Therese - LAGANA är fantastisk!
JUN
11
2012

LAGANA är fantastisk!

Nu är Strömsholmstävlingen över för i år. En av de vackraste tävlingsplatser som finns att rida på.

 

LAGANA har varit helgens stora stjärna i mitt stall! I fredags hoppade vi 150 klassen. Det var en tidshoppning med elva hinder, 14 språng eftersom det var tre-och tvåkombination med. Rolig bana att rida då det fanns flera alternativhinder att välja beroende på hur snabb man ville vara.

 

 

LAGANA 150 klassen fredag.

 

Det blev inte så många felfria, fyra totalt och LAGANA och jag var en av de felfria!!! Hon hoppade fantastiskt bra! Vi kom på fjärde plats. I och med den placeringen så är vi nu kvalade att rida SM igen. Som senior krävs det två placeringar i just 150 hoppning.

 

En rolig notering som gör att jag aldrig kommer glömma den här placeringen och prisutdelningen var min kavaj.....Det var riktigt varmt och när jag hade hoppat så var det några starter kvar i klassen. Jag tänkte mer på att ACINDO skulle vara färdigsadlad och broddad till nästa klass än att jag kanske skulle in på prisutdelning. Så jag sa till Björn och de andra i gänget att fixa henne medans jag red ner till framhoppningsbanan och travade av LAGANA. Jag passade på att ge Björn min kavaj eftersom det var så varmt, han kunde ju lika bra ta med den till lastbilen så länge.

 

Ulle stannade kvar vid banan och väntade på mig. När klassen var slut så skrittade jag upp till banan igen i sällskap av Fredrik Jönsson som vann klassen. När jag kommer upp och vi pristagare står och gör oss beredda att rida in på prisutdelningen kommer Ulle på att jag måste ju ha kavajen på mig!

 

-Tette, du måste ju ha en kavaj!

 

-Just det, den har Björn vid lastbilen, vi hinner inte hämta den, jag måste låna någons!

 

Så tittar Ulle och jag runt efter någon som kanske har en kavaj att låna ut till mig för prisutdelningen. Vi båda ser bara en person i kavaj som är ledig för stunden...Vi tittar på varandra och utbrister:

 

-John Hickey! Oh no, det finns ingen annan här med kavaj!

 

Nu är ju John nästan två meter lång och bredaxlad...samt att kavajen är klarröd!

 

-Vill du låna min kavaj Therese, inga problem!

 

 

Jag hade inget val och snällt av Johan som lånade ut den! Lite för stor bara kan man säga. När jag skulle ta emot plaketten och skaka hand med prisutdelaren fick jag kavla upp ärmen först för att hitta min hand! Vilken syn!!!

 

 

LAGANA hoppade även dagens stora Grand prix. Det var stort och svår hoppning är alltid svårt. Hon kändes superfin idag igen. Hoppade så lätt över alla stora hinder. Vi fick med oss näst sista bommen. Så nära en nolla igen! Både hon och jag hade roligt och vi njöt av varje galoppsprång där inne på banan. Det regnade visst lite när jag startade, det kommer jag inte ens ihåg. Det var bara så roligt. En dröm helt enkelt. Varje gång jag sitter upp i sadeln på LAGANA så blir jag lycklig.

 

LAGANA Strömsholms Grand Prix.

 

Om LAGANA var stallets stora stjärna i helgen så var CARLINA SB den lilla stjärnan. Hon hoppade 120 klassen med ett nedslag i torsdags. I fredags fick hon hoppa 125 klassen, debut på den höjden. Hon var felfri och riktigt fin!

 

ACINDO SB och CAHLUA har också gjort bra rundor även om det inte varit felfritt. De har gjort många fina språng och det känns bra inför kommande tävlingar.

 

 

VLT lördag.

taggar


liknande webbartiklar


Läst 21442 ggr

Fler inlägg

MAJ
27
2020

Visst är det en härlig tid på året nu när det närmar sig sommar? All grönska, alla fåglar och ljusare kvällar. Lite värme på det här så blir det ännu bättre för det har varit lite väl kallt på sistone.

Vi har ridit ut hästarna hur mycket som helst sista månaderna. Ut i skogen på skrittrundan som går upp och ner över stock och sten. De äldre hästarna får vara draghjälp till unghästarna som tar sina första ridturer ute i det fria. Alla har skött sig hur bra som helst och de lär sig massor när man rider ut så. Lyfta på benen, ha koll på vart de sätter hovarna. De lär sig naturligt att svänga för skänkel och hand när det svänger rund träd och stenar.

Unghästarna Nisse fyra år, inriden nu under vintern tillsammans med Bonnaire tre år. De har gått några skogsrundor nu och de gör det med bravur! 

Sen är det mycket konditionsträning på grusvägarna och vanliga uteritter. Så kondition, det har mina hästarna så det räcker och blir över!

Gräset växer i beteshagarna och på hövallarna. Vi tar in en stor del av vårt hö själva så man är ju lite halvt bonde och har koll på hur det växer. Blir nog lite sent i år om inte värmen kommer. Unghästarna ska släppas på bete inom någon vecka. Jag har väntat in gräset så det växer. Vill inte släppa för tidigt heller när det varit lite ruggigt väder. Det är både ettåringar, tvååringar, treåringar och fyraåringar som ska beta. De är uppdelade i två gäng nu på lösdrifterna och får gå så på betet också. Gänget med ett och tvååringarna går tillsammans med LUX, han är en lite äldre herre på tolv år som håller ordning i dagisgänget! Det är perfekt för dem att ha honom med sig, han uppfostrar dem och håller ett lugn. LUX rids också och när han kommer tillbaka till hagen efter ridpasset, då är det glädjescener varje dag!

“Farbror LUX” i hagen med sina ett och tvååringar!


Läst 9303 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
26
2020

Nu är det dags att börja blogga igen om min vardag och allt runt hästarna! Eftersom det har ekat rätt tomt här en längre tid så känner jag att det är dags för en ny presentation av mig själv!

Vem är Therese Nyman? Jo, tävlingsryttare i hoppning med allt från unghästar till svårklasshästar. Unghästutbildare, C-tränare i hoppning och uppfödare. Direkt efter gymnasiet åkte jag till Tyskland och jobbade i två år. När jag sedan kom hem så startade jag min verksamhet och har ridit in och utbildat massor med hästar, jag önskar att jag hade skrivit ned alla hästar i en bok, det hade varit roligt att blicka tillbaka.  Mitt liv kretsar runt hästarna, våra hundar, gården och ibland så ger jag mig ut på en resa tillsammans med min sambo Björn.

På gården varierar antalet hästar från månad till månad beroende på hur många som är i träning. Hästarna är allt från unghästar som är här för inridning och utbildning. Mina egna tävlingshästar, avelsston och några av mina hästar är lektionshästar för elever som vill rida lektion för mig men inte har egen häst.  

Just nu är inte livet och vardagen riktigt som vanligt eftersom vi lever i en coronapandemi. Vi får bara hoppas på att det vänder och går tillbaka till något som liknar den vanliga vardagen, tills dess får vi vara försiktiga och ta hand om varandra, hålla avstånd och tvätta händerna!
 

Min fina femåring CORLEEN e: Contant Q u: Corloni-Cortez-Caletto.


Läst 10370 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
01
2020

Lite mer än en vecka har gått sedan vår Nisse lämnade oss. Det känns så overkligt och sorgligt, det är svårt att ta in. Det värker i hjärtat.

Livet är så orättvist, Nisse kommer att vara saknad av så många. Det finns så många minnen, roliga och tokiga! Mitt första minne var när min pappa kom hem och säger till min mamma att nu hade han träffat en riktig hästkarl! Det var Nisse Hansson på Askö. Det blev hos Nisse som mina föräldrar köpte våra första storhästar, INKA med ett föl vid sidan, Cindolina efter CORTEZ. Det blev starten för våra uppfödningar. De hästarna är grunden till flera av våra hästar här på gården idag.

Pappa brukar berätta om när han, Nisse Hansson och Ole Madsen åkte till Tyskland till Holstein och tittade på hästar. Vilka resor! Och vilka hästar de fick se.

Ett annat tidigt minne är när jag var åtta år och provred min ponny GIMMICK i en hage på Askö. Han bockade och for runt och Nisse ville ha jordgubbstårta om jag flög av, men jag satt kvar. Det blev inget köp då, trodde jag…Det visade sig att mina föräldrar överraskade mig och gav GIMMICK till mig i julklapp, och Nisse kom körandes med honom på julaftons morgon. Nyter och förväntansfull vad jag skulle säga när jag fick “julklappen”.

Det var Nisse som ordnade så jag började hoppträna för Roland Nilsson på Rocklunda. Vi satt här hemma och fikade och så pratade mamma om att jag ville börja träna på riktigt med min ponny. Nisse lånade genast telefonen och ringde till Roland, som sa att jag var välkommen! Jag tror till och med att Nisse åkte med när jag skulle hoppträna för första gången på Rocklunda!

Alla fina hingstar som stått på Askö och flera av dem som jag fick hjälpa till att rida under säsongen, vilken upplevelse det var! Silvano, Kriuz, Acacio, Laurin, Lucky Light mfl och nu senast Contant och Bravour.

Tänk alla unghästar jag ridit in som var Nisses. Den första hästen jag red in åt Nisse när jag kom hem från Tyskland (efter att ha jobbat på Holsteiner Verband, dit Nisse och Ole brukade åka och på den vägen jag fick jobb där) det var Nisses uppfödning COLUMBUS H (e. Cortez) som sedan var OS reserv med Linda Heed.

I mitt stall idag har jag en fin femåring som heter CORLEEN. Hennes mamma red jag in åt Nisse, för runt nitton år sedan. CORLEEN är efter CONTANT Q, en riktig Nissehäst med andra ord! Uppfödare till CORLEEN är Ann-Sofie som jobbat hos Nisse på Askö i alla år och nu driver Gocksta Stuteri.

Ett annat härligt minne är Strömsholm och tävlingarna på slottsbanan 2014. Det var så vackert väder och jag skulle debutera svår klass med ACINDO, vår egen uppfödning efter Acacio-Cortez. Arnold skulle debutera med CONTANT Q också, hans och Nisses fina hingst. Så Nisse var på plats, annars brukade han inte vara med på så många tävlingar. Både Arnold och jag debuterar svår klass på våra hästar felfritt, Arnold och CONTANT Q vinner och ACINDO SB och jag kommer trea!!!! Gissa om Nisse var lika glad som vi andra!

Vi har så många fina unghästar nu och Nisse var så glad för dem alla när han var här för några veckor sedan och vi löshoppade. Vi smidde framtidsplaner och drömmar runt hästarna.

Jag önskar att jag hade kunnat lyfta telefonen och ringt till Nisse, för idag första maj, var det hans födelsedag. Men jag kommer inte att få något svar, och det gör mig så otroligt ledsen.

Mina tankar går till Nisses familj, och extra mycket idag!


Läst 41967 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv