde inte att chansen var så stor att komma ifatt de som redan hade börjat samlat poäng.

 

CAHLUA har sedan gått fantastiskt bra från mitten av sommaren och fram tills nu så det blev mycket placeringar och poäng. Vid kvaltidens utgång låg vi etta på rankinglistan, häftigt!

 

Det fanns även en möjlighet till att kvala och det var att rida riksmästerskapet på Hammarö i somras. Ettan och tvåan i 110-120-130 finalen där kvalade direkt till globen. I 140 höjden var det fyra ungdomsryttare som kvalade från en 140 klass nere på Flyinge nu i november under deras elittävling. De fyra främsta i den klassen fick rida i globen och Stockholm Trophy.

 

Väl i globen så var det semifinal på torsdagen för alla ekipagen. Vi tävlade mot varandra inom respektive höjd. Fyra ekipage var vi och de två bästa fick rida stora finalen på fredagen.

 

Bedömningen var två faser och min plan var att rida en lagom runda och inte allt för snabbt i omhoppningen. Sedan var det bara att hoppas på att det skulle räcka till finalen och det gjorde det!!!! Jonna LeVau och jag red felfritt , hon snabbare än mig så hon vann på torsdagen och jag tvåa och vi båda fick rida finalen på fredagen.

 

 

På fredagen hade vi ridtid kl 7 på morgonen i arenan, tidigt!!! Det bliv inte heller så många timmars sömn efter torsdagens semifinal. Trimmade CAHLUA fredag morgonen och hon var så fin. Åt frukost efter det och försökte sedan sova några timmar vilket visade sig omöjligt, det gick inte att sova-längtade nog för mycket till eftermiddagen och finalen!

 

 

Vår final började kl 15 och jag kände mig så glad och lugn, det var så kul att få rida in och tävla en gång till! Fredagens klass var en a:o tidshoppning. Det blev som en tävling man mot man, eller ska vi säga tjej mot tjej när vi bara var två i vår höjd nu och båda tjejer?! Försökte rida snabbt och felfritt och det gick bra! Vi var felfria! Jonna startade efter mig och jag såg inte hennes runda, hade fullt upp med att klappa på CAHLUA och krama alla i teamet för vi var så glada att det gick bra! Ännu gladare blev vi när de kom med vinnartäcket till oss. Jonna hade rivit ett hinder så CAHLUA och jag vann!!!!!!

 

 

Det var så kul att få rida in på prisutdelningen och rida ärevarvet, obeskrivlig känsla!!!!

 

När jag hade tävlat färdigt så var jag kvar i Globen resten av helgen och jobbade i "Hinderbyggargänget". Fjärde året i red nu som jag gör det och riktigt roligt är det! Att vara med bakom kulisserna och se hur allt fungerar och hjälpa till. Många av hinderbyggarna är kompisar till mig och det är kul att träffas och jobba/umgås i några intensiva dagar.

 

Björn och jag körde även hem med CAHLUA på lördagsförmiddagen, hon tyckte det var skönt att komma hem och rullade i boxen direkt!

 

 

Lella tog en rolig bild på mig efter att vi byggt klart tävlingen, när jag sent på fredagskvällen "firar" segern med en smörgås, sittandes på en verktygslåda ute i vårt hinderförråd! Får fira på riktigt framöver i december!

 

De andra fotona är tagna av Ida och Annelie från hippson!


Läst 20379 ggr Kommentarer Kommentera

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.