Therese
JAN
31
2013

 

Hoppade ett gäng hästar igår, sju till antalet. De var alla väldigt fina, roligt!

 

Nu när det är vintersäsong så bygger träningarna mycket på uppbyggnad, styrketräning, lydnad osv.

 

Övningen igår bestod av två trestuds. De kunde man rida in på lång anridning eller följt av varandra på båge. Längs den ena långsidan hade vi en serie med fyra oxrar, ett galoppsprång emellan. Det är riktig styrketräning för hästarna.

 

Efter den andra långsidan två räcken på relaterat avstånd. Vi började med studsarna, byggde på med oxerserien och gjorde en bana av allt på slutet.

 

Otroligt nyttigt för alla hästarna. CARLINA gav mig en otroligt bra känsla en av gångerna när jag kom in i oxerserien. Kom lite långsamt in, hon hoppade lite långsamt över den första oxern. Kändes i ett svagt ögonblick som att hon inte skulle nå fram till den andra och ännu mindre ta sig igenom hela serien. Hon visade bara för mig att hon är en otroligt intelligent häst. Läste av situationen själv, tog i lite extra och hoppade genom serien och ut, säkert en halvmeter över varje hinder men med livet i säkert behåll! Den hästen kommer aldrig (om man nu kan säga så?) stå på öronen när vi hoppar en kombinationn eller liknande, hon är klok och vet på något vis hur hon ska fixa allt, underbar häst! Den känslan kan jag leva på länge!

 

Med CASH FLOW, som inte har så mycket rutin ännu så gjorde vi oxerserien enklare första gångerna. Jag vill aldrig göra det för svårt för en orutinerad häst och är noga med att bygga förtroende och inte styra in i något som man inte vet om det kommer gå bra. Så den första och den fjärde oxern blev räcken istället, oxer två och tre var kvar. Så hoppade jag genom serien och hon bjöd fint. Då byggde vi upp så det var fyra oxrar och det gick fint att hoppa alla oxrar.

 

Så här såg det ut igår!


Läst 19568 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
31
2013

Dagen har gått i ett med hoppträning av sju hästar, ridning hemma av några till och allt det vanliga som hör till. Dagarna "snurrar" på kan man säga! Avslutade med god mat och kaffe i soffan framför tvn tillsammans med Björn, Carro och Fredrik. Mer utförlig blogg om hoppningen kommer imorgon, nu är jag trött.

Dagarna snurrar på, det talar denna bild för rätt tydligt!!! LAGANA och Tomas utanför ridhuset!

 

Instagram: theresetettenyman


Läst 15281 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
29
2013

 

Ridhus-racet klart för idag! Alla sex hästar gick riktigt fint, bra hjälp hade vi också så det flöt på fint med hästbyten och omlastning.

Nu är jag inne en snabb sväng, bytt kläder så man är torr om kroppen, vill inte bli sjuk, har inte tid med det. Hällt i mig en kopp te och till det två limpmackor, måste hålla blodsockret på en glad nivå!

 

Nu ska jag tillbaka till stallet. Hästarna ska borstas av och byta till stalltäcken, plocka in alla grejer, putsa av de, packa ut till imorgon igen. Mocka trailer och lastbilen. Spåna boxarna, fodra och fylla vatten!

 

Tur Björn skulle fixa en fin middag tills jag kommer in igen om någon timme eller tre!

LAGANA i ridhuset idag. Det är kul att åka till en ridskola, Rocklunda i Västerås och rida i ridhuset. Finns många barn och ungdomar som vill hjälpa till och hålla hästarna och leda de. Jag hoppas att jag kan bidra med lite inspiration till alla yngre som också vill rida och tävla? Vet själv hur kul det var att titta på de äldre som red och hoppade när jag var yngre, gå in en sväng i Lena Nilssons stall och se alla rosetter på väggarna och plaketter från Aachen och andra tävlingar. Då ville jag också bli bra en dag!


Läst 19343 ggr Kommentarer Kommentera

Japp, tisdag idag och dagen ser ut som igår! Först rida några hästar här hemma, släppt ut några redan, de andra kommer ut snart. Fixa stallet tillsammans med min praktikant Kristin. Vid två lastar vi sex hästar och åker till Rocklundas ridhus. Samma hästar som igår åker med utom CASH FLOW. Hon var så fin igår så rider henne hemma idag och byter ut henne mot LOREEN istället!

 

Nu blir det uteritt!

 

Det är det här man jobbar hårt för, att få hoppa på fina tävlingar! CAHLUA och jag i Globen


Läst 19836 ggr Kommentarer Kommentera

Sitter nu och äter lite sen frukost. Tycker om att komma igång lite innan jag äter, svårt att hoppa upp ur bingen och trycka i sig en limpmacka med ägg sådär på direkten!

Alla hästar som skulle ut nu på morgonen är ute, Anna är i stallet och sadlar upp två hästar. Sex hästar att rida här hemma först. Vi kl 15 lastar jag på sex andra hästar och åker till Rocklunda och rider, Tomas kommer och hjälper mig!

 

Får se hur mycket i stallet Anna och jag hinner göra innan det är dax att åka, får ta resten ikväll när jag kommer hem!

 

I lördags så hade Johanna och jag en fullspäckad dag. Tolv hästar motionerade vi och så stallet på det. Det roligaste av allt på hela dagen, eller hela veckan kan man nog säga, det var våra tre inridningshästar som var så duktiga! XZIBIT gick mormorsrundan som ni vet i fredags. I lördags så gjorde även JACKSSON och EDDY det!!! Så duktiga!!! Skritt, trav, galopp över fälten, skritt i skogen och trav på vägen. Tre mycket trevliga individer som har gjort framsteg varje dag de jobbats med. Sen känner jag oftast magkänslan som säger att nu är det dax, de kan gå med ut på rundan. Johanna rider de och jag har alltid en äldre häst som sällskap, draghjälp. Så stämmer vi av längs rundan hur de känns, om Johanna känner att det är ok för de att galoppera osv. Som sagt, inga problem och alla tre har nu tagit ett stort kliv in i vuxenlivet!

 

 

Johanna och EDDY.

 

 

Johanna och JACKSSON.


Läst 18365 ggr Kommentarer Kommentera

 

Igår var vi till Åskebros ridhus och hopptränade. Hade med CASH FLOW, CARLINA, CAHLUA, LAGANA, ACINDO och CARAMIA.

 

Glömde tyvärr att ta ett enda foto, eller rättare sagt så klarade inte min telefon av 20 minisgrader och fick spendera dagen på elementet inne på toaletten!!! Så fort jag skulle ta upp den och ringa eller ta foto så la den av. Så mellan varje häst fick jag springa in en sväng på toan för att kolla telefonen. Just igår var en dag som jag visste flera viktiga samtal skulle ringas så det blev många "toabesök" igår!!!

 

Hästarna hoppade riktigt bra igår. De har markarbetats ordentligt två dagar innan i ridhuset samt varvat det med uteritter.

 

Erik Bergren var med oss och hoppade och tillsammans byggde han och Tomas en bra övning med låg femstuds på volt, en serie snett igenom ridhuset och några enkelhinder.

 

Första hästen jag red var CASH FLOW. Hon var lugn fin och pigg i uppvärmningen. När vi travade bommarna var hon också fin. Sedan tyckte hon att det var jobbigt med galoppvolten, ville spring fort, hängde i handen, gick i korsgalopp med bakbenen och for runt. Själv kände jag mig som en turist på ryggen i alla kläder och med termobyxor och en sprillans ny sadel och halt läder åkte jag runt som en hal tvål i en tvålkopp!! Hästen studsade och det kändes vissa steg som att sitta på en pingisboll!!! Tomas sa åt mig att håll stöd på ytter, inner skänkel, dra inte i innertygel!!! Tyckte själv att jag gjorde så gott jag kunde och där kunde ju han stå och tycka att jag inte gjorde tillräckligt!!! Försökte hitta en liten ursäkt att slippa undan: "typ sadeln är för hal, jag har ont i axeln, det går inte, hästen är jobbig" Så kom jag att tänka på Elin janssons blogginlägg hon skrev i förrgår (elinjansson.se) där vi ryttare försöker komma på undanflykter av alla dess anledningar och har man valt att sitta upp i sadlen så får man banne mig göra jobbet också! Så sant! Så jag skärpte till mig, tog åt mig av Tomas instruerande och började rida! Hästen blev så fin och hela hopp-passet gick strålande, hon hoppar den där lilla hästen!!!! Kan inte vara lätt att vara tränare till oss tjejer ibland, Tomas och Arnold (Elins tränare) kommer bli gråhåriga i förtid!!! Tur ni har tålamod med oss!

 

De andra hästarna var superfina! Så kul!

 

När vi kom hem så skulle Carro, Johanna och jag rida ut innan vi tog in resten av hästarna. Trodde vi! En av unghästarna som går i stora savannhagen med två kompisar bestämde sig för att han var hingst helt plötsligt fast han är kastrerad. Sprängde elstaketet till tre hagar för han ville in till stona. Så på tio sekunder hade vi sex hästar galopperandes runt i den stora hagen!!!!!! Tur vi var många i stallet annars hade jag fått ringa en vänn om jag varit ensam! Vi lyckades fånga in alla och det gick bra som tur var. Men det här med att vi tyckte vi låg bra till tidsmässigt det sprack ganska ordentligt!

 

Vi red ut mormorsrundan i alla fall. Carro på LORD, Jag på CELVIN och Johanna red XZIBIT! Så igår blev första premiärturen för den lilla inridningshästen XZIBIT. Hon var så duktig!!!! Hela rundan runt, skritt, trav, galopp över fälten och öronen framåt, vilken häst!!!!!! Hon hade inte galopperat innan men vi kände på oss att det komme rinte vara några problem vilket det inte var. Superkul!!!


Läst 23930 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
25
2013

Kallt nu, minus 20. Värmaren sitter i lastbilen, hoppas den vill starta i kylan?! Vi ska till ridhuset och hoppa ett gäng hästar idag. Var iväg igår också med sex hästar som fick jobba på. Några var fina från start i ridning och tömkörningen, två av de fick jobba på extra mycket för de inte riktigt tyckte att man behöver det, blev fina till slut och kommer nog vara som bomull idag!

Don ute i hagen i soluppgången!


Läst 20595 ggr Kommentarer Kommentera

 

Idag börjar dagen med uteridning i skogen eller mormorsrundan för fem hästar. På eftermiddagen blir det ridhuset på Rocklunda för sex hästar. Vi var där igår också med sex hästar, och började dagen hemma med uteridning!

Tomas red CARAMIA igår!

 

Sex hästar i ridhuset och det gick fint med bra medhjälpare! Carro följde med och red CARLINA, Malin och Jennifer hjälpte till att göra iordning hästarna och skrittade fram och av de för hand. Tomas tömkörde LAGANA, ACINDO och TIPTON, Jag red CAHLUA och CASH FLOW.

ACINDO tömkörs.

Alla sex hästarna fick vara i ridhuset samtidigt, vi var nästan ensamma igår och stort är det så inga problem. Då slapp de stå på lastbilen och vänta, kunde skritta ordentligt och röra på sig under hela tiden vi var där.

Jennifer med CAHLUA och LAGANA.

 

Fixade det sista i stallet när vi kom hem tillsammans med Johanna. Sedan avslutade vi dagen med att jobba alla tre inridningshästarna. De går på linan nu och Johanna sitter på alla tre. XZIBIT och JACKSSON travar hon på och Eddy skrittar, kommer trava honom idag.

Vi tyckte det var perfekt med snö och månskenet som var så starkt igår kväll, som en lampa, så det var inga problem att jobba unghästarna på kvällen! Vi är inte så kräsa Johanna och jag kan vi också tillägga, utomhus i kylan med månskenet som lampa funkar fint för oss!!!! 


Läst 26398 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
24
2013

 

Här kommer en kort video på oss när vi galopperar över ett av fälten! Runt våran "mormorsrunda" så har vi två stora fält och två mindre som vi rider över. Härligt att galoppera fram i snön och hästarna blir så glada!

 

Johanna rider HUMLAN och jag LAGANA, som tycker hon kan passa på att busa när vi passerar förbi Björn som filmar!

 

Våra hundar Molly, Mira och My följer med när jag rider ut, riktigt hundliv!

 

Wihoooo!!!!


Läst 17743 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
23
2013

 

Nu har jag skaffat mig instagram i min mobil! Jag tycker det är så roligt med bilder och tar mycket varje dag, så det passar ju mig bra med instagram!

 

Har haft det i några dagar och försöker hitta vänner som har det, inte det enklaste. Ni som vill följa mig och hjälpa mig hitta er ni söker på:

 

theresetettenyman


Bild jag tog i söndags med mobilen, det är Johanna som galopperar på LORD!


Läst 14583 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.