Therese

Rubriken på mitt inlägg "när hästen vill för mycket" stämmer väldigt bra in på min LORD idag. Han var så laddad och ville för mycket. Det var ingen lätt runda. Han var stark, låg på framåt, landade efter hindren och sköt iväg, skuttade och for. Även om han var felfri på hinder så fick jag försöka skola honom och det blev så att jag fick bryta av två gånger för att försöka lugna ner honom. Inte så lätt och ganska tålamodsprövande. Han tycker inte att något hinder är för högt så det hjälper inte till att bromsa upp honom heller. Så det är bara att rida och skola på och låta honom samla rutin och erfarenhet, han ha ju inte så mycket av det ännu. Jag känner så väl igen det här beteendet i en av mina gamla hästar jag hade, som var precis likadan en period i sitt unghästliv. Hon utvecklades sedan hela vägen upp till svår 155 hoppning och det var LAGANA! Så jag får använda min rutin och hoppas på att han lugnar sig och vi kommer hela vägen dit om några år!Önska att man kunde tala med dem ibland och förklara precis som Jos Kumps sa en träning när han tyckte att vi jagade hindren istället för att lugnt rida fram till avsprångspunkten: Sitt still och vänta in hindret, jag har aldrig sett ett hinder springa iväg!
Det ligger mycket i de orden!ACINDO känns jättefin och vi gjorde en bra runda igen, tyvärr med två bommar i backen. Så kan det ju vara. Bra känsla, egentligen nöjd men ändå inte för det ligger två bommar i sanden när vi gått i mål. Det är en ny klass imorgon och det känns som det är nära en "mitt i prick" så jag ska bara galoppera och hålla rytmen så blir det bra!


Läst 16714 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
28
2015

Andra dagen är igång här i Varberg. Tyvärr har det precis börjat regna lite till och från. Hoppade CASH FLOW imorse och hon var helt fantastisk, hoppade felfritt och gjorde det på ett bra sätt. Hennes inställning till alla hinder var bara framåt och över. Det var så roligt och jag tycker nog att den här rundan var den bästa vi gjort hittills. Klassen pågår fortfarande och vi ligger sexa just nu, runt tjugo starter kvar i klassen.


CASH FLOW idag.Björn, Malin och jag på CASH FLOW.

ACINDO och LORD hoppade igår eftermiddag och båda två var pigga, glada och lite för laddade så de rev varsitt hinder. Ska bli roligt att hoppa dem i eftermiddag. Nu ska jag ut och rida de båda lite lätt så de får röra på sig ordentligt. Klassen börjar klockan 14 så vi har några lugna timmar fram tills dess.Malin och ACINDO på kvällspromenad igår.LORD på fram hoppningen igår.


Läst 15782 ggr Kommentarer Kommentera

Vi är nu i Varberg och har börjat tävla. Fantastiskt fin tävlingsarena som de byggt upp här. Riktigt roligt att rida in på den med de stora läktarna, fina hinder och blommor. Nyttigt för hästarna också, speciellt de unga hästarna lär sig massor av att vara här. Jag har tagit med ACINDO, CASH FLOW och LORD LOOP. 


Hoppade dagens första klass med CASH FLOW. Hon var riktigt fin. Så lugn och fokuserad och hoppade felfritt! Det blev en placering på den rundan, kul! Funderade på att hoppa två klasser idag men hon var så avspänd och gjorde ett bra jobb så det fick räcka med en start. Det är två tävlingsdagar till så vi sparar på krafterna.


LORD LOOP hoppade också första klassen. Ett bra val att starta honom i den så han fick komma in och titta runt på arenan. När vi travade in så blev hans ögon stora och han kollade verkligen runt på allt. Hoppade sedan bra, lite laddad och ville verkligen framåt. Han får hoppa en klass till i eftermiddag för rutinens skull.

ACINDO hoppar i eftermiddag, jag har ridit henne tidigare idag och hon är laddad och pigg!


Läst 15041 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är lastbilen packad med allt vi behöver för fyra dagar i Varberg! Imorgon bitti åker vi och kommer förhoppningsvis fram tidig eftermiddag. En helt ny tävlingsplats som ska bli kul att se och att tävla på.


Hästarna och jag är väl förberedda, de känns att vara i fin form. Jag tänkte så idag när jag satt och trimmade CASH FLOW. Det känns som att alla tre är i riktigt bra form. Jag hoppade dem igår och det gick fint. Så lugna, avspända och hoppar väl. De lyssnar fint både framåt och "bakåt". Jag kan variera galoppsprången på distanserna som jag vill och de fokuserar på hindren. Så får vi hoppas att det blir en bra tävlingsvecka, man vet ju aldrig med den här sporten. Förhoppningar kan grusas snabbt likväl som det kan gå ännu bättre än vad man satt upp som förväntning. Vi har tränat och förberett oss på bästa sätt så räcker det så långt det räcker, då vet jag iallafall att jag har gjort allt jag kan för att vara på topp, finns inget att skylla på!

En suddig bild på LORD från igår när han flyger över trippelbarren på 140 utan att ta i!!!


Läst 14658 ggr Kommentarer Kommentera

Dagen började med hoppträning på förmiddagen för en grupp elever. De fick börja med travhoppning och sedan lite olika linjer för att sedan lägga ihop det till en "evighetsbana" för att träna rytmen, hålla galoppen, hålla fokus och flåset. Nyttigt och uppskattad träning. Det är så kul att hålla träning!Efter det satt vi (Björn, jag och Elin) och kollade lite på ett eventuellt nytt upplägg på bloggen. Vi får se om det blir någon förändring lite längre fram!På eftermiddagen red jag tre av mina hästar, LORD, ACINDO och CASH FLOW. De hade fått börja dagen i sina hagar och där var de och njöt av tillvaron i några timmar. Hästarna går i hagen varje dag och jag försöker att rida de antingen före eller efter så de får många timmar ute varje dag.De tre hästarna trimmade jag dressyr på. Alla tre var så otroligt avspända, nöjda och jobbade på riktigt bra. Det var så kul att jobba dem alla tre idag! Vissa dagar kan någon häst vara lite mer krävande och behöva extra tid. Idag var de väldigt lika alla tre! Jag kunde njuta av ridningen!Hur lägger jag upp ett dressyrpass då? Lite olika från häst till häst men om vi tar LORDs pass idag så började jag med lite skrittjobb och gjorde bakdelsvändningar. När de kändes bra så joggade jag igång i trav. Började med fyra serpentinbågar över banan och varje gång jag kom till medellinjen så gjorde jag en övergång till skritt. Kom på mig själv med att ha lite bråttom igång i traven först, så lugnade mig och lät honom skritta tills han var avspänd och sedan igång i trav igen. Han tycker det är lite jobbigt med dessa övergångar så jag red en bra stund så för att få honom med mig. Gick även in på stora volterna och delade in de i fyra "kvartar"
Tänk er klockan så travade jag från 12 till 15 sedan övergång och skritt från 15 till 18. Igång i trav från 18 till 21, övergång till skritt från 21 till 12 och så rullade jag runt några varv. Bytte även varv för jag gör alltid alla övningar åt båda hållen.
Jag kände hur han slappnade av mer och mer och gjorde bättre och bättre övergångar.


När det kändes bra så fortsatte jag med travjobb efter en skritt paus. Gjorde långa skänkelvikningar på diagonalerna. Jobbade sedan längs långsidorna med sidvärtsrörelsen "öppna". När han gått några steg i öppnan så ställde jag lite lite lätt utåt och han jobbade på väldigt bra.
Övergick sedan i galoppjobb efter trav delen som såklart innehöll lite skritt pauser. Galopperade på de stora volterna och delade upp volten i två halvor. Galopp halva volten sedan övergång till trav halva volten, galopp igen halva volten. När jag övergick i att galoppera hela volterna så varierade jag mellan att ha honom lite ställd inåt, rak och lite ställd utåt.
Galopperade långsidorna och höll mig lite innan för spåret och fokuserade på att ha en rak häst, vilket Elin som satt och tittade när jag red sa att han var på en gång! Härligt! Rak häst stadig i form mellan hjälperna.
Mitt på den ena långsidan stod det ett hinder innanför spåret. Det använde jag som ett rundningsmärke. Kom i galopp genom kortsidan, hörn passering och så in på en lätt diagonal, rundade hindret och ut mot långsidan igen (det blir lite lätt förvänd galopp då) På nästa långsida red jag upp på kvartslinjen och varierade galoppen. Galopperade framåt fyra steg, tillbaka fyra lugna, framåt fyra steg, fyra lugna steg osv. På den andra långsidan gjorde jag min båge innanför hindret och sedan kvartslinjen på nästa långsida med variation i galoppen. Kunde även öka på så hela den kvartslinjen blev en stor galopp framåt som växte mer och mer för att komma tillbaka till normal arbetsgalopp igen. Eller korta galoppen till en långsam galopp, variation som sagt. Jobbade i båda varven med denna övningen.
Avslutade med att trava av honom lång och låg i formen, långsam och avslappnad.


Såhär kan ett dressyrpass se ut för mig. Med ACINDO jobbade jag på ett lite annat sätt. Mer förvänd galopp och en del byten. Med CASH FLOW gjorde jag liknande upplägg med som LORD men jag la in en annan sidvärts övning istället för att jobba långa "öppnor" på långsidan. Den övningen kan jag skriva om någon annan gång.


Hoppas det var intressant att läsa lite om hur jag lägger upp ett ridpass.Läst 15994 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
22
2015

Hej, dagarna går och vi rider på! Det har varit en blandning mellan dressyrarbete och jobb på grusvägarna. Långa sträckor med travarbete och galopp där det är perfekt svikt i grusvägen. Bra för hästarnas variation. Imorgon och fredag blir det markarbete med bommar och hoppning, på lördag dressyr igen och söndag morgon åker vi till Varberg för tävling i nästa vecka.
Det ska bli jättekul att komma ner till Varberg, tävling och semester i ett då vi hälsar på Björns familj samtidigt. Varberg är ju en fantastisk sommarstad så hoppas på sol och vackert väder!!!


LAGANA och jag på Strömsholm då vi kom fyra i en 150 klass!


Läst 13579 ggr Kommentarer Kommentera

Tränade dressyr i fredags för AC med tre hästar. Så nyttigt och bra för oss. CASH FLOW överraskade med ett lugn och det betydde att jag nu kunde spänna bågen mer och rida ordentligt vilket känns jättekul. Fick bra hjälp med hur jag ska rida henne, det är inte lätt alla gånger så AC:s träning är superbra.

LORD var inte jätteenkel, han stängde in sig lite i sin bubbla och var svår att komma fram till hela vägen. Jobbade vidare igår där vi slutade i fredags och då lossnade det ordentligt.

ACINDO var fantastiskt fin! Jag värmde upp och red utan att AC instruerade, utan på egen hand för att hon ville se hur jag gör när jag sitter i min ensamhet. Jag fick mycket väl godkänt vilket är jättekul för då rider jag rätt. Sen gjorde vi lite svårare övningar och det gick bra. Hon blir lite laddad när vi gör många byten, ACINDO är så arbetsvillig och vill göra rätt. Så det ska jag jobba lite mer på.
  

Vi har en hel del insekter och vidriga bromsar hos oss när det är soligt och vindstilla. Hästarna har sina nättäcken och luvor i hagen, då är de skyddade och kan koppla av.LORD har den helt klart galnaste luvan!!!! Fick den i present av en ponnyelev!!!Vi red ut i skogen och klädde på dem nättäckena och det fungerade hur bra som helst och vi kunde njuta av skogen utan massa bromsar som stressade hästarna.


Läst 13544 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
17
2015

Igår red jag markarbete på hästarna ute på ridbanan. Fick slå en del bromsar men vädret blev lite brisigare mot sen eftermiddag så då minskade bromsarna. Det kom även ett riktigt åskväder med skyfall på det så jag fick galoppera hem till ridhuset i nästan full sken och rida inne en liten stund. När det gav sig så red jag tillbaka till gräsbanan. Tack för ridhuset dessa regniga och "bromsiga"dagar.Idag har jag hoppat hästarna och de var glada för det efter över en veckas hoppfritt. Hade byggt en övning med travhoppning, hoppning på båge och en nyttig serie. Allt för att stärka hästarna och för följsamheten osv.


Serien med tre studs sedan ett språng till räcke och ett språng till oxer.Travhoppning.Imorgon blir det dressyrträning!William red tillsammans med mig och Malin idag! Han tycker det är roligt att rida på egen hand och göra lite volter och slalom runt våra hinder.


Läst 13648 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
15
2015

Vi har länge väntat på att sommaren skulle bli sommar på riktigt med tryckande värme, den verkar inte vilja infinna sig. För när värmen kommer var planen att åka till Slagsta och äta glass. Längtan efter glassen blev nu så stor att vi åkte dit idag och åt vår glass med tjocktröjan på! Glassen var lika god för det!Stora delar av vårt stallgäng åkte iväg och åt glass! Min favorit Jordgubbs-snäcka med vitchokladsås!Här kommer en nostalgibild på LAGANA och mig, Stockholm Grand Prix 150 hoppning!


Läst 14940 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har haft en riktigt rolig helg och höjdpunkten var våra vänners bröllop i lördags. De gifte sig i trädgården och vilken tur med vädret, det var sol och varmt och härligt! Ett stort bröllop med många gäster, de flesta långväga då Åsa bott i Paris i över tjugo år samt jobbat över hela världen. Det var gäster från Sverige, USA, Nya Zeeland, Frankrike och Holland. Så roligt att träffa så många olika människor och vilken rolig fest sedan! Dagen efter var det brunsch som övergick i middag. En helt fantastisk helg i kärlekens tecken!Björn och jag på väg till bröllopet. Så roligt att klä upp sig fin och få håret lockat!
Mina hästar har longerats och ridits ut, de har inte vilat i helgen, inte vi heller. Vi konditionstränade dem idag och galopperade en hel del på fälten. Underbart! Resten av veckan blir det markarbete, dressyrträning och hoppning. Jag har siktet inställt på nästa tävling så hästarna och jag själv ska förberedas och tränas på bästa sätt.


LUTRICIA MC NEAL och jag på Strömsholm efter en felfri runda i lilla Grand Prix 140 hoppning.


Läst 12678 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.