Therese

Vad kul det är med alla frågor som börjar komma in här på bloggen och mailen! Jag tänkte dela upp de över flera inlägg så blir det inte så mycket text på en och samma gång. 


Fortsätt gärna att skicka in fler frågor om ni har! Första frågan som jag tänkte svara på här som även kommit upp tidigare och jag lovade svara på är:Vad har du för underlag i ridhuset?Det är ett väldigt enkelt gammalt beprövat underlag som vi valde att lägga in. 
Naturgrus 08 som kommer från en grusgrop utanför Eskilstuna. Det var viktigt att det var naturgrus. Sen åkte Björn runt till sju olika grustag och hämtade prover som vi sen "kramade" för att se vilken som var bäst. Det skiljer en del från grusgrop till grusgrop.Blandat med gruset är det KLENFLIS. Inte sågspån eller kutterspån. Klenfliset fick vi tag på i Tomelilla i Skåne. Det skulle vara rätt storlek på fliset. Sen när vi la in underlaget så la pappa och Björn först in gruset, tror de la det 10 eller 12 centimeter tjockt. Uppe på det la vi två centimeter flis. Sen sladdade och vältade Björn det. Vi la in det i december 2013 så det saltades samtidigt. Nästan två ton salt.Ett halvår senare fyllde vi på med mer flis. Hästarna och sladdningen har blandat grus och flis bra med varandra. Nu har underlaget satt sig så det nästan är perfekt. Känns jättebra att rida på och det är inte halt. Totalt gick det på strax under 50000 kr inkl moms med grus och flis. Underlaget sköts hela tiden. Vi mockar alltid. Björn sladdar och välta flera dagar i veckan. När det är vår, sommar, höst så vattnas det också minst två gånger i veckan beroende på temperaturen.Vi saltade i december 2014 igen för att det inte ska frysa på vintern. 


Björn vattnar!Många skottkärror bajs mockas!


Läst 29253 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
28
2015

Jag fick en önskan om ett blogginlägg där jag svarar på frågor, så som Malin, Johanna, Towe och Björn har gjort här i bloggen. 
Så jag tänkte att ni får ställa frågor till mig så ska jag svara så gott jag kan! Ni kan skriva frågorna i kommentarsfältet eller på min mail: stallbacktorp@hotmail.comHästarna rids och tränas. Denna veckas hoppövning visade sig vara klurig och inte helt enkel. Det är lydnad, smidighet, följsamhet och att lyssna på varandra som sätts på prov! Vi jobbar på och repeterar övningen i helgen igen!


Läst 14895 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
28
2015

Nu har jag planerat in två hopp-kurser! Datumen är 7-8 februari och 7-8 mars.

Ett hopp pass per dag, fika och frukostbuffe på söndagen. Middag på lördagskvällen för de som önskar. 

Övernattning finns och uppstallning!

Träna med din egen häst eller hyr en häst av mig! 

Kontakta mig för mer info och priser på telefon 070-7975888.

Varmt välkomna till rolig träning och gemenskap!


Läst 14879 ggr Kommentarer Kommentera

Jag har tränat dressyr både lördag och söndag, det är så roligt! Har ridit ACINDO, CASH FLOW och LORD för AC. Tre helt olika hästar att rida. ACINDO är mer en "hårding" och de andra två lite hetare och känsligare.CASH FLOW har överraskat oss positivt. Hon har blivit så lugn och det går att träna henne på ett mer varierat sätt. LORD har ju varit ganska "jobbig" de senaste veckorna och jag fick mycket bra hjälp att hitta knapparna på honom när han spänner till och det knyter sig. Så fin han blev idag är ren njutning att sitta i sadeln.Igår på förmiddagen så hoppade jag även tre av hästarna. CELVIN speciellt gjorde ett bra hopp-pass och känns mjuk och smidig i hoppningen.Idag hann vi även med en uteritt i det fina vädret, livskvalite!Imorgon är det måndag och en ny vecka!


Läst 15893 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
24
2015

Idag red vi ut i det härliga vädret. En riktig vinterdag med sol, snö och lagom kallt tills solen gick ned, då blev det riktigt kallt! 
Har både lite filmer och bilder från idag. Visst ser det härligt ut?!
På väg ut på fältet för galopp!Full fart!In i skogen!Runt vår runda finns det flera fält att galoppera över! På väg hem i skritt efter en härlig och fartfylld uteritt!LORD red jag ut mot kvällningen och då var det ganska kallt. LORD var helt underbar att rida idag, kunde njuta av hans fina galopp över fälten!


Läst 17342 ggr Kommentarer Kommentera

Jösses jag har så ont i kroppen, på riktigt! Träningsvärk så in i bomben! När jag kom in ikväll var Björns kommentar: "Du ser lite sliten ut"! Jo tack det känns i kroppen att jag ridit massa hästar och jobbat de ordentligt i några dagar. Så imorgon när hästarna har en lugn dag och jag bara ska mocka stallet och fodra, kanske någon longering och promenad så kommer jag förutom det leta på något SPA med massage i stan. Behövligt!


En riktigt bra dag idag igen även om den var lång. Det gör inte så mycket när allt går bra och vi har roligt. 
Har hoppat nästan alla hästar idag. Byggde upp en rolig caprillibana igår med travbommar, travhoppning, galoppstuds på volt, rakt spår och en serie. 


LILL-LADY. 


Började dagen med att rida LILL-LADY. Hon var så lugn och duktig igår kväll, det fick jag äta upp idag. Hon skulle bocka och fara runt i varje galoppfattning så jag fick jobba på ordentligt med henne. Sen hoppade jag ACINDO, CASH FLOW, CELVIN och LORD innan lunchen. De jobbade på jättebra hela gänget. Även LORD som inte varit jätterolig att rida de senaste dagarna, någon form av trotsålder är han i nu. Men idag när det var hinder framför mulen så släppte det! Känns riktigt roligt och jag älskar att sitta och leka med dessa caprillibanor. 


Malin och jag tog en lite längre lunch på över en timme, rätt skönt att inte stressa i sig maten. Då har man mer energi att gå ut och fortsätta dagen. Red och hoppade LOVELY och den nya hästen CAJSA. För LOVELY är övningar som denna bra, hon behöver bygga upp styrkan och uthållighet. CAJSA ska jag rida in mig på och lära känna, vi kommunicerade bra och hoppade delar av banan, jobbade en del dressyr innan jag hoppade lite.Efter kvällsfodring, kvällsmockning, fixa vattenhinkar, hänga upp hönäten racet där alla grejer görs samtidigt så jobbade vi med C U AT THE TOP, även kallad LILLEMAN. Vi sadlade honom och Malin hängde på honom från båda sidor.Han blir lite spänd så vi kommer jobba med "hängandet" tills han slappnar av innan vi tar nästa steg i inridningen,Vi tog tag i putsberget och smörjde rent allt, kommer kännas bra att komma ut till sadelkammaren imorgon och allt hänger i rader, rent och fint!Kvällspromenad med några hästar samtidigt som Carro red sin EROZ så hade vi alla sällskap och underhållning!


Finns mycket små videos från dagens hoppning på min Instagram "theresetettenyman


Läst 23618 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
20
2015

Det blev en lång dag och mycket gjort idag. Åkte in till Västerås på morgonen och var tillbaka tidig förmiddag. Började rida klockan tio och satt av den femte hästen vid halv tre för sen lunch. Vi bytte lite hästar i hagarna innan vi gick in för vår lilla matpaus och klädbyte, jag var bra kall efter att ha svettats i några timmar. Att byta till torra kläder är en bra försäkring om att hålla sig frisk.Ryktade lite hästar och fyllde vatten i stallet innan Malin och jag gick till ridhuset igen, hon longerade en häst och jag red en. Klockan var fem när vi var klara med de hästarna och då var det dax att bygga hinder i ridhuset inför veckans hoppträningar. Björn var så snäll och hjälpte mig. Vi byggde upp en caprillibana och klockan sex hade jag träning fram till klockan sju. 
Tog in de sista hästarna från hagarna efter det och sadlade sedan på Lill-lady som var sist på min ridlista idag. Hon var superduktig idag, inga bockar vid galoppfattningarna. Gillar min lilla häst skarpt!


Vad gjorde jag sen? Sopade stallet och gick en promenad, släckte stallet tillsammans med Erica vid tio. Imorgon ska alla hästarna hoppa, det ska bli kul. Idag har jag ridit dressyr på hela bunten och trimmat på det jag gjorde för AC igår. ACINDO och CASH FLOW var duktiga, kunde fortsätta rida på det vi tränade igår.


Läst 16645 ggr Kommentarer Kommentera

Så har jag ridit årets första dressyrträning för AC ikväll, så roligt! Trodde ärligt att både hästarna och jag skulle vara längre från dressyrformen än vad det visade sig. Hästarna var jätteduktiga! 
Jag red först CASH FLOW och sedan ACINDO. Vi tränade fram och bakdelsvändningar, öppnor och slutor, rakriktning och tempoväxlingar. CASH FLOW har verkligen mognat nu och vi kan jobba henne på riktigt utan att hon "flippar ur" för att hon blir het och stressad. Så kul och det blir kul att bygga vidare nu. 
ACINDO var pigg och laddad så vi gjorde mycket öppnor och slutor i början. Ett riktigt bra galoppjobb och avslutade med travjobb på volter och korta linjer med arbetstrav och "ökad" trav. 
Jag var lite trött när vi var klara, dressyrtänket ska igång i hjärnan! Det är verkligen jättekul att träna dressyr och i helgen kör vi igen!


Björn var snäll och hjälpte till när jag skulle byta hästar. Kom med ACINDO till ridhuset tränsad och med alla grejer på, ledde fram henne och ledde av CASH FLOW en stund efter hennes pass. Sedan gick han med CASH FLOW till stallet och fixade klart henne för natten med täcken och allt! Han är en klippa min Björn!Björn och jag i globen!


Läst 15011 ggr Kommentarer Kommentera

Ny vecka och ny snö ute. Skönt att det blir ljusare men skit att det ligger is kvar där under. 
Idag håller vi till i ridhuset. Hästarna trimmas i markarbete och ikväll ska jag träna dressyr för AC. Det ska bli jätteroligt, första dressyrträningen för i år!Björn sladdade ridhuset imorse så det var "nypistat" och fint när vi började rida!


Imorgon bygger jag upp en övning som står kvar resten av veckan med undantag för när Björn ska in och sladda. 
Ni som är sugna på att komma och träna så är det bara att boka in på telefon 070-7975888. Det finns möjlighet att träna i grupp eller privat. Dagtid och eftermiddag/kväll. 


Följ mig på instagram: theresetettenyman för vardagsbilder och videos!


Läst 12627 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
17
2015

Jag har ju här på bloggen presenterat tjejerna i stallet och nu har turen kommit till Björn!


Han är min älskade sambo och mitt stora stöd här i livet! Vi har varit tillsammans i snart 15 år.

När vi träffades så hade Björn aldrig haft något eget djur, så när som på två kaniner. Tänk er då att hamna här på Bäcktorp zoo!!!

Björn kommer från Krokek utanför Norrköping. Han flyttade till Västerås och läste på Högskolan till Flygtekniker. Han jobbade på Bromma flygplats och skruvade på flygplan när vi träffades. Nu jobbar Björn på VL och är teknik och IT-ansvarig.

Livet här på gården med hundarna och hästarna det delar vi och trivs med.Under alla dessa år så han Björn varit med mig på de flesta tävlingar. Han har många minnen tillsammans med hästarna och det blir kul att ställa lite frågor om vad han tycker!Favorit häst av alla som varit hos oss genom åren: RANTADOU, helt klart! Det var den hästen som började tävla när jag träffade Therese. Jag var med på hela resan från första tävlingen till hon hoppade 150 hoppning och sedan blev avels sto och alla fina föl. Det var även den första hästen jag red på! Det är en historia för sig!!!

Favorithästen i stallet nu: Det är LILL-LADY! Hon är så social och kliade mig på ryggen hela förra vintern när jag fyllde vatten på lösdriften varje kväll. Vi är riktiga kompisar.

Favorit tävling: Svårt att säga men det är nog Strömsholms tävling vid slottet.Otroligt fin tävlingsplats. Känns som hemmaplan och det går oftast riktigt bra där.Bästa topp tre tävlingsminnen: Globen 2008 med SAMBALOLEC. Globen 2012 med CAHLUA. SM-finalen 2010 med LAGANA.

Globen var en otrolig tävlingsplats, stämningen och atmosfären fantastisk. Att dessutom få vara med Tette när hon vann i Globen är bland de starkaste minnena. Av alla de tusen starter som jag varit med om blir man lätt lite avtrubbad men de här tre gångerna var jag riktigt nervös!

Numera är jag lika stolt varje gång Tette rider in på banan.Har du ridit någon gång: Fyra gånger. En gång vardera på GIMMICK, BANSITA, ENYA och RANTADOU. Har aldrig hoppat men har skenat på RANTADOU ner för grusvägen. Aldrig ramlat av!

Vad har du för intressen: Skidåkning, film och spela trummor! Har varit trummis i ett band. Resa så ofta chansen ges.På Koh Kood, Thailand.


Koh Lanta, Thailand. Fångade en 25 kilos svärdfisk på djuphavsfiske!

Favoritmat: En god köttbit!Dold talang: Lärde mig att spela säckpipa efter ett vad på nyår. Köpte en säckpipa på E-bay från Pakistan. Stämde den med hjälp av youtube och lärde mig spela Amazing Grace till midsommarafton och vann vadet!


Några snabba frågor: Inomhustävling eller utomhus: Utomhus!Grästävling eller sand: Sand!Framhoppning i ett varv eller båda varven: Ett varv!

Tidshoppning A:0 eller Winning Round: Tidshoppning! Tettes hästar är alltid snabba!Köra lastbil eller bil och trailer till tävling: Lastbilen i alla väder!Endagstävling eller meeting: Ett bra sommarmeeting!Skidsemester eller solsemester: Skidsemester!Norrköping med ACINDO.Målar bommar!
Skottar lastbilen!Björn och pappa lägger in underlaget i ridhuset hösten 2013.På tävling med ACINDO, CAHLUA och CARLINA.Kör lastbilen till alla tävlingar.Skruvar med lastbilen!Sundbyholm i värmen.Björn och Daniel med CAHLUA i Lidköping.Sladdar och vattnar underlaget i ridhuset det gör Björn!Med CAHLUA i Globen stallet. Med våra hundar!

Läst 14909 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.